Friday, March 13, 2009

PERJANTAI 13.03.09
1. NETANYAHU näyttää tarvitsevan kaksi lisäviikkoa hallituksensa kokoamiseksi, minkä presidentti Shimon Peres voi myöntää hänelle. Oikeusministeri Daniel Friedman näyttää putoavan pois kuvioista, mikä antaa Labourille uuden mahdollisuuden vielä kerran tutkia mahdollisuutta, että se kuitenkin liittyisi hallitukseen. Yleinen mielipide näyttää painostavan Barakia, joka itse asiassa haluaakin sitä. Hänen puolueessaan vain on muutamia jäykkäniskaisia, jotka vastustavat henkeen ja vereen alistumista Netanyahun johtoon. Oikeusministerin paikalle kaavaillaan nyt Yaakov Neemania, jonka Barak voisi hyväksyä. Israelin nykyinen sisä- ja ulkopoliittinen tilanne vaatisi laajaa yhteistoimintaa puolueitten kesken, mutta nämä jäykkäniskat Labourissa, joista Ophir Pines Paz ja Shelly Jacimovich ovat vaikeimmat, voivat tehdä uudetkin tunnustelut tyhjiksi. Labourin sisällä elää voimakas kapinahenki, joka uhkaa hajottaa puoluetta entisestään. Jos NU (National Union) ei tule hallitukseen, sillä on vain 61:n kansanedustajan tuki 120:stä Knessetissä. Yhtenä vaihtoehtona on väläytetty mahdollisuutta, että Netanyahu resuaa vajaatoimisen hallituksensa kanssa kuusi kuukautta, ja kutsuu sitten uudet vaalit ja sen kautta uudet miehet.(JP)
2. IDF:N SOTILAAN Gilad Shalitin vapauttaminen Hamasin panttivankeudesta yli 990:n päivän jälkeen on yksi tämän päivän polttavimmista vaatimuksista. JP:n toimittajan Tovah Lazaroffin tiedustelujen mukaan yli puolet hallituksen ministereistä on valmis hyväksymään Hamasin viimeiset ehdot. Damaskoksessa majailevan Hamasin ulkopoliittisen toimiston apulaisjohtajan Abu Marzougin sooloilu Shalitin kirjoittamasta kirjeestä Syyrian johdolle sekä videonauhasta, joita hän ensin julkisesti ilmoitti tuoneensa Gazasta ja sitten kielsi kaiken, herättää epäluuloja, että Israel neuvottelee taas kerran sotilaan ruumiista.
OLMERTIN edustaja Ofer Degel palaa tänään Kairosta neuvoteltuaan kolme päivää egyptiläisten kanssa. Degelin lisäksi asiaa ovat hoitaneet Amos Gilad, Shin Betin johtaja Yuval Diskin ja Olmertin neuvonantaja Shalom Turgeman. Olmert itse vihjaa, että on toivon kipinä sopimukseen pääsemiseksi, mutta Hamasin edustaja heittää kylmää vettä kiukaalle todeten, ettei Israel ole tehnyt uutta tarjousta eikä asia siten etene mihinkään.
Gilad Shalitin veli Joel, joka sai nimensä 1967 sodassa kaatuneen isänsä kaksoisveljen mukaan, liittyi isänsä protestiteltan asukkaisiin keskeyttäen opintonsa Techniossa. (JP)
3. FATAHIN JA HAMASIN välillä käytävät sovintoneuvottelut yhtenäishallituksen muodostamiseksi ovat JP:n toimittajan Kh A Toamehin mukaan katkeamispisteessä. Neuvottelijat ilmoittivat torstaina Kairossa, että alkuviikosta alkaneet keskustelut ovat juuttuneet vaikeuksiin. PA:n taholta ilmoitettiin, että sen poliisi oli vapauttanut 45 pidättämäänsä Hamasin jäsentä. Heistä 12 pidätettiin Nablusissa ja neljä Ramallahissa.
FATAHIN edustaja neuvotteluissa Ibrahim Abu al-Naja ilmoitti salaisesta kokouspaikasta, että ongelmat koskevat sekä hallituksen koostumusta että hallitusohjelmaa. Fatah haluaa hallitukseen teknokraatteja, poliittisesti itsenäisiä, mutta Hamas katsoo, että sen jäseniä täytyy olla hallituksessa. Toiseksi al-Naja kertoo, että hallitusta muodostettaessa on huomioitava kansainvälinen vaatimus, ettei Hamas saa virallisesti olla mukana yhteis-hallituksessa, mistä on tullut ehto ainakin USA:n myöntämien tukiaisten saamiseksi.
HAMASIN edustaja Fawzi Barhoum vahvistaa, että on vielä joukko kysymyksiä, joista ei ole päästy sopimukseen. Jos hallitussopimusta ei saada solmituksi muutaman lähi päivän aikana, on mahdollista, että neuvottelut katkeavat toistaiseksi. Barhoum esittää Hamasin vaatimuksen, että vuoden 2006 parlamenttivaalien tulokset täytyy huomioida hallituksen koostumuksessa. Hamas voitti nuo vaalit, hän muistuttaa. Hamas myös vastustaa voimakkaasti Salaam Fayyadin jatkamista pääministerinä uudessa hallituksessa.
Barhoum esitti syvän paheksumisensa ja hylkäyksensä Hillary Clintonin vaatimukselle, että Hamasin uuden hallituksen täytyy tunnustaa ja hyväksyä kvartetin asettamat kolme vaatimusta. Hän kysyy vihaisena, kuka sanoo, että palestiinalaisten hallitus muodostetaan vain, jotta se tyydyttäisi Amerikan vaatimuksia? Hän sanoo, että yksi pahimmista ongelmista on se, että amerikkalaiset sotkeutuvat palestiinalaisten sisäisiin asioihin.
HAMASIN edustaja Taher a-Nunu sanoi Gazassa, ettei hänellä ole juuri optimismia Kairon neuvottelujen suhteen. Hän sanoi, ettei Hamas voi hyväksyä sitä, että Fatah vaatii Hamasia hyväksymään oman poliittisen ohjelmansa, johon kuuluu kahden valtion periaate. ”Fatah haluaa hallituksen, joka hyväksyy kahden valtion periaatteen, eikä Hamas voi koskaan hyväksyä sitä. Olemme valmiit hyväksymään Palestiinan valtion 1967 rajalinjoilla vain väliaikaisena ratkaisuna, tunnustamatta sionistista miehitystä tuumallekaan kotimaatamme.”
Täytynee todeta taas kerran, että palestiinalaiset ovat parempia sionisteja kuin juutalaiset. He toteuttavat Israelin Jumalan suunnitelmaa, vaikka eivät ole siitä tietoisia. (JP)
4. YHDYSVALTALAINEN diplomaatti Fred Hof , joka on ehdokkaana George Mitchellin neuvonantajaksi, kertoi USA:n Peace Instituutin tilaisuudessa, että vaatimus Syyrian katkaisemisesta suhteensa Iranin, Hizbullahin ja Hamasin kanssa ehtona rauhan-keskusteluille Israelin kanssa, voi vaikuttaa negatiivisesti. Hän myös paljasti tilaisuudessa Israelissa jo vuosia sitten liikkunen suunnitelman Golanin ylängön muodostamiseksi luonnonpuistoksi, jossa israelilaiset voisivat vierailla ilman viisumia. Hof toimi virkailijana Pentagonissa ja ulkoministeriössä ja auttoi Mitchelliä laatimaan raportin Jasser Arafatin aloittamasta toisesta intifadista 2001. Hof puhui tilaisuudessa yksityishenkilönä. Hän myös vakuutti, ettei hänen tarkoituksena ollut painottaa USA:n roolia mahdollisissa rauhan keskusteluissa Israelin ja Syyrian välillä.
Presidentti Bashar Assad kertoi äskettäin julkisuudessa, että hän voisi suositella keskusteluja Israelin kanssa, aluksi epäsuorina USA:n. välityksellä, myöhemmin suorina maitten edustajien kesken. Syyria on yksi Hizbullahin ja Hamasin taloudellisista ja sotilaallisista tukijoista. Syyriaa vaaditaan luopumaan sitoumuksistaan Iranin kanssa sekä terrorijärjestöjen tukemisesta rauhaa vastaan, joka tulisi sisältämään sen, että Israel luopuisi Golanin ylängöstä. Hof selitti, että veisi vuosia toteuttaa tällaisia suunnitelmia, jonka aikana Israel voisi purkaa Golanille rakennetut juutalaisyhteisöt. Samaan aikaan Israel voisi tarkkailla, miten Syyria toteuttaa omaa osuuttaan sopimuksesta.
HOF uskoo, ettei Syyria tule tekemään dramaattisia eleitä tässä asiassa, ei ilmoittamaan julkisesti lopettavansa Hizbullahin ja Hamasin tukemisen eikä toteuttamaan Egyptin presidentti Sadatin kaltaista esiintymistä Israelin Knessetissä. Mutta selvitellessään Obaman hallituksen kantaa hän uskoi, että se on halukas jatkamaan aluksi salaisia ja myöhemmin julkisiksi tulleita epäsuoria keskusteluja Olmertin asettamien neuvottelijoitten ja Syyria edustajien kesken. Nämä keskustelut keskeytyivät Olmertin ilmoitettua erostaan.
Hilary Leila Kriegerin laatiman JP:n raportin mukaan Syyrian edustajat ovat ilahtuneet Hofin esityksistä, ja myös Israelin puolella keskusteluihin osallistuneet ovat ilmaisseet kiinnostuksensa.
Obaman hallitus näyttää hiljalleen käynnistävän koneistonsa, joka tulee paneutumaan Israelin ja sen kanssa tekemisissä olevien järjestöjen ja maitten välisiin suhteisiin kokonaan toisilla menetelmillä kuin Bushin hallitus. Tuleeko tämä olemaan onneksi vai onnettomuudeksi Israelille, selvinnee aikanaan. Pahimmassa tapauksessa Israel jää jyrän alle. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israel aikoo käynnistää uudelleen välillä katkenneet neuvottelut Turkin kanssa juomaveden ostamiseksi Turkista. Nykyistä kriisiä veden saamiseksi tämä ei ehdi ratkaisemaan, mutta suunnitelmia on tehtävä myös huomista varten. Vettä suunniteltiin kuljetettavaksi Turkista joko merenpohjaan upotettavan putkiston kautta tai öljyn kuljettamiseen suunniteltujen säiliölaivojen muuntamista tähän käyttöön. (INN)
- Turkin Israelin lähettiläs ilmoittaa, että hänen maansa on halukas jatkamaan epäsuoria keskusteluja Syyrian ja Israelin kanssa. Viime aikoina nousseet vihaiset purkaukset pääministeri Erdoganin poltettua päreensä presidentti Peresin puheesta Davosissa näyttävät tasoittuneen. Turkin presidentti Gul suunnittelee matkaa Israeliin. Turkin lähettiläs Namik Tal sanoi puhuessaan Tel Avivissa, ettei Israel löydä tästä lähiöstä Turkkia suurempaa ystävää.
- IDF:n helikopteri kutsuttiin pelastamaan kolmea arabia lähellä Sdeh Trumotia Israelin pohjoisosassa. Yksi miehistä astui maamiinaan, mikä ruhjoi hänen jalkaansa. Pelastusoperaatiossa yksi miehistä putosi 20 metrin korkeudelta saaden surmansa. Poliisien kysellessä, mitä he tekivät alueella, joka oli selvästi aidattu ja merkitty miinoitetuksi. Miehet kertoivat tulleensa piknikille, mutta poliisi epäilee, että he yrittivät purkaa miinoja käyttääkseen niitä terrori-operaatioissa. IDF asetti tutkimuskomitean selvittämään, mikä meni pieleen pelastusoperaatiossa, joita tehdään usein. (INN)
- Korkein oikeus keskustelee sunnuntaina esityksestä, jolla kumottaisiin vuonna 2003 säädetty laki, jolla rajoitetaan arabien muuttoa Israeliin Gazasta, Juudeasta ja Samariasta sekä vihollisarabimaista. Vuosien 1993 ja 2003 välisenä aikana 190 000 arabia vihollismaista ja Länsirannalta muutti Israeliin avioliiton tai perheitten yhdistämisen kautta. Laki tehtiin vuonna 2003 tilapäiseksi, ja sitä jatketaan vuosittain. (INN)
- Korkea Hizbullahin edustaja, Libanonin parlamentin jäsen, Ibrahim Moussavi kutsuttiin Englantiin, jossa hän luennoi arabipolitiikasta. (INN)
- Arabit heittivät palopommin autoon Shilossa Samariassa. Gazan terroristit ampuivat raketin Israeliin, ei vahinkoja. (haaretz)
- Oheisessa osoitteessa ilmoitetaan valmistuvasta kosher-keittokirjasta.
- http://docs.google.com/gview?a=v&attid=0.1&thid=11ffe7d5af93e77a&mt=application%2Fpdfs

Thursday, March 12, 2009

TORSTAI 12.03.09
1. USA EI tule toimimaan yhdessä palestiinalaisten yhteishallituksen kanssa, joka ei tunnusta kvartetin asettamia kolmea vaatimusta: Tunnusta Israelia, luovu terrorismista ja hyväksy aiemmin PA:n ja Israelin välillä tehtyjä sopimuksia, teki äskettäin Israelissa vieraillut USA:n ulkoministeri Hillary Clinton selväksi vierailunsa aikana. Näin kertoo JP:n kolumnisti Herb Keinon artikkelissaan viitaten korkeisiin diplomaatteihin, ilmeisesti israelilaisiin, vaikka hän ei sitä mainitse kuten ei myöskään keitä he olivat.
KEINON toteaa, että diplomaattien tulkinta Clintonin asenteesta annetaan aikana, jolloin useat Euroopan maat katselevat tapaa, millä kiertää nämä kansainvälisen yhteisön asettamat ”tiekartta rauhaan” maamerkit, jotka ovat estäneet näitä maita toimimasta terrorijärjestön kanssa. Keinon mainitsee, että Englanti ilmoitti äskettäin aloittavansa keskustelut Hizbullahin kanssa Libanonissa, jota jotkut tarkkailijat pitävät uhkayrityksenä saada Obaman hallitus suoriin keskusteluihin Hizbullahin ja myöhemmin myös Hamasin kanssa.
ARTIKKELISSA todetaan, että vaikka USA pitää lujasti kiinni kvartetin asettamista ehdoista Hamasille ja Hizbullahille kuten myös palestiinalaisten yhteishallitukselle, Euroopan maissa saa jalansijaa ajattelu, ettei ”leopardin tarvitse luopua täplistään”, eli muuttua kiltiksi kotikissaksi. Israelissa vierailleet eurooppalaiset poliittiset johtajat ovat esittäneet tällaisia ajatuksia keskustellessaan Israelin johtajien kanssa, kuitenkaan vaarantamatta diplomaattista prosessia. Euroopassa on kiire paneutua omien asioitten hoitamiseen, mitä kovasti häiritsee Palestiinan asian keskeneräisyys. He ovat valmiit hyväksymään PA:n yhteishallituksen, koska se näyttää heidän mielestään olevan ainoa keino edistää rauhanponnisteluja. (JP)
2. SYYRIAN presidentti Bashar Assad totesi japanilaiselle lehdelle Asahi Shimbun antamassaan haastattelussa, että Syyria on valmis aloittamaan suorat keskustelut rauhasta Israelin kanssa mutta USA:n välityksellä. Hän sanoi, että välittäjä on tarpeellinen ennen kuin nykyisistä epäsuorista keskusteluista päästään suoriin neuvotteluihin, ja tässä USA voi auttaa. Assad on ollut esillä viime päivinä yhtenä arabijohtajista, joita Saudi Arabian ikääntynyt kuningas Abdullah piti vierainaan yrityksessä saada arabimaita vaivanneet erimielisyydet hiotuiksi, joista Egyptin, Saudi Aabian ja Syyrian välit ovat olleet epäluuloisen katkerat. Abdullahin toisena haaveena on saada Syyria irrotetuksi Iranin talutushihnasta ja samalla parantaa Syyrian ja Saudi Arabian suhteita, jotka nekin ovat olleet tukkoiset Libanonin entisen presidentin Rafik Haririn murhasta lähtien helmikuussa 2005. Syyrian presidentti Assad oli ensimmäisellä virallisella vierailulla Saudi arabiassa yli kolmeen vuoteen. Rafik Haririlla oli myös Saudi Arabian kansalaisuus ja hänellä oli läheiset suhteet saudihallitsijoihin. Toinen välejä karhentanut asia on Syyrian tuki terrorijärjestöille.
SYYRIAN välit Egyptin ja Saudi Arabian välillä huononivat edelleen Libanonin kakkossodan aikana Bashar Assadin syyttäessä Egyptin, Jordanian ja Saudi Arabian johtajia ”puolimiehiksi”, koska he eivät pystyneet keskeyttämään IDF:n hyökkäystä Hizbullahia vastaan. Tätä syvensi edelleen IDF:n operaatio Cast Lead Hamasia vastaan Gazan kaistalla, mikä sai Qatarin, Syyrian ja Iranin liittoutumaan Egyptiä ja Saudi Arabiaa vastaan.
EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak epäili ennen mini-huipputapaamista onnistumisen mahdollisuutta. Mitään ratkaisevaa läpimurtoa ei saavutettukaan, sillä loppulausunnossa todettiin, että huippukokouksessa laskettiin perustukset uudelle kehitykselle neljän kansan välisissä suhteissa, jotka palvelevat arabien intressejä yhteistyön kautta yhteisen rintaman muodostamiseksi arabipolitiikalle suhteissa toisiin maihin, ja varsinkin Palestiinan kysymyksessä. Lausunnossa myös tähdennettiin neljän johtajan ponnisteluja parantaa ilmaa ja noudattaa Abdullahin toiveita unohtaa menneet. Artikkeli ei mainitse, kuka oli se neljäs johtaja, johon lausunnossa viitataan, mutta se voi tarkoittaa Qataria, jonka johtajaa ei kutsuttu tilaisuuteen Egyptin esittämän varauksen vuoksi. Iran ei ole arabimaa.
HUIPPUKOKOUKSEN kiireellisyys osoittaa Saudi arabian johtaman arabirintaman kasvavaa huolta Iranin ja sen mukana shia-islamin vaikutusvallan kasvua, mikä uhkaa saudien vaikutusvaltaa ja viime kädessä saudi-dynastian yksinvaltaa Arabian niemimaalla. (JP)
3. ISRAELISSA huolestuneina seurattu ulkoministeri Clintonin äskeisen Israelin vierailunsa aikana antamia lausuntoja. Edellä viitattiin hänen vakuutukseensa, kuten israelilainen nimeämätön korkea diplomaattilähde tulkitsi, ettei USA:n politiikka ole muuttunut, vaan se pitää edelleen vahvasti kiinni kvartetin asettamista ehdoista Hamasille voidakseen saada kansainvälisen hyväksymisen, sekä Israelin ja palestiinalaisten välisistä suhteista laajemminkin. Diplomaattilähteen mukaan Israelilla ei ole syytä huoleen.
PALESTIINAN MEDIAWATCH (PMW), riippumaton järjestöjä, joka seuraa arabien ja PA:n mediakanavilla julkistettuja uutisia, haastatteluja ja muita ohjelmia, seurasi PA:n virallisella TV-kanavalla julkistettua ulkoministeri Clintonin haastattelua kääntäen sen hepreaksi ja englanniksi. Ohjelmassa juontajana toimiva nainen esittää ”palestiinalaisen tytön ja pojan” esittämiä kysymyksiä, joihin Clinton vastasi. Olivatko kysymykset lasten omia vai juontajan laatimia on kyseenalainen.
JUONTAJA selittää aluksi, että ohjelma on vaihto-ohjelma, jonka USA:n hallitus kustantaa. Hän kysyy sitten, mikä merkitys tällaisella ohjelmalla on kahden kulttuurin välisen kuilun tasoittamiseksi ja mitä voidaan tehdä niiden muuttamiseksi kaksisuuntaisiksi.
CLINTON toivoi voivansa toimia suuressa roolissa Amerikan ja Palestiinan kansan liittämiseksi kiinteämmin toisiinsa. ”Haluan tehdä enemmän yhdistääkseni nämä kaksi valtiota. Kansamme haluaa Palestiinan kansan tuntevan, että se ymmärtää paremmin Amerikan kansaa; ja Amerikan kansan tuntevan, että se paremmin ymmärtää Palestiinan kansaa.”
JUONTAJA kertoi, että he ovat vieneet kameransa kaduille ja antaneet useille nuorille palestiinalaisille tilaisuuden kysyä, mitä haluavat. ”Nuori tyttö kylästä lähellä Ramallahia haluaa tietää, mitä Clinton tekisi, jos hänen tyttärensä Chelsea olisi onnettomuudekseen syntynyt miehityksen alaisena, syntynyt ilman vapautta ja itsemääräämisoikeutta?”
CLINTON: ”Tekisin mitä monet vanhemmat täällä Länsirannalla ja Gazassa tekevät. Rakastaisin häntä, huolehtisin hänestä, antaisin hänelle parhaan mahdollisen koulutuksen enkä koskaan menettäisi toivoani. En koskaan luopuisi haaveestani Palestiinan valtiosta.” Clinton vakuutti, että hän kannustaisi tytärtään miten tarmokkaasti tahansa muut yrittäisivät särkeä hänen haaveensa. Lisäksi Clinton sanoi vakuuttavansa tyttärelleen uskovansa koko sydämestään, että hänellä on samat mahdollisuudet parhaaseen tulevaisuuteen kuin kenellä muulla lapsella missä tahansa maailmassa. Tämä olisi hänen päämääränsä.
ULKOMINISTERI Clinton toisti vielä vastatessaan ”palestiinalaisen pojan” esittämään kysymykseen, että PA on jo saavuttanut valtion aseman.
Lisäksi Clinton vastasi juontajan esittämään kysymykseen ”tänä naistenpäivänä” ponnistelevansa kaikin voimin parantaakseen naisten asemaa, jotta heillä olisi samat mahdollisuudet miesten kanssa käyttäen omia lahjojaan, joskin erilaisia kuin miesten.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130379
Tässä haastattelussa Clinton viittaa Palestiinan Auktoriteettiin, jota hän jo pitää itsenäisenä valtiona. Tämä on valtava harppaus aiemmista asenteista, koska se antaa PA:lle erilaisia oikeuksia kansainvälisesti, kuten esim. korvausvaatimuksissa.
4. KAIROSTA tulleitten tietojen mukaan Gilad Shalitin vapauttamiskeskustelut ovat edistyneet. Viimeisten tietojen mukaan Israel valmistautuu vapauttamaan noin 300 palestiinalaista ja myöhemmin 1000 lisää. Hamasin laatimassa listassa on joittenkin terroristien nimiä, joiden vapauttamista Israelin turvallisuusmiehet vastustavat. Useimmilla näistä on ”verta käsissään”, eli he ovat joko itse surmanneet tai osallistuneet aktiivisesti murhien suunnitteluun. Lisäksi heidän pelätään ajautuvan takaisin terrorismiin vapauduttuaan. Turvallisuusmiehet ovat havainneet, että vapautetut terroristit ovat vankilassa olo-aikanaan oppineet uusia ja entistä tehokkaampia tapoja uusiessaan terroritekojaan. Israelin yleinen mielipide on kuitenkin valmistautunut maksamaan hinnan, minkä Hamas vaatii, että tämä ilkeä ja kansan omaatuntoa rassaava draama saataisiin nopeasti pois päiväjärjestyksestä ja Shalitin perhe saisi lähes 1000 päivää panttivankina olleen poikansa kotiin. Toinen kiirettä aiheuttava tekijä on se, että Netanyahun hallituksen uskotaan ottavan hallitusohjat 3. huhtikuuta, ja Olmertin odotetaan puhdistavan pöytänsä ennen sitä.
HAMASIN Damaskoksessa oleva ulkomaanasioitten toimiston kakkosmies Ahmed Abu Marzouk kohautti mediaa kehuen, että hän oli Gazassa käydessään saanut Gilad Shalitin kirjoittaman kirjeen Syyrialle, sekä videonauhan hänestä, minkä hän myöhemmin kiisti ehkä saatuaan moitteita ylemmiltään harkitsemattomasta paljastuksesta. Nyt Marzouk selittää, ettei hänellä ole tietoa, onko Gilad elossa vai kuollut. ( ynetnews)
5. UUTISOTSIKOITA
- Hillary Clinton sanoo, että USA:n Gazan kaistalle lupaaman 900 miljoonaan USD tukipaketin maksamisen ehtona on, että Hamas tunnustaa Israelin.
- USA:n puolustusministeri Robert Gates varoittelee Yhdysvaltoja tekemästä ennalta ehkäisevää iskua Iraniin. (ynet)
- Saksa aikoo syyttää entistä Treblinkan SS-vartijaa Ivan Demanjukia 29 000 ihmisen murhasta. Hän vältti tuomion Israelissa pystyttyään osoittamaan, että hän palveli muissa vankileireissä mutta ei Treblinkassa.
- Arkeologit ovat kaivaneet päivänvaloon bysanttilaisen ajan kirkon rauniot 5 km:n päässä Beit Shemeksestä itään. Rauniot löydettiin normaalien rakennustöiden perustusten kaivaustöitten yhteydessä. Kaivaukset osuivat ilmeisesti muinaisen asutuksen keskelle n. 1.5 hehtaarin laajuiselle alueelle. Kaivauksissa löydettiin mosaiikkilattioita, jotka esittivät eri kuvioita sekä kreikkalaisia tekstejä. Joku tuntematon vandaali kävi hävittämässä suuren osan mosaiikeista kaivausten jälkeen. Lähellä paikkaa, Horvat a-Diri, on Ness Harim moshavi, joka käytti aluetta tarpeisiinsa. Ennen kaivauksia alueelta löydettiin runsaasti ruukunkappaleita. (JP)
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1236764158743&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Netanyahu aikoo poistaa kilpailijansa Silvan Shalomin ministerilistalta. Hän aikoo myös pudottaa Daniel Friedmanin oikeusministeriöstä, mikä voisi avata mahdollisuuksia Labourin suuntaan. Ehdolla oikeusministeriksi ovat Yaakov Neeman ja Uzi Landau. Lieberman on luopunut vaatimuksestaan. Netanyahu toivoo, että hallituslista on valmis tiistaina, jolloin hallitus voisi vannoa virkavalansa keskiviikkona, hyvissä ajoin ennen perjantaita. (JP)
- Englantilainen parlamentaarikko George Gallaway päästettiin lopulta kamppeineen Gazaan, jossa hän ensimmäiseksi kumartui suutelemaan ”Gazan pyhää maata”, ja tapasi Ismail Haniyehin salaisessa paikassa. Valokuvaaja kuitenkin oli paikalla. (JP)
- Hillary Clinton puhui ”pehmosia” väittäessään, että ”tiekartta rauhaan” kieltää Israelia rakentamasta Itä Jerusalemiin ja hajottamasta laittomasti rakennettuja rakennuksia. INN havaitsi, ettei tiekartta mainitse mitään sellaista, vaan jättää asian kahdenkeskisten keskustelujen varaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130356

Wednesday, March 11, 2009

KESKIVIIKKO 11.03.09
1. ”ON VAIKEA estää Irania saamasta ydinpommiaan, ja on vaikeaa sanoa, mikä yhdistelmä kepistä ja porkkanasta saisi Iranin johtajat luopumaan aseen rakentamisesta,” sanoo USA:n kansallisen tiedustelun johtaja Dennis Blair. Hän selventää, että vain poliittinen päätös – joka voidaan aina peruuttaa – pystyisi lopulta estämään Irania toteuttamasta suunnitelmansa. Hän perustaa lausuntonsa siihen, että Iranilla on jo tarvittava tieteellinen, tekninen ja teollinen tietotaito pommin valmistamiseksi. Blair esitti ennalta valmistellut lausuntonsa asepalvelukomitean kokouksessa lisäten, että jotkut yhdistelmät uhkauksilla lisääntyvästä kansainvälisestä tarkkailusta ja painostuksesta yhdistettynä tarjouksiin tilaisuudelle Iranille saavuttaa hakemansa turvallisuus ja päämäärät – jos Iranin johto havaitsee ne todellisiksi – voisivat saada Teheranin keskeyttämään edellä mainitut ydinaseen valmistamiseen tähtäävät toimensa. Blair ei osannut sanoa, mikä yhdistelmä toimisi.
BLAIR selitti, ettei Iranilla ole tarpeeksi rikastettua uraania eikä se tiettävästi ole tehnyt päätöstä pommin rakentamiseksi. Hän myös totesi, että vuoden 2007 kiistelty NIE-raportti (National Intelligence Estimate) on edelleen täysin ja ainoa hyväksyttävä ohje. Sen mukaan Iran keskeytti salaisen ydinaseohjelmansa vuonna 2003. Hän sanoi uusiin tiedustelutietoihin nojautuen, että Iranin ydinase voisi olla valmis 2010-2015.
ISRAELIN arviot ovat huomattavasti nopeamman aikataulun kannalla. Sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi kabinetille sunnuntaina, että Iran on ylittänyt teknologisen kynnyksen ja että sotilaallisen ydinvalmiuden saavuttaminen riippuu enää päätöksestä kytkeä se osaksi sotilaallista strategiaa.
BLAIR katsoi, että Israelin erilainen tulkinta samoista tiedustelutiedoista johtuu siitä, että Israel on valinnut monesta vaihtoehdosta huonoimman, koska asia koskee sitä lähemmin.
BLAIR käsitteli lausunnossaan myös Hizbullahia, jonka hän katsoi varustautuvan uuteen yhteenottoon Israelin kanssa ja paljon paremmin varustautuneena kuin 2006. Hän vakuutti, ettei Israel ole yksin Lähi Idässä, joka on huolestunut Iranista, mutta että Palestiinan ongelman ratkaisu on tärkeä, koska se häiritsee USA:n suhteita arabimaihin. (JP)
2. JÄNNITYS Gazassa on noussut viime päivien aikana, mutta Israel on tällä kertaa sivusta katsojan asemassa. Hamas, jonka intresseissä on saada aselepo aikaan Israelin kanssa, on pidättänyt Islamic Jihadin rakettimiehistöjä, jotka haluavat jatkaa rakettiensa laukomista ”kostaakseen jäsentensä kuoleman” IDF:n toimesta. Hamasille on tärkeää saada ulosmenotiet avatuiksi sekä Egyptiin että Israeliin, eikä se ole mahdollista ilman sopimusta, minkä solmiminen puolestaan on kiinni rakettitulen lopettamisesta. Olmert tosin lisäsi siihen oman ehtonsa Gilad Shalitin vapauttamisesta, mitä Egypti pitää kohtuuttomana sekaantumisena neuvotteluihin niiden loppuvaiheessa. Tämä uhkasi jo keskeyttää kaikki ponnistelut sopimuksen saamiseksi, mutta niitä jatketaan kuitenkin.
SOVINTONEUVOTTELUT Hamasin ja Fatahin välillä jatkuvat samaan aikaan Kairossa. Fatah pidätti juuri ennen niiden alkamista yli 400 Hamasin aktiivijäsentä Juudeassa ja Samariassa. Hamas vaatii heidän vapauttamistaan ehtona neuvottelujen jatkumiselle. Heitä on pidetty eri pituisia aikoja PA:n vankiloissa ilman tuomiota. Hamas syyttää, että PA:n poliisi kiduttaa heitä, mikä on palestiinalaisten normaali kuulustelumenetelmä.
GAZASSA toimiva palestiinalainen journalisti kertoo, että Hamas on pidättänyt ainakin kymmenen Jihadin rakettimiehistöjen jäsentä syyttäen heitä sekaantumisesta Hamasin suunnitelmiin antamalla Israelille verukkeen hyökätä uudelleen Gazan kaistalle. Jihadin korkea virkailija Khled al-Batsh kertoi JP:n kolumnistille Kh A Toamehille, että suhteet Hamasin ja Jihadin välillä ovat hyvät erimielisyydestä huolimatta. Hän väitti, ettei Hamas ole pidättänyt sen jäseniä yhtä erillistä tapausta lukuun ottamatta, joka on selvitetty.
Lontoossa ilmestyvä arabilehti Asharq Al Awsat kertoo kuitenkin Jihadin aseistetun siiven al-Quds Pataljoonan jäsenen antamaan tietoon perustuen, että Hamasin poliisi on kiduttanut useita sen jäseniä. Hamasin sisäministeriö kieltää uutisen perättömänä. Hamas katsoo, että se vastaa siihen, miten Fatahin valvoma PA:n poliisi pidättää sen jäseniä Länsirannalla. (JP)
3. YK VAATII Irania ja Syyriaa antamaan luotettavan selityksen ensi viikkoon mennessä, miksi ja miten ne olivat sekaantuneet alukseen, joka pysäytettiin Kyproksella, ja joka oli lastattu räjähteillä ilmeisesti matkalla Gazaan. Ranskan ja Englannin YK:n edustajat selittivät YK:n painostuskomitealle tapahtumaa, jota he sanoivat karkeaksi YK:n päätöslauselman rikkomiseksi, joka kieltää Iranilta aseiden viennin toisiin maihin. Englannin edustaja John Sawers sanoi maansa odottavan Iranin ja Syyrian selitystä YK:n komitealle, miksi Iran antoi luvan lähetykselle ja miksi Syyria oli merkitty laivan lastin määränpääksi. Molemmille valtioille annettiin 10 päivää aikaa selvityksen antamiseen. Komitean puheenjohtaja japanilainen Yukio Takasu sanoo, että komitea sai tehtäväksi valvoa Iranin vastaisten sanktioitten pitämistä 2006. Komitea katsoi helmikuun 6. päivänä, että sanktioita oli rikottu, mutta odottaa selityksiä ennen rangaistustoimenpiteitä. Sekä Ranskan että Englannin edustajat kehottivat Irania käyttämään tilaisuutta hyväkseen aloittaakseen diplomaattiset keskustelut ydinohjelmansa toteuttamisesta. Kumpikaan maa, Iran ja Syyria, ei lähettänyt edustajaansa tiistaina pidettyyn komitean kokoukseen. USA:n edustaja epäilee, että räjähteet ja aseitten valmistamiseen sopivat materiaalit oli tarkoitettu Hamasille Gazassa. Kypros purki epäilyttävät materiaalit ja varastoi ne suojiin odottamaan päätöstä niiden kohtalosta. Syyria esitti vaatimuksen niiden kuljettamisesta Syyriaan, ja se yhdessä Iranin kanssa kieltää syytökset.
KYPROKSEN lipun alla purjehtiva rahtialus Monchegorsk ankkuroi Kyproksen satamaan 29. tammikuuta sen jälkeen, kun se ei saanut lupaa päästä egyptiläiseen satamaan.
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTON puheenjohtaja Ibrahim Dabbashi, joka toimii puheenjohtajana kuukauden, esitti kokouksessa maansa näkemyksen. Hän sanoi maansa ja muitten arabimaitten olevan pettynyt, ettei turvallisuusneuvosto ollut samalla tavoin kiinnostunut Israelin ydinaseohjelmasta kuin epäilyistä, että Iran rakentaa pommia. Israelin edustaja sanoi, ettei hän aio puuttua Dabbasin syytöksiin. (JP)
4. NETANYAHUN ja Shalomin välinen kiista hallituspaikasta ei näytä laantuvan. Silvan Shalom viittaa syytöksiin, että hän vain etsii vaikutusvaltaista ministerinpaikkaa, ettei hän seurannut Ariel Sharonia tämän muodostaessa Kadiman, ja menetti siten ulkoministeriön. Hän katsoo, että yhtenä Likudin johtavista poliitikoista hänelle kuuluu sen mukainen paikka hallituksessa. Hänen vaatimuksensa on ulkoministeriö ja varapääministerin asema. Netanyahu ei haluaisi antaa kilpailijalleen varapääministerin asemaa, ja ulkoministeriön hän ehti luvata Israel Beitenulle. Hän tarjoaa sen korvaukseksi kehittävänsä uuden vaikutus-valtaisen ministerin paikkaa vastaavan viran ja apulaisjohtajan aseman hallituksessa.
Shalomin kannattajat uhkaavat ”intifadalla” puolueen sisällä, ellei Netanyahu taivu heidän vaatimuksiinsa, mikä voi aiheuttaa puolueen hajoamisen. He sanovat Shalomin kannattajien olevan suurin ja vaikutusvaltaisin Likudin sisällä, mikä oikeuttaa vastaavanlaiseen ministeripaikkaan. Miten tämä ongelma ratkaistaan, on vielä hämärän peitossa.
LIKUDIN johdon parissa kielletään julkisuudessa kierrellet huhut, että Likud neuvottelisi salaisesti Kadiman ja Labourin liittymisestä hallitukseen. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n kansallisen tiedusteluneuvoston puheenjohtajan virkaan ehdotettu, entinen Saudi Arabian lähettiläs, Charles Freeman katsoi parhaaksi vetäytyä ehdokkuudesta häntä vastaan nostettujen epäilysten vuoksi. Hänen syytettiin edustavan USA:lle ja Israelille vihamielisiä valtioita ja järjestöjä, sekä epäiltiin hänen liikesuhteitaan Kiinan kanssa. Senaattori Joe Lieberman sanoi todistaessaan senaatin asepalvelukomitealle, että Freeman on enemmän puolesta puhuja kuin tasapuolinen analysoija. (JP)
- Hamasin sieppaaman Gilad Shalitin isä Noam kehottaa Olmertia kiirehtimään hänen poikansa vapauttamista lähes tuhat päivää kestäneestä vankeudesta. Hän selittää, ettei ole mitään takeita siitä, miten Netanyahun hallitus tulisi asiaa hoitamaan, ja että vankeusaika vain jatkuisi loputtomiin. Gilad Shalitin vanhempien protestiteltassa lähellä Olmertin asuntoa on käynyt maan korkeita johtajia, Ehud Barak, Presidentti Shimon Peres, Olmertin vaimo Aliza, joka sanoi täysin kannattavansa vanhempien protestia, ja monia muita. (JP)
- IAF iski eilen Gazan kaistalle haavoittaen kahta ohjusiskussaan. Eilen terroristit ampuivat kolme rakettia Israelin puolelle, tänään kaksi. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole raportoitu.
- Gazan kaupungin Zeituan lähiössä asuvan Samounin perheen asianajaja teki 851 miljoonan NIS korvausvaatimuksen 29 perheenjäsenensä kuolemasta iskussa, jossa lisäksi 45 ihmistä haavoittui operaatio Cast Lead aikana. Kanne on nostettu asianajaja Muhammad Fukran toimesta Nasaretin piirioikeudessa pääministeri Ehud Olmertia, puolustusministeri Ehud Barakia sekä IDF:n komentajaa Gabi Ashkenazia vastaan. Kanteen mukaan Samounin perhe istui kodissaan kolmikerroksisessa talossa IDF:n tykin ammuksen osuessa talon ylimpään kerrokseen. Tämä sytytti talon tuleen surmaten 7 perheen jäsentä. Loput perheen jäsenet pakenivat toiseen rakennukseen, jonne oli kokoontunut 100 henkeä. IDF:n toisen ammuksen osuessa sinne 22 perheen jäsentä sai surmansa, heistä suuri osa alle 14-vuotiaita. Asianajaja väittää, ettei ihmisiä varoitettu ennen tykinammuntaa, mitä hän pitää rikollisena vastuuttomuutena.
Simounin perhe sanoo, ettei se ole antanut asiaa Fukran hoitoon. Samantapaisia kanteita on odotettavissa lukuisia. Yksi 183 miljoonan NIS kanne on jo tehty. Lisäksi Interpol tutkii vaatimusta 25 Israelin johtomiehen pidättämistä sotarikoksista syytettyinä. (JP)
- Aora Solar yhtiö sanoo kehittäneensä uuden aurinkoenergiaa keräävän
järjestelmän, joka vaatii paljon vähemmän tilaa kuin kaksi muuta markkinoilla
olevaa. Aora järjestelmän toimitusjohtaja Yuval Susskin kertoo, että järjestelmä
on hybridi, se vaatii puoli eekkeriä tilaa 100:n KW:n sähköntuotantoa varten,
mikä riittää viiteenkymmeneen omakotitaloon. Järjestelmässä käytetään
mikrokaasua vesihöyryn sijasta. Sen väitetään olevan myös halvemman.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1236676912579&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Tuesday, March 10, 2009

TIISTAI 10.03.09
1. MALTILLISET arabimaat ovat alkaneet huomata Iranin vaikutusvallan kasvun nostavan myös shia-muslimien vaikutusvaltaa heidän sunni-enemmistöisissä maissaan. Tämä on tapahtunut tähän saakka ilman vastarintaa, mutta nyt vuoksi näyttää kääntyvän toiseen suuntaan. Viimeisin osoitus tästä on Marokko, joka syyttää Irania kestämättömästä sekaantumisesta ja shia-islamin levittämisestä sunni-enemmistöiseen arabimaahan, kertoo Brenda Gazzar JP:n artikkelissaan. Kairon Al-Ahram poliittisten ja strategisten tutkimusten keskuksen kansainvälisen osaston johtaja Gamal Abdel Gawad sanoo tämän ilmentävän siirtymää maltillisiksi luonnehdittujen arabimaitten strategiassa suhteessa Iraniin. Hän selittää, että pyrkiessään välttämään vastakkain asettelua Iranin kanssa ne ovat samalla antaneet sille tilaisuuden laajentaa vaikutusvaltaansa Lähi Idässä. Nyt ne ovat päättäneet aloittaa vasta-hyökkäyksen.
Gazzar kertoo, että viime viikolla Saudi Arabian tärkein diplomaatti, prinssi Saud al-Faisal vaati yhteistä näkyä ”Iranin haasteen” hoitamiseksi, sekä koskien turvallisuutta Persian-lahdella että Iranin ydinasehaaveita. Arabien uutena strategiana on rajoittaa Iranin vaikutusvaltaa laajemmalla alueella Lähi Itää, mitä Iran lienee suunnitellut käyttävänsä neuvotteluvalttina, ja tällä lienee siten vaikutusta sen tuleviin keskusteluihin USA:n kanssa. Jos tämä strategia onnistuu, Iranin asema keskusteluissa heikkenee, he otaksuvat, mutta sillä tuskin on vaikutusta sen ydinsuunnitelmien toteuttamisessa. (JP)
2. Brenda Gazzar käsittelee artikkelissaan myös Israelin reaktioita uuteen kehitykseen Lähi Idässä ja USA:n uuden hallituksen mahdollisuuksiin saada neuvottelujen kautta Irania muuttamaan suuntaansa ydinaseen rakentamiseksi. Gazzar toteaa, että Israelissa asiantuntijat edustavat kovin vastakkaisia suuntia, mitä suuntaa tulisi suositella ja miten Israelin tulisi menetellä tässä tilanteessa. Yhteisenä linjana näyttää olevan toteamus, että sotilaallista vaihtoehtoa on käytettävä vasta viimeiseksi.
ISRAELIN ulkoministeriön Iranin asiain asiantuntija Menashe Amir, joka valvoo myös ulkoministeriön Persian web-sivua, kehottaa Yhdysvaltoja keskeyttämään keskustelu-yritykset Iranin kanssa tässä vaiheessa ja keskittymään sanktioitten koventamiseen. Hän selittää kuitenkin, että jos keskusteluja aiotaan aloittaa joka tapauksessa, ne pitäisi aloittaa välittömästi ja niillä pitäisi olla selvä aikataulu. Tämä siksi, että Iran on asiantuntija neuvottelujen häiritsemisessä ja verukkeitten keksimisessä niiden jatkumiseksi loputtomiin. Tämän totesivat aikoinaan Euroopan maitten neuvottelijat keskustellessaan Iranin edustajien kanssa. He havaitsivat, ettei Iranin edustajilla positiivisista lausunnoista huolimatta ollut mitään päätösvaltaa, koska kaikki asiat päättää ylin kaitsija Teheranissa.
AMIR toteaa, että tehtyään päätöksen ydinpommin valmistamisesta Iran voi tarvita kuusi kuukautta sen valmistumiseksi. Toisaalta kukaan ei tiedä, onko päätös jo tehty ja missä vaiheessa. Amirin mielestä USA:n hallituksen epävarmuus suunnan valitsemiseksi antaa Iranille lisäaikaa toteuttaa omia suunnitelmiaan ilman häirintää. Myös Euroopan maat seuraavat tilannetta neuvottomina, mihin liittyvät USA:n ja Venäjän väliset keskustelut Iranin kysymyksestä. Tämä voi venyttää aikataulua kuukausia.
TOINEN Iranin asiain asiantuntija, Meir Javedanfar, joka osallistui kirjan nimeltä ”Teheranin Ydinsfinksit” (Nuclear Sfinks of Teheran) laadintaan, suosittaa, että USA:n tulee lisätä kansainvälistä yhteistoimintaa tiedustelun alueella ja koota laaja diplomaattinen kampanja julkisen mielipiteen kääntämiseksi Iranin ydinohjelmaa vastaan, joka ei perustu sotilaalliseen vaihtoehtoon. Javedanfar esittää, että USA:n tulisi käyttää vaikutusvaltaansa saadakseen Iranin tajuamaan, mitä etuja se saisi toimimalla yhteistyössä IAEA:n kanssa. Hän katsoo, että uhkaukset Irania vastaan vain vahvistavat kovan linjan kannattajia siellä.
Javedanfarin suositukset edellyttävät päätösten siirtymistä epämääräiseen tulevaisuuteen, ja toisaalta Iran on varmaan täysin tietoinen, mitä sille tarjotaan ja on tarjottu IAEA:n taholta.(JP)
3. RIYADISSA keskiviikkona 11.03.09 kokoontuva ”minisummit”, pienoishuippukokous, johon osallistuvat Hosni Mubarakin lisäksi Saudi Arabian kuningas Abdullah, Syyrian presidentti Bashar Assad, sekä mahdollisesti Jordanian kuningas Abdullah II sekä Qatarin yksinvaltias, kohottaa monien toiveita, että arabimaat olisivat lopultakin alkaneet tositoimiin Iranin vaikutusvallan rajoittamiseksi. Huippukokouksen yllä leijuu kuitenkin useita epävarmuustekijöitä. Kukaan ei osaa sanoa, onko Syyrian presidentin lupaus osallistumisesta tilaisuuteen aito, vai onko se vain Teheranin suunnittelema juoni epävarmuuden lisäämiseksi arabimaitten keskuudessa. Kukaan ei myöskään osaa sanoa, miten pitkälle Bashar Assad uskaltaa venyttää lojaalisuuttaan Iranin kanssa, joka on rahoittanut sen useita hankkeita ja asehankintoja Venäjältä. Iran rahoitti myös vielä kiistanalaisen plutonium-laitoksen Al-Kibakissa, jonka IAF:n koneet otaksuttavasti tuhosivat, mutta jota Syyria kertoo rakentaneensa uudelleen.
HUIPPUKOKOUKSEEN osallistuvat maat Egypti ja Saudi Arabia kuitenkin toivovat, että Syyria olisi vilpittömästi palaamassa maltillisten arabimaitten leiriin, ja samalla sitoutuisi myös pidättäytyä sekaantumasta Libanonin parlamenttivaaleihin kesällä.
Israelin operaatio Cast Lead sekoitti arabimaitten korttipakkaa toisten kuten Syyrian, Qatarin ja myös Iranin avoimesti kannattaessa Hamasia, Egypti ja Saudi Arabia omaksuivat tarkkailijan asenteen, mikä osoittaa niiden suosivan Fatahin johtamaa Palestiinan Auktoriteettia. Monet muslimimaat kritisoivat silloin Egyptiä siitä, ettei se avannut Rafahin terminaalia Gazan kaistalle ja siten toimillaan tuki Israelin hyökkäystä, eikä ollut halukas avustamaan haavoittuneitten pääsemistä sairaalahoitoon. Egypti ja Saudi Arabia jäivät pois Qatarin järjestämästä huippukokouksesta, johon Syyria osallistui.
SYYRIAN ja Saudi Arabian välit ovat olleet kireät siitä lähtien, kun Libanonin entinen pääministeri Rafik Harari murhattiin Beirutissa. Harari oli saudien suosikki, ja Syyria on syytettynä murhan järjestämisestä. Maat ovat viime aikoina alkaneet lähestyä toisiaan. (JP)
4. NETANYAHUN yritykset toimivan hallituksen kokoamiseksi ovat juuttuneet sekä puolueristiriitoihin että henkilökohtaisiin suhteisiin. Sivusta asioita tarkkailevana ei voi olla huomioimatta, että hallituskeskustelut ovat pahasti sekoittuneet. Alussa mainostetusta kansan etujen asettamisesta ensimmäiseksi näyttää olevan enää rippeitä jäljellä. Pahimpana ongelmana on Netanyahun ja Silvan Shalomin keskinäinen valtataistelu.
Netanyahu teki ehkä suurimmat virheensä siinä, ettei hän tarpeeksi tunnustellut oman puolueensa edustajien toiveita ja pyrkimyksiä ennen kuin meni lupaamaan tärkeitä avainministeriöitä toisille puolueille. Shalom on vankasti päättänyt saada ulkoministeriön ja Netanyahu on yhtä vankasti päättänyt, ettei hän halua toistaa aikoinaan tehtyä virhettä, jossa pääministeri ja ulkoministeri eivät pystyneet sopimaan yhteisestä ulkopolitiikasta. Hän uskoo, että Shalom tulisi ajamaan hänestä riippumatonta ulkopoliittista linjaa. Mutta kuka pystyy sanomaan, etteikö Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman tekisi samoin? Hänen asemansa on vieläkin vaarallisempi hallitukselle, sillä Beitenun pysyminen uskollisena on hallituksen elinehto.
Toiseksi ihmetyttää se, miten Netanyahu on syrjäyttänyt Dan Meridorin ja Benny Beginin, jotka hän suurella fanfaarilla esitteli kansalle ennen vaaleja. Nyt kumpikin on saamassa toisarvoisen ministeriön tai jäämässä sivuun paikkoja jaettaessa. Meridor olisi halunnut oikeusministeriön, mitä Lieberman vastustaa, sillä Meridor tulisi purkamaan nykyisen oikeusministeri Daniel Friedmanin alulle panemat oikeusjärjestelmän uudistukset. (JP)
5. JP:N HERB KEINON kirjoittamassa artikkelissa arvioidaan, että Netanyahun hallitus tulee keskittymään aluksi palestiinalaisten kysymyksiin, ja vasta toisessa vaiheessa Syyrian presidentin esittämiin neuvottelutarjouksiin. Presidentti Bashar Assad on kyllä äskettäin todennut, että suhteet Israelin kanssa normalisoidaan vasta sitten, kun palestiinalaisten ongelma on lopullisesti selvitetty. Hän kehotti palestiinalaisia koordinoimaan omat rauhan-keskustelunsa Israelin kanssa Syyrian kanssa käymien keskustelujen kanssa, ettei toista voida syrjäyttää toisen kustannuksella. Hän muistutti, että Syyriassa asuu puoli miljoonaa palestiinalaista, joiden asema on ratkaistava.
Netanyahun ykkösneuvonantaja Dore Gold kertoo, ettei Netanyahu ole missään olosuhteissa valmis luopumaan koko Golanin ylängöstä, kuten Syyria vaatii. Israel odottaa edelleen selviä merkkejä, miten Syyria muuttaa politiikkaansa Iranin kanssa, miten se luopuu Hizbullahin tukemisesta ja miten se luopuu sotkeutumisestaan Libanonin sisäisiin asioihin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Mielipidetiedustelu osoittaa, että Hamasin suosio on selvästi kasvanut operaatio Cast Lead seurauksena. Haastateltuaan 1270 palestiinalaista Ramallahissa sijaitseva Politiikka- ja tutkimuskeskus sai seuraavia tuloksia: Hamas 33 % (aiemmin 27 %), Fatah 40 % (42%). Haniyehiä kannatti 47 % (38), Abbasia 45 % (48) . Jos Marwan Barghouti vapautetaan, hän saisi 60 %:n kannatuksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130350
- Hamasin Damaskoksessa sijaitsevan ulkoministeriön kakkosmies Moussa Abu-Mazouk sanoo nyt, ettei hän Gazassa käydessään tavannut Hamasin aseellisten joukkojen johtoa, hän ei saanut videota eikä kirjettä IDF:n sotilaalta Gilad Shalit. Hän näyttää pilkanneen median edustajia. (INN)
- Iran ilmoitti, että se avaa Bushehrin ydinvoimalan turisteille sen lopullisesti valmistuttua, kai voidakseen vakuuttaa, ettei siellä valmisteta ydinaseita.
- Likudin Kiryat Yam toimistoissa syttyi tulipalo, jota pidetään tuhopolttona.
- Turvallisuusmiehet ovat antaneet matkustusvaroituksen kolmeenkymmeneen seitsemään maahan, joissa voi joutua joko sieppauksen tai terrori-iskun kohteeksi. Varsinkin Siinain lomanviettokohteet ovat vaarallisia.
- Gazan terroristit ampuivat aamulla kaksi rakettia Israeliin, ei vahinkoja.
- Joosua Bin Nun hautakammio avattiin yleisölle Purimin ajaksi. Hauta sijaitsee lähellä Arielia, Kifel Charas (Timanat Charas; Timnat-Serah) arabikylän vieressä. Poliisi ja IDF suojaavat haudalle matkaavia. (INN) (Joos.24:29-30)
- Brooklynin synagoga joutui juutalaisvihaajien kohteeksi toistamiseen alle viikon sisällä. Uhkaukset ovat yleistyneet varsinkin web-sivuilla USA:ssa.
- Saudi-lehden mukaan Turkki lopettaa välitysyrityksensä Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin esittämien vaatimusten vuoksi.
- Iranin presidentti väittää, että tuntemattomat UAV-koneet lensivät korkealla maan ensimmäisen satelliitin laukaisupaikan yllä, ja jumiuttivat häirintä-laitteillaan satelliitin sähköiset valvonta järjestelmät useiksi tunneiksi. Iran ei kuitenkaan halunnut ampua koneita alas, mutta syyttää tästä Israelia.
Säätila, Jsm: Ti: 7-13, Ke: 8-13; To: 9-16; Pe: 8-16 C-astetta; 2 päivää pilvistä; sen jälkeen kirkastuvaa. Sateet ovat pelastaneet Galilean ja Golanin hedelmätarhat.

Monday, March 09, 2009

MAANANTAI 09.03.09
1. IRANIN ydinase puhuttaa jatkuvasti, vain asian kiireellisyys ja lopullisuus on muuttunut. Israelin armeijan tiedustelujohtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi kabinetin istunnossa sunnuntaina, että Iran on ylittänyt teknisen kynnyksen ydinaseen valmistuksessa. Hän katsoi, että Iranin seuraava vaihe on yhdistää ydinpommi osaksi sen strategiaa. Yadlin kertoi, että Iran jatkaa rikastetun uraanin varastointia satoja kiloja mahdollistaakseen useitten ydinpommien valmistamisen. Yhden ydinpommin rakentamiseen tarvitaan yli tuhat kiloa heikosti rikastettua uraania, joka tulee rikastaa edelleen pommia varten.
Eri tietolähteet antavat erilaisia lukuja Iranin rikastaman uraanin määrästä. Jokin aika sitten kerrottiin, että sillä on 1100 kg voimalakäyttöön rikastettua uraania. USA:n armeijan yleis-esikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen totesi jokin aika sitten, että Iranin jo rikastama uraanimäärä riittää ydinpommin rakentamiseen. USA:n puolustusministeri George Gates puolestaan oli saanut tietoja, joitten mukaan Iran ei ole vielä niin pitkällä. (JP)
2. www.debka.com kertoo aamun uutisissaan amerikkalaisiin asiantuntijoihin viitaten, että Iran on paljon pitemmällä ydin tietoisuudessa, kuin yleensä uskotaan.
Washingtonissa toimiva Lähi Idän politiikka-instituutin julkistaman raportin mukaan Iranilla on rikastettua uraania viittäkymmentä ydinpommia varten. Yksi instituutin tutkijoista on William Schneider, joka toimi Reaganin hallituksessa alivaltiosihteerinä. Hän on tutkinut Iranin politiikkaa ja sen kapasiteettia ydinaseen valmistamisessa. Hän kertoo raportissaan, että Iran on aivan ilmeisesti lähellä ydinasetta, luultavasti vuoden sisällä. Israelin poliitikot ovat alkaneet esittää arvioita, että maan tulee opetella elämään ydinasein varustetun Iranin rinnalla. Otollisin aika sotilaallisen ratkaisun käyttämisestä Iranin etenemisen estämiseksi alkaa olla lopuillaan ellei sitä ole jo ohitettu, he arvioivat. Israelin poliittinen jähmettyminen on tehokkaasti estänyt tarvittavien päätösten tekemisen.
Instituutin raportin toisessa osassa arvioidaan, ettei Iran rakenna yhtä ydinpommia, vaan odottaa pystyäkseen rakentamaan saman aikaisesti 10-15 ydinpommia.
TOISEKSI Schneider kertoo instituutin raportissa, että Israelin päättäjät tulevat kohtaamaan tilanteen, jossa ei enää ole mahdollista vaikuttaa asiaan. Tämä tulee Schneiderin arvion mukaan viimeistään silloin, kun Venäjä on saanut valmiiksi S-300 ilmapuolustus-järjestelmänsä asentamisen Iranin ydinlaitosten suojaksi. Hän arvioi, että tämän jälkeen niiden tuhoaminen ilmaiskuilla on lähes mahdoton tehtävä. Kerroin jokin aika sitten IAF:n miehittämättömästä koneesta (UAV), joka voidaan varustaa tutkalaittein ja ohjuksin, jotka pystyvät häiritsemään laitteillaan torjuntaohjusten tutkalaitteita päästäkseen tarpeeksi lähelle torjuntapatteristoja tuhotakseen ne omilla ohjuksillaan, mikä avaisi tien pommittajille.
3. www.debka.com kertoo, että helmikuun puolivälissä englantilainen äärivasemmistolainen kansanedustaja George Gallaway yritti 24 hengen matkaseurueensa kanssa päästä tarvikkeineen Gazan kaistalle. Heillä oli mukanaan 12 ”Viva-Palestiina” ambulanssia, paloauto ja käteistä 1.4 miljoonaa USD.
Egypti antoi seurueelle luvan päästä Gazaan käyttänen Rafahin terminaalia. mutta asettivat ehdon, että tehtyjen sopimusten mukaan kaikkien sen kautta rajan ylittävien tulee koordinoida ylityksensä Israelin armeijan edustajien kanssa.
Gallaway kieltäytyi, minkä jälkeen ryhmä joutui aseelliseen kahakkaan Egyptin tuhatlukuisen poliisijoukon kanssa El-Arishissa, missä seurueen jäseniä haavoittui. Ryhmän mukanaan tuomat tarvikkeet joutuivat Debkafilen mukaan varkauden kohteeksi.
Ennen Gallawayn ryhmän matkaa Lontoosta Englannin poliisi pidätti kolme sen jäsentä Prestonin kaupungissa epäiltyinä terrorismin suunnittelusta Israelissa. (Debkafile)
INN lisää tähän, että Gallawayn seurueeseen kuului 110 ajoneuvoa, joissa oli tarvikkeita 2 miljoonan USD arvosta. Egyptiläiset kivittivät seuruetta El-Arishissa ja huutelivat Hamasin vastaisia iskulauseita. Gallaway neuvottelee Egyptin Punaisen Ristin kanssa tarvikkeiden ja ajoneuvojen kuljettamisesta Gazan kaistalle. (INN)
4. GAZAN TERRORISTIT ovat jatkaneet rakettiensa ja kranaattiensa laukomista
Gazasta Israeliin huolimatta Kairossa käytävistä aselepo- ja vankienvaihtoneuvotteluista. Sunnuntaina aamupäivän kuluessa terroristit ampuivat neljä rakettia, kaksi Eshkolin alueelle ja kaksi Sderotin kaupungin eteläpuolelle. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole raportoitu. Raketteja ammuttiin Israeliin myös lauantaina.
IAF:n koneet kävivät lauantaiyönä tuhoamassa salakuljetustunneleita Philadelphia-käytävällä Gazasta Egyptin puolelle sekä asevarikkoa Gazan pohjoisosassa. Ohjusiskujen ei tiedetä aiheuttaneen ihmisvahinkoja. Tunneleitten käyttö on tullut entistä vaarallisemmaksi sala-kuljettajille, sillä sateitten kostuttama hiekkaperäinen maa luhistuu haudaten tunneleissa olevat, mitä auttaa IAF:n pommitusten aiheuttama maan tärähteleminen.
Lontoolainen Al-Hayat lehti kertoi sunnuntain numerossaan, että Hamasin johto on pyytänyt Islamic Jihadia antamaan tietoja rakettien ja kranaattien ampumisesta, koska ne häiritsevät Hamasin käymiä keskusteluja Kairossa. Jihadin kerrotaan lehden mukaan todenneen, että he ampuvat Israelin puolelle vain kostaakseen jäsentensä surmaamisen. Ilmeisesti Jihadin joukoissa on liipaisinherkkiä kavereita, jotka eivät malta olla kokeilematta saamiaan tuhoaseita.
5. GILAD SHALITIN vanhemmat pystyttivät äskettäin protestitelttansa pääministeri Ehud Olmertin asunnon ulkopuolelle. He kertovat olevansa siellä, kunnes heidän poikansa on vapautettu. He ovat valmiit hyväksymään Hamasin vaatimuksen 1400 turvallisuusvangin vapauttamiseksi Giladin vapauttamista vastaan. Heidän teltassaan vierailee heitä tukevia ihmisiä, mukana Goldwasserit, joitten poika tuotiin mustassa ruumisarkussa Libanonista, jonne Hizbullah oli vienyt hänet rajan yli tekemänsä kommandoiskun jälkeen. Kukaan ei tiedä, kuoliko hän hänen maastoautoaan vastaan tehdyssä pommi-iskussa voi myöhemmin haavoihinsa. Terroristit eivät juuri ole kiinnostuneita uhriensa fyysisestä hyvinvoinnista, kuten on useassa yhteydessä voitu todeta. Myöskään Giladin fyysisestä kunnosta ei ole mitään tietoja. Punainen Risti on pyytänyt toistuvasti saada lupaa käydä hänen luonaan, mutta ilman tulosta. Hamasin Damaskoksessa asuvan kakkosmies Abu Marzouk sai Gazassa käydessään mukaansa Gilad Shalitista tehdyn videonauhan. Hän kertoo kuwaitilaiselle al-Jarida lehdelle, että Gilad Shalit näyttää olevan terve ja hyvässä kunnossa, mutta ei aio julkistaa teippiä, ennen kuin neuvotteluissa on edetty ratkaisuun. (JP, ynetnews)
6. HAMASIN VAATIMUS 1 400 turvallisuusvangin vapauttamisesta yhtä IDF:n sotilasta vastaan, josta ei tiedetä, onko hän edes hengissä enää, hajottaa sekä turvallisuus-viranomaisia että myös terrorin uhrien omaisia. Osa omaisista, kuten Shalitin vanhemmat Noam ja Aviva, ovat suostuneet tähän, mutta Ron Kehrmann ja Yossi Mendelewich, jotka menettivät lapsensa niiden 17 muun ihmisen joukossa Haifassa maaliskuun 5. päivänä 2003 tapahtuneessa itsemurha-iskussa, ovat toista mieltä. He istuvat Moment kahvilan paikan edustalla, jossa maaliskuun 9. päivänä 2002 itsemurhaisku surmasi 11 kahvilassa istunutta asiakasta. Eivät he vastusta panttivankien vapauttamista, mutta he protestoivat sitä hintaa vastaan, mikä heistä maksetaan ja sitä lepsua tapaa, millä terroristien vaatimuksiin on eri hallitusten toimesta vastattu. Panttivankien sieppaamisesta on tullut tämän kautta osa kylmiä poliittisia laskelmia. Jää vain ihmettelemään, minne on hävinnyt se Israelin turvallisuus-miesten luovuus ja taktinen toteutus, mistä he ovat kuuluisia?
Israelin turvallisuusviranomaiset ovat kuulustelleet ”raskassarjan” turvallisuusvankeja ilmeisenä valmistautumisena heidän vapauttamisekseen. Israel on jo hyväksynyt yli 250 sellaista vankia, joilla on ”verta käsissään”, mutta Hamasin listassa on 400. (JP, ynetnews) Gilad Shalit on ollut panttivankina 988 päivää.
Olmert suhtautuu mielenosoituksiin Gilad Shalitin vapauttamiseksi hyvin kriittisesti. Hän jopa uskoo niiden vaikeuttavan keskusteluja vankienvaihdosta Kairossa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Oikeuskansleri Menahem Mazuz päätti eilen nostaa syytteen raiskauksesta entistä presidentti Moshhe Katsavia vastaan. Tämä on yksi ilkeimmistä Israelin kansaa haavoittavista ilmiöistä, jonka olisi toivonut jo päättyvän.
- Likudin sisällä kuohuu vuosien takaiset valtataistelut Netanyahun ja Silvan Shalomin välillä. Tämä voimien ja suosion mittelö on noussut nyt esiin raakana ja entistä voimallisempana, kun Netanyahu lupasi ulkoministeriön Avigdor Liebermanille, mitä paikkaa myös Shalom halusi. Netanyahu tunnettiin ensimmäisen pääministerikautensa ajoilta miehenä, joka lupaili oikealle ja vasemmalle unohtaen välittömästi, mitä oli luvannut kellekin. Hänen kerrottiin aikuistuneen, mutta näin ei näytä käyneen. Ehkä ongelma onkin syvempi kuin vain oppimisen kautta korjattava. Vasemmistolehti Haaretz kirjoittaa hyvin myrkyllisesti Liebermanin sopivuudesta ulkoministeriksi. Sen kirjoituksessa ilmenee syvä toive ja usko, että ulkomaat suhtautuvat häneen vastahakoisesti ja epäluuloisesti. Tämä voi kehittyä itsensä toteuttavaksi profetiaksi. Shalom kiteyttää Netanyahun arvostelunsa sanoihin: Netanyahu voitti, Likud hävisi.
- Olmert syyttää puolustusministeri Ehud Barakia, että tämä hankaloittaa toimillaan Kairossa käytäviä keskusteluja. IDF:n tiedustelupäällikön lukiessa raporttiaan, jossa mainittiin Egyptin pyrkivän keskusteluissa taivuttamaan Hamasia joustavammaksi, Olmert keskeytti todeten, ettei hän ole antanut lupaa minkäänlaisille järjestelyille Hamasin kanssa. Barak totesi raportin jälkeen, että elementtejä aselevosta on havaittavissa. Barak ylpeilee siitä, että
IDF:n sotilaallinen asema parantui operaatio Cast Lead ansiosta, mutta useat, niiden mukana Olmert, katsovat, että saavutettu etu on hyvää vauhtia hälvenemässä kuin aamusumu. Varsinkin ministeri Avi Dichter näkee asian näin. On myös ilmeistä, että Hamasin kyky salakuljettaa kehittyneitä aseita, niiden joukossa ilmatorjuntaohjuksia, on entisestään parantunut. (JP)
- Kanadan entinen Israelin lähettiläs Michael Bell esittää, että Israelin ja PA:n
tulee asettaa yhteinen hallinto Jerusalemin vanhalle osalle. Hän sanoo, että kaupungin keskeiset ovat liian runsaasti asutettuja, liian monta kansakuntaa, liian monta uskontokuntaa, järjestöä ja kirkkoja on siellä edustettuina, että mikään osapuoli voisi yksin hallita niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130317

Sunday, March 08, 2009

SUNNUNTAI 08.03.09
1. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad esitti eronpyyntönsä eilen tehdäkseen tilaa
Fatahin ja Hamasin yhteishallitukselle. Hamas on esittänyt vastalauseita Fayyadia vastaan, kuten monet Fatahin jäsenetkin Juudeassa ja Samariassa. Fatahin kriitikot kuuluvat lähinnä al-Aksa järjestöön. He vastustavat sitä, että ulkomaiset avustukset menevät Fayyadille eikä Fatahin johtajien pankkitileille, kuten on ollut tapana. Mahmoud Abbas pyysi Fayyadia jatkamaan virassaan, kunnes yhteishallitus on muodostettu. Fayyad sanoi erokirjeessään, että hän eroaa yhteishallituksen saatua lainvoiman, mutta ennen kuun loppua.
Keskusteluja yhteishallituksesta Fatahin ja Hamasin kesken jatketaan Kairossa Egyptin välityksellä luultavasti myöhemmin tällä viikolla. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo Kairossa, että Fatahin ja Hamasin välinen yhteishallitus on kiireisin asia. Fayyadin eroanomus tuli kuitenkin yllätyksenä PA:n johtajille. Monet PA:n johtajat pelkäävät, että tämä uusi kehitys voi viivästyttää luvattujen tukiaisten saamista, koska länsimaissa luotettiin Fayyadiin, sillä hän ei ollut kiinteästi enempää Fatahin kuin Hamasinkaan kannattaja. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Salaam Fayyad oli luotettavien kirjoissa länsimaissa, mutta Fatahin keskuudessa häntä pidettiin ulkopuolisena. Hän kuului ”Kolmas Tie”- puolueeseen, ja hänen hallituksensa jäsenistä useat eivät olleet Fatahin jäseniä. Fayyadia syytettiin muutama kuukausi sitten toimimisesta USA:n ja Israelin alaisuudessa, ja häntä syytettiin avustus-rekkojen kääntämisestä Ramallahiin, jossa hänen väitettiin myyneen niiden tavarat mustassa pörssissä omaan laskuunsa. Hänet uhattiin teloittaa lentolehtisissä, joitten allekirjoittajat olivat Abbasin johtaman Fatahin alajärjestön al-Aksan jäseniä.
ABBAS kiitteli Fayyadin päätöstä erota voidakseen sen kautta edistää ja tukea yhteis-hallituksen muodostamista sekä Fatahin ja Hamasin välille syntyneen repeämän poistamiseksi. Fayyadin ponnisteluja palestiinalaisten sosiaalisten ja taloudellisten ongelmien tasoittamiseksi kiiteltiin myös hänen vastustajiensa taholla, mutta hänen otettaan ulkomaisten tukivarojen käytöstä pidettiin tuomittavana. Tämä tiukka ote varmaan vähensi monien korruptoituneitten virkailijoitten mahdollisuuksia kääntää varoja omille tileilleen.
Fayyadin saama arvostus varsinkin ulkomailla ärsytti Abbasia, ja hänen ja Fayyadin välien kerrotaan kehittyneen katkeamispisteeseen. He eivät olleet puheväleissä kuukausimääriin.
Toiset Fatahin johtavat valittivat, ettei heitä huolittu ministereiksi, ja sanoivat ilahtuneensa Fayyadin ilmoitettua erostaan. Hamasin parissa ilmeni sama tyytyväisyys, mutta siellä todettiin, ettei yhteishallituksen muodostaminen ollut eron syynä, vaan muut tosiasiat. (JP)
3. NETANYAHUN yritykset saada Labour hallitukseensa taisivat kaatua Israel Beitenun vaatimukseen saada valita oikeusministeriksi haluamansa henkilön, joksi oli valittu toimen nykyinen haltija Daniel Friedman. Tämä taas oli ylivoimainen este Labourille, jossa Friedmanin yrityksiä oikeuslaitoksen reformoimiseksi ja varsinkin korkeimman oikeuden nimitysoikeuksien muuttamista pidettiin tuomittavina. Koska keskustelut NU:n kanssa ovat vielä kesken, Netanyahu on turvannut vasta 61 kansanedustajan tuen hallitukselleen.
Israel Beitenun toinen vaatimus oli ulkoministerin toimen varmistaminen Avigdor Liebermanille, eikä Netanyahulla ollut rohkeutta vastustaa tätä, vaikka hän siten joutui polkemaan Likudin kakkosmiehen ja kilpailijansa Silvan Shalomin toiveita. Netanyahu kertoo, että Lieberman esitti ministeritoiveensa ultimaatumin muodossa. Barak viestitti perjantaina, että tällä hetkellä puolue on menossa oppositioon. Barak valitteli kehitystä, sillä hän katsoi nykyisen tilanteen vaativan laajempaa hallituspohjaa. Likudin taholta selvennettiin, että Barak halusi pysyttää itsellään puolustusministeriön, jota Likud halusi Ya´alonille.
Keskustelut NU:n kanssa ovat pahasti jumissa. NU vaatii hallitusohjelmaan maininnan, että ilman lupaa rakennetut parakkikylät Juudeassa ja Samariassa laillistetaan, rakennetaan uusia siirtokuntia, sekä talonrakennusministeriö annetaan puheenjohtaja Katzille. (JP)
4. USA:N korkeantason neuvottelijat Syyriassa ilmoittavat löytäneensä yhteisen pohjan keskusteluissaan Syyrian ulkoministeri Walid Moallemin kanssa. Apulaisulkoministeri Lähi Idän asioissa Jeffrey Feltman ja kansallisen turvallisuusneuvoston korkea johtaja Daniel Shapiro kuitenkin varoittelivat keskustelujen jälkeen, ettei vielä kannata odottaa välitöntä läpimurtoa. Molemmat kuitenkin katsoivat olevan perusteita keskustelujen jatkamiseksi. Syyrian kannalta keskustelut ovat oleellisen tärkeitä, koska Haagin kansainvälinen oikeus aloitti Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhatutkimukset alkuviikosta. Niissä Syyrian korkeinta johtoa olevat henkilöt ovat epäiltyjen listalla. USA:n kannalta keskustelut ovat osa presidentti Baruck Hussein Obaman lupaamia uusia aloitteita muslimivaltioitten kanssa. USA:n keskustelijat katsoivat, että aloite voi auttaa Syyrian ja Israelin välisiä rauhan-keskusteluja, jotka pääministeri Olmert aloitti epäsuorina Turkin välityksellä.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton vieraili Turkissa, jonka suhteet Yhdysvaltain kanssa ovat olleet kielteisessä kehityksessä. Hän myös varoitteli, ettei tällä hetkellä ole varmuutta, mikä tulee olemaan seuraava askel. Epätietoisuutta lisää monien esittämä epäluulo, että Syyrian presidentti Bashar Assadin ainoa päämäärä on käyttää hyväkseen länsisuhteita oman asemansa turvaamiseksi.
www.debka.com kertoo, että Assad antoi käskyn pidättää 40 tiedustelu- ja turvallisuusmiestä, jotka hän aikoo korvata hänelle uskollisilla miehillä. USA:n pelkona on, että Syyria pyrkii kaikin tavoin tukemaan Hizbullahia auttaakseen sitä saavuttamaan vaalivoiton heinäkuun 7. päivän parlamenttivaaleissa Libanonissa. Debkafile sanoo omiin lähteisiinsä perustuen, että USA:n Syyriaan lähettämät kaksi tunnustelija varoittivat Assadia juuri tästä, ja ettei USA tule katsomaan sivusta, jos se havaitsee jotain hälyttävää Syyrian taholta. (JP)
5. EU:n joulukuussa laatimassa 20-sivuisessa sisäiseen käyttöön tarkoitetussa raportissa syytetään, että Israel rakentaa uusia rakennuksia juutalaisille ja tuhoaa palestiinalaisten taloja Itä Jerusalemin alueella. Raportti oli tarkoitettu EU:n sisäiseksi, mutta se julkistettiin EU:n toimesta lauantaina. ”Israel on, käytännöllisin toimin, aktiivisesti hankkimassa Itä Jerusalemin laitonta liittämistä,” kerrotaan raportissa. Sen toimitti journalisteille alun perin ”Talojen tuhoamista vastustava Israelin komitea”, minkä EU:n virkailija vahvisti aidoksi. Asia tuli näyttävästi esille ulkoministeri Clintonin Israelin vierailun yhteydessä, missä tämä esitti, etteivät talojen tuhoamiset Itä Jerusalemissa auta rauhanprosessia. Jerusalemin kunta päätti tuhota 88 laittomasti rakennettua taloa, niistä osa länsi Jerusalemin alueella. Silwanin lähiössä järjestettiin mielenosoitus tuhoamista vastaan. Asukkaat eivät kiellä, etteikö rakennuksia olisi rakennettu ilman lupia, mutta valittavat samalla, ettei Jerusalemissa ole tarpeeksi rakennuspaikkoja, mikä pakottaa etsimään vapaita paikkoja mistä niitä löytää.
Clintonin puututtua asiaan Ramallahin vierailunsa yhteydessä Abbas sai ansaitsematonta tukea omille uhkauksilleen, että ”nämä toimet tuhoavat rauhanprosessin”. Hän on saanut myös tukea pääministeri Olmertilta, joka virkatoimensa loppuhetkinä vielä esittää, että ”Israelin tulee luopua osasta Jerusalemia, koska ilman sitä rauhaa ei tule”.
Kuuden päivän sodan jälkeen, jolloin Itä Jerusalem tuli Israelin hallintaan, siellä asuville palestiinalaisille annettiin oikeus hakea Israelin kansalaisuutta. Osa haki, mutta PLO:n vastatoimien pelossa useimmat kieltäytyivät. 1967 vapautetulla Itä Jerusalemin alueella asuu 210 000 palestiinalaista ja 190 000 israelilaista. Jerusalemin länsiosassa asuu 244 000 palestiinalaista. Israel on julistanut, ettei osien välillä ole rajaa, kaupunki on yhtenäinen. Siten Itä Jerusalemin alueella asuvat juutalaiset eivät muodostaa uutta siirtokuntaa.
EU:n raportissa kerrotaan, että Israel lupautui Annapolisissa marraskuussa 2007 kahden valtion periaatteeseen, mikä edellytti Palestiinan valtion perustamista ja setlementtien jäädyttämistä, mutta sen jälkeen Israel hyväksyi 3 000:n asuntoyksikön rakentamisen Itä Jerusalemiin ja 2 500 uutta asuntoyksikköä odottaa hyväksymistä. Raportissa väitetään, että Israelin asutustoimet Itä Jerusalemissa häiritsevät pahoin Palestiinan valtion syntyä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israel iski salakuljetustunneleihin Gazan ja Siinain välillä vastatoimena Gazan terroristien ampumille raketeilla Israeliin. Lauantaina palestiinalaiset kertoivat, että korkea Islamic Jihadin rakettisolun jäsen oli kuollut IAF:n ohjusiskussa. Mies, Mahmoud Fattouh, oli kotoisin Beit Lahiyasta. Iskussa haavoittui kaksi muuta Jihadin jäsentä. Terroristit ampuivat 5 rakettia Israeliin viikonvaihteen aikana. (JP)
- Hizbullah sanoo olevansa ilahtunut Englannin aloitteesta aloittaa keskustelut sen kanssa. Englannin ulkoministeriö ilmoitti torstaina ottaneensa yhteyttä Hizbullahiin saadakseen kontaktin sen parlamenttiedustajiin Libanonissa.(JP)
- UAE kielsi viisumin Israelilaiselta jäseneltä kansainvälisen kauppakamarin kokoukseen maassa.
- USA:n ja Venäjän ulkoministerit nauroivat makeasti USA:n ministeriön henkilökunnan virheellisestä Venäjän kielen sanan valinnasta. Clinton antoi Lavroville rasian, jossa oli painonappi. Siinä piti olla sana ”perestroikka” (uudistus), mutta siihen oli kirjoitettu ”peregruska”, joka tarkoittaa yliladattu. Lavrovin oikaistua virkasisartaan molemmat nauroivat kömmähdykselle ja painoivat yhdessä nappia. Tilaisuus tapahtui Genevessä, Lavrovin vakuuttaessa, että hänellä oli ihmeellinen yhteisymmärrys Clintonin kanssa. Maitten välejä on rassannut Bushin päätös asentaa ohjusten torjuntajärjestelmiä Itä Euroopan maihin, joita Venäjä vastustaa väittäen niiden tarkoituksena olevan toimia sen intressejä vastaan. Sopu lienee löytymässä, mitä on auttamassa hallituksen vaihdos USA:ssa ja myös maailmanlaajuinen talouslama. (JP)
- Israel on vahvistanut turvallisuusvalvontaansa purim-juhlan vuoksi. Sitä on juhlittu torstaista lähtien poikien paukutellessa paukkupommejaan ja ilotulitusrakettejaan koirien kauhuksi; varsinainen juhlapäivä on tiistai, 10.03.
- USA on virallisesti luokitellut Israelin ydinvaltioksi.