MAANANTAI 10.09.07
1. ISRAELIN UUSNATSIT (neonatsit) saattavat menettää Israelin kansalaisuutensa ja heidät voidaan karkottaa maasta, kuten jotkut kansanedustajat ja ministerit vaativat natsisolun paljastuessa Petah Tikvassa. Tämä voi myös nopeuttaa sisäministeri Sheetritin vaatimuksia ja suunnitelmia asettaa tiukempia rajoituksia ulkomailla juutalaisuuteen kääntyneitten ja muitten mahdollisuuksiin muuttaa Israeliin paluu-oikeuden perusteella.
EPÄILLYT yhdeksän pidätettyä entisen NL:n alueelta olivat eilen oikeudessa vastaamassa heitä vastaan esitettyihin syytteisiin. He kaikki vakuuttivat syyttömyyttään.
OIKEUSTALON ulkopuolella solun johtajana pidetyn Ali Boanitovin äiti väitti journalisteille, ettei hänen poikansa ollut tehnyt mitään pahaa, vaan tarkoitus on vainota Venäjältä muuttaneita siirtolaisia. Kahdeksan solun jäsentä muutti vanhempiensa mukana Israeliin lapsina.
HALLITUKSEN JÄSENET katsoivat eilen videoita, joissa näytettiin kasvonsa peittäneitten solun jäsenten hakkaavan ja potkivat avuttomia ihmisiä, esitellen aseitaan ja tehden ”heil Hitler” tervehdyksiä.
2. PELKO SODASTA SYYRIAN KANSSA on hälventynyt, vaikka Syyrian kerrotaan suorittavan osittaista reserviensä liikekannallepanoa, kertovat puolustusviranomaiset. Varotoimena Israelin joukot Syyrian rajan läheisyydessä ovat kuitenkin jatkuvassa hälytystilassa. Suurempana vaarana viranomaiset pitävät sitä, että Syyria aloittaa terroritoimet Israelia vastaan Golanin alueella, tai aktivoiden terrorisoluja Gazassa, Länsirannalla tai ulkomailla iskemään juutalaisiin kohteisiin.
SYYRIAN ULKOMINISTERI Walid Moallem matkustaa Turkkiin keskustellakseen asiasta ja esittääkseen siellä todisteita israelilaisten koneitten ylilennosta Syyriassa. Israelilaiset koneet harjoittelevat usein Turkin ilmatilassa turkkilaisten koneitten kanssa, mutta Turkin keski- ja eteläosassa kaukana Syyrian rajasta. Moallem halunnee keskustella turkkilaisten kanssa näistä asioista. Turkkilaiset painottavat, ettei Syyrian ulkoministerin matka Turkkiin johdu äskeisestä välikohtauksesta, vaan se oli sovittu jo aiemmin.
TURKIN VIRANOMAISET odottavat osapuolten välttävän kiistan kärjistämistä aikana, jolloin alue elää muutenkin kriittisiä vaiheita. Israelilaiset olettavat Turkin vaativan suurempaa sananvaltaa Lähi Idän ongelmien selvittelyssä. Moallem haluaa vaatia YK:n turvallisuusneuvoston käsittelevän väitettyä Israelin ylilentoa Syyriassa. Turkin presidentti Tayyip Erdokan ei vahvista tietoja, että koneet olisivat lähteneet turkkilaiselta lentokentältä.
ISRAELIN HALLITUS ja ulkoministeriön virkailijat eivät kommentoi asiaa. Median edustajia kiellettiin kuitenkin esittämästä kysymyksiä ministereiltä ennen hallituksen istuntoa. Sekä Olmert että puolustusministeri Barak selittävät, ettei kaikkia IDF:n toimia julkisteta.
3. OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään. IDF:n asettamien tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistaminen, mitä Abbas vaatii, on noussut heidän keskustelujensa asialistan kiireisimmäksi kysymykseksi. Olmert lupasi El-Arishin ”huippukokouksessa” niiden poistamista, mutta Israelin turvallisuusviranomaiset vastustavat viitaten siihen, että PA:n turvallisuusjoukkojen tulee ensin osoittaa kykenevänsä ottamaan alueen turvallisuusvastuun.
OLMERT LUPAILI päästää sata Israelissa pidätettyä ja eri rikoksista tuomittua palestiinalaista vankia ”hyväntahdon eleenä” ja ”Abbasin aseman tukemiseksi”, kuten termi kuuluu, ennen muslimien 12.09. alkavaa paastokuukautta ramadania, mutta näyttää luopuneen siitä.
VIRANOMAISET sanovat, että Olmert ja Abbas keskustelevat humanitäärisistä ja taloudellisista kysymyksistä politiikan ohessa, ja että ”vakaata edistystä” on tapahtunut.
USA:N ulkoministeri Rice saapuu Israeliin loppukuusta, ja hän vaatii jotain konkreettisia tuloksia, onhan koko tämänkertainen ”rauhanprosessi” hänen painostuksensa tulosta.
4. SHIN BETIN, Israelin turvallisuuspalvelun, johtaja Yuval Diskin varoitti eilen hallituksen istunnossa, ettei terrorismi tai sen suunnittelu ole suinkaan vähenemässä, vaan päinvastoin. Hän kertoi, että Hamas pyrkii siirtämään terroritoimintaansa Gazasta Länsirannalle salakuljettamalla sinne räjähdysaineita. Viime viikolla IDF paljasti Nablusissa Hamasin tehokkaan pommitehtaan, jossa oli valmiita pommeja, joita ei oltu tavattu aikaisemmin.
TURVALLISUUSVIRANOMAISTEN mukaan terrorijärjestöt Länsirannalla, Hamas, Fatah, Islamic Jihad, PFLP ja muut järjestöt, suunnittelevat yhteisiä suuren luokan terrori-iskuja Israeliin.
OSOITUKSENA terrorin jatkumisesta on eilen sunnuntaina Nablusissa pidätetty palestiinalainen nuorukainen, jolta löydettiin kolme putkipommia. Hänen tarkoituksenaan oli suorittaa terrori-isku Tel Avivissa. Hänet luovutettiin turvallisuusviranomaisten kuulusteltavaksi.
Salakuljetus Siinailta on selvästi noussut Hamasin kaapattua vallan Gazasta, Diskin kertoi.
SUNNUNTAINA terroristit ampuivat Kassam-raketin Gazasta Israeliin. Se putosi Shaar HaNegevin aluetoimiston alueelle, mutta ei aiheuttanut vahinkoja. Neljä kranaattia ammuttiin Gazasta Kerem Shalomin rajaterminaalin lähelle, nekään eivät aiheuttaneet vahinkoja.
SUFA-RAJANYLITYSTERMINAALI suljetaan, koska se on osoittautunut liian vaaralliseksi.
PALESTIINALAISET kivittivät israelilaisia autoilijoita Hebronin pohjoispuolella.
5. IDF ON SELVÄSTI AKTIVOINUT pyrkimyksiään parantaa eri aselajiensa aseistusta ja toimintakykyä Libanonin kakkossodan kokemusten innoittamana. Huonosti päättynyt sota järjestäytymättömänä pidettyä terrorijärjestöä vastaan ilmaisi useita puutteita, joita armeijan tulee viipymättä korjata paitsi aseistuksen myös joukkojen kouluttamisen ja johtamisen suhteen.
HUOLTO erillisille joukko-osastoille osoittautui vaikeaksi joittenkin osastojen kärsiessä sekä veden että ruuan puutetta. IDF on löytänyt USA:sta laskuvarjoja, joita voidaan ohjata GPS:n avulla (Global Positioning System). IDF kokeilee tällaisten varjojen käyttökelpoisuutta.
MIEHITTÄMÄTTÖMÄT pienkoneet (UAV) ovat myös kehittelyn alaisina. Niitä suunnitellaan käytettäviksi haavoittuneitten evakuoimiseksi sekä huoltotehtäviin erillisjoukoille.
MAAJOUKKOJEN aseistusta modernisoidaan ja jokaiselle yksikölle luovutetaan panssarintorjunta-aseita. Niiden kantomatka on 1000 m. Erikoisyksiköitten panssarintorjunta-aseet yltävät neljän km:n päähän. Hizbullah käytti tällaisia aseita menestyksellisesti sekä panssareita että sotilasjoukkoja vastaan. Tarkka- ja sala-ampujien käyttämistä joukkojen mukana lisätään. Tarkka-ampuja osuu maaliinsa 300 metrin päästä, sala-ampuja 800 metrin päästä.
MAAJOUKKOJEN reservejä harjoitetaan kolme kertaa kahden vuoden aikana yhdessä panssari- insinööri- ja tiedustelujoukkojen sekä ilmavoimien kanssa.
MERKAVA-VAUNUT saanevat vuoden loppuun mennessä torjuntajärjestelmän, joka tunnistaa vaunua kohti ammutut ohjukset ja tuhoaa ne torjuntaohjuksella.
6. ARKEOLOGIT kertoivat sunnuntaina, että he ovat paljastaneet Jerusalemissa ennen tuntemattoman viemäritunnelin, joka oli kaivettu Siiloan lammikolta pohjoiseen Temppelivuorelle johtavan päätien alle. Arkeologit arvelevat, että Jerusalemin asukkaita piiloutui sinne paetessaan roomalaisten sotilaitten päätöntä murhaamista vallatessaan Jerusalemin v. 70.
VIEMÄRITUNNELI on km. 3 metrin korkuinen, sen seinät on osittain verhottu valtavilla yli metrin syvyisillä kivilohkareilla (ashlar), ja sen lattia on päällystetty raskailla kivilaatoilla. Tunnelista löydettiin ruukunpalasia ja osittain säilyneitä ruukkuja sekä toisen Temppelin aikaisia rahoja.
Viemäritunneli rakennettiin ajoittain sattuvien tulvien ohjaamiseksi Kidronin laaksoon ja järveen, josta oli yhteys Kuolleeseenmereen, arvioivat arkeologit.
Tunnelista on avattu lähes 100 m, mutta sen arvioidaan olleen kilometrin mittainen.
JUUTALAINEN HISTORIOITSIJA Josephus Flavius kertoo historianteoksessaan War on the Jews, että lukemattomat ihmiset piiloutuivat tunneliin roomalaisten polttaessa lähes koko kaupungin. Jerusalemissa arvioidaan silloin olleen kymmeniä tuhansia ihmisiä. Jerusalemin hylätessä Tituksen antautumistarjouksen hän kaivautti vallihaudan kaupungin muurien ulkopuolelle ja toisen muurin sen taakse. Jokainen niistä tuhansista, joka yritti sen kautta pakoon, naulittiin ristille, kunnes kaupungin lähistöltä ei enää löydetty puita ristejä varten.
VIEMÄRITUNNELI on ainutlaatuinen koko sen aikaisessa Lähi Idässä, arkeologit kertovat.
7. UUTISOTSIKOITA
- FATAHIN turvallisuusjoukot pieksivät palestiinalaisia opiskelijoita ja journalisteja Hebronin yliopistolla sunnuntaina hajottaakseen Hamasiin kuuluvien opiskelijoitten järjestämän lehdistötilaisuuden. 22 opiskelijaa ja journalistia haavoittui. Lehdistötilaisuus oli järjestetty opiskelijoitten vastustaessa heille myönnettävien lainojen lopettamista. Tämä on toinen PA:n turvallisuusjoukkojen hyökkäys yliopistoon Länsirannalla. Edellisessä iskussa yksi opiskelija sai surmansa An-Najah yliopistossa Nablusissa.
- NETANYAHU katsoo, ettei nyt ole aika yhteishallitukselle Kadiman ja Labourin kanssa, jota Knessetin puhemies Dalia Yitzik suositteli. Hän kertoi, että Likudin ohjelmassa on vain yksi päämäärä: päästä takaisin valtaan.
- IDF:N Gazasta kaappaama Hamasin sotilasjohtaja al-Qadi oli osallisena Gilad Shalitin kaappaamisessa. Hamas kielsi Punaisen Ristin vierailun Shalitin luona.
- ISRAELIN KANSALLISEN TURVALLISUUSNEUVOSTON johtaja Ilan Mitzrahi eroaa tehtävistään valittaen, että nykyisen poliittisen ilmapiirin vallitessa neuvosto ei voi toimia. Myös hänen varamiehensä aikoo erota.
- ISRAELIN KESÄAIKA loppuu lauantain vastaisena yönä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019