Posts

Showing posts from May 13, 2018

TORSTAI 17.05.2018

TORSTAI 17.05.2018
01. Israelin näkemyksen mukaan Hamas joutui vähentämään kuusi viikkoa kestäneitä "mielenosoituksia", jota Hamas kutsuu nimellä "March on Return", Egyptin painostuksesta, vaikka tiistaina rekisteröitiin kaksi surmansa saanutta. Hamas kielsi tiedot painostuksesta vakuuttaen, että "marssi jatkuu". Protestitelttoihin on kuitenkin kokoontunut entistä vähemmän osanottajia 51 km pitkän rajalinjan varrelle. Perjantain tapahtumat osoittanevat, mihin suuntaan marssi on kehittymässä.
Maanantain väkivaltaisuuksissa sai surmansa 61 gazalaista, mikä on saanut runsaasti protesteja maailmalta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui lähettiläänsä kotiin Israelista ja USA:sta vastalauseeksi.
Israel syyttää USA:n tukemana Hamasia siviilien käyttämisestä peittona hyökkäyksissään turva-aitaa vastaan ja kääntääkseen kansan huomion pois Hamasin sisäisistä ongelmista.
Keskiviikkona PA/PLO:n ulkoministeriö kutsui lähettiläänsä kotiin Romaniasta, Unk…

TIISTAI 15.05.2018

TIISTAI 15.05.2018
01. Hamasin johto halusi maanantaiksi, jolloin USA juhlii lähetystönsä muuttoa Tel Avivista Jerusalemiin, satojen tuhansien gazalaisten kokoontuvan Israelin ja Gazan välisen turvallisuusaidan lähettyville voidakseen esittää arvoisensa protestin presidentti Trumpin "yksi-puolisesta" päätöksestä Jerusalemin aseman muuttamisesta, kuten he asian ilmaisivat. Trump puolestaan totesi, että päätöksellä korjattiin vuosikymmenien vääryys olla tunnustamatta Jerusalem Israelin pääkaupungiksi, jossa ovat Israelin tärkeimmät valtiolliset tunnukset: Parlamentti, hallitus, korkein oikeus, tärkeimmät yhteiskunnalliset laitokset, ja joka juutalaiselle on aina merkinnyt syvimmän kaipauksen täyttymystä: "Ensi vuonna Jerusalemissa", jolla he tervehtivät toisiaan erotessaan.

Tarkkailijat ovat huomioineet, että Hamasin kiihottamat mielenosoitukset ovat kuluneiden viikkojen aikana kehittyneet suhteellisen rauhallisista ja aseettomista mielensä osoittamisesta yhä väkiva…

SUNNUNTAI 13.05.2018

SUNNUNTAI 13.05.2018
01. Tänään Israelissa juhlitaan Jerusalemin yhdistämisen vuosipäivää 1967 sodan ansiosta. Perinteinen lippumarssi toteutetaan myös Jerusalemissa tänään Israelin vasemmistolaisten protestoidessa.
Israelin ulkoministeriössä järjestetään maanantaina virallinen tilaisuus USA:n lähetystön muuttamisen kunniaksi Tel Avivista Jerusalemiin, Israelin pääkaupunkiin. USA lisäsi merijalkaväen sotilaita vahvistamaan turvallisuutta sunnuntaista alkaen.
Ulkoministeriö kutsui 86 ulkomaiden Israelissa toimivaa lähettilästä osallistumaan tilaisuuteen, mutta vain 40 heistä ilmoitti osallistuvansa, totesi ulkoministeriön tiedottaja Emmanuel Nahshon lauantai-iltana. Osallistuvien joukossa ovat Itävallan, Tsekki tasavallan, Romanian ja Unkarin lähettiläät, jotka siten rikkoivat EU:n toivoman yhtenäisen vastarinnan USA:n lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin. EU on useitten Euroopan maiden tavoin vastustanut muuttoa selittäen, että on odotettava ensin kansainvälistä tunnustamista Jerus…