Friday, January 04, 2008

PERJANTAI 04.01.08
1. SOS ISRAEL, rabbien muodostaman järjestön, joka ajaa juutalaisen elämän säilyttämistä kaikkialla Israelin maassa, johtaja rabbi Dov Wolpe käytti rajua ja värikästä kieltä torstaina järjestön kokouksessa käsitellessään Olmertin hallituksen toimia:
”Tämän kokouksen tarkoituksena on tehdä selväksi Israelin kansalle, että meitä uhkaa vakava vaara tämän hallituksen taholta. Hallituksemme on yhteistyössä vihollisemme, palestiinalaisen vihollisen, kanssa, joka haluaa tuhota Israelin. Hallitus antaa sille rahaa ja aseita, vapauttaa murhaajia. Tulimme tänne estääksemme tämän, Jumala armahtakoon, holokaustin, jonka hallitus tuottaa meille.”
RABBI WOLPE kutsui Olmertia petturiksi, ja totesi, että ”Israelin lain mukaan Olmert, varapääministeri Ramon, ulkoministeri Livni ja muut tulisi hirttää siksi, että he ovat yhteistyössä päiviemme natsien kanssa ja avustavat heitä Palestiinan Auktoriteetissa”.
Wolpen viittaus natseihin perustunee siihen, että yksi Fatahin perustamiseen osallistuneista Haj Amin al-Husseini, oli läheinen ystävä Hitlerin kanssa viettäen II maailmansodan ajan Berliinissä ja osallistuen aktiivisesti ”juutalaisten ongelman lopulliseen ratkaisuun”. Hän jopa suunnitteli perustavansa tuhoamisleirejä Lähi Itään.
CHABAD-RABBIN Dov Wolpen räväkät kommentit ovat herättäneet tuohtuneita vastalauseita ministerien ja kansanedustajien taholta. Oikeuskansleri Menachem Mazuz sanoo harkitsevansa poliisitutkimusten aloittamista hänen lausuntojensa johdosta. Kuten voi arvata, vasemmiston taholta tehdään viittauksia Rabinin murhaan johtaneisiin olosuhteisiin. (JP, INN)
2. IDF:N MIEHISTÖKAPASITEETISTA vastaava kenraalimajuri Elazar Stern joutui vihaisen kansanjoukon piirittämäksi torstaiaamuna tehtyään osanottovierailun Kiryat Arban kylään lähellä Hebronia palestiinalaisten terroristien perjantaina murhaamien IDF:n eliittisotilaitten Rubinin ja Amichain koteihin. Kenraalin pyrkiessä lähtemään paikalta vihaiset ihmiset piirittivät hänen autonsa parin kymmenen minuutin ajaksi paukuttaen hänen autoaan ja huutaen solvauksia.
”Sinä olet karkotusten rikollinen. Sinun tulisi olla häpeissäsi näyttäessäsi naamasi täällä. Sinä olet osa karkotuksia. Mene tiehesi, sinä et ole tervetullut täällä.” Stern pääsi lähtemään paikalta vasta poliisin tullessa hajottamaan mielenosoittajat. JP:n kolumnisti Matthew Wagner kutsuu mielen-osoittajia artikkelissaan ”Kansallisen juutalaisarmeijan” jäseniksi, joka sai alkunsa rabbi Meir Kahanen Israelissa laittomaksi julistetusta Kach-puolueesta. Mukana ollut Baruch Marzel selittää, että ihmisten viha Sterniä kohtaan johtuu siitä, että tämä kannattaa sotilaiden käyttämistä karkottamaan juutalaisia heidän kodeistaan. Hän toteaa, että tämän takia sadat nuoret sionistipojat kieltäytyvät palvelemasta armeijassa. Toiseksi Marzel vastustaa armeijan päätöstä sallia naissotilaitten käyttämistä eturintamassa ja vartiopalveluksessa miesten kanssa, joka hänen mukaansa johtaa hengelliseen tuhoon. ”Lisäksi IDF käyttää toistuvasti sotilaita aktivistien karkottamiseksi Homeshin ja Samarian juutalaisyhteisöistä”. (JP)
3. USA:N PRESIDENTTI Bush vaati torstaina ”Israelia poistamaan nuorten aktivistien ilman hallituksen lupaa rakentamat parakkiyhteisöt (outposts) Juudeassa ja Samariassa”. Niitä kutsutaan ”laittomiksi”, mutta niitä ei ole rakennettu vieraan omistamalle maalle, kuten vasemmiston painostusryhmät ja palestiinalaiset väittävät. Palestiinalaiset sen sijaan rakentavat valtion omistamalle maalle ilman, että hallitus puuttuu siihen mitenkään. Asiallisesti koko maa Jordanjoesta Välimereen kuuluu Balfourin julistuksen ja Kansainliiton päätöksellä ”juutalaisille tarkoitettuun kansalliseen kotimaahan”, ja siihen kuului alunperin myös nykyisen Jordanian alue. Israelin heikkojen hallitusten määrittelemätön politiikka noudatettavista periaatteista on johtanut siihen, että voimakkaan arabipropagandan ja Israelin äärivasemmiston hajotuspolitiikan seurauksena kansainväliseen kielenkäyttöön on iskostunut käsitys ”Israelin harjoittamasta laittomasta rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa”. Näitä alueita voidaan kutsua korkeintaan ”kiistanalaisiksi”, mutta ”juutalaisten oikeus asua ja rakentaa siellä ei ole laitonta”. Palestiinalaisten oikeudet asua ja rakentaa siellä sen sijaan eivät perustu kansainvälisesti hyväksyttyihin sopimuksiin. (JP)
4. TARKKAILIJAT ISRAELISSA otaksuvat, että Bushin vierailun tarkoituksena juuri tähän aikaan on vahvistaa pääministeri Olmertin asemaa nimenomaan oman kansansa silmissä sen lisäksi, että hän voi onnistuneella matkallaan paikata oman puolueensa presidenttiehdokkaitten asemaa. Olmertin kannatus juutalaisen kansa silmissä on edelleen vain muutaman prosentin. Ainoa, mistä Olmertille annetaan tunnustusta, on hänen viekas ja pettävän tuttavallinen tapansa luovia onnistuneesti vihamielisessä ympäristössä.
SEN SIJAAN on epäselvää, mitkä ovat Olmertin todelliset vaikuttimet. Ihmetellen kysellään, mikä sai vahvana oikeistolaisena pidetyn Likud-johtajan hylkäämään aiemmat periaatteensa ja antautumaan kannattamaan äärivasemmiston ajamaa ideologiaa jopa siinä määrin, että marxilaisen Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin tunnustaa Olmertin ideologian olevan lähellä hänen omaansa. Ehkä tämä on sittenkin Olmertin ominta omaa, jota hän ei voinut aiemmin tuoda esille, mutta nyt paljastaa avoimesti todellisen minänsä.
5. PALESTIINALAISET rauhanneuvottelijat ovat haistaneet verenhajun – Israelin neuvottelijoitten perääntymismentaliteetin - nenässään ja hyökkäävät nyt rajusti. He ovat koventaneet vaatimuksiaan kaiken aikaa. He ilmoittavat yksikantaan, ettei yhtään ”setlementtiä” saa jäädä Juudean ja Samarian alueelle ns. vihreän linjan taakse, mukaan lukien Ariel, Maale Adumim ja Etzion Blokki, joita Israel on kaikissa lausunnoissaan pitänyt osana Israelia. Har Homan jatkorakentaminen ja Atarotin uusi rakennusalue kuten ns. E-1 alue Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä ovat myös heidän kiellettyjen listallaan.
VIIMEISEKSI palestiinalaiset ilmoittavat kuulleensa huhuja, että Israel vaatii tulevaa Palestiinan valtiota aseettomaksi ja että Israelilla tulee olla oikeus valvoa sen alueita terrorismin levittäytymisen estämiseksi sen kautta idästä Israeliin.
”PALESTIINAN AUKTORITEETTI hylkää sellaiset puheet aseistamattomasta Palestiinan valtiosta. Ilman voimakasta turvallisuusjärjestöä oleva Palestiinan valtio ei tule säilymään edes yhtä päivää. Joka päivä Israel lähettää uuden viestin, ettei se halua rauhaa naapureittensa kanssa, ” valisti eräs korkea PA:n virkailija.
Toinen virkailija Ramallahissa totesi, että Israelin puheet Maale Adumimin ja muitten ”setlementtien” pitämisessä osana Israelia osoittaa, ettei Israel kannata kahden valtion periaatetta. Palestiinalaiset johtajat väittävät, että IDF:n viimeaikaiset toimet Länsirannalla ja Gazassa vaikeuttavat PA:n pyrkimyksiä vakiinnuttaa asemaansa näillä alueilla. (JP)
6. TORSTAINA JULKISTETUN Heprealaisen yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan Israelin imago USA:ssa ja Englannissa on huonontunut entisestään Gazasta vetäytymisen jälkeen. Tutkimuksessa havaittiin, että vain evakuoinnin ollessa käynnissä myönteisyys Israelia kohtaan kasvoi USA:ssa ja Englannissa, mutta sen jälkeen se on huonontunut siitä, mitä se oli ennen juutalaisten karkotuksia Gazan kaistalta.
TUTKIJAT USKOVAT, että tähän vaikuttaa ennen kaikkea se, että Israel mielletään edelleen Gazan alueen miehittäjäksi. Toisena havaintona huomioitiin, että Gazasta vetäytymisen jälkeen vaatimukset Israelin luopumiseksi uusista alueista ovat kasvaneet.
PÄÄMINISTERI Ariel Sharon uskotteli ennen Gazasta luopumista, että se tulisi parantamaan Israelin turvallisuutta ja että sen kansainvälinen imago tulisi paranemaan sen ansiosta. Kumpikaan näistä ei ole toteutunut, päinvastoin tilanne on huonontunut.
TUTKIMUS tehtiin käymällä läpilukemattomia julkilausumia ja artikkeleita USA:n ja Englannin lehdistössä kuten myös näitten maitten johtajia lausuntoja.
SHARONIN USKOTTU ja neuvonantaja Raanan Gissin valittaa, että tutkimus ei ota huomioon evakuoinnin jälkeisiä tapahtumia eikä kehitystä, kuten Libanonin sotaa, joka antoi maailmalle runsaasti negatiivista informaatiota Israelin ja varsinkin sen lentoaseen toimista Libanonissa.
TUTKIMUS osoitti, että PA:n vaalit 2006 olivat myös huonontaneet PA:n imagoa maailmalla johtuen siitä, että niiden seurauksena Hamas sai johtavan aseman PA:n hallituksessa.
7. UUTISOTSIKOITA
- GRANAATTI heitettiin juutalaiseen kotiin Harish kylässä Wadi alueella.
- Arabit sytyttivät tienvarsipommin sotilaita vastaan Hebronin lähellä, ei vahinkoja. Samariassa IDF:n sotilaat ampuivat kaksi aseistettua terroristia, ei omia vahinkoja.
- YESHAN RABBIT ovat kutsuneet juutalaisia yleiseen rukoushetkeen tiistaiaamuna kahdeksas tammikuuta Temppelivuorelle ennen Bushin tuloa maahan.
- SDEROTIIN putosi kaksi Kassam-rakettia tänään aamupäivällä.
- IDF JATKAA operaatiotaan Nablusissa sen jälkeen, kun sen läheisestä kylästä löydettiin asetehdas, jossa oli kaksi lähes valmista Kassam-rakettia, pommin-tekoaineita ja valmiita pommeja. PA kertoo takavarikoineensa 100 kivääriä Hamasilta Samariassa, mutta olettaa 500 kiväärin olevan vielä sen hallussa.
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtaja Ehud Barak harkitsee vaalien aikaistamista vielä tämän vuoden lopulle. Säännön mukaan ne pidetään 2010 syksyllä.
- 8 palestiinalaista sai surmansa eilen Gazassa IDF:n ja IAF:n vastatoimissa.

Thursday, January 03, 2008

TORSTAI 03.01.08
1. JUUTALAISTEN RUKOILEMINEN Temppelivuorella on kielletty verenvuodatuksen estämiseksi, sanoo Olmertin hallituksen sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. ”Juutalaiset voivat rukoilla vuorella, mutta vain sydämessään – huulten liikuttaminen rukoillessa on kielletty.” Dichter selventää, että muslimit ovat pyhittäneet Temppelivuoren itselleen ja katsovat juutalaisten rukoilemisen siellä provosoivan heitä.
KANSANEDUSTAJAT Aryeh Eldad ja Uri Ariel (NU/NRP Kfar Adumim kylästä Jordanjoen laaksossa) vaativat hallitusta tekemään päätöksen, jolla rukoileminen vuorella sallittaisiin.
UUSI JUUTALAINEN KONGRESSI tuomitsi Dichterin lausunnon kovasanaisesti: ”Ministeri Dichterin kommentit osoittavat, että hän ja hänen hallituksensa ovat täysin erossa todellisuudesta Temppelivuorella, juutalaisesta kansasta ja hallituksen velvollisuuksista molempia kohtaan. Tämä on uusi osoitus, että Olmertin hallitus on täysin lakannut olemasta juutalainen hallitus, jolla ei ole pienintäkään yhteyttä juutalaiseen kansaan. Todellisuudessa juutalainen kansa omaa vapauden uskonnolliseen ilmaisuun, mukaan lukien rukous ja Tora-opiskeli, kaikkialla - paitsi Temppelivuorella, heidän ainoalla pyhällä paikallaan.” Lausunnossa varoitetaan, että ”Olmertin hallitusta pidetään vastuunalaisena juutalaisen kansa syrjintään, josta sitä tullaan syyttämään juutalaisessa oikeusistuimessa, joka tullaan pystyttämään.”
DICHTERIN ilmaisema tulkinta, jota pidetään hallituksen kantana, on sitäkin vaikeampi hyväksyä, että pari viikkoa sitten juutalaisten ensimmäisen Temppelin hävityksen alkamisen muistopäivänä Hamas sai ilman vastalauseita lähettää muslimeja kiihottavaa ohjelmaa Temppelivuorelta samaan aikaan, kun juutalaisten pääsy vuorelle oli kielletty. (INN, Hillel Fendel)
2. EGYPTIN JA ISRAELIN ennestäänkin jännittyneet välit kokivat uuden iskun Egyptin salliessa Siinaille Ei Arishin leireille kootun arvolta parin tuhannen gazalaisen pyhiinvaeltajan palata Gazaan avaten Rafahin portit. Israel oli esittänyt, että Egyptin viranomaiset tutkisivat heidän tavaransa, mutta uutistiedoista päätellen mitään tarkastuksia ei suoritettu rajalla.
Egypti oli vaikeassa välikädessä, sillä pyhiinvaeltajat alkoivat menettää kärsivällisyytensä ja uhkasivat mielenosoituksilla, ja toisaalta Saudi Arabia painosti Egyptiä päästämään matkasta väsyneet ihmiset palaamaan koteihinsa.
PYHIINVAELTAJIEN joukossa oli Israelin puolustusviranomaisten mukaan Hamasin hallituksen jäseniä ja Hamasin aseellisen siiven Izza din Kassam korkeita johtajia. Lisäksi joittenkin pyhiinvaeltajien mukana tulleitten palestiinalaisten uskottiin saaneen sotilaskoulutusta Iranissa.
KORKEA puolustusministeriön edustaja valitti, että Egyptin käyttäytyminen on vastoin kaikkia sopimuksia, joista puolustusministeri Barak sopi presidentti Mubarakin kanssa äskeisen Egyptin vierailunsa aikana. Hän lisäsi, että paitsi että se vahingoittaa Israelin intressejä, se heikentää Mahmoud Abbasin asemaa, koska tämän katsotaan merkitsevä Hamasin voittoa.
PÄÄMINISTERIN kansliasta tiedotetaan, ettei tällä ole mitään tekemistä suhteitten jännittymisen kanssa. Pikemminkin se osoittaa Mubarakin halun olla ärsyttämättä Hamasia, jolla on läheiset suhteet Egyptissä toimivan Muslimiveljeskunnan kanssa, eikä Egyptin yleistä mielipidettä, joka herkästi katsoo Mubarakin taipuvan Israelin painostuksen alla, mitä pyhiinvaeltajien pakottaminen kulkemaan Israelin valvoman Kerem Shalomin terminaalin kautta olisi merkinnyt.
(JP, Y Katz,Kh A Toameh, H Keinon)
3. PÄÄMINISTERI Olmert valmistautuu odotettavissa olevan Winograd-komitean laatiman Libanonin kakkossotaa tutkivan loppuraportin julkistamiseen. Olmert ilmoitti pari päivää sitten, ettei hänellä ole mitään aikomuksia erota paikaltaan, vaan hän tutkii raporttia kaikessa rauhassa ja antaa siitä oman kommenttinsa omalla ajallaan ja tavallaan. Toinen puoluejohtaja, jota raportin julkistaminen koskee henkilökohtaisesti, on Ehud Barak, joka Labour-puolueen puheenjohtaja-kilvan ollessa kuumana tuli luvanneeksi, että hän erottaa puolueensa hallituksesta raportin julkistamisen jälkeen. Nyt hänen on tehtävä ratkaisunsa, mistä hän antaa ristiriitaisia tietoja. ULKOMINISTERI Tzipi Livni piti Winograd-raportin ykkösosan julkistamisen jälkeen lehdistötilaisuuden, jonka yhteydessä hän vaati Olmertin eroa. Olmert ei eronnut, mutta hän itse sai kovaa arvostelua siitä, ettei hän itse eronnut, kuten olisi ollut luontevaa.
OLMERT on tehnyt työtä keskustelemalla Livnin kanssa saadakseen tältä vakuutuksen, ettei Livni tällä kertaa kutsu mediaa omaan tilaisuuteensa, vaan odottaa Olmertin hoitavan sen.
Olmert on myös keskustellut Shasin ja Israel Beiteinun johtajien kanssa saadakseen niiltä lupauksen olla tekemättä yksipuolisia ratkaisuja. Olmertin pelkona on myös kapina oman Kadima-puolueensa parissa, jossa voi nousta vaatimus uudesta puheenjohtajasta. (JP)
4 ISRAELISSA VALMISTAUDUTAAN USA:n presidentti George W Bushin ensiviikon Israelin vierailuun. Ensimmäisenä hoidettavista asioista on korkean vieraan turvallisuuden takaaminen. Kaikkiaan 10 450 poliisia ja turvallisuusmiestä on komennettu tehtävän hoitamiseen. Bush tulee keskiviikkona iltapäivällä Ben Gurionin lentokentälle, joka on siksi ajaksi suljettu muulta lento-liikenteeltä. Bush kuljetetaan lentokentältä Givat Ram stadionille ja sieltä helikopterilla Jerusalemiin, mikä sallii valtatie ykkösen Tel Avivista Jerusalemiin pysymisen vapaana normaaliliikenteelle. Jerusalemin King David katu, jonka varrella Bush majoittuu, suljetaan vierailun ajaksi kokonaan.
Jerusalemiin johtavat tiet ja kaupungin kadut on jo juhlaliputettu Israelin ja USA:n lipuin.
BUSHIA ODOTTAVAT muutamat mielenosoitusryhmät. Yksi osoittaa mieltään Jonathan Pollardin suhteettoman pitkän vankeustuomion johdosta. Toinen on ihmisketju, joka muodostetaan Jerusalemin vanhankaupungin muurien ulkopuolelle. Kolmas mielenosoitus pidetään Har Homan sisäänkäynnin edessä vastalauseena kritiikille Har Homan jatkorakentamiselle.
BUSH HALUSI tehdä pienen muutoksen ohjelmaansa. Hänet lennätetään viimeisenä vierailupäivänä ennen kotimatkaansa helikopterilla Kapernaumiin Genessaretin rannalla, jossa Jeesus piti vuorisaarnansa. (JP, E Lefkovits, H Keinon)
5. FATAHIN alaosasto al-Aksa ilmoitti ampuneensa Kassam-raketin Samariassa Shaketin juutalaisyhteisöön. IDF tutkii asiaa. Tämä ei olisi ensimmäinen yritys raketin ampumiseksi Samariassa. Muutama kuukausi sitten Aksa ilmoitti raketin ampumisesta Jeninin lähellä.
TORSTAIAAMUNA raketti räjähti lähellä Holiday Inn hotellia Ashkelonin pohjoisosassa. Raketti oli ilmeisesti Katjusha-tyyppinen, se ei aiheuttanut aineellisia eikä ihmisvahinkoja.
KESKIVIIKKOILTANA Kassam-raketti räjähti lähellä Zikimin yhteisöä Negevin länsiosassa. Sekään ei aiheuttanut vahinkoa.
MAAN POHJOISOSASSA Karkurissa 16-vuotias arabipoika puukotti 40-vuotiasta juutalaismiestä Alonit kauppakeskuksen ulkopuolella. Poliisi pidätti puukottajan, jolla oli vielä veitsi mukanaan.
IAF:N ohjusisku keskiviikkona Beit Lahiyassa haavoitti PRC:n komentajaa Abu Shaabania ja toista terroristia. IAF myönsi iskun ja ilmoitti Shabakin avustaneen iskussa.
GOLANI PRIKAATI surmasi yhden palestiinalaisen pyssymiehen keskiviikon ja torstain välisenä yönä operoidessaan Gazan alueen eteläosassa.
SOTILAAT löysivät pistoolin piilotettuna arabin ajamasta autosta Hebronin lähellä keskiviikkona.
GAZAN ARABIT yrittivät päästä turva-aidan läpi keskiviikkoiltana ampuen raketteja ja tulittaen työntekijöitä aidalla lähellä Nahal Oz kibbutsia. Kukaan ei vahingoittunut.
Sotilaita tulitettiin Ramallahin ja Nablusin lähellä, ei vahinkoja.
Turvallisuusjoukot pidättivät yön aikana 28 epäiltyä Juudeassa ja Samariassa. (INN)
6. ISRAELIN YK-LÄHETTILÄS Dan Gillerman moitti turvallisuusneuvoston uutta puheenjohtajaa Gidalha Ettalhia, ettei tämä maininnut keskiviikkona pidetyn kokouksen aikana olosuhteita, joissa Gilad Shalitia pidetään panttivankina, eikä Ehud Goldwasseria tai Eldad Regeviä. Kokous oli otsikoitu ”Tilanne Lähi Idässä, mukaan lukien Palestiinan kysymys.” YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Gidalha Ettalhi on Libyasta. Gillerman vaati, että puheenjohtaja levittää kirjelmän kaikille neuvoston jäsenille.
Myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sai kopion siitä. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- ERIKOISJOUKOISSA Sayeret Matkal palveleva druusiupseeri Tamir Nebuani sai tapaturmaisesti surmansa tiistaina Negevissä navigointiharjoitusten yhteydessä.
- IDF AIKOO varustaa sotilaansa GPS-indikaattoreilla, joka ilmaisee kaiken aikaa heidän olinpaikkansa lähettämänsä signaalin avulla. IDF tiedusteli järjestelmän hankkimista Petha Tikvassa toimivalta yhtiöltä ITL Optronics Ltd, joka on erikoistunut laser- ja sähköoptisten laitteitten kehittämiseen maajoukoille. Monet Nato-joukot on jo varustettu vastaavilla laitteilla. Laite sopii kantajansa liivintaskuun. Se lähettää signaalin varmennetulla kanavalla satelliitille, josta tieto välittyy operaattorin vastaanottolaitteeseen. (INN)
- ITL KEHITTÄÄ laser järjestelmää puolustusministeriön tutkimus- ja kehitysosaston (Mafat) kanssa, joka antaa tarkka-ampujalle tarkat tiedot kohteesta tuulenvoimasta lähtien. Tämä mahdollistaa osuman yhdellä laukauksella pitkälläkin matkalla. Kolmas ITL yhtiön kehityspöydällä on laserjärjestelmä, joka pystyy ilmaisemaan tienvarsipommit ja muut räjähdyslaitteet. (INN)

Wednesday, January 02, 2008

KESKIVIIKKO 02.01.08
1. ”EGYPTI ON TYÖSKENNELLYT vuosikaudet meitä vastaan”, toteaa Israelin virkailija, jonka henkilöllisyyttä ei ole paljastettu. Hän selventää, että Egypti on toiminut vähentääkseen Israelin vaikutusta useilla diplomaattisilla forumeilla, joten ”Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin uhkaus kuumentaa diplomaattisia suhteita Israelin kanssa ei ole mitään uutta”. Gheit uhkasi ulkoministeri Tzipi Livnin arvostellessa Egyptin tapaa hoitaa salakuljetuksen valvontaa Siinailta Gazaan, että Egypti alkaa toimia Israelia vastaan varsinkin Afrikan maissa. ”Jos israelilaiset jatkavat hyökkäyksiään ja vaikutusvaltaansa USA:n ja Egyptin välisiä suhteita vastaan häiriten Egyptin intressejä, Egypti tulee varmasti vastaamaan siihen diplomaattisesti. Meillä on kynsiä, joilla voimme tehdä vastahyökkäyksiä moneen suuntaan ja diplomaattisesti.”
ISRAELILAINEN virkailija ottaa esimerkin Israelin aloitteesta YK:ssa, – ensimmäisen Israelin tekemän aloitteen YK:ssa – joka koski maatalousteknologian kehitystä ja vientiä, Egypti pyrki estämään aloitteen hyväksymisen YK:n täysistunnossa. Havaittuaan, että aloite oli menossa läpi joka tapauksessa, Egypti ei voinut muuta kuin pidättyä äänestyksestä. Aloite hyväksyttiin täysistunnossa äänin 118 – 29 pidättäytynyttä.
TOISENA ESIMERKKINÄ virkailija mainitsee Välimerenmaiden neljännesvuosittain pidettävät urheilukilpailut olympialaisten tapaan. Niihin osallistuvat kaikki Välimerenmaat, paitsi Israel. Espanjan ulkoministeri Miguel Moratinos yritti saada kutsun lähetettyä Israelille ja PA:lle Espanjan Almeriassa pidettyihin kisoihin, mutta Espanjan esitys kaadettiin Egyptin vaatimuksesta.
VIRKAILIJA OLETTAA, että Egypti haluaa Israelin olevan jatkuvan painostuksen alaisena, ettei se hetkeksikään hellittäisi neuvottelemasta palestiinalaisten kanssa. Olmert kertoi äskeisessä Jpostin haastattelussa, jota referoin eilen, että ”hän rukoilee joka päivä Mubarakin terveyden puolesta”, koska Olmertin käsityksen mukaan hän on Israelille myötämielinen.
Viimeisin maitten välisiä suhteita hiertävä on kolmentuhannen gazalaisen Mekkan pyhiinvaeltajan jääminen Egyptiin, koska Israel haluaa tarkistaa heidän henkilöllisyytensä ja matkatavaransa. Israel epäilee, että mukana on kymmenkunta Israelin etsimää terrorismista syytettyä ja että he yrittävät salakuljettaa Gazaan kymmeniä miljoonia USD. Pyhiinvaeltajat ovat osoittaneet mieltään tilapäisissä leireissä, joihin heidät ohjattiin, polttamalla leirin rakenteita. He ovat uhanneet aloittaa nälkälakon vaatimustensa tueksi. Vähentääkseen jännitystä Israel salli parin sadan pyhiinvaeltajan kulkea Jordanian kautta Israelin halki Gazaan. (JP)
2. OLMERT VAKUUTTAA, että nykyinen hallituskoostumus pystyy hyväksymään rauhansopimuksen palestiinalaisten kanssa muuttamatta hallituskoostumustaan. Tämä Olmertin lausunto yllätti Shasin ja Israel Beiteinun johtajat, jotka olivat jo valmiiksi käärmeissään Olmertin JP:n haastattelun yhteydessä esittämiensä mielipiteitten takia, joissa Olmert väitti, että jopa Israelin ystävämaina pidetyt valtiot ovat omaksuneet periaatteen, jonka mukaan Israel luopuu Juudeasta ja Samariasta vuoden 1949 aselepolinjoille saakka pienin poikkeuksin.
OLMERT KERTOI vastauksena kysymykseen, uskooko hän nykyisen hallituksen puitteissa voivansa saada Knessetin hyväksymisen rauhansuunnitelmalleen: ”Uskoisin tarvittavan enemmistön löytyvän Knessetissä diplomaattiselle prosessille – joten katsotaan, minkälaisen sopimuksen me saamme, jos saamme. Uskoisin Knessetin enemmistön kannattavan sopimusta, jonka katson voivani allekirjoittaa.”
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai heitti kylmää vetää kiukaalle todeten, ettei Shas ole mukana hallituksessa, joka luopuu Jerusalemin itsenäisyydestä ja pyhistä paikoista. ”PA:n kannatus on alle 30 % palestiinalaisten keskuudessa, joten ei ole oikein neuvotella sen kanssa diplomaattisista kysymyksistä. Shas tulee jatkamaan estääkseen minkä tahansa diplomaattisen prosessin, joka on irrallaan Israelin todellisuudesta. On sopimatonta, että PA neuvottelee ilmaisematta kantaansa, mutta Israel jatkaa yhä uusien myönnytysten tekemistä”.
ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Avigdor Lieberman totesi, että Mahmoud Abbas on heikko johtaja, joka ei edusta ketään, joten neuvottelut hänen kanssaan johtavat umpikujaan. Hän kehotti Olmertia keskittymään Israelin turvallisuuden ja hyvinvoinnin parantamiseen eikä jatkamaan turhia mainoskikkoja palestiinalaisten kanssa.
LABOUR-PUOLUE ilmaisi myöskin halunsa pidättyä turhalta kiirehtimiseltä odottaessaan Winograd-komitean loppuraportin julkistamista joskus Bushin Israelin vierailun jälkeen. Puheenjohtaja Ehud Barak toisti aiemmat lupauksensa puolueensa eroamisesta hallituksesta raportin julkistamisen jälkeen, joskin epäselvin sanoin. Kansanedustaja Danny Yatom (Labour), joka on lähellä Barakia, sanoi kannattavansa puolueen irrottamista hallituksesta yhtyen täten Ophir Pines-Paziin, Eiotan Gabeliin ja Shelly Yacimovitziin, joita pidetään puolueen kellokkaina ja useimmiten Olmertin hallituksen arvostelijoina.(JP)
3. PA:N REAKTIO Olmertin haastatteluun on yllättävän raju ottaen huomioon, että se käy häiriöille alttiita keskusteluja Olmertin hallituksen muodostaman tiimin kanssa.
ENITEN palestiinalaisia ärsytti Olmertin toteamus, että 32 000 asukkaan Maale Adumim Jerusalemin itäpuolella Jerikon tien varrella on ”jakamaton osa Jerusalemia ja Israelia.” PA:n virkailija vastaili Jpostin toimittajan kysymykseen Olmertin lausunnoista: ”Olmert näyttää elävän toisella planeetalla. Rauha ja setlementit (juutalaiskaupungit ja kylät Juudeassa ja Samariassa) eivät kuulu yhteen. Jos tämä on hänen politiikkansa, hän voi yhtä hyvin unohtaa löytävänsä sopimuskumppania palestiinalaisten puolelta.” Hän selvensi kantaansa todeten, etteivät palestiinalaiset tee mitään eroa ”setlementtien”, Maale Adumimin ja Har Homan välillä. ”Ne kaikki ovat laittomia setlementtejä, jotka on rakennettu miehitetylle maalle, joka kuuluu palestiinalaisille.”
PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad vaati kaiken rakentamisen lopettamista kaikissa ”setlementeissä” ja juutalaisissa lähiöissä Jerusalemin itäpuolella. Hän sanoi, että rakennus-toiminta Länsirannalla ja Itä Jerusalemissa on laitonta, ja että tämä kanta on ensimmäisenä rauhankeskustelujen ohjelmassa. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat kyseli, mitä Olmert tarkoitti puhuessaan erottautumisesta, ”sillä me vaadimme Israelin täyttä vetäytymistä Länsirannalta.” Hän vaatii, että Israel alkaa kasvattaa kansaansa siihen, että Israelin tulee luopua kaikista Palestiinan alueista, selvittää kaikki lopullista tilannetta koskevat asiat ja sitten vetäytyä myös valtaamistaan Libanonin ja Syyrian alueista. (JP)
4. KAHDEN ELIITTISOTILAAN, jotka olivat patikkaretkellä Hebronin vuorilla, murhaajat kuuluivat Fatahiin. Shin Betin (Israelin yleinen turvallisuuspalvelu) mukaan Ali Dandis, 24 , palveli Hebronin sharia-oikeuden kirjurina; Amar Taha, 26 Hebronista, kuului PA:n turvallisuusjoukkoihin. PA:n poliisin antamien tietojen mukaan he antautuivat PA:n poliisille murhapäivänä pelätessään IDF:n pidätystä. IDF esitti voimakkaan vastalauseen, ettei PA:n poliisi raportoinut heille pidätyksestä välittömästi vaan vasta Shin Betin saatua selville pidätyksen. PA:n poliisi palautti sotilaitten aseet IDF:n vaatimuksesta.
PA:N POLIISIT ovat ennenkin osallistuneet israelilaisten murhaamiseen. Ido Zoltanin murha Samariassa oli edellinen julkisuuteen tullut murhatapaus.
TURVALLISUUSJOUKOT ovat torjuneet päättäväisesti PA:n tiedotusministeri Malikin lapselliset vihjailut, että israelilaissotilaiden tarkoituksena oli myydä aseensa palestiinalaisille. ”Tätä vastaan todistavat havainnot murhapaikalla sekä murhaajien omat tunnustukset”. Sotilaitten mukana olleen naishenkilön, joka vältti murhan tai kidnappaamisen piiloutumalla, kertomusta ei ole julkistettu. (JP)
5. KUUSI TERRORISTIA sai surmansa keskiviikkoaamuna IAF:n ja IDF:n yhteistoiminnan tuloksena Gazan alueella. Terroristit aloittivat tulitaistelun sotilaita vastaan ampuen panssarin-torjunta ohjuksia sotilaita kohti, jotka vastasivat tuleen surmaten heistä yhden. IAF:n helikopterin ohjus surmasi viisi terroristia, jotka kuuluivat Al-Aksan ja PRC:n joukkoihin. Lisäksi viisi muuta terroristia haavoittui taistelun aikana. Yksi surmansa saaneista oli aluekomentaja.
TIISTAINA Hamasin jäsen sai surmansa ja viisi muuta haavoittui heidän yrittäessään päästä Gazasta Israelin puolelle turva-aitaa. (JP, INN)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak (Labour) osoitti harvinaista realismia todetessaan äskettäin, että Israelin turvallisuuden takaamiseksi Israelin tulee säilyttää Juudean ja Samarian valvonta omissa käsissään. Hän myös kertoi, että PA:n ja USA:n vaatimuksista huolimatta tiesulut ja turvallisuustarkastuspisteet tulevat pysymään ainakin toistaiseksi. Barak toesi, että tarkastuspisteet ovat osoittaneet tarpeellisuutensa ja ilman niitä Israel ei pystyisi tehokkaasti taistelemaan terrorismia vastaan. Hän tunnusti, että IDF on poistanut yhden tarkastuspisteen Hebronissa ja toisen lähellä Juudean erämaata sekä lisäksi joitain pienempiä pisteitä hiekka-teillä. Barak lupaili, että liikkumista Länsirannalla voidaan helpottaa edelleen, mutta että se tulee tapahtumaan sen mukaan, miten PA:n turvallisuustoimet edistyvät. Barakin mukaan IDF keskittää huomionsa Hamasin ja PFLP:n jäseniin, vaikka viimeiset murhat ovat Fatahin jäsenten tekemiä.
PA:N POLIISI ilmoittaa pidättäneensä potentiaalisen itsemurhaterroristin, jolla oli pommivyö, viime perjantaina lähellä Jeniniä. IDF ei tunne asiaa ja epäilee sen todellisuutta.
7. ISRAELIN OIKEUS määräsi kuusi perhettä muuttamaan pois Silwanin lähiöön Ateret Kohanim-järjestön rakennuttamasta 7-kerroksisesta talosta. Alue oli Jemenin juutalaisten asuttama 1930 luvulla, mutta he joutuivat muuttamaan pois palestiinalaisten väkivallan takia.

Tuesday, January 01, 2008

TIISTAI 01.01.08
1. ISRAELIN MEDIA JA UUTISTOIMISTOT ovat näyttävästi keskittyneet tarkastelemaan juuri päättynyttä vuotta 2007 ja laatimaan ennustuksia vuodelle 2008, vaikka tämä ei olekaan juutalaisten uusi vuosi. Eikä Jerusalem Post tee tässä poikkeusta.
”OLMERT: Jopa Israelin hyvät ystävätkin näkevät tulevaisuutemme perustuneina 1967 rajoihin, Jerusalem jaettua,” räväyttää Jpost koko etuaukean ylittävällä otsikolla esitellessään pääministerin haastattelua, joka julkistetaan kokonaisuudessaan perjantain lehdessä. Samalla Olmert kuitenkin vakuuttaa, etteivät nuo ”rajat”, jotka ovat tosiasiassa 1949 aselepolinjat, ole pysyviä maan rajoja, sillä ”Maale Adumim kuuluu oleellisesti Jerusalemiin ja Israeliin”, kuten artikkelissa todetaan Olmertin sanoin.
OLMERT toivoo voivansa pusertaa lopullisen Israelin ja PA:n välisen sopimuksen, mutta herjaa samalla ”joitakin poliittisia puolueita, jotka ovat irti todellisuudesta, joka vaatii Israelia tekemään kompromisseja osasta Israelin maata sen juutalaisen, demokraattien luonteen säilyttämiseksi.” Olmert ei tässä JP:n tekstin mukaan mainitse sanaa ”demografia”, mutta se kuultaa hänen sanojensa takaa. Olmert on useissa yhteyksissä viitannut siihen, että parissa vuosikymmenessä Israelin asukkaitten valtaosa on arabienemmistöinen vastoin uusimpia tutkimuksia, joitten mukaan tämä vaara on olematon. Olmert ei poliittisista syistä suostu muuttamaan vääriin ennusteisiin ja tilastotietoihin perustuvaa näkemystään.
OLMERTIN haastattelussa kiinnittyy huomio siihen, että hän heittäytyy kovin uskonnolliseksi:
”Ei ole mikään sattuma vaan se on melkein ”Jumalan käsi”, että Bush on USA:n presidentti, Nicolas Sarcozy Ranskan presidentti, Angela Merkel Saksan liittokansleri, Gordon Brown Englannin pääministeri ja että kvartetin erikoislähettiläs Lähi Itään on Tony Blair. Mikä mahdollinen kombinaatio voisi suosiollisempi Israelin valtiolle?”
Sen vuoksi Olmert katsoo, että on tehtävä kaikki mahdollinen edistyksen saavuttamiseksi niin kauan, kuin nämä henkilöt ovat vallassa.
OLMERT sanoo uskovansa, että Abbas on sydämessään tehnyt valinnan ”paluuoikeusmyytin ja Palestiinan valtion perustamismahdollisuuden välillä, jossa kaikki palestiinalaiset, pakolaiset mukaan luettuina, voivat elää.” Hän selvittää, ettei Abbas voi julkisesti sanoa hyväksyvänsä Israelia juutalaisena valtiona, mutta ”hän sielussaan hyväksyy sen”. Olmertin mielestä Abbasin julkinen tunnustus Israelista juutalaisena valtiona on merkityksetön.
OLMERT SANOO uskovansa sydämestään, että Gilad Shalit on elossa. Hän tunnustaa, että Egypti voisi tehdä enemmän salakuljetuksen lopettamiseksi Siinailta Gazaan, mutta sanoo ”rukoilevansa joka päivä Mubarakin terveyden puolesta”, jonka kanssa asioita hoidetaan eikä jonkun muun, jonka suhtautumisesta Israeliin ei tiedettäisi mitään.
OLMERT tunnustaa tiedostavansa Iranin aiheuttaman uhan Israelin olemassaololle ja sanoo, että ”Israel on aina toiminut ja valmistautunut mahdollisuuteen, että se lopulta joutuu puolustamaan itseään yksin. Näin on aina ollut ja on nyt mitä tahansa uhkaa vastaan. Ne, joitten tulee tietää, tiedostavat, että meillä on aseet, joilla puolustautua.”
OLMERT sanoo, että Bushin pian tapahtuva Israelin vierailu on ystävyyden osoitus kuten myös osoitus hänen tuestaan diplomaattiselle prosessille; ”hän ei tule Palestiinan valtion kummisetänä”.
2. OLMERT ANTOI direktiivin, jonka mukaan kaikki uudet rakennustoimet on hyväksytettävä
hänen kansliassaan. Tällä hän haluaa varmistaa, ”ettei tehdä mitään sellaista, mikä voisi pahoittaa Abbasin mieltä”. Olmertin puhemiehen Mark Regevin mukaan direktiivin piiriin kuuluvat myös suuret juutalaiskaupungit Juudeassa ja Samariassa, kuten Ariel, Maale Adumim ja Gush Etzion. Epäselväksi on jäänyt, millä perusteilla Olmert on voinut ottaa tällaiset valtuudet.
Regev selittää, että ”tiekartta” edellyttää ensimmäisen osansa mukaan kaiken setlementtien toiminnan lakkauttamista, myös luonnollisesta kasvusta johtuvan, mutta se ei koske Jerusalemia.
Olmert esittää palestiinalaista selittäessään, että ”on määrätty ristiriitaisuus sen välillä, mitä Israel lupaa ja mitä se käytännössä toteuttaa ja että direktiivi koskettelee tätä ristiriitaa”.
TZIPI LIVI tapasi PA:n pääneuvottelija n Ahmed Qurein eilen. He keskustelivat tavoista, joilla neuvotteluja voidaan jatkaa ja muotoilla neuvottelutiimien työtä. (JP)
3. ”BUSH LUE RAAMATTUASI, Jumala antoi Israelin juutalaisille.” Tällaisella tekstillä ja suurella Raamatun kuvalla (Holy Bible) varustettuja julisteita ilmestyy Jerusalemin katukuvaan lähipäivinä Bushin kolmepäiväisen Israelin vierailun ajaksi. Tzvi Fishman Am K´lavee järjestöstä ja Arutz 7 blogista kertoo: ”Julisteen tarkoituksena on suunnata uudelleen Israelin oppositio uusista vetäytymisistä takaisin jumalalliseen vaatimukseemme Israelin maasta, mikä on dokumentoitu yhä uudelleen ja uudelleen Raamatussa.” (INN)
AM K´LAVEE järjestää vuosittain Jerusalem-päivän Länsimuurilla (Kotel), jonne kerääntyy tuhansia Israelin lippuja heiluttavia ihmisiä. Järjestö on mukana useitten maanjuuri organisaatioihin massa-prostestien järjestämiseksi Bushin vierailun yhteydessä.
FISHMAN SELITTÄÄ, että Balfourin julistus vuonna 1917 oli Jumalaa pelkäävien miesten aikaansaama. Sillä perustettiin juutalaisille kansallinen koti Englannin silloin hallitsemalle alueelle, joka käsitti paitsi alueen Jordanjoesta Välimereen myös nykyisen Jordanian. Englanti sai Kansainliitolta mandaatin juutalaisten kansallisen kodin perustamiseksi 1922, mutta Englanti erotti siitä Jordanjoen itäpuolisen alueen Transjordanian puoli-itsenäiseksi kuningaskunnaksi Englannin suojeluksessa. Vuosien kuluessa Englannin hallitus ja silloista Palestiinaa hallitseva paikallishallinto tekivät kaikkensa estääkseen juutalaisia muuttamasta maahan, mutta sallivat arabien lähes valvomattoman muuton, joita tuli maahan runsaasti etsiessään työtä.
FISHMAN selittää, että myös Amerikka uskoo Raamattuun, ja siksi on edesvastuutonta, että USA:n Raamattuun uskova presidentti toimii vastoin Raamattua, joka on kristinuskon perusta.
Hän katsoo, että edellisten luovutusten yhteydessä Yeshan johtajien ottama käytännöllinen kanta maan luovuttamiseksi ei toiminut, sillä jokaisessa tilanteessa vasemmisto marssitti paikalle korkea-arvoisen kenraalin, joka arvovallallaan sekoitti johtajien päätökset Juudean ja Samarian asuttamiseksi sotilaallisista ja sionistisista perusteista ja vaaroista, mitkä aiheutuisivat Yeshan maan luovuttamisesta viholliselle. Tämä uusiutui kerran toisensa jälkeen, joista viimeisin oli Sharonin väärät vakuutukset turvallisuuden parantumisesta Gazan kaistan luovuttamisesta.
FISHMAN TOIVOO, että tätä julistetta levitetään internetin kautta kaikkialle kristillisissä maissa ja juutalaisissa yhteisöissä.
Julisteen hi-rez version voi tilata osoitteesta: fishman11@bezegint.net (INN)
4. PRESIDENTTI Bush ei aio tehdä kunnianosoitusvierailua Jasser Arafatin mausoleumissa Ramallahin Mukata-hallintokeskuksen vieressä, vaikka lähes jokainen ulkomainen johtaja on käynyt siellä. Bushin henkilökunnan taholta vahvistetaan, ettei siellä olla tietoisia suunnitelmasta, jonka mukaan Bush laskisi seppeleen Arafatin haudalle.
Palestiinalaiset ilmoittavat olevansa pettyneitä, mutta ymmärtävänsä tilanteen eivätkä halua nostaa meteliä asiasta. Bush vierailee tiettävästi Betlehemissä ja Jerikossa. Tämä on hänen ensimmäinen vierailunsa alueella presidenttinä.
ABBAS LÄHETTÄÄ kaksi neuvonantajaansa Yhdysvaltoihin ennen Bushin Ramallahin vierailua arvattavasti 9. tammikuuta. Yasser Abed Rabbo ja Akram Haniyeh yrittävät vaikuttaa Bushiin, että tämä painostaisi Israelia lopettamaan rakentamisen Juudeassa ja Samariassa, myös Har Homassa. Palestiinalaiset odottavat, että Bush ilmoittaa kantansa selkeästi puheessaan Ramallahissa, koska heidän mukaansa ”rakentaminen siellä vaarantaa rauhankeskustelut”. Palestiinalaiset katsovat, että Bushin vierailu on onnistunut, jos hän tekee niin.
MAHMOUD ABBAS poikkesi aiemmista ehdottoman torjuvasta asenteestaan Hamasia kohtaan tarjotessaan keskusteluja Hamasin johtajien kanssa puheessaan Fatahin perustamisen 43. vuosipäivien yhteydessä. Hamasin edustaja Fawzi Barhoun tuomitsi Abbasin puheen, koska ”se on täynnä kiihotusta ja eroamiseen kutsuvia sanoja”. Hän katsoi, ettei puhe antanut mitään uusia käytännön askeleita tien tasoittamiseksi välittömille keskusteluille. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- VIISI IHMISTÄ kuoli ja tusinoittain haavoittui Fatahin kannattajien mennessä Gazan kaduille juhliakseen Fatahin perustamisen 43. vuosipäivää. Hamas kielsi juhlallisuudet Gazassa ja lähetti poliisinsa hajottamaan juhlijat. (JP)
- SHIN BET kertoo vuosiraportissaan, että Hamas pyrkii kehittämään Kassamia Länsirannalla. Vuonna 2007 sattui 2946 terrori-iskua, edellisvuonna 2955. Viime vuoden aikana oli vain yksi itsemurhaisku, vuonna 2006 niitä oli 6 ja vuonna 2002 60. Kaikkiaan 13 israelilaista kuoli terrori-iskuissa viime vuonna, edellisvuonna 24 ja 50 vuonna 2005. Raportin mukaan Hamas on saanut vietyä 12 miljoonaa USD Länsirannalle viimeisen neljän kuukauden aikana rahoittaakseen toimintaansa Juudeassa ja Samariassa. Hizbullah salakuljetti Läsirannalle 50 miljoonaa USD viime vuonna Israelin vastaiseen taisteluun, mutta sen solujen määrä on pudonnut, nyt 65, aiemmin 80. Kansainvälinen Jihad ja al-Qaida ovat kasvattaneet asemaansa Länsirannalla ja Gazassa, jossa sitä edustaa Army of Islam. (JP)

Monday, December 31, 2007

MAANANTAI 31.12.07
1. VAIN IAF:N KONEET varustettuina ohjusten torjuntajärjestelmillä saa lentää Gazan yli,
ovat IDF:n uudet ohjeet helikopterien ja muitten koneitten ylilennoille Gazassa. Tämä siksi, että televisioitujen kuvien perusteella on voitu todeta terroristien hankkineen ilmatorjuntaohjuksia Gazaan ja kokeilleen niitä helikoptereita vastaan.
IDF sanoo ottaneensa oppia Libanonin kakkossodasta, jonka aikana Israelin ohjusalukset risteilivät Libanonin rannikolla ilman varotoimia, koska Hizbullahilla ei pitänyt olla maalta merelle ammuttavia torjuntaohjuksia. Tämän johdosta INS Hanina vaurioitui pahoin kiinalaisvalmisteisen C-802 laser-ohjatun ohjuksen iskusta alukseen. Neljä merisotilasta kuoli tässä iskussa.
TORSTAINA IAF:n helikopteri vältti täpärästi ohjuksen iskun Gazan yläpuolella. Helikopterin miehistö ei ollut havainnut mitään outoa, mutta kuvista päätellen ohjuksen savuvana osoitti sen välttäneen täysiskun hiuksenhienosti.
SUNNUNTAINA IDF:n sotilaat surmasivat Kerem Shalomin lähellä kaksi palestiinalaista, joiden havaittiin asettavan tienvarsipommia Gazan eteläosassa turva-aidan varteen, jonka viereistä tietä IDF:n partioautot käyttävät. Palestiinalaisilla oli pommin lisäksi automaattiaseet. (JP, Y Katz)
2. PÄÄMINISTERI Olmert vakuuttaa, ettei rauhankeskusteluissa tapahdu mitään edistystä, ennen kuin PA alkaa toimia terrorismin vastaisessa taistelussaan. Olmert lupasi, ettei käytännössä tehdä mitään muutoksia ennen selviä näyttöjä PA:n toiminnasta. Olmert antoi lausuntonsa kabinetin istunnossa eilen sen jälkeen, kun terroristit murhasivat kaksi israelilaista retkeilijää lähellä Kiryat Arbaa Juudean vuorilla. Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö al-Aksa Marttyyrien Prikaati ilmoitti ”teloittaneensa” sotilaat. PA:n pääministeri Fayad ilmoitti PA:n poliisin pidättäneen kaksi epäiltyä, mutta ilmoitusta voidaan syystä epäillä. Olmert muistutti PA:n velvollisuudesta terrorismin hävittämiseksi tavatessaan Abbasin torstaina.
SHASIN PUHEENJOHTAJA ministeri Eli Yishai vaati rauhankeskustelujen keskeyttämistä, kunnes PA osoittaa edistyneensä terrorijärjestöjen eliminoimiseksi alueellaan.
MUUTAMA TUNTI kabinetin istunnon jälkeen Haim Ramonin (Kadima) johtama ministeriryhmä kokoontui keskustelemaan kriteerien alentamista, joiden perusteella Israel voi vapauttaa tuomittuja palestiinalaisvankeja. Uusien kriteerien mukaan vanki voidaan vapauttaa, jos hänellä oli tarkoitus tappaa, mutta onnistui vain haavoittamaan, tai terrorisolun jäsen, joka ei itse suoranaisesti osallistunut tappamiseen, vaikka solu niin tekikin. Tämä on osa Olmertin hallituksen myönnytyspolitiikkaa, jolla Abbasin aseman kohentuvan palestiinalaisten silmissä. (JP, H Keinon)
3. ”AL-AKSAN KOMENTOPORRAS Gazan kaistalla kehottaa kaikkia osastoja ja toimintajoukkoja Länsirannalla välittömästi eliminoimaan ns. Salaam Fayadin”, kerrotaan koruttomasti al-Aksan sunnuntaina levittämissä lentolehtisissä Gazassa. Lehtisessä syytetään PA:n pääministeri Fayadin toimivan yhteistyössä USA:n ja Israelin kanssa.
PÄÄMINISTERI Fayad on kovan painostuksen alaisena. Jotkut Fatahin johtajat ja aktivistit syyttävät häntä siitä, että Fayad pidättäytyy maksamasta heille yleisistä varoista ja liittoutuu salaisesti Fatahin vallan vähentämiseksi. Toisten mukaan Fayad pyrkii käyttämään valtaansa voidakseen syrjäyttää Mahmoud Abbasin PA:n ”presidentin” paikalta.
LEHTOLEHTISESSÄ vaaditaan, että Abbas erottaa Fayadin, jota syytetään siitä, ettei hän ole maksanut Fatahin virkailijoitten ja tukijoitten palkkoja Gazassa. Lisäksi häntä syytetään kolmen Betlehemiin lauantaina eksyneen israelilaisen palauttamisesta, joista yksi oli IDF:n aseistettu sotilas. Lehtisessä kehotetaan kaikkia poliiseja Länsirannalla kieltäytymään tottelemasta Fayadin hallituksen antamia määräyksiä, koska ”se palvelee Amerikan suunnitelmaa ja auttaa Israelia eliminoimaan al-Aksa Marttyyrien Prikaatit”. Siinä myös vaaditaan sisäministeri Abdel Razzak al-Yahiyan erottamista, koska hän vaati al-Aksan hajottamista. (JP)
4. PA:N MINISTERIT ovat keksineet uusia verukkeita pyrkiessään selittämään, miksi al-Aksan terroristit pystyivät vapaasti ajamaan aseineen Hebronin vuorilla murhaten perjantaina kaksi israelilaista patikoitsijaa. PA:n informaatioministeri Riad al-Malki kertoi sunnuntaina median edustajille Ramallahissa, että murhaajat olivat aseitten ostajia, jotka tulivat vuorille tapaamaan potentiaalisia myyjiä. Murha tapahtui siksi, Malki kertoi, että heidän välilleen syntyi kinaa vihjaten, että israelilaissotilaat tulivat paikalle myymään aseensa murhaajilleen.
PA:N TURVALLISUUSMIEHET vahvistivat eilen, etteivät he ole löytäneet mitään todisteita muusta murhaan johtaneesta syystä. Murhaan ovat ilmoittautuneet osallistuneensa Fatah, Islamic Jihad ja Hamas. IDF pidätti viikonvaihteen aikana useita epäiltyjä palestiinalaisia Hebronissa.(JP)
5. ISRAEL PYRKII lieventämään kriisiä, minkä aiheutti n. kolmentuhannen Mekkan pyhiinvaeltajan juuttuminen Jordaniaan, josta heidät kuljetettiin kahdella laivalla Aqabasta Siinain rannikolle. He vaativat pääsyä Gazaan ilman turvatarkastusta, sillä joillakin heistä on Saudi Arabiassa saamiaan varoja miljoonia dollareita, joita he pyrkivät viemään Hamasin hallitukselle.
ISRAEL sallii 600 pyhiinvaeltajan pääsyn Jordaniasta Allenby-sillan kautta Israeliin ja sieltä Eretzin rajaterminaalin kautta Gazaan. Loput Egypti kuljettaa El Arishin lähelle pystyttämäänsä 11 tilapäiseen leiriin odottamaan, kunnes löydetään ratkaisu heidän päästämisekseen Gazaan. He eivät suostu kulkemaan Kerem Shalomin terminaalin kautta Israelin puolella rajaa peläten Israelin pidätyksiä ja takavarikointia. Heidän sallittaneen kulkea Rafahin terminaalin kautta, jos Egyptin rajavartijat suorittavat heidän tavaroittensa tarkastuksen.
ISRAEL EPÄILEE, että jotkut pyhiinvaeltajista matkustivat Teheraniin saamaan terrorikoulutusta. Palestiinalaislähteiden mukaan PA, Egypti ja Hamas ovat päässeet sopimukseen, jonka mukaan he saavat palata Gazaan Rafahin kautta. Egyptiläiset kertovat, että he ovat tutkineet pyhiinvaeltajien matkatavarat eivätkä löytäneet mitään epäilyttävää. (JP)
6. KANSANEDUSTAJAT lähes kaikista puolueista laativat yhteisen vaatimuksen, että pääministeri Olmertin tulee saapua Knessetin eteen keskustelemaan Winograd-raportin loppuraportista. Esityksen tueksi saatiin 50 kansanedustajan nimet vaadittavan 40 asemesta. Sunnuntaina allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat mm. Ophir Pines-Paz (Labour), Avigdor Yitzhaki (Kadima), ryhmän puheenjohtaja Zejava Gal-On (Meretz) sekä Likudin edustajaryhmän puheenjohtaja Gideon Saar. Kirjelmässä mainitaan, ettei voida sallia pääministerin suhtautuvan Libanonin sodan loppuraporttiin kevyesti ja yliolkaisesti, kuten Olmert on tehnyt ilmoittaessaan, ettei hän anna raportin vaikuttaa millään tavoin toimintaansa eikä eroa paikaltaan.
ALLEKIRJOITTAJINA ovat lähes kaikki hallitusyhteistyöhön osallistuvien puolueitten edustajat, jotka vakuuttavat, ettei pääministeri voi jatkaa vastuullisuutensa välttelemistä.
KADIMAN jotkut ministerit syyttävät kirjelmän laatijoita tarpeettomien lehtiartikkeleitten hankkimisesta. Olmert itse syyttää valtiontarkastaja Lindenstraussia hänen henkilökohtaisesta jahtaamisestaan neljässä Olmertia vastaan nostetussa poliisitutkimuksessa. (JP)
7. ISRAELIN VÄKILUKU vuoden 2007 lopussa on 7 241 000 asukasta, kertoo keskus-rekisteritoimisto. Siitä 75.6 % on juutalaisia (5 472 000); Arabeja 20 % (1 449 000); ”toisia” 4.4 % (320 000), joihin lasketaan maahan muuttaneet ei-juutalaiset, ei-arabikristityt ja ilman uskontoa rekisteröidyt kansalaiset.
VÄKILUKU kasvoi 2007 aikana 1,7 %, desimaalin vähemmän kuin 2006. Maahan saapui 18 000 muuttajaa; vauvoja syntyi 149 400.
Kaikkiaan 124 000 uutta kansalaista lisättiin rekisteriin vuonna 2007, siitä 88 % luonnollista kasvua (syntyneet – kuolleet) ja loput 12 % nettotuotto maahanmuuttajat - maastamuuttajat.
Uusia siirtolaisia muutti maahan 19 000, + ne jotka palasivat maahan pitkän ulkomailla oleskelun jälkeen. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- RANSKAN presidentti Nicholas Sakozy, joka on vierailulla ja lomamatkalla Egyptissä, ei kaihda sanojaan. Hän ilmoitti pari päivää sitten polttaneensa päreensä Syyrian presidentti Assadin venkoilun vuoksi. Egyptin korkeat islam-oppineet ovat puolestaan nostaneet kovan huudon, ettei ole sopivaa Egyptin islamin puhtaudelle Ranskan presidentin nukkua avoimesti samassa hotellihuoneessa tyttöystävänsä kanssa.
- VANHAHKO korujen ja timanttien myyjä Tel Avivissa mukiloitiin sairaalakuntoon ja hänen liikkeensä ryöstettiin.
- ISRAELIN VANKILASSA viittä elinkautista + 40 vuotta kärsivä Marwan Barghouti antaa lausuntoja lehdistölle kuin ainakin merkittävä poliitikko. Hän esitti äskettäin syytöksensä Israelia kohtaan, ettei se näytä olevan tosissaan ajamassa rauhan-sopimusta ja luopua Juudeasta ja Samariasta eikä Itä Jerusalemista. Hänen listallaan on tietenkin korkealla kaikkien palestiinalaisten vankien vapauttaminen. Hän vastustaa remonttia Fayadin hallituksen sisällä ennen vaaleja, ”jotka tulee pitää vasta sitten, kun Fatahin voitto on varma”. Fayadin hallitus on tavallaan laiton, sillä se perustettiin tilapäisenä, jonka aika meni umpeen kauan sitten.
- IDF surmasi 45 % vähemmän palestiinalaisia kuin edellisvuonna, eli 373, joista 131 oli sivullisia.
Siunattua uutta vuotta kaikille.

Sunday, December 30, 2007

SUNNUNTAI 30.12.07
1. FATAHIIN kuuluvan järjestön nimeltä ”Marttyyri Ayman Judehin ryhmät” ilmoitti suorittaneensa kahden Israelin eliittijoukoissa palvelleen nuoren miehen, Ahikam Amichain ja David Rubinin murhan perjantaina iltapäivällä Nahal Telem maastossa lähellä kotikyläänsä Kiryat Arbaa. He olivat patikkaretkellä nuoren naisen kanssa, jonka henkilöllisyyttä ei ole annettu.
NELJÄ AUTOLLA LIIKKUVAA terroristia oli herättänyt sotilaitten huomion, ja erään raportin mukaan he olivat keskustelleet terroristien kanssa. Jossain vaiheessa terroristit avasivat tulen sotilaita kohti, jotka vastasivat siihen mukanaan kuljettamillaan aseilla. He surmasivat yhden terroristeista ja haavoittivat toista ennen kuin he itse saivat kuolettavat osumat. Mukana ollut nainen piilottautui ja kutsui apua kännykällään, mutta linjan heikkouden vuoksi apujoukkojen tulo viivästyi. Punaisen puolikuun ambulanssi kävi tiettävästi hakemassa haavoittuneen terroristin murhaajien paettua autollaan tapahtumapaikalta, mutta Israelilaisten tullessa paikalle he voivat vain nostaa kuolleet sotilaat ja menehtyneen terroristin autoonsa.
IDF:n joukoilla, poliisilla, Zakalla ja MDA:lla oli vaikeuksia löytää tapahtumapaikkaa.
AMICHAI, 20, palveli laivaston Seal-joukoissa, Rubin, 21, lentovoimien (IAF) Shaldag-ryhmässä.
PERJANTAINA Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö al-Aksa ilmoitti teloittaneensa sotilaat Gazassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Seuraavana päivänä Islamic Jihad ilmoitti, että surmansa saanut terroristi kuului sen Hebronissa toimivaan soluun ja kolme muuta murhaan osallistunutta ovat piiloutuneet. Murhan syyksi he ilmoittivat IDF:n hyökkäykset Gazassa.
IDF SUORITTI ETSINTÖJÄ Hebronin sairaalassa samana iltana pidättäen sieltä kaksi haavoittunutta potilasta, joiden he epäilivät osallistuneen murhaan. Lisäksi IDF pidätti Hebronissa viisi asukasta epäiltyinä osallisuudesta murhaan.
JUUDEASSA JA SAMARIASSA toimii useita löysästi Fatahiin liittyviä terrorijärjestöjä, kuten Nablusissa toimiva Fursan al-Layil (Yön ratsastajat), Yasser Arafat ryhmät ja Marttyyri Ayamin Judeh ryhmä, joka ilmoittautui murhatyön suorittajaksi.
Pian PA:n sisäministeri Abdel Razzak al-Yahyan ilmoitettua, että Al-Aksa on lakannut olemasta, järjestö levitti tuhansia lentolehtisiä Länsirannalla vakuuttaen taistelun jatkuvan keskeytyksettä.
2. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayadille tuli kiire ilmoittaa, että kaikki terrorijärjestöt Länsirannalla on julistettu lakkautetuiksi, kätellessään Israelin presidentti Shimon Peresiä Herzlian talouskonferenssin yhteydessä lauantaina. Hän pelkää, että luvatut miljardit, joitten määrä on jo kasvanut 9 miljardiin USD, peruutetaan.
Fayad ilmoitti lisäksi, että PA:n poliisi on pidättänyt sotilaitten murhaan epäillyt. Fayad ilmoitti, että murha tehtiin PA:n alueella ja että se on vastuussa turvallisuudesta siellä. Hän myös vakuutti, että PA:n poliisi on koordinoinut toimintansa Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa ja murhatyön tutkimuksia suoritetaan yhdessä.
3. AL-QAIDAN johtaja Osama bin Laden ilmoitti teräväsanaisessa videoteipissä web-sivullaan lauantaina: ”Haluan vakuuttaa kansallemme Palestiinassa, että me tulemme laajentamaan jihadimme (pyhän sotamme) sinne. Me aiomme vapauttaa Palestiinan, koko Palestiinan alueen joesta (Jordanjoesta) mereen (Välimereen).
Hän muistutti al-Qaidan periaatteesta ”veri verestä, hävitys hävityksestä.”
AL-Qaidan johtajat antavat usein Palestiinan vapauttamista koskevia lausuntoja, mutta tätä pidetään erikoislaatuisena suorana uhkauksena Israelia vastaan ”Palestiinan” alueella:
”EMME TUNNUSTA yhtään tuumaa Palestiinan maata Israelille, kuten toiset muslimijohtajat ovat tehneet.” Al-Qaidan 56 minuutin pituisessa teipissä suurin osa koskettelee Irakia, jossa USA:n sotilasjohto väittää al-Qaidan olevan perääntymässä. Viestissä kehotetaan alueen sunni-muslimeja yhdistämään voimansa ja tukemaan al-Qaidaa. Samalla varoitetaan sunni-muslimeja tukemasta al-Qaidaa vastaan taistelevia heimoneuvostoja tai osallistumaan hallitusyhteistyöhön.
Teipin aitoutta tutkitaan, mutta ääni muistuttaa bin Ladenin ääntä ja se julkistettiin al-Qaidan media-aseessa Al-Sahab, joka julkaisee al-Qaidan viestejä web-sivuillaan.
4. IDF TAKAVARIKOI yhdessä Shabakin (yleinen turvallisuusjärjestö) kanssa Samariassa EU:n sokerilähetyksestä 6.5 tonnia potassium nitraattia, jota käytetään yleisesti pommien tekemiseen. Sen käyttö on kielletty palestiinalaisalueilla Länsirannalla ja Gazassa. Potassium nitraatti oli säilötty kangassäkkeihin, joissa luki suurin kirjaimin ”EEC 2 sugar, exported from EU”.
Israelin turvallisuusjärjestöt pitävät löydöstä yhtenä esimerkkinä PA:n pyrkimyksistä käyttää ulkomaisia avustuksia terrorismin tukemiseen. EU:n edustaja ei halunnut kommentoida asiaa.
TULEVAISUUS osoittanee, kuka oli salakuljetusyrityksen takana.
IDF:N ETSIESSÄ IDF:n sotilaitten murhaajia Nahal Telem alueella läheisen arabikylän asukkaat pyrkivät kaikin tavoin estämään heidän tutkimuksiaan. Tämä osoittaa, miten palestiinalaiset kansana tukevat terrorismia, eikä se ole vain muutamien hairahtuneitten miesten toimintaa.
IDF:N SOTILAAT pidättivät kaksi arabia Hawaran tarkastusasemalla, koska heillä oli veitset piilotettuina vaateisiinsa. Tällä asemalla lähellä Nablusia tehdään toistuvia yrityksiä läpäistä IDF:n turvallisuustarkastukset matkalla terrori-iskuun Israelin puolella.
LAUANTAINA terroristit räjäyttivät tienvarsipommin Gazan turva-aidan varrella sotilaitten ajaessa jeepillään partioretkellään. Kukaan ei loukkaantunut, mutta auto vaurioitui pahoin.
SAPATIN AIKANA terroristit ampuivat yli 12 kranaattia Gazasta Israeliin, kukaan ei haavoittunut.
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert sanoo pidättävänsä itselleen oikeuden tarkastaa kaikki Juudean ja Samarian alueella aloitettavat rakennustoimet. Tällä hän haluaa varmistaa, ettei aloiteta yllättäviä rakennustöitä, jotka voivat häiritä hänen ”rauhansuunnitelmansa” toteuttamista. Uutisen mukaan tämä ei koske Har Homan eikä Maale Adumimin rakennustöitä, koska ne ovat Jerusalemin rajojen sisäpuolella (ainakin Har Homa on). Kolmas kritiikkiä aiheuttanut uusi rakennuskohde on Ataronin alue lentokentän läheisyydessä. Sen rakentaminen jäädytettäneen tässä vaiheessa. Israelin neuvottelutiimi tulkitsee asiaa näin:
Ei uusia juutalaissiirtokuntia Juudeassa ja Samariassa; Ei suoranaista olevien siirtokuntien laajentamista; Ei maan pakkolunastamista palestiinalaisilta; Ei taloudellisia etuisuuksia israelilaisille, jotka haluavat asua ns. vihreän linjan, eli 1949 aselepolinjan takana.
6. UUTISOTSIKOITA
- VENÄJÄ kieltää myyneensä Iranille huippunykyaikaisia S-300 ilmatorjuntaohjuksia.
- MEKKASTA pyhiinvaellusmatkalta palaavat pari tuhatta palestiinalaista kieltäytyvät palaamasta Gazaan Rafiahin rajaterminaalin kautta, jota Israel valvoo. Israel on syyttänyt, että Egypti salli heidän pääsynsä Gazasta Egyptiin ilmoittamatta asiasta Israelille, ja että heidän joukossaan on IDF:n etsimiä terroristeja. Gazan Egyptin vastaisen raja-aidan varteen kokoontui eilen 7000 gazalaista heiluttaen Hamasin ja Palestiinan lippuja ja laukoen aseitaan ilmaan vaativat pyhiinvaeltajien pääsyä takaisin koteihinsa. IDF uskoo heidän pyrkivän salakuljettamaan suuria määriä rahaa Gazaan.
- SHAS ministeri ja puheenjohtaja Eli Yishai esitti eilen vaatimuksen, että keskustelut PA:n kanssa on lopetettava, kun israelilaisia murhataan. Hän ei pidä oikeana, että Israelin tulee toteuttaa ”tiekartan” määräykset samalla, kun PA antaa Abbasin johtaman Fatahin järjestöjen murhata israelilaisia. Hän kuitenkin torjui maailman rikkaimpana juutalaisena pidetyn Sheldon Adelsonin vetoomuksen, että Shas ja Israel Beiteinu eroavat hallituksesta saadakseen sen kaadetuksi.
- IDF:N BEDUIINIJOUKOT surmasivat eilen kaksi turvaliiveillä varustettua palestiinalaista, jotka olivat asettamassa pommia turva-aidan viereen Kerem Shalomin lähellä Gazan kaista eteläosassa.
- OLMERT ILMOITTI hallituksen istunnossa, ettei Israel vähennä turvallisuustarkastuksiaan, jos PA ei lopeta terrorijärjestöjä alueellaan.
- IDF pidätti 5000 rajan yli Siinailta Israeliin tullutta loikkaria 2007 aikana.
- YLEINEN MIELIPIDE ja kansanedustajat vaativat, ettei IDF karkota Hebronin ns. Rauhantaloon muuttanutta 20 perhettä, koska sitä koskevien myyntipapereitten oikeellisuutta tutkitaan monella taholla.
- www.debka.com kertoo, että Mekkan pyhiinvaellusmatkalta Gazaan pyrkivät pari tuhatta gazalaista tulivat Egyptin rannikolle laivoilla Aqabasta. Egyptiläiset ohjasivat heidät Nuweiban kokoamisleiriin, jossa heidän kohtalostaan neuvotellaan. Debkafile kertoo, että heillä on käteistä Saudi Arabiasta eri lahjoittajilta saamiaan varoja 150 miljoonaan USD arvosta. He eivät halua kulkea Rafian raja-terminaalin kautta peläten IDF:n takavarikoivan heidän rahansa.
- PAKISTANIA pidetään nyt vaarallisempana kuin Irania maassa vallitsevan kaaoksen vuoksi. USA:n turvallisuusvirkailijat vakuuttavat, että Pakistanin 50 – 50 ydinpommia ovat turvassa. Niitä vartioi myös USA:n erikoisjoukkoja, mutta Pakistan ei halua lisää USA:n joukkoja alueelleen.
- ISRAELIN yliopistojen luennoitsijat jatkavat pitkää lakkoaan.