TIISTAI 10.03.09
1. MALTILLISET arabimaat ovat alkaneet huomata Iranin vaikutusvallan kasvun nostavan myös shia-muslimien vaikutusvaltaa heidän sunni-enemmistöisissä maissaan. Tämä on tapahtunut tähän saakka ilman vastarintaa, mutta nyt vuoksi näyttää kääntyvän toiseen suuntaan. Viimeisin osoitus tästä on Marokko, joka syyttää Irania kestämättömästä sekaantumisesta ja shia-islamin levittämisestä sunni-enemmistöiseen arabimaahan, kertoo Brenda Gazzar JP:n artikkelissaan. Kairon Al-Ahram poliittisten ja strategisten tutkimusten keskuksen kansainvälisen osaston johtaja Gamal Abdel Gawad sanoo tämän ilmentävän siirtymää maltillisiksi luonnehdittujen arabimaitten strategiassa suhteessa Iraniin. Hän selittää, että pyrkiessään välttämään vastakkain asettelua Iranin kanssa ne ovat samalla antaneet sille tilaisuuden laajentaa vaikutusvaltaansa Lähi Idässä. Nyt ne ovat päättäneet aloittaa vasta-hyökkäyksen.
Gazzar kertoo, että viime viikolla Saudi Arabian tärkein diplomaatti, prinssi Saud al-Faisal vaati yhteistä näkyä ”Iranin haasteen” hoitamiseksi, sekä koskien turvallisuutta Persian-lahdella että Iranin ydinasehaaveita. Arabien uutena strategiana on rajoittaa Iranin vaikutusvaltaa laajemmalla alueella Lähi Itää, mitä Iran lienee suunnitellut käyttävänsä neuvotteluvalttina, ja tällä lienee siten vaikutusta sen tuleviin keskusteluihin USA:n kanssa. Jos tämä strategia onnistuu, Iranin asema keskusteluissa heikkenee, he otaksuvat, mutta sillä tuskin on vaikutusta sen ydinsuunnitelmien toteuttamisessa. (JP)
2. Brenda Gazzar käsittelee artikkelissaan myös Israelin reaktioita uuteen kehitykseen Lähi Idässä ja USA:n uuden hallituksen mahdollisuuksiin saada neuvottelujen kautta Irania muuttamaan suuntaansa ydinaseen rakentamiseksi. Gazzar toteaa, että Israelissa asiantuntijat edustavat kovin vastakkaisia suuntia, mitä suuntaa tulisi suositella ja miten Israelin tulisi menetellä tässä tilanteessa. Yhteisenä linjana näyttää olevan toteamus, että sotilaallista vaihtoehtoa on käytettävä vasta viimeiseksi.
ISRAELIN ulkoministeriön Iranin asiain asiantuntija Menashe Amir, joka valvoo myös ulkoministeriön Persian web-sivua, kehottaa Yhdysvaltoja keskeyttämään keskustelu-yritykset Iranin kanssa tässä vaiheessa ja keskittymään sanktioitten koventamiseen. Hän selittää kuitenkin, että jos keskusteluja aiotaan aloittaa joka tapauksessa, ne pitäisi aloittaa välittömästi ja niillä pitäisi olla selvä aikataulu. Tämä siksi, että Iran on asiantuntija neuvottelujen häiritsemisessä ja verukkeitten keksimisessä niiden jatkumiseksi loputtomiin. Tämän totesivat aikoinaan Euroopan maitten neuvottelijat keskustellessaan Iranin edustajien kanssa. He havaitsivat, ettei Iranin edustajilla positiivisista lausunnoista huolimatta ollut mitään päätösvaltaa, koska kaikki asiat päättää ylin kaitsija Teheranissa.
AMIR toteaa, että tehtyään päätöksen ydinpommin valmistamisesta Iran voi tarvita kuusi kuukautta sen valmistumiseksi. Toisaalta kukaan ei tiedä, onko päätös jo tehty ja missä vaiheessa. Amirin mielestä USA:n hallituksen epävarmuus suunnan valitsemiseksi antaa Iranille lisäaikaa toteuttaa omia suunnitelmiaan ilman häirintää. Myös Euroopan maat seuraavat tilannetta neuvottomina, mihin liittyvät USA:n ja Venäjän väliset keskustelut Iranin kysymyksestä. Tämä voi venyttää aikataulua kuukausia.
TOINEN Iranin asiain asiantuntija, Meir Javedanfar, joka osallistui kirjan nimeltä ”Teheranin Ydinsfinksit” (Nuclear Sfinks of Teheran) laadintaan, suosittaa, että USA:n tulee lisätä kansainvälistä yhteistoimintaa tiedustelun alueella ja koota laaja diplomaattinen kampanja julkisen mielipiteen kääntämiseksi Iranin ydinohjelmaa vastaan, joka ei perustu sotilaalliseen vaihtoehtoon. Javedanfar esittää, että USA:n tulisi käyttää vaikutusvaltaansa saadakseen Iranin tajuamaan, mitä etuja se saisi toimimalla yhteistyössä IAEA:n kanssa. Hän katsoo, että uhkaukset Irania vastaan vain vahvistavat kovan linjan kannattajia siellä.
Javedanfarin suositukset edellyttävät päätösten siirtymistä epämääräiseen tulevaisuuteen, ja toisaalta Iran on varmaan täysin tietoinen, mitä sille tarjotaan ja on tarjottu IAEA:n taholta.(JP)
3. RIYADISSA keskiviikkona 11.03.09 kokoontuva ”minisummit”, pienoishuippukokous, johon osallistuvat Hosni Mubarakin lisäksi Saudi Arabian kuningas Abdullah, Syyrian presidentti Bashar Assad, sekä mahdollisesti Jordanian kuningas Abdullah II sekä Qatarin yksinvaltias, kohottaa monien toiveita, että arabimaat olisivat lopultakin alkaneet tositoimiin Iranin vaikutusvallan rajoittamiseksi. Huippukokouksen yllä leijuu kuitenkin useita epävarmuustekijöitä. Kukaan ei osaa sanoa, onko Syyrian presidentin lupaus osallistumisesta tilaisuuteen aito, vai onko se vain Teheranin suunnittelema juoni epävarmuuden lisäämiseksi arabimaitten keskuudessa. Kukaan ei myöskään osaa sanoa, miten pitkälle Bashar Assad uskaltaa venyttää lojaalisuuttaan Iranin kanssa, joka on rahoittanut sen useita hankkeita ja asehankintoja Venäjältä. Iran rahoitti myös vielä kiistanalaisen plutonium-laitoksen Al-Kibakissa, jonka IAF:n koneet otaksuttavasti tuhosivat, mutta jota Syyria kertoo rakentaneensa uudelleen.
HUIPPUKOKOUKSEEN osallistuvat maat Egypti ja Saudi Arabia kuitenkin toivovat, että Syyria olisi vilpittömästi palaamassa maltillisten arabimaitten leiriin, ja samalla sitoutuisi myös pidättäytyä sekaantumasta Libanonin parlamenttivaaleihin kesällä.
Israelin operaatio Cast Lead sekoitti arabimaitten korttipakkaa toisten kuten Syyrian, Qatarin ja myös Iranin avoimesti kannattaessa Hamasia, Egypti ja Saudi Arabia omaksuivat tarkkailijan asenteen, mikä osoittaa niiden suosivan Fatahin johtamaa Palestiinan Auktoriteettia. Monet muslimimaat kritisoivat silloin Egyptiä siitä, ettei se avannut Rafahin terminaalia Gazan kaistalle ja siten toimillaan tuki Israelin hyökkäystä, eikä ollut halukas avustamaan haavoittuneitten pääsemistä sairaalahoitoon. Egypti ja Saudi Arabia jäivät pois Qatarin järjestämästä huippukokouksesta, johon Syyria osallistui.
SYYRIAN ja Saudi Arabian välit ovat olleet kireät siitä lähtien, kun Libanonin entinen pääministeri Rafik Harari murhattiin Beirutissa. Harari oli saudien suosikki, ja Syyria on syytettynä murhan järjestämisestä. Maat ovat viime aikoina alkaneet lähestyä toisiaan. (JP)
4. NETANYAHUN yritykset toimivan hallituksen kokoamiseksi ovat juuttuneet sekä puolueristiriitoihin että henkilökohtaisiin suhteisiin. Sivusta asioita tarkkailevana ei voi olla huomioimatta, että hallituskeskustelut ovat pahasti sekoittuneet. Alussa mainostetusta kansan etujen asettamisesta ensimmäiseksi näyttää olevan enää rippeitä jäljellä. Pahimpana ongelmana on Netanyahun ja Silvan Shalomin keskinäinen valtataistelu.
Netanyahu teki ehkä suurimmat virheensä siinä, ettei hän tarpeeksi tunnustellut oman puolueensa edustajien toiveita ja pyrkimyksiä ennen kuin meni lupaamaan tärkeitä avainministeriöitä toisille puolueille. Shalom on vankasti päättänyt saada ulkoministeriön ja Netanyahu on yhtä vankasti päättänyt, ettei hän halua toistaa aikoinaan tehtyä virhettä, jossa pääministeri ja ulkoministeri eivät pystyneet sopimaan yhteisestä ulkopolitiikasta. Hän uskoo, että Shalom tulisi ajamaan hänestä riippumatonta ulkopoliittista linjaa. Mutta kuka pystyy sanomaan, etteikö Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman tekisi samoin? Hänen asemansa on vieläkin vaarallisempi hallitukselle, sillä Beitenun pysyminen uskollisena on hallituksen elinehto.
Toiseksi ihmetyttää se, miten Netanyahu on syrjäyttänyt Dan Meridorin ja Benny Beginin, jotka hän suurella fanfaarilla esitteli kansalle ennen vaaleja. Nyt kumpikin on saamassa toisarvoisen ministeriön tai jäämässä sivuun paikkoja jaettaessa. Meridor olisi halunnut oikeusministeriön, mitä Lieberman vastustaa, sillä Meridor tulisi purkamaan nykyisen oikeusministeri Daniel Friedmanin alulle panemat oikeusjärjestelmän uudistukset. (JP)
5. JP:N HERB KEINON kirjoittamassa artikkelissa arvioidaan, että Netanyahun hallitus tulee keskittymään aluksi palestiinalaisten kysymyksiin, ja vasta toisessa vaiheessa Syyrian presidentin esittämiin neuvottelutarjouksiin. Presidentti Bashar Assad on kyllä äskettäin todennut, että suhteet Israelin kanssa normalisoidaan vasta sitten, kun palestiinalaisten ongelma on lopullisesti selvitetty. Hän kehotti palestiinalaisia koordinoimaan omat rauhan-keskustelunsa Israelin kanssa Syyrian kanssa käymien keskustelujen kanssa, ettei toista voida syrjäyttää toisen kustannuksella. Hän muistutti, että Syyriassa asuu puoli miljoonaa palestiinalaista, joiden asema on ratkaistava.
Netanyahun ykkösneuvonantaja Dore Gold kertoo, ettei Netanyahu ole missään olosuhteissa valmis luopumaan koko Golanin ylängöstä, kuten Syyria vaatii. Israel odottaa edelleen selviä merkkejä, miten Syyria muuttaa politiikkaansa Iranin kanssa, miten se luopuu Hizbullahin tukemisesta ja miten se luopuu sotkeutumisestaan Libanonin sisäisiin asioihin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Mielipidetiedustelu osoittaa, että Hamasin suosio on selvästi kasvanut operaatio Cast Lead seurauksena. Haastateltuaan 1270 palestiinalaista Ramallahissa sijaitseva Politiikka- ja tutkimuskeskus sai seuraavia tuloksia: Hamas 33 % (aiemmin 27 %), Fatah 40 % (42%). Haniyehiä kannatti 47 % (38), Abbasia 45 % (48) . Jos Marwan Barghouti vapautetaan, hän saisi 60 %:n kannatuksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130350
- Hamasin Damaskoksessa sijaitsevan ulkoministeriön kakkosmies Moussa Abu-Mazouk sanoo nyt, ettei hän Gazassa käydessään tavannut Hamasin aseellisten joukkojen johtoa, hän ei saanut videota eikä kirjettä IDF:n sotilaalta Gilad Shalit. Hän näyttää pilkanneen median edustajia. (INN)
- Iran ilmoitti, että se avaa Bushehrin ydinvoimalan turisteille sen lopullisesti valmistuttua, kai voidakseen vakuuttaa, ettei siellä valmisteta ydinaseita.
- Likudin Kiryat Yam toimistoissa syttyi tulipalo, jota pidetään tuhopolttona.
- Turvallisuusmiehet ovat antaneet matkustusvaroituksen kolmeenkymmeneen seitsemään maahan, joissa voi joutua joko sieppauksen tai terrori-iskun kohteeksi. Varsinkin Siinain lomanviettokohteet ovat vaarallisia.
- Gazan terroristit ampuivat aamulla kaksi rakettia Israeliin, ei vahinkoja.
- Joosua Bin Nun hautakammio avattiin yleisölle Purimin ajaksi. Hauta sijaitsee lähellä Arielia, Kifel Charas (Timanat Charas; Timnat-Serah) arabikylän vieressä. Poliisi ja IDF suojaavat haudalle matkaavia. (INN) (Joos.24:29-30)
- Brooklynin synagoga joutui juutalaisvihaajien kohteeksi toistamiseen alle viikon sisällä. Uhkaukset ovat yleistyneet varsinkin web-sivuilla USA:ssa.
- Saudi-lehden mukaan Turkki lopettaa välitysyrityksensä Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin esittämien vaatimusten vuoksi.
- Iranin presidentti väittää, että tuntemattomat UAV-koneet lensivät korkealla maan ensimmäisen satelliitin laukaisupaikan yllä, ja jumiuttivat häirintä-laitteillaan satelliitin sähköiset valvonta järjestelmät useiksi tunneiksi. Iran ei kuitenkaan halunnut ampua koneita alas, mutta syyttää tästä Israelia.
Säätila, Jsm: Ti: 7-13, Ke: 8-13; To: 9-16; Pe: 8-16 C-astetta; 2 päivää pilvistä; sen jälkeen kirkastuvaa. Sateet ovat pelastaneet Galilean ja Golanin hedelmätarhat.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021