SUNNUNTAI 13.05.2018

SUNNUNTAI 13.05.2018
01. Tänään Israelissa juhlitaan Jerusalemin yhdistämisen vuosipäivää 1967 sodan ansiosta. Perinteinen lippumarssi toteutetaan myös Jerusalemissa tänään Israelin vasemmistolaisten protestoidessa.
Israelin ulkoministeriössä järjestetään maanantaina virallinen tilaisuus USA:n lähetystön muuttamisen kunniaksi Tel Avivista Jerusalemiin, Israelin pääkaupunkiin. USA lisäsi merijalkaväen sotilaita vahvistamaan turvallisuutta sunnuntaista alkaen.
Ulkoministeriö kutsui 86 ulkomaiden Israelissa toimivaa lähettilästä osallistumaan tilaisuuteen, mutta vain 40 heistä ilmoitti osallistuvansa, totesi ulkoministeriön tiedottaja Emmanuel Nahshon lauantai-iltana. Osallistuvien joukossa ovat Itävallan, Tsekki tasavallan, Romanian ja Unkarin lähettiläät, jotka siten rikkoivat EU:n toivoman yhtenäisen vastarinnan USA:n lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin. EU on useitten Euroopan maiden tavoin vastustanut muuttoa selittäen, että on odotettava ensin kansainvälistä tunnustamista Jerusalemin asemasta osapuolten välisten neuvottelujen tuloksena. EU laati äskettäin päätöslausunnon, jossa olisi virallisesti tuomittu presidentti Trumpin joulukuun 6. päivänä julkistama päätös Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi ja USA:n lähetystön muuttamisesta Israelin pääkaupunkiin, mutta se ei saanut yksimielistä kannatusta Prahan, Bukarestin ja Budapestin vastustaessa. EU:n delegaatio Israelissa ei kieltänyt raporttia todeten, että EU ja sen jäsenmaat kunnioittavat edelleen kansainvälistä sopimusta Jerusalemista – jonka mukaan Jerusalem on YK:n valvonnan alainen – mukaan lukien niiden diplomaattien edustus, kunnes Jerusalemin lopullinen asema on ratkaistu.
Kristillisinä maina itseään pitävät EU-maat jättävät kokonaan huomiotta korkeimpana oikeusasteena pitämänsä antaman lausunnon tuhansia vuosia sitten, jossa yksiselitteisesti todetaan. Jerusalem on Suuren Kuninkaan kaupunki, jonne Hän on Nimensä asettanut.
(PS. 48:3:"Kauniina kohoaa kaiken maan ilona Sionin vuori pohjan puolella, Suuren Kuninkaan kaupunki".
Jes 65:18 -19: "Sillä katso, iloksi Minä luon Jerusalemin ja riemuksi sen kansan". 2.AK.33:7: "-Josta Jumala on sanonut Davidille ja hänen pojallensa Salomolle: Tähän Temppeliin ja Jerusalemiin, jonka Minä ole valinnut kaikista Israelin sukukunnista, Minä asetan Nimeni ikiajoiksi".)
USA:n Jerusalemin lähetystö vihitään käyttöönsä maanantaina 14.05.2018 Arnonan lähiössä.
USA:n lähettiläs David Friedman johtaa seremonian, johon osallistuvat USA:n apulaisulkoministeri John J Sullivan, talousministeri Steven Mnuchin, korkea neuvonantaja Jared Kushner, neuvonantaja Ivanka Trump, sekä kansainvälisten neuvottelujen erikois-lähettiläs Jason Greenblatt.
Israelin korkeinta johtoa osaistuu tilaisuuteen presidentti Reuven Rivlinin ja pääministeri Benyamin Netanyahun johdolla.
USA:n lausunnossa todetaan: "70 vuotta sitten USA, presidentti Harry S Trumanin johdolla, oli ensimmäinen valtio, joka tunnusti Israelin valtion. Lähetystön muutto ei muuta velvoitettamme saavuttaa kestävä rauhan-sopimus; pikemminkin se on välttämätön edellytys sille. Me emme ole ottaneet kantaa lopullisen tilanteen kysymyksiin, mukaan lukien Israelin itsemääräämisoikeus Jerusalemissa, emmekä lopullisten rajojen määrittelemisessä".
Trumpin joulukuun 6. päätökseen viitaten lausunnossa todetaan: "Lähetystön historiallinen avaaminen toteaa tosiasian, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki, ja että sen hallitus kokoontuu siellä". Siinä todetaan edelleen: "USA:n pääkonsulinvirasto Agronkadulla jatkaa toimintaansa itsenäisenä lähetystönä muuttumattomalla mandaatilla vastuualueenaan USA:n suhteet palestiinalaisten ja PA:n kanssa. USA tukee edelleen status quon säilymistä Haram al-Sharif kukkulalla (Temppelivuorella). Hallitus on vakaasti antautunut saavuttamaan kestävän ja kaiken kattavan rauhan Israelin ja palestiinalaisten kanssa, joka lupaa valoisemman tulevaisuuden molemmille".
Maanantain USA:n lähetystön avajaistilaisuuteen odotetaan saapuvan 800 kutsuvierasta. Heidän joukossaan on uskonnollisia ja liike-elämän johtajia, journalisteja, akateemikkoja ka hallituksen edustajia Yhdysvalloista. Lähetystön edustaja sanoi, että myös useita Israelin hallituksen edustajia ja poliittisia johtajia on kutsuttu mukaan. Hän tähdensi, että koska tilaisuus koskee lähinnä Israelin ja USA:n suhteita, ulkomaisia diplomaattisia yhteisöjä ei kutsuttu mukaan. https://www.timesofisrael.com/four-eu-envoys-to-attend-israeli-event-feting-us-embassy-move/
Edellä olevaan voidaan lisätä kommenttina, että sekä islamin että kristittyjen maiden johtajien olisi syytä perehtyä tarkemmin pyhinä pitämiinsä kirjoituksiin. Islamin pyhä kirja Koran toteaa selvästi, että Allah antoi juutalaisille Palestiinan, johon kuluu myös Jerusalem. Israel on aina pyrkinyt huolehtimaan ja varjelemaan toisten uskontojen pyhiä palvontapaikkoja ja antanut heidän vapaasti harjoittaa uskontoaan, joten niiden jääminen Israelin valvomille alueille ei ole ongelma.

Kristillisten länsimaiden olisi myös tunnustettava ja hyväksyttävä pyhässä Raamatussa esitetyt tosiasiat ja tehtävä poliittiset päätöksensä niiden pohjalta, eikä vetäytyä farisealaisesti YK:n ja sen alaisten institutioiden poliittiselta pohjalta enemmistöpäätöksin tehtyjen julkilausumien suojaan, joilla pyritään ratkaisemaan uskonnollisia kysymyksiä. Se ei ole koskaan onnistunut.

Itävallan, Tsekkitasavallan, Romanian ja Unkarin edustajat ilmoittivat rikkovansa EU:n vaatimuksen yhtenäisestä kannasta vastustaa USA:n päätöstä Jerusalemista Israelin pääkaupunkina ja muuttaa lähetystönsä sinne, ja aikovat osallistua USA:n järjestämiin lähetystön uusien tilojen avajaistilaisuuteen Jerusalemissa maanantaina. https://www.timesofisrael.com/four-eu-envoys-to-attend-israeli-event-feting-us-embassy-move/

02. Israel sai aamutunteina viime yön aikana Jerusalemin lisäksi toisenkin ilon aiheen.
Israelin edustaja Netta Barsilai sai tuskastuttavien odotusten ja kynsien puremisen jälkeen hyppiä ilosta saatuaan Eurovision kilpailussa voittoon tarvittavat 529 ääntä lyöden Kyproksen (436) ja Itavallan (342) laulajat. Barsilai ei ole ulkoisilta muodoiltaan perinteisten naisten kauneuskäsitysten mukainen, mutta sen poisti hänen naisellisuutensa – jota kehystää hänen äitiytensä – yhdessä valitsemansa kappaleen TOY (Lelu) kanssa, jonka lyriikka toistaa keskeistä teemaa: I am not your toy, silly boy, I`ll take you down now". (Minä en ole lelusi, typerä poika, minä nolaan sinut nyt). Hänen tavaramerkkinään tunnettu silmien pyörittäminen lyhyitten tanssiaskelten kanssa sopivat ilmeisen hyvin hänen valitsemansa kappaleen yleisilmiöön, minkä viehätti katsojia. Hän oli vasta toisena kilpailun alettua, mutta katsojat valitsivat hänet ja antoivat tunnusta hänen viehättävälle tyylilleen.
Kilpailun järjestäjät Lisbonissa Portugalissa pyrkivät viimeiseen asti peittämään sanan Jerusalem – ikään kuin se olisi ollut jokin ruma sana – mutta joutuivat lopulta tunnustamaan tappionsa, sillä Netta on israelilainen, joka kiitospuheessaan totesi: "Olen niin onnellinen. Kiitos, että valitsitte erilaisen. Kiitos, että hyväksyitte erilaisuuden välillämme, että piditte erilaisesta. Kiitos. Minä rakastan maatani. "Ensi vuonna Jerusalemissa."
Euroviisun seuraavat kisailut pidetään Jerusalemissa, joka alkoi välittömästi valmistelut niiden onnistumiseksi. Pääministeri Netanyahu onnitteli Nettaa puhelimella: "Olet ihmeellinen. Olet ihana- Olet paras lähettiläs Israelille". Presidentti Rivlin kirjoitti Twitter sivullaan: "Olemme ylpeitä Sinusta. Odotamme kaikkia ensi vuonna Jerusalemiin".
Israel voitti Euroviisut vuosina 1978 ja 1979 A-Ba_Ni-BI ja sitten Hallelujah-kappaleillaan.
Netta Barsilain kappale oli tarttuva, jonka tarkoituksena on saada jokainen yhtymään tanssiin.

Myöhäisestä ajankohdasta huolimatta sunnuntaiyön aamutuntien aikana Tel Avivin kaduille valui tuhansia innostuneita faneja juhlimaan harvinaista voittoa Israeliin, joka ei totisesti ole ollut maailman suosiossa viime aikoina. Voitto teki hyvää israelilaisen alemmuuden tunnosta ja nöyryytyksestä kärsivälle juutalaiselle kansalle. Myös Jerusalemin Mahane Yehuda kadulle kerääntyi tanssivia ja laulavia kansalisia Barsilain voiton innostamina.
Barsilain laulun teemaa "En ole lelusi" ovat eri tahot käyttäneet hyväkseen oman sanomansa vakuuttamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/thousands-fill-streets-social-media-to-celebrate-eurovision-win/, https://www.timesofisrael.com/after-eurovision-win-jerusalem-gears-up-to-strut-stuff-on-world-stage/,

03. Huomenna on länsimaisen kalenterin mukainen Jerusalemin yhtenemisen päivä, ja jona USA virallisesti muuttaa lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemin konsulaatin viereen rakennettuihin tiloihin.
Gazassa valtaa pitävä Hamas, jonka USA listasi terrorijärjestöksi ja sen johtajan Ismail Haniyehin erityisen vaarallisten terroristien listalle, suunnittelee valtavia mielenosoituksia Israelin turvallisuusaidan läheisyyteen. Tavoitteena on saada 100 000 tai enemmän gazalaisia mukaan, ja sen onnistumiseksi ihmisiä kuljetetaan busseilla kaistan keskiosista aidan läheisyyteen. Artikkelin mukaan ihmisille on iskostettu päähän, että on syytä pysytellä turvallisen matkan päässä turva-aidasta, tai voi joutua ammutuksi.
IDF ei ole pystynyt kehittämään keinoa, jolla sellaisia ihmismääriä voitaisiin hillitä, sillä Hamasin ohjeita tuskin tullaan noudattamaan edellisten mielenosoitusten valossa. Heitä on manipuloitu moskeijoissa, joissa kannuksiaan hakevat mullahin kilpailevat keskenään, kuka keksii eniten provosoivia iskulauseita. Useilla innokkailla aktivisteilla näyttää olevan mielessä PA:n lupaamat korvaukset haavoittumisesta (500 USD) tai kuolemasta, jossa kuukausipalkka omaisille on monta kertaa suurempi kuin työmiehen kuukausipalkka.

Analyytikot selvittelevät, mikä on Hamasin taktiikka, jos se saa tarpeeksi kannattajia aidalle, ja mikä se on siinä tapauksessa, ettei tavoitetta saavuteta. Erään arvion mukaan toistuvat mielenosoitukset pommien ja rakettien asemesta ovat jo saaneet maailman mielenkiinnon - sekä arabimaailmassa että Israelissa – heräämään siihen, mitä Gazassa tapahtuu. Humanitäärinen ongelma on aina yksi, jolla voidaan painostaa sekä Israelia että Egyptiä, kuten myös kansainvälisiä järjestöjä YK:ssa.
Egypti on jo luvannut helpottaa Rafah terminaalin aukiolo-aikoja, jotta tavara- ja matkustaja liikenne Gazasta ulos helpottaisi painetta.
Israel joutui sulkemaan Kerem Shalom terminaalinsa Gazan arabien tuhottua osia siitä Gazan puolella, sen mukana kaasujohdot Israelista Gazaan.
IDF kehitti pienoisdroneja, joilla pystytään tuhoamaan Gazasta Israelin puolelle lähetetyt leijat ja ilmapallot, joilla on sytytetty tuleen viljapeltoja ja pensaikkoa. IDF löysi ja tuhosi Hamasin rakentaman hyökkäystunnelin, jopa päättyi lähelle raja-aitaa Erezissä.
Mielenosoitukset "Great March of Return" ovat jatkuneet päivittäin, ja haavoittuneiden, mutta myös surmansa saaneiden, lukumäärä kasvaa.
Jos Hamasin tavoite sadoista tuhansista huomenna ja sen jälkeen toteutuu, uhrien määrä voi olla moninkertainen. https://www.timesofisrael.com/its-make-or-break-time-for-hamas-in-gaza/

04. UUTISIA LYHYESTI
IAF:n hämmästyttävä operaatio "House of Cards" Syyriassa, jossa sen 28 konetta operoivat vihollismaana pidetyn Syyrian ilmatilassa kahden tunnin ajan lähes esteettä menettämättä yhtään konetta, kuten IDF sanoi, ja tuhoamalla suurimman osan Iranin suurella vaivalla ja rahalla rakentamasta infrastruktuurista siellä, on saanut analyytikot arvioimaan, että Iran pahasti yliarvioi tehonsa ja mahdollisuutensa. Iranin talous on suurissa vaikeuksissa, mitä lisäävät USA:n uhkaamat uudet sanktiot, jotka tulevat rampauttamaan sen talouden eheytymisen. Iranilla on kädet täynnä Irakissa, jossa pidetään pian vaalit, ja joissa Iran odottaa voivansa kehittää Iranille myönteisestä Badr-järjestöstä Libanonissa toimivan Hizbullahin kaltaisen käsikassaran, joka toimii sekä sotilaallisena että poliittisena voimana.
Iran koulutti Afganistanista ja Pakistanista vapaaehtoisia Syyriassa, joiden lukumääräksi arvioidaan 80 000 miestä. Iranin päämääränä oli luoda Syyriaan armeija, jota se voisi käyttää hyväkseen iskuille Israelin Golanille. Nämä joukot tarvitsevat huoltoa ja aseita ja nielevät Iranin hupenevia varoja.
Syyrian presidentti Bashar Assad, joka toimii Venäjän antamalla valtakirjalla, katselee yhä suuremmalla kauhulla, miten ulkopuoliset joukot ovat tunkeutuneet sen sisään ja aiheuttavat suurta tuhoa ennestäänkin raunioituneessa maassaan. Assad ei välttämättä hyväksy Iranin doktriinia hyökkäyksistä Israelia vastaan Syyrian maaperältä, koska Israelin vastaiskut ovat tuhoisat.
Venäjän Presidentti Putin on ottanut odota ja katso taktiikan puuttumatta kummankaan osapuolen, Israelin ja Iranin, välisiin suhteisiin. Kaiken lisäksi Turkki uhkaa toistaa aiemmin tekemänsä hyökkäykset kurdien alueille, mikä lisää kaaosta Assadin hallitsemassa maassa.
Venäjän presidentti Putin on toistanut, ettei Venäjä voi seurata sivusta, jos sen sotilaita vastaan hyökätään ja intressejä poljetaan Syyriassa. Turkki liikkuu hyvin miinoitetulla alueella, jos sen operaatiot kohdistuvat Putinin kaavailemia suunnitelmia vastaan.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-just-overplayed-its-hand-in-Syria-556260
Yli tuhat juutalaista nousi Temppelivuorelle sunnuntaiaamuna kunnioittaakseen 1967 sodassa vapautettua Jerusalemin aluetta ja Temppelivuorta. Vuorelle nousseita varoitettiin rukoilemasta, kumartamasta päätään tai vahingoittamatta mitään. Poliisien ja arabien asettamien vartijoitten ja Vuorelle nousseitten juutalaisten välille syntyi toistuvia, vaarattomia nujakoita. Yksi mies pidätettiin hänen kumarrettua maata kohti. Tämä on erikoista ja kummallista piirileikkiä poliisin ja Vuorelle palvontaan nousseiden välillä, jossa poliisin toimea on vaikea ymmärtää. Miksi arabit saavat rukoilla Allahiaan vapaasti – vaikka sen saarnaajat kiihottavat kuulijoitaan väkivaltaan – mutta rukoileminen ainoalle elävälle Jumalalle on kielletty juutalaisilta? Kenen etua tässä palvellaan, vai onko se vain kiusantekoa? https://www.jpost.com/Israel-News/Prayer-clashes-but-mostly-tight-security-on-Temple-Mount-556264
Libanonissa pääministeri Saad Hariri tulee jatkamaan vaalien jälkeen, joskin pienemmällä voimalla. Hän lupaa korvata entisen armeijan komentajan uudella miehellä. Haririn Future Party menetti yli kolmanneksen jäsenistään parlamentissa, nyt 20 paikkaa, aiemmin 33. https://www.jpost.com/Middle-East/Lebanons-Hariri-replaces-chief-of-staff-after-election-setback-556254

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -20: Tiberias 18 -27; Suolameri 21 -31; Eilat 20-32 +C-astetta, tänään pilvistä ja sateita pohjoisosassa maata, huomenna puolipilvistä, tai aurinkoista. Lämpötila osoittaa pientä nousua.

Hawaijilla seurataan epävarmoina laavavirtojen jatkaessa juoksuaan avoimista repeämistä kaupungin sisällä. Tutkijat hämmästelevät lisääntyvien purkausten määrää 13 tulivuoressa pitkin Ring of Fire Amerikan länsirannikkoa. Tyynenmeren laatta näyttää liikkuvan ehkä maapallon napojen siirtymisen tahdissa. Lieneekö jokin X-planeetta asialla? NASA ei kerro totuutta – tai ei tiedä. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5721997/Hawaii-braces-lava-flow-West-Coast-preps-possible-eruptions-13-Ring-Fire-volcanoes.html











Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019