MAANANTAI 31.12.07
1. VAIN IAF:N KONEET varustettuina ohjusten torjuntajärjestelmillä saa lentää Gazan yli,
ovat IDF:n uudet ohjeet helikopterien ja muitten koneitten ylilennoille Gazassa. Tämä siksi, että televisioitujen kuvien perusteella on voitu todeta terroristien hankkineen ilmatorjuntaohjuksia Gazaan ja kokeilleen niitä helikoptereita vastaan.
IDF sanoo ottaneensa oppia Libanonin kakkossodasta, jonka aikana Israelin ohjusalukset risteilivät Libanonin rannikolla ilman varotoimia, koska Hizbullahilla ei pitänyt olla maalta merelle ammuttavia torjuntaohjuksia. Tämän johdosta INS Hanina vaurioitui pahoin kiinalaisvalmisteisen C-802 laser-ohjatun ohjuksen iskusta alukseen. Neljä merisotilasta kuoli tässä iskussa.
TORSTAINA IAF:n helikopteri vältti täpärästi ohjuksen iskun Gazan yläpuolella. Helikopterin miehistö ei ollut havainnut mitään outoa, mutta kuvista päätellen ohjuksen savuvana osoitti sen välttäneen täysiskun hiuksenhienosti.
SUNNUNTAINA IDF:n sotilaat surmasivat Kerem Shalomin lähellä kaksi palestiinalaista, joiden havaittiin asettavan tienvarsipommia Gazan eteläosassa turva-aidan varteen, jonka viereistä tietä IDF:n partioautot käyttävät. Palestiinalaisilla oli pommin lisäksi automaattiaseet. (JP, Y Katz)
2. PÄÄMINISTERI Olmert vakuuttaa, ettei rauhankeskusteluissa tapahdu mitään edistystä, ennen kuin PA alkaa toimia terrorismin vastaisessa taistelussaan. Olmert lupasi, ettei käytännössä tehdä mitään muutoksia ennen selviä näyttöjä PA:n toiminnasta. Olmert antoi lausuntonsa kabinetin istunnossa eilen sen jälkeen, kun terroristit murhasivat kaksi israelilaista retkeilijää lähellä Kiryat Arbaa Juudean vuorilla. Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö al-Aksa Marttyyrien Prikaati ilmoitti ”teloittaneensa” sotilaat. PA:n pääministeri Fayad ilmoitti PA:n poliisin pidättäneen kaksi epäiltyä, mutta ilmoitusta voidaan syystä epäillä. Olmert muistutti PA:n velvollisuudesta terrorismin hävittämiseksi tavatessaan Abbasin torstaina.
SHASIN PUHEENJOHTAJA ministeri Eli Yishai vaati rauhankeskustelujen keskeyttämistä, kunnes PA osoittaa edistyneensä terrorijärjestöjen eliminoimiseksi alueellaan.
MUUTAMA TUNTI kabinetin istunnon jälkeen Haim Ramonin (Kadima) johtama ministeriryhmä kokoontui keskustelemaan kriteerien alentamista, joiden perusteella Israel voi vapauttaa tuomittuja palestiinalaisvankeja. Uusien kriteerien mukaan vanki voidaan vapauttaa, jos hänellä oli tarkoitus tappaa, mutta onnistui vain haavoittamaan, tai terrorisolun jäsen, joka ei itse suoranaisesti osallistunut tappamiseen, vaikka solu niin tekikin. Tämä on osa Olmertin hallituksen myönnytyspolitiikkaa, jolla Abbasin aseman kohentuvan palestiinalaisten silmissä. (JP, H Keinon)
3. ”AL-AKSAN KOMENTOPORRAS Gazan kaistalla kehottaa kaikkia osastoja ja toimintajoukkoja Länsirannalla välittömästi eliminoimaan ns. Salaam Fayadin”, kerrotaan koruttomasti al-Aksan sunnuntaina levittämissä lentolehtisissä Gazassa. Lehtisessä syytetään PA:n pääministeri Fayadin toimivan yhteistyössä USA:n ja Israelin kanssa.
PÄÄMINISTERI Fayad on kovan painostuksen alaisena. Jotkut Fatahin johtajat ja aktivistit syyttävät häntä siitä, että Fayad pidättäytyy maksamasta heille yleisistä varoista ja liittoutuu salaisesti Fatahin vallan vähentämiseksi. Toisten mukaan Fayad pyrkii käyttämään valtaansa voidakseen syrjäyttää Mahmoud Abbasin PA:n ”presidentin” paikalta.
LEHTOLEHTISESSÄ vaaditaan, että Abbas erottaa Fayadin, jota syytetään siitä, ettei hän ole maksanut Fatahin virkailijoitten ja tukijoitten palkkoja Gazassa. Lisäksi häntä syytetään kolmen Betlehemiin lauantaina eksyneen israelilaisen palauttamisesta, joista yksi oli IDF:n aseistettu sotilas. Lehtisessä kehotetaan kaikkia poliiseja Länsirannalla kieltäytymään tottelemasta Fayadin hallituksen antamia määräyksiä, koska ”se palvelee Amerikan suunnitelmaa ja auttaa Israelia eliminoimaan al-Aksa Marttyyrien Prikaatit”. Siinä myös vaaditaan sisäministeri Abdel Razzak al-Yahiyan erottamista, koska hän vaati al-Aksan hajottamista. (JP)
4. PA:N MINISTERIT ovat keksineet uusia verukkeita pyrkiessään selittämään, miksi al-Aksan terroristit pystyivät vapaasti ajamaan aseineen Hebronin vuorilla murhaten perjantaina kaksi israelilaista patikoitsijaa. PA:n informaatioministeri Riad al-Malki kertoi sunnuntaina median edustajille Ramallahissa, että murhaajat olivat aseitten ostajia, jotka tulivat vuorille tapaamaan potentiaalisia myyjiä. Murha tapahtui siksi, Malki kertoi, että heidän välilleen syntyi kinaa vihjaten, että israelilaissotilaat tulivat paikalle myymään aseensa murhaajilleen.
PA:N TURVALLISUUSMIEHET vahvistivat eilen, etteivät he ole löytäneet mitään todisteita muusta murhaan johtaneesta syystä. Murhaan ovat ilmoittautuneet osallistuneensa Fatah, Islamic Jihad ja Hamas. IDF pidätti viikonvaihteen aikana useita epäiltyjä palestiinalaisia Hebronissa.(JP)
5. ISRAEL PYRKII lieventämään kriisiä, minkä aiheutti n. kolmentuhannen Mekkan pyhiinvaeltajan juuttuminen Jordaniaan, josta heidät kuljetettiin kahdella laivalla Aqabasta Siinain rannikolle. He vaativat pääsyä Gazaan ilman turvatarkastusta, sillä joillakin heistä on Saudi Arabiassa saamiaan varoja miljoonia dollareita, joita he pyrkivät viemään Hamasin hallitukselle.
ISRAEL sallii 600 pyhiinvaeltajan pääsyn Jordaniasta Allenby-sillan kautta Israeliin ja sieltä Eretzin rajaterminaalin kautta Gazaan. Loput Egypti kuljettaa El Arishin lähelle pystyttämäänsä 11 tilapäiseen leiriin odottamaan, kunnes löydetään ratkaisu heidän päästämisekseen Gazaan. He eivät suostu kulkemaan Kerem Shalomin terminaalin kautta Israelin puolella rajaa peläten Israelin pidätyksiä ja takavarikointia. Heidän sallittaneen kulkea Rafahin terminaalin kautta, jos Egyptin rajavartijat suorittavat heidän tavaroittensa tarkastuksen.
ISRAEL EPÄILEE, että jotkut pyhiinvaeltajista matkustivat Teheraniin saamaan terrorikoulutusta. Palestiinalaislähteiden mukaan PA, Egypti ja Hamas ovat päässeet sopimukseen, jonka mukaan he saavat palata Gazaan Rafahin kautta. Egyptiläiset kertovat, että he ovat tutkineet pyhiinvaeltajien matkatavarat eivätkä löytäneet mitään epäilyttävää. (JP)
6. KANSANEDUSTAJAT lähes kaikista puolueista laativat yhteisen vaatimuksen, että pääministeri Olmertin tulee saapua Knessetin eteen keskustelemaan Winograd-raportin loppuraportista. Esityksen tueksi saatiin 50 kansanedustajan nimet vaadittavan 40 asemesta. Sunnuntaina allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat mm. Ophir Pines-Paz (Labour), Avigdor Yitzhaki (Kadima), ryhmän puheenjohtaja Zejava Gal-On (Meretz) sekä Likudin edustajaryhmän puheenjohtaja Gideon Saar. Kirjelmässä mainitaan, ettei voida sallia pääministerin suhtautuvan Libanonin sodan loppuraporttiin kevyesti ja yliolkaisesti, kuten Olmert on tehnyt ilmoittaessaan, ettei hän anna raportin vaikuttaa millään tavoin toimintaansa eikä eroa paikaltaan.
ALLEKIRJOITTAJINA ovat lähes kaikki hallitusyhteistyöhön osallistuvien puolueitten edustajat, jotka vakuuttavat, ettei pääministeri voi jatkaa vastuullisuutensa välttelemistä.
KADIMAN jotkut ministerit syyttävät kirjelmän laatijoita tarpeettomien lehtiartikkeleitten hankkimisesta. Olmert itse syyttää valtiontarkastaja Lindenstraussia hänen henkilökohtaisesta jahtaamisestaan neljässä Olmertia vastaan nostetussa poliisitutkimuksessa. (JP)
7. ISRAELIN VÄKILUKU vuoden 2007 lopussa on 7 241 000 asukasta, kertoo keskus-rekisteritoimisto. Siitä 75.6 % on juutalaisia (5 472 000); Arabeja 20 % (1 449 000); ”toisia” 4.4 % (320 000), joihin lasketaan maahan muuttaneet ei-juutalaiset, ei-arabikristityt ja ilman uskontoa rekisteröidyt kansalaiset.
VÄKILUKU kasvoi 2007 aikana 1,7 %, desimaalin vähemmän kuin 2006. Maahan saapui 18 000 muuttajaa; vauvoja syntyi 149 400.
Kaikkiaan 124 000 uutta kansalaista lisättiin rekisteriin vuonna 2007, siitä 88 % luonnollista kasvua (syntyneet – kuolleet) ja loput 12 % nettotuotto maahanmuuttajat - maastamuuttajat.
Uusia siirtolaisia muutti maahan 19 000, + ne jotka palasivat maahan pitkän ulkomailla oleskelun jälkeen. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- RANSKAN presidentti Nicholas Sakozy, joka on vierailulla ja lomamatkalla Egyptissä, ei kaihda sanojaan. Hän ilmoitti pari päivää sitten polttaneensa päreensä Syyrian presidentti Assadin venkoilun vuoksi. Egyptin korkeat islam-oppineet ovat puolestaan nostaneet kovan huudon, ettei ole sopivaa Egyptin islamin puhtaudelle Ranskan presidentin nukkua avoimesti samassa hotellihuoneessa tyttöystävänsä kanssa.
- VANHAHKO korujen ja timanttien myyjä Tel Avivissa mukiloitiin sairaalakuntoon ja hänen liikkeensä ryöstettiin.
- ISRAELIN VANKILASSA viittä elinkautista + 40 vuotta kärsivä Marwan Barghouti antaa lausuntoja lehdistölle kuin ainakin merkittävä poliitikko. Hän esitti äskettäin syytöksensä Israelia kohtaan, ettei se näytä olevan tosissaan ajamassa rauhan-sopimusta ja luopua Juudeasta ja Samariasta eikä Itä Jerusalemista. Hänen listallaan on tietenkin korkealla kaikkien palestiinalaisten vankien vapauttaminen. Hän vastustaa remonttia Fayadin hallituksen sisällä ennen vaaleja, ”jotka tulee pitää vasta sitten, kun Fatahin voitto on varma”. Fayadin hallitus on tavallaan laiton, sillä se perustettiin tilapäisenä, jonka aika meni umpeen kauan sitten.
- IDF surmasi 45 % vähemmän palestiinalaisia kuin edellisvuonna, eli 373, joista 131 oli sivullisia.
Siunattua uutta vuotta kaikille.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021