Friday, October 04, 2013

PERJANTAI 04.10.13


PERJANTAI 04.10.13

1. ISRAELIN vasemmisto on odotetusti vihainen pääministeri Netanyahulle siksi, ettei hän mennyt virran mukana ja ilmoittanut kuuluvansa kansoihin, jotka innolla odottavat uutta kevättä, tällä kertaa iranilaiseen tahtiin. Heidän mielestään Bibi menetti suuren ja otollisen tilaisuuden luoda jotain uutta sen, sijaan, että hän oman imagonsa kohottamiseksi, kuten jotkut syyttävät, pitäytyi jo kuluneiksi havaittuihin teeseihinsä.

NETANYAHU sanoi ennen lähtöään Yhdysvalloista kohti kotimaata 45 minuutin  PBS/CBS TV-haastattelussa torstai-iltana, että USA ja Israel etsivät verifioitavia ja mielekkäitä myönnytyksiä Iranille, jonka tulee pystyä todistamaan, että se todellakin on valmis luopumaan ydinsuunnitelmastaan. Haastattelun juontaja Charlie Rose painosti Netanyahua  (Bibiä) paljastamaan, mitkä olivat hänen ja Obaman näkemysten erot Iranin kysymyksessä.
Bibi kiitteli Obamaa, ettei tämä tyytynyt vain lupauksiin ja vakuutteluihin, vaan vaatii todellisia toimia osoittaakseen vilpittömyytensä. Hän sanoi neuvotelleensa Obaman kanssa kolme tuntia maanantaina, mutta ei antanut suoraa vastausta Rosen kysymykseen, olivatko he samalla sivulla, vaan totesi: ”Se oli avoin keskustelu vapaamielisten henkilöiden kesken”.

Netanyahu (Bibi) sanoi, että USA ja Israel työskentelevät yhdessä löytääkseen yhteisen politiikan Iranin kysymyksessä ja USA:n asenteen kristallisoimiseksi.
BIBI vakuutti, ettei heidän välillään ollut mitään vastakohtaisuutta eikä hän vastustanut Obaman aloitetta testata Iranin todelliset tarkoitukset. Hänen pelkonsa on, että lukuisat maat vain odottavat voidakseen ylittää Iranin vastaiset sanktiot. Hän muistutti, että ongelma on yhtä hyvin USA:n kuin myös Israelin ongelma, sillä Iran valmistaa ballistisia ohjuksia, joilla se pystyy uhkaamaan suoraan Yhdysvaltoja. Bibi vertasi Irania itsemurhaterroristiin, joka noudattaa kaikkia sääntöjä ja lakeja päästäkseen bussiin laukaistakseen siellä pomminsa.

KYSYMYKSESTÄ neuvotteluista palestiinalaisten kanssa Netanyahu totesi, että juutalaiset ovat todella olleet Israelissa tuhansia vuosia, mutta ei voi ummistaa silmiään siltä, että ”myös he ovat täällä”. Hän analysoi, että neuvottelujen ydin on siinä, ettei Israel joudu pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen, jossa se luovuttaa sekä strategisesti että historiallisesti ja uskonnollisesti tärkeää sydänalueensa kehtoa vain saadakseen vastaansa Iranin. Bibi muistutti, että lähtiessään Libanonin eteläosasta ja Gazasta Israel sai vastaansa Iranin liittolaiset, eikä hän halua tämän toistuvan tällä kertaa. Siksi hän haluaa IDF:n sotilaallista läsnäoloa Jordanjoen laaksossa estääkseen Iranin agenttien pääsyn maahan Jordanian kautta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-US-Israel-discussing-verifiable-Iranian-steps-on-nuclear-program-327818

NETANYAHU kertoi NRP:n Steve Inskeepin ”Morning Edition” haastattelussa, yhdessä  kahdeksasta USA:n vierailunsa aikana, ettei hänelle oltu tarjottu mahdollisuutta tavata Iranin presidentti Rouhani kasvokkain, mutta sanoi harkitsevansa asiaa, jos sitä tarjottaisiin. Hän haluaisi heittää Rouhanille suoran kysymyksen: ”Oletteko valmiit luopumaan täysin ydinohjelmastanne? Koska te ette voi pitää kiinni sen toteuttamisesta”.
Pääministeri antoi haastatteluja myös persiankieliselle BBC:n kanavalle, NBS, CNN, Fox News PBS/CBS sekä yhdessä sunnuntain poliittisessa puheohjelmassa.

BIBI vertasi Iranin kysymystä siihen, mitä tapahtui Syyriassa, joka suostui luopumaan kaikista kemiallisista aseistaan. Hän syytti Irania, että se harhauttaa maailmaa ydinohjelmansa rauhanomaisuudella, ja silti haluaa rikastaa uraania ydinaseeseen sopivaksi. Bibi selitti, että maailmassa on 17 maata, joilla on ydinvoimaloita ilman uraanin rikastamista. Iranilla on öljyä ja kaasua 200:n vuoden tarpeisiin, joten mihin se tarvitsee uraanin rikastamista? Hän sanoi maailman puhuvan Natanzin ja Forbon uraanilaitoksista, mutta vaikenevat Arakin raskasvesi-laitoksesta, jossa on tarkoitus valmistaa plutoniumia voimalan polttoaineesta. Bibi tuli johtopäätökseen, että Iran haluaa säilyttää oikeuden ydinaseen valmistamiseksi. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Netanyahu-says-he-would-consider-meeting-with-Rouhani-327862

2. TORSTAINA julkistetun raportin mukaan YK:n mandaatin alla toimiva OPCW on aliottanut toimensa Syyriassa sen kemiallisten aseitten tuhoamiseksi. Raportin mukaan alku näyttää lupaavalta ja Syyrian hallitus on toiminut sopimusten mukaan luovuttaen dokumentteja, joissa selviää aseitten sijaintipaikka, mutta tarkastajat sanovat tarvitsevansa vielä diagrammikäyriä ja tarkempia analyyseja, kuten Al-Arabiya raportoi. Muitakin kysymyksiä on vielä avoinna.
Lausunnon mukaan paikalla tapahtuvat tarkastukset voivat alkaa ensi viikolla riippuen teknisen henkilökunnan valmiudesta.
Torstaina annetun lausunnon mukaan 20 asiantuntijaa Hagissa toimivasta OPCW järjestöstä ovat aloittaneet virallisesti toimintansa Syyriassa.

Teknisellä ryhmällä on kolme tehtävää: Syyrian hallituksen luovuttamien dokumenttien verifioiminen; tutkimushenkilökunnan turvallisuus; käytännön järjestelyt suunnitelman toteuttamiseksi. Al-Arabiyan mukaan yhteistoiminta Syyrian viranomaisten kanssa alkoi keskiviikkona tutkittavien kohteiden turvallisuuden varmistamiseksi.
Toinen kiireellinen toimi on Syyrian kemiallisia aseita valmistavien laitosten toiminnan neutraloiminen, joka myös alkaa pian.

Raportin mukaan Syyrian hallitus on toiminut moitteettomasti luovuttaen dokumentteja ja muita aseitten määriä, laatua ja sijaintia koskevia tietoja USA/Venäjän laatiman sopimuksen mukaan. Syyrialla on 1000 tonnia Sarinia tai muita aseissa käytettäviä kemiallisia agentteja, joiden uskotaan sijaitsevan 45:ssa varastossa eri puolilla maata.
Syyrian taistelujen arvioidaan vaatineen 115 206 siviilin ja sotilaan hengen 30 kuukauden aikana. Taistelut jatkuvat ja kiihtyvät edelleen hallitusta vastaan taistelevien ryhmittymien saadessa uusia nykyaikaisia aseita Euroopasta ja USA:sta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172501#.Uk5hjWJHT-k

3. EGYPTIN armeijan pahoin runtelema ja haavoittama Muslimiveljeskunta vakuuttaa pitkin Kairon katujen varsia levitettyjen ilmoitusten ja mainosten mukaan jatkavansa taistelua ja kutsuu uutta suurta mielenosoitusta kokoon ensi sunnuntaiksi. Järjestön johtajat ja tärkeimmät toimihenkilöt on lähes tyystin pidätetty, mutta veljeskunta tottui taistelemaan presidentti Mubarakin aikana ja se näkyy kyllä tuloksissa, korvaava henkilökunta on ottanut johdon odotellessa tilanteen selkiytymistä.

TIMES of Israel artikkelin mukaan Muslimiveljeskunta käy kuitenkin eloonjäämistaistelua, niin pahoin armeijan yksiköt haavoittivat sitä. Hallitus virallisesti lakkautti veljeskunnan toiminnan, mutta se painui maan alle, kuten se on tehnyt ennenkin painostuksen lisääntyessä.
Oikeuden päätöksestä lakkauttamisesta on valitettu, joten tilanne on siltä osin vielä auki.
Neuvotteluja sen ja hallituksen välillä ei käydä. Puolueessa on nyt johtajatyhjiö, eikä kukaan ole saanut selvää tunnustusta puolueen edustamiseksi, vaan sen johtoon on valittu salainen kriisikomitea, johon kuuluu puolueen kansainvälisiä edustajia ulkomailla.

Muslimiveljeskunnan taantumaa pidetään ennennäkemättömänä, sillä 2011 se oli vielä maan mahtavin järjestö ja hallitsi maata käytännöllisesti katsoen itsevaltaisesti, mikä koitui sen turmioksi, sillä se sai Egyptin mahtavan armeijan nousemaan sitä vastaan.
Muslimiveljeskunta syyttää sotilasjunttaa natsien, Hitlerin ja muiden tyrannien esimerkin seuraamisesta. Veljeskunta julisti torstaina terävän nootin kehottaen sotilaita nousemaan armeijan johtoa vastaan syyttäen sitä verisestä vallankaappauksesta. Nuoret jäsenet uskovat vielä syrjäytetyn presidentti Mohammed Mursin paluuseen.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin viranomaiset Gazassa julkistivat torstaina harvinaisen nootin Egyptiä vastaan vaatien siltä selvitystä, mitä se tarkoitti uhatessaan hyökkäyksellä Gazaan. Egypti katsoo, että suuri osa Siinain niemimaalla armeijan sotilaita ja siviilejä vastaan suoritetuista hyökkäyksistä, joissa on kuollut useita ihmisiä, on Hamasin terroristien suorittamia. Egyptin armeija käy vaikeaa taistelua Siinain sisäosiin pureutuneita kansainvälisiä terrorijärjestöjä vastaan ja on vakaasti päättänyt lopettaa niiden toiminnan lopullisesti. Armeijan toimia vaikeuttaa vuoristoinen maasto ilman selviä teitä sekä beduiiniväestön terroristeille antama tuki. Heidän keskeinen motiivinsa on liittoutua sen kanssa, joka maksaa eniten. He katsovat Egyptin hallitusten syrjineen heitä eivätkä siksi tunne sympatiaa hallitusta kohtaan. http://www.timesofisrael.com/hamas-demands-egyptian-clarification-on-gaza-threats/
-          USA:n hallituksen sulkeutumisen vuoksi varojen loputtua myös USA:n Israelille vuosittain maksaman 3.2 miljardin USD avustuksen maksaminen odottaa toistaiseksi. USA:N ulkoministeriön edustaja sanoo, ettei heillä ole erikoisjärjestelyjä Israelin varalle. Maksupäivä oli 01.10.2013. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172489#.Uk53KWJHT-k
-          Viisi vuotta kestäneen taistelun jälkeen Women in Green voi lukea voitokseen, että armeijan hylkäämä tukikohta nimeltä Shdema Jerusalemin eteläpuolella Har Homan lähiön ja Gush Etzionin välillä Israelin täysin hallitsemalla C-alueella muutetaan kulttuurikeskukseksi. Armeija lähti tukikohdasta 2006, jonka jälkeen arabit Israelin vasemmistolaisten ja ulkomaisten anarkistien tukemina vaativat sitä omakseen väittäen rakentavansa sen tilalle sairaalan aivan Hor Homan kylkeen. Arabit olivat miehittäneet alemman osan aluetta pystyttäen sinne rakennelmiaan USAID ja muun ulkomaisen tuen turvin. USAID toimii aktiivisesti Juudeassa ja Samariassa rahoittaen useita rakennuskohteita C-alueilla, mikä asettaa tuon avustusjärjestön toiminnan erittäin kyseenalaiseksi poliittisesti puuttuen arkaluonteisiin kysymyksiin asettuen näkyvästi PA:n puolelle. Women in Green ja muut taisteluun osallistuneet ryhmät järjestivät tänään mezuzan naulaustilaisuuden Shdeman rakennuksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172506#.Uk54O2JHT-k
-          Moottoripyörällä tietä no 443 ajava Jerusalemin asukas Moshe Orange sai pahan vamman toiseen olkapäähänsä torstai-iltana. Hän kuvaa ihmeeksi, että hän pystyi ajamaan muutaman metrin ennen pysäyttämistä lähtien sitten vammastaan huolimatta auttamaan autoilijoita, jotka samoin olivat kärsineet arabien kivityksestä. Monista autoista oli särjetty ikkunoita ja niiden peltiosia ruhjottu kivillä sekä ihmiset olivat saaneet verisiä vammoja. Hän sanoi, että ambulanssi kutsuttiin paikalle avustamaan shokin saaneita ja haavoittuneita, mutta puoli tuntia odoteltuaan turhaan poliisin saapumista hän ajoi pois antaakseen todistuksen hyökkäyksestä. Hän vaatii, että pääministerin tulee tehdä jotain tilanteen korjaamiseksi. Hän sanoi, ettei turva-aita estä arabeja pääsemästä tien varteen, jossa he kivittävät autoja suurilla kiven-lohkareilla. Edellinen  tilanne sattui 23.00 aikaan torstai-iltana Givat Zeevin risteyksen jälkeen ennen tien eroamista Atarotiin Samariassa.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172504#.Uk57omJHT-k
-          Terrorihyökkäysten määrä nousi selvästi syyskuun aikana, jolloin tilastoitiin 133 hyökkäystä elokuun määrän ollessa 99. Suurin osa, 104 hyökkäystä tehtiin Juudean ja Samarian alueilla, elokuussa 68. Terroristit murhasivat kaksi IDF:n sotilasta syyskuun aikana, kersantti Tomer Hazan siepattiin ja murhattiin, vääpeli Gal Tobi sai surmansa sala-ampujan luodeista vartioidessaan Patriarkkain hautakammiolle johtajaa tietä Hebronissa. Gazasta ammuttiin 8 rakettia kolmessa tilanteessa, yksi tienvarsipommi räjäytettiin. Jerusalemissa oli 26 hyökkäystä, elokuussa 25. Suurin osa Juudean, Samarian ja Jerusalemin hyökkäyksistä tehtiin palopommeilla, 117 hyökkäystä 129:tä hyökkäyksestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172488#.Uk5-oGJHT-k
-          Bruchin perhe Beit Elistä, joka joutui murhanhimoisen arabijoukon kivittämäksi ajaessaan Jerusalemin itäosassa succot-loman aikana viime kuussa. Perheen palautumista vaikeuttaa kokemus Jerusalemin poliisin välinpitämättömyydestä hyökkäykseen. Seuraavana päivänä haredi-autoilija joutui kivisateeseen samassa paikassa. Kuitenkin Abbas vakuuttaa maailmalle tehneensä kaikkensa Israel vastaisuuden kitkemiseksi ja kiihotuksen lopettamiseksi. Bruchin perheen autossa ollut 4-vuotias lapsi kyseli, olivatko kivittäjät lapsia, johon äiti joutui vastaamaan, että heidän joukossaan oli myös lapsia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172463#.Uk6A52JHT-k

Lämpötila, JRSLM: Perjantai 14-23; lauantai 12-21; sunnuntai 13-21; maanantai 15-22 C-astetta, yleensä puolipilvistä, maanantaina kirkastuu.
Kinneretin vedenpinta  1, 135 metriä ylemmän punaisen viivan yläpuolella.

Thursday, October 03, 2013

TORSTAI 03.10.13


TORSTAI 03.10.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloitti puheensa YK:n yleiskokouksessa lainaamalla Raamatusta Amoksen kirjaa näin: ”Meidän aikanamme Raamattumme profetiat täyttyvät. Kuten profeetta Amos sanoo: ”He istuttavat viinitarhoja ja juovat niiden viiniä. He tekevät puutarhoja ja syövät niiden hedelmiä. Minä istutan heidät omaan maahansa, eikä heitä enää revitä pois maastansa, jonka Minä olen heille antanut”.  Naiset ja herrat, Israelin kansa on tullut kotiinsa eikä sitä enää koskaan revitä juuriltansa”. (Amos.9:14-15)

TÄMÄ oli ennennäkemätön tunnustus länsimaisittain koulutetun johtajan suusta maailman johtajien edessä . Tosin hän viittasi profeetta Hesekiel 37 kuvaan kuivista luista puhuessaan Auschwitzin kuoleman leirissä järjestetyssä tilaisuudessa 2009, ja joskus myös Ben Gurion, joka ei ollut uskonnollinen, viittasi samoin pyhiin Kirjoituksiin, mutta yleisesti länsijohtajat karttavat uskonnollisia liittymiä.

Toiseksi Netanyahu otti toisen esimerkin YK:n puheessaan muinaisen Persian kuninkaasta Kyroksesta (Koores), joka 2 500 vuotta sitten antoi pakkosiirtolaisuuteen tuoduille juutalaisille luvan palata omaan maahansa ja rakentaa uudelleen Jerusalemin Temppelin.
Bibi kutsui tätä ”persialaiseksi säädökseksi, joka aloitti historiallisen ystävyyssuhteen  juutalaisten ja persialaisten välillä, mikä on jatkunut meidän päiviimme saakka”.
Itse asiassa se oli profeetta Jesajan ilmoituksen toteutuminen kuningas Kyroksen toimesta. (Jes.44:28, 45:1-13) https://mail.google.com/mail/?shva=1#inbox/1417a7e4db54fc8c

2. PÄÄMINISTERI Neanyahu pidensi USA:n matkaansa voidakseen tehdä edustamansa sanoman täysin selväksi esiintyen lukuisissa lehdistön ja TV:n haastatteluissa ja tenteissä. NBC:n juontajan Andrea Mitchellin haastattelussa hän totesi, ettei hän haluaisi olla tilanteessa, jossa – kuten jokainen tietää, Iran haluaa tuhota Israelin ja sen saavuttamiseksi haluaa rakentaa ydinpommin – tämä messiaaninen, apokalyptinen radikaali hallitus, jolla on nämä villit päämäärät mutta etevät edustajat, pystyy rakentamaan massatuhoaseita.

Vastaten Mitchellin kysymykseen, eikö hän pelkää joutuvansa eristetyksi liioitellen huolensa esittämistä, Bibi vastasi: ” Ei todellakaan, me haluamme neuvotteluratkaisua, mutta sellaista, joka pakottaa Iranin luopumaan ydinsuunnitelmastaan”. Hän myös torjui väitteet, että presidentti Rouhani olisi valittu vapailla vaaleilla todeten, että Iranin kansa haluaisi kaataa nykyisen hallituksen, jos se kykenisi. ”Iranin kansan enemmistö on länsimyönteinen, mutta heillä ei ole mahdollisuutta siihen. Heidän hallitsijansa on ylin kaitsija Ali Khamenei, ei presidentti Rouhani. Khamenei on kulttijohtaja. Tämä kultti on väkivaltainen päämäärissään ja hyökkäyksissään”,

PUHUESSAAN PBS:n Charlie Rosen haastattelussa hän painotti kansallisen turvallisuuden tärkeyttä varoittaen, ettei tässä virtavaiheessa tehdä vääriä johtopäätöksiä, koska omena-kärryn kaataminen tapahtuu helposti, mutta sen kokoaminen uudelleen oin työlästä.
”Minun velvollisuuteni on varmistaa yhden ja ainoan juutalaisen kansan pysyvyys, turvallisuus ja hengissä pysyminen. Teen tämän pyrkiessäni rauhaan tehden historiallisia kompromisseja”. Tällä hän viittasi rauhanneuvotteluihin PA:n kanssa kuitenkin todeten, ettei hän koskaan tee kompromisseja kansansa turvallisuuden kustannuksella. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-ayatollah-khamenei-heads-a-cult/

3. ISRAELIN TV-2 paljasti iltauutisissaan, että Israelilla on ollut useita kontakteja Persianlahden arabimaitten kanssa, joilla on yhteinen huoli presidentti Obaman aloittamasta kuhertelusta Iranin mullah-hallituksen kanssa. Uutisen mukaan neuvotteluja on käyty Persianlahden maissa, mutta korkeita virkailijoita sieltä on vieraillut myös Israelissa, jolla ei ole diplomaattista edustusta noissa maissa, joskin oletetaan jonkinasteisen kaupallisen edustuksen sijaitsevan ehkä parissa Gulfmaassa.
Tämän katsotaan olevan alkuna arabien havainnolle suuremman uhan alla, ettei Israel välttämättä ole niiden vihollismaa. Kuten aiemmin kerrottiin, Saudi Arabia on aloittanut keskustelut arabimaitten kanssa samasta huolesta, mutta ei vielä suoria kontakteja Israelin kanssa. Uutisen mukaan arabimaat ja Israel ovat voimistaneet diplomaattisia toimiaan painostaakseen USA:n kongressia vastustamaan Obaman aloittamia diplomaattisia aloitteita Iranin kanssa, joiden ne katsovat varantavan niiden omia intressejä alueella.
Debkafile (DF), joka asiaa penkoo artikkelissaan, kertoo, että Englanti ja Ranska ovat tehneet aloitteita Israelin suuntaan vaatien, että sen tulee päättää rauhankeskustelujen yhdestä visaisimmista kysymyksestä, eli tulevista rajoista Palestiinan ja Israelin välillä. DF arvioi, että ne haluavat tällä suunnata huomion pois Iranin ydinsuunnitelmasta ja viivyttää Obaman aloittamaa lähentymistä presidentti Rouhanin kanssa, mitä ne pitävät liian hätäisenä ja vaarallisena ohittaen Euroopan maat.
Ne pelkäävät Obaman toimivan vastoin liittolaisiaan Persianlahdella ja toisaalta katsovat, että Obama käytti EU-maita hyväkseen päämääränsä saavuttamiseksi pitkissä neuvotteluissa Iranin kanssa, mutta on nyt valmis heittämään ne tienvarteen.

DF arvioi, että Netanyahu ei suostunut kuljetettavaksi eikä heitetyksi bussin alle, mikä tuli selväksi hänen puheestaan YK:n yleiskokouksessa. The New York Times katsoikin artikkelissaan Natanyahun puheen liian hyökkääväksi, joka kohdistui myös Obamaa vastaan, joskin peitetysti. Bibi katsoi asialliseksi jäädä vielä New Yorkiin voidakseen saada sanomansa läpi USA:n mediassa, joka on keskittynyt hallituksen sulkemiseen ja maan talouselämän pysähtymiseen. Bibin yritys on suurelta osin toivottomalta näyttävä, mutta sinnikkäästi hän puolustelee näkemyksiään ja pelkojaan Israelin näkökulmasta.
Iranin johto näyttää arvioineen, että sekä USA että Israel ovat ohittaneet pahimman sotaintonsa ja ovat nyt valmiit neuvottelemaan kompromissista. Rouhani totesi, että Israelin miekka on nyt tylsistynyt, eikä sillä ole enää varaa hyökätä Islamilaista tasavaltaa vastaan.

DEBKAFILE arvioi, että Iran tulee nyt takomaan rautaa sen ollessa vielä valkohehkussa, eli se tullee tulevina viikkoina joko aloittamaan itse tai kiihottamaan liittolaisiaan Israelin rajoilla saadakseen aikaan paikallisia konfliktitilanteita, joilla se pyrkii työntämään kiilaa Israelin ja USA:n välille, luottaen siihen, että sillä on suora keskusteluyhteys Obaman hallituksen kanssa. http://www.debka.com/article/23323/Israel-and-Saudi-Arabia-are-coordinating-policies-to-counter-US-détente-with-Iran-

4. TUHANSIA ihmisiä kokoontui eilen illalla Jerusalemin Binyanei Hauma keskukseen tunnuksen ”Yksi valtio yhdelle kansalle” alla. Kokoontumisen tarkoituksena on välittää pääministerille selkeä viesti: ”Keskeinen viesti on rakentaa uusia yhteisöjä Juudean ja Samarian vuorille”, kuten Nachala-liikkeen johtaja Daniella Weiss asian ilmaisi. Hän kertoi kokousyleisölle, että Juudean ja Samarian vuorilla on vielä runsaasti rakentamatonta maata, 600 000 eekkeriä valtion omistamaa maata, joka voitaisiin hyödyntää uusien yhteisöjen rakentamiseen. Toisen arvion mukaan vain 6 % rakennusmaasta on rakennettu.

Rabbi Mordechai Rabinowitz  kehotti israelilaisia rakentamaan Juudeaan ja Samariaan, koska sellaista kuin kahden valtion periaatetta ei ole olemassa todellisuudessa. Hän asuu Binyamin alueella Givat Assaf yhteisössä, joka oli tuhottavien listalla.
”Olemme kuulleet kyllästymiseen asti esityksiä kahdesta valtiosta kahdelle kansalle, mutta ei ole kahta kansaa, jotka kiistelisivät Israelin maasta. Palestiinalaiset eivät ole kansa, ja kaikkien on syytä palata sionistisen yhteisön alkuperäiseen formulaan rakentaa kotimaa juutalaiselle kansalle, ja vain sille”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172455#.Uk0oS2JHT-k

Talonrakennusministeri Uri Ariel sanoi uuden kokoustilan rakentamisen aloitustilaisuudessa Shaalavim Yeshivassa (Torah Akatemía), että Israelin itäraja on Jordanjoki, ja että koko maa sen länsipuolella kuuluu Israelin hallinnon alle.
Hän vakuutti, että niin kauan kuin hänen edustamansa Beit Hayehudi puolue on hallituksessa,  se tulee varmistamaan, että juutalaisyhteisöt kasvavat kaikkialla Israelin maassa. Hän kertoi yeshivan aiemmista vaiheista todeten, että rakennusten ikkunoista näki rajalinjan, mutta että nyt raja on siirtynyt Jordanjokeen. Shaalavim sijaitsee lähellä Modiinia, lähellä 1949 aselepolinjaa. Sen ensimmäinen rakennus pystytettiin 50 vuotta sitten.
Apulaisopetusministeri Avi Warzman totesi, että yeshiva on yksi keskeisistä hesder-yeshivoista, joka yhdistää asepalvelun ja Torah-opiskelun. Hän totesi yeshivan kokevan muiden tapaan raskaana hallituksen budjettileikkaukset, mikä vaikeuttaa toimintaa, mutta vakuutti puolueensa toimivan leikkausten vaikutuksen minimoimiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172446#.Uk0w0GJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Jerusalemin Ramotin lähiön asukkaat ovat joutuneet pyytämään poliisin apua, koska alueella toimii ammattimaisia varasliigoja. He kertovat varkaitten murtautuvan ihmisten koteihin selvästi tiedostaen, koska on otollisin aika. Jotkut kertovat, että heidän kotinsa oli kokonaan tuhottu heidän oltuaan vain tunnin verran poissa. Turvallisuuskameroissa nähdään miesryhmien kuljettavan mukaan murtautumisessa käyttämiään välineitä. Heidät nähdään useissa turvavideoissa kuljeskelevan lähiössä päättääkseen, missä on sopiva kohde. He vievät taloista kaiken arvokkaan, minkä he pystyvät kuljettamaan käsissään, elektroniikasta passeihin ja käteiseen rahaan sekä koruihin. Poliisi tunnustaa, ettei se ollut tietoinen rosvouksen nousemisesta tähän mittaan, ja pyytää asukkaita muodostamaan vapaaehtoisia partioita poliisin avuksi varasjengien paljastamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172444#.Uk00TmJHT-k
-          PA käyttää jopa urheilukilpailuja ja –tapahtumia kiihottaakseen nuoria terrorismiin. Tämä tapahtuu useimmiten  siten, että tapahtumat nimetään jonkun tunnetun terroristin nimiin, mieluiten operaatiossa surmatun ”marttyyrin”. ”Marttyyri Dalal Muhgravin tennisturnaus” oli Jibril Rajoubin sponsoroima, ja hän itse osallistui siihen. Hän johtaa PA:n perustamaa Palestiinan olympiakomiteaa. Turnaus oli järjestetty nuorille pöytätennistä harjoittaville tytöille. Tilaisuutta seurasi ja siellä esille tulleet iskulauseet ja puheet käänsi PMW. Osa osanottajista oli lapsia ja murrosikäisiä. 
Palestiinalaisen Pöytätennisliiton puheenjohtaja Radwan al- Sharif sanoi, että tilaisuudessa noudatettiin olympiakomitean agendaa. Hän itse puhui päätös-tilaisuudessa ylistäen Dalal Mughrabia, joka johti terroriryhmää, Se kaappasi ihmisiä täynnä olevan bussin rantatiellä 1978. Terroristit murhasivat bussin 38 matkustaa, heidän joukossaan 13 lasta. Tämä naisterroristi on PA:n runsaasti käyttämä roolihahmo, jonka esimerkkiä lapsia ja murrosikäisiä kehotetaan noudattamaan. Israelin valitukset PA:n harjoittamasta kiihotuksesta ovat menneet kuuroille korville länsimaiden suosiessa näitä Israelin kotiterroristeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172461#.Uk03EmJHT-k
-          Euroopanneuvosto vaatii ympärileikkauksen kieltämistä kaikilta alle 15-vuotiailta. Neuvosto julkisti asiaa koskevan julkilausuman, jossa se kutsuu 8-päivän ikäisille  juutalaislapsille suoritettua operaatiota ihmisoikeuden loukkaukseksi, kuten Jewish Telegpaph Agency raportoi. Käytäntöä noudatetaan myös joissain muslimi-yhteisöissä, siellä useimmiten alle 10-vuotiaina. Julkilausuma koske paitsi pojille myös tytöille suoritettavaa operaatiota, joka on todella tuskallinen ja hengen-vaarallinen, sekä voi vaikeuttaa hänen elämäänsä koko loppuiän aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172466#.Uk07OmJHT-k
-          Egyptin turvallisuusvirkailijat varoittavat, että Egypti voi iskeä strategisiin kohteisiin Gazassa, jos havaitaan, että Hamasin pyssymiehet jatkavat hyökkäyksiään egyptiläisiä sotilaita ja siviilejä vastaan Siinain alueella. Egyptiläiset miehittämättömät koneet partioivat Gazan taivaalla kooten tietoja mahdollista hyökkäystä varten, joka on suunniteltu Egyptin armeijan toimesta. http://www.timesofisrael.com/egypt-threatens-military-action-against-gaza/
-          PA:n kansanedustaja Khalida Jarar sanoo, että PA:n poliisien yhteistyö IDF:n kanssa estää kolmannen intifadan syntymisen. Toisaalta hän toteaa, ettei ole sopivaa sotilasjohtajaa, joka pystyisi ohjaamaan ja koordinoimaan toimintoja kentällä. Jarar on PFLP:n poliittisen toimiston jäsen. Hän kertoi ajatuksiaan Hamasin Al-Resalah websivulla. PFLP on PLO:n toiseksi suurin ryhmittymä Fatahin jälkeen. Hän sanoo, että rauhaneuvotteluja Israelin kanssa käydään pelkästään Israelin edun vuoksi, jotta niillä peitettäisiin maailman kyky nähdä Israelin suorittamia rikoksia. Hän kuuluttaa PLO:n täyttä vetäytymistä neuvotteluista  aloittaakseen vastarinta-strategian suunnittelemisen palestiinalaisten suojelemiseksi.(vastarinta tarkoittaa terroristien terminologiassa aseellista taistelua). http://www.timesofisrael.com/security-cooperation-with-israel-prevents-third-intifada/

Wednesday, October 02, 2013

KESKIVIIKKO 02.10.13


KESKIVIIKKO 02.10.13

1. ”TOIVOISIN voivani uskoa presidentti Rouhanin rauhoittavia sanoja, mutta en pysty siihen muistaessani, miten Iranin presidentit tulevat ja menevät, mutta jokainen on vuorollaan pyrkinyt samaan päämäärään, Israelin tuhoamiseen”, pääministeri Benyamin Netanyahu (Bibi)  selvitteli ajatuksiaan YK:n yleiskokouksen puheessaan tiistaina 01.10.2013. Netanyahu pyrki puheessaan selvittelemään, miten Rouhanin puheet eivät vastaa todellisuutta: ”Hän on susi lammasten vaatteissa, joka teloittaa satoja toisinajattelijoita kuvitellen, että hän pystyy pitämään yellowcake ydinkakkunsa ja syömään sen myös”. Bibi tähdensi, että ydinasein varustettu Iran tulisi olemaan kuin 50 uutta Pohjois-Koreaa. Hän kävi läpi Rouhanin aiempaa historiaa, esitellen lukemattomia lausuntoja ja artikkeleita, joissa Iranin presidentti esittelee näkemyksiään aina 1990-luvulta alkaen.

PÄÄMINISTERI Netanyahu oli päättänyt käyttää kaikki diplomaattiset ja mediataistonsa saadakseen Amerikan journalistit sisäistämään hänen sanomansa, ja siksi hän pidensi matkaansa New Yorkissa parilla päivällä alkuperäisestä paluupäivästä keskiviikkona.
Hänen onnettomuudekseen USA painiskelee nyt paljon akuutimman ongelman parissa kongressin epäonnistuttua rahoitusjärjestelyissään, minkä johdosta USA sulkeutui osittain epämääräiseksi ajaksi. Sinnikkäästi hän kuitenkin pyrkii saamaan viestinsä - jos ei etusivulle - ainakin tärkeiden asioiden palstoille. Hänen painajaisenaan on tosiasia, että se mikä tapahtui Syyriaan suunnitellun sotaretken suhteen, voi tapahtua Iranin suhteen, mitä epäilyjä ovat kiihottaneet presidentti Obaman yllättävä puhelinsoitto Rouhanille.

NETANYAHUN sanoman ydin on se, että millä keinolla tahansa Irania on estettävä saamasta ydinaseita, joita se voisi käyttää Lähi Idän alueen maiden painostamiseen valtansa levittämiseksi sen ohella, että se voisi tehdä yllätyshyökkäyksen Israeliin, kuten sen johtajat  ovat uhanneet lukemattomia kertoja. Bibi haluaa varmuuden eikä vain olettamuksia, ettei Iranilla tule olemaan mitään edellytyksiä Israelin tuhoamiseen. Siksi hän vakuuttaa, että Israel etsii tukea eloonjäämisuhkan poistamiseksi, tai jos Israel pakotetaan toimimaan yksin, se tulee toimimaan vaikka yksin.

Apulaisulkoministeri Zeev Elkin totesi Netanyahun puolen tunnin YK-puheen jälkeen, että Iranin ydinsuunnitelmaa koskeva ongelma voidaan selvittää diplomaattisesti.  Hän selitti, että Bibin viittaus Israelin toimimisesta vaikka yksin tarkoittaa sitä,  että Israel on valmis toimimaan yksin, jos maailma kieltäytyy suorittamasta sille kuuluvia toimia, kuten estää Iranin ydin-suunnitelman toteuttamista, joka tähtää ydinaseen valmistamiseen. Toiseksi Iranin vastaiset sanktiot tulee pitää raskaina, jotta diplomatia voisi onnistua. Siksi myös sotilaallisen iskun mahdollisuus on pidettävä voimassa, sillä se tukee diplomatiaa, kuten tapahtui Syyriassa. Tämä myös edellyttää onnistuakseen, että länsimaiden johtajien täytyy pysyä johdon-mukaisesti omaksumallaan polulla eikä hoiperrella puoleen tai toiseen. http://www.timesofisrael.com/if-diplomacy-wont-work-with-iran-well-do-the-job-alone-says-deputy-fm/

2. IRANIN apulaislähettiläs YK:ssa Khodadad Seifi käytti saamaansa oikeutta vastata pääministeri Netanyahun puheeseen heti hänen lopetettuaan. Hän varoitti Israelia tekemästä virhelaskelmia vakuuttaen, että Iran pystyy puolustamaan maataan. Netanyahu sanoi puheessaan antavansa diplomatialle mahdollisuuden onnistua, mutta varoitti, että ”Iranin presidentti yrittää heittää peiton länsijohtajien silmille pyrkimyksissään estääkseen heitä näkemästä viettelevien rauhansanojen taakse samalla uhaten poistaa Israel maailman kartalta, minkä johdosta Israel tulee tekemään kaikkensa, ettei Iran saa ydinasetta lisäten: ”Jos Israel pakotetaan seisomaan yksi, Israel seisoo yksin”.

Vastauksessaan Bibin puheeseen Seifi sanoi, että Iranilla on ”perinnöllinen oikeus” rauhanomaisen ydinteknologian ja –tieteen kehittämiseen kutsuen Netanyahun puhetta erittäin kiihottavaksi. ”En halua kunnioittaa sellaisia perusteettomia syytteitä vastauksella muuten kuin kieltämällä ne kaikki”, syyttäen Israelia kuulijoiden johtamisesta harhaan Iranin ydinohjelman toteuttamisessa todeten, ”kukaan ei sanele Iranille, mitä tehdä ja mitä ei”.
Seifi syytti pääministeriä sapelinkalistelusta varoittaen, ettei Bibin tule edes ajatellakaan hyökkäyksestä Iraniin, vielä vähemmän suunnitella sitä. Hän totesi, ettei vuosikymmenien
hyökkäämättömyyspolitiikan noudattamine  tarkoita sitä, etteikö Iran tarvittaessa pystyisi puolustautumaan, mistä Iranin historia on tullut kuuluisaksi. http://www.timesofisrael.com/iran-responds-to-netanyahu-dont-even-think-about-attacking-us/

3. OIKEUSKANSLERI Yehuda Weinsteinin tulkinta, ettei Juudeassa ja Samariassa asuvilla juutalaisilla ole oikeutta päästä tutkimaan maarekisteristä maan omistussuhteita 1949 aselepolinjan itäpuolella, on saanut kansanedustajat esittämään voimakasta kritiikkiä. Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan  puheenjohtaja Motti Yogev (Israel Beitenu) pitää Weinsteinin tulkintaa törkeänä loukkauksena.

Välikohtaus sai alkunsa siitä, että joukko Psagotin juutalaisyhteisön asukkaita Samariassa Binyaminin alueella halusi tutkia maarekisteristä (Tabu), ketkä omistavat maata yhteisön lähettyvillä. He ovat halukkaita laajentamaan yhteisönsä maa-aluetta ostamalla maata arabi-omistajilta. Koska useissa vastaavissa tapauksissa on ilmennyt, että ostettua maapalaa väittää joku ulkopuolinen omakseen, minkä johdosta joudutaan kääntymään oikeuslaitoksen puoleen omistusoikeuden selvittämiseksi.

Monet NGO-järjestöt ovat käyttäneet tätä hyväkseen innostaen arabeja tekemään heidän avustaminaan valituksia suoraan korkeimmalle oikeudelle, joka kuuliaisen palvelijan tavoin suostuu käsittelemään omistussuhteita, mitkä tulisi selvittää alueoikeuksissa. Tämä puolestaan nostattaa Israelin vastaisia tunteita ja viivyttää muuten valmiita rakennuskohteita. Psagotin asukkaat saivat Jerusalemin piirioikeudelta informaationvapauden lain perusteella luvan tutkia maan omistussuhteita maarekisteristä välttääkseen aiemmissa tapauksissa ilmenneitä ongelmia.

Oikeuskansleri Weinstein aikoo kuitenkin valittaa Jerusalemin alueoikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen vedoten siihen ettei lakia tulisi soveltaa Juudeassa ja Samariassa maanomistussuhteiden arkaluonteisuuden takia. Hänen varovaisuutensa (pelkuruutensa) voi johtua siitä, että kansainvälisesti juutalaisyhteisöjen sisäistä rakentamista pidetään laajentumisena ja että USA ja EU kritisoivat sitä sanoen sen häiritsevän Israelin ja PA:n välisiä neuvotteluja. Yogev kritisoi Weinsteinia, että hän on enemmän huolissaan ulkomaiden reaktioista kuin juutalaisten rakentamisesta, eikä näytä itseistäneen tosiasiaa, että Israelin maa kuuluu Israelin kansalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172407#.Uku-z2JHT-k

4. PRESIDENTTI Barack Obaman yllättävä lähentyminen – jos se oli yllätys, sillä merkkejä tästä on ollut nähtävillä jo pitkään – Iranin mullah-hallitusta etsien sopivia keinoja välttää kongressin ja USA:n kansan kritiikki, on aiheuttanut USA:n perinteisessä liittolaisessa Saudi Arabiassa vakavia tutkimuksia, voiko USA:n tukeen enää luottaa. Saudien tiedustelujohtaja prinssi Bandar Sultan kävi keskustelemassa Moskovassa presidentti Putinin kanssa tarjoten hänelle 15 miljardin asekauppoja, jos Venäjä luopuisi presidentti Assadin tukemisesta. Putin ei silloin ollut valmis sopimukseen, mutta pinnan alla kysymys muhii kaiken aikaa.

Jordanian korkea virkailija kertoi WND:n toimittajalle osallistuneensa äskettäin neuvotteluihin korkean tason saudiviranomaisten kanssa keskustellen, mitä Obaman puhelu Rouhanille merkitsee arabimaille. Neuvottelu osoittaa arabimaiden syvän huolen USA:n politiikan uudesta suuntautumisesta, joka etsii läheisiä suhteita Iranin kanssa.  Niissä arabimaiden edustajat pyrkivät selvittelemään, mitä läheisten kaupallisten ja poliittisten suhteiden solmiminen Venäjän kanssa ja Venäjän ja Kiinan aktiivinen osallistuminen Lähi Idän politiikkaan merkitsisi arabimaille ja koko Lähi Idälle.
Keskusteluissa pohdittiin mahdollisuutta, että Venäjä ja Kiina vähentäisivät osallistumistaan Iranin ja Syyrian tukemiseen omaksuen tasapainoisemman asenteen sunni-arabeihin.

JORDANIALAISEN diplomaatin mukaan Saudi Arabian USA:n lähettiläs Adel al-Jubeir esitti huolensa, että kauppasuhteiden kohentaminen Venäjän ja Kiina eduksi, kuten halvan öljyn toimittaminen venäläisille liikeyrityksille,  voisi vaikuttaa negatiivisesti USA:n horjuvaan talouteen. Saudi Arabia on erityisen huolestunut Iranin yrityksistä vaikuttaa Saudi Arabian sisäisiin asioihin tukemalla terrorijärjestöjä maan itäosan öljyalueilla, joissa on runsas shia-asutus, jota Saudi Arabia syrjii hallituksen virkailijoita ja johtajia valittaessa. Saudit paljastivat viime kuussa Iranin tukeman solun, joka pyrki nostattamaan kapinaa saudijohtoa vastaan. Tämän seitsemän hengen solun jäsenet paljastivat toisen solun samalta alueella.
Saudi Arabia varoitti USA:ta Iranista, joka USA:n suhteiden parantumisen innoittamana on jo aloittanut kampanjan Yhdysvaltain liittolaismaiden kiihottamiseksi irrottautua USA:sta. http://www.wnd.com/2013/10/russia-china-to-profit-from-obamas-call-to-iran-2/

5. uutisotsikoita
-     Egyptin sotilasjuntan valtaa ja presidentti Mohammed Mursin syrjäyttämistä vastustavat paria sataa mielenosoittajaa marssivat tiistaina Kairon Tahrir-aukiolle huudellen ja kantaen sotilashallintoa kritisoivia iskulauseita. Marssijoitten ja paikallisten asukkaitten ja katukaupustelijoiden välillä syntyi yhteenottoja, joita poliisit tulivat lopettamaan. Satoja Muslimiveljeskunnan jäseniä ja kannattajia on kuollut ja pari tuhatta pidätetty Mursin syrjäyttämisen jälkeen aloitetun veljeskunnan hajottamisen aikana. Korkein oikeus teki päätöksen, jolla Muslimiveljeskunnan toiminta lopetettiin Egyptissä. Järjestö tuskin kuolee kokonaan, se vain painuu maan alle tai siirtyy osittain ulkomaille turvaan.
-          Ruotsissa on laki, jonka mukaan juutalaisten ympärileikkauksen yhteydessä täytyy olla lääkäri tai sairaanhoitaja mukana. Nyt pari äärioikeiston edustajaa haluavat muuttaa lakia siten, että ympärileikkaus kielletään kokonaan alle 18-vuotiailta. Heidän huolenaan ei liene lapsen terveysongelmat, vaan juutalaisten uskonnollinen painostaminen ja syrjintä selittäen, että ihmisen täytyy pystyä itse määrittelemään, haluaako hän kuulua johonkin uskontoon. Juutalaisen lain mukaan kaikille poikalapsille tulee suorittaa brit mila, ympärileikkaus, 8 vuorokauden vanhana. Se on merkkinä juutalaisen ja Jumalan välisestä liitosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172411#.UkvaIGJHT-k
-          Israelin talousministeri Yair Lapid (Yesh Atid) puhui Unkarissa järjestetyssä tilaisuudessa todeten, että unkarilaisten tulee ottaa vastuu toisen maailmansodan viimeisten kuukausien aikana Unkarissa surmatuista juutalaisista. Hän kertoo omasta isästään, Tommy Lapidista, joka vaivoin vältti joutumasta ammutuksi toisten juutalaisten kanssa, joita koottiin Danubejoen rannalle talvella 1945, jossa heidät ammuttiin. Hän painotti, että tämän sukupolven tulee varmistaa, ettei sellainen kansanmurha tule enää koskaan toistumaan. Hän sanoi, että tämä on jäänyt Unkarille häpeätahraksi, jonka poistaminen on vaikeaa varoittaen, että antisemitismi on uudessa nousussa Unkarissa. Se ilmenee hyökkäyksinä Unkarin päärabbia vastaan ja jalkapallo-otteluissa, joissa esitetään antisemiittisiä iskulauseita, ja  ruotsalaisen diplomaatin Raoul Wallenbergin patsaan häpäisemisenä sikakuvilla. Viime vuonna antisemiittinen Jobbic-puolue vaati juutalaista sukua olevan kansaedustajan julkista eroamista. Unkarin pääministeri Viktor Orban vakuutti WJC:n kongressissa Budapestissa kitkevänsä antisemitismin maasta hylättävänä ja sietämättömänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172413#.UkvbYmJHT-k
-          Egyptin hallitus kielsi kaikki lennot Iraniin ja lomamatkojen järjestämisen Iraniin. Ilmoitus annettiin tiistaina. Sen mukaan kaikki turismiin liittyvät yhteydet maiden välillä lopetetaan. Egyptin turvallisuuspalvelu sanoo, etteivät turvallisuusnäkökohdat salli iranilaisten turistien saapumista maahan. Tämä on raskas päätös, sillä turismi on ollut Egyptin huomattava tulolähde. Egyptin armeija aloitti tehostetun kampanjan Siinain vuorille linnoittautuneiden Al-Qaidan ja Islamic Jihadin tukikohtien tuhoamiseksi, mutta sinne ei ole juuri vuohipolkuja parempia teitä, eikä panssareita ja muuta raskasta kalustoa voida siirtää sinne. Nämä terroristit ovat lisäksi hyvin aseistautuneita, heillä on olalta laukaistavia ilma- ja panssaritorjuntaohjuksia, joille he ovat pystyneet torjumaan aiemmat hyökkäysyritykset. He ovat hyökkäillet myös Suezin kanavan laivaliikennettä vastaan, mikä hälytti armeijan toimintaan.Tuesday, October 01, 2013

TIISTAI 01.10.13


TIISTAI 01.10.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ja presidentti Barack Obaman välinen juttelutuokio Valkoisessa Talossa maanantaina 30.09. sujui lopulta ennalta arvioitujen kehysten puitteissa, vaikka Bibin ruumiin elekieli (bodylanguage) osoittikin kuvien perusteella arvioiden määrättyä epäluuloa ja varovaisuutta pyrkien varomaan jokaista sanaansa. Pääministeri ei tehnyt vaatimuksia, joita Obama ei olisi voinut hyväksyä. Ainoa muistutus häneltä oli, ettei Iranin tule saada ydinpommia, mikä tulee voida estää vaikka voimatoimin, minkä Obama pystyi mielihyvin hyväksymään todeten, että kaikki mahdollisuudet ovat edelleen pöydällä. Kaiken tämän jälkeen Obama ja Bibi voivat esittää maailmalle ennalta hyvin muotoillun ja harkitun lausunnon, joissa he vakuuttivat Obaman sanoin näin: ”Huomioiden Teheranin hallituksen aiemmat sanat ja teot, uhkaukset ja teot Israelia vastaan, on ilman muuta selvää, etteivät pelkät sanat ole riittävät”, hän sanaili lisäten: ”Meillä täytyy olla toimintamuotoja, jotka saavat kansainvälisen yhteisön vakuuttuneeksi, ettei heillä ole edellytyksiä ydinpommin saamiseen”.

OBAMA vakuutti, että neuvotteluihin mennään silmät avoinna, eivätkä neuvottelut tule olemaan helppoja, sillä ”kaikki tulee voida verifioida mitä tarkimmin voidaksemme antaa heille helpotuksia, joita uskomme heidän haluavan”. Hän vakuutteli toistamiseen, kuten hän sanoi, että ”kaikki optiot ovat edelleen pöydällä varmistaakseen, ettei Iranilla ole ydinaseita, joilla se voisi uhata alueen tasapainoa ja Amerikan Yhdysvaltoja”.
NETANYAHU varoi samoin arvostelemasta USA:n ja länsimaiden uusia diplomaattisia aloitteita Iranin suuntaan, joista Obaman soitto Iranin presidentti Rouhanille oli yllättävin.
Hänen uskotaan kuitenkin kirjoittaneen uudelleen YK:n yleiskokouksessa tänään pitämänsä  puheen ennen sen esittämistä maailman johtajille. JP:n artikkelin mukaan tapaamisen tärkein anti on siinä, että Obama ja Bibi ovat nyt löytäneet toisensa tasolla, mitä Rouhanin lumouttavat sanat eivät pystyneet estämään. http://www.jpost.com/Middle-East/A-carefully-crafted-US-Israel-message-on-Iran-327526

2. IRANIN vallankumouskaartin komentaja Mohammed Ali Jafari ei ollut täysin vakuuttunut presidentti Rouhanin esittämästä länsimaiden liehittelystä, jolla hän pyrki saamaan epäluuloiset länsimaat uskomaan hänen ja Iranin hyvään ja vilpittömään tahtoon.
Jafarin mielestä Rouhanin olisi tullut ensin odottaa nähdäkseen, minkä vaikutuksen hänen toimensa ja sanansa saivat aikaan, eikä rynnätä suin päin sylistä syliin. Jafarin mielessä on Iranin kansallinen ylpeys, jonka hän katsoo tulleen loukatuksi aiemmista kokemuksista, ja jonka liennyttäminen ja paraneminen vaatii aikaa ja hellää hoitoa.

Rouhani ja Obama puhuivat puhelimessa – Iranin mukaan Obaman aloitteesta – ennen Rouhanin kotimatkaansa Teheraniin, jossa hän sai sekä kananmunia ja kiviä että kenkää, joskin myös ylistystä ja kunnioitusta.
Jafarin mukaan presidentti Rouhanin olisi tullut odottaa käytännön muutoksia USA:n asenteessa Irania kohtaan, ja kieltäytyä ottamasta Obaman puhelua vastaan.
”Huomioiden tosiasian, että Iranin Islamilainen Tasavalta osoitti hyvää tahtoa, erityisesti asenteissaan ja lausunnoissaan YK:n 68:ssa yleiskokouksessa, nyt olisi ollut Amerikan vuoro pyrkiä rakentamaan luottamusta osoittaakseen vilpittömyytensä käytännössä. Valkoisen Talon tulisi poistaa Iranin vastaisia sanktioita, vapauttaa jäädytetyt varat, poistaa vihamielisyys ja salaliitto kansaamme vastaan sekä tunnustaa sen oikeuden rauhanomaiseen ydinteknologiaan saavuttaakseen Iranin luottamuksen”, Jafari selitti.

3. HALLITUKSEN sisäistä oppositiota edustavat sekä jotkut entiset että nykyiset kansan-edustajat ovat huolissaan Netanyahun ja Obaman välien parantumisesta, toteaa Gil Hoffman JP:n artikkelissaan. He sanovat, että Israelin oikeisto yllätettiin Oslon sopimusten  myötä, se yllätettiin Gazan vetäytymisen vuoksi ja nyt on suunnitteilla uusi yllätys juutalaisten massa-siirroissa Juudeasta ja Samariasta sekä Golanilta, mikä tulee voida estää, kuten apulais-puolustusministeri Danny Danon sen muotoili.
Kuvaillessaan Obaman ja Bibin elekieltä Danon sanoi heidän näyttävän nyt rentoutuneilta, mutta hän vaatii tekoja sanonen sijaan. Hän tunnusti Netanyahun velvoitteen toimittaa diplomaattisen puhumisen mutta myös taidon saada sanat onnistumaan.
Likudin kansanedustaja Moshe Feiglin sanoi, että  Netanyahun esittämä kuva  maailmalle toimista estääkseen Irania pääsemästä ydinvallaksi, on nyt romahtanut.
”Mitä Netanyahun on nyt kysyttävä itseltään ei ole, mitä Obama tekee seuraavaksi, vaan miten hänen valvontansa alla ääri-islamilainen maa kuten Iran, joka halua tuhota Israelin, tulee liittymään ydinvaltioiden klubiin. Tästä historia tulee tuomitsemaan hänet. On väärin alistaa turvallisuutemme USA:n käsiin. Se osoittaa, ettei mitään ole opittu”, sanoi Feiglin.

ENTINEN kansanedustaja Aryeh Eldad tunnusti, että Obama ja Bibi ovat hyviä näyttelijöitä. Hänen mielestään Bibi oli selvästi jännittynyt, kuten myös Obama kotoisten taloudellis-sosiaalisten ongelmiensa vuoksi. ”Netanyahu luopui sotilaallisesta optiosta Iraniin ja asetti luottamuksensa USA:n varaan, joka vaatii, että Israelin tulee vuorostaan hellittää kireää otettaan suhteessa palestiinalaisiin. Hän ymmärtää hävinneensä, ja hän uhrasi Israelin maan saamatta mitään sen vastapainoksi”. http://www.jpost.com/Middle-East/Netanyahus-positive-ties-with-Obama-worry-Israels-far-Right-over-Iran-Palestinians-327534

4. IDF:n armeijan entinen tiedustelupäällikkö Amos Yadlin sanoo, että Israelille on hyväksi länsimaiden ja Iranin välisten neuvottelujen pääseminen alkuun, missä Israelin rooli on pyrkiä estämään huonon sopimuksen solmiminen. Hän toimii nykyisin Kansallisten Turvallisuus-tutkimusinstituutin johtajana. Hän kehottaa pääministeriä omaksumaan positiivisen asenteen uuteen diplomaattiseen lähentymiseen P5+1 maiden ja Iranin edustajien välillä sekä seuraavaan Iranin ydinsuunnitelmaa koskevaan neuvotteluun 15. – 16. elokuuta 2013.

Yadlin analysoi, etteivät neuvottelut sinänsä ole päämäärä, vaan prosessiin kuuluva kehys, joiden päämäärä on Iranin ydinaseen muodostaman uhan neutraloiminen.
Hän kehotti neuvottelijoita ”tutkimaan tarkoin myös yksityiskohdat, koska paha luuraa usein juuri siellä”. Yadlin katsoo, että vaikka BIBI vaatimuksia ei suurimmalta osin saataisikaan toteutettua, pitävä sopimus on kuitenkin merkittävä virstanpylväs tiellä Iranin ydinpommin rakentamisen estämiseksi. Hänellä on mielessään Rouhanin silmänlumeeksi antama lupaus lopettaa Iranin ydinsuunnitelman jatkaminen 1993 vain tehostaakseen sitä salaisesti hankkien ulkomailta uraanin rikastamiseen tarvittavia osia ja tarvikkeita. Siksi on tärkeää seurata, miten Iran noudattaa sopimusta, ja asettaa sen rikkomisesta tuntuvat rangaistustoimet.

Yadlin ei enää edes esitä, että Iran lopettaisi kaiken toimintansa ydinsuunnitelmansa toteuttamiseksi, vaan ettei Iran jatka uraanin rikastamista ydinpommin vaatimaan asteeseen.
Hän selittää, että Iranin rooli osallistumiseksi Israelin ja PA:n väliseen rauhanprosessiin on parin vuosikymmenen aikana ollut tukea julmaa terroria Israelissa lisäten, että Iranin osallistuminen täysimääräisenä jäsenenä Syyrian hallituksen harjoittamaan siviilien murhaamiseen on huomioitava kaikissa neuvotteluissa USA:n kanssa. (Vaikka ei sitä yksin Assadin hallitus tee, kapinalliset ovat yhtä murhanhimoisia ja vieläkin raaempia).
Yadlin kannustaa sopimukseen, vaikka se ei toimisikaan, koska sen rikkomisen paljastaminen palvelee strategisia päämääriä. http://www.jpost.com/Defense/Yadlin-Israels-job-is-to-prevent-a-bad-deal-on-Irans-nuclear-program-327498

5.  SYYRIAN ulkoministeri Walid al-Moallem sanoi puheessaan YK:n yleiskokouksessa maanantaina, että huolimatta maan sisäisistä ongelmista Syyria ei ole kadottanut silmistään palestiinalaisten ongelmaa eikä Golanin kukkuloita, jotka IDF miehitti 1967 puolustussodassa. ”Syyria vakuuttaa tukeaan Palestiinan kansan oikeutetuille ja luovuttamattomille oikeuksille, etenkin heidän taisteluaan paluuoikeuden ja itsenäisyyden saavuttamiseksi, perustaakseen itsenäisen valtion omalle maalleen pääkaupunkinaan Jerusalem.

Moallem totesi edelleen, että Syyrian Arabitasavalta vahvistaa lailliset oikeutensa miehitettyjen Golanin kukkuloiden palauttamiseksi ennen kesäkuun 4. päivän  1967 sotaa edeltäville linjoille. Hän totesi Syyrian hylkäävän kaikki Israelin esittämät toiveet luonnollisten demograafisten ja geologisten erikoispiirteiden muuttamiseksi vastoin YK:n voimassa olevia päätöslauselmia. Hän kehotti Israelia, alueen ainoaa ydinvaltiota, luopumaan kaikista ydinaseistaan ja allekirjoittamaan NPT-sopimuksen syyttäen, että Israel estää kansainvälisen konferenssin kutsumiseksi kokoon massatuhonaseista vapaan vyöhykkeen muodostamiseksi Lähi Itään. Hän syytti länsimaita terrorinvastaisesta taistelusta ja samaan aikaan tukien terroria Syyriassa vastoin YK:n päätöslauselmia ja ihmisoikeus- ja moraalikäsityksiä.
Hän syytti Al-Qaidaa, kaikkein vaarallisinta terrorijärjestöä maailmassa ja sen alajärjestöjä,
kuten Jabhat al-Nusra, Islamic State in Irak and Levant, the Brigate on Islam ja monia muita, jotka murhaavat (ja silpovat ihmisiä elävältä harjoittaen myös kannibalismia), väittäen että se on tarpeen siksi, että he rikkovat Al-Qaidan ääriteologiaa ja poikkeavia käsityksiä.
Muallem vakuutti, ettei Syyriassa ole sisällissota, vaan taistelu terrorismia vastaan, joka ei kunnioita mitään arvoja, oikeutta, tasapuolisuutta eikä mitään laillisia oikeuksia vaatien, että kansainvälisen yhteisön tulee puuttua tähän rauhan palauttamiseksi Syyriaan.
Hän vakuutti Syyrian toimivan täydessä yhteisymmärryksessä OPCW-järjestön kanssa mt-aseiden tuhoamiseksi Syyriassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4434954,00.html

6. UUTISOTSIKOITA
-          Autonrenkaita puhkottiin Jerusalemin itäosassa ”hintalappu” operaatiossa Silwanin arabienemmistöisessä lähiössä. Operaatio oli tehty viime yön aikana, ja sen suorittajat olivat raapustaneet muureihin motiivinsa aiheen. Poliisi tutkii asia. http://www.timesofisrael.com/tires-slashed-near-jerusalems-old-city-in-price-tag-attack/
-          YK:n turvallisuusneuvosto vaatii avustustarvikkeiden turvallista pääsyä Syyriassa konfliktialueille, sekä vaatii koulujen ja sairaaloiden tunnustamista ja vahvistamista aseettomiksi ja puolueettomiksi kohteiksi. Maanantaina tehdyn YK:n turvallisuus-neuvoston päätöslauselman mukaan Assadin hallituksen tulee varmistaa avustus-tarvikkeiden kuljettaminen apua tarvitseville. Päätöslauselmassa on omituinen kohta, joka oikeuttaa ylittämään valtioitten väliset rajat voidakseen löytää edullisimmat reitit tarvikkeiden toimittamiseksi. Tämä on osa NWO:n laatimaa ja YK:n hyväksymää ”Velvollisuus suojella” periaatetta, jolla YK:n vahvistamia toimia voidaan suorittaa ilman kyseisten valtioitten lupaa rajoista välittämättä. Sitä noudatettiin Libyassa ja sitä pyritään toteuttamaan Syyriassa. Odotan vain sydän kylmänä, koska sitä aletaan toteuttamaan Israelin alueella ”palestiinalaisten suojelemiseksi”. http://www.timesofisrael.com/un-security-council-demanding-aid-access-in-syria/
-          USA:n hallitus ajautui maanantaina osittaiseen sulkemiseen ensimmäistä kertaa kahteen vuosikymmeneen Obamacaren vastustajien vaatiessa muutoksia sen rahoitukseen, mihin senaatti ei voinut suostua. Tärkeimmät yhteiskunnalliset palvelut ja sosiaaliset vastuut toimivat toistaiseksi, mutta satoja tuhansia hallituksen ja sen alaisten laitosten palkkaamia työntekijöitä jouduttaneen lomauttamaan ilman määräaikaa. Obama ja demokraatit syyttävät tilanteesta republikaaneja, mutta alkuperäinen syy on pakolla ja painostuksilla runnottu terveydenhuoltolaki, joka nostaa useimpien kansalaisten terveysmaksuja kohtuuttomasti. Arviolta 800 000 Federaation palkkaamaa työntekijää odottaa lomauttaminen. Tilanteen pelätään vahingoittaman maan taloutta pahasti, jos se kestää muutamaa päivää kauemmin. Republikaanit pelkäävät, että heidän kansansuosionsa kärsii pahoin tilanteesta. http://www.timesofisrael.com/shutdown-looms-as-senate-rejects-house-conditions/
-          IDF:n valppaus esti terrori-iskun lähellä Gazan rajaa maanantaina. Tapaus sattui lähellä Nahal Oz kibbutsia, joka sijaitsee aivan turva-aidan varrella. TV-kakkosen mukaan useita arabeja lähestyi turva-aitaa, ja IDF:n sotilaat havaitsivat kahden epäilyttävän hahmon lähestyvän aitaa kehottaen heitä pysähtymään. Kun he eivät totelleet, sotilaat avasivat tulen heitä kohti. Yksi arabi sai surmansa toisen päästessä paloon. Sotilaat haravoivat turva-aidan varsia varmistaakseen, ettei toisia terroristeja ollut päässyt aidan varteen asettaakseen sinne tienvarsipommeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172357#.UkqSdWJHT-k
-          Likudin aktivistit vaativat, että puolueen täytyy aloittaa toden teolla toimet uuden vetäytymisen estämiseksi. Satakunta Likudin aktivistia oli kokoontunut Juudean ja Samarian asukasneuvoston puheenjohtajana Gershion Mesikan järjestämään tilaisuuteen, jossa asiaa pohdittiin ja sovittiin jatkotoimista. He ihmettelivät, mikä on se mysteeri, joka peittää Tzipi Livnin ja Saeb Erekatin välisiä neuvotteluja, joista PA:n johto paljastaa ajoittain jotain Israelin johtajien pysytellessä täysin vaiti, mikä panee aavistelemaan, että tekeillä on jotain, jota ei haluta paljastaa kansalle, mutta joka voidaan sitten rysäyttää täydellä voimalla kuten Sharon teki Gazan karkotuksen yhteydessä. Keskiviikkona pidetään suuri konferenssi Yksi valtio yksi Kansa tunnuksella, jossa pohditaan Juudean ja Samarian tulevaa kohtaloa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172356#.UkqUDmJHT-k

                        

Monday, September 30, 2013

MAANANTAI 30.09.13


MAANANTAI 30.09.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry ennusti eilen, että sopimus Iranin kanssa on mahdollista tehdä 3 – 6 kuukauden kuluessa, jos Iran osoittaa selvää ja todistettavissa olevaa halua taipua länsimaiden vaatimukseen alistaa kaikki uraanin rikastuslaitoksensa kansainväliseen valvontaan. Käänteentekevänä tässä arvauspelissä oli Obaman tekemä puhelinsoitto Iranin presidentti Hassan Rouhanille perjantaina. Obama luonnehti soittoaan Rouhanille tähän tapaan: ”Samalla kun toteamme määrättyjen esteiden häiritsevän etenemistä eikä onnistuminen ole mitenkään varmaa, uskon voivamme päästä laajaan sopimukseen”.

UlkoministerI John Kerry sanoi haastattelun yhteydessä maanantaina: ”Jos koko maailma saadaan vakuutetuksi Iranin ydinohjelman rauhanomaisuudesta, suhteet Iranin kanssa voivat muuttua dramaattisesti paremmiksi ja hyvin nopeasti”.
”SAADAKSEEN maailman uskomaan aikomustensa vilpittömyydestä Iranin tulee avata portit ydinlaitostensa kansainväliseen tarkkailuun ja välttää uraanin rikastamista sotilaalliseen tasoon”, Kerry selvitti. ”Iranin tulee ottaa nopeita askeleita, selviä ja vakuuttavia askeleita, saadakseen maailman vakuuttuneeksi ydinohjelmansa kansainväliset vaatimukset täyttäväksi, rauhanomaisen ydinohjelmansa”, hän selvitteli. ”Sanat eivät riitä korvaaman tekoja. Mitä me tarvitsemme on tekoja, jotka vakuuttavat etteivät liittolaisemme, ystävämme alueella, koskaan joudu Iranin  ydinohjelman uhkaamiksi”.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapaa tänään presidentti Barack Obaman Valkoisessa Talossa Washingtonissa, ja sen jälkeen varapresidentti Joe Bidenin ja ulkoministeri John Kerryn. Hän sanoo edustavansa keskusteluissa Israelin kansaa pyrkiessään selvittämään USA:n johdolle sen huolen Iranin potentiaalisen ydinaseen aiheuttamasta uhkasta, joka taas kerran uhkaa juutalaisen kansan selviytymistä hengissä.
Netanyahu on varmaan moneen kertaan joutunut  muotoilemaan sanansa yhä uudelleen tilanteen vaihdellessa nopeasti Iranin ja USA:n välisissä suhteissa. Vaikka hänen alkuperäinen tarkoituksensa oli pyrkiä vakuuttamaan Obamalle, että Iranin ydinpommi on parin kuukauden sisällä valmis, hän ei voine muuttuneissa olosuhteissa tehdä suoraa vastarintaa Obaman käsityksille. Häneltä vaaditaan nyt Salomon viisautta voidakseen nähdä petollisten hymyjen sekä olettamusten ja kuvitelmien taakse ongelman todellisiin syihin pystyäkseen vakuuttamaan myös Obaman totuudesta, joka yksin voi vapauttaa.  http://www.timesofisrael.com/kerry-says-deal-with-iran-possible-in-3-6-months/

Iranin apulasiulkoministeri Abbas Araghchi sanoi sunnuntaina maansa olevan valmis keskustelemaan uraanin rikastamisen rajoituksista, mutta vaati oikeutta valmistaa jotain ydinmateriaalia. ”Kymmenen vuoden ajan olemme vakuuttaneet, että täydellinen uraanin rikastamisen lopettaminen ei tule kysymykseen”, hän selvitteli Iranin puolivirallisen uutistoimisto haastattelussa. ”Emme tule koskaan suostumaan esiehtoihin, jotka riistävät meiltä tämän oikeuden”. Hän arvioi, että lokakuun 15.-16- päivinä sovitussa neuvottelussa Iran on valmis sopimaan rajoituksista määrättyihin uraanin rikastustoimiin: uraanin määrä, rikastusaste ja laitokset, joissa uraania rikastetaan, ovat kaikki vapaat keskusteltaviksi.
Hän ei kuitenkaan vihjannut lännen vaatimuksiin jo rikastetun uraanin siirtämiseksi pois maasta, valvonnan tehostamiseksi eikä plutoniumin valmistamiseksi ydinjätteestä. Obama tunnusti YK:n puheessaan, että Iranilla on oikeus rauhanomaiseen ydinohjelmaan, mutta esitti vaatimuksen, että Iranin tulee alistua IAEA:n vaatimuksiin valvonnasta ja ehdoista. Viime viikolla P5+1 maiden edustajat tapasivat Iranin edustajia YK:n yleiskokouksen yhteydessä sopien seuraavasta neuvottelutilaisuudesta 15.-16. päivinä kuluvaa kuuta. http://www.timesofisrael.com/iran-ready-to-talk-uranium-limitations-deputy-fm-says/

IRANIN ulkoministeri Javad Zarif vähätteli Israelin esittämiä varoituksia presidentti Rouhanin hymykampanjasta todeten: ”Rouhanin hymykampanja on parempi kuin Israelin valheellinen hyökkäys”. Hän totesi, ettei holokaust ole mikään myytti, vaan se oli inhottava rikos, jonka ei pitäisi koskaan tulisi sallia toistuvan. Hän sanoi, että ylimmän kaitsijan Ali Khamenein websivulla esitetty lausunto holokaustista oli käännetty väärin. ”Tämä on ongelma, kun käännetään farsinkielestä englanniksi, jossa jotain muuttuu alkuperäisestä tarkoituksesta, ja tätä on tapahtunut varsin usein. Ydinkysymys on se, että me tuomitsemme viattomien ihmisten surmaamisen, tapahtui se sitten Saksassa tai Palestiinassa”. Zarif sanoi Iranin olevan valmis antamaan anteeksi USA:n Irania koskevan historian, mutta ettei Iran voi noin vain unohtaa vuosikymmenet kestänyttä epäluottamusta maitten välillä. Hän tervehti tyydytyksellä alkanutta välien tervehdyttämistä, missä ensimmäiset askeleet on otettu. Mutta hän esitti voimakkaan vastalauseen Israelin ydinaseesta: ” Emme ole kuusi kuukautta emmekä kuusi vuotta ydinaseen valmistumisesta, mutta Israelilla on 200 ydinasetta. Israel on häiriöiden ja valheiden juuri koko maailmalle ja USA:lle”, Zarif vakuutti. http://www.timesofisrael.com/irans-foreign-minister-holocaust-not-a-myth/

2. KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain valiokunnan jäsen, entinen Knessetin puhemies, Reuven Rivlin esitti huolensa tavasta, millä presidentti Obama liitti Iranin ydinasekysymyksen ja Abbasin vaatimukset omasta valtiosta juutalaisten massiivisine siirtämisineen Juudean ja Samarian alueilta samanarvoisiksi. Reuven pelkää, että Obama tulee esittämään vaatimuksen Netanyahulle, että vastapainoksi Iranin ydinasetoiveiden romuttamiseksi Israelin tulee suostua vetämään kaikki sotilaansa ja juutalaisasukkaat pois Juudeasta ja Samariasta.

Obama totesi puheessaan, että nämä kaksi kysymystä muodostavat keskeisen ongelman: ”Samalla kun toteamme, etteivät nämä kysymykset ole syynä kaikkiin Lähi Idän ongelmiin, ne ovat olleet häiriöiden aiheuttajat alueella aivan liian kauan, ja niiden selvittäminen muodostaa perustan laajemman rauhan saavuttamiseksi”, hän selvitteli niputtaen nämä yhteen. ”Israelin ystävien, mukaan lukien USA, tulee tunnustaa, että Israelin turvallisuus riippuu Palestiinan valtion perustamisesta”.

Reuven kirjoitti web-sivullaan: ”Näiden kytkeminen toisiinsa on vähintäänkin huolestuttava, sillä tämä oikeuttaa Iranin uhkaamaan meitä  tavanomaisin asein, ellemme me tyydytä kansainvälisiä vaatimuksia palestiinalaiskysymyksessä. Nämä uhkaukset voivat vaarantaa kansallisen olemassa olomme”, hän kirjoitti. ”Toisaalta amerikkalaiset  viestittävät palestiinalaisille, ettei heidän tarvitse neuvotella Israelin kanssa, koska Iranin ydinase-kysymystä tullaan käyttämään siten, että he saavat haluamansa”.

Entinen ulkoministeri Avigdor Liberman varoitti FB:n sivullaan Iranin uusien johtajien yrityksistä esiintyä entistä avoimempina länttä kohtaan. Hän kehotti muistamaan Iranin pitkän historian pyrkiä huijaamaan jokaista – heidän taktiikkansa luvata ja viivyttää sen toteuttamista, ja heidän tapansa levittää maailmalle väärää informaatiota. ”Iranin uusi hurmauskampanja on vain yksi uusi trikki”.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172305#.UkkaG2JHT-k

Obaman viittaus, että Israelin turvallisuus riippuu Palestiinan valtion perustamisesta, on totta mutta kääntäen siitä, mitä Obama tarkoitti. Sellaisen valtion perustamien Juudeaan ja Samariaan muodostaa Israelille vaaratekijän, jossa sen väestönkeskittyminen ja tärkeimmät teollisuuslaitokset, instituutiot ja laitokset ovat olalta laukaistavien ohjusten kantomatkan sisällä, kuten myös Ben Gurionin kansainvälinen lentoliikenne. Ei yksikään järkeään käyttävä israelilainen voine asettaa koko kansan turvallisuutta vihamielisen kansan hyvän tahdon varaan, mitä ns. kahden valtion periaate edellyttää. 

3. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro kertoi Voice of Israel radion lähetyksessä maanantaina, ettei Obaman ja Netanyahun tapaamiseen sisälly mitään yllätyksiä. ”Ei ole mitään syytä huoleen Iranin kysymyksessä, koska intressimme on yhteinen. Molemmat johtajat haluavat ratkaista kysymyksen rauhanomaisesti, ja se mitä Iranilta odotetaan, ei ole vain kauniita sanota, vaan todellisia askeleita, tekoja, jotka voidaan verifioida ja jotka johtavat todelliseen sopimukseen, joka kieltää Irania rakentamasta ydinasetta missään olosuhteissa”. Hän vakuutti Israelin ja USA:n tiedustelun tason olevan vailla vertaa, ja sanoi, että ulkoministerien Kerryn ja Zarifin välisistä keskusteluista selviää, miten kauas Iran voi tulla vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172332#.UkkqlGJHT-k
-          Israelin kehittämä ja USA:n osaksi rahoittama Arrow –3 ohjusten torjuntajärjestelmän rahoitus joutuu pahoihin vaikeuksiin, kun USA pienensi omaa osuuttaan 55 miljoonaa USD, mikä sai Israelin pienentämään omaa osuuttaan. Arrow-3 on suunniteltu ballististen ohjusten torjuntaan ennen niiden saapumista Israelin ilmakehään. Arrow-2 eli Magic Wand, Davidin Linko, on tarkoitettu keskimatkan ohjusten torjuntaan, Iron Dome rakennettiin lyhyen matkan ohjusten ja rakettien torjuntaan. Magic Wand on tarkoitus saada operatiiviseen käyttöön vuonna 2014. Arrow-3 on suunniteltu nimenomaan Iranin pitkänmatkan ohjusten torjuntaan, joiden kantomatka on 2000 km. Israel on n. 1200 km:n päässä Iranista. Maariv-lehden mukaan rahoitusleikkaus rajoittaa sekä järjestelmän kehitystä että valmistettavien ohjusten määrää. Vuonna 2011 kongressi hyväksyi Arrow-3 budjetin 108.8 miljoonaa USD, johon sisältyy kongressin vaatima 50.8 miljoonaa USD, sekä toinen  58 miljoonan USD erä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172331#.UkksvWJHT-k
-          Al-Qaidan alainen terrorijärjestö Al-Shabaab, joka viime viikolla tuhosi Nairobissa Westgate kauppakeskusta ottaen lukuisia panttivankeja, uhkaa seuraavaksi Englantia, kuten Daily Mail raportoi sunnuntaina. Lehti haastatteli kuuluisaa viha-saarnaajaa Abubaker Shariff Ahmedia, joka rekrytoi ihmisiä terrorijärjestöön. Häntä kutsutaan nimellä Makaburi, hautausmaa. Hän uhkaa haastattelussa Englannin johtajia, joista pääministeri Cameron on henkilökohtaisesti kohteena, kansalaiset ja turistit, jotka tullaan tuhoamaan. Samoin hän uhkaa USA:n presidentti Obamaa, jota hän kutsuu massamurhaajaksi. Tämä tulee esiin pian sen jälkeen, kun Cameron oli käskenyt lisäämään kauppakeskusten turvallisuusjärjestelyjä, mutta ei tunnusta tuntevansa erikoista painetta uhkausten vuoksi eikä varoituksia välittömästä iskusta. Makaburia ei ole vielä kuulusteltu Keniassa, vaikka YK varoittaa hänestä. Israelin tiedustelu sanoo antaneensa varoituksen Nairobin viranomaisille ennen terrori-iskua, mutta sitä ei ilmeisesti otettu todesta. Makaburi uhkaa, että Nairobin isku oli vasta alkusoitto pitkin maailmaa suoritettaville iskuille. Hän ei sanonut tietävänsä, oliko englantilainen ns. valkoinen leski, Samantha Lewthwaite Nairobiin iskun tehneiden joukossa. Hänestä julistettiin Interpolin pidätysmääräys. Makaburi sanoo, että iskut ovat oikeutettuja, sillä ”jos minä en voi olla perheeni kanssa, miksi englantilaisten tulisi voida olla perheittensä luona”? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172330#.UkkwQmJHT-k
-          Egyptiläinen journalisti sanoo, että natsitiedemiehet auttoivat arabeja valmistamaan CW-aseita, myrkkykaasuja. Mohamed Hassanein Heikal antoi kommenttiinsa haastattelun yhteydessä, joka julkistettiin 19.09.2013 ja jonka MEMRI käänsi. Hän sanoo, että 1050- ja 1960-luviúlla maat. joilla oli ydinaseita rakensivat niitä, ja maat, joilla ei ollut kapasiteettia siihen, etsivät muita keinoja ”köyhän miehen” ydinaseeksi, ja siksi kemialliset ja biologiset aseet yleistyivät. Heikal sanoo, että jokainen arabimaa rakensi niitä ydinaseen vastapainoksi, sillä niiden kehittäminen ja rakentaminen oli helppoa. Hän sanoi, että Natsi-Saksasta tuli tiedemiehiä, joilla oli näitten aseitten tuntemus, ja he auttoivat arabimaita pääsemään alkuun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172329#.Ukk1nGJHT-k
-          Hallitusyhteistyön puheenjohtaja Yariv Levin sanoo, että rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on nyt tärkeämpää kuin koskaan. ”Lopulta on vain yksi testi voittajasta: Mitä enemmän syvennämme kiintymystämme Israelin maahan, sitä laajemman kansainvälisen tunnustuksen tulemme saamaan maailmalla”, hän vakuuttaa. ”Aikamme maailmassa päättäväisyys on avain kansainvälisen tunnustuksen saavuttamiseksi, ja varmasti niin tärkeässä kysymyksessä kuin Israelin maan tulevaisuuden varmistamiseksi, on tärkeää edetä päättäväisesti ja ilman pelkoa tai arkailua. Hän puhui konferenssissa “One Nation and One people”, jonka tarkoituksena on koota ihmisiä kaikkialta maata suunnittelemaan tulevaisuutta Juudeassa ja Samariassa. Levin ei usko neuvottelujen onnistumiseen, sillä erot ovat liian suuret, mutta on oikein keskustella, ettei Israelia pidetä maana, joka keskeytti neuvottelut. Hän sanoo Netanyahun suosion pysyvän niin kauan kuin hän pysyy lujana Likudin periaatteille. ”Olisi historiallinen virhe suostua myönnytyksiin”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172321#.Ukk3tWJHT-k
-          OPCW-tarkastajat, joiden tehtävänä on Syyrian CW-aseitten tuhoaminen, ovat saaneet ensimmäisiä tuntemuksia CW-aseisiin Syyriassa. He toteavat, että niiden tuhoaminen on helpompaa kuin otaksuttiin, moukarit ja sahat sekä puskutraktorit ovat sopivia välineitä. Kemiallisten aineiden tuhoaminen on vaikeampaa, ja vie pitemmän aikaa, varsinkin sisällissodan aikana. He arvioivat, että suurin osa tehtävästä voidaan suorittaa marraskuun alkuun mennessä. (Debkafile)
Sunday, September 29, 2013

SUNNUNTAI 29.09.13


sunnuntai 29.09.13

1. pääministeri Benyamin Netanyahu lähtee tänään kohti Yhdysvaltoja, jossa hänellä on raskas soutu vastavirtaan koko maailman ollessa valmis laskettelemaan Iranin presidentti Rouhanin vakuuttelujen seurauksena virran myötä  tuntemattomia koskipaikkoja kohti. Netanyahu (BIBI) tapaa huomenna maanantaina USA:n presidentti Barack Obaman Washingtonissa pyrkien selvittelemään maailmanpolitiikan kiemuroita, jossa Bibin on syytä tällä kertaa olla kuuntelijan paikalla, ettei sotkeudu isoisten jalkoihin. Obaman aloittama myönnytys- ja sovittelupolitiikka on sotkenut pahoin Bibin suunnitelmat ja valmistelut hoitaa Iranin ydinsuunnitelman eteneminen vaikka yksin, mikä on nyt pakko hyllyttää toistaiseksi.

Yhtään selvempää ei Israelin kannalta ole Syyriankaan tilanne, jossa ulkopuolisten suora sotkeutuminen taistelujen kulkuun lienee siirtynyt 9 kuukauden päähän, ellei mitään yllättävää esiinny. Sen sijaan Israelin ja palestiinalaisten väliset suhteet ja keskustelut nostettaneen nyt etualalle, joita ulkoministeri John Kerry kiirehtii ja joihin aikoo nyt paneutua uudella innolla.
Tämä tarkoittanee sitä, että Kerry tulee painostamaan Israelia uusiin myönnytyksiin ja lupauksiin, jotka PA tarkoin kirjaa ja vaatii myöhemmin kuin sovittuina tosiasioina.
Bibi lentää ensin New Yorkiin, jossa hän tapaa sunnuntaina mm. Kanadan pääministerin Stephen Harperin, Israelin vakaan ystävän, ennen matkaansa Washingtoniin. 
Netanyahu tapaa maanantaina  Washingtonissa presidentti Obaman kuten myös varapresidentti Joe Bidenin ja John  Kerryn, sekä osallistuu kongressin johtajien kanssa Israelin USA:n eroavan lähettilään Michael Orenin jäähyväistilaisuuteen ennen matkansa jatkamista New Yorkiin, jossa hän pitää mielenkiinnolla odotetun puheensa YK:n yleiskokouksessa tiistaina, 01.10.2013. Uusi lähettiläs Ron Dermer aloittaa 01.10.2013.

PÄÄMINISTERI Netanyahun odotetaan New Yorkissa esiintyvän pelin sekoittajana presidentti Rouhanin lumoavan puheen jälkeen, joka viritteli toiveita Iranin ongelman selvittämistä rauhanomaisesti. Tuskinpa Bibi tieten tahtoen halunnee sotaa, mutta hän katsoo Rouhanin jatkavan edeltäjiensä linjaa välillä luvaten välillä vetäen kaiken takaisin ajan voittamiseksi.
Obaman ja Rouhanin suora puhelinkeskustelu perjantaina lisää epäilyksiä, että näillä kahdella on jotain kehitteillä, mistä suurelle kansalle ei kerrota mitään. Tässä kehittyvässä virrassa Israelin diplomaatit katsovat uivansa vastavirtaan. Netanyahu antoi ministereilleen ohjeet toistaiseksi välttää kommentoimasta Obaman puhelinkeskustelua Rouhanin kanssa.
Netanyahun ja Obaman uskotaan keskittyvän keskustelussaan Washingtonissa Iranin tilanteeseen sekä Israelin ja palestiinalaisten välisiin neuvotteluihin, joita Obama pitää YK:n puheensa perusteella toisena kiireellisimmistä kysymyksistä Iranin ohella Syyrian jäädessä sivummalle. Kerry haluaa USA:n ottavan aktiivisemman roolin palestiinalaiskysymyksessä.

PÄÄMINISTERI Netanyahun uskotaan YK:n puheessaan maanantai-iltana keskittyvän Rouhanin valheellisen pettävän naamion riisumiseen osoittaakseen hänen  sudenluonteensa. Bibin uskotaan selittävän maailman edustajille YK:ssa, että Iranilla on 219 kiloa rikastettua uraania, mikä riittää hyvin yhtä ydinpommia varten, ja että Iran on edistynyt merkittävästi ydinohjelmassaan sen jälkeen, kun presidentti Rouhani otti virkansa vastaan. Bibi esitellee Washington Postin mukaan Obamalle tiedustelutietoja, jotka todistavat väitteet tosiksi.
Netanyahu esittänee YK:n puheessaan, että Iranin tulee täyttää kolme vaatimusta osoittaakseen halunsa keskeyttää ydinohjelmansa: Lopettaa uraanin rikastaminen ja siirtää jo rikastamansa uraanierä ulkomaille; sulkea Fordon rikastuslaitos sekä lopettaa suunnitelmat plutoniumin käyttämiseksi ydinpommin rakentamiseksi.
BIBI tapaa puheensa jälkeen YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin sekä antaa useita lausuntoja lehdistölle. Hän puuttunee puheessaan myös palestiinalaiskysymykseen.

ISRAELIN pääneuvottelijaksi nimitetty Tzipi Livni yhdessä PA:n tiimin johtajan Saeb Erekatin kanssa informoivat perjantaina New Yorkissa Kvartetin edustajia neuvottelujen edistymisestä. Tilaisuuteen osallistuivat myös Ban ki-Moon, John  Kerry, Sergei Lavrov, Catherine Ashton sekä Kvartetin lähettiläs Lähi Itään Tony Blair. Neuvotteluille annettu 9 kuukauden aikataulu täyttyy huhtikuussa 2014. Osanottajat hymistelivät Netanyahua ja Abbasia kiitellen heidän johtajuuttaan osoittaessaan elävää mielenkiintoa jatkaa rauhanneuvotteluja.
Kvartetin julkaisemassa lausunnossa kehotetaan kaikkia osapuolia ottamaan kaikkia positiivisia askeleita olosuhteiden parantamiseksi, joiden pohjalta saadaan sopimus aikaan, sekä pidättymään kaikista toimista, jotka voisivat häiritä neuvotteluja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172274#.UkezXmJHT-k, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-flies-to-US-in-role-as-spoil-sport-to-Irans-Rouhanis-charm-offensive-327334

2. IRANIN PRESIDENTTI Hassan Rouhani sai sekavan vastaanoton Teheranissa palatessaan kotiinsa New Yorkin matkaltaan. Kaikkia ei suinkaan miellyttänyt hänen lumous-taktiikkansa lännen suosion saavuttamiseksi. Pari sataa kovan linjan edustajaa pommittivat häntä kananmunilla ja jotkut heittivät häntä kengillä, mitä arabimaissa pidetään suurena halveksunnan osoituksena, mitä säestivät huudot ”kuolema Amerikalle”.
Mutta monet sadat vastaanottajat sentään hurrasivat Rouhanin paluuta ylistäen hänen voittoaan ”suuren saatanan” johtomiehestä, joka alistui ottamaan yhteyttä häneen.

Obaman ja Rouhanin kädenpuristus New Yorkissa sen sijaan kaatui ”teknisiin ongelmiin”, sillä Ban ki-Moonin tarjoamilla illallisilla, joiden yhteydessä se olisi ollut mahdollista, tarjottiin alkoholia, mikä ei sopinut oikeauskoisen muslimin pieteettiin, ei ainakaan julkisesti koko maailman seuratessa tapahtumaa. Onhan julkinen salaisuus, että Mekkan pyhyyden ja koskemattomuuden vartijat Saudi Arabian prinssit ja muut johtavat virkailijat riisuvat yltään islamin rajoitukset ja osallistuvat halukkaasti yöllisiin kemuihin, joissa tarjoillaan sekä juovuttavia että muita lihallisia nautintoja tyydyttäviä ohjelmanumeroita, ja tuskinpa muittenkaan islaminmaiden edustajat ulkomailla sylkevät heille salaa tarjottuun lasiin.

PRESIDENTTI Rouhanin kannattajat olivat kuitenkin enemmistönä ottamassa häntä vastaan osoittaen Iranin kuuluvan maailman tärkeiden valtioitten joukkoon, mistä osoituksena on Obaman yhteydenotto Rouhaniin eikä päinvastoin, kuten Iranin media totesi. ”Tämä puhelinsoitto ilmaisi, että Iranilla on kriittinen merkittävyys maailmassa, ja se, että Amerikan presidentti vaati puhelinkeskustelua, on osoitus hänen vilpittömyydestään”, kuten Iranin parlamentin kansallisen turvallisuuden ja ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja Alaeddin Boroujerdi totesi puolivirallisen MEHR uutistoimiston raportin mukaan.
Iranin rahayksikön rialin arvo nousi avoimilla markkinoilla pari prosenttiyksikköä.  http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Rouhani-meets-mixed-reception-upon-return-to-Iran-after-Obama-call-327307

3. Yksi poikkeava uutinen maailman uutisten joukkoon. ”moneynews.com” kertoo amerikkalaisesta pastorista, Sean Hyman, joka kiinnostui sijoitustoiminnasta, mutta perustaen harkintansa Raamattuun selittäen, että sinne sisältyy salainen rahakoodi, jota hän käyttää. Perinteisiä kaavoja noudattavat asiantuntijat ja sijoittajat ovat nauraneet hänen menetelmilleen, mutta seurattuaan hänen toistuvia onnistuneita ennustuksiaan vastoin yleisiä trendejä he ovat joutuneet tunnustamaan, että tämä ”pastori on lyönyt luun kurkkuun yhdeltä jos toiseltakin taloudellisen kehityksen ennustajalta”.

Artikkelissa kerrotaan, miten tämä sijoittaja Sean Hyman ennusti Bloomberg TV:ssä, että Best BY ollessa putoamassa alimpaan arvoonsa 16 USD:in, se tulisi putoamaan edelleen 11:en USD:iin, nousten siitä 25 dollariin ja edelleen 40:en dollariin osaketta kohti vuoden aikana. Hymanille naurettiin toisten rahamarkkinoita seuraavien kommentaattoreiden toimesta todeten, että se olisi sama kuin että Apple osake nousisi 650:stä dollarista 1500:an dollariin.
Muutaman viikon kuluessa naureskelijat joutuivat toteamaan, että Hyman ennustuksen mukaan Best By putosi 11.2 dollariin osakkeelta aloittaen sitten ripeän nousun 30:en dollariin ja edelleen 40:en, aivan kuten Hyman ennusti. Ironista kylläkin Applen osakkeen arvo putosi samaan aikaan 400:an dollariin osaketta kohti, mikä ei sisältynyt Hymanin ennustukseen.

ARTIKKELIN kirjoittaja sopi yksityisillallisesta Hymanin kanssa saadakseen selville, mihin  hänen ennustustensa salaisuus perustui. Hän sanoo saaneensa shokin Hymanin kertoessa hänelle, että hän käyttää Raamatun rahakoodia, jonka avulla hän on nostanut sekä oman tilinsä siten, että aiemman 15 000 dollarin tilinsä asemesta hän pystyy nyt ”lahjoittamaan”
50 000 dollaria vuodessa; ja nostamaan isänsä 40 000 dollarin eläkepaketin 396 000 dollariin. Hyman kertoo, että suurliikemiehet kuten Warren Baffet ja John Templeton ovat tätä koodia käyttäen käärineet liiveihinsä miljardivoittoja. Artikkelin yhteydessä on video, jossa rahakoodia esitellään. Hyman kertoo, että  taloudellisen synnin miedontaminen sokeuttaa useimmat ja voi riistää heidän elinsäästöistään tällä hetkellä 41 %. Hän tähdentää, miten viattomalta, turvalliselta ja houkuttelevalta se aluksi näyttääkään! Hän kertoo käyttävänsä Salomonin, Jeesus Nasaretilaisen ja Paavalin opetuksia osoittaakseen, miten kuka tahansa voi päästä pois veloista, tehdä päteviä sijoituksia ja moraalisesti rakentaa merkittävää varallisuuttaan. Lopuksi Sean Hyman näyttää käyttämänsä 12-12-12 teeman investointiin, yksinkertainen askel askeleelta tapahtuvaa suunnitelmaa säästäjästä investoijaksi ja lahjoittajaksi. http://www.moneynews.com/MKTNewsIntl/Financial-bible-Hyman/2013/08/06/id/519032?promo_code=146F3-1&utm_source=taboola

4. Debkafile kertoo artikkelissaan, että USA ja Venäjä tehokkaasti aurasivat Israelin tien sivuun Syyrian kemiallisten CW.aseitten tuhoamissopimuksen sekä Iranin aloittaman ja lännen innokkaasti vastaanottaman lumoamiskampanjan myötä. Israelin kädet ovat nyt sidotut, mutta DF kertoo edelleen, että Venäjän, Iranin ja Syyrian strategiset suunnittelijat ovat laatineet suunnitelman, jolla tehokkaasti häiritään Netanyahun keskusteluja Obaman kanssa ja hänen YK:n puhettaan. DF arvioi, että tarvitaan vain tarpeeksi ärsyttävä tilanne Israelin ja Syyrian rajan tuntumassa, mihin riittää esim. huhut, että Syyria siirtää CW-aseitaan tai ohjuksiaan Libanoniin Hizbullahille, mikä saa IDF:n turvautumaan lentoaseensa tai ohjuksiinsa estääkseen kuljetukset.

Tämä puolestaan saisi Obaman reagoimaan rajusti Netanyahua vastaan, koska Israelin toimet häiritsisivät  pahoin USA:n intressejä alueella ja orastavia yhteyksiä Iranin kanssa. Tällä yksinkertaisella toiminnalla Venäjä liittolaisineen voisivat tehokkaasti särkeä USA:n ja Israelin välisiä suhteita, jotka ovat Israelille edelleen elintärkeitä.
Debkafile arvioi edelleen, ettei USA:n johto toiminut moraalisesti oikein vakuuttaessaan informoivansa liittolaisiaan ja myös Israelia ennen tärkeitä päätöksiään, jotka koskevat myös niitä. Se ei kertonut Obaman 27. syyskuuta tekemästä puhelinsoitosta Rouhanille, eikä 14. syyskuuta esiin nousseesta sopimuksesta USA:n ja Venäjän kesken Syyrian CW-aseitten tuhoamiseksi, jonka perusteella Kerry ja Lavrov esittelivät YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen no 2118, jonka 15 jäsentä hyväksyivät sen, ja joka kieltää ”mitään osapuolta Syyriassa käyttämään, tuottamaan, kehittämään, hankkia varastoimaan, säilyttämään tai siirtämään kemiallisia aseita”. Tämä jätti Israelin yksin kylmään ja nälkään.
DF muistuttaa, että sanamuoto muistuttaa YK:n TN:n päätöslausemaa no 1701, jolla kiellettiin Hizbullahin aseistautuminen, koska se todettiin hyökkääjäksi 2006 sodassa. Käytännössä sitä ei ole pystytty ollenkaan noudattamaan, vaan Hizbullah on ylivoimaisesti eniten aseistautunut järjestö Lähi Idässä, jopa paremmin kuin monet valtiot alueella. Kuin ennakkoaavistuksen vahvistuksena ulkoministeri John  Kerry totesi, että koska suuri osa Syyrian CW-aseista on juoksevassa muodossa eikä ole kehitetty asemuotoon, niiden tuhoaminen on ennakoitua helpompaa ja voi onnistua ennen 9 kuukauden määräaikaa, huomioimatta kapinallisten vastustusta. Venäjä ehdottomasti kielsi kaiken kansainvälisen asevoiman käyttämistä Syyrian sisällä, mikä tehokkaasti nostaa Venäjän asevoimien käytön mahdollisuuden. Venäjä on jo tarjonnut sotilaitaan vartioimaan ja suojaamaan YK:n työntekijöitä ja laitoksia. Uutisissa on kerrottu, että Syyria olisi jo salakuljettanut CW-aseitaan Libanoniin, minkä Beirutin hallitus vihaisena kielsi todeten, ettei näin ole tapahtunut, eikä CW-aseita ole Libanonissa. http://www.debka.com/article/23316/Russia-Iran-Damascus-may-crank-up-border-tensions-to-weaken-Netanyahu’s-hand-in-America-

5. UUTISOTSIKOITA
-          Iranin lähettämä agentti 55-vuotias belgialainen Alex Mans, joka paljastettiin ja pidätettiin hänen pyrkiessä poistumaan maasta 11. syyskuuta, tavattiin valokuvaamassa USA:n lähetystöjä Israelissa. Hänet paljasti ja pidätti Shin Bet yhdessä poliisin kanssa. Hänen uskotaan omaavan myös Iranin passin hänen oikean nimensä ollessa Ali Mansouri. Hän asui Iranissa vuoteen 1980, muutti sitten Turkkiin asuen siellä vuoteen 1997. Vuodesta 2007 lähtien hän matkusteli Iranin, Turkin ja Belgian välillä, hän avioitui Iranissa. Hän tunnustaa työskennelleensä Iranin tiedustelun hyväksi etenkin vuonna 2012. Israelissa hän pyrki rakentamaan kestäviä liikesuhteita israelilaisten yhtiöitten kanssa. Häneltä löydettiin kuvia lukuisista kohteista, niiden mukana USA:n lähetystö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172287#.UkfvpGJHT-k
-          IAF:n hävittäjät joutuivat kahdesti sapatin eli lauantain aikana selvittämään havaittuja epäselvyyksiä Syyrian rajan tuntumassa, mutta IDF ei kommentoi asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172269#.UkfyaWJHT-k
-          Times of Israel kertoo ulkomaisten diplomaattien todenneen, että rauhanneuvottelut ovat tukkiutuneet vakavaan esteeseen koskien aluevaihtoja, mikä voi romahduttaa keskustelut kokonaan. Maariv-lehden tietojen mukaan käsiteltäessä rajoja Israel esitti selkeät vaatimukset alueista, jotka se haluaa säilyttää, mutta ei suostunut kertomaan, mihin vihreän linjan länsipuolisiin alueisiin ne vaihdettaisiin. Israel on tiettävästi hylännyt PA:n vaatimuksen yksi yhteen aluevaihdoista PA:n kanssa. Koko vaatimus aluevaihdoista on mieletön, koska PA taisteli hävinneiden valtioitten kanssa Israelia vastaan kaikissa sodissa, eikä siten omaa mitään oikeutta vaatimuksilleen. Toiseksi koko Jordanjoen länsipuolinen alue kuuluu juutalaisten kotimaahan kansainvälisten sopimusten mukaan, eikä juutalaisten rakentaminen siellä ole laitonta, mutta mikä kyseenalaistaa PA:n rakentamisen siellä. http://www.timesofisrael.com/israeli-palestinian-talks-said-to-be-stuck-over-land-swaps/
-          Arabien välivaltainen toiminta jatkui koko viikonvaihteen ajan Jerusalemissa sekä Juudean ja Samarian alueilla. IDF ja poliisi suorittivat lukuisia pidätyksiä. Väkivaltaisia hyökkäyksiä tehtiin perjantaina Damaskosportilla, jolla poliisia kivitettiin, Kaikkien Kansojen Kirkon lähettyvillä Öljyvuorella, Rockefeller museon lähellä Kukkasportin lähellä, joissa poliisit joutuivat puolustautumaan suorittaen pidätyksiä. Raakelin hautakammion lähellä satakunta arabia kivitti sotilaita. Hebron ja Kadum, arabikylä Bitunia, Prikat risteys Hawara arabikylän lähellä Sikemin alueella sekä juutalaiskylä Neve Tzuf  olivat arabien väkivaltaisten hyökkäysten kohteina, joissa he hyökkäsivät turvallisuusjoukkoja vastaan viikonlopun aikana. Etenkin Hamas kehottaa arabeja aloittamaan kolmannen intifadan, mihin on liittynyt Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö al-Aksa Marttyyrien Prikaatin osastot, sekä Islamic Jihad Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172252#.Ukf1vWJHT-k