PERJANTAI 01.04.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad joutunee tänään vielä kerran kohtaamaan mielenosoittajien rintamat näiden luvatessa marssia kaduille ”marttyyrien päivänä”, kuten he sitä kutsuvat. Mielenosoitusmarsseja on luvassa ainakin Daraassa, Latakiassa ja ehkä Hamassa, jolla on ilkeät muistot asukkaitten nousemisesta joukolle vastustamaan silloista presidenttiä Hafez Assadia v. 1982, minkä johdosta arviolta 20 000 ihmistä tapettiin.

ASSAD ei puheessaan keskiviikkona antanut toiveita nopeista muutoksista, jos niitä koskaan toteutetaankaan. Hän sanoi asettavansa komiteoita tutkimaan eri asioita; yksi tutkii ”väitettyjä” kuolonuhreja mielenosoitusten aikana; toinen tutkii 1962 päätöstä poikkeuslain julistamisesta maahan, jossa se on ollut voimassa siitä lähtien. Sen nojalla maan pohjoisosassa al-Hasakassa asuvilta 150 000 kurdilta on kielletty kansalaisuus ja sen mukana tuomat oikeudet terveyspalveluihin ja muihin kansalaisoikeuksiin. Assad lupasi asettaa paneelin tutkimaan poikkeustilan korvaavan terrorismin vastaisen lain laatimista. Tämä laki antaa ”hallitukselle valtuudet suojella kansalaisia terrorismilta ja kansalaisten arvokkuuden sekä taistella terrorismia vastaan”. Lakimuutosesitys tulee valmistua 25. huhtikuuta mennessä. Näin kertoo maan virallinen uutistoimisto SANA. Komiteoitten asettaminen on koettu keino siirtää ikävä asia jonnekin tulevaisuuteen odottaen, että aika hoitaa sen. (JP, Oren Kessler)

2. JORDANIASSA toiveet muutoksista hallitusjärjestelmässä ja paremmasta toimeentulosta vapauden kasvamisen myötä ovat JP:n artikkelin mukaan heikkenemässä. Ammanissa kokoonnuttiin keskustelemaan strategiasta muuttaa Lähi Itä työryhmätyöskentelyn avulla. Tilaisuuteen saapui 35 osanottajaa Tunisiasta, Egyptistä ja Jemenistä jordanialaisten lisäksi. Ulkomaisia osanottajia voitaneen pitää ”vallankumouksen asiantuntijoina”, sillä he olivat aktiivisesti osallistuneet mielenosoitusten järjestämiseen kotimaissaan.

EGYPTISTÄ saapunut edustaja vähätteli Jordanian aktivistien mahdollisuuksia sillä, että maan väkiluku on jotain 5 miljoonan luokkaa, jonka määrän Egyptin aktivistit saivat koottua tilaisuuksiinsa Tahrir-aukiolla. Yksin Kairossa asuu parikymmentä miljoonaa ihmistä. Toiseksi joku ihmetteli, missä Jordanian vallankumouksen sydän mahtaa olla, jos sellaista onkaan. Ammanin kaupungissa ei sen mukaan ole Tahrir-aukion tai Pearl-aukion tapaista paikkaa, jossa mielenosoittajat voivat kokoontua ja tuntea yhteenkuuluvaisuuden ja massojen voiman.
Muutosta vaativien mahdollisuuksia pienentää ulkomaisten osanottajien mukaan myös se, että lähes viidennes palvelee armeijassa ja 65 % väestöstä on palestiinalaisia. Pessimismi tuntui myös Kairosta tulleiden mukaan haastattelemissaan ammanilaisissa, mutta he vakuuttivat, ettei asia ole aivan niin yksinkertainen, kuin päältä päin näyttää.

VIIME PERJANTAINA mielenosoittajat kokoontuivat Ammanin keskustassa sijaitsevalle Gamal Abdel Nasser torille sisäministeriötä vastapäätä. Poliisi teki rynnäkön aukiolle kokoontunutta kansaa vastaan surmaten yhden ja haavoittaen toista sataa. Tori pysyi tyhjänä torstaihin saakka, jolloin hallituksen kannattajat kokoontuivat sinne kuningasta kannattavin lipuin ja plakaatein. Myös autoilijat näyttivät kannattavan kuningasta ja hallitusta päätelleen Jordanian lipuista, joita oli asetettu heidän autojensa ikkunoihin.
Jordanian väestöstä kaksi kolmannesta on alle 30 vuotta, ja tämä on se nuoriso, joka kiivaimmin vaatii suuria uudistuksia sekä suosikkijärjestelmän ja korruption poistamista. Kuten artikkelissa todetaan, mielenosoittajat eivät vaadi kuninkaan syrjäyttämistä, eivät vielä, sillä tämä voi olla islamilaisen järjestön vaiheittaisen taktiikan strategiaa.
Jordaniasta julkistettujen kommenttien mukaan elämä Jordaniassa on rauhallista eikä ulkomaisilla vierailla kuten turisteilla ole mitään pelättävää.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214703

3. FATAHIN lähettämät ”roskajoukot” hyökkäsivät keskiviikkona Ramallahin Manara-aukiolle majoittunutta mielenosoittajajoukkoa vastaan tuhoten heidän sinne pystyttämänsä teltan ja haavoittaen kymmeniä. Mielenosoitukset aloitettiin 15. maaliskuuta painostaakseen Fatahia ja Hamasia sopimaan keskinäisen riitansa ja muodostamaan yhteishallituksen.
Vastaavanlainen mielenosoitus järjestettiin myös Gazassa, mutta Hamasin poliisi hajotti sen.

Länsirannan arabit ovat suuressa määrin vastustaneet mielenosoitusten järjestämistä yhteishallituksen muodostamisen puolesta.
Silminnäkijät kertovat, että PA:n poliisit seisoivat toimettomina katujen varrella seuraten Fatahin lähettämien joukkioitten hyökkäämistä mielenosoittajien kimppuun tekemättä elettäkään estääkseen väkivaltaa heidän välillään. Tämä osoittanee, että käsky mielenosoitusten hajottamiseksi oli tullut Abbasilta. Toinen silminnäkijä kertoi, että Fatahin lähettämät huligaanit käyttivät keppejä ja kettinkejä mielenosoittajia vastaan. PA:n turvallisuus-joukot vahvistivat, että Fatah oli lähettänyt joukot mielenosoittajia vastaan.
Mielenosoittajat, joita kutsutaan nimellä ”maaliskuun 15. päivän ryhmä”, aloittivat nälkälakon vakuuttaen jatkavansa sitä, kunnes Fatah ja Hamas sopivat erimielisyytensä. Keskiviikon hyökkäys oli neljäs protestoijia vastaan tehty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143280

4. IDF:N yleisesikunta sai torstaina päätökseen laajan henkilökunnan harjoituksen, johon osallistui sekä kanta- että asepalelu- ja reservihenkilöstöä. Harjoituksessa pyrittiin huomiomaan edellisissä sodissa saatuja kokemuksia, Libanonin kakkossodassa, operaatiossa Gazan cast lead ja muissa vastaavissa aseellisissa yhteenotoissa.
Harjoituksissa pyrittiin testaamaan eri aselajien, maa-, meri- ja ilmavoimien yhteistoiminta kriisitilanteessa.
Harjoitusten lähtökohtana oli tilanne, jossa IDF joutuu taistelemaan samaan aikaan usealla rintamalla; Hamasia, Hizbullahia ja Syyriaa vastaan, mutta ei tiettävästi Egyptiä vastaan. Harjoituksissa pyrittiin huomioimaan logistiikan, tiedustelun ja diplomatian vaatimukset, yhteydet kotirintaman joukkoihin sekä poliittiseen johtoon.
Harjoituksia johti IDF:n uusi komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz. Hän vakuutti, ettei harjoitus liittynyt arabimaissa edelleen laajenevaan protestiaaltoon ja sen aiheuttamiin muutoksiin Lähi Idässä, vaan se oli vuosittain järjestetty perinteinen operaatio.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143275

5. ISRAELIN hallitus jatkaa yrityksiään saada kvartetin jäseniä hylkäämään vaatimuksen selkeitten periaatteiden esittämisestä parin viikon päästä pidettävän kokouksensa yhteydessä. Jos kvartetti pystyy tekemään päätöksensä esityksen mukaisesti, se tullee suuressa määrin muotoilemaan YK:n yleiskokouksen ja ennen kaikkea YK:n turvallisuusneuvoston jäsenten suhtautumista PA:n/PLO:n esitykseen Palestiinan valtion perustamiseksi syyskuussa.

NETANYAHU aikoi lähettää erikoislähettiläänsä Isaac Molchon Eurooppaan taivuttamaan EU-maita suosiollisemmiksi Israelin esittämille varauksille, mutta havaittuaan, ettei sillä taida olla mahdollisuuksia, hän päätti lähettää Molchon Moskovaan, jonka johtajien hän uskoi ymmärtävän paremmin vaaroja, mitä kvartetin suora puuttuminen neuvottelujen asialistaan tulisi aiheuttamaan. Hän ajatteli, että jopa päätöksen siirto olisi voitto hänelle.

MOLCHON ja Venäjän ulkoministerin Lavrovin välisistä keskusteluista ei annettu julkilausuntoa, mutta sieltä tulleiden vihjeiden mukaan Lavrov ei suoralta kädeltä ainakaan luvannut vastustaa kvartetin suunnitelmaa. Hän selitti, että pysähtynyt tilanne Israelin ja PA:n välillä on saatava loppumaan ja Israelin tulee parantaa suhteitaan PA:n kanssa. Hän painotti keskinäisen luottamuksen tarpeellisuutta, mikä lienee pahin este.
Kvartetin edustajat vierailevat Israelissa ensi viikolla pohjustaakseen seuraavan viikon kokoustaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-holds-secret-russia-talks-in-bid-to-thwart-recognition-of-palestinian-state-1.353404

6. UUTISOTSIKOITA
- Ihmisoikeusjärjestöt sanovat, että Libyan kapinallisten tukijoista ainakin 400 on kadoksissa, joko heidät on surmattu tai heidät on otettu hallituksen joukkojen vangeiksi. Varsinkin Benghazin kaupungin alueella levitellään listoja kadonneista ja pyydetään ilmoittamaan, jos joku tietää heistä. Libyan mielenosoituksen alkoivat Benghazissa, jossa Gaddafin joukot yrittivät estää niiden leviämistä. lhttp://www.haaretz.com/news/international/more-than-400-missing-in-libya-since-start-of-anti-gadhafi-uprising-1.353470
- San Francisco on päättänyt hyväksyä lain, jolla juutalaispoikien ympärileikkaus kielletään 1000 USD sakon ja vuoden vankeuden uhalla. Lakiteksti puhuu kauniisti poikalapsien sukuelimien silpomisesta, mitä juutalaiset kutsuvat nimellä ”brit milah”. Kautta vuosisatojen aina on noussut yksinvaltiaita - tai demokratioita - , jotka ovat tällä halunneet puuttua juutalaisten uskonnollisiin rituaaleihin. Ympärileikkaus on enemmän kuin rituaali, se on tarkoitettu merkiksi Jumalan ja miehen välille. Lain tarkoituksena on, että miehenpuoli saa itse päättää 18-vuotiaana, haluaako hän ympärileikkauksen vai ei. Esimerkin vuoksi artikkelissa mainitaan, että Ruotsi toteutti vastaavan lain jo 10 vuotta siten. Toinen juutalaisten uskonnollisiin tapoihin liittyvä laki on rituaaliteurastuksen kieltäminen, mutta sitä ilmeisesti toteutetaan vain juutalaisen uskon, ei esim. islamin yhteydessä, kuten äskettäin web-sivuilla levitetty video muslimien rituaaliteurastuksesta kaikessa karmeudessaan osoitti. http://www.haaretz.com/print-edition/news/confessions-of-a-jewish-infant-genital-mutilator-1.353397
- Israelissa siirryttiin viime yönä kesäaikaan, eli kellon tuntiviisaria siirrettiin eteenpäin tunnin verran. Toimenpide säästää 85 miljoonaa USD, vakuutetaan. http://english.themarker.com/daylight-saving-time-to-save-israel-nis-85-million-1.353461
- Eläintarhojen managereita sadasta maasta kokoontui Israeliin yhdessä miettimään maailman menoa, varsinkin sen eläimellistä puolta. Keskusteluissa tultaneen kuulemaan viimeiset väitteet Mossadin kouluttamista rotista ja hiiristä, tai Siinain lomanviettorannoilta tulleisiin tietoihin haikalojen kouluttamisesta hyökkäämään turistien kimppuun, tai ehkä Saudi Arabian turvallisuusviranomaisten kiinni saamasta korppikotkasta, jonka jalasta he väittivät löytäneensä vakoilulaitteen. Saudit tosin myöhemmin tunnustivat, että rengas oli kiinnitetty jalkaan voidakseen seurata sen liikkumista lähi alueilla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/zoo-managers-from-around-the-world-go-biblical-in-jerusalem-1.353398
- Kansanedustajat ovat nostaneet kovan huudon Israelin poliisin aamuvarhaisella tekemiin ratsioihin juutalaisyhteisöissä, niistä viimeinen Itamarin juutalaiskylään tehty. Poliisi väitti menneensä tarkistamaan Moshe Ronskyn aseen, oliko sitä ehkä käytetty toisessa tapauksessa tapahtuneessa ammunnassa. Ronsky on iDF:n entisen päärabbin Avichai Ronskyn poika. Kansanedustajat haluavat poliisilta selviä syitä, miksi se meni hakkaamaan Ronskyn talon ovea viideltä aamulla ja miksi se käyttää kohtuutonta väkivaltaa pidättäen uhrejaan, jotka se itse on kiihottanut väkivaltaisiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143285
- Israelissa on aloitettu ajojahti Netanyahun kaatamiseksi, minkä aloitti Kadiman tekemä tutkimuspyyntö valtion tarkastaja Lindenstraussille. Pääministeriä syytetään lahjusten ottamisesta ulkomaanmatkojensa rahoittamiseksi sekä hotelli- ja ravintola-maksujen hyväksymisestä sponsoriensa toimesta. Vastapyynnössä vaaditaan myös Kadiman ja muiden puolueitten johtajien matkojen tutkimista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143268
- Terroristien ampuma raketti putosi lähelle Ashkelonia, mutta ei aiheuttanut vahinkoja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4050597,00.html
- Jordaniasta beduiinien löytämät ja Israeliin salakuljettamat 70 metalliliuskaa, joita kutsutaan yhteen sidotuksi kirjaksi, on herättänyt kiihkeää innostusta tutkijoitten parissa, jotka kehuvat niiden olevan jopa arvokkaampia kuin Kuolleenmeren kääröt. Niiden uskotaan kertovan Jeesuksen elämään ja kuolemaan liittyviä tietoja. Liuskat ovat vain luottokortin kokoisia, ja niissä on lukuisia symbolisia kaiverruksia. Jordania vaatii kirjan palauttamista, koska se löydettiin sen alueelta. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1371290/70-metal-books-Jordan-cave-change-view-Biblical-history.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021