TORSTAI 03.01.08
1. JUUTALAISTEN RUKOILEMINEN Temppelivuorella on kielletty verenvuodatuksen estämiseksi, sanoo Olmertin hallituksen sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. ”Juutalaiset voivat rukoilla vuorella, mutta vain sydämessään – huulten liikuttaminen rukoillessa on kielletty.” Dichter selventää, että muslimit ovat pyhittäneet Temppelivuoren itselleen ja katsovat juutalaisten rukoilemisen siellä provosoivan heitä.
KANSANEDUSTAJAT Aryeh Eldad ja Uri Ariel (NU/NRP Kfar Adumim kylästä Jordanjoen laaksossa) vaativat hallitusta tekemään päätöksen, jolla rukoileminen vuorella sallittaisiin.
UUSI JUUTALAINEN KONGRESSI tuomitsi Dichterin lausunnon kovasanaisesti: ”Ministeri Dichterin kommentit osoittavat, että hän ja hänen hallituksensa ovat täysin erossa todellisuudesta Temppelivuorella, juutalaisesta kansasta ja hallituksen velvollisuuksista molempia kohtaan. Tämä on uusi osoitus, että Olmertin hallitus on täysin lakannut olemasta juutalainen hallitus, jolla ei ole pienintäkään yhteyttä juutalaiseen kansaan. Todellisuudessa juutalainen kansa omaa vapauden uskonnolliseen ilmaisuun, mukaan lukien rukous ja Tora-opiskeli, kaikkialla - paitsi Temppelivuorella, heidän ainoalla pyhällä paikallaan.” Lausunnossa varoitetaan, että ”Olmertin hallitusta pidetään vastuunalaisena juutalaisen kansa syrjintään, josta sitä tullaan syyttämään juutalaisessa oikeusistuimessa, joka tullaan pystyttämään.”
DICHTERIN ilmaisema tulkinta, jota pidetään hallituksen kantana, on sitäkin vaikeampi hyväksyä, että pari viikkoa sitten juutalaisten ensimmäisen Temppelin hävityksen alkamisen muistopäivänä Hamas sai ilman vastalauseita lähettää muslimeja kiihottavaa ohjelmaa Temppelivuorelta samaan aikaan, kun juutalaisten pääsy vuorelle oli kielletty. (INN, Hillel Fendel)
2. EGYPTIN JA ISRAELIN ennestäänkin jännittyneet välit kokivat uuden iskun Egyptin salliessa Siinaille Ei Arishin leireille kootun arvolta parin tuhannen gazalaisen pyhiinvaeltajan palata Gazaan avaten Rafahin portit. Israel oli esittänyt, että Egyptin viranomaiset tutkisivat heidän tavaransa, mutta uutistiedoista päätellen mitään tarkastuksia ei suoritettu rajalla.
Egypti oli vaikeassa välikädessä, sillä pyhiinvaeltajat alkoivat menettää kärsivällisyytensä ja uhkasivat mielenosoituksilla, ja toisaalta Saudi Arabia painosti Egyptiä päästämään matkasta väsyneet ihmiset palaamaan koteihinsa.
PYHIINVAELTAJIEN joukossa oli Israelin puolustusviranomaisten mukaan Hamasin hallituksen jäseniä ja Hamasin aseellisen siiven Izza din Kassam korkeita johtajia. Lisäksi joittenkin pyhiinvaeltajien mukana tulleitten palestiinalaisten uskottiin saaneen sotilaskoulutusta Iranissa.
KORKEA puolustusministeriön edustaja valitti, että Egyptin käyttäytyminen on vastoin kaikkia sopimuksia, joista puolustusministeri Barak sopi presidentti Mubarakin kanssa äskeisen Egyptin vierailunsa aikana. Hän lisäsi, että paitsi että se vahingoittaa Israelin intressejä, se heikentää Mahmoud Abbasin asemaa, koska tämän katsotaan merkitsevä Hamasin voittoa.
PÄÄMINISTERIN kansliasta tiedotetaan, ettei tällä ole mitään tekemistä suhteitten jännittymisen kanssa. Pikemminkin se osoittaa Mubarakin halun olla ärsyttämättä Hamasia, jolla on läheiset suhteet Egyptissä toimivan Muslimiveljeskunnan kanssa, eikä Egyptin yleistä mielipidettä, joka herkästi katsoo Mubarakin taipuvan Israelin painostuksen alla, mitä pyhiinvaeltajien pakottaminen kulkemaan Israelin valvoman Kerem Shalomin terminaalin kautta olisi merkinnyt.
(JP, Y Katz,Kh A Toameh, H Keinon)
3. PÄÄMINISTERI Olmert valmistautuu odotettavissa olevan Winograd-komitean laatiman Libanonin kakkossotaa tutkivan loppuraportin julkistamiseen. Olmert ilmoitti pari päivää sitten, ettei hänellä ole mitään aikomuksia erota paikaltaan, vaan hän tutkii raporttia kaikessa rauhassa ja antaa siitä oman kommenttinsa omalla ajallaan ja tavallaan. Toinen puoluejohtaja, jota raportin julkistaminen koskee henkilökohtaisesti, on Ehud Barak, joka Labour-puolueen puheenjohtaja-kilvan ollessa kuumana tuli luvanneeksi, että hän erottaa puolueensa hallituksesta raportin julkistamisen jälkeen. Nyt hänen on tehtävä ratkaisunsa, mistä hän antaa ristiriitaisia tietoja. ULKOMINISTERI Tzipi Livni piti Winograd-raportin ykkösosan julkistamisen jälkeen lehdistötilaisuuden, jonka yhteydessä hän vaati Olmertin eroa. Olmert ei eronnut, mutta hän itse sai kovaa arvostelua siitä, ettei hän itse eronnut, kuten olisi ollut luontevaa.
OLMERT on tehnyt työtä keskustelemalla Livnin kanssa saadakseen tältä vakuutuksen, ettei Livni tällä kertaa kutsu mediaa omaan tilaisuuteensa, vaan odottaa Olmertin hoitavan sen.
Olmert on myös keskustellut Shasin ja Israel Beiteinun johtajien kanssa saadakseen niiltä lupauksen olla tekemättä yksipuolisia ratkaisuja. Olmertin pelkona on myös kapina oman Kadima-puolueensa parissa, jossa voi nousta vaatimus uudesta puheenjohtajasta. (JP)
4 ISRAELISSA VALMISTAUDUTAAN USA:n presidentti George W Bushin ensiviikon Israelin vierailuun. Ensimmäisenä hoidettavista asioista on korkean vieraan turvallisuuden takaaminen. Kaikkiaan 10 450 poliisia ja turvallisuusmiestä on komennettu tehtävän hoitamiseen. Bush tulee keskiviikkona iltapäivällä Ben Gurionin lentokentälle, joka on siksi ajaksi suljettu muulta lento-liikenteeltä. Bush kuljetetaan lentokentältä Givat Ram stadionille ja sieltä helikopterilla Jerusalemiin, mikä sallii valtatie ykkösen Tel Avivista Jerusalemiin pysymisen vapaana normaaliliikenteelle. Jerusalemin King David katu, jonka varrella Bush majoittuu, suljetaan vierailun ajaksi kokonaan.
Jerusalemiin johtavat tiet ja kaupungin kadut on jo juhlaliputettu Israelin ja USA:n lipuin.
BUSHIA ODOTTAVAT muutamat mielenosoitusryhmät. Yksi osoittaa mieltään Jonathan Pollardin suhteettoman pitkän vankeustuomion johdosta. Toinen on ihmisketju, joka muodostetaan Jerusalemin vanhankaupungin muurien ulkopuolelle. Kolmas mielenosoitus pidetään Har Homan sisäänkäynnin edessä vastalauseena kritiikille Har Homan jatkorakentamiselle.
BUSH HALUSI tehdä pienen muutoksen ohjelmaansa. Hänet lennätetään viimeisenä vierailupäivänä ennen kotimatkaansa helikopterilla Kapernaumiin Genessaretin rannalla, jossa Jeesus piti vuorisaarnansa. (JP, E Lefkovits, H Keinon)
5. FATAHIN alaosasto al-Aksa ilmoitti ampuneensa Kassam-raketin Samariassa Shaketin juutalaisyhteisöön. IDF tutkii asiaa. Tämä ei olisi ensimmäinen yritys raketin ampumiseksi Samariassa. Muutama kuukausi sitten Aksa ilmoitti raketin ampumisesta Jeninin lähellä.
TORSTAIAAMUNA raketti räjähti lähellä Holiday Inn hotellia Ashkelonin pohjoisosassa. Raketti oli ilmeisesti Katjusha-tyyppinen, se ei aiheuttanut aineellisia eikä ihmisvahinkoja.
KESKIVIIKKOILTANA Kassam-raketti räjähti lähellä Zikimin yhteisöä Negevin länsiosassa. Sekään ei aiheuttanut vahinkoa.
MAAN POHJOISOSASSA Karkurissa 16-vuotias arabipoika puukotti 40-vuotiasta juutalaismiestä Alonit kauppakeskuksen ulkopuolella. Poliisi pidätti puukottajan, jolla oli vielä veitsi mukanaan.
IAF:N ohjusisku keskiviikkona Beit Lahiyassa haavoitti PRC:n komentajaa Abu Shaabania ja toista terroristia. IAF myönsi iskun ja ilmoitti Shabakin avustaneen iskussa.
GOLANI PRIKAATI surmasi yhden palestiinalaisen pyssymiehen keskiviikon ja torstain välisenä yönä operoidessaan Gazan alueen eteläosassa.
SOTILAAT löysivät pistoolin piilotettuna arabin ajamasta autosta Hebronin lähellä keskiviikkona.
GAZAN ARABIT yrittivät päästä turva-aidan läpi keskiviikkoiltana ampuen raketteja ja tulittaen työntekijöitä aidalla lähellä Nahal Oz kibbutsia. Kukaan ei vahingoittunut.
Sotilaita tulitettiin Ramallahin ja Nablusin lähellä, ei vahinkoja.
Turvallisuusjoukot pidättivät yön aikana 28 epäiltyä Juudeassa ja Samariassa. (INN)
6. ISRAELIN YK-LÄHETTILÄS Dan Gillerman moitti turvallisuusneuvoston uutta puheenjohtajaa Gidalha Ettalhia, ettei tämä maininnut keskiviikkona pidetyn kokouksen aikana olosuhteita, joissa Gilad Shalitia pidetään panttivankina, eikä Ehud Goldwasseria tai Eldad Regeviä. Kokous oli otsikoitu ”Tilanne Lähi Idässä, mukaan lukien Palestiinan kysymys.” YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Gidalha Ettalhi on Libyasta. Gillerman vaati, että puheenjohtaja levittää kirjelmän kaikille neuvoston jäsenille.
Myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sai kopion siitä. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- ERIKOISJOUKOISSA Sayeret Matkal palveleva druusiupseeri Tamir Nebuani sai tapaturmaisesti surmansa tiistaina Negevissä navigointiharjoitusten yhteydessä.
- IDF AIKOO varustaa sotilaansa GPS-indikaattoreilla, joka ilmaisee kaiken aikaa heidän olinpaikkansa lähettämänsä signaalin avulla. IDF tiedusteli järjestelmän hankkimista Petha Tikvassa toimivalta yhtiöltä ITL Optronics Ltd, joka on erikoistunut laser- ja sähköoptisten laitteitten kehittämiseen maajoukoille. Monet Nato-joukot on jo varustettu vastaavilla laitteilla. Laite sopii kantajansa liivintaskuun. Se lähettää signaalin varmennetulla kanavalla satelliitille, josta tieto välittyy operaattorin vastaanottolaitteeseen. (INN)
- ITL KEHITTÄÄ laser järjestelmää puolustusministeriön tutkimus- ja kehitysosaston (Mafat) kanssa, joka antaa tarkka-ampujalle tarkat tiedot kohteesta tuulenvoimasta lähtien. Tämä mahdollistaa osuman yhdellä laukauksella pitkälläkin matkalla. Kolmas ITL yhtiön kehityspöydällä on laserjärjestelmä, joka pystyy ilmaisemaan tienvarsipommit ja muut räjähdyslaitteet. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021