TIISTAI 11.09.07
1. OLMERTIN KERROTTIIN ODOTTAVAN lasten joukkomurhaa Kassam-raketeista saadakseen tarpeeksi vakuuttavan syyn aloittaa laajempi operaatio Gazassa.
EI TULLUT lasten joukkomurhaa terroristien käsissä, mutta tuli vielä hämäännyttävämpi isku: PALESTIINAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) ”sotilassiipi” Salah a-din Prikaatit ilmoitti ampuneensa kaksi Kassam-rakettia Israeliin, ja pian sen jälkeen Islamic Jihadin ”sotilassiipi” al-Quds Prikaatit” ilmoitti myös ampuneensa Kassameja Israeliin.
TIISTAIAAMUNA klo 01.30 aikaan yksi Kassam-raketti osui armeijan Zikim peruskoulutus-keskuksen telttaleiriin, joka sijaitsee km:n päässä Gazan turva-aidasta. Kaksi muuta putosi asumattomalle alueelle. Leiriin osunut raketti räjähti teltassa, joka toimi ruokalana ja myös hallinnollisena keskuksena. Ynetin uutisen mukaan teltassa oli silloin joukko sotilaita, mutta suurin osa nukkui teltoissaan. Red Dawn-hälytysmerkki soi ennen raketin iskeytymistä telttaan, mutta se antaa vain muutaman sekunnin aikaa suojautua, eikä ilmeisesti kukaan sotilaista ehtinyt tai osannut tehdä mitään. Tiedot kertovat toisen raketin osumisesta leiriin.
KAIKKIAAN 67 asevelvollisuuttaan juuri päättävää sotilasta hoidettiin sairaalassa, kaksi (4) heistä vaikeasti haavoittuneina, yhdeksän keskinkertaisesti, kolmekymmentä lievemmin ja loput saamansa shokin vuoksi. Paniikki oli leirissä täydellinen, koska unestaan heränneet eivät aluksi tienneet, mikä heihin iski.
TAPAUS herättää tuskallisen kysymyksen: Miksi IDF sijoitti alokkaitten koulutusleirinsä näin lähelle Beit Hanoun kylää, josta jatkuvasti ammutaan raketteja Israeliin, ja miksi telttoja ei oltu suojattu, kuten oli ollut tarkoitus ja aiemmin päätetty? Tämä ei ollut ensimmäinen Kassam-raketti leiriin, vaikka uhreilta vältyttiin aikaisemmin.
PALESTIINALAISET Gazassa aloittivat voitonjuhlansa moskeijoissa heti aamulla saatuaan tiedon onnistuneesta terrori-iskusta IDF:n armeijan sotilaita vastaan. Terroristit lupasivat kertoa lisää yksityiskohtia hyökkäyksestä myöhemmin päivällä.
TERRORISTIT jatkoivat rakettiensa ampumista tiistaiaamuna. Sderotin lähellä sijaitseva kibbutsi, jonka nimeä ei kerrottu, ilmoittaa raketin räjähtämisestä sen alueella.
2. OLMERTIN KERROTAAN kutsuneen kokoon ns. turvallisuuskabinettinsa, jossa ovat mukana maan turvallisuudesta vastaavat sotilas- ja siviilijohtajat, käsittelemään tilannetta. Miten se tulee vastaamaan terroristien avoimeen haasteeseen, on vielä avoin kysymys.
OLMERT ON HALUTON aloittamaan suurta operaatiota, koska hänellä on meneillään muita asioita, jotka hänen mielestään ovat tärkeämpiä.
OLMERTIN JA ABBASIN eilinen tapaaminen Jerusalemissa, johon otti osaa myös muita vaikutusvaltaisia virkailijoita kuten PA:n pääministeri Salaam Fayad, johti yhteiseen julkilausumaan, jossa vakuutettiin molempien osapuolten halua toimia marraskuussa pidettävän rauhankonferenssin onnistumiseksi ja kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi. Näiden toteuttamiseksi päätettiin asettaa useita toimikuntia, jotka käsittelevät kysymyksiä kuten talouskysymykset, vesivarat ja ympäristöasiat. Prosessin edistämiseksi päätettiin nimittää neuvotteluryhmät. Israelin ryhmän osanottajat tulevat pääministerin kansliasta sekä puolustus- ja ulkoministeriöistä, ja sitä johtanee Olmertin kansliapäällikkö Yoram Turbowicz.
ABBAS MUISTI muistuttaa Olmertia tämän lupauksista tiesulkujen poistamiseksi ja vankien vapauttamiseksi, joita Olmert lupasi tukea. Olmertin lupaama sadan vangin vapauttaminen ennen muslimien torstaina alkavaa ramadania on edelleen Olmertin ohjelmassa.
ABBAS LENSI suoraan kokouksen jälkeen Riadiin tapaamaan saudikuningasta, joka pahoitti mielensä hänen välittämänsä Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen kaatumisesta, ja odottaa anteeksipyyntöä ja hyvän syyn esittämistä, miksi Hamas sai kaapattua vallan Gazassa.
3. ISRAELIN OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu, joka on ollut omituisen vaisu ja näkymätön, lausui Olmertin ja Abbasin tapaamisen jälkeen, että joka kerran, kun Olmert ja Abbas tapaavat, Olmert lupaa lisää myönnytyksiä saamatta mitään niitä vastaan. Hän lisäsi, etteivät Olmert ja Barak ole oppineet mitään menneistä virheistä. ”Joka kerran, kun Israel luovuttaa maata palestiinalaisille, se joutuu Hamasin ja Iranin käsiin.”
SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja Eli Yishai sanoi, ettei nyt ole aika tyhjiin eleisiin eikä konferensseihin, joiden tulisi käsitellä rauhaa eikä sotaa.
LIKUDIN KANSANEDUSTAJA Gideon Saar syytti Olmertia, joka ”vapauttaa vankeja ja lupaa lisää myönnytyksiä Abbasille, eikä pysty katsomaan totuutta silmiin aloittaakseen toimet Hamasin kansaa vastaan Gazassa”. Hän vaati välitöntä sotilasoperaatiota Gazassa.
NU/NRP:n puheenjohtaja Zevulun Orlev vaati, että Abbasin syleilyn ja vankien vapauttamisen sijasta Olmertin tulee puolustaa kansalaistensa turvallisuutta ja aloittaa sotilasoperaatio Gazassa. KE Effie Eitam, NU/NRP, vaati Shas- ja Israel Beiteinu-puolueitten välitöntä eroa hallituksesta, ellei se suostu sotilasoperaatioon Gazassa.
4. IDF:N KERROTAAN odottavan kärsimättömänä, koska se saa vapaat kädet toimia Gazan alueella tekemiensä suunnitelmien mukaan rakettitulen vähentämiseksi. Tämän aamun uutiset kuitenkin kertovat haastateltujen sotilasjohtajien välttelevän suoran vastauksen antamista ja vetoavan asian monimutkaisuuteen, jota ”yksi vaikkakin tuskallinen tapaus ei saa ratkaista”. Yleinen veruke on se, ettei sotilasoperaatio, vaikka suurikin, pysty täysin lopettamaan Kassam-rakettien ampumista. Kantona tämän päätöksenteon kaskessa ei ole asian monimutkaisuus vaan Ehud Olmert, joka haluaa saada rauhantekijän sädekehän ja jopa Nobelin rauhanpalkinnon, eikä siinä muutamat Kassam-rakettien uhrit saa olla esteenä.
OLMERT HALUAA tyhjentää Juudean ja Samarian juutalaisista, luovuttaakseen alueet ja Itä Jerusalemin sekä Temppelivuoren PA:n täyteen hallintaan.
IDF TULITTI aamulla tykistöllään Beit Lahiyan aluetta, josta raketteja oli ammuttu Israeliin. Palestiinalainen nainen ja hänen tyttärensä haavoittuivat iskussa.
TERRORISTIT ampuivat raketteja Israelin puolelle pian tykistötulen jälkeen, ilman vahinkoja.
VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon kertoi vierailevalle Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerille, että Israel on saanut kyllikseen Kassam-raketeista ja aikoo ehdottaa veden ja sähkön katkaisemista Gazasta.
VIIMEISET TIEDOT kertovat, ettei Olmertin turvallisuuskabinetti anna lupaa aloittaa IDF:n operaatiota Gazassa. Syyksi ilmoitetaan jännittynyt tilanne pohjoisella Syyrian rajalla.
IDF ilmoittaa, että Zikim-leirissä haavoittuneista sotilaista neljä on vaikeasti haavoittunut ja yksi heistä on kriittisessä kunnossa.
5. UUTISOTSIKOITA
- VALTIONSYYTTÄJÄ Eran Shendar kertoi eilen, että oikeuskansleri Mazuzin tulee määrätä rikostutkimukset kahdesta Olmertin teollisuus-, kauppa- ja työministerin aikaisesta rikoksesta Sharonin hallituksen aikana.
- SYYRIAN Turkissa vieraileva ulkoministeri Moallem kertoi, että Syyrian ilmatilassa olleet koneet ampuivat 4 ohjusta kertomatta, mihin ne ammuttiin. Turkin ulkoministeri Ali Babacan sanoi, että jos koneet loukkasivat Turkin ilmatilaa, sitä ei voida hyväksyä ja odottaa Israelin selitystä. Arabimedia on ollut aivan hiljaa Syyrian lentovälikohtauksesta ilmeisesti odottaen lisätietoja.
- PUOLUSTUSMINISTERIÖ kieltäytyy jakamasta kaasunaamareita kansalaisille ilmoittaen syyksi, ettei se halua antaa aihetta sotahysteriaan. Jos hyökkäys tulee Syyriasta tai Libanonista, se tulee yllättäen eikä siinä ole aikaa jakaa kymmeniä tuhansia naamareita.
- SHAS-PUOLUEEN ministerit kieltäytyvät ottamasta vastaan Saksassa valmistettuja autoja, joita heille tarjotaan perinteisten Volvojen sijaan.
- ISRAELIA UHKAA juomaveden puute, jos se kokee vielä yhden vähäsateisen talven edellisen lisäksi. Se tarkoittaa vedenkäytön säännöstelyä.
- HAMAS AIKOO nimittää uusia tuomareita Gazaan niiden tilalle, jotka eivät suostu toimimaan yhteistyössä Hamasin kanssa.
- ISRAELIN VÄKILUKU on uuden vuoden 5768 alussa 7 116 000 asukasta. Niistä juutalaisia on 75.8 % (5 393 400); arabeja 19.9 % (1 423 300) ja muita 4,4 % (309 900). Näissä ”muissa” on mukana entisen NL:n alueelta muuttaneet, joita ei lasketa juutalaisiksi. Juutalaisten lukumäärä kasvoi 2.6 %; muslimien määrä kasvoi 2.9 % (vuonna 2000 se oli 3.8 %). Miesten km. elinikä on 78.5 vuotta, naisten vastaava 82.2 %. Vauvakuolleisuus oli juutalaisten kesken 2.9 tuhatta synnytystä kohti, arabeilla 6.7 tuhatta synnytystä kohti. Avioliittoja solmittiin 41 029, joista 31 286 juutalaisten ja 8 280 muslimien kesken. Avioliittoja särkyi juutalaisten kesken 9 767 (89 %) ja muslimien 1 136 (10 %). Väestöntiheys on 310 henkeä /neliökm. (JP, Shelly Paz)
- IDF:N SOTILAAT piirittävät taloa Jeninissa, jossa piileskelee Islamic Jihadin etsitty terroristi. Sotilaat ovat suorittamassa rutiinioperaatiota kaupungissa.
- SHASIN JA ISRAEL BEITEINUN ministerit aikovat äänestää Olmertin esittämää vankien vapauttamista vastaan. ”Nyt on palestiinalaisten aika tehdä myönnytyksiä, ei Israelin,” sanoi Avigdor Lieberman.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019