Posts

Showing posts from March 27, 2011
PERJANTAI 01.04.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad joutunee tänään vielä kerran kohtaamaan mielenosoittajien rintamat näiden luvatessa marssia kaduille ”marttyyrien päivänä”, kuten he sitä kutsuvat. Mielenosoitusmarsseja on luvassa ainakin Daraassa, Latakiassa ja ehkä Hamassa, jolla on ilkeät muistot asukkaitten nousemisesta joukolle vastustamaan silloista presidenttiä Hafez Assadia v. 1982, minkä johdosta arviolta 20 000 ihmistä tapettiin.

ASSAD ei puheessaan keskiviikkona antanut toiveita nopeista muutoksista, jos niitä koskaan toteutetaankaan. Hän sanoi asettavansa komiteoita tutkimaan eri asioita; yksi tutkii ”väitettyjä” kuolonuhreja mielenosoitusten aikana; toinen tutkii 1962 päätöstä poikkeuslain julistamisesta maahan, jossa se on ollut voimassa siitä lähtien. Sen nojalla maan pohjoisosassa al-Hasakassa asuvilta 150 000 kurdilta on kielletty kansalaisuus ja sen mukana tuomat oikeudet terveyspalveluihin ja muihin kansalaisoikeuksiin. Assad lupasi asettaa paneelin tutkimaan …
TORSTAI 31.03.11

1. SYYRIAN presidentin Bashar Assadin odotettu puhe eilen ei tuonut vastauksia moniin kysymyksiin, joita hänen odotettiin selvittävän puheessaan. Hänen puheensa sävy oli syyttävä ja puolusteleva mutta toisaalta itsetietoisen uhitteleva.
Bashar Assad syytti ulkovaltoja, lähellä ja kaukana – joilla hänen uskotaan viitanneen Israelin ja USA:N osallisuuteen – jotka olivat lietsoneet kapinamieltä maassa. Hän totesi, että maassa on suoritettu uudistuksia kaiken aikaa, minkä Jonathan Spyer tunnustaa analyysissaan selittäen, ettei Basharin valta ole ehdoton, vaan hän joutuu luovimaan sisäisessä miinakentässä useita mielipiteitä ja suuntia edustavien ryhmittymien lomassa.
Tässä Spyer antaa Bashar Assadille tunnustusta onnistuneesta toiminnasta. Toisaalta Spyer toteaa, että hän on omaksunut diktaattoreille ominaisen tavan samaistua kansansa kanssa, minkä johdosta hän alkaa nähdä omien suunnitelmiensa ja ajatustensa edustavan kansaa, joka on hyväksynyt hänen valtansa ja puolus…
KESKIVIIKKO 30.03.11

1. ISRAELIN hallitus heräsi lopultakin huomaamaan, mitä Palestiinan Auktoriteetin johtoryhmä oli tekemässä maailmalla ja pyrkii pelastamaan, mikä vielä on pelastettavissa. PA:n johto ajaa voimalla suunnitelmaansa saada YK:n turvallisuusneuvosto - tai ainakin sen yleiskokous - perustamaan ”itsenäinen Palestiinan valtio 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem”, kuten sen ohjelmassa todetaan. Israelin poliitikot ovat toistamiseen todenneet, etteihän YK:n yleiskokouksen päätöksillä ole kuin ohjeellinen valta, mutta vasta aivan muutama päivä sitten saatiin ensimmäinen arvovaltainen arvio historiaan perustuen, ettei asia ole ihan niin yksinkertainen. Sellainen YK:n täysistunnon päätös asettaisi Israelin paria-maan asemaan, jota maa toisensa jälkeen alkaisi syrjiä ja boikotoida, joko vapaaehtoisesti, toisten esimerkkiä seuraten tai julkisen painostuksen kautta.

Kuten aiemmin jo todettiin, Israel voisi vastata PA:n toimintaan kansainvälisellä rintamalla omilla yk…
TIISTAI 29.03.11

1. LEVOTTOMUUDET Syyriassa jatkuvat edelleen. Syyrian presidentti Bashar Assad lupaa pitää puheen joko TV:ssä tai lehdistötilaisuudessa, jossa hänen kansliansa lupauksen mukaan selvitetään kansalle levottomuuksien syyt ja miksi ne tulee lopettaa.
Hallituksen päätettyä lähettää armeijan sotilaita mielenosoitusten repimien kaupunkien kaduille aiheutti hetkittäistä epävarmuutta kansassa peläten massamurhia, mutta rohkaistuneina ainakin 4000 ihmistä saapui eilisiin mielenosoituksiin, kertoo Reuters.
Mielenosoituksia on nyt pidetty myös Haman kaupungissa, jossa Hafez Assad massamurhasi 20 000 asukasta, sekä Latakiaan, jossa elämä alkaa osittain palata normaaliksi
VARAPRESIDENTTI Farouk Al-Shara vakuutti, että presidentti Bashar Assad tulee parin päivän sisällä pitämään puheen, jossa hän saa kansalaiset ”vakuuttuneiksi” yksilöimättä, mitä vakuutuksia hänen puheensa tulisi sisältämään, kertoo uutistoimisto SANA.

DARAASSA mielenosoittajat kokoontuivat Omari-moskeijan lähe…
MAANANTAI 28.03.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad katsoi tilanteen maassa kehittyneen pisteeseen, jossa hän ei enää voinut luottaa turvallisuusjoukkojen - Iranin ja Hizbullahin avustaminakaan - kykyyn estää mielenosoitusten kehittymistä täysimittaiseksi kapinaksi. Siksi hän määräsi armeijan yksiköitä kaduille. Tämä on aina kaksipiippuinen asia. Jos armeijan yksiköt pysyvät hänelle uskollisina, niillä on rauhoittava vaikutus, mutta jos niiden keskuudessa esiintyy mielenosoittajille myönteistä ilmapiiriä, ne voivat kieltäytyä tottelemasta upseereittensa käskyjä tulittaa oman kansansa siviilejä, joiden joukossa voi olla heidän läheisiään.
EGYPTISSÄ armeijan sotilaat kehittivät varsin nopeasti ystävälliset suhteet mielenosoittajiin Tahrir-aukiolla, jotka myös avoimesti etsivät ymmärtämystä heiltä ojennellen heille kukkia ja muilla tavoin osoittaen, että he olivat samalla puolella armeijan kanssa.

ASSADIN hallituksen propaganda vähättelee surmansa saaneiden määriä ja pyrkii osoittam…
SUNNUNTAI 27.03.11

1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas tapasi PA:n edustajien todistaessa Hamasin delegaation Länsirannalta eilen Ramallahissa. Hamasin delegaatiota johti Abdel Aziz Dweik, muita jäseniä olivat Nasser Eddin al Shaer, Mohammed Abu Tair, Samir Abu Eisheh, Ayman Daraghmeh, Abdel Rahman Zeidak ja Wasfi Qabaha.

ABBAS informoi heitä omasta aloitteestaan sovinnon saamiseksi osapuolten välille sekä lupautui matkustamaan Gazaan neuvottelemaan Hamasin johdon kanssa yhteishallituksen muodostamisesta. Hänen kerrotaan viitanneen arabimaissa tapahtuviin muutoksiin ja kiirehtineen tekemään sen mukaisia siirtoja ”varsinkin Israelin esittämien toistuvien uhkausten vuoksi uusista hyökkäyksistä Gazan alueelle”. Hän painotti palestiinalaisten sovinnon merkitystä ”ennen YK:n äänestystä syyskuussa Palestiinan itsenäisyydestä 1967 rajoilla pääkaupunkina Jerusalem”. Samoin hän kehotti pitäytymään tulitaukosopimuksen puitteissa, ettei sen rikkominen antaisi Israelille tekosyytä aloittaa uutta…