TIISTAI 15.05.2018

TIISTAI 15.05.2018
01. Hamasin johto halusi maanantaiksi, jolloin USA juhlii lähetystönsä muuttoa Tel Avivista Jerusalemiin, satojen tuhansien gazalaisten kokoontuvan Israelin ja Gazan välisen turvallisuusaidan lähettyville voidakseen esittää arvoisensa protestin presidentti Trumpin "yksi-puolisesta" päätöksestä Jerusalemin aseman muuttamisesta, kuten he asian ilmaisivat. Trump puolestaan totesi, että päätöksellä korjattiin vuosikymmenien vääryys olla tunnustamatta Jerusalem Israelin pääkaupungiksi, jossa ovat Israelin tärkeimmät valtiolliset tunnukset: Parlamentti, hallitus, korkein oikeus, tärkeimmät yhteiskunnalliset laitokset, ja joka juutalaiselle on aina merkinnyt syvimmän kaipauksen täyttymystä: "Ensi vuonna Jerusalemissa", jolla he tervehtivät toisiaan erotessaan.

Tarkkailijat ovat huomioineet, että Hamasin kiihottamat mielenosoitukset ovat kuluneiden viikkojen aikana kehittyneet suhteellisen rauhallisista ja aseettomista mielensä osoittamisesta yhä väkivaltaisemmiksi, joissa erilaiset aseet ovat näytelleet yhä suurempaa roolia. Kivien ja linkojen lisäksi kuvaan ovat tulleet "molotovin koktailit", aidan varteen asetetut pommit, kranaatit ja erilaiset syttyvin materiaalein ja sytykkein varustetut leijat ja ilmapallot.
Maanantain mielenosoitukset olivat laajimmat ja lähes koko aidan pituudelle levitetyt kansanjoukot. IDF levitti ennen maanantaita kaikkialle Gazaan lentolehtisiä, joissa varoitettiin lähestymästä aitaa, ja käyttämästä pommeja ja aseita, kotka muuttavat mielen-osoitusten luonteen terrorismiksi, ja joihin IDF tulee vastaamaan kovilla panoksilla.
Arvioiden mukaan Hamas sai kuitenkin lähes 40 000 gazalaista toimimaan kehotuksen mukaan ja huomioimatta IDF:n varoituksia aseistautumaan kielletyin asein. He sytyttivät tuleen myös autonrenkaita pyrkien peittämään koko raja-alueen pistävällä mustalla savulla. Tämä ei ollut spontaania mielenosoitusta, vaan johdettua ja ohjattua hyökkäystoimintaa IDF:n asemia vastaan. Tarkkailijat huomioivat, että Hamas piti aktivistejaan vaara-vyöhykkeen ulkopuolella, mutta kiihottaen siviilejä hyökkäilemään aitaa vastaan pyrkien hajottamaan sen. Jos aitaan olisi saatu tarvittavan suuri aukko, Hamasin aseistetut aktivistit olisivat purkautuneet siitä Israelin puolelle. IDF syyttää, että mielenosoitukset ovat Iranin rahoittamia.
IDF antoi mielenosoitusten alussa sotilaille ohjeita pyrkiä suuntaamaan aseensa alaraajoihin, mutta tätä on myöhemmin laajennettu tilanteeseen sopivaksi. Sekä kansainvälisten yhteisöjen ja valtioiden mielipiteitä on pyritty huomioimaan, kuten myös korkeimman oikeuden antamia vinkkejä.
Hamasin turvautuminen kranaattien käyttämiseen antoi IDF:lle oikeuden tehdä ilmaiskuja Hamasin asemiin ja harjoituskenttiin.

Raporttien mukaan yhteenotoissa IDF:n kanssa 58 gazalaista on menettänyt henkensä, ja Hamasin terveysministeriön mukaan
2 700 ihmistä on haavoittunut. Uhrien joukossa on myös lapsia, ja muita alaikäisiä, joita Hamas on kehottanut ottamaan mukaan "March on Return" mielenosoituksiin. Mielenosoitukset tulevat taloudellisesti raskaiksi Abbasille, joka lupasi 500 USD haavoittuneelle ja kolminkertaisesti kaatuneen omaisille.
Maanantain mielenosoitukset, jotka oli ajoitettu samalle päivälle, jolloin USA:n Jerusalemin lähetystö avattiin virallisesti korkeiden vieraiden saavuttua USA:sta osallistuakseen juhlallisuuksiin, oli Hamasin ohjeitten mukaan hajotettu 12 kohteeseen Gazan turva-aidan tuntumassa. Tuhansia gazalaisia pysytteli satojen metrien päässä vaara-alueista.

USA:n lähetystön avajaishetkellä neljän aikaan maanantain ilta-päivällä gazalaiset tekivät Hamasin ohjeitten mukaan yhteisen rynnäkön turva-aitaa vastaan useissa kohteissa. Kolmessa tapauksessa sotilaita tulitettiin mielenosoittajien joukosta. Ne eivät haavoittaneet sotilaita. Yhdessä tapauksessa sotilaat avasivat tulen suoraan mielenosoittajien joukkoon vastaten tulitukseen. Toisessa tapauksessa etelässä IDF:n tankki vastasi tulitukseen ampumalla tykeillään ja tuhoten Hamasin aseman.
IDF:n tiedottajan mukaan IAF:n koneet tekivät 12 ilmaiskua Gazan alueelle vastauksena sotilaita vastaan tehtyyn tulitukseen.

IDF:n tiedottajan mukaan Hamas pyrkii kiihottamaan uuden ja pitkäaikaisen kansannousun Israelia vastaan, ja se on tarkoitus laajentaa koko Juudean ja Samarian alueille. Israelin arabit ja beduiinit ovat toistaiseksi pysytelleet sivussa Gazan toimista. Hadashot TV-kanava kertoi PA:n kehottaneen julkaisemalla videoita arabeja liittymään mielenosoittajiin. Useita PA:n arabeja kokoontui Ramallahin keskustaan, josta he marssivat Qalandian tarkastusasemalle kivittäen sotilaita. Tämä on lähes jokaviikkoinen tapahtuma Qalandiassa, eikä välttämättä liity Gazan tilanteeseen.

Gazasta Israelin alueille lähetetyt leijat ja ilmapalloja, joihin oli kytketty palavia aineksia ja polttopommeja, sytyttivät useita tulipaloja viljapelloissa, joskaan kukaan ei haavoittunut niistä. Palokunnat pyrkivät sammuttamaan alkaneet tulipalot, ja farmien työntekijät eristivät palopesäkkeitä kokoamalla maata niiden ympärille. IDF käytti pitkillä veitsillä varustettuja pienois-droneja, ohjaajattomia pienkoneita, leijojen ja ilmapallojen tuhoamiseksi ilmassa.
Hadashot TV-asema välitti Hamasin uuden videon, jossa oli arabiankielinen alateksti, nuorista lapsista Gazassa, jotka sanoivat haluavansa palata kotimaahansa. He kertoivat heille luvatun surmansa saaneille varma paikka paratiisissa. Naiset olivat usein runsaasti edustettuina mielenosoituksissa.
Hamas-johtajat kertoivat TV-kanavan mukaan haluavansa siepata edes pienen palan Israelin maata voidakseen ylpeillä voitosta.
IDF varoittaa israelilaisia, että Hamas toimii peruskirjansa mukaan, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen ja juutalaisten massa-murha tai karkottaminen.
https://www.jpost.com/Israel-News/Rules-of-engagement-view-from-the-Gaza-front-556435
https://www.timesofisrael.com/clashes-erupt-along-gaza-israel-border-ahead-of-us-embassy-inauguration/,
https://www.jpost.com/Israel-News/Rules-of-engagement-view-from-the-Gaza-front-556435,
https://www.jpost.com/Israel-News/After-Gaza-bloodshed-IDF-remains-on-high-alert-for-Nakba-Day-556439.

02. USA:n lähetystön avaamistilaisuus alkoi 16. 00 aikaan 13.05. maanantaina. USA:sta oli saapunut yli 250 Trumpin hallituksen virkailijaa, USA:n kongressin jäsentä, ja muita korkeita vieraita liittyäkseen USA:n hallituksen viralliseen delegaatioon juhliakseen tätä "historiallista tilannetta", kuten pääministeri Netanyahu sanoi puheessaan. Kaikki sai alkunsa presidentti Trumpin ilmoituksella joulukuun 6. päivänä viime vuonna tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina, jota seurasivat sen jälkeen Trumpin päätös muuttaa USA:n lähetystö Tel Avivista Jerusalemiin, "Israelin ikuiseen ja jakamattomaan pääkaupunkiin".

Arutz Sheva kertoo julkaisemassaan artikkelissa, että "historiallinen tapahtuma" kärsi pahoin siitä, että ulkomaisen median tapahtumaa seuraava ohjelma katkaistiin useita kertoja ymppäämällä siihen tuoreita paloja Gazan mielenosoituksista.
Hamasin antaman kehotuksen mukaisesti Gazan turvallisuus-aidan läheisyyteen kokoontui 40 000 mielenosoittajaa, joista useilla oli kivien lisäksi polttopulloja, pommeja ja erilaisia aseita, ja laukoivat myös kranaatteja Israelin puolelle.
Mielenosoittajien päämääränä oli tehdä suuri aukko turvallisuus-aitaan, jonka kautta Hamasin aseelliset joukot olisivat tulvineet Israelin puolelle pureutuen sinne "voiton merkiksi".
March of Return" jatkuu tänään tiistaina, jota arabit kutsuvat nimellä nagba, katasrofi, ja jatkunevat koko viikon ajan.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kehotti PA:n arabeja hyökkäämään sotilaita ja poliiseja vastaan tiesuluilla ja tarkastus-pisteissä, sekä myös "setlereitä" vastaan juutalaisyhteisöissä.

Monet ulkomaiset uutistoimistot ja TV-kanavat kutsuivat Gazan mielenosoituksien taltuttamisyrityksiä nimellä "lahtaus" jättäen huomiotta mielenosoitusten väkivaltaisen luonteen.
Irish Times raportoi: "Israelin joukot tappoivat ainakin 58 palestiinalaista Gazan protesteissa".
New York Times "unohti" raportissaan kokonaan sanan protestit.
Saman lehden toinen otsikko liitti surmansa saaneiden luku-määrän USA:n lähetystön avajaisiin: "Israel tappoi kymmeniä Gazan rajalla USA:n avatessa lähetystönsä Jerusalemissa". Yahoo News kertoi asiasta lähes samoilla sanoilla.
Englantilainen lehti Guardian liitti presidentti Trumpin suoraan lähetystön avaamiseen: "Trumpin uusi lähetystö avasi ovensa – tusinoittain sai surmansa". Toisessa otsikossa lehti totesi: "Israel tulee kohtaamaan vastalauseita (outcry) Gazassa tapettujen johdosta Jerusalemin lähetystön protestien yhteydessä".
FOX-news taisi ylittää kaikki edelliset Tweet-sivullaan: "Mikä suru", raportoidessaan Ivankan ilmeitä avajaistilaisuudessa. Ivankan hymyilevän kuvan viereen avajaistilaisuudessa oli liitetty kuva haavoittuneesta protestoijasta. Sivun ylle oli kirjoitettu otsikko: "Isän paha henki; 55 teurastettu Gazassa, mutta Ivanka on pelkkää hymyä lähetystön avajaisissa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245988,
Eipä paljon taida jäädä jälkeen suomalaisen media raportit. Iltalehti otsikoi: "Israel tappanut jo yli 50 gazalaista". (otsikon sanamuoto ei tarkoin alkuperäinen).
WND kertoo artikkelissaan: "White House syyttää Hamasia Gazan protestoijien kuolemasta". Alaotsikko: Israelilla on oikeus puolustautua". http://www.wnd.com/2018/05/white-house-blames-hamas-for-gaza-protester-deaths/

03. Jerusalemin asukkaat ovat iloisia USA:n lähetystön muutosta, mutta toiset ovat huolissaan, että se voi herättää konflikteja. Asukkaat ovat pahasti jakaantuneita; toisten iloitessa; toisten huolehtiessa.
Toisten katsoessa, että "suunta on oikea", toiset kysyvät: "mitä hyötyä siitä sitten olisi? Teoriassa hyvä toimi, mutta poliittinen ilmapiiri on niin tiivis, että se voi särkeä kaikki toiveet rauhasta". "PA:n arabit ovat haluttomia osallistumaan rauhankeskusteluihin.
On vaarallista lisätä polttoainetta liekkeihin, siinä helposti polttaa sormensa".
Meretz puolue ei halunnut osallistua avajaisiin, koska "se odottaa rauhankeskustelujen aloittamista, eikä tämä edistä sitä", se sanoo. https://www.jpost.com/Israel-News/Jerusalemites-glad-about-US-embassy-move-but-worry-it-may-fuel-the-fire-of-conflict-556434

04. UUTISIA LYHYESTI
Korkea Hamasin virkailija Khalil al-Hayya varoitti maanantaina, että Gazan kaistan aseelliset joukot voivat aloittaa operaatiot Israelia vastaan muutama tunti sen jälkeen, kun tiedot uhrien määrästä tulivat julkisuuteen Gazassa.
Maaliskuun 30. päivästä lähtien Gazan arabit ovat osallistuneet protesteihin etenkin perjantain rukousten jälkeen, tukeakseen palestiinalaispakolaisten ja heidän jälkeläistensä paluuoikeutta entisiin ja perinteisiin koteihinsa, sekä painostaakseen Israelia helpottamaan rajoitteita tavaroiden ja asukkaitten liikkumiselle Gazasta. IDF varoitti maanantaina lentolehtisissä lähestymästä Gazan turvallisuusaitaa.
Kansainväliset ja paikalliset ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Israelin puolustusarmeijaa tarpeettoman voiman käyttämisestä "aseettomia protestoijia vastaan". 55 sai surmansa ja 2 771 haavoittui protesteissa, sanoi Ashraf al-Qidra Hamasin johtaman terveysministeriön tiedottaja Gazassa.

"Kansamme rauhanomaiset kansanprotestit ovat houkuttaneet vihollistamme tappamaan enemmän ja vuodattamaan vertamme. Siksi me toteamme tänään selkeästi: Kärsivällisyytemme vastarintajoukkojen, mukaan lukien ja ennen kaikkea, Hamasin ja Qassem Prikaatien, hillitsemiseksi ei kestä kauan. Al-Kidra puhui lehdistökonferenssissa raja-alueella viitaten Hamasin aseelliseen siipeen Izza din al-Kassem. IDF kävi edellisen sotansa Hamasia vastaan kesällä 2014, mikä ei ratkaissut mitään.

PA/PLO:n ilmanmandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas syytti Israelia massamurhasta Gazassa, ja antoi käskyn 3 -päivän suruliputuksesta, sekä osittaisesta lakosta tiistaina, joka on arabien nagba, ja aloittaa arabien paastokuukauden ramadanin.
Hän kutsui USA:n Jerusalemin lähetystöä, joka avattiin maanantaina, "setlementin etäyhteisöksi". Arabimaiden vastustus lähetystön muuttamiselle ei ole yhtenäinen. Etenkin Saudi Arabia ja jotkut Persian Gulfmaat lähestyvät varovaisesti Israelia Iranin laajentumishaaveiden pelästyttäminä. Jordanian ulkoministeri Ayman al-Safadi tuomitsi Israelin maanantaina käyttämän voiman. Egypti samoin tuomitsi voiman käytön "rauhallisia mielen-osoittajia" vastaan, kuten hän kuvaili "pyhään raivoon" kiihotettuja arabeja. Arabimaat pelkäävät rauhattomuuden nousevan omassa maassaan, ja ennustavat protestien jatkuvan Gazan turva-aidalla.
Turkki päätti kutsua lähettiläänsä kotiin USA:sta ja Israelista "konsultointia varten sanotaan diplomaattisesti.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Ahead-of-Nakba-Day-Hamas-suggests-armed-action-against-Israel-556427

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -24; Tiberias 18 -31; Suolameri 22 -33; Eilat 20 -33 +C-astetta. Tänään ja ylihuomenna kirkasta. Huomenna puolittain pilvistä, lämpötila nousee roimasti.

Kaliforniassa on aloitettu sota kristittyjä ja heidän seurakuntiaan ja kristillistä painettua materiaalia vastaan, sanoo JEWSNEWS. Siten Raamatun myyminen tulisi kielletyksi (miten lienee Koraani), vaikuttaa ihmisen sukupuolen tai samaa sukupuolta olevan pariskunnan orientoitumiseen, tulevat kielletyiksi. https://www.jewsnews.co.il/2018/05/15/california-is-waging-a-massive-war-against-christianity.html.

Filippiinien 5.2 R-asteen maanjäristys on asettanut kaikki tulirenkaalla sijaitsevat alueet hälytykseen. Kalifornia on saanut erityisvaroituksen. Hawaijin Kilauea tulivuori voi joutua suurimman purkauksensa kohteeksi, mikä voi aiheuttaa pahoja aavistuksia Kaliforniassa. https://www.zerohedge.com/news/2018-05-14/ring-fire-alert-after-philippines-earthquake-california-warned









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019