KESKIVIIKKO 12.09.07
1. OLMERT PUOLUSTAA päätöstään olla lähettämättä joukkoja Gazan alueelle todeten, että hyökkäys vain vahvistaisi Hamasin asemaa Gazassa. Kassam-raketti-iskussa eilen aamuyöstä IDF:n Zikimin koulutusleiriin lähellä Gazan turva-aitaa haavoittui 69 sotilasta, yksi heistä hengenvaarallisesti, neljä vaarallisesti ja kymmenen keskinkertaisesti, loput lievemmin.
OLMERT EI koonnut turvallisuuskabinettia, jossa olisi tutkittu iskun vaikutuksia ja mahdollisia vastatoimia. Olmert katsoo, ettei hän tarvitse kenenkään ohjeita, mitä tulee tehdä. Hän tapasi kuitenkin puolustusministeri Ehud Barakin normaaleissa viikkokeskusteluissa. Seuraavan kerran asiaa puidaan juhla-ajan jälkeen sunnuntaina pidettävässä hallituksen istunnossa. Barak haluaa joukoilleen suurempaa vapautta päättää iskuista valittuihin kohteisiin kahden km:n rajan taakse.
HAMASIN EDUSTAJA Fawzi Barhoum kuvasi torstain raketti-iskua ”Allahilta tulleeksi voitoksi”. Gazan ja Rafahin kaupungeissa Jihadin tunnuksilla varustetut nuoret jakoivat makeisia arabitavan mukaan juhlan kunniaksi. Sekä Jihad että PRC ottivat kyseenalaisen kunnian iskusta.
SOTILAITTEN VANHEMMAT tungeksivat Zikimin leiriin vaatien poikiensa ja tyttäriensä pääsemistä kotiin. He syyttivät armeijaa, että se oli toiminut edesvastuuttomasti pitämällä alokkaitten koulutusleiriä vain kilometrin päässä Gazana turva-aidasta ja alueella, jonne jatkuvasti ammutaan raketteja Gazasta, sekä majoittamalla kymmeniä sotilaita samaan vahvistamattomaan kangastelttaan tulitusalueella. (JP)
2. IDF:N VÄITETTY ylilento Syyrian alueelle alkaa saada todentuntuisia muotoa. CNN oli mielestään saanut vahvoja todisteita, että kolme IDF:n F-15i konetta suoritti niille annetun tehtävän tuhota kolonna, joka kuljetti aseita Iranista ja Syyriasta Hizbullahille. Syyrian ulkoministeri Mollaem totesi Syyriassa, että IDF:n koneet ampuivat neljä ohjusta maamaaliin, joka jätti ”suuren kuopan erämaahan aiheuttamatta vahinkoa”, kuten hän täsmensi.
USA:N VIRANOMAISET ovat Ynetin saamien tietojen mukaan tunnustaneet NY Timesille, että kohteena oli Syyrian ydinlaitokset, joihin Pohjois-Korea on Iranin ohella luultavasti toimittanut ydinmateriaalia, ”sitä vähää, mitä sillä vielä on jäljellä”. Artikkeli ei täsmennä, tuhosivatko koneet laitokset kuvien ottamisen lisäksi. Tämä selittäisi Pohjois-Korean vihaisen tuomion koneitten ylilennolle Syyriassa ja sen lupaaman horjumattoman tuen Syyrialle.
ISRAELIN SOTILASJOHTAJAT ovat suut maireassa hymyssä korvasta korvaan onnitelleet onnistunutta operaatiota, jollaista he ovatkin kaivanneet lukuisten epäonnistumisten jälkeen.
INN KERTOO artikkelissaan, että IDF tunnustaa tehneensä lennon F-15i koneilla Deir Ez-Zourin alueelle Syyrian koillisosassa lähellä Eufratjokea. Uutiset kertovat myös, että koneita ohjattiin maahan sijoitettujen joukkojen toimesta, minkä Syyria ehdottomasti kieltää. F-15i koneet on varustettu tehokkaalla tutkalla ja kartoituslaitteilla, jotka toimivat kaikissa olosuhteissa ja pystyvät paikantamaan erillisiä kohteita kuten panssarivaunuja maastossa. (Ynet, INN, JP)
3. PA:N UUTISTOIMISTO MAAN julkisti eilen dokumentin, jota se väittää Olmertin ja Abbasin laatiman periaatesopimuksen luonnokseksi. Seuraavassa suomennos siitä:
A. Israel lopettaa Länsirannan miehityksen sovitun ajan kuluessa. Vetäytyminen ja setlerien evakuointi tapahtuu vähitellen ja asteittain. Kukin vapautunut alue annetaan PA:lle, joka vastaa sen laista ja järjestyksestä. Gazaa hallitseva hallitus, joka haluaa osallistua rauhanprosessiin, antaa Israelille oikeuden käsitellä Gazaa ja Länsirantaa yhtenä poliittisena kokonaisuutena. (Ei mainintaa tieyhteydestä Gazasta Länsirannalle)
B. Muodostetaan aseistamaton Palestiinan valtio, jonka pysyvät rajat määritellään ennen 1967 vallinneiden rajojen mukaan. (tulitaukolinjoihin, sellaisia rajoja ei ole olemassa)
C. JERUSALEM tulee olemaan kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, pääkaupunki, ja ne tulevat hallitsemaan itsenäisesti omaa aluettaan, juutalaista ja arabilaista.
D. Erityisjärjestelyjä kehitetään vapaan pääsyn varmistamiseksi eri uskontojen pyhille paikoille. Erityishallinto tullaan muodostamaan, jonka tehtävänä on ylläpitää kahden kansan siteitä Jerusalemin vanhankaupungin pyhille paikoille.
E. PALESTIINA tunnustetaan Palestiinan kansan kansalliseksi kodiksi, ja Israel tunnustetaan juutalaisen kansan kansalliseksi kodiksi.
F. Oikeudenmukainen ja sovittu ratkaisu etsitään palestiinalaispakolaisten ongelmaan, jossa todetaan ja huomioidaan kärsimys, joka heille aiheutettiin, ja ymmärryksellä, että kansallisen itsemääräämisoikeuden toteuttaminen on ratkaisun pääaspekti.
G. Molemmat osapuolet julistavat halunsa konfliktin lopettamiseksi ja toimivat kansan tuen
voimistamiseksi sopimukselle niin paljon kuin mahdollista. Molemmat osapuolet toimivat
kaikella voimallaan, yhdessä ja erikseen, kaikkea väkivallan ja terrorismin esiintymistä
vastaan, harjoitetaan sitä kumman valtion puolelta tahansa.
H. Osapuolet näkevät tämän sopimuksen merkittävänä Arabiliiton rauhanaloitteen
periaatteitten sovelluksena, ja pyytävät arabiliiton jäseniä ottamaan toiminnallisia
askeleita sen täydelliseksi toteutumiseksi. Samalla tavoin osapuolet pyytävät kvartetin
jäseniä ja kansainvälistä yhteisöä varmistamaan ja auttamaan eri tavoin tämän
sopimuksen julkistamiseksi ja toteuttamiseksi.

EDELLÄ esitettyjen periaatteitten mukaisesti ennen marraskuun kansainvälistä konferenssia
hyväksytty dokumentti täytyy esittää huippukokouksen yhteydessä ja se täytyy vahvistaa sen
jälkeen kansainvälisin sopimuksin. Välittömästi kokouksen jälkeen, samanaikaisesti
yksityiskohtia koskevien neuvottelujen kanssa, Israel aloittaa joukkojensa vetämisen ja
setlementtien evakuoimisen Länsirannan alueilta. Vetäytymisen toteuttaminen tapahtuu
samanaikaisesti neuvottelujen edistymisen kanssa.

SOPIMUSLUONNOSTA esitellyt www.israelnationalnews.com (INN) kommentoi, että kohdat A ja B eivät huomioi arabien valtavaa asemäärää, joka jo on Länsirannalla eikä Israelin vastaista väkivaltaa Gazasta Israeliin, mikä kasvoi dramaattisesti Israelin vetäydyttyä Gazasta.
Kohtien C ja D mukaan Israel suostuu luopumaan Temppelivuoresta, juutalaisten pyhimmästä paikasta maailmassa, ja antaa ”hallinnon” päättää, milloin juutalaiset saavat käydä ja rukoilla Temppelivuorella.
KOHTA F jättää avoimeksi mahdollisuuden, että arabipakolaiset voisivat muuttaa Israeliin.
YESHANEUVOSTO (Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvosto) sanoi kommentoidessaan luonnosta, että vain täydellisesti eksynyt hallitus voi esittää tällaista sopimusta samaan aikaan, kun tusinoittain sen sotilaita haavoittui raketista alueelta, joka luovutettiin palestiinalaisille. Neuvosto vaatii turvallisuudesta ja hyvinvoinnista vastaavia virkailijoita asettamaan tärkeimmäksi tehtäväkseen tämän Olmertin kohtalonomaisen prosessin vastustamisen. Neuvosto vaatii, että kansanedustajat tukahduttavat tämän ohjelman, joka jakaa Jerusalemin ja mahdollistaa Kassam-rakettien ampumisen Kfar Sabaan ja Ben Gurionin kansainväliselle lentokentälle. (INN)
4. SHAS- JA ISRAEL BEITEINU-PUOLUEET esittivät Olmertille varoituksen, etteivät ne tule hyväksymään Palestiinan valtion perustamista ”vihreälle linjalle” ja Jerusalemin sisään. Shas-puolue esitti erillisen varoituksen, ettei se hyväksy Temppelivuoren hallinnon luovuttamista ulkopuoliselle hallitukselle. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai ilmoitti, ettei puolue halua jatkaa hallituksessa, joka ylittää nämä Shasin asettamat äärirajat neuvotteluille.
LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu ja Knesset-ryhmän johtaja Gideon Saar kävivät Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin luona tiistaiaamuna yrittäen selittää hänelle, että Olmertin keskustelut Abbasin kanssa vaarantavat Israelin turvallisuuden. Tämä oli heidän ensimmäinen tapaamisensa sen jälkeen, kun Netanyahu yritti turhaan vaikuttaa Yosefiin, ettei hän antaisi Shasin kansanedustajille lupaa äänestää Shimon Peresiä presidentiksi. (JP)
5. ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT ovat hälytysvalmiudessa koko tämän juhla-ajan, High Holy Days (Korkeasti pyhät päivät). Tänä iltana alkaa uusi vuosi, juutalaisen kalenterin mukaan vuosi 5768 Adamin luomisesta lähtien.
ISRAEL sulki aamusta lähtien sekä Juudean ja Samarian että Gazan yhteydet Israeliin, koska tänä aikana, jolloin ihmisiä kokoontuu samoihin paikkoihin suurin joukoin, terrori-isku on potentiaalisesti mahdollisin, ja se aiheuttaisi eniten uhreja. Poliisi valvoo myös maan autoteitä, koska liikenneonnettomuuden ovat lisääntyneet viime päivinä.
Viime yön aikana turvallisuusjoukot pidättivät 18 epäiltyä terroristia Juudeassa ja Samariassa. Yksi Kassam-raketti ammuttiin aamulla Negeviin, ei vahinkoja. (INN,Ynet)
JUHLA-AJASTA JOHTUEN lehdet ilmestyvät seuraavan kerran vasta ensi sunnuntaina, mikä estää raporttien laatimisen, koska muukin uutisointi tänä aikana on heikompaa.
6. VENÄJÄ on Daily Telegraph lehden artikkelin mukaan kokeillut uutta pommia, ”kaikkien pommien isää”, vastineena USA:n MOAB-pommille, jota kutsutaan ”kaikkien pommien äidiksi”. Venäjän isä-pommi on 4 kertaa voimakkaampi kuin MOAB, vaikka se painaa vähemmän, johtuen uudesta erittäin voimakkaasta räjähdysaineesta. Sen vaikutussäde on 300 m, ja sen tuhovaikutus perustuu yliäänen nopeudella kulkevaan räjähdysaaltoon sekä valtavaan kuumuuteen, joka polttaa kaiken tomuksi. Venäjä kertoo, ettei se aiheuta ympäristöhaittoja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019