Wednesday, May 30, 2012

KESKIVIIKKO 30.05.12


KESKIVIIKKO 30.05.12

1. ISRAELISSA keskustellaan Iranissa löydetystä viimeisestä tietokoneviruksesta nimeltä Flame, liekki. Tuskin mikään taho, valtio tai valtiot, jotka tuon tuhoisan ohjelman laativat, tulevat koskaan avoimesti tunnustamaan osallisuutensa. Viimeisten tietojen mukaan virus on levinnyt Iranin lisäksi Israelin naapurivaltioihin Irakiin, Syyriaan, Saudi Arabiaan, Egyptiin ja Sudaniin, luultavasti myös Libanoniin ja Jordaniaan, mutta myös Israel mainitaan luettelossa.

ISRAELIN vastuulliset virkailijat vakuuttavat, että Israel on hyvin suojautunut cyber-hyökkäyksiä vastaan. ”Meidän puolustusjärjestelmämme ovat hyvät ja paljon kehittyneemmät kuin ne, joita yleensä esiintyy sivistyneissä maissa”, vakuutti eräs heistä. ”Meidän kaikki järjestelmämme on vahvistettu ja suojeltu salakoodeilla ja useilla muilla puolustustasoilla.”
Viime vuonna IDF perusti erillisen ”cyber-puolustusosaston” S41 direktoraattiin, jonka tehtävänä on suojata armeijan järjestelmät hakkereilta ja soluttautujilta. IDF:n varautumiseen cyber-hyökkäyksiin lienee vaikuttanut Iranin 1 miljardin USD investoinnit cyber-hyökkäysten valmistelemiseksi ja toteuttamiseksi. IDF laati usean vuoden puolustusohjelman tällaisten hyökkäysten eliminoimiseksi lisäten henkilökuntaa ja teknisiä laitteita.

VARAPÄÄMINISTERI Moshe Yaalon taisi - joko tietoisesti tai vahingossa – vihjata, Israelin osallisuuden Flame viruksen laadintaan. Hän asetteli sanansa tähän tapaan: ”Jokainen, joka näkee Iranin todellisena uhkana, ottaisi erilaisia askeleita, mukaan lukien nämä, vahingoittaakseen heitä.” Yaalon jatkoi vielä puntaroiden asiaa näin: ”Israel on siunattu valtio siinä suhteessa, että sillä on ylivoimainen teknologia. Nämä saavutukset avaavat meille monenlaisia mahdollisuuksia.” 
Israelin armeijan tiedustelulla on oma Unit 8200, joka on erikoistunut cyber-hyökkäysten valmisteluihin, kuten myös Mossadilla omat itsenäiset osastonsa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=271957

YK:n alainen järjestö, jonka velvollisuutena on suojata jäsenmaitten on infrastruktuuria, varoittaa uudesta Flame-viruksesta, kehottaa suojautumaan sitä vastaan. Asiantuntijat kutsuvat sitä ”täsmäaseeksi”, minkä johdosta sen ei uskota vahingoittavan kotikoneita.  YK:n Genevessä toimiva kansainvälisten teleyhteyksien (ITU) koordinoija Marco Obise toteaa, että tämä on vakavin YK:n koskaan julkistama varoitus ja kehotti maita olemaan varuillaan.
Asiantuntijat katsovat Flame-viruksen olevan samaa perhettä Stuxnetin ja Duqun kanssa. Obise sanoo näin: ”Tämä on paljon vaarallisempi kuin Stuxnet”. Hän sanoi ITU:n kokoavan tietoja viruksesta eri puolilta maailmaa ja tarkkailevan sen mahdollisia muunnoksia.
Hän sanoo sen levinneen ainakin 600:en tietokoneeseen Iranissa, Libanonissa, Syyriassa, Egyptissä, Sudanissa, Saudi Arabiassa ja PA:n alueilla Länsirannalla. ”Flame-virus tekee sen, mitä hakkerit tekevät lukuisilla eri ohjelmilla”.
Unkarin Yliopiston alan erikoisosastolta kerrotaan, että virus on löydetty myös Unkarista.
Venäjän ATK-turvallisuuslaboratorion Kasperskyn arvion mukaan virus kokonaan ladattuna on 20 MB, kuten AFP raportoi. ”Sitä ei ole tarkoitettu massamurhia varten, vaan täsmäiskuihin suojaamattomia tietokoneiden tietokantoja tai niiden ryhmiä vastaan varastaen niiden sisällön”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156309#.T8W3UzJHTFw

2. USA:n alivaltiosihteeri puolustuspolitiikan alueella Michele Flournoy varoittaa hyökkäyksestä Irani ydinlaitoksia vastaan, ennen kuin muut mahdollisuudet on kokeiltu. Hän oli kutsuttuna puhujana vuosittaisessa Kansallisten turvallisuustutkimusten (INSS) konferenssissa Tel Avivissa tiistaina. Hän tarkasteli puheessaan uhkakuvia, joita sekä USA että Israel ovat joutuneet kohtaamaan viime aikoina Lähi Idässä, ja suositteli joitain ratkaisu-malleja harkittaviksi.

”Emme tiedä, miten Egyptin presidentin vaalien toisen kierroksen tulokset kehittyvät, mutta tiedämme. että Muslimiveljeskunta on hyvin järjestäytynyt ja asennoitunut vaaleihin.”
Hän painotti, miten tärkeää on sekä Egyptin että Jordanian pitäytyvän Israelin kanssa solmimassaan rauhansopimuksessa. ”Epäonnistuminen niiden toteuttamisessa tulisi olemaan katastrofi kaikille osapuolille, ei vain Israelille” lisäten, että sekä USA:n että Israelin johtajien täytyy pyrkiä vakuuttamaan uusille johtajille rauhansopimusten tärkeyttä omien intressiensä vuoksi. Hän selitti, että USA voi käyttää Egyptin kanssa solmimiaan yhteistoimintamuotoja ja tukipaketteja tämän päämäärän saavuttamiseksi.
Toiseksi Flournoy painotti Turkin merkitystä ja kehotti suhteiden palauttamisen tärkeyttä. ”Israelille on todella tärkeä tilaisuus parantaa suhteita Turkin kanssa. Turkki on kehittynyt yhdeksi alueen voimakkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista äänistä. Se on ja pysyy USA:lle tärkeänä NATO-jäsenenä, jonka uskon myös vastustavan Iranin ydinasetta.”
Hän sanoi ymmärtävänsä, miten viimeaikaiset tapahtumat ovat tehneet vaikeaksi suhteiden normalisoimisen, mutta ”jos koskaan on ollut aika unohtaa menneet, nyt on se aika”. Hän kehotti Israelin johtajia ajattelemaan strategisesti ja sanoi uskovansa, että se onnistuu.

FLOURNOY sanoi, että Obama pitää kaikki mahdollisuudet pöydällä Iranin ydinasehaaveitten suhteen, mutta varoitti sotilaallisten iskujen vain hidastavan niiden toteuttamista 2-3 vuodella. Siksi hän painottaa kysymyksen ratkaisemisen tärkeyttä diplomaattisten sopimusten kautta.
Hän varoitti, että ennakkoiskut Iranin ydinlaitoksiin veisivät niiden laillisuuden ja nostattaisivat yleisen mielipiteen maailmalla hyökkääjää vastaan. Siksi on toimittava yhteisvoimin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156317#.T8W9iTJHTFw

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi, ettei Israel anna Turkin viimeaikaisten hyökkäysten provosoida itseään. Hän tarkoittanee turkkilaisen oikeuden hyväksymiä kanteita IDF:n neljää korkeinta sotilasjohtajaa vastaan Mavi Marmaran tragedian vuoksi. Hän sanoi toivovansa tavatessaan Saksan presidentin Joachim Gaukin Jerusalemissa, että Euroopan maat kieltäytyvät avustamasta Turkkia näissä typerissä syytteissä. Hän sanoi toivovansa maitten välisten suhteitten palautumista ennalleen, mutta epäili Erdoganin hallituksen toimien mielekkyyttä antautuessaan tukemaan tällaisia toimia kansainvälisten käyttäytymis-normien vastaisesti. Hän viittasi YK:n asettaman Palmer-komitean havaintoihin, että Israelin asettama Gazan kauppasaarto laittomien aseitten salakuljettamiseksi Gazaan on kansainvälisen lain mukaan oikeutettu, ja sanoi IHH, Turkin hallituksen tukema järjestö, joka oli vastuussa saarron murtamisyrityksestä, oli asettanut väijytyksen IDF:n väripistoolein aseistetuille sotilaille, joita sen ”aktivistit” pahoinpitelivät puukartuilla ja metallitangoilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156306

3. SYYRIALAINEN lehti kertoo pitkähkössä artikkelissaan, että Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) johtajat ovat antaneet USA:lle ja Israelille runsaasti salaisia tietoja Syyrian armeijasta, sen rakenteesta ja muutoksista, tukikohdista, ohjuspatterien sijoituksista, ei-tavanomaisten ohjuskärkien olinpaikoista, yleensä erittäin arkaluonteisia tietoja Syyrian asevoimista. Raportin kerrotaan sisältävän yli 3000 sivua ”Syyrian kaikkein arkaluonteisimmista sotilas-salaisuuksista”. Artikkelin mukaan raportin ovat laatineet ja tiedot siihen antaneet Syyrian armeijasta karanneet upseerit, joista merkittävin lienee Riad al-Assad, entinen Syyrian ilmavoimien eversti, joka johtaa FSA:n kapinallisarmeijaa.

FSA:n miesvahvuudesta puolet eli 30 000 lasketaan karanneen Syyrian armeijasta, mukana tusinoittain henkilökuntaupseereita ja prikaatin komentajia – everstejä ja kenraaleita.
Riad al-Assad joutui turvallisuusjoukkojen ahdistamaksi perheineen, ja hän oli ensimmäisiä korkeita upseereita, jotka loikkasivat FSA:n riveihin.
Raportti sisältää sotilastietojen lisäksi avainupseerien nimet, arvoasteikot ja osoitteet, sekä tarkkoja tietoja Syyrian ilmavoimien tutkimuspaikoista, varastotiloista, ei-tavanomaisten aseitten kuljetusvälineistä (ohjuksista) kuten myös Syyrian puolustusministeriön palkkaamien tutkijoitten nimet ja osoitteet. Erityisesti raportissa kerrotaan muutoksista, joita Syyrian armeija teki v. 2006 Libanonin kakkossodan opetusten vuoksi.

RAPORTIN aitoutta epäillään siksi, että Syyrian armeijassa ehkä noudatettiin yleistä tapaa hajottaa elintärkeät tiedot eri osastoille, minkä vuoksi raportin yhtenäinen esitys Syyrian armeijan ja puolustusministeriön salaisista tiedoista ei olisi ollut mahdollista.
Israelin viranomaiset ovat kuitenkin tarkoin tutkineet raporttia ja pitävät sitä aitona.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Puolan johtajat esittivät murhaavaa kritiikkiä tavasta, millä USA:n presidentti Barack Hussein Obama esitteli puolalaisen vapaustaistelijan Jan Karskin, joka kuoli v. 2000. Obama kertoi, miten Karski meni salaa Varsovan gettoon: ” Ennen erästä matkaansa vihollisen linjojen taa, vastarintataistelijat kertoivat, miten juutalaisia murhattiin massoittain, ja muiluttivat hänet Varsovan gettoon ja puolalaiseen kuolemanleiriin nähdäkseen omin silmin. Jan vei saamansa tiedot presidentti Rooseveltille antaen ensimmäisen vakuuttavan todisteen holokaustista  saadakseen maailman toimimaan.” Puolan ulkoministeri Radek Sikorski antoi Obamalle täyslaidallisen todeten, että ”Obaman olisi pitänyt puhua Saksan kuolemanleiristä natsien miehittämällä Puolan maaperällä”. Kansallisen turvallisuusneuvoston jäsen Tommy Vietor totesi, että presidentti erehtyi, Hänen olisi pitänyt puhua natsien kuolemanleireistä Puolassa. Hän valitti tapahtunutta tahatonta erehdystä ja vakuutti USA:n kunnioittavan Puolan vastarinnan taistelua tyranniaa vastaan. Obama puhui tilaisuudessa, jossa Jan Karskille myönnettiin vapaudenmitali, yksi USA:n korkeimmista kunnianosoituksista, jonka Obama lupasi Shimon Peresille. Jonathan Pollardin vapauttamista ajavat vaativat, että Peresin tulee kieltäytyä mitalista, ellei Obama vapauta 26 vuotta USA:n turvallisuusvankilassa virunutta Israelin kansalaista Jonathan Pollardia. Lontoossa ilmestyvän The Guardianin journalisti Nile Gardiner kirjoitti vihaisen traagisen artikkelin Obaman käsittämättömistä kömmähdyksistä: ”Vuonna 2010 hän häpäisi puolalaisia mennen pelaamaan golfia Puolan presidentti Lech Kaczynskin ja Puolan ensimmäisen ladyn, ja 94:n johtajan upseerin  hautajaispäivänä, jotka menehtyivät Smolenskin lento-onnettomuudessa. Gardner muistutti, miten Obama häpäisi puolalaisia vetäytymällä Puolaan suunnitellusta kolmannesta ohjuspuolustus-tukikohdasta. Gardner muistuttaa, että kuusi miljoonaa puolalaista kuoli natsien kuolemanleireillä, mukaan lukien 3 miljoonaa Puolan juutalaista. Presidentti Obaman puhe puolalaisista kuolemanleireistä solvaa verisesti Puolan kansalaisia ja heidän itsetuntoaan, mikä osoittaa, miten vähän hän välittää Itä Euroopan maitten liittolaisistaan. ”USA:n hallitukselle, joka ylpeilee edistyneestä  voimastaan, tämä osoittaa sen järkyttävän historiallisen tietämättömyyden ja karkean sensitiivisyyden puutteen.”
-          Egyptin oikeus vahvisti kolmen vuoden vankeusrangaistuksen opiskelijaa kohtaan, joka uskalsi häväistä profeetta Mohammedia. Egypt Independent kertoi artikkelissaan, että alaikäinen opiskelija, 16-vuorias Gamal Abdu Massoud oli julkaissut web-sivullaan Muhammedia ja islamia häpäisevän karrikatyyrin, pilakuvan. Muslimit aloittivat heti sen julkistuessa mielenosoitukset maan kopti-kristittyjä vastaan, joita on n. 10 % maan väkiluvusta. Muslimien mielenosoitukset kristittyjä vastaan ovat aina väkivaltaisia, joissa hyökätään sekä yksityishenkilöitä että heidän kirkkojaan ja laitoksiaan vastaan tuhoten ja polttaen. Koptit pelkäävät, että ääri-islamin saadessa johtavan aseman maan hallituksessa ainoa keino kristityille säilyä hengissä ja elää siedettävää elämään on muuttaa maasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156326#.T8XcjTJHTFw
-          Pääministeri päätti osoittaa PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille hyvää tahtoaan ja palauttaa 91:n terroristin ruumiit PA:n alueelle. Palestiinalaiset ovat järjestelmällisesti käyttäneet terroristeja tai heidän muistoaan ylistääkseen taistelua miehittäjää, Israelia, vastaan. On hyvin luultavaa, että Abbas esiintyy taas kerran ”vapaustaistelijana ja kansan johtajana juutalaisten harjoittamaa tyranniaa vastaan”.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156323#.T8Xe2zJHTFw
-          Palestiinalaiset vaativat UNICEF:n boikotoimista siksi, että se pyysi urakkatarjouksia myös israelilaisilta rakennusliikkeiltä kohteisiinsa Gazassa. Palestiinalaisten rakentajien unioni päätti aloittaa UNICEF:n boikotin ja vaatii, että sen täytyy peruuttaa tarjouspyyntönsä Israelin rakennusliikkeiltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156293#.T8XgIzJHTFw
-          Valkoisen talon aiempi neuvonantaja Dennis Ross kertoo, että Saudi Arabian kuningas Abdullah vannoi maansa hankkivan ydinaseen, jos Iran sen rakentaa. Ross kertoi Abdullahin vakuuttaneen näin 2009 erään tapaamisen yhteydessä. Saudi Arabia tuntee joutuvansa Iranin mahdin alle ilman vastaavaa asetta, mitä Iran rakentaa. Saudit ovat vihoissaan USA:lle liittolaistensa hylkäämisestä, mikä on kulminoitunut Obaman harjoittaman ääri-islamia nuolevan politiikan aikana. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/dennis-ross-saudi-king-vowed-to-obtain-nuclear-bomb-after-iran-1.433294


Tuesday, May 29, 2012

TIISTAI 29.05.12


TIISTAI 29.05.12

1. IRANIN tietokoneisiin iskenyt uusin virus, nimeltään ”Flame” (Liekki) askarruttaa alan ammattilaisia ja asiantuntijoita monipuolisuudellaan, mikä antaa vihjeitä, ettei se voi olla jonkun hakkeriryhmän laatima, vaan sen ohjelma on valtion, laajan organisaation, laatima. ”Kolmannen superviruksen laatiminen on edellyttänyt tietokonekoodin kehityksen tuntemusta, mikä on vain valtioitten hallussa”, asiantuntijat selittävät Israelissa. Hakkerit pystyvät laatimaan muutamia tuhansia sivuja käsittäviä ohjelmia, mutta tässä on kysymys sadoista tuhansista sivuista, he vakuuttavat. ”Flame-viruksessa on sata kertaa enemmän koodeja kuin ohjelmassa taloudellisten tietojen keräämiseksi. Lisäksi koko ei pelkästään vihjaa sen tekijään, vaan myös virukseen kytketty tieto kohteesta. Täten esim. Stuxnet-virus sisälsi tietoa Siemensin valvonta- ja data-järjestelmästä (SCADA), jota Iran käyttää uraanin sentrifugien rikastamis-ohjelmissaan”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271760

MYSTINEN virus, jota kutsutaan nimellä Flame, Liekki, muuntaa jokaisen tietokoneen, jonka se saastuttaa, aktiiviseksi vakoilulaitteeksi. Se aktivoi tietokoneen mikrofonit, jotka rekisteröivät koneen lähettyvillä käydyt keskustelut; kuvia näytöstä; pitkän matkan puheluja; kerää tietokoneen tietokantaa ja ulkopuolisen toimesta muuttaa sen ohjelmointia.
Venäläinen Kaspersky laboratorio, joka maanantaina ilmoitti viruksesta, kertoi viruksen keskittyneen Iranin tietokoneisiin, mutta sitä esiintyy myös muissa Lähi Idän kohteissa, mukaan lukien Israel, Länsiranta, Syyria ja Sudan. Sen mukaan virus on ollut aktiivinen viiden vuoden ajan, osana laajaa cyber-sodankäyntiä. Kaspersky-laboratorion turvallisuustutkija Roel Schouvenberg toteaa, että Flame on monimutkaisin tähän mennessä löydetty virus. Aiemmat virukset Stuxnet (2010) ja DUQU sekä FLAME ovat saman perheen lapsia, joiden tarkoituksena on - paitsi saastuttamiensa koneitten eliminoiminen tai muuntaminen aktiiviseksi vakoilulaitteeksi - tietojen kerääminen koneeseen taltioidusta tietokannasta.

BUDAPESTIN Tekniikan ja Taloustieteen Yliopiston salakirjoitus- ja turvallisuuslaboratorion lausunnossa todetaan, että FLAME-virus kattaa kaikki mahdollisuudet vakoiluntietojen keräämiseksi, mukaan lukien näppäimistö, näyttö, mikrofoni, tietokannat, verkosto, WI-FI, Bluetooth, USB ja järjestelmäprosessit. ”Tietojen keräämistä viruksen saastuttamien tietokoneitten verkostosta ei ole koskaan tehty näin taitavasti”, lausunnossa todetaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271768

2. EGYPTIN presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulosten alkaessa selvitä ja levitessä kansan pariin, ovat alkaneet myös uudet mielenosoitukset. Demokratian pelisääntöjen mukaan äänestäjien tulisi alistua siihen, mitä tulokset kertovat, mutta se ei tyydytä kaikkia. Varsinkin Islamistia edustavat vaaliehdokkaat syyttävät äänien ostamisesta, vaalipaikoille pyrkivien estämisestä ja ylipäätänsä vilpillisestä pelistä äänestyksen ja tulosten laskennan aikana.

TUHANSIA mielenosoittajia kokoontui kaduille Aleksandriassa ja Kairossa vastustaen vaalien tuloksia, joiden mukaan toiselle kierrokselle pääsivät Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi ja Mubarakin hallituksen entinen pääministeri Ahmed Shafiq, joiden molempien ehdokkuutta toiselle kierrokselle vastustetaan. Mielenosoittajat tunkeutuivat maanantaina Shafiqin päämajaan ja sytyttivät sen tuleen. He eivät voi hyväksyä sitä, että Mubarakin hallituksen viimeinen pääministeri voisi päästä maan korkeimpaan asemaan. Shafiqin päämajan tulipalo saatiin sammutettua ilman ihmisvahinkoja.
Kairon Tahrir-aukiolla syntyi väkivaltaisuuksia tuntemattoman kiihottajan levittäessä huhua, että erästä mielenosoitusta vastaan oli hyökätty. Kiihotus aloitti kivien heittelyn, joka on ollut ominaista näille mielenosoituksille Mubarakin hallitusta ja myöhemmin sotilasjunttaa vastaan. ”Huhtikuun 6. päivän 2011 ryhmä”, joka toimi mielenosoitusten kärkenä, kertoi web-sivullaan, että tuntemattomat roistot olivat hyökänneet Tahrir-aukion mielenosoittajia vastaan.

KESÄKUUN toisen kierroksen vaalien pelätään kehittyvän islamistien ja Mubarakin ajan kannattajien väliseksi kamppailuksi, minkä vuoksi jotkut vaativat vaalien mitätöimistä.
Vaalien ensimmäisellä kierroksella tulokset olivat seuraavat:
Mohammed Mursi sai 24.3 % äänistä; Ahmed Shafiq sai 23.3 %; vasemmiston edustaja Hamdeen Sabahy 20.4 %; maltillista islamia edustava Abdel Moneim Abol Fotouh 17.2 %; entinen arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa 10.9 %. Vaaleissa oli 13 ehdokasta.
Mielenosoittajien mielestä vaalien tulokset eivät edusta Tahrir-aukion toivomaa kantaa. Mielenosoituksia tapahtui myös Aleksandriassa, Ismailissa ja Suezissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271768

3. ISRAELIN korkea virkailija totesi maanantaina, etteivät P5+1 maiden ja Iranin väliset keskustelut Iranin ydinsuunnitelmasta näytä toimivan. Hän sanoi, ettei ole pienintäkään todistetta siitä, että Iran neuvottelisi tosissaan ydinohjelmastaan.
ISRAELIn viranomaisia informoitiin Bagdadin neuvotteluista, joiden perusteella voitiin todeta, että P5+1 maat esittivät alle sen, mitä Israelissa pidetään hyväksyttävänä, ja Iranin neuvottelijat hylkäsivät senkin.
”Aiemmin Irania vaadittiin lopettamaan uraanin rikastaminen kokonaan, kun oli tiedossa, että Iran rikastaa sitä 3.5 %:n tasoon. Nyt Iran vaatii, että sen tulee voida rikastaa uraania 20 %:n tasoon, jota sen uskotaan rikastaneen jo määrän, joka edelleen rikastettuna 90 %:n tasoon riittää viiden ydinpommin rakentamiseen.” Eli Iran on pystynyt muutamaan pelin säännöt.
Nyt keskustellaan vain siitä, kuinka paljon Iran saa rikastaa uraania 20 %:n tasoon.
Seuraavat keskustelut on ajoitettu pidettäviksi 19. kesäkuuta Moskovassa.

Iran on todella shakin mestaripelaaja, kuten Netanyahu totesi: He osaavat pelata aikaa.
Netanyahu tapasi USA:n kongressin edustajia eilen heidän matkallaan Egyptiin. Hän totesi vierailleen, että ”Iran uhraa jonkun nappulan voidakseen pelastaa kuninkaansa”, jolla hän tarkoittanee Iranin ydinsuunnitelmaa.
Netanyahu käytti tilaisuutta hyväkseen kiittääkseen kongressin edustajia heidän tuestaan Israelille ja ylimääräisistä määrärahoista Iron Dome järjestelmän kehittämiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=271748

4. KOCHAV YACOV juutalaisyhteisössä Binyamin alueella Samariassa julistettiin täysi hälytys shavuotin aikana vanhempien ihmisten ollessa synagogassa, kun kesken kaiken huomattiin, että yhteisön portti, jota aina pidetään lukossa, oli auki ja jalanjälkiä havaittiin sen lähellä. Yhteisön johtajat harkitsivat, antaako tilanteen laueta itsestään vai antaako täysi hälytys. He päätyivät ratkaisuun, ettei ole viisasta vaarantaa ihmishenkiä, jos joku arabi on päässyt livahtamaan sisään ja vain odottaa tilaisuutta iskeä. Täysi hälytys annettiin ja informoitiin IDF:n paikallisosastoa.

IDF lähetti paikalle kokonaisen prikaatin vanhempien keräillessä lapsiaan, jotka olivat hajallaan pitkin yhteisöä. Sotilaat tutkivat paikat varmistaakseen, ettei ketään ollut päässyt sisälle, onneksi löytämättä ketään. He jäivät kuitenkin yhteisöön seuraavaan aamuun saakka. He kehottivat yhteisön vanhempia pitämään lapset sisällä kodeissaan tai synagogassa, etteivät he kuljeskelisi kaduilla, jossa voisi alkaa tulitaistelu.

Paniikkia pienten lasten parissa ei kuitenkaan voitu täysin välttää, vaikka tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun arabit tukeutuivat yhteisön sisään.
Kuukausi sitten tapahtui samantapainen tunkeutuminen; kuusi kuukautta sitten arabit tunkeutuivat kouluun ja varastivat sen tarvikkeita; karjan ja maatalousvälineitten varkaudet ovat toistuvia uhkia. Toisinaan arabit panevat esteitä teille ja heittelevät petrolipommeja sekä autoilijoita kohti että asuntojen ikkunoista sisään. Yhteisön petroliasema on osittain särkyneen turvallisuusaidan ulkopuolella laaksossa tien varrella, jonne IDF asetti vartijoita. Hallitus ei ole antanut varoja turvallisuusaidan korjaamiseksi, mikä on jatkuva turvallisuusriski.

PRIKAATIN komentaja vahvisti, että Kochav Yaacov ja Tel Zion ovat kaksi erittäin herkkiä turvallisuuskohteita. Hallituksen haluttomuuteen arabimielenosoittajien särkemän turvallisuusaidan korjaamiseen vaikuttaa maksamattomat verosaatavat. Yhteisön edustaja sanoo, että on korkea aika tehdä selväksi hallitukselle, että verojen maksaminen ja asukkaitten turvallisuuden takaaminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Hän sanoi, että osa aidasta on täysin rikki eikä siinä ole sähköisiä hälytyslaitteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156281#.T8R8MjJHTFw

5. UUTISOTSIKOITA
-          Mark Langfan, menestyksellinen asianajaja New Yorkista ja Israelin innokas tukija, vieraili Israelissa esitellen samalla kehittämäänsä 3-ulotteista topografikarttaa siihen liittyvine muovisine lisäosineen, joiden avulla hän pystyy havainnollistamaan turvallisuusriskit, mitkä Israelia uhkaavat potentiaalisten maaluovutusten yhteydessä. Mutamassa minuutissa hän pystyy esittämään, mitä puolustuskelpoiset rajat tarkoittavat, ja mitä merkitsee, jos Abbasin vaatima 1949 aselepolinja muodostetaan kuvitteellisen Palestiinan valtion ja Israelin väliseksi rajaksi. Hän otti esimerkiksi veden todeten, että Israelin päävesikanava, joka johtaa vettä Kinneretistä maan eteläosiin, kulkee osittain 1949 aselepolinjan itäpuolella, ja sen vuoksi Arielin kaupunki rakennettiin suojaamaan elintärkeää vesikanavaa. Viimeisen 20 vuoden ajan Langfan on informoinut kongressin ja senaatin toimistoja, armeijan komentajaa ja jopa New York Timesin editointijohtoa Israelin topografian asettamista vaaroista kehittämiensä karttojen ja sen lisäosien avulla. Viime viikolla ke. Yacov Katz kutsui hänet Knessetin erityistilaisuuteen esittelemään havaintojaan. Tilaisuudessa oli puolueaktivisteja, julkisen alan vaikuttajia, Juudean ja Samarian juutalaisjohtajia, mukaan lukien Dani Dayan, sekä Costa Rican Israelin lähettiläs Rodrigo Carreras. Mukana oli myös Arutz Shevan toimittaja. Langfan selitti, että topografikartta lisä-osineen tarjoaa tieteellisen tarkan topografisen shakkilaudan, jolla pystytään havainnollistaan, mitä eri rauhanmallit tarkoittavat ja mitä koodeja Lähi Idän johtajat käyttävät puhuessaan rauhanprosessista. Sellaiset heidän käyttämänsä termit kuin ”setlementtiblogit”, ”Jordaninlaakso”, ”Golanin ylängön vuoret” ja vastaavat tulevat kristallinkirkkaiksi ja helposti ymmärrettäviksi, hän totesi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156280#.T8SCozJHTFw
-          Turkkilainen oikeusistuin hyväksyi syytöksen, jonka nojalla IDF:n korkeinta johtoa voidaan syyttää Mavi Marmara-aluksella sattuneesta murhenäytelmästä, jossa 9 Turkin kansalaista sai surmansa ja useita IDF:n erikoisjoukkojen sotilasta mukiloitiin ”lusikoilla varustettujen mielenosoittajien toimesta” sairaalakuntoon, kuten oikeuden pöytäkirjan liitteessä mielenosoittajia kuvataan. Turkkilaisen käsityksen mukaan heillä ei ollut pitkiä puukarttuja, metallitankoja, puukkoja ja käsiaseita, joita tilanteista otetuissa videokuvissa esiintyy. Silloin virassa ollut IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi sanoo rauhallisesti, että pidetään pää viileänä eikä nosteta meteliä, sillä Turkki on Israelille tärkeä kumppani ja joka tapauksessa yksi Lähi Idän mahtivaltioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156278#.T8SKbjJHTFw
-          IDF:llä on tuhansien miesten puutos riveissään, sanoo IDF.n miehistövahvuus-hallinnon komentaja prikaatinkenraali Gadi Agmon. Siksi hän sanoo, ettei tule millään muotoa hyljeksiä varantoa, minkä runsas ja nopeasti kasvava haredi-kansa muodostaa. Hän esitteli näkemyksiään viralliselle komitealle, jonka tehtävänä on laatia uudet rekrytointiperusteet sotilas- ja siviilipalvelua varten. Komiteaa johtaa ke. Yohana Plesner (Kadima), joka piti ensimmäisen 10 tuntia kestäneen istuntonsa eilen. Yksi kiireisimpiä tehtäviä on laatia uusi laki Tal-lain tilalle, jolla haredi-kansaa rekrytoitiin, mutta jonka korkein oikeus havaitsi perustuslain vastaiseksi, vaikka Israelilla ei ole hyväksyttyä perustuslakia. Agmon selitti, että vuonna 2011 oli 8 500 asekelpoista haredi-miestä, joista vain 1 282 ilmoittautui palvelukseen. Kansallisen palveluhallinnon johtaja Sar-Shalon Jerbi kertoi komitealle, että vuodesta 2007 tähän päivään sen palveluksessa on ollut 1 806 haredi- ja 2 399 alaikäistä miestä palveluksessaan. Professori Eugene Kandel, kansallisen talousneuvoston puheenjohtaja, totesi, että käytäntö on ollut voimassa 60 vuotta, eikä sen muuttaminen nopeasti tule toteutumaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156289#.T8SMOzJHTFw
-          Kansanedustaja Gila Gamliel (Likud) kävi tukijoineen tutustumassa Ulpanan tuhoamisuhan alla olevaan juutalaisyhteisöön. Hän sanoi, että muutaman viisi metriä siirrettäväksi määrätyn  talon operaatio on turhan monimutkainen ja tarpeeton, jos pääministeri antaa ministereille vapaan oikeuden äänestää Knessetin istunnossa, jossa sitä koskevaa lakiesitystä käsitellään. Se ratkaisi samalla monen muun samassa asemassa olevan juutalaisyhteisön kohtalon ja antaisi asukkaille rauhan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156276#.T8SP3zJHTFw
-          USA:n armeija keskeytti Jordaniassa meneillään olleet 12 000 sotilaan ja 19 maan yhteiset sotilasharjoitukset ”kiivas leijona” ehkä Syyrian esittämän huolestumisen vuoksi. Rantautumisharjoituksia käytiin Akabanlahdella Iranin rannikkoa muistuttavissa olosuhteissa. Israelia ei oltu kutsuttu mukaan. – Israel on aiemmin tukenut Jordaniaa Washingtonissa ja kansainvälisesti, mutta viime aikoina menettänyt kiinnostustaan Jordaniassa nousevan Israel-vastaisuuden vuoksi. (JP)Monday, May 28, 2012

MAANANTAI 28.05.12


MAANANTAI 28.05.12

PIENI täsmennys edelliseen ilmoitukseen shavuot-juhlista. Sitä juhlitaan Israelissa yhtenä päivänä, mutta galutissa (hajaannuksessa) kahden päivän aikana paikasta riippuen.

1. SYYRIAN väkivaltaisuudet jatkuvat jos mahdollista entistäkin verisempinä. Sunnuntaina Syyrian armeijan raportoitiin surmanneen 30 ihmistä Haman alueella, joka tunnetaan kapinallisten yhtenä vahvimpana tukialueena. Tämä raskaalla tykistöllä aiheutettu verilöyly tapahtui 48 tuntia sen jälkeen, kun maailmaa kuohutti 108 ihmisen surmaaminen Houlan kylässä Homsin maakunnassa. Tapahtumien kulku on vähän epäselvä, mutta JP:n artikkelin mukaan tiesululle asetetut sotilaat avasivat tulen raskailla aseilla mielenosoittajien joukkoon surmaten viisi siviiliä. Kapinalliset vastasivat tähän hyökäten kahta tiesulkua vastaan, minkä johdosta sotilaat alkoivat tulittaa tykistöllään Houlan kylää surmaten 15 siviiliä. Viereisissä kylissä asuvat Assadin ”shabbiha” puolisotilalliset jengit hyökkäsivät Houlan kylään hakaten kylän asukkaita, miehiä, naisia ja lapsia, puukoillaan ja ampuen heitä lähietäisyydeltä.
SURMATTUJEN joukossa oli 49 lasta ja  34 naista, mutta luvut vaihtelevat eri lähteissä. ynetnews.com kertoo Houlassa surmattujen luvuksi 116, haavoittuneita yli 300.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui sunnuntai-iltana käsittelemään Houlan massamurhaa, kuten sitä useissa artikkeleissa kutsutaan, tuomiten lausunnossaan ”siviilien ampumisen lähietäisyydeltä raskaan fyysisen väkivallan aikana”. Lausunnon luki Azerbaijanin YK:n apulais-lähettiläs Tofog Masayev kolmituntisen käsittelyn jälkeen. Lausunnossa tuomittiin ”mitä voimakkaimmin sanoin surmatyöt, jotka YK:n tarkkailijat ovat vahvistaneet, ja joissa surmattiin tusinoittain miehiä, naisia ja lapsia ja haavoitettiin sadoittain Houlan kylässä lähellä Homsia, hyökkäyksissä, joissa hallituksen joukot tulittivat tykistöllä ja panssarien tykeillä siviiliasutuksia”.
Venäjän YK:n lähettiläs Alexander Pankin vastusti sanamuotoa selittäen, ettei ole selvyyttä, ketkä massamurhan suorittivat Houlassa, mutta mm. Englannin edustaja kiisti sen.
Yhä useampilänsimaitten edustaja syyttää Syyriaa kansainvälisen lain rikoksista ja vaativat, että niihin syyllistyneet tulee asettaa syytteeseen vastaamaan rikoksistaan.
Kapinallisten edustajat syyttävät YK:n asettamia tarkkailijoita, etteivät he pyynnöistä huolimatta menneet ajoissa Houlan kylään, vaan vasta massamurhan tapahduttua laskemaan ruumiiden lukumäärät, kuten ne tekivät Sarajevossa ja Srebrenicassa Bosniassa.
Eri lähteet kuitenkin pitävät Syyrian armeijaa vastuullisena väkivallan kasvuun, jonka YK:n tarkkailijat pelkäävät johtavan avoimeen sisällissotaan maassa.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4234696,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4234608,00.html

SYYRIAN presidentti Bashar Assad syyttää ulkomaisia joukkoja väkivallasta maassa, ja varsinkin Gulf-maat ovat hänen syytöstensä kohteina. Erityisesti Qatar on vaatinut kovempia otteita Assadin hallitusta vastaan ja vaatinut kapinallisten aseistamista. Tilanne on tulenarka, sillä kuten aiemmin raportoitiin, useitten maitten erikoisjoukkoja on harjoitettu Jordaniassa, minkä Assadin hallitus on varmaan huomioinut. Iran on puolestaan myöntänyt, että sen joukkoja on Assadin joukkojen mukana kapinan kukistamistoimissa.
JP:n artikkelin mukaan Houlasta on siirtynyt 400 perhettä pakoon taisteluja.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271641

Perjantaina suuret kansanjoukot osoittivat mieltään armeijan verisiä otteita vastaan Aleppossa ja Idlibissä. Armeija tulitti mielenosoittajia Idlibissä kyynelkaasukranaatein sekä kovilla ammuksilla surmaten ainakin yhden ja haavoittaen kymmeniä. Kansebban alueella sai surmansa ainakin 4 poliisia turvallisuusjoukkojen ja kapinallisten välisissä yhteenotoissa.
AFP kertoo, että ensimmäistä kertaa Syyrian armeija käytti helikoptereita tulittaessaan kapinallisten tukikohtia Latakian vuoristoissa lähellä Turkin rajaa haavoittaen 20. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156234#.T8MYizJHTFw

HAAREZTIN mukaan länsimaat pyrkivät yhdistämään Assadia vastustavat kapinallisjoukot. Obama puolestaan pyytää Venäjän tukea Assadin hallinnon lopettamiseksi. Hän haluaa Assadin eroa, mutta ei välttämättä hänen hallituksensa kaatamista. http://www.haaretz.com/news/middle-east/in-wake-of-syria-massacre-west-seeks-to-unify-bashar-assad-s-opponents-1.432820,

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu liitti oman äänensä Bashar Assadin tuomitsijoitten joukkoon sanoen olevansa järkyttynyt siviilien murhaamisesta Syyriassa, mutta hän syytti sekä Irania että Hizbullahia Assadin joukkojen avustamisesta.
Viime viikolla raportoitiin, että sekä venäläinen että pohjoiskorealainen alus ovat matkalla Syyrian satamaan tuodakseen runsaasti aseita ja ohjuksia, kertoo Al-Arabiya. Alusten uskotaan tulleen syyrialaiseen Tartusin satamaan viikonvaihteen aikana. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo lähettäneensä kirjeen turvallisuusneuvostolle vaatien siinä, etteivät ulkomaat saa aseistaa kumpaakaan osapuolta, mitä USA:n ulkoministeriö kannattaa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=271602

2. USA:n puolustusministeri, jolla on vakiona kärsivä ilme kasvoillaan poikkeuksena amerikkalaisesta teflon-hymystä, kertoi ABC:n haastattelussa, ettei enempää Yhdysvallat kuin maailmakaan kokonaisuutena salli Iranin hankkivan atomipommia. Sunnuntaina julkistetun haastattelun yhteydessä Panetta vakuutti, että USA:n valmistelut mahdollista hyökkäystä varten Iranin ydinlaitoksia vastaan on nyt suoritettu ja että joukot ovat valmiit.
Panetta vahvistaa sanoillaan USA:n Israelin lähettilään Dan Shapiron aiemman lausunnon, jonka mukaan USA on valmis sotilaalliseen iskuun, mutta pitää parempana diplomaattisen ratkaisun löytämistä. Hän totesi, että tarvittava suunnitelma on laadittu, ja ettei se ole vain käytettävissä, vaan valmis. ”Kansainvälinen yhteisö on yhdistynyt tässä”, Shapira totesi lisäten: ”Olemme asettaneet heille hyvin vakavia kansainvälisiä sanktioita, ja olemme tehneet monenlaisia valmisteluja kaikkien mahdollisuuksien varalta.”

PANETTA kosketteli haastattelun aikana myös Afganistanin tilannetta – josta USA haluasi vetää joukkonsa kunniallisesti ilman, että se näyttäisi perääntymiseltä tule alla – sekä kansainvälistä cyber-sotaa, jolla terrorijärjestöt uhkaavat iskeä USA:n elintärkeitä instituutteja ja palveluja vastaan, mutta artikkelissa ei yksilöidä näitä aiheita.
Israelin puolustusministeri Ehud Barak oli Washingtonissa koordinoiden maitten välisiä toimia Irani suhteen ennen seuraavia P5+1 maitten ja Iranin välisiä neuvotteluja Moskovassa kesäkuun puolivälissä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271589

3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kulkee Netanyahulta saamansa kirjeen - vastauksena Abbasin laatimaan ”kaikkien kirjeiden äidin” viestiin Netanyahulle – selittäen, miten mahdoton ja ylimalkainen se on ja miten se ei vastaa hänen kysymyksiinsä. Viimeksi hän oli Yhdysvalloissa esitellen kirjettä, sitä ennen Egyptissä ja ties missä.
Israelin ja PA:n väliset yhteydet ovat virallisesti poikki, mutta käytännössä yhteyksiä ylläpidetään. Abbas lisää kätevästi uusia vaatimuksia Israelille aina, kun alkaa näyttää siltä, että hänen pitäisi aloittaa keskustelut Netanyahun kanssa.

Hänen vaatimuksensa - 1949 aselepolinjoista valtionsa rajoiksi, kaiken setlementtitoiminnan lopettaminen myös Jerusalemin isäosissa sekä uutena kaikkien Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien välitön vapauttaminen - ovat ylittämättömiä vaateita, joihin yksikään omilla aivoillaan ajatteleva pääministeri voi suostua – tämä sillä varauksella, että Israelin vasemmiston vararikosta ja hajautumisesta pelastama ja ensin Hebroniin ja Jerikoon kutsuma PLO antaen sille itsemääräämisoikeuden hallitsemillaan alueilla, osoittaa, etteivät kaikki ajattele omilla aivoillaan, vaan seuraavat omaksumaansa epärealistista ideologiaa.

AAMUN uutisten mukaan PA:n johto kaavailee käyttävänsä NGO-järjestöjä vakoilu-tarkoituksiin, keräämään tiedustelutietoja. Uutinen oli julkistettu PA:n uutistoimiston Wafan toimesta, mutta se poistettiin kiireesti julkisuudesta. Suunnitelman mukaan PA:n yleinen tiedustelupalvelu Länsirannalla suunnittelee käyttävänsä Oikeuksien ja Kehityksen maailmanlaajuista verkostoa (GNRD) vakoilunsa peitejärjestönä. GNRD perustettiin Genevessä 2008 edistämään oikeuksia maailmalla sekä pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi. PA:n ulkoisen turvallisuuden yleisosaston laatiman suunnitelman mukaan tarkoitus on käyttää GNRD:tä peitejärjestönä PA:n tehokkaana ja hyväksyttynä kansain-välisenä ihmisoikeus-ryhmänä Genevessä puolustamaan palestiinalaisten oikeuksia ja kokoamaan tietoja. Projektin arvioidaan maksavan useita miljoonia USD.
Raportissa väitetään, että monet länsimaat käyttävät NGO-järjestöjä voimallisena kätenä politiikkansa edistämiseksi ja hallitusten kaatamiseksi.
Raportissa todetaan, ettei PA:lla ole ollut tällaista kättä, mutta se tulee saamaan sen muodostettavan yli 50:ssä maassa toimivan GNRD-verkoston kautta. Niiden tärkein tehtävä tulee olemaan informaation ja propagandan levittämisen ohella tiedustelutietojen kerääminen PA:lle myönteisten länsimaisten agenttien avulla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271627

4. UUTISOTSIKOITA
-          Tel Avivissa paljastuneet laittomien siirtolaisten tekemät israelilaisten naisten raiskaukset sekä ryöstöt ja varkaudet aiheuttivat lopulta väkivaltaisiksi kehittyneitä vastareaktioita, joissa siirtolaisia pahoinpideltiin ja yhä äänekkäämmin vaaditaan heidän karkottamistaan maasta. Israelin sisäministeri Eli Yishai on vaatinut sitä alusta lähtien, mutta asia on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja ihmisoikeusjärjestöt ovat samoin tarttuneet kysymykseen vaatien, että Israelin tulee toimia kansainvälisten ihmisoikeussäännösten mukaan, jotka rajoittavat yksipuolisia päätöksiä karkotuksista. Jotkut heistä ovat todella paenneet henkenä kaupalla, mutta suurin osa lienee vain etsimässä työtä ja elantoa perheelleen. Kysymystä on puitu vuosikaudet, joiden aikana laittomien siirtolaisten määrä on kasvanut kestämättömiin mittoihin. Siinain rajan kautta heitä tulee 2000 – 3000 kuukaudessa. Heidän määränsä on arvion mukaan 60 000, mutta luku voi olla suurempikin, koska kaikkia ei ole rekisteröity. Suurin osa heistä on Afrikasta. Varsinkin entisen NL:n maista muuttaneet juutalaiset hyökkäilevät juovuspäissään heidän kimppuunsa. Siinain kautta tulleet siirtolaiset olivat joutuneet kärsimään suurta väkivaltaa beduiinien käsissä, jotka vaativat kidutuksen avulla mielettömiä summia rajan ylittämisestä, ja raiskaavat naiset. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=271625
-          KABYLIE on pieni maarääpäle Algerian pohjoisosassa Välimeren rannalla. Se kuuluu hallinnollisesti Algeriaan Ranskan siirtomaavallan mahtikäskyjen  mukaan, mutta maa on ollut itsenäinen valtio ja elättelee edelleen toiveita irrottautuakseen Algerian muslimihallituksesta: Itsenäisyys Kabylielle, ikuisuus Israelille. Sen Ranskassa asuvan pakolaishallituksen presidentti Ferhat Mehenni perusti Kabylien itsenäisyysjärjestön. Mehenni sanoo itsenäisyyttä etsivien panneen maasta Algerian ”mustan kevään” johdosta 2001, jonka aikana Kabylien kansa vastusti Algerian hallituksen asettamaa Kabylien kielen ja kulttuurin boikottia. Mehenni sanoo kansansa kuuluvan berberiheimoon ja vierastaa islamin uskontoa, naiset eivät käytä huntua ja ulkomailla asuvat assimiloituvat muuhun kansaan. Mehenni oli vierailulla Israelissa, jota hän sanoo pitävänsä esikuvana Kabylielle  ja jonka kanssa hän arvioi kansansa voivan toimia. Hän tapasi useita vaikutushenkilöitä Israelissa, myös infrastruktuuriministeri Uzi Landaun, joka oli kiinnostunut tilanteesta Kabyliessä, jossa on korkeita vuoria ja paljon vettä. Mehenni sanoo, että monissa maissa ymmärretään heidän toiveensa itsenäisyydestä, mutta Algerian runsaitten öljy- ja kaasuvarojen vuoksi se ei etene sympatiaa pitemmälle. Hän sanoo Algerian hallituksen ajavan voimallisesti maan islamilaistamista rakentaen moskeijoita kaikkialle, mutta se ei ole  investoinut mitään Kabylien kehittämiseen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271613
-          Ensimmäinen yksityisten omistama miehittämätön avaruuskapseli Dragon onnistui telakoitumaan kansainväliselle 100 miljardin USD avaruusasemalla lauantaina. Se lähestyi asemaa, väliin hidastaen, väliin pysähtyen ja välillä siirtyen kauemmas ennen kuin se uskalsi liukua 9 metrin päähän asemasta, jonka mekaaniset käsivarret tarttuivat siihen ohjaten sen paikalle, jossa sen lastiruuma voitiin avata. Lähestyminen oli riskialtis, sillä yksi väärä liike olisi aktivoinut automaattisen epäonnistumisen. Avaruushallitus teki 1.6 miljardin USD sopimuksen SpaceX:n kanssa 12:n lennon suorittamiseksi, koska sen avaruussukkulaohjelma lopetettiin. Dragon vei asemalle 544 kg vettä, ruokaa, vaatteita ja tarvikkeita, ja ottaa kotimatkalle 590 kg:n tavaralastin sukeltaakseen Atlantin aaltoihin 31. toukokuuta Kalifornian edustalla, josta se toivon mukaan voidaan nostaa ja valmistaa uutta lentoa varten. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=271512