MAANANTAI 28.03.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad katsoi tilanteen maassa kehittyneen pisteeseen, jossa hän ei enää voinut luottaa turvallisuusjoukkojen - Iranin ja Hizbullahin avustaminakaan - kykyyn estää mielenosoitusten kehittymistä täysimittaiseksi kapinaksi. Siksi hän määräsi armeijan yksiköitä kaduille. Tämä on aina kaksipiippuinen asia. Jos armeijan yksiköt pysyvät hänelle uskollisina, niillä on rauhoittava vaikutus, mutta jos niiden keskuudessa esiintyy mielenosoittajille myönteistä ilmapiiriä, ne voivat kieltäytyä tottelemasta upseereittensa käskyjä tulittaa oman kansansa siviilejä, joiden joukossa voi olla heidän läheisiään.
EGYPTISSÄ armeijan sotilaat kehittivät varsin nopeasti ystävälliset suhteet mielenosoittajiin Tahrir-aukiolla, jotka myös avoimesti etsivät ymmärtämystä heiltä ojennellen heille kukkia ja muilla tavoin osoittaen, että he olivat samalla puolella armeijan kanssa.

ASSADIN hallituksen propaganda vähättelee surmansa saaneiden määriä ja pyrkii osoittamaan, että mielenosoittajilla oli aseita, joilla he uhkasivat turvallisuusjoukkoja, jotka joutuivat avaamaan tulen turvallisuutensa vuoksi.
Syyrian hallitus määräsi sotilaat kaduille sen jälkeen, kun Latakian satamakaupungissa 12 ihmistä oli saanut surmansa mielenosoituksissa. Armeija lisäsi valmiuttaan myös Daraan kaupungin läheisyydessä, jossa ihmisoikeusjärjestön mukaan ainakin 61 mielenosoittajaa on saanut surmansa turvallisuus-joukkojen kanssa käymissään kahakoissa.
SYYRIAN uutistoimisto SANA raportoi viranomaisen lausuntoon perustuen, että ”aseistettujen elimien hyökkäykset perheitä ja Latakian alueita vastaan kahden päivän aikana johti kymmenen turvallisuusvirkailijan ja siviilin marttyyrikuolemaan sekä kahden aseistetun mielenosoittajan surmaamiseen”. Tämän lähteen mukaan yhteenotoissa haavoittui 200 ihmistä, suurin osa heistä turvallisuusvirkailijoita. Ihmisoikeusjärjestön mukaan ainakin 6 ihmistä sai surmansa Latakiassa kahden päivän aikana.

HALLITUKSEN naisedustaja Reem Haddad vastasi kysymykseen turvallisuusjoukkojen tulituksista aseettomia mielenosoittajia todeten näin: ”Turvallisuusjoukoille on annettu tiukat määräykset olla ampumatta ketään, eivätkä he avanneet tulta ennen kuin nuo (aseistetut elimet) ampuivat heitä ja muita kansalaisia. Ihmisten aloittaessa tulittaa sinua siitä kehittyy kansallista turvallisuutta koskeva asia etkä sinä voi antaa sen tapahtua.” http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214085

2. Galilean ja Negevin kehittämisen apulaisministeri Ayoub Kara, joka on druusi, uhmasi Netanyahun antamaa kehotusta välttää itsenäisiä lausuntoja Syyriasta sopimatta niistä ensin pääministerin tai puolustusministeriön kanssa ja sanoi olevansa huolissaan, että Assad voi hyökätä druuseja vastaan Aleppossa, kuten hän on tehnyt aiemminkin. Kara esitti sanansa uhkauksen muodossa, ettei Israel voi seurata sitä sivusta kädet ristissä. Kara sanoi jo kuulleensa Golanin ylängöllä asuvien druusien esittävän mielenosoittajia tukevia lausuntoja, jotka vuosikaudet ovat Assadin vastatoimien pelossa pidättyneet ilmaisemasta mielipiteitään. Eräs hallituksen ministeri totesi, että Karan lausunto oli hänen omansa.

USA:N ulkoministeri Hillary Clinton vähättelee Syyrian mielenosoitusten laatua ja niiden aiheuttamia kuolonuhreja todeten, että ”Bashar Assadin toimet ovat vain poliisitoimia järjestyksen säilyttämiseksi maassa”. Hän ei halunnut samaistaa tilanne Libyassa ja Syyriassa, sillä ”Libyassa Gaddafi tulittaa lentokoneista omia kansalaisiaan”. Hänen mielestään on ero sillä, mistä kuolettavat laukaukset ammutaan.
”Kukin näistä tilanteista on yksilöllinen”, Clinton sanoi CBS:n haastattelussa. ”Me seuraamme väkivaltaa Syyriassa ja kehotamme sitä - kuten olemme tehneet kaikkien näitten hallitusten kanssa - toimimaan vastuuntuntoisesti ihmisten vaatimusten suhteen ilman väkivaltaa sallien rauhalliset protestit sekä antaen taloudellisen ja poliittisen uudistuksen tapahtua.”
WASHINGTON Instituutin Lähi Idän asiain asiantuntija Andrew Tabler sanoo, että ”Obaman hallitus on perustanut Syyrian politiikkansa Syyrian ja Israelin välisiin rauhankeskusteluihin, mutta nyt on tullut aika laajentaa sitä kahteen periaatteeseen: Edistää rauhanprosessia Syyrian ja Israelin välillä samalla seuraten ihmisoikeustilannetta Syyriassa, ja toiseksi tuoden negatiivisia aloitteita soppaan Syyrian kiinnittämiseksi rauhanprosessiin”. Tabler tarkoittanee tällä epäselvällä lauseella sitä, että Assad saadaan muuttamaan kantaansa vain tarpeeksi raskaan painostuksen kautta. Clinton sulkee pois Libyan kaltaisen sotilaallisen operaation mahdollisuuden Syyrian tapauksessa, koska ”sillä ei ole yleistä kannatusta”.
SYYRIAN ulkoministeri Walid Moallem vakuutti SANAN raportin mukaan Kiinan virallisille vieraille, että Syyria on antautunut oikeudenmukaisen ja kattavan rauhan solmimiseen Lähi Idässä. Raportin mukaan Syyria haluaa rauhansopimusten lähinaapuriensa kanssa perustuvan kansainvälisiin lausuntoihin, Madridin konferenssin määritelmiin rauhasta maata vastaan. Artikkelin mukaan Bahrainin kuningas oli esittänyt puhelimessa tukensa Assadin hallitukselle sen taistellessa salaliittoa vastaan sen rauhan ja turvallisuuden horjuttamiseksi.

ASSAD haluaa rauhoittaa mielenosoittajia luvaten poistaa maassa vallitsevan hätätilan sekä vapauttaa 260 poliittista vankia, jotka ovat käsineet valtaosan tuomioistaan. Hän lupasi vapauttaa äskettäin pidätetyn asianajajan Diana Jawabran, joka oli arvostellut kärkevästi hallituksen pidätettyä lapsia, jotka olivat piirrelleet hallitusta arvostelevia grafiitteja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214085

3. RISTIRIITAISET tiedot kertovat kapinallisten jatkuvista voitoista Libyassa liittoutuneitten ilmavoimien moukaroidessa epäilemiään Gaddafin joukkojen keskityksiä ja niiden panssari-aseistusta. Näiden uutisten valossa on vaikea ymmärtää, miten nämä ilmahyökkäykset maavoimia ja niiden valvomia kaupunkeja vastaan liittyvät lentokiellon valvontaan, mikä oli liittoutuman hyökkäysten päämääränä. Varsinainen tarkoitus hyökkäyksellä Libyaa vastaan on aivan ilmeisesti paljon hämärämmät päämäärät, joita Obama ja Clinton puolustusministeri Robert Gatesin tukemina selittävät epäluuloiselle medialla, jonka myötätunto näyttää vielä olevan kapinallisten puolella. Operaation johto siirtyy lähipäivinä USA:lta Natolle.
CNN:n reportteri Libyassa jopa esitti vakavalla naamalla, että hautajaistilaisuus, jona hän pääsi seuraamaan, ja jossa haudattiin reportterin väitteiden mukaan lukuisia tyhjiä arkkuja, oli Gaddafin hallituksen järjestämä näytöstilaisuus siitä, miten liittoutuman ilmaiskut surmaavat siviilejä. Tämä sota näyttää kehittyneen peittelytarinaksi toisensa jälkeen. Kukaan ei osaa sanoa, mikä on totta ja mikä propagandaa.

JOTKUT uutistoimistot väittävät, että kapinalliset ovat valloittaneet uudelleen Ras Lanufin ja Brecaan kaupungit, ja että myös Gaddafin synnyinkaupunki Sirte (Surt) olisi joutunut kapinallisten käsiin, mutta tietoa ei ole voitu vahvistaa.
Debkafile olettaa, että Gaddafin joukot ovat peräytyneet taktisesti Ras Lanufin ja Brecaan kaupungeista jättäen ne tyhjiksi liittoutuman kiivaiden ilmaiskujen vuoksi, mutta ettei Gaddafin joukoilla olisi vaikeuksia vallata ne uudelleen niin halutessaan, mutta ilmaiskujen vuoksi odottavat suotuisaa tilannetta.
Vaarallisinta tässä sodassa on se, että vahvistuvien tietojen mukaan al-Qaidan joukkoja on runsaasti kapinallisten joukoissa, ja että heillä on selvä suunnitelma jatkotoimista, jos Gaddafin vastarinta romahtaa.
Toinen vaaratekijä on Gaddafin uhkaus, että hän tulee ulottamaan vastarintansa USA:n ja Euroopan maitten kohteisiin Euroopassa ja Lähi Idässä. Tämä tarkoittaisi terrorismin uutta nousemista sekä lentokoneitten, lomanvietto- ja muitten vastaavien siviilikohteitten pommittamista itsemurhapommittajien avulla, mutta myös sotilaskohteita vastaan.
Itsevarmat kapinalliset, jotka hallitsevat Libyan öljynvientisatamia, lupaavat avata öljynviennin niiden kautta lähi viikkojen tai päivien aikana. http://www.debka.com/article/20807/
http://www.foxnews.com/world/2011/03/27/libyan-rebels-push-uprising-westward-capture-key-oil-town/, http://www.nytimes.com/2011/03/29/world/africa/29libya.html?partner=rss&emc=rss

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF asensi ensimmäisen Iron Dome ohjusten torjuntapatteristonsa Beersheban lähelle ilmoittaen samalla, ettei suoja ole 100 %. Toinen patteristo asennetaan Ashdodin lähelle, mikä jättää Sderotin ja muut lähikaupungit suojattomiksi. Iron Dome suojaa raketeilta, joitten kantomatka on 4-70 km. Sen monitehoinen IAI:n valmistama tutka pystyy seuraamaan raketin lentoa sen laukaisuhetkestä saakka. Lentomatkasta riippuen aikaa on paristakymmenestä sekunnista ylöspäin vastaohjuksen laukaisemiseksi. Puolustusministeri Barak kehui, että IDF on antanut raskaita iskuja Gazan terroristeille surmaten 13 terroristia 10 päivässä ja tuhoten sen infrastruktuuria. Apulaispääministeri Shalom totesi, ettei Israel voi kätkeytyä Iron Dome aseman suojaan, vaan tarvitsee aktiivista toimintaa raketti- ja kranaattitulen lopettamiseksi. Yhä useampi ounastelee, että uusi Gazan operaatio tulollaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-deploys-iron-dome-missile-defense-system-for-first-time-1.352100
- Ironisesti Syyrian presidentti Assadin hallituksen pysyminen vallassa on sekä USA:n, Israelin että Turkin etujen mukaista, sillä jos Assadin hallitus kaatuu, hyvin todennäköisesti Iran ja Hizbullah ovat sen suurimmat voittajat, eivät mielenosoittajat, jotka sittenkin edustavat lähinnä Syyrian vähemmistökansalaisia, druuseja ja kurdeja. Clinton puolustelee USA:n toimettomuutta uhrilukujen kasvaessa sillä, ettei tilanteeseen puuttumisella ole kansainvälistä kannatusta. Sama USA:n toimettomuus on ollut silmiinpistävä Jemenin ja Bahrainin tapauksissa, joissa on myös surmattu joukoittain rauhallisia ja aseettomia mielenosoittajia. http://www.haaretz.com/print-edition/news/assad-s-fall-could-deliver-lebanon-to-iran-and-hezbollah-1.352204
- Elad Benari tarkastelee INN:n artikkelissaan PMW:n kääntämiä PA:n johdon kaksimielisiä puheita ja lausuntoja, joissa englanninkielelle sovitetut puheet ja lausunnot poikkeavat täysin samoista asioista arabiankielellä esitettyinä. Abbas ei näe kiihotusta PA:n TV:ssä, mutta näkee sitä Israelin TV:ssä. Samoin hän kiemurtelee vastauksessaan kysymykseen, kannattaako hän terroristien muiston kunnioittamista nimittämällä katuja, puistoja, keskustoreja, nuorisotapahtumia ja urheilukilpailuita heidän mukaansa. Abbasin terminologiassa terrorismi tarkoittaa sotilasoperaatiota, joita hän tunnustaa sponsoroineensa eikä näe mitään syytä kieltää sitä jälkeen päin. Etsiessään esimerkkiä Israelin terrorista hän ottaa esiin ministeri Zeev Boimin, jonka terroristit lahtasivat Itä Jerusalemin hotellissa. Vaikka Boim oli yksi uskollisimmista isänmaan ystävistä, hän ei koskaan lähettänyt murhaajia teurastamaan viattomia sivullisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143176, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143056
- Professori Alan Dershowitz ihmetteli luennoidessaan Beit Chabad keskuksessa Oslossa Norjassa, miten vihamielisesti maan johtajat ja tärkeät henkilöt suhtautuivat häneen. Hän sanoo tavallisesti tapaavansa maan johtajia ulkomaan matkoillaan, mutta Norjassa häntä ei haluttu tavata, kuten eivät ylipistotkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143182
- Samarian alueneuvosto kutsui Haaretzin journalisteja ja valokuvaajia opastetulle kierrokselle alueella kampanjassaan näyttää käytännössä, miten siellä asutaan ja miten siellä toimitaan elintason nostamiseksi. He vierailivat Arielissa ja Itamarissa, jossa heille annettiin maistajaisia orgaanisia juustoja ja jugurtteja, mutta ennen kaikkea tutustumista alueen rikkaaseen juutalaiseen historiaan alkaen Joosua Ben Nunin ajoista 3 500 vuotta sitten. Heitä käytettiin näköalapaikalla, josta hyvin pystyy valvomaan rannikkoaluetta pitkältä matkalta. Lisäksi tarkoitus oli osoittaa, etteivät heidän kaupunkinsa ja kylänsä millään tavoin estä arabiasutusten laajentumista, sillä tilaa on runsaasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143175

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019