Friday, August 19, 2016

PERJANTAI 19.08.2016

PERJANTAI 19.08.2016
01.VIIKKO alkaa olla paketissa, mutta maailman meno jatkuu entiseen tapaan. USA:ssa kansalaiset ovat sormi suussa, mitä uskoa presidenttiehdokkaistaan; sitä, mitä he itse kertovat vaalipuheissaan, vai sitäkö, mitä median välineet heille toistavat useimmiten vastakohtaisin painottein päivästä toiseen. Eräässä karikatyyrissä näytettiin molemmat pääehdokkaat, Hillary ja Donald, syöksyvän pää edellä ja jalat pystyssä jonnekin syvyyteen. Toista syytetään rikolliseksi ja psyykkisesti epävakaaksi, toista edesvastuuttomaksi popularistiseksi haihattelijaksi, jolla ei ole hajuakaan maailman tapahtumista.

EIVÄTKÄ asiat ole juuri paremmin täällä Pyhän Maan kamarallakaan. Pääministeri Benyamin Netanyahu on toistuvien syytösten alaisena milloin korruptiosta ja vaalilakien rikkomisesta, milloin maan turvallisuuden vaarantamisesta ilman näyttöä, mistä entisen pääministerin Ehud Barakin viimeisin syytös on esimerkkinä. Barak, joka on kasvattanut mustan parran, kieltää palaavansa aktiivipolitiikkaan, mutta lupaa jatkaa sosiaalista osallistumistaan maan asioitten hoitoon. Syytös maan turvallisuuden vaarantamisesta on kätevä keino iskeä joutumatta vastuuseen, koska todisteet ovat salaisia, eikä niitä voida julkistaa.
Knessetin puolustus- ja ulkomaanasioitten valiokunta puuttui kuitenkin Barakin lausuntoon pyytäen häntä selittämään syytöksiään valiokunnan edessä.

PUOLUSTUSMINISTERI Avigdor Liberman julkisti oman suunnitelmansa suhteista PA:n arabeihin. Media kutsuu sitä "keppi ja porkkana" suunnitelmaksi. Liberman tarjoaa taloudellisia ja muita etuja arabikaupungeille, jotka suostuvat toimimaan yhteistyössä Israelin kanssa, mutta kieltää ne yhteisöiltä, jotka kieltäytyvät siitä. Median arvioiden mukaan tämä tarkoittaa Abbasin ohittamista ja kääntymistä suoraan arabikansan puoleen.
Uskoakseni Liberman on oikeilla linjoilla, mutta hänen tulisi huomioida arabien heimopäälliköt, joilla on todellinen vaikutusvalta arabiyhteisöissä.

Todellisen ongelman Israelille tulevat muodostamaan alueella vapaasti liikkuvat beduiinit, jotka ovat tottuneet muuttamaan telttoineen ja lampaineen paikasta toiseen rajoista ja kielloista välittämättä.
Israeliin vihamielisesti suhtautuvat NGO-järjestöt ja valtiot ovat pyrkineet hyödyntämään heidän ikivanhoja tapojaan rakentamalla heille kevytrakenteisia asuntoja Israelin C-alueille vastoin Oslon sopimuksia, joiden mukaan C-alueiden siviili- ja turvallisuusvastuu on täysin Israelin käsissä. Näitä laittomia "setlementtejä" pystytetään sekä Galileassa, että Negevissä ja monin paikoin Juudean ja Samarian alueilla, joista E1-alueelle Maale Adumimin ja Jerusalemin välille valtatien varteen nousseet useimmiten viikon vaihteen aikana valtion maalle pystytetyt beduiinikylät aiheuttavat diplomaattisia ongelmia niiden rahoittajan EU:n ja Israelin välille.

EU:n laiton toiminta, jota USA:n nykyhallitus tukee, on räikeä esimerkki ulkomaiden suorasta poliittisesta puuttumisesta Israelin sisäisiin asioihin, mikä kärjistää entisestäänkin kireitä suhteita maiden välillä, ja vaikeuttaa neuvottelujen aloittamista PA:n arabien ja Israelin välillä. Lisäksi se antaa arabeille virheellisen kuvan EU:n ja USA:n rajattomasta tuesta arabien laittomalle rakennustoiminnalle C-alueilla.  
SÄÄTILAT tänään:
Jerusalem 20 -31; Tiberias 25 -38; Suolameri 31 -39; Eilat 28 -40 +C-astetta. Lämpötila pysytellee korkealla ennusteajan loppuun eli maanantaihin saakka – jopa nousten asteen huomenna – taivaankannen pysyessä lähes pilvettömänä. Sateista ei ole pelkoa, mutta Lähi-Idässä tilanteet vaihtuvat nopeasti.
02.PA:n ilman mandaattia jo 11 vuottaan laittomasti hallinnut puheenjohtaja Mahmoud Abbas - jonka kausi enteilee lopullista siirtymistä historian roskapönttöön viimeistään lokakuun 8. päiväksi suunniteltujen kunta-vaalien jälkeen sillä varauksella, ettei hän peruuta niitä, - osoittaa pientä elonmerkkiä aktiivisuudestaan.
PA:n arabit kuitenkin valmistautuvat vaaleihin. Mielen-kiintoisin ehdokas on 2000 -2001 intifadan aikana Fatahin terrorismin johtajana viiteen elinkautiseen +40 vuotta tuomittu ja tuomiotaan kärsivä Marwin Barghouti, joka sanoo haastavansa Abbasin johtajuuden.

Terrorijärjestöksi määritelty Hamas ilmoitti yllättäen osallistuvansa vaaleihin sekä Gazassa että Juudeassa ja Samariassa, mutta uhkaili peruuttavansa osallistumisensa PA:n poliisin suorittamien Hamasin jäsenten ja tukijoitten pidätysten vuoksi. Myös IDF on pidättänyt lukuisia Hamasin jäseniä etenkin Hebronin ja Nablusin alueilla ja muuallakin Juudeassa ja Samariassa etsiessään terrorismista epäiltyjä ja takavatikoiden aseita ja ammuksia sekä asepajoja, joissa värkätään kotitekoisia kivääreitä internetistä saatujen ohjeitten mukaan.
Islamic Jihad ilmoitti jättäytyvänsä pois vaaleista.
Vaalitemppuna voitaneen pitää Hamasin toisen perustajan Muhammad Nazami Nasserin anteeksi-pyyntöä kansaltaan aiheuttamastaan tuhosta. http://www.timesofisrael.com/co-founder-of-hamas-military-wing-issues-startling-apology-to-palestinians/, http://www.jewishpress.com/indepth/columns/khaled-abu-toameh/hamas-vote-for-us-or-burn-in-hell/2016/08/17/,

03.EHKÄ ryvettynyttä mainettaan korjatakseen Abbas ilmoitti, ettei hän enää vastusta Kairossa suunniteltuja neuvotteluja Israelin kanssa, mutta ettei se poista tarvetta Ranskan suunnitteleman kansainvälisen konferenssin pitämiseen.
Abbas ilmoitti kuitenkin asettavansa ennakkoehtoja osallistumiselleen Kairon neuvotteluihin: Netanyahun tulee määrätä rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, sekä vapauttaa Israelissa tuomittuja ja tuomioitaan kärsiviä arabiterroristeja ilmoittamatta lukumäärää. Hän selitti Ramallahissa vierailevalle Egyptin delegaatiolle olevansa valmis kohtaamaan Netanyahun, mutta ilmoitti samalla edelleen asettavansa etusijan Ranskan aloitteelle kv. Konferenssista loppuvuodesta, mitä Israel vastustaa voimallisesti.
PA:n lähtökohtana neuvotteluille on, että niitä käydään arabisuunnitelman pohjalta, joihin kuuluvat 1949 aselepo- linjojen hyväksymistä rajoiksi, sekä Jerusalemin itäosien luovuttamista PA:n valvontaan.
Palestiinalais-pakolaisille tulee myöntää paluuoikeus tai korvaus. Israel on nostanut esiin korvausten maksamisen myös arabimaista paenneille juutalaisille, joiden määrä oli suuruudeltaan lähellä arabipakolaisia, mutta heidän taloudelliset menetyksensä olivat paljon suuremmat kuin arabien kärsimät.

04.UUTISIA LYHYESTI
·       Trumpin nimittämä neuvonantaja Joseph Schmitz on joutunut kiinni aiemmin antisemiittisistä tai Israelin vastaisista lausunnoistaan. Hän sanoi natsien uunien olleen liian ahtaita 6 miljoonan juutalaisten polttamiseksi, ja toiseksi uhkaili potkaisevansa kaikki juutalaiset Pentagonista. http://www.timesofisrael.com/trump-adviser-allegedly-bragged-about-firing-jews-from-pentagon-jobs/
·       Obaman hallitus joutui lopulta myöntämään, että sen Iranille maksamat 400 miljoonaa USD olivat neljän USA:n Iranin vangin vapauttamiseksi tarkoitettu lunnasraha, vaikka se kielsi sen aiemmin.  http://www.timesofisrael.com/us-says-400m-cash-delivery-to-iran-was-leverage-for-release-of-prisoners/
·       Donald Trump pyysi anteeksi aiemmin ehkä harkitsemattomasti lausumiaan tuskallisia kommentteja. Hän puolusti niitä todeten, että ne oli annettu keskellä kiivasta sanasotaa. Hän lisäsi, että kysymys on liian suurista kysymyksistä keskittyäksemme käsittelemään tällaisia asioita. http://www.timesofisrael.com/in-a-first-trump-says-he-regrets-painful-comments/,
·       Arkeologit kaivoivat Galileassa esiin synagogan rauniot, joka on luultavasti ajalta, jolloin Jeesus Nasaretilainen toimi aktiivisesti Israelissa. Hänen oletetaan vieraillen myös tässä synagogassa. Synagoga rakennettiin 20 -40 JKr ja palveli seurakuntaa 100 vuoden ajan. Tämä lienee ainoa maaseudulle rakennettu synagoga, joka tunnetaan. http://www.timesofisrael.com/archaeologists-in-galilee-unearth-synagogue-from-jesuss-time/
·       EL AL matkustajakone kutsuttiin takaisein kentälle nousun jälkeen virkailijoitten löydettyä kiitoradalta renkaan kappaleita, mikä todisti sen räjähtäneen. Osa matkustajista hoidettiin shokin vuoksi, mutta muuten operaatio sujui vaikeuksitta. http://www.timesofisrael.com/el-al-plane-rerouted-back-to-tel-aviv-over-busted-tire-lands-safely/
·       Ulkoministeriön kansliapäällikkö Dore Gold antoi kaikille virkailijoilleen ankaran nuhteen jonkun heistä vuodatettua journalistille tiedon, jonka mukaan arabimaat eivät painosta YKTN:ssa äänestystä Israelin ydinteollisuudesta ja ydinaseista. Hän kielsi kaikkia ministeriön virkailijoita puhumasta Israelin lehdistön edustajille vuotojen estämiseksi. Israelin arabisuhteita pyritään hoitamaan hiljaisuudessa ilman julkisuutta, sillä se voi vahingoittaa muutenkin arkaluontaisia lähehtymisyrityksiä. http://www.timesofisrael.com/israel-prohibits-contact-between-diplomats-local-press/
·       Twitter jatkaa terrorijärjestöjen tilien poistamista sivuiltaan, 235 000 tiliä on jo poistettu. http://www.timesofisrael.com/twitter-axes-235000-more-accounts-in-terror-crackdown/
·       Gazan eläintarha on ollut toistamiseen uutis-otsikoissa siksi, että eläimiä on siellä kuollut nälkään, hoidon puutteeseen tai liian ahtaisiin häkkeihin sidottuina. Viinissä sijaitseva NGO-järjestö lupaa ojentaa auttavan kätensä eläintarhan pelastamiseksi, mutta sairaita ja hoitamattomia eläimiä on jouduttu lopettamaan tai siirtämään toisiin eläintarhoihin, myös Israeliin. http://www.timesofisrael.com/the-latest-gaza-operation-rescue-inhabitants-of-worlds-worst-zoo/
·       IDF:n suorittaman terrorismista epäillyn pidättäminen aiheutti tulilaisten sotilaitten ja PA:n poliisin välillä, missä kaksi PA:n poliisia sai surmansa ja 2 muuta haavoittui. Nablusin (Sikemin) kaupunki on yksi pahimmista pesäkkeistä Samariassa, jossa sotilaita ja siviilejä tulitetaan heidän pyrkiessään rukoilemaan Josefin hautakammiolla. http://www.timesofisrael.com/pa-policeman-killed-3-injured-in-nablus-firefight/
·       Israelilainen yksityishenkilö osti 8-vuotiaalle  palestiinalais-tytölle uuden pyörän entisen varioiduttua rajapoliisin käsissä. Poliisi sai nuhteet asiattomasta käytöksestä. http://www.timesofisrael.com/israeli-buys-palestinian-girl-a-new-bike-after-border-guards-broke-hers/
Wednesday, August 17, 2016

KESKIVIIKKO 17.08.2016

KESKIVIIKKO 17.08.2016
01.TÄNÄÄN on keskiviikko, 17. elokuuta armon vuonna 2016, juutalaisen ajanlaskun mukaan 13. Av-kuuta 5776. Taivas on pilvinen, ja lämpötila 18 astetta, joka noussee 27 asteeseen iltapäivään mennessä.
LÄMPÖTILAT Tänään:
Jerusalem 19 -27; Tiberias 27 -35; Suolameri 28 -37; Eilat 27 -39 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään ja huomenna, mutta kirkastuu perjantaina lämpötilan noustessa siten, että lauantain lukemat ovat 21 -31 lämpöastetta.
02.HELLESÄÄSTÄ huolimatta Israelin turvallisuusjoukot ovat olleet jatkuvasti valppaina etsien vihollisen asettamia ja rekrytoimia terrorisoluja Israelin alueella.
Päivän uutisten mukaan Shin Bet, Israelin turvallisuus-järjestö, paljasti useita terrorisoluja Juudean ja Samarian alueilla. Solut saivat ohjeensa Hizbullahin eliittiyksiköltä 133 Libanonissa ja Gazassa internetin välityksellä. Ohjeiden mukaan soluille annettiin ohjeita hyökätä sotilaskohteita ja -yksiköitä vastaan tuliasein ja pommein.

Kalkiliyassa paljastettua solua kehotettiin iskemään sotilaspartioita vastaan. Solun johtajan, Mustafa Kamedl Hindin, rekrytoi Hizbullahin agentti nimeltä Bilal Face-bookin kautta antaen hänelle ohjeita internetin välityksellä. Hindi rekrytoi soluunsa 4 paikallista miestä, joiden ikä vaihtelee 19 -22 vuosien välillä. Kullekin heistä annettiin tehtävänsä vakoilla IDF:n partioitten liikkeitä ja aikatauluja, sekä pommin rakentamisesta. He suorittivat kuivaharjoituksia iskuista ja pommien räjäyttämisestä. Shin Bet paljasti ja pidätti solun jäsenet heinäkuussa ennen kuin ne ennättivät toteuttaa ensimmäisen tuliasein suunnitellut iskunsa IDF:n partiota vastaan.
Solun jäseniä vastaan on nostettu syytteet alueen sotilas-tuomioistuimessa. Shin Bet toimii yhteistyössä Poliisin ja IDF:n tiedusteluyksikön kanssa.


ISRAELIN YK:n lähettiläs Danny Danon esitti vaatimuksen YK:n turvallisuusneuvostolle tiistaina vaatien, että YKTN määrittelisi Hizbullahin terrorijärjestöksi, joka toimii Iranin taloudellisen ja poliittisen tuen varassa. Hän selitti kirjeessään, että terrorijärjestöjen tulee tiedostaa, että ne joutuvat maksamaan korkean hinnan toiminnastaan.

YK:n turvallisuusneuvoston malesialainen puheenjohtaja sanoi odottavansa Israelin virallista vaatimusta YKTN:n terrorinvastaiselle komitealle Hizbullahin asettamiseksi terrorijärjestöksi, sillä hän ei voi toimia Danonin kirjeen perusteella. USA:n ulkoministeriö teki päätöksen 08. lokakuuta 1997, jossa se määritteli Hizbullahin ulkomaiseksi terrorijärjestöksi.

ShiN Ben kertoi paljastaneensa Juudeassa ja Samariassa Hizbullahin asiamiehiä, joita rekrytoi Gazassa toimiva Hizbullahin agentti Muhammad Paiz Abu Yadian. Heidän tehtävänään oli suorittaa itsemurhaiskuja Juudeassa ja Samariassa. He saivat ohjeitaan FB:n sekä salaisten E-mailien kautta. Heille annettiin rahaa toimiaan varten sekä luvattiin suurempi summa onnistuneesta iskusta.  

YKSI palkatuista asiamiehistä on Usama Noaf Sid Najim Kabalan arabikylästä, joka tehtäväksi rekrytoida uusia
Jäseniä soluunsa ja tehdä itsemurhaisku bussia vastaan.
Najim oli yhteydessä Hizbullahin agentin kanssa Libanonissa sekä myös Gazassa toimivan Lui Tasar Ali Salaman sekä Syyriassa toimivan Ýusef Muhammad Yusefin kanssa lisäohjeitten saamiseksi. Häntä kehotettiin perustamaan uusi terrorisolu iskujen suorittamiseksi Juudeassa ja Samariassa. Hänelle annettiin 900 USD toimintaa varten ennen kuin hänet pidätettiin maalis-kuussa 2016.
Jadian rekrytoi Maamen Assam Abdulrahman Nashartin, 22, Jeninin pakolaisleiristä. Hänelle annettiin tehtäväksi iskeä IDF:n sotilaita vastaan M-16 kiväärillä. Hänelle luvattiin 30 000 NIS onnistuneesta iskusta, mutta hänet pidätettiin ennen iskun toteuttamista.
Edelliset esimerkit ovat vain osa Shin Betin paljastamasta Hizbullahin aktiivitoiminnasta Juudean ja Samarian alueilla. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hezbollah-cells-in-West-Bank-busted-by-Israeli-security-forces-464233

03.KNESSETIN jäsenet vaativat, että IDF raportoi heille tiedoista, joiden mukaan IDF on antanut PA:n poliisille luvan toimia Juudean ja Samarian C-alueilla, joissa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu. Osloin sopimusten mukaan PA:n poliisilla ei ole lupaa toimia C-alueilla.
ESIMERKKIKOHDE on elokuun 10. päivän tapaus, jolloin Rummun kylän asukkaat osoittivat mieltään kylän läheisyyteen rakenteilla olevaa maan täyttöpaikkaa vastaan. Sekä juutalaiset että arabiasukkaat vastustavat täyttöpaikan rakentamista Rimonim risteyksen lähelle. IDF kutsui PA:n poliisin paikalle hillitsemään mieltään osoittavia arabeja. PA:n poliisit saapuivat paikalla ampuen kivääreillään ilmaan mellakan lopettamiseksi.
Knessetin jäsenet vaativat armeijaa selittämään, miksi PA:n poliisit kutsuttiin C-alueelle vastoin Oslon sopimuksia, sekä toiseksi, miksi Saksan tuella Calueelle rakennettava täyttöalue palvelee vain PA:n arabeja.  
Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan alakomitean Juudeasta ja Samariasta puheenjohtaja Moti Yogev piti asiasta hätäkokouksen maanantaina, jossa päätettiin pyytää selvitys IDF:n komentokeskuksen johtajalle kenraalimajuri Roni Numanille osoitetulla kirjeellä.

TÄYTTÖALUE on suunniteltu palvelemaan Ramallahin Biren alueen 320 000 arabiasukkaan kaatopaikan tarpeita. Arabit tuottavat päivittäin 300 tonnia jätettä, jotka tähän saakka on viety 78 yksityisomistuksessa oleviin kaatopaikkoihin, jotka saastuttavat ympäristöä ja vaarantavat pohjaveden käyttökelpoisuuden. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Lawmakers-call-for-a-report-on-Palestinian-police-activity-in-Area-C-464292

04.UUTISIA LYHYESTI
·       Korkein oikeus teki 2009 päätöksen, jolla Jerusalemin läheisyyteen rakennettu kevyt-rakenteinen ja ulkomaisin varoin laittomasti pystytetty koulurakennus voidaan purkaa. Koulussa aloitettiin opetus viikkoa aiemmin kuin muissa PA:n kouluissa. PA aloitti kansainvälisen kampanjan koulun tuhoamisen estämiseksi. Al-Khan Al.Almar koulu sijaitsee pienellä tasanteella valtatie no 1 yläpuolella. Pa järjestää mielenosoituksen tänään koulun paikalle, jonne johtaa vain kapea soratie. Sekä NGO-järjestö Regavim että Maale Adumnimin kaupunki ovat vaatineet, että korkein oikeus pakottaa siviilihallituksen toteuttamaan koulun purkaminen. Tämä on osa PA:n aloittamaa laajempaa kampanjaa, jolla se ulkomaisten avustusten turvin yrittää tunkeutua C-alueille voidakseen saada näyttöjä neuvotteluja varten. Koulun läheisyyteen E1 alueelle beduiinit ovat pystyttäneet EU:n avustusten turvin parakki-asuntoja sataa beduiinia varten ilman lupia ja viranomaisten valvontaa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-embark-on-international-campaign-to-stop-IDF-from-razing-school-464275
·       Israel pyrkii jälkikäteen poistamaan PA:n arabien ja ulkomaisten avustusten turvin rakennetut laittomat tuhannet rakennukset C-alueilta. Tässä se on joutunut toimimaan vastoin sekä USA:n että EU:n lausuntoja, joissa Israelia vaaditaan lopettamaan PA:n arabien laittomasti rakentamien rakennusten tuhoaminen. Esimerkkitapaus on Sussiyan beduiinikylä, jonne beduiinit rakensivat parakkiasuntoja lähelle juutalaistaen asuttamaa kylää. EU esitti vaatimuksensa maanantaina purkamisen lopettamiseksi. Viimeisen sanan antaa puolustus-ministeri Avigdor Liberman, mutta hän pyysi pari päivää lisäaikaa asian tutkimiseksi. Korkein oikeus antoi Libermanille aikaa päätöksen tekemiseksi 15.08. mistä hän vaatii parin päivän lykkäystä.
 Beduiinit lisääntyvät ennätysvauhtia, ja heidän lukumääränsä ylittää juutalaisten määrän 2020 mennessä, kuten jotkut ennustavat. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/EU-wants-halt-to-Palestinian-demolitions-Liberman-delays-Sussiya-opinion-464201
·       Nefesh B´Nefesh järjestö iloitsee 2000 uuden siirtolaisen muuttamisesta Israeliin kesän aikana. Keskiviikkona juhlittiin 233 Pohjois Amerikan juutalaisen astumista uuden kotimaansa kamaralle. Seurueen mukana tuli 75 nuorta miestä ja naista, jotka astuvat vapaaehtoisina IDF:n palvelukseen. He muuttavat Israeliin ns. yksinäisinä sotilaina. Israeliin on muuttanut 900 yksinäistä sotilasta USA:sta ja
3 000 maailmanlaajuisesti, jotka jatkavat palvelustaan IDF:n leivissä. http://www.jpost.com/Aliyah-With-NBN/WATCH-LIVE-North-American-olim-touch-down-in-Israel-464147
·       Venäjä informoi sekä USA:n että Israelin johtoa suunnitelmistaan aloittaa pommituslennot Syyrian alueella Iranissa olevista lentoasemistaan. Venäjä käyttää pommituksissaan Tupolev-22M3 pitkän-matkan sekä Sukhoi 34 hävittäjä pommittajia. Tupolev 22M3 on käytetty aiemminkin pommitus-lentoihin Syyriassa, mutta Syyrian kentät ovat liian ahtaita suurelle Tubolev-22M3 koneelle. Venäjän  suunnitelmana on  asettua pysyvästi Syyriaan.  http://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Report-Russia-sends-bombers-to-Iranian-air-base-464223
·       Knessetin auditkomitean puheenjohtaja Karin Elharar (Yesh Atid) totesi komitean kokouksessa tiistaina, että arviolta 50 000 PA:n arabia Juudeasta ja Samariasta käy päivittäin laittomasti töissä Israelissa. "Heidän joukossaan on usein terroristeja" hän totesi, "mikä aiheuttaa turvallisuusongelmia". http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/knesset-committee-chairwoman-illegal-pa-arab-workers-behind-many-terror-attacks/2016/08/17/
·       Useita IDF:n sotilaita haavoittui liikenne-onnettomuudessa Golanilla, jossa APC kolaroi puskutraktorin kanssa. Yksi sotilaista on hengen-vaarassa ja pari muutakin sai pahoja vammoja. Dov-vuoren lähellä tapahtuneessa onnettomuudessa haavoittui IDF:n komentaja ja viisi sotilasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216528
·       FBI lähetti kongressille kirjeen, jossa se muistuttaa että Hillary Clintonin hakkeroituja E-amileja ei saa julkistaa ilman FBI:n tarkastusta ja lupaa. FBI myös selitti kirjeessään, miksi se ei suosittele Hillaryn syyttämistä salaisten tietojen leväperäisestä käsittelemisestä sekä yksityislinkkinsä käyttämisestä salaisten asiakirjojen lähettämiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216510
·       Kalifornian kuvernööri Jerry Brown julisti Kaliforniaan hätätilan alueella raivoavan tulipalon vuoksi, jota ei ole saatu hallintaan. 82 000 asukasta jouduttiin evakuoimaan turvaan tulen tieltä. Valtatie Los Angelesin ja Las Vegasin välillä suljettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216525
·       IDF suoritti viime yön aikana suuren terrorin-vastaisen operaation koko maan alueella tunkeutuen kaikkiin terrorin tukipesäkkeisiin. Tiistaiyönä vuorossa oli Al-Fawwar Juudeassa sekä Kfar Halhul Etzionissa etsien aseita ja ammuksia, räjähteitä ja kaikkea, mitä terroristit voisivat käyttää operaatioissaan sotilaita ja siviilejä vastaan. Myös useita pidätyksiä suoritettiin etsintöjen aikana Menashen, Gush Etzionin, Binyamin ja Juudean alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216522

Sunday, August 14, 2016

SUNNUNTAI 14.08.2016

SUNNUNTAI 14.08.2016
01.EILEN lauantaina oli Tisha B-Av paastopäivä, mutta koska sapatti on Jumalalle pyhitetty ilojuhla eikä silloin voi paastota, paastoaminen siirrettiin sunnuntaiksi. Länsimuurin edustalle oli kuitenkin kokoontunut pari tuhatta juutalaista muistamaan Temppelinsä menetystä. PA:n arabeja kehotettiin hyökkäämään juutalaisia vastaan surupäivän aikana, mutta poliisi oli valppaana eikä suurempia rauhattomuuksia ilmennyt.

Ilma oli aamulla viileän raikas mutta kostea harvahkon pilviverhon peittäessä taivaan. Ennusteiden mukaan sää alkaa yleisestikin viiletä ja pilvisyys lisääntyä. Syksyn merkkejä alkaa jo ilmetä, vaikka kesä jatkuu edelleen.
SÄÄTILAT tänään. Jerusalem 20 -30; Tiberias 25 -39; Suolameri 30 -39; Eilat 28 -41 +C-astetta. Lämpötila alkaa laskea siten, että keskiviikon lukemat ovat 18 -28 +C-astetta Jerusalemissa.
02.VÄLIMEREN rannalla sijaitseva Akre, joka lienee yksi maailman vanhimmista satamista ulottuen 4000 vuotta sitten pronssiaikaan saakka, pyrkii varovaisesti ponnistelemaan ulos sille ansiottomasti annetusta syrjinnästä takapajuisena ja hoitamattomana kaupunkina. Suunnitelmissa on uusi hotelli ja ikivanhan satama-alueen kunnostaminen luonnollisen rantaviivan muodostamassa satamassa, kuten pormestari Shimon Lankri kertoo, mutta myös Akren vanhimman osan rakennusten kunnostaminen, jotka ovat pääosin arabien asuttamia.

Akressa on 46 000 asukasta, heistä juutalaisia kaksi kolmasosaa, loput muslimi-ja arabikristittyjä sekä bahai-uskontoa harjoittavia. UNESCO antoi Acren vanhalle osalle ja satama-alueelle maailman perinnekohteen aseman, mikä nostaa sen arvoa, mutta asettaa omat rajoituksensa alueen rakennusten ja ympäristön kunnostustoimille. Rajoituksista huolimatta kaupungin päämääränä on aloittaa kaupungin yleisen imagon nostaminen kunnostamalla vanhoja rakennuksia ja uudistaen ahtaita, kiemuraisia katuja ja infrastruktuuria. Kaupungista ei kuitenkaan ole tarkoitus muodostaa Tel Avivin tapaista monikulttuurista yhteisöä, mutta kunnostusten myötä kiinteistöjen hintataso tullee nousemaan, mikä asettaa paineita vähävaraisille asukkaille etenkin vanhassa kaupungissa, joka on pääosin arabien asuttama.

AKREN kaupunki tunnetaan Israelissa falafel-, humus.- ja kala-ravintoloistaan, joihin asiakkaita tulee pitkin maata. Kulttuuritapahtumia pyritään järjestämään, joista oopperafestivaalit Akren vanhankaupungin ympäristössä ovat Savonlinnan festivaalien tapaan suosittuja sekä turistien että paikallisten asukkaitten parissa. Turismin kasvattaminen on vahvasti mukana kaupungin suunnitelmissa, joissa pyritään hyödyntämään asukkaitten etnistä taustaa niille ominaisine tapoineen ja kulttuureineen, mihin sovinnollinen rauhantila kaupungin asukkaitten kesken antaa hyvät mahdollisuudet.  http://www.timesofisrael.com/port-city-of-acre-is-making-a-comeback-one-acre-at-a-time/,

03.PA:n maailmalle levitetyn propagandan johdosta ilman selventäviä vastaväitteitä ja -todisteita YK:n alajärjestö UNESCO on monien muitten tapaan tehnyt poliittisesti väritetyt päätöksensä koskien useita juutalaisten pyhiä paikk0oja alkaen Abrahamin mausoleumista ja Rachelin hautakammiosta jatkuen Josefin hautaan Sikemissä ja päätyen Jerusalemin ja etenkin Temppelivuoren asemaan, joiden kiinteä liittyminen juutalaisten historialliseen, kulttuurilliseen ja uskonnolliseen perintöön pyritään mitätöimään. Koska sekä muslimien että juutalaisten ja kristittyjen pyhissä kirjoituksissa nämä yhteydet tunnustetaan ilman vasta-väitteitä, PA:n vaatimusten mukaisesti UNESCO on antanut rajoitteita Israelin arkeologien suorittamille kaivauksille Jerusalemissa ja Temppelivuoren ympäristössä välittämättä PA:n harjoittamasta arkeologian hävitystoimista Temppelivuorella.
PA:n johto on järjestelmällisesti väittänyt, ettei juutalaisia Temppeleitä ole koskaan ollut Jerusalemissa, ne olivat Gerishim vuorella Samariassa. PA:n vaatimien rajoitteiden päämääränä on estää arkeologisten todisteiden löytyminen, mihin UNESCO on mennyt mukaan antaen PA:n esitysten mukaan maailman perinne oikeuden muslimien pyhinä paikkoina useille juutalaisten pyhinä pitämille paikoille ilman arkeologisia todisteita.

ISRAELILAISTEN arkeologien suorittamat kaivaukset Davidin kaupungin alueilla ovat paljastaneet ja tuoneet päivänvaloon kiistämättömiä todisteita Raamatussa esitettyjen kertomusten todenperäisyydestä.
"Kaikki nämä väitteet on rakennettu olettamukselle, ettei mitään niistä tapahtunut, ja sitten sinä vedät maasta sinetin, jossa on esitetty ministereitten nimet suoraan Raamatun kertomusten mukaisesti yksi toisensa jälkeen" kuten JP:n kolumnisti Catherine Keenan kertoo.

JP:n artikkelissa todetaan maailmanjärjestöjen kuten UNESCO kiistävän juutalaisten oikeuden Jerusalemiin ja sen pyhimpiin paikkoihin torjuen Toran ja Koraanin kertomukset toteen näyttämättöminä fiktioina.  
Juutalainen kansa ei tarvitse todisteita kiinteästä suhteestaan Jerusalemiin, sillä sieltä karkotuksista lähtien heidän tervehdyksenään oli "Ensi vuonna Jerusalemissa", mihin on sittemmin sanat "jälleen rakennetussa".
YK:n jäsenvaltioitten, etenkin Afrikassa ja Etelä- Amerikassa, parantuneet suhteet Israeliin vihjaavat mahdollisiin muutoksiin, etteivät ne enää kulje joukon mukana ollenkaan tiedostaen, mistä ne äänestävät.

UNESCO:n perinnesäätiön päätös siirtää PA:n esityksen Temppelivuoren alueen hyväkymiseksi pelkästään Islamin perinnekohteena, voi osoittaa muutoksesta. PA:n esitystä tukee profeetta Muhammedin väitetty yöllinen matka kaukaisimpaan moskeijaan, mille ei kuitenkaan ole löydetty minkäänlaisia todisteita. Jerusalemin alue oli Muhammedin aikana osa Bysantin valtakuntaa, ja jos Vuorella oli joku pyhättö, se oli kristillinen kirkko.
Davidin kaupungin raunioista löydetyssä sinetissä mainitaan kuningas Hesekiel, hovin virkailijoita ja eräs nainen nimeltä Elihana bat Gael. ja näitä sinettejä ja muita arkeologisia todisteita löydetään lisää sikäli., kuin kaivauksia voidaan jatkaa. http://www.jpost.com/Israel-News/Culture/Archeological-finds-City-of-David-bolster-Jewish-claim-to-Jlem-464041

04.UUTISIA LYHYESTI
·       Israelin korkein oikeus antoi päätöksen, joka velvoittaa hallituksen tuhoamaan Amonan 40 perheen muodostaman juutalaisyhteisön vuoden loppuun mennessä. Alueen siviilihallinto julkaisi Al-Quds (Jerusalem) lehdessä ilmoituksen asukkaitten muuttamisesta uuteen paikkaan lähellä Ofraa. USA:n muslimiveljeskunnan soluttama ulko-ministeriö sanoi lehdistötilaisuudessa olevansa hyvin huolissaan Amonan asukkaitten muuttamisesta uuteen paikkaan, ei suinkaan juutalaisten puolustamiseksi, vaan arabien. Hallituksen päätös sotii USA:n UM:n mukaan Obaman ja Netanyahun välille sovittua toimintaperiaatetta vastaan, kuten UM:n tiedottaja selitti lehdistötilaisuudessa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216354
·       ISIS vapautti useita satoja siviilejä Syyriassa, joita se oli käyttänyt suojakilpenään. ISIS on joutunut vapauttamaan yhä suurempia alueita paetessaan koaliittion tehostettuja pommituksia ja hyökkäyksiä. Rajut taistelut Aleppon kaupungin omistuksesta Syyrian länsiosassa kurjistavat yhä pahemmin kaupungin asukkaitten elinoloja, joiden huolto on osittain katkennut tai häiriintynyt. 51 siviiliä, mukana 4 lasta, sai surmansa lauantain pommituksissa, ja 22 siviiliä sai surmansa naapuri-alueen Idlibin pommituksissa. Viimeiset IS:n taistelijat poistuivat Manbijin kaupungista perjantaina. Perääntyvät IS-joukot ottivat 2000 siviiliä käyttääkseen heitä kilpinä ilmaiskujen varalta.
·       YK:n tiedottaja ilmoitti lauantaina, että UNDP:n palveluksessa ollut Gazan arabi, jonka Israel pidätti kuulusteluja ja mahdollisia syytetoimia varten, toimi PA:n antamien ohjeiden mukaan. Virkailija antoi kehotuksen siirtää IDF:n kanssa käytyjen sotien ja tuhoamistoimien vuoksi syntyneitä raunioita ja rakennusosia Hamasin valvoman satama-alueen kunnostamiseen. Israel pidätti insinööri Waheed Borshin 16. heinäkuuta Erez risteyksessä hänen ollessaan palamassa Gazaan. Hän työskenteli UNDP:n palveluksessa Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216351
·       Yksinäinen mieshenkilö ampui Queens kaupungin imaamin ja hänen kaverinsa kuoliaaksi lauantaina heidän ollessaan palaamassa kotiinsa moskeijasta, kuten The New Daily News raportoi. Ampuja teloitti heidät ampumalla selkään mitään puhumatta. INN
·       Tuhansia israelilaisia ja turisteja kokoontui vuotuiseen Jerusalemin muurien ympäri kävely-tilaisuuteen. Tisha Bàv oli sopivasti loppunut ja sen paastopäivä alkanut lauantai-iltana. Eräs haastatellut osanottaja vakuutti, etteivät he kainostele vakuuttaessaan haluavansa Temppelin rakentamista. He vaativat Israelin täyttä itsenäisyyttä koko Israelin alueella ja Temppeli-vuorella, joka on edelleen pakanain tallattavana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216358