Posts

Showing posts from November 14, 2010
PERJANTAI 19.11.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu, joka vain muutama kuukausi sitten toisteli toistamiseen, että rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa on ainutkertainen eikä sitä tulla uusimaan, taistelee nyt kynsin ja hampain, että sellainen saataisiin julistettua kolmeksi kuukaudeksi. JP:n naistoimittajien troikka, T Lazaroff, R A Stohl ja H L Krieger, kertoo, että Netanyahu kehuu saavansa tarvittavan enemmistön kokoon turvallisuuskabinetissa hänen esittämänsä ”jäädytys II” taakse, vaikka Jerusalemin asema on vielä sopimatta.

Kantona tässä kaskessa on Shas-puolueen puheenjohtaja Eli Yishai, joka esitti puolueensa nimissä vaatimuksen, ettei jäädytys II koske Jerusalemia ja että rakentaminen tulee voida aloittaa Juudeassa ja Samariassa välittömästi kolmen kuukauden jäädytyksen jälkeen. Netanyahun varovaisesta vastuksesta näihin vaatimuksiin voi päätellä, ettei USA:n vakuutus kolmesta kuukaudesta ole lopullinen, vaan - kuten Crowley selvitteli - sitä on voitava jatkaa, jos niin t…
TORSTAI 18.11.10

1. USA:N viime viikon torstaina esittämä suunnitelma rakennuskiellon jatkamiseksi Juudeassa ja Samariassa, ”freese II, eli jäädytys II”, kuten sitä nimitetään, työllistää analyytikoita ja kolumnisteja heidän pyrkiessä arvioimaan, mitä lopulta sovittiin ja mitä USA:n valmistelema kirjallinen esitys siitä mahdollisesti sisältää. Netanyahu itse on lisännyt spekulaatioita antamalla hallituksensa ministereille ristiriitaisia tietoja, eikä USA:n ulkoministeriön pyöreät lausunnot ole yhtään selventäneet tilannetta.

Miksi sitten on niin tärkeää tietää tarkalleen, mitä tarjotaan? Kaiken varovaisen etenemisen taustalla häälyy PA:n reaktio, josta ei olla ollenkaan varmoja; suostuuko Abbas Fatahin ja PLO:n keskuskomiteoitten hengittäessä hänen niskaansa USA:n suunnitelmaan, vai onko seurauksena suuri kupla, joka pahasti kolhaisee USA:n ulkoministeriön imagoa?
Koko kiistan keskipisteessä on Jerusalem, jota PA haaveilee valtionsa pääkaupungiksi ja jota Israel pitää valtionsa ja…
KESKIVIIKKO 17.11.10

1. ULKOMINISTERI Hillary Clintonin ja pääministeri Benyamin Netanyahun kesken sovittu suunnitelma rauhankeskustelujen aloittamiseksi ei näytä etenevän aivan niin sujuvasti kuin odotettiin ja kuviteltiin. Epäileviä ”tuomaita” on sekä Israelin että palestiinalaisten leirissä.

PALESTIINALAISTEN taholta kerrotaan, etteivät he voi hyväksyä USA:n tarjoamia ”lahjuksia”, kuten jotkut niitä nimittämät – varsinkin F-35 koneitten määrän kaksin-kertaistaminen samaan hintaan karsastaa pahasti Abbasin osin samentuneisiin silmiin - eikä Clintonin lupaus olla jatkamatta 3 kuukauden rakennuskieltoa sovi sekään heidän pirtaansa. Pahin ongelma lienee kuitenkin siinä, että USA lupaa olla käyttämättä veto-oikeuttaan mitä tahansa Israelia tuomitsevaa päätöslauselmaa vastaan YK:n turvallisuusneuvostossa. Tämä paljastaa samalla suunnitelman, miten PA aikoi käyttää hyväkseen YK:n päätöslauselmia: Tarkoitus lienee ollut niiden kautta painostaa Israel myönnytyksiin, joihin se ei suostuisi…
TIISTAI 16.11.10

1. USA:N ulkoministeriön edustaja P J Crowley vastaili eilen journalistien kysymyksiin koskien Clintonin ja Netanyahun neuvottelemaa suunnitelmaa, jonka pohjalta rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä voitaisiin saada uudelleen käyntiin. Israelissa julkisuuteen päästetyissä yksityiskohdissa luetellaan joukko etuisuuksia, joita USA tarjoaa Israelille.
Varsin monet sekä hallituksen sisällä että sen ulkopuolella ovat esittäneet epäilyksiä lupausten todellisuudesta, eikä syyttä, kuten Crowleyn lausunnoista voi päätellä. Kapinallisiksi leimatut sanoivat, että heillä on 48 tuntia aikaa estää positiivisen päätöksen syntymistä Israelin 15 ministerin muodostamassa turvallisuuskabinetissa. Aika loppuu tänään, jos tiedot kabinetin kokoontumisesta tiistain aikana pitävät paikkansa.

P J Crowley kiemurteli journalistien kiristäessä häneltä selkeää lausuntoa lupauksesta luovuttaa 20 kpl F-35 koneita Israelille 20 aiemmin sovitun lisäksi, mutta vastasi tähän tapaan: ”Me olemme…
MAANANTAI 15.11.10

1. POLITIIKASSA on eräs perussääntö, joka jokaisen politiikkaan sotkeutuneen tulisi tiedostaa: Älä koskaan sano ei koskaan, muuten joudut todennäköisesti syömään sanasi.
Luulisi pinttyneen poliitikon kuten pääministeri Netanyahun oppineen tämän kantapään kautta, mutta niin ei näytä tapahtuneen. ”10-kuukauden moratorium on ainutkertainen ilmiö, jota ei tulla toistamaan”, Netanyahu vakuutti asettaessaan rakennuskiellon, ”jäädytys I”.
Eilisessä hallituksen kokouksessa hän kuitenkin esitteli ulkoministeri Clintonin kanssa sopimaansa suunnitelmaa, jonka puitteissa Israel julistaa 3-kuukauden moratoriumin, ”jäädytys II”, USA:n lupaamia etuisuuksia vastaan, joista 20 kpl F-35 konetta muodostavat tarjouksen tärkeimmän osan, josta ei voi kieltäytyä, kuten Chicagon gangsteripomot aikoinaan julistivat tarjotessaan suojelua sitä haluaville Godfather elokuvan tapaan.

NETANYAHU ei vie sopimusluonnosta koko hallituksen istuntoon, vaan pyrkii saamaan sille turvallisuuskabinetin h…
SUNNUNTAI 14.11.10

1. ISRAELIN hallitus käsittelee kokouksessaan tänään ulkoministeri Hillary Clintonin esittämää suunnitelmaa, jonka hän teki 7-tuntisen neuvottelurupeaman aikana Washingtonissa viime viikolla. Suunnitelma lienee pääosin edelleen salainen, mutta jotakin pääkohtia siitä on vuotanut julkisuuteen.
Suunnitelman mukaan USA tarjoaa Israelille 20 kpl F-35 konetta aiemmin sovitun 20 koneen lisäksi 3 miljardin hinnalla. Lisäksi USA tarjoaa sotilasliittoa tai ainakin turvallisuustakuita Israelille sen jälkeen, kun rauhansopimus on solmittu Israelin ja PA:n välillä.
DEBKAFILE kertoo lisäksi, että USA lupaa estää veto-oikeudellaan YK:n turvallisuus-neuvostossa Israelia tuomitsevat tai sen oikeuksia rajoittavat sekä PA:n tekemät esitykset itsenäisestä Palestiinan valtiosta ja siihen liittyvistä rajojen määrittelyistä.

SUUNNITELMAN mukaan Israelin tulee julistaa 90 päivän rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, mutta se ei koskisi Jerusalemin itäosia. Kielto tulisi koskemaan m…