Friday, November 19, 2010

PERJANTAI 19.11.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu, joka vain muutama kuukausi sitten toisteli toistamiseen, että rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa on ainutkertainen eikä sitä tulla uusimaan, taistelee nyt kynsin ja hampain, että sellainen saataisiin julistettua kolmeksi kuukaudeksi. JP:n naistoimittajien troikka, T Lazaroff, R A Stohl ja H L Krieger, kertoo, että Netanyahu kehuu saavansa tarvittavan enemmistön kokoon turvallisuuskabinetissa hänen esittämänsä ”jäädytys II” taakse, vaikka Jerusalemin asema on vielä sopimatta.

Kantona tässä kaskessa on Shas-puolueen puheenjohtaja Eli Yishai, joka esitti puolueensa nimissä vaatimuksen, ettei jäädytys II koske Jerusalemia ja että rakentaminen tulee voida aloittaa Juudeassa ja Samariassa välittömästi kolmen kuukauden jäädytyksen jälkeen. Netanyahun varovaisesta vastuksesta näihin vaatimuksiin voi päätellä, ettei USA:n vakuutus kolmesta kuukaudesta ole lopullinen, vaan - kuten Crowley selvitteli - sitä on voitava jatkaa, jos niin tarvitaan. - Näiden asioitten pyörittely varmaan turhauttaa lukijaa yhtä paljon kuin niiden kirjoittajaakin, joten ei enempää vaan annetaan ajan hoitaa niitä.

JP:N vakiokolumnisti Carolien B Glick kyselee viikkoartikkelissaan, miten Hillary Clinton sai Netanyahun pään kääntymään niin perusteellisesti, että hänen jäädytyksen vastustuksensa on muuttunut sen kiihkeäksi kannatukseksi ja toteuttamiseksi. Sitä on moni muukin ihmetellyt. Näyttää kuin pääministeri olisi joutunut jonkinlaisen yliaistillisen lumouksen (spell) valtaan, joka on sumentanut hänen järkevän ajattelunsa. Ovatko puheet Obaman maagisesta vaikutusvallasta ihmisiin sittenkin tosia ja vaikuttavat hänen alaisissaankin?

SÄÄLIKSI käy Shasin puheenjohtaja Eli Yishaita, joka on joutunut monen tulen väliin, ja jonka jokaista suun avaamista vahditaan äärimmäisellä tarkkuudella, mitä rabbi Ovadia Yosef on ehkä sanonut. Yishai vakuuttaa, että päätöksen tekee Yosef, eikä hän suostunut Moshe Yaalonin pyyntöön saada tavata Shasin hengellistä johtajaa. Yishai sai sakin hivutusta eilen, kun pääministeri yhdessä puolustusministerinsä kanssa pyrki taivuttamaan hänet jäädytyksen kannattajaksi, ja USA:n taholta hän saa jatkuvaa painostusta. Puolustusministeri Barak oli yhteydessä Hillary Clintonin kanssa, mutta mitä siinä puhuttiin ei ole vuotanut julkisuuteen. Shasilla on turvallisuuskabinetissa kaksi ministeriä Eli Yishai ja Ariel Attias.

LIKUDIN 27:stä kasanedustajasta 14 pani nimensä paperiin jossa he ilmoittavat, että he vastustavat rakennuskieltoa, kolme muuta sanovat kannattavansa heitä ilman allekirjoitusta.
Kadiman puheenjohtajuutta ja pääministerin tuolia kärkkyvä Shaul Mofaz varoitti, että jäädytykseen suostuminen tässä vaiheessa on karkea strateginen virhe, jota tulee välttää.
NU:n puheenjohtaja Zevulun Orlev sanoo puolueensa vastustavan jäädytystä ja Beiteinu HaYehudi puolue sanoo eroavansa hallituksesta, jos jäädytys toteutuu. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195983

2. USA:N entinen Israelin lähettiläs Daniel Kurzer tarkastelee T Lazaroffin artikkelissa, miksi USA:n hallituksen on vaikeaa ottaa selkeää kantaa Jerusalemin itäosiin. Kuten artikkelissa todetaan, länsimaat ovat perinteisesti yhdistäneet Länsirannan ja Jerusalemin itäosat toisiinsa, minkä johdota mikä koskee Juudeaa ja Samariaa koskee myös Jerusalemin itäisiä lähiöitä, jotka Israel liitti osaksi Jerusalemin kaupunkia.
NETANYAHU on toistellut, ettei Jerusalem ole ”setlementti” eivätkä sen itäosat kuulu Juudeaan ja Samariaan. Tältä pohjalta hän katsoo, ettei rakennuskielto koske sen alueita.
USA on vaihtelevasti välillä kritisoinut Israelin myöntämiä rakennuslupia uusiin lähiöihin, jotka sijaitsevat 1949 aselepolinjan itäpuolella, mutta välillä se on pysytellyt hiljaa antaen siten sanattoman suostumuksensa.

KURZER vihjaa, että jos USA nyt kirjallisesti ilmoittaa, etteivät pääkaupungin itäosat kuulu Juudeaan ja Samariaan, se tarkoittaa poliittista ennakkotapausta, eikä USA ole valmis siihen peläten palestiinalaisten reaktioita. Tältä pohjalta on ymmärrettävä USA:n haluttomuus sitoa käsiään kirjallisella lausunnolla, kuten presidentti Bush teki lähettäessään Ariel Sharonille kuuluisan kirjeensä 2004, jossa hän selkeästi tunnusti kannattavansa politiikkaa, jonka mukaisesti kehityksen myötä muuttuneet olosuhteet on huomioitava Juudeassa ja Samariassa. Presidentti Obama ei ole halunnut vahvistaa Bushin kirjettä.
Tämän vuoksi USA haluaa pitää tilanteen auki eikä halua sitoa käsiään, selittää Daniel Kurzer. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195970

3. KONGRESSINEDUSTAJA Barney Frank (D. Mass.) laati kirjelmän 39 demokraattisen kongressinedustajan allekirjoituksilla varustettuna, jossa hän vaatii USA:n vakoilusta Israelin hyväksi tuomitun Jonathan Pollardin vapauttamista. Kirjelmässä todetaan, että Pollard on palvellut sekä rangaistuksen että turvallisuusnäkökohtien kannalta riittävän pitkän ajan USA;n eristysvankeudessa.

POLLARD tuomittiin yli 25 vuotta sitten siksi, että hänen todettiin luovuttaneen salaisia asiakirjoja ja satelliittikuvia Israelille. Oikeustoimien aikana tuomion perusteina käytetyt asiakirjat ovat edelleen osin salaisia, joten varsinaista syytä ei ole pystytty näkemään. Hänelle langetettu ehdoton elinkautinen eristysvankeudessa ilman muutosmahdollisuutta on ennen kuulumaton vakoilusta tuomituille. Yleensä tuomiot ovat olleet muutamia vuosia tai korkeintaan yli kymmenen, ja heitä on vaihdettu muutaman vuoden jälkeen. Pollardin tapauksessa ei ole ollut tätä mahdollisuutta. Vahvat epäilykset kohdistuvat siihen, että Pollard tietämättään paljasti USA:n hallituksen salaiset aselähetykset Iranille ns. kontra-skandaalin yhteydessä, mikä vihastutti silloista USA:n hallitusta ja varsinkin ulkoministeri Weinbergeriä.

BARNEY FRANK perustelee kirjelmäänsä sillä, että tämän kautta on mahdollista vaikuttaa Israelin ilmapiirin muuttumista suosiollisemmaksi rauhanprosessiin sen kriisivaiheessa. Hän sanoo, ettei kirjelmän taakse saatu republikaanien edustajia poliittisten laskelmien vuoksi, vaikka siellä tunnetaan syvää sympatiaa Israelia ja myös Pollardin vapauttamista kohtaan.
Useat juutalaisjärjestöt Amerikassa tukevat Frankin kirjelmää. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195988

4. RAKETTISOTA Gazasta Israeliin on kiihtymässä Hamasin vakuutteluista huolimatta, että rakettien ampuminen Israeliin on rikos, jota ei jätetä rankaisematta.
Ainakin kolme rakettia on ammuttu Gazasta eilisen ja tämän aamun kuluessa. Yksi raketti, joka tunnistettiin Grad-tyyppiseksi, putosi Ofakimin kaupungissa kuvan perusteella arvioiden talon pihamaalle, vaikka tekstissä väitetään sen pudonneen avoimelle pellolle. Se eivätkä muutkaan aiheuttaneet ihmisvahinkoja, mikä on laskettava selväksi ansioksi.

Merchavim alueneuvoston puheenjohtaja Avner Mori teroitti journalisteille, ettei rauha ole suinkaan vielä saavutettu ja muistutti hallitusta, että sen vastuulla on turvata asukkaitten turvallisuus myös Gazan raja-alueilla. Ofakim sijaitsee Merchavim-aueella. Torstaina ammutut kaksi Kassam-rakettia putosivat Eshkolin alueelle, yksi ehkä Gazan puolelle aitaa.
Rakettitulen kiihtyminen voi olla seurausta IDF:n surmattua kaksi Army of Islam (islamin armeijan) johtajistoon kuuluvaa henkilöä edellisinä päivinä. Army of Islam on al-Qaidan Gazassa toimiva järjestö, joka pyrkii toimimaan varsinkin Siinailla, jonne israelilaiset lomailijat tungeksivat suurin joukoin, ja jossa on amerikkalaisia sotilasyksiköitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140734

5. HOLLANTILAINEN filminohjaaja George Sluizer väittää artikkelissaan, joita on julkaistu Hollannin sanomalehdissä, että ollessaan filmaamassa Libanonissa 1982 hän näki omin silmin, miten puolustusministerinä toiminut Ariel Sharon ampui pistoolilla kaksi palestiinalaista lasta lähellä Sabra ja Shatilla pakolaisleiriä, jossa libanonilainen falangisti-sotilaat järjestivät pakolaisten massamurhan.
Artikkeli julkaistiin ensiksi maan kolmanneksi suurimmassa Volkskrant lehdessä. Amsterdamissa asuva 78-vuotias Sluizer on juutalaista sukujuurta. Hän on tehnyt useita Israelin ja palestiinalaisten välejä kuvaavia filmejä, mutta tunnetuin lienee ”Vanishing”, jonka hän teki yhdessä Jeff Bridgesin ja Kiefer Sutherlandin kanssa 1992.
Toinen artikkeli julkaistiin Vrij Nederland lehdessä 13. marraskuuta ennen hänen viimeisen filminsä esitystä.
Sluizer väittää olleensa aivan Sharonin vierellä tämän ampuessa lapset, 3-4-vuotiaat, noin 10 metrin etäisyydeltä, ja sanoo tehneensä rikosilmoituksen 1983 Haagin kansainväliselle tuomioistuimelle, jossa sellaista ei kuitenkaan ole rekisteröity.
Sekä Moshe Arens että Amram Mitzna, jotka työskentelivät läheisesti Sharonin kanssa, pitävät Suizerin väitteitä mielettöminä, sillä Sharon ei koskaan olisi tehnyt sellaista, hän ei ollut Libanonissa 1982 eikä ministerinä kantanut asetta, koska se on vastoin protokollaa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/i-saw-ariel-sharon-murder-2-palestinian-toddles-in-lebanon-1.325540

6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin vastainen web-sivu julkisti satojen IDF:n upseerien ja sotilaitten nimet, joiden se väitti syyllistyneen sotarikoksiin cast lead operaation aikana Gazassa. Artikkeli poistettiin sivulta, mutta palautettiin myöhemmin. Monet kansanedustajat ja vaikuttavat vaativat poliisitutkimusta asiassa. Israel Sheli (minun Israel) järjestö lupaa 10 000 NIS palkkion sille, joka ilmoittaa artikkelin laatijat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140733
- Rabbiininen kongressi rauhan hyväksi (RCP) kerää nimikirjoituksia kirjelmään, jolla vastustetaan rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan. He kutsuvat ”jäädytys II” kieltoa nimellä ”verenvuodatus”. He sanovat, että juutalaisen omistusoikeuden todistaminen maapohjalle on verrattavissa sielun pelastamiseen, jonka saa suorittaa myös sapattina. He viittaavat vastaavaan kirjelmään ennen 10-kuukauden moratoriumia, jossa he varoittivat Netanyahua, ettei siitä saada mitään hyötyä, kansainvälinen painostus ei salli rakentamisen aloittamista moratoriumin päättyessä ja palestiinalaisten vaatimukset vain lisääntyvät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140732
- Knessetissä liikkuu huhuja, joiden mukaan Netanyahu aikoo rangaista niitä, jotka vastustavat hänen ”jäädytys II” esitystään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140729
- Juutalainen mies kärsi vakavia aivovaurioita Samariassa palestiinalaisten heittäessä sementtitiiliä hänen autoaan vastaan torstaina 2.00 lähellä Shiloa. Mies menetti autonsa hallinnan, joka ajautui maakuoppaan ja kääntyi ympäri. Paikalle ajaneet kutsuivat välittömästi apua paikalle. Hänet kiidätettiin sairaalaan kriittisessä tilassa. IDF:n komentaja Ashkenazi kehotti lisäämään sotilasyksiköitä Juudeaan ja Samariaan sekä varomaan mahdollisia akuutteja sieppaamisyrityksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140728
- 50-vuotias arabi jahtasi puukko käsissään naista ajaen häntä takaa Hadasha sairaalan sisäänkäynnin lähellä Scopusvuorella torstaina iltapäivällä. Lähellä ollut taksinkuljettaja havaitsi tilanteen ja kamppasi miehen saaden pitävän otteen hänestä. Mies on Issawiysta, jossa poliisi pidätti 9 nuorta epäiltyinä kivien heittelystä juutalaisia vastaan 10 päivää sitten. Viisi heistä on alaikäistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140725
- Maanviljelijät menevät ensi viikolla lakkoon eivätkä toimita kauppoihin tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. He vastustavat ulkomaisten työntekijöitten vähentämistä, verojen nousua sekä muita maksuja kolmen päivän lakolla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140726

Thursday, November 18, 2010

TORSTAI 18.11.10

1. USA:N viime viikon torstaina esittämä suunnitelma rakennuskiellon jatkamiseksi Juudeassa ja Samariassa, ”freese II, eli jäädytys II”, kuten sitä nimitetään, työllistää analyytikoita ja kolumnisteja heidän pyrkiessä arvioimaan, mitä lopulta sovittiin ja mitä USA:n valmistelema kirjallinen esitys siitä mahdollisesti sisältää. Netanyahu itse on lisännyt spekulaatioita antamalla hallituksensa ministereille ristiriitaisia tietoja, eikä USA:n ulkoministeriön pyöreät lausunnot ole yhtään selventäneet tilannetta.

Miksi sitten on niin tärkeää tietää tarkalleen, mitä tarjotaan? Kaiken varovaisen etenemisen taustalla häälyy PA:n reaktio, josta ei olla ollenkaan varmoja; suostuuko Abbas Fatahin ja PLO:n keskuskomiteoitten hengittäessä hänen niskaansa USA:n suunnitelmaan, vai onko seurauksena suuri kupla, joka pahasti kolhaisee USA:n ulkoministeriön imagoa?
Koko kiistan keskipisteessä on Jerusalem, jota PA haaveilee valtionsa pääkaupungiksi ja jota Israel pitää valtionsa jakamattomana pääkaupunkina ikimuistoisista ajoista lähtien.

Ulkoministeri Hillary Clinton selitteli asiaa Washingtonissa keskiviikkona näin: ”En voi mennä yksityiskohtiin. Voin vain toistaa, mitä olen sanonut aiemmin, että pidämme läheistä yhteyttä sen israelilaisiin että palestiinalaisiin. Työskentelemme aktiivisesti luodaksemme olosuhteet neuvottelujen jatkumiseksi kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi ja kaiken kattavaan rauhaan, koska edelleen uskomme vahvasti, että vain osapuolten välisten neuvottelujen kautta siihen päädytään ja että kaikki lopullisen tilanteen kysymykset voidaan ratkaista ja konflikti lopettaa, koska nykyinen tasapainotila on kestämätön.”

KIRJALLISTA dokumenttia ennakoivissa analyyseissä todetaan, että uusi rakennuskielto on edellisen 10-kuukauden moratoriumin jatke, ja siten siihen sisältyneet määritelmät ovat voimassa myös sen jatko-osassa. Koska se ei sisältänyt rakennuskieltoa Jerusalemin itäosiin, se ei sisälly myöskään sen jatko-osaan, kuten asiaa tulkitaan, vaikka käytännössä kielto esti uusien rakennuskohteitten käsittelyn ja aloittamisen siellä. USA:n laatima kirjallinen dokumentti ei tarkkailijoitten mukaan sisällä selvää lausuntoa Jerusalemin kohtalosta, mikä tullee aiheuttamaan tulkintavaikeuksia ja epämiellyttäviä tilanteita.
Kriitikot ovat jo esittäneet, että USA:n laatima kirjallinen dokumentti tullee olemaan niin epäselvä, että se aiheuttaa jatkuvia erimielisyyksiä.

90-päivän rakennuskiellon lisäksi dokumentin uskotaan vahvistavan, että USA käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuus neuvostossa Israelin hyväksi vuoden ajan sitä tuomitsevissa päätöslauselmissa. PA:n johto vastustaa tätä kiivaasti, koska se poistaa yhden sen painostus-keinoista. Israel vastustaa tätä siksi, että se kyseenalaistaa pitkään jatkuneen käytännön, jonka mukaan USA automaattisesti käyttää veto-oikeuttaan kaikissa Israelia kohtuuttomasti tuomitsevissa lauselmissa. Dokumentti vahvistanee USA:n tarjoukset Netanyahulle, joista 20 F-35 huippukoneen lisääminen koriin 3 miljardin hinnalla lienee halutuin sen lisäksi, että USA vahvistaa estävänsä PA:n pyrkimykset julistaa valtionsa YK:n päätöslauselman avulla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=195781

2. ISRAELIN 15-ministerin muodostama turvallisuuskabinetti hyväksyi yksimielisesti Libanonin rajalla sijaitsevan Ghajarin kylän luovuttamisen Libanonissa toimiville YK:n joukoille. Syyriaan kuulunut kylä jäi Israelin haltuun 1967 puolustussodassa, ja kylä on myöhemmin levinnyt voimallisesti Libanonin suuntaan. YK:n rajanmäärittelyssä rajalinja kulki kylän keskeltä, mikä on aiheuttanut jatkuvia hankaluuksia, koska kylän asukkaitten omaiset asuvat hajaantuneena kummassakin osassa. Toisaalta rajalinjan epämääräisyys on antanut salakuljettajille mainiot olosuhteet tuoda varsinkin huumeita mutta myös aseita ja soluttaa ihmisiä rajalinjan yli. YK:n suorittaman rajanvedon mukaan v. 2000 raja vedettiin kaupungin keskeltä, ja Israel veti joukkonsa sen pohjoisosasta. Vuoden 2006 Libanonin kakkossodassa Israel miehitti kylän pohjoisosan uudelleen luvaten aseleposopimuksen mukaan luopua siitä, mitä se ei vielä ole tehnyt peläten sen joutuvan Hizbullahin hallintaan.

Israel haluaa päästä eroon tuosta hankaluudesta, vaikka on enemmän kuin todennäköistä, että YK:n UNIFIL-joukkojen läsnäolo kylässä ei estä Hizbullahia soluttamasta omia joukkojaan ja aseitaan sinne, kuten on tapahtunut muuallakin Libanonin eteläosassa.
GHAJARIN kylän asukkaat eivät ole ollenkaan onnellisia Israelin päätöksestä luovuttaa kylä kokonaan YK:n vastuulle. Israel sanoo noudattavansa YK:n päätöslauselmaa no 425 vuodelta 1978. Asukkaat haluaisivat kylän kokonaisuudessaan jäävän Israelin puolelle.

GHAJARIN kylässä asuu 2210 alawite muslimeihin kuuluvaa asukasta. He valittavat, että jos rajalinja siirretään kylän etelälaitaan, osa heidän maistaan jää Israelin puolelle eikä heillä sen jälkeen ole mahdollisuutta päästä sinne. Heidän toivomuksensa mukaan kylä tulisi yhdistettynä liittää Israelin hallinnon alle. Osa asukkaista pääsee Israelin puolelle Syyrian ja Israelin kaksois-kansalaisuutensa ansiosta, mutta osalla ei ole tätä oikeutta.
Kylän edustajana Najib Khatib valitti, ettei kukaan vaivautunut keskustelemaan asukkaitten kanssa ennen päätöstä. Hän selittää, että päätös tappaa koko kylän, sillä se ei ole koskaan kuulunut Libanoniin. Hän odottanee, että Libanonin, Syyrian ja Israelin rajojen kosketus-pisteessä sijaitseva kylä liitetään Syyriaan, jos Golanin ylänkö palautetaan Syyrialle.

UNIFIL- joukkojen komentaja kenraali Alberto Asrata Guevas sanoo, että luovutuksen yksityiskohdat hiotaan Israelin kanssa, johon hallitus antoi kuukauden aikaa, minkä jälkeen Israelin turvallisuuskabinetti tekee lopullisen luovutuspäätöksen. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140696

3. ID yhdessä Shin Betin agenttien kanssa iskivät Gazassa autoon, jota he tiesivät tunnetun Army of Islam-johtajan ajavan. Täsmäiskussa hänen autoonsa al-Qaidan kanssa liitossa olevaan ääri-islamilaiseen liikkeeseen kuuluva 35-vuotias Islam Yassin sai surmansa. Debkafilen tiedon mukaan myös hänen autossa ollut veljensä Muhammad joko haavoittui, kuten JP:n artikkelissa sanotaan, tai sai surmansa.

IDF:n julkistaman tiedon mukaan Yassin suunnitteli veljensä kanssa terrori-iskuja israelilaisia turisteja ja amerikkalaisia kohteita vastaan Siinailla. Hänen tiedettiin toimineen Army of Islam johtajan Memtaz Domushin oikeana kätenä.
Marraskuun 3. päivänä Jamal Faras Namnam (Nemnan) sai surmansa samalla tavoin hänen autoonsa kohdistetusta täsmä-ohjuksesta. IDF:n raportissa kerrottiin hänen sekaantuneen terrorismin ja israelilaisten sieppaamisen suunnitteluun Siinailla.
Israelin terrorismin vastainen toimisto antoi marraskuun 11. päivänä kiireisen varoituksen mahdollisista terrori-iskuista Siinailla kehottaen siellä lomailevia israelilaisia palaamaan välittömästi kotiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140703

4. TALOUSSAARROSTA ja väitetystä rakennusmateriaalien puutteesta huolimatta Hamas jatkaa vilkasta rakennustoimintaansa Gazassa. UPI:n välittämän tiedon mukaan Hamasin asuntoministeri Yousef Alamanti kertoo, että hallitus antoi luvan kolmen korkean kerrostalon rakentamiseksi pääosin Iranin rahoittamana. Alamantin mukaan suunnitelmiin kuuluu 25 000 asuntoyksikön rakentaminen taisteluissa Israelin kanssa kaatuneitten omaisille, vastanaineille pariskunnille sekä taisteluissa IDF:n kanssa kotinsa menettäneille.

Rahoitukseen osallistuvat Alamantin mukaan UAE, Kuwait ja PA ilmeisesti Iranin lisäksi.
Asunnot rakennetaan eri puolille Gazaa, osa Israelin entisille asuinalueille Gazan kaistalla.
Suurisuuntaiset rakennusprojektit kertovat koruttomasti, että toistuvat syytökset Israelin kuristusotteesta Gazan ympärille estää kaiken normaalielämän, ovat vääriä, sekä kyseenalaistavat myös ns. ”avustusflotillat” ja niiden mielekkyyden, koska niiden tuomat tarvikkeet eivät juuri nimeksikään pysty poistamaan puutetta rakennustarvikkeista.

ISRAELIN ulkoministeriön antamien tietojen mukaan ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 2010 Gazaan vietiin 23 tonnia rakennusteräksiä ja 25 tonnia sementtiä. Toukokuun 13. päivänä, juuri ennen Mavi Marmara aluksen matkaa, Israel salli 39 tonnia rakennus-materiaalia Gazan kaistalle vaurioituneen sairaalan kunnostamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140716

5. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivin 34-kerroksisen Shalom-tornin ylimmät kerrokset syttyivät tuleen eilen. 60 palomiestä taisteli saadakseen tulen hallintaan ponnistellen 29 kerrosta tasolle, jossa tuli oli aloittanut tuhotyönsä. Tornitalo on 134 metrin korkuinen. Tuli havaittiin 16.30 aikoihin, ja paikalle kutsuttiin runsaasti ambulansseja paloautojen lisäksi, koska pelättiin lukuisten ihmisten loukkaantuneen. Onneksi pelko osoittautui turhaksi, mutta poliisi sulki kaiken liikenteen kadulla ja työnsi paikalle rientäneet uteliaat kauemmaksi. Poliisi ei osannut kertoa tulen aiheuttajaa, mutta se alkoi yhdestä paikasta. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat ei niin vain alistu oikeuden päätöksiin eikä edes oikeuskanslerin kehotukseen toteuttaa korkeimman oikeuden päätös ja sinetöidä Silwanissa ilman rakennuslupaa rakennettu 7-kerroksinen asuinkerrostalo. Batkat muistuttaa, että Jerusalemin kaupunki noudattaa lakia kaikilta osin ei vain yhden talon osalta ja haluaa, että asiaa tarkastellaan laajemmasta näkökulmasta. Kaupunki on laatinut suunnitelman, jolla osa sadoista arabien laittomasti rakentamista asuintaloista laillistetaan jälkikäteen, osa poistetaan kokonaissuunnitelmien tieltä. Kyseessä olevan ns. Jonatanin 7-kerroksisen talon kohtalo ratkaistaan samassa yhteydessä, Barkat selittää vastineessaan oikeuskansleri Yehuda Weinsteinille. (JP)
- Tri Samy Cohen, entinen IDF:n tiedusteluosaston kapteeni, yliopiston professori ja Pariisin instituutin poliittisen tieteen tutkija valittaa, että IDF on pudonnut kerran toisensa jälkeen samaan ansaan eikä näytä oppineen, miten epäsymmetristä sotaa käydään. Hän selittää, että hyökkäykset täydellä voimalla ovat paikallaan avoimella kentällä, mutta jos ne tapahtuvat asutuksen keskellä, siviiliuhrien välttäminen on aivan yhtä tärkeä ellei tärkeämpi taistelujen laantumisen jälkeen tulevan kansainvälisen tuomion vuoksi. Hän sanoo tiedostavansa astuneensa miinakenttään julkistaessaan huomionsa, mutta haluaa silti sanoa sanottavansa. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=195767
- Iranin presidentti Ahmadinejad sanoi eilen, etteivät sanktiot estä maata kehittämästä omia suunnitelmiaan ja kehotti länsimaita luopumaan hyökkäävästä asennoitumisestaan Irania kohtaan. Hän totesi, ettei maa tarvitse ydinaseita puolustautuakseen, sillä se kehittää uusia perinteiseen sodankäyntiin soveltuvia aseita, joilla se pystyy puolustamaan itseään. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=195811
- USA:n viranomainen kertoo, että Jerusalemin itäosa on mukana rakennuskiellossa, ja mitä muuta Netanyahu lieneekin kertonut asiasta, ei ole totta. Shas-puolue on avainasemassa USA:n laatiman suunnitelman hyväksymisessä. Se on luvannut pidättyä äänestämästä, mikä voisi antaa Netanyahulle yhden äänen enemmistön turvallisuuskabinetissa, mutta tämä ehdolla, ettei rakentamista kielletä Jerusalemissa sen lisäksi, että se haluaa rahaa. Jos USA:n viranomaisen lausunto on totta, Netanyahu on vaikeuksissa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-official-israel-must-refrain-from-east-jerusalem-construction-during-freeze-1.325378
- USA:n ulkoministeriön vuosiraportissa Israel asetetaan samalla tasolle uskon-vapauden vastaisuudessaan kuin tunnetut toisia uskontoja vainoavat valtiot Irak, Iran, Afganistan, Sudan ja Kiina. Esimerkkinä kerrotaan, miten Israelin sisäministeriö kieltäytyi tunnustamasta kolmen messiaanisen juutalaisen paluuoikeutta maahan. Toinen esimerkki koskee reformirabbien suorittamien käännytysten hyväksymistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140719
- Safedin rabbin Shmuel Eliyahun kielto vuokrata asuntoja arabeille Safedin kaupungissa herätti ärtyneitä purkauksia vasemmiston taholta ja vaatimuksia tutkimusten suorittamiseksi kiihotuksesta sekä rabbin erottamista välittömästi. NU:n taholta rabbi Shmuel Eliyahu on saanut runsasta tukea, kuten myös lukuisten rabbien taholta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140718

Wednesday, November 17, 2010

KESKIVIIKKO 17.11.10

1. ULKOMINISTERI Hillary Clintonin ja pääministeri Benyamin Netanyahun kesken sovittu suunnitelma rauhankeskustelujen aloittamiseksi ei näytä etenevän aivan niin sujuvasti kuin odotettiin ja kuviteltiin. Epäileviä ”tuomaita” on sekä Israelin että palestiinalaisten leirissä.

PALESTIINALAISTEN taholta kerrotaan, etteivät he voi hyväksyä USA:n tarjoamia ”lahjuksia”, kuten jotkut niitä nimittämät – varsinkin F-35 koneitten määrän kaksin-kertaistaminen samaan hintaan karsastaa pahasti Abbasin osin samentuneisiin silmiin - eikä Clintonin lupaus olla jatkamatta 3 kuukauden rakennuskieltoa sovi sekään heidän pirtaansa. Pahin ongelma lienee kuitenkin siinä, että USA lupaa olla käyttämättä veto-oikeuttaan mitä tahansa Israelia tuomitsevaa päätöslauselmaa vastaan YK:n turvallisuusneuvostossa. Tämä paljastaa samalla suunnitelman, miten PA aikoi käyttää hyväkseen YK:n päätöslauselmia: Tarkoitus lienee ollut niiden kautta painostaa Israel myönnytyksiin, joihin se ei suostuisi ilman YK:n pakotteita. Lisäksi PA:n talous on aina ”pa”, ”lisää liksaa” tarvitaan, ja paljon, varsinkin jos PA:n täytyy aloittaa väestönsä huolehtiminen itsenäisesti.
Vaikka tilastot kertovat, että PA:n talouskasvu tälle vuodelle nousee 8.5 – 10 %:n välille, se kuitenkin ilmoittaa maailmalle olevansa vararikon partaalla, tappiota on puolesta miljardista miljardiin USD. Taloustiede on mystinen tavalliselle ihmiselle, kuten tämäkin osoittaa.

KITKATTA Netanyahun esittämää suunnitelmaa ei nielty myöskään Israelin poliitikkojen ja ministereitten parissa. Epäilyksiä on esitetty myös hallituksen ministereitten parissa, jopa niiden suulla, joita on pidetty Netanyahun uskollisina kannattajina. Näiden epäilysten johdosta ja niiden torjumiseksi Netanyahu sanoo odottavansa kirjoitettua dokumenttia, mistä sovittiin ja millä tavoin - jota muuten odottavat PA:n johtajatkin, jotka sanovat saaneensa tiedot välikäsien kautta, mikä ei ole hyvä tapa hoitaa diplomatiaa.

Epäilevää kantaa edustavat ministerit Yuli Edelstein ja Benny Begin sanovat, ettei USA tule koskaan antamaan kirjoittua lupausta pitää Jerusalem rakennuskiellon ulkopuolella eikä sitäkään, ettei kieltoa jatkettaisi 90 päivän moratoriumin jälkeen. Palestiinalaiset ovat jo esittäneet, ettei aika riitä sopimukseen pääsemiseksi ja vaativat kieltoa ilman takarajaa. Lisäksi herää kysymyksiä, mikä merkitys niillä kahdellakymmenellä F-35 lisäkoneella olisi, jos ne saadaan vasta 2020 paikkeilla; nykyiset johtajat silloin joko nukkuvat nurmen alla tai keinuttelevat itseään jossain hoitolaitoksessa, ja teknologia on edistynyt uusiin haasteisiin.

Epäilyksiä on myös herätetty Obaman todellisista aikeista koskien suuria juutalaiskaupunkeja ja yhteisöjä Juudeassa ja Samariassa. Saatujen vihjeitten perusteella voidaan päätellä, ettei hän välttämättä tue Israelin vaatimuksia Gush Etzionin blokin ja Arielin tai Maale Adumimin pitämiseksi Israelin puolella tulevaa rajaa. Toisin sanoin: Israelin päättäjien keskuudessa elää voimakas epäluulo Barack Obaman uskottavuudesta. Asiaa selventäisi huomattavasti se, että Obama vahvistaisi presidentti Bushin joskus 2004 Ariel Sharonille kirjoittaman kirjeen, jossa hän selkeästi ilmaisi tukevansa Israelin vaatimuksia muuttuneesta tilanteesta Juudean ja Samarian alueilla, eli että kehityksen myötä syntyneet suuret juutalaisyhteisöt on huomioitava rauhanneuvotteluissa. Obama ei ole halunnut sitoutua tähän.

USA:N ulkoministeriön puhetorvena esiintyvä P J Crowley suhtautuu hyvin välttelevästi journalistien kysymyksiin, antaako Obaman hallitus kirjallisen dokumentin, joka sitoisi sen käsiä muuttuvissa tilanteissa. ”Olemme valmistautuneet tekemään kaikkemme voidaksemme luoda luottamukselliset olosuhteet Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen jatkumiseksi”, oli hänen pyöreä vastauksensa. Tämä lisää epäilyksiä ”pienellä kirjoitetusta lisälauselmasta”, mikä kiireelliseltä lukijalta jää yleensä huomioimatta.
USA:N diplomaatti David Hale on Israelissa tällä viikolla. Hän tavannee PA:n johtajia ja myös Israelin päättäjiä saadakseen paremman kuvan Washingtoniin, ”millaisia ovat marjat” tänään.
Entinen Israelin YK:n lähettiläs Zalman Shoval toteaa, että jos Netanyahu aikoo saada suunnitelman hyväksytettyä 15-ministerin turvallisuuskabinetissaan, hänen tulee toimia kiireesti, sillä jokainen päivä tuo lisää epäilijöitä. Kun on kysymys Israelin turvallisuudesta ja kysymyksistä, jotka sitovat Israelin ehkä vihamielisen valtion naapuruuteen, miksi asiaa pitäisi hoitaa hätiköiden? Luulisi Oslon sopimusten muiluttamisen Knessetissä valkoisen ”subarun” hinnalla opettaneen, mihin todellisuuden peitteleminen ja kiire voi johtaa – niitä lähes 1500 terroristien kynsissä menehtynyttä ja tuhansia vammautuneita ei voi korvata ylevillä juhlapuheilla rauhasta ja turvallisuudesta, mikä on osoittautunut pelkäksi illuusioksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195624

2. SAEB EREKAT, joka näyttää nousevan PA:n tärkeimmäksi johtajaksi Abbasin imagon hämärtyessä ja hänen oppositionsa kasvaessa tavasta, millä hän hoitaa rauhanprosessia, sanoi keskiviikkoaamuna, että PA tulee keskittymään tulevien rauhankeskustelujen alussa rajoihin, mutta myös kaikkia muita tärkeitä kysymyksiä käsitellään kolmen kuukauden rakennuskiellon aikana. Lisäksi hän totesi, että PA on jo tunnustanut Israelin eikä näe mitään syytä vakuuttaa, että se tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona.

EREKAT vakuutti edelleen, että Netanyahu on hyvin tietoinen, mitä PA vaatii, ja keskustelujen jatkuminen on siten hänen käsissään. Tällä hän viitannee siihen, että Israelin tulee ulottaa rakennuskielto täydellisenä myös Jerusalemin itäosiin ja ilman takarajaa. Edelleen hän vaatii, että Israel lupautuu tunnustamaan 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat tulevan Palestiinan valtion länsirajana, mukaan lukien Jerusalemin itäiset lähiöt.

JP:n henkilökunnan kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että PA:n haluttomuus vakuuttaa palaavansa neuvotteluihin Clintonin ja Netanyahun keskusteluissaan esille tulleitten suunnitelmien puitteissa viivästyttää USA:n kirjallista dokumenttia, jota Netanyahu vaatii voidakseen esitellä asian hyväksyttäväksi turvallisuuskabinetilleen. Täten koko prosessin jatkuminen kitkatta odottaa PA:n kannan selventämistä, jota he taas eivät sano voivansa antaa ennen edellä mainittua dokumenttia. Erekatin tulkinnat eivät välttämättä edusta Abbasin näkökantaa kaikilta osin. Abbas kuitenkin on pysytellyt hiljaa odotellen, mihin suuntaan tuulet puhaltavat. Lisäksi nyt on muslimien ramadanin Id al-Adha, jolloin teurastetaan lampaita ja vuohia uhreina Allahille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=195653

3. IRANIN entinen hävittäjälentäjä Bahazad Masawi kertoi Israelin TV-10 lähetyksessä, että Iranilla on ydinaseohjelma. Masawi pakeni Iranista ja asuu piiloutuneena Pariisissa. Hän kertoi Iranin presidentti Ahmadinejadista näin: ”Ahmadinejad luo terroria ja kiihottaa sotaan alueella. Tämä ei ole hyvä Iranin kansan kannalta. Ahmadinejad tekee tilanteen Iranissa ja alueella entistä vaikeammaksi.” Hän on entinen jo pahasti vanhentuneen F-14 koneen lentäjä ja vakuuttaa, ettei Israel ole Iranin vihollinen. Hän selittää, ettei Iranin kansa ole koskaan ollut Israelin kansan vihollinen, vaan he ovat aina olleet ystäviä. Hän viittasi kuningas Kyyrokseen, joka salli juutalaisten karkotettujen palata kotimaahansa Persiasta.

MASAWI valitti sitä, hänen maansa tukee terrorijärjestöjä kuten Hizbullah ja muita väittäen, että kaikki Irani valtion varat tukevat terrorismia ja siinä Iran on johtava valtio maailmassa.
Hän sanoi, että lentäjien tehtävänä oli vain lentää, eikä hän saanut mitään tietoja Israelin ilmavoimien taistelutekniikasta, sitä hoitaa Iranin tiedustelupalvelu. Hän ei pidä hyvänä Iranin viranomaisten tapaa pidättää toisin ajattelija kadulla, viedä hänet vankilaan, jossa hänet raiskataan ja lopulta kidutusten jälkeen tapetaan. ”Tällaista kutsutaan diktaruuri-hallitukseksi, se ei ole oikeamielinen hallitus”, hän toteaa.

IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi jatkaa vierailuaan Kanadassa ja USA:ssa. Hän totesi journalisteille, että YK:n ja USA:n asettamat sanktiot alkavat purra Iranin talouteen, mutta vaati niiden koventamista. Ashkenazi, jonka toimikausi päättyy ensi vuoden helmikuussa, tunnustetaan maltilliseksi Puolustusministeriön sisällä, joka pyrki etsimään rajoitettuja ratkaisuja ja vastusti rajuja hyökkäyksiä mm. cast lead operaation aikana. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:N puolustusministeri Robert Gates vihjailee, että kiristyneet sanktiot ovat todella alkaneet vaikuttaa Iranin sisällä. Hän sanoo saaneensa tietoja, joitten mukaan ylin kaitsija Ali Khameney epäilee, ettei presidentti Mahmoud Ahmadinejad kerro hänelle todellista tilannetta Iranin taloudesta, vaan kaunistelee tietoja. Gates puhui näitä keskustellessaan Wall Street Journalin johtajan kanssa. Toiseksi hän epäili voimatoimien tehokkuutta estää Iranin ydin-suunnitelman toteuttamista, sillä ne todennäköisesti vain ajaisivat ne nykyistäkin salaisemmiksi ja yhdistäisivät kansan sen taakse. Pääministeri Netanyahu pyrki vaikuttamaan USA:n johtoon tavatessaan varapresidentti Joe Bidenin äskeisen USA:n matkansa aikana, etteivät kovennetut sanktiotkaan saa Irania luopumaan ydinohjelmastaan. Gates tyrmää nämä vaatimukset ja väittää, että sanktioitten purevuus on yllättänyt Iranin johdon, vaikka se ei sitä julkisesti tunnustaisikaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195580
- YK harkitsee, että Durban III, rasismia käsittelevä YK:n sponsoroima konferenssi, pidetään syyskuun 21. päivänä 2011 New Yorkissa. Hyvästä aikeesta huolimatta molemmat edelliset konferenssit muuttuivat vain Israelia tuomitseviksi tilaisuuksiksi, minkä johdosta lukuisat maat poistuivat konferenssista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195615
- USA:n kongressin edustajainhuoneen 198 jäsentä esittivät huolensa, miten USA:n saudeille lupaamat 60 miljardin arvoiset aseet, hävittäjät, helikopterit ja ohjukset vaikuttavat Israelin puolustuskykyyn ja miten Saudi Arabin politiikka tulee suuntautumaan alueella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=195636
- Elon Moreh rabbi Elyakim Levanon uhkaili, että jos Netanyahu toteuttaa rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa, hän kehottaa laumaansa äänestämään Israel Beiteinu-puoluetta ja sen puheenjohtajaa Liebermania pääministeriksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195604
- EU aloittaa uuden projektin holokaustin opettamiseksi ja tutkimiseksi; 13 EU-maata on alustavasti sitoutunut tukemaan projektia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195630
- Venäjän presidentti Medvedev lupasi Moskovassa vierailevalle Libanonin pääministeri Harirille toimittaa Libanonin armeijalle (LAF) 6 MI-24 helikopteria, 31 T-32 tankkia, 36 kpl 130 mm:n tykkiä ja 500 000 ammusta. Lupaus tuli sen jälkeen kun USA:n kongressi vapautti 100 miljoonan tuen Libanonille. http://www.haaretz.com/print-edition/news/russia-to-gift-lebanon-with-arms-military-supplies-to-bolster-army-1.325090
- Keskiviikkona aloitetaan kairaukset 500 metrin syvyyteen Suolameren pohjasta. Kairausten tarkoituksena on tutkia muinaisia aikoja, joiden jäänteet ovat kätkettyinä maailman suolaisimman veden alla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/drilling-the-dead-sea-to-unmask-the-secrets-of-the-past-1.325083
- 7 vuoden kuivuus maassa on aiheuttanut ennen kokemattoman maidon ehtymisen, minkä seurauksena myös kaupoissa myytävät voipaketit ovat poistuneet hyllyiltä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-faces-worst-butter-shortage-in-country-s-history-1.325082
- Muslimien aiheuttamat väkivaltaisuudet maan kristittyjä vastaan leimahtivat Egyptin eteläosassa sijaitsevassa molempien uskontojen asumassa Abu Tesht kaupungissa. Mellakat alkoivat huhuista, että kristitty nuorimies seurusteli muslimitytön kanssa. Muslimit polttivat useita kristittyjen taloja, mutta ihmisuhreilta vältyttiin. Kristittyjen vastaisen väkivaltaisuudet lisääntyvät huolestuttavasti Egyptissä, mutta sama suuntaus on kaikissa Lähi Idän muslimimaissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140679

Tuesday, November 16, 2010

TIISTAI 16.11.10

1. USA:N ulkoministeriön edustaja P J Crowley vastaili eilen journalistien kysymyksiin koskien Clintonin ja Netanyahun neuvottelemaa suunnitelmaa, jonka pohjalta rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä voitaisiin saada uudelleen käyntiin. Israelissa julkisuuteen päästetyissä yksityiskohdissa luetellaan joukko etuisuuksia, joita USA tarjoaa Israelille.
Varsin monet sekä hallituksen sisällä että sen ulkopuolella ovat esittäneet epäilyksiä lupausten todellisuudesta, eikä syyttä, kuten Crowleyn lausunnoista voi päätellä. Kapinallisiksi leimatut sanoivat, että heillä on 48 tuntia aikaa estää positiivisen päätöksen syntymistä Israelin 15 ministerin muodostamassa turvallisuuskabinetissa. Aika loppuu tänään, jos tiedot kabinetin kokoontumisesta tiistain aikana pitävät paikkansa.

P J Crowley kiemurteli journalistien kiristäessä häneltä selkeää lausuntoa lupauksesta luovuttaa 20 kpl F-35 koneita Israelille 20 aiemmin sovitun lisäksi, mutta vastasi tähän tapaan: ”Me olemme luvanneet säilyttää Israelin laadullisen etumatkan alueen muihin valtioihin, mutta sen enempää en halua asiasta kertoa.” Hän jatkoi selittäen, että joka kerran kun käsitellään jotain sopimuksen yksityiskohtaa julkisuudessa, se voi olla oikein tai se voi olla väärin.
Tämä asettaa Israelin turvallisuuskabinetin päättäjät vaikean ongelman eteen: Uskoako Netanyahun vakuutuksia, että kaikki on kuten kerroin, vai poikkeavia uutisia, ettei kaikki ole ehdottomasti kuten kerrotaan. Netanyahu tosin vihjaili, ettei tarjous ole lopullinen.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi, että hänen mielestään 20 uutta F-35 konetta 90 päivän moratoriumia vastaan ei ole edes vertailukelpoinen, niin paljon tärkeämpää on saada Israelin ilmapuolustusta kohennettua. Hän lisäsi, että tarkoitus oli ostaa 40 konetta, mutta budjetti-leikkaukset pudottivat määrän puoleen. Tämä vihjaa siihen, että 20 uutta konetta sisältyisivät aiempaan 3 miljardin USD hintaan, eli ne annettaisiin lahjaksi.

CROWLEY selvitti journalisteille sopimuksen aikataulua, ettei suunniteltu vuoden mittainen aika riitä sopimuksen solmimiseksi. ”Jos elokuun 11. päivä ei ole sopiva vaan tarvitaan lisäaikaa, me otamme lisäaikaa”, hän selitti. ”Tärkeintä on saada osapuolet neuvottelu-pöytään käsittelemään kysymyksiä rajoista, turvallisuudesta, pakolaisista, Jerusalemista ja vedestä”, hän sanoi vakuuttaen, että kaikkia keskeisiä kysymyksiä käsitellään alusta lähtien.
Hän ei pitänyt USA:n tarjoamia turvallisuustakeita voittona Israelille, vaikka se ei ole lopettanut juutalaisyhteisöjen toimintaa kuten ”Tiekartta” määrittelee todeten, että rauhanprosessi vahvistaa Israelin turvallisuutta. Hän vakuutti USA:n hyvin tiedostavan erään Lähi Idän valtion aiheuttaman uhan Israelin turvallisuudelle uhaten tuhota koko valtion. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195487

2. PALESTIINAN AUKTORITEETTI alkaa toipua tilapäisestä koomastaan, mihin se joutui saatuaan tiedon USA:n ja Israelin välisistä sopimusehdoista, jotka yllättivät sen täysin. PA:n johto oli tuudittautunut uskomukseen, että sillä on Obaman täysi tuki takanaan eikä sen tarvitse tehdä mitään eikä lupautua mihinkään, koska USA toimii sen edustajana.
PA:n johdon ensireaktio oli epäuskoinen ja vähättelevä; nyt siihen on tullut mukaan selvät vaatimukset, joihin se odottaa USA:n suostuvan.

PALESTIINALAISLÄHTEEN mukaan PA haluaa, että USA lisää talousapuaan PA:lle sekä sitovaa lupausta siitä, että se tulee puuttumaan Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin, jos niissä ei saada aikaan sopimusta rajoista 90 päivän kuluessa tai rauhansopimusta vuoden sisällä, kuten PA on kaiken aikaa vaatinut. Asiasta kertoi Lontoossa ilmestyvä Al-Quds Al-Arabi uutislehti. Lehden mukaan rajojen määrittäminen kolmen kuukauden sisällä tulee olla ehdoton, jonka USA:n tulee vahvistaa. Toiseksi kysymys palestiinalaispakolaisista täytyy voida ratkaista joko paluuoikeudella sinne, mistä he tai heidän esi-isänsä muuttivat, tai oikeudenmukaista korvausta menetyksistään, mihin kaikkien alueen valtioitten tulee osallistua, mukaan lukien Israel. Arabivaltioita voi olla vaikea saada suostumaan tähän.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi, ettei hänellä ole tietoa tällaisista vaatimuksista. Hän syytti Israelia, että se esittää ehtoja ja vaatimuksia, joilla se tekee rauhansopimuksen saavuttamisen mahdottomaksi ja haluaa sillä jatkaa nykyistä tilannetta. Hän sanoi, ettei PA voi loputtomiin olla sitoutunut rauhanprosessiin, vaan tulee käyttämään muita teitä, ellei tämä tie rauhaan onnistu. Hän sanoi, ettei Israel ole suostunut hyväksymään palestiinalaisten oikeutta perustaa valtionsa 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin pääkaupunkinaan Itä Jerusalem. Hän vakuutti, että PA pitää itsellään oikeuden ratkaista pakolaiskysymys YK.n päätöslauselman 194 pohjalta sekä vapauttaa kaikki Israelin oikeuslaitoksen tuomitsemat palestiinalaisvangit – riippumatta siitä, miten kauan se kestäisi.
Erekat uhkasi, ettei Fatahin ja PLO:n keskuskomitea voi hyväksyä nykyisen tilanteen jatkumista vaan tulee kääntymään YK:n puoleen. Hän kertoi Abbasin jo aloittaneen PA:n strategian toteuttamisen estääkseen uusien tosiasioiden muodostamisen maahan.
Abbas kokosi Fatahin johtajat eilen Ramallahiin, jossa hän informoi heitä tämän hetkisestä kehityksestä ja vakuutti sitoutumistaan Palestiinan valtion perustamisesta ”vapaana setlementeistä”, eli ”judenrein”, kuten natsit asian ilmaisivat.
Toiseksi Abbas kertoi, että sovintoneuvottelut Hamasin kanssa ovat kiireellisiä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=195479

3. ISRAELIN turvallisuusjoukot varautuvat siihen, ettei rauhankeskustelujen vaatimien ehtojen toteuttaminen suju rauhallisesti tai ilman välikohtauksia. Rajapoliisin kolmisen komppaniaa harjoittelee saadakseen erikoiskoulutusta mellakoiden hajottamiseksi, mutta poliisin johdon mukaan miesmäärä ei ole riittävä, vaan sitä tulee lisätä divisioonan tasolle. Nämä joukot sijoitettaisiin todennäköisille kuumille alueille Juudeassa ja Samariassa.

RAJAPOLIISILLA oli kesäkuussa suuri harjoitus Länsirannalla, jolla pyrittiin valmistelemaan poliiseja odotettavissa olevaan sekä israelilaisten että palestiinalaisten väkivaltaisuuden kasvuun. Prikaatin tasolla käydyissä harjoituksissa oletettiin erilaisten tilanteiden syntymiseen ja niiden hallintaan. Yhtenä mallina oli suuri juutalaisten mielenosoitus, jonka aikana palestiinalaiset suorittavat terrori-iskuja.
POLIISIN taholta todetaan, että vaikka maassa on ollut epätavallisen rauhallinen kausi turvallisuuden suhteen, siviilirauhattomuus on kasvanut varsinkin oliivin korjuun aikana, mikä on ollut erityisen väkivaltainen tänä vuonna. YK:n tarkkailijat ovat rekisteröineet lokakuun alusta lähtien 8 väkivaltaista välikohtausta viikossa, joihin kuuluu omaisuuden tuhoamista ja ihmisten vammautumista, tuhansien oliivipuiden kiskomista irti tai polttamista, mitä harjoittavat sekä juutalaiset että vasemmiston ja anarkistien kiihottamat palestiinalaiset.
Uusi poliisiyksikkö sijoitettiin Nablusin lähelle sen ympäristössä tapahtuneitten toistuvien molemminpuolisten väkivaltaisuuksien estämiseksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195477

4. ISRAELIN ilmapuolustusjärjestelmä saadaan rakennettua lopulliseen kuntoon aikaisintaan 2015, kertovat turvallisuusviranomaiset maanantaina. Lopullisessa muodossaan se tulee olemaan monitasoinen. Sisimpänä on Iron Dome, joka kattaa alueet 5 – 70 km:n etäisyydellä, seuraavana on Davidin Linko, jolla on voimakkaammat ohjukset, sen ulkopuolella Arrow III patteristo, joka pystyy torjumaan pitkän matkan ballistisia ohjuksia. Tämän ohjuksen kehittely on pidettytarkoin salaisena ehkä siksi, että se on Israelin ja USA:n yhteistoimien kautta kehitetty USA:n osallistuessa kehittelykustannuksiin.

Israelin avaruusteollisuuden IAI (Israel Aerospace Industries) projektinjohtaja Yoav Turgeman selittää, että Arrow III pystyy tuhoamaan lähestyvän ballistisen ohjuksen avaruudessa, minkä johdosta sen sisältämä bio/kemiallinen tai ydinkärki pirstoutuu ja sen osaset palavat ilman kitkan vaikutuksesta eivätkä aiheuta vahinkoa maan pinnalla. Hän vakuuttaa, että tehokkaan tutkavalvonnan, esim. USA:n Aegis-järjestelmän, ansiosta Iranista tai Syyriasta ammutut ballistiset ohjukset havaitaan hyvissä ajoin, periaatteessa heti sen laukaisuhetkellä, mikä antaa tarpeeksi aikaa valmistautua vastatoimiin. Jos ensimmäinen taso ei toimi, jäljellä on vielä kaksi muuta järjestelmää ohjuksen tuhoamiseksi.

ARROW III lienee käyttövalmis 2014. Sitä testataan todellista tilannetta vastaavissa olosuhteissa ensi vuonna. Kukin torjuntaohjus maksaa 2 – 3 miljoonaa E.
Arrow-ohjelman kanssa työskennellyt Uzi Rubin esitteli tilannetta, jossa Israelin viholliset Iran, Syyria, Hizbullah ja Hamas aloittavat yllätysiskut israelilaisiin kaupunkeihin. Hän arvioi, että jopa 13 000 rakettia ja ohjusta ammuttaisiin lyhyen ajan kuluessa. Niiden osumatarkkuus voi olla 500 m ja jotkut niistä voivat kuljettaa puolen tonnin räjähdekuorman. Tel Avivin alue yksistään voisi kärsiä 1 500 ohjusiskua, mitkä pystyisivät tuhoamaan armeijan komento-keskuksen ja aiheuttamaan laajaa tuhoa talouselämälle. 1991 Persianlahden sodan aikana Sadam Hussein ampui muutamia kymmeniä epätarkkoja raketteja, mikä aiheutti kaaoksen Tel Avivin alueella, Rubin kertoi. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-missile-defense-to-be-completed-by-2015-officials-say-1.324836

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi varoitti Kanadan vierailunsa yhteydessä, että Hizbulla voi suunnitella vallankaappausta Libanonissa, jos YK:n asettama Rafik Haririn murhaa tutkiva tribunaali julkistaa syytöksensä Hizbullahin johtavia sotilasjohtajia vastaan. Hän sanoi, että Libanonissa toimivat YK:n UNIFIL-joukot ovat kykenemättömiä estämään aseitten salakuljettamista Hizbullahille ja sen soluttautumista maan eteläosiin. Hän sanoi, ettei Iranin johto ole itsetuhoinen, vaikka se onkin radikaalinen. (JP)
- Riskianalyysejä suorittava Maplecroft yhtiö kertoo julkistamassaan raportissa, että Somalia on kaikkein varallisin maa, jossa tapahtui 556 terrorismiin liittyvää iskua kesäkuun 2009 ja kesäkuun 2010 välillä. Ne surmasivat 1437 ihmistä ja haavoittivat 3408, suurin määrä asukaslukua kohti mitattuna. Kreikka siirtyi tilalta 57 tilalle 24, tehden siitä Euroopan vaarallisimman maan; siellä sattui mittausaikana 180 iskua, enemmän kuin Jemenissä. USA oli sijalla 33 edustaen kohtuullista riskiä. Ranska oli sijalla 44 ja Englanti 46, edustaen vielä kohtuullista riskiä. Äärimmäistä riskiä edustivat 16 maata, joista Israel oli sijalla 14; PA oli sijalla 5. Tutkimuksessa tutkittiin 196:n maailman maan riskialttius. (JP)
- IDF teki sunnuntaina yhdessä Shin Betin kanssa harvinaiseksi luonnehditun iskun Tulkarmiin Hamasin tunnetun varainkerääjän Aki Dadun kotiin. Hänen kodistaan takavarikoitiin henkilökohtaista omaisuutta sekä rahaa 620 000 USD. Hänet tuomittiin elokuussa 9 kuukauden vankeusrangaistukseen. Hänen pidätetty poikansa vahvisti, että Aki Dadu oli saanut Hamasin Damaskoksen toimistosta 900 000 USD. (JP)
- Tzahi Hanegbin jouduttua eroamaan Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajan tehtävistään pääministerillä on aikaa ensi maanantaihin etsiä uusi puheenjohtaja, jota Kadima hallitsi mutta haluaa vaihtaa sen talousvaliokuntaan. (JP)
- Ramat Ha´Sharonin pormestari Itzik Rochenberger vakuutti, ettei Arielin teatterissa esityksiä boikotoineilla näyttelijöillä ole asiaa hänen kaupunkiinsa. Hän sai tukea toisilta kaupunginjohtajilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140668
- Israel esittelee kehittyneimmän satelliittinsa OptSat 3000 tällä viikolla Israelissa järjestetyn kansainvälisen avaruusteknologian näyttelyn ja konferenssin aikana Jerusalemissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140663
- Eilen kokoontui 25 Kiryat Arban yläkoulun opiskelijaa Temppelivuorelle rukoilemaan sadetta maahan. Viime viikolla 60 Susiyan koulun opiskelijaa rukoilivat samoin sadetta. Nämä näyttävät saaneen erityisluvan rukoilemiseen Temppeli-vuorella, koska muslimi-wakf tarkkaa jokaista kävijää, ettei vain huulet liiku hiljaisessa rukouksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140662

Monday, November 15, 2010

MAANANTAI 15.11.10

1. POLITIIKASSA on eräs perussääntö, joka jokaisen politiikkaan sotkeutuneen tulisi tiedostaa: Älä koskaan sano ei koskaan, muuten joudut todennäköisesti syömään sanasi.
Luulisi pinttyneen poliitikon kuten pääministeri Netanyahun oppineen tämän kantapään kautta, mutta niin ei näytä tapahtuneen. ”10-kuukauden moratorium on ainutkertainen ilmiö, jota ei tulla toistamaan”, Netanyahu vakuutti asettaessaan rakennuskiellon, ”jäädytys I”.
Eilisessä hallituksen kokouksessa hän kuitenkin esitteli ulkoministeri Clintonin kanssa sopimaansa suunnitelmaa, jonka puitteissa Israel julistaa 3-kuukauden moratoriumin, ”jäädytys II”, USA:n lupaamia etuisuuksia vastaan, joista 20 kpl F-35 konetta muodostavat tarjouksen tärkeimmän osan, josta ei voi kieltäytyä, kuten Chicagon gangsteripomot aikoinaan julistivat tarjotessaan suojelua sitä haluaville Godfather elokuvan tapaan.

NETANYAHU ei vie sopimusluonnosta koko hallituksen istuntoon, vaan pyrkii saamaan sille turvallisuuskabinetin hyväksymisen, jonka 15:sta jäsenestä hän odottaa saavansa yhden äänen enemmistön edellyttäen, että Shas pitää lupauksensa pidättyä äänestyksestä. Pääministeri totesi eilisessä hallituksensa istunnossa, ettei suunnitelma ole lopullinen, vaan siihen voi tulla vielä muutoksia tai lisäyksiä.
Jäädytys II näyttää siis näillä tiedoilla saavan turvallisuuskabinetin hyväksymisen.
On mahdotonta sanoa, onko tämä Israelille siunaukseksi vai kiroukseksi, mutta vakavia varoituksen sanoja tulee monelta taholta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195335

2. Bar Ilan yliopiston professori Hillel Weiss, joka tunnetaan terävästä kielestään ja suorasukaisesta esitystavastaan, esitti murskaavaa kritiikkiä Netanyahusta.
Hän esittelee tunteitaan ja kauhistustaan tilanteesta ynet.news.com artikkelissa.
Hän sanoi Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston järjestämässä hätäkokouksessa: ”Haluan sanoa tämän Netanyahulle aivan rauhallisesti – olet unohtanut, mitä on olla juutalainen, ehkäpä sinä et koskaan ollutkaan juutalainen,” hän purki tuntemuksiaan lisäten: ”Netanyahu on ghetton johtaja, hän on myymässä Josefin.”
Ynetnews muistuttaa, että Weiss toivoi Hebronin prikaatin komentajan kuolemaa.

Weiss jatkaa käsityksiään Netanyahusta näin: ”Netanyahulla on perustaipumuksia – yksi näistä ilmeni tavassa, millä hän karkotti puolueesta (kovan linjan edustajan) Moshe Feiglinin
ja toinen hänen vastenmielisyydestään ketään aitoa juutalaista kohtaan, jolla on parta, viikset, kalotti ja silmälasit.” Weiss otti esimerkin holokaustin ajalta: ”Bialystockin gettossa joku totesi. Kunhan kestämme vain holokaustin loppuun saakka, sitten kaikki on hyvin. Kolme kuukautta ennen holokaustin loppumista koko Bialystockin getto tuhottiin”. Hän toteaa, että juuri samaa tapahtuu nyt Israelissa: ”Netanyahu johtaa gettoa uskotellen, että pian kaikki on hyvin.”
Weiss kehottaa Israelia antamaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöille autonomian ja turvaamaan sen tarvitsemat palvelut elämän ylläpitämiseksi. Hän esittää omaa juutalaista parlamenttia, jonka Juudeassa ja Samariassa asuvat valitsevat, ja verotusjärjestelmän perustamista, levittäen asutustaan ympäröiville kukkuloille teltoissa asuen. Hän pitää hallitusta ja Knessetiä merkityksettöminä, eikä niiden kanssa voi neuvotella. Hän varoittaa hallitusta ja Israelin valtiota yrityksistä hajottaa armeijaa aiheuttamatta sisällissotaa. Hänen mielestään kaikki juutalaiskaupungit voivat toimia itsenäisinä yksiköinä diasporan tapaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3984586,00.html

3. ISRAELIN poliittinen kenttä on vielä sen verran ”löylyn lyömä”, ettei sen todellista reaktiota ole mahdollista luodata. Joitakin suuntauksia on kuitenkin jo julkisuudessa esitetty.
Shas-puolueen taholta ”jäädytys II” suunnitelmaan suhtaudutaan kumman suurpiirteisesti, ikään kuin asia ei varsinaisesti koskisi sitä ollenkaan. Puheenjohtaja Eli Yishai kertoo, että puolue ei vastusta suunnitelman toteuttamista niin kauan, kuin siihen ei sisälly rakentamisen lopettamista Jerusalemissa ja mikäli Obama vakuuttaa kirjeellisesti, että rakentaminen jatkuu esteettä kaikkialla Juudeassa ja Samariassa 90 päivän jäädytyksen jälkeen. Hän ei näytä olevan huolissaan ollenkaan siitä, miten se koskisi Israelin turvallisuuteen, tai missä rajalinja kulkisi, olisiko islamilainen valtio aseistettu vai ei tai miten jaetaan esivarat ja ilmatila, tai miten sovitaan Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren kohtalo.

Koska Netanyahu ei vie suunnitelmaa Knessetin käsiteltäväksi, hallituksen ministerien ohella tavallisilla rivikansanedustajilla on kovin vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa asiaan. He voivat vain vaikeuttaa tärkeitten lakien käsittelyä, joista yksi on kahden vuoden valtion budjetin ja siihen liittyvien taloudellisten järjestelyjen hyväksyminen. Likudin kansanedustaja hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin kutsui edustajia hätäkokoukseen, johon ovat lupautuneet ainakin diasporaministeri Yuli Edelstein sekä kansanedustajat Danny Danon, Yariv Levin ja Tzipi Hotoveli. He tapaavat toisensa jo tänään.
Israel Beiteinu puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Uri Orbach uhkasi puolueensa eroavan hallituksesta, jos suunnitelma toteutuu. Se pudottaisi hallituksen edustuksen Knessetissä 74:stä 71:en, mutta säilyttäisi vielä turvallisen enemmistön 120 jäsenestä.

Monet kansanedustajat pitävät vaarallisena sitä, että USA:n tarjoamiin etuihin kuuluu veto-oikeuden käyttäminen YK:ssa esityksistä, joissa Israelia uhataan joko poliittisin tai taloudellisin rajoituksin ja määräyksin, koska tämä on kuulunut USA:n ja Israelin välisiin sanattomiin sopimuksiin. Toiseksi he kyselevät, kuten kehitysministeri Ayoub Kara, mitä tapahtuu sitten, jos kolmen kuukauden aikana ei pystytä sopimaan asioista kuten rajat ja Israelin vaatimat turvallisuusjärjestelyt, mitä USA:n tarjous ei mitenkään paranna?
Edelleen kysellään, mitä mieltä on sopia mistään ennen kuin Hamas ja Fatah ovat sopineet keskinäiset järjestelynsä vallan ja turvallisuuden jakamisesta, sillä äärijärjestöt Gazassa ovat edelleen vahvasti odottamassa 72 neitsyen tarjoamia loputtomia lihallisia nautintoja Allahin puutarhassa ja tarvitsevat vain tilaisuuden sen saavuttamiseksi.
Kadiman parissa suhtaudutaan myönteisesti suunnitelmaan, joka voi joittenkin poliittisten lehmäkauppojen kautta nostaa sen hallitukseen sekä Livnin ulkoministeriksi ja pääministerin varamieheksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195335

4. PA:N JOHTO näyttää olevan aivan yhtä yllättynyt ”jäädytys II” suunnitelmasta kuin Israelin poliitikotkin. Ehkä Nabil Abu Rudeinahin lausunto kuvastaa tuntoja siellä: ”Mitä mieltä on jatkaa neuvotteluja, kun Israel varastaa maatamme kaiken aikaa.” Hän edustaa sitä PA:n kantaa, jonka mukaan koko entisen Palestiinan alue kuuluu arabeille, ei välttämättä palestiinalaisille, eikä hän näytä tiedostavan tosiasiaa, että Israelin vapauttaessa Juudean ja Samarian Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodassa, nuo alueet siirtyivät Israelin hallinnon alle ”hampaineen ja karvoineen”, kuten sanonta kuuluu.
ABBAS kuulutti loukkaantumistaan ”ilmiselvästä petoksesta ja salaliitosta Obaman ja Netanbyahun kesken” ja pahaa mieltään todeten, että ”mitään neuvotteluja ei tulla käymään niin kauan kuin rakentaminen jatkuu Jerusalemissa”. Hän tarkoittaa koko Israelin pääkaupunkia, ei vain sen itäosia, vaikka siten sanookin. Lisäksi kolme kuukautta on hänen mielestään liian lyhyt aika keskeisten kysymysten sopimiseksi.
PALESTIINALAISET johtajat ovat kuitenkin kovin lyhytsanaisia ”odotellessaan tarkempia tietoja suunnitelmasta”, kuten he sanovat. PLO:n toimeenpanevan komitean jäsenet ilmaisivat tyytymättömyytensä jäädytyksen lyhyyteen, mikä ei riitä sopimuksen runnomiseksi. He ilmoittavat, että jäädytyksen tulee olla kaiken kattava ja lopullinen. ”Mitä mieltä on neuvotella, kun juutalaiset varastavat maatamme kaiken aikaa?” he kyselevät. Tällä ilmaisulla he ilmoittavat kantanaan, että kaikki juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia ja palvelevat vain Israelin pyrkimyksiä varastaa lisää palestiinalaisten maata. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=195340

Presidentti Barack Hussein Obama ylistää Netanyahun askeleesta oikeaan suuntaan. Yllättävästi Obama saa varauksettoman tunnustuksen Hamasin johtajilta. Gazassa on levitetty lentolehtisiä, joissa Obama esitetään varustettuna palestiinalaisten omaksumalla ”Arafat-keffiyellä”, verkonsilmä-päähineellä ja tekstillä: ”Abu Hussaini Palestiina rakastaa sinua.” He näyttävät hyväksyneen Obaman luotaantyöntävän asenteen Israelia kohtaan ja alkavat uskoa hänen mieltymykseensä islamin uskoon, jota hän poikasena noudatti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140640

5. UUTISOTSIKOITA
- Debkafile kertoo omiin lähteisiinsä vedoten, että Obaman ”hunaja-ansa”, kuten Moshe Yaalon tarjousta nimittää, sisältää ehdon, jota Netanyahu ei ole paljastanut hallituksensa jäsenille. Sen mukaan Obaman hallitus laatii oman karttansa, jossa määritellään tulevat rajalinjat, ja niiden mukaan 4.0 - 4.5 % Länsirannasta riittää turvaamaan Israelin turvallisuuden. Suurin osa juutalaisyhteisöistä tyhjennetään, niiden mukana Gush Etzion ja Efraim, jotka Israel on aina vannonut säilyttävänsä, sekä Arielin kaupunki, jossa asuu 20 000 asukasta; edellisessä kohteessa 8 000. DF kertoo, että Abbas on aina halunnut Arielin kaupunkia ja että USA:n neuvottelijat ovat samaa mieltä. DF kertoo edelleen, että Obaman karttaluonnos tulisi noudattamaan varsin pitkälle PA:n asettamia vaatimuksia. Hän vetää sen esille siinä aiheessa, kun on selvää, että rauhankeskustelut romahtavat 3-kuudauden ”jäädytys II” aikana.
http://www.debka.com/article/9146/
- Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomittu yeshiva-opiskelija Yigal Amir on pidetty vankilassa eristyssellissä eikä hänellä ole mitään kontaktia muihin vankeihin. Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta ovat varoittaneet, että Amir tulee kärsimään mielenterveydellisistä ongelmista, jos tilanne jatkuu, ja vankilan johto on samaa mieltä. Maan vasemmisto kuitenkin pitää häntä heidän ideologiansa vastustajien symbolihahmona, jota tulee rangaista loputtomiin eikä suostu kompromisseihin tässä asiassa, mitä vasemmistolainen oikeusjärjestelmä tukee. Rabinin murhan ympärillä liikkuu edelleen salaliittoteorioita, joiden mukaan Amir toimi vain kulissina varsinaisen murhaajan täydentäessä työn matkalla sairaalaan. http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html
- Davidin kaupungin säätiön, Elad, mukaan Haaretzin paljastukset valtion ja Eladin välisistä sopimuksista ja kohteitten luovutuksista ilman tarjouspyyntöjä on säätiön edustajan Udi Ragonesin mukaan vanhojen ja moneen kertaan perättömiksi havaittuja syytöksiä ilman näyttöä. Säätiö hankkii kiinteistöjä ja pyrkii saamaan juutalaisten omistamat mutta arabien laittomasti asuttamat kiinteistöt entisille omistajilleen Jerusalemin itäosien lähiöissä. Jordanian miehitettyä Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat 1948 se karkotti kaikki siellä asuvat juutalaiset ja pyrki kaikin tavoin tuhoamaan kaiken juutalaisuuteen viittaavan ilman, että YK tai mikään kansainvälinen järjestö puuttui asiaan millään tavoin, vaikka se oli mitä räikeintä etnistä puhdistusta maailman silmien alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140637
- Hallitus hyväksyi eilen yksimielisesti n. 8 000 Falash-mura juutalaisen kuljettamiseksi välittömästi Israeliin. Tämä on viimeinen tiedossa oleva erä näitä Etiopian juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140627
- Uskonnollisille sionisteille asuntoja välittänyt kiinteistönvälitystoimisto Lodin vanhassa kaupunginosassa poltettiin. Toimisto välittää 300 uskonnollisille rakennettuja asunto-yksiköitä. Asukkaat näkivät kolmen nuoren pakenevan paikalta. Poliisi aloitti tutkimukset asian johdosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140628
- Italialainen kirjailija Giuliu Meotti, ei juutalainen eikä Israelista, kirjoitti kirjan nimeltä ”New Shoah”, uusi holokaust, jossa hän kertoo, että kuten jokaisella natsien murhaamalla ihmisellä oli nimi, samoin jokaisella islamin terroristien surmaamalla uhrilla on nimi, elämä, omaiset ja yhteiskunnalliset suhteet, eli hän on ihminen. Kirja kertoo varsin koruttomasti tilastoihin vedoten, mikä ei ole aina kaunista mutta totta. http://www.israelnationalnews.com/Books/Book.aspx/134549

Sunday, November 14, 2010

SUNNUNTAI 14.11.10

1. ISRAELIN hallitus käsittelee kokouksessaan tänään ulkoministeri Hillary Clintonin esittämää suunnitelmaa, jonka hän teki 7-tuntisen neuvottelurupeaman aikana Washingtonissa viime viikolla. Suunnitelma lienee pääosin edelleen salainen, mutta jotakin pääkohtia siitä on vuotanut julkisuuteen.
Suunnitelman mukaan USA tarjoaa Israelille 20 kpl F-35 konetta aiemmin sovitun 20 koneen lisäksi 3 miljardin hinnalla. Lisäksi USA tarjoaa sotilasliittoa tai ainakin turvallisuustakuita Israelille sen jälkeen, kun rauhansopimus on solmittu Israelin ja PA:n välillä.
DEBKAFILE kertoo lisäksi, että USA lupaa estää veto-oikeudellaan YK:n turvallisuus-neuvostossa Israelia tuomitsevat tai sen oikeuksia rajoittavat sekä PA:n tekemät esitykset itsenäisestä Palestiinan valtiosta ja siihen liittyvistä rajojen määrittelyistä.

SUUNNITELMAN mukaan Israelin tulee julistaa 90 päivän rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, mutta se ei koskisi Jerusalemin itäosia. Kielto tulisi koskemaan myös syyskuun 26. päivän 2010 päättyneen edellisen kiellon jälkeen aloitettuja rakennuskohteita.
Vaikka Netanyahu sai ilmeisesti täyden selostuksen USA:n suunnitelmasta vasta neuvotteluissaan Clintonin kanssa, uutislähteet vihjaavat, että keskusteluja siitä on käyty Israelin ja USA:n neuvottelutiimein välillä jo viikkojen ajan.
JP:n artikkelin mukaan palattuaan USA:sta Netanyahu kokosi septetin, minikabinettinsa, lauantai-iltana, joka valmisteli suunnitelman esittelemistä hallituksen täysistunnossa tänään.
USA:n antaman tiedon mukaan jos 90 päivän rakennuskielto hyväksytään, sitä ei tulla sen jälkeen uusimaan.

PALESTIINALAISTEN johto syyttää Obaman hallitusta, ettei se ole saanut Israelia taivutettua kieltämään kaikki rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli selvästi pettynyt ja esitti loukattua osapuolta tavattuaan Englannin ulkoministeri William Haguen ja USA:n Jerusalemin pääkonsulin Daniel Rubinsteinen, joka informoi Abbasia Netanyahun keskusteluista Clintonin kanssa.
”Israelin taipumattomuus Juudean ja Samarian rakennuskiellon suhteen on vastuussa kriisistä rauhanprosessissa”, Abbas totesi lausunnossaan lauantaina. Hän toisti vierailleen, että ainoa tapa saada keskustelut jatkumaan on rakentamisen kieltäminen Länsirannalla.

JP:N artikkelin kirjoittajat Kh A Roameh, H L Krieger ja T Lazaroff sanovat, että PA:n vähättelystä huolimatta sekä USA:n että Israelin neuvottelijat ovat antaneet ymmärtää, että maratonkeskusteluissa prosessia oli todellakin saatu etenemään.
Clinton kertoi medialle, että USA:n pyrkimyksenä on saada Israelin ja PA:n väliset neuvottelut käyntiin ”itsenäisen, elinkelpoisen Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltävin linjoin sovituin maanvaihdoin, huomioiden Israelin vaatimukset turvallisista ja tunnustetuista rajoista, jotka perustuvat todettuun kehitykseen alueella”. Clinton vakuutti, että nämä näkökohdat huomioidaan missä tahansa tulevissa sopimuksessa osapuolten välillä.

USA:n turvallisuusneuvoston tärkeä neuvonantaja Dan Shapiro, joka oli mukana maraton-keskusteluissa torstaina, painotti puhuessaan juutalaisjohtajille Washingtonissa perjantaina USA:n vakaata antautumista Israelin turvallisuuskysymyksiin ja jatkuvaa taistelua Israelin laillisuuden kyseenalaistamista tarkoittavia esityksiä vastaan. Hän ehkä pyrki puheellaan tasoittamaan tietä mahdolliselle vasta-aallolle, minkä Israelin ja USA:n välille kehittyvän suunnitelman toteuttaminen saisi aikaan PA:n johdon taholta. Abbas voi tuntea joutuneensa pois huomion keskipisteestä ja joutuu nyt seuraamaan sivusta USA:n neuvottellessa Israelin kanssa myös häntä koskevista asioista.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toisti aiemmin toistamansa suunnitelman, jonka mukaan PA hakee ensin USA:n tukea valtionsa itsenäistämiseksi, ja jos se ei onnistu, esittää YK:n turvallisuusneuvostolle asian ratkaisemiseksi. Hän selitti lauantaina, että on epäoikeuden-mukaista syyttää molempia osapuolia neuvottelujen siirtymisestä, kun Israel on syyllinen.
PA:n pääministeri Salaam Fayad sanoi lausunnossaan, että USA:n tarjoukset kahden kuukauden rakennuskieltoa vastaan ovat yhtä vaarallisia kuin itse rakentaminen sinänsä. Hän katsoo niiden vaarantavan PA:n aseman. Myös hän toisti vaatimuksen viedä asia YK:n ratkaistavaksi todeten, että YK teki siitä myönteisen päätöksen jo 1988, eikä sen uudistaminen ole tarpeen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195212
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu on selvästi asettunut uuden rakennuskiellon taakse, ehkä saatuaan USA:n vahvat takuut, ja ehkä selvityksen Clintonilta siitä, mitä seurauksia USA:n esityksen kieltämisestä voisi olla. Septetin lauantai-illan kokouksen päätöksistä ei ole tietoa, mutta kuten INN kertoo, sen ministerit yleensä jakautuvat tällaisissa asioissa kahtia. Ei ole myöskään mitään ennakkoarvioita, miten hallitus voisi asiaan suhtautua.

Juudean, Samarian ja Gazan (Yehshan) alueneuvoston lausunnossa muistutetaan, että Netanyahu useaan kertaa toisti vakuutustaan, että 10-kuukauden moratorium oli ainutkertainen eikä sitä tulla jatkamaan. Yeshan lausunnossa sanotaan vapaasti kääntäen:
”Tämä on kriittinen testi hallituksen ministereille:
Rakentavatko he vai eivät? Vaatimus kiellon jatkamisesta on ansa, johon ei tule suostua. Israel ei ole yhtä selkeästi ilmoittanut mitään muuta asemaansa kuin tämän, että kielto on ainutkertainen, tilapäinen vaihe. Jos tämä asema murtuu, Israel ei kykene pitämään muutakaan tärkeänä pitämäänsä asemaa. Uuden kiellon aikana Israel viedään teurastus-tilaan, jossa se pakotetaan hyväksymään rajat, jotka ovat lähellä 1949 aselepolinjoja, jotka vallitsivat toukokuussa 1967(ns. Auschwitzin rajoja kapean kannaksen vuoksi Välimeren ja Arabimaan välillä), sekä luopumaan kaikista muistakin asemistaan.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140611

3. USA:N kongressi on muuttanut kantaansa Libanonin 100 miljoonan USD avustuksen suhteen ja on nyt valmis tilittämään varat Haririn hallituksen kassaan. Varat ovat olleet sidottuina elokuusta lähtien pelosta, että varat voivat joutua Hizbullahin käsiin, mikä tuli ilmeiseksi Libanonin armeijan tarkka-ampujan surmattua israelilaisen upseerin ja haavoitettua toista ilman provokaatiota. Molemmat tärkeät kongressin edustajainhuoneen ulkomaanasioitten ja ulkoasioitten puheenjohtajat vaativat ulkoministeriöltä vakuutuksia, että varat käytetään Libanonin armeijan koulutukseen ja aseistuksen hankkimiseen.

ULKOMINISTERIÖ on jo pitkään vaatinut varojen vapauttamista vedoten siihen, että Libanon tarvitsee varoja parantaakseen kykyä puolustaa rajojaan, lopettaa aseitten salakuljetus, rakentaa uusia instituutioita ja tehostaa terrorismin vastaista taistelua. Varoilla Libanon pystyy parantamaan turvallisuuttaan ja tasapainoa alueella, ulkoministeriö perusteli.
Ulkoministeriön antama vakuutus näyttää tyydyttävän kongressin jäseniä, jotka ovat olleet huolissaan Libanonin lipsumisesta yhä selvemmin Iranin vaikutusvallan ja sen Libanonissa toimivan aseellisen järjestön Hizbullahin alle.
Kongressin ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja Howard Berman sanoi vakuuttuneensa, että Libanonin armeija (LAF) on tehnyt määrättyjä järjestelyjä, etteivät viimeisen traagisen välikohtauksen tapaiset väkivaltaisuudet toistu Israelin rajalla.

Libanonin tilanne on ollut hyvin jännittynyt odoteltaessa YK:n asettaman Rafik Haririn murhaa tutkivat tribunaalin päätöstä, jonka uskotaan syyllistävän neljä Hizhullahin tärkeintä sotilasjohtajaa. Pääsihteeri Hassan Nasrallah on ilmoittanut, ettei se tule alistumaan tribunaalin päätökseen eikä luovuta johtajiaan sen tuomittaviksi. (JP(

4. HALLITUSYHTEISTYÖN johtaja Zeev Elkin kertoi tänään, että enemmistö hallituksen Likud-ministereistä ja kansanedustajista vastustaa USA:n esittämää suunnitelmaa uudesta 90 päivän rakennuskiellosta Juudeaan ja Samariaan. Habait Hayehudi (Juutalainen koti) puolueen taholta uhataan, että puolue eroaa hallituksesta, jos hallitus suostuu kieltoon. Elkin esitti myös varoituksen, että USA voi vaatia Israelia suostumaan 1949 aselepolinjoihin vähäisin muutoksin, mikä vaarantaisi Israelin turvallisuuden.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat esitti tänään vakavia epäilyksiä USA:n esitykseen, koska se ei koske Jerusalemin itäosia, jotka PA haluaa saada kiellon piiriin. Hän sanoi, ettei heillä ole virallista dokumenttia USA:n suunnitelmasta, mutta sanoi USA:n tiedostavan PA:n muuttumattoman kannan Jerusalemista. Hän vihjaili, että Abbas vie USA:n suunnitelman arabiliiton hätäkokoukseen saadakseen sen tulkinnan siitä.
Kansojen väliset järjestöt näyttävät vähitellen joutuvan käsittelemään pelkästään PA:n johdon niille esittämiä asioita, kun se ei itse uskalla ottaa vastuuta ja tehdä päätöksiä.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195238

5. UUTISOTSIKOITA
- Likudin kansanedustaja Carmel Shama esitti eilen, että Israelin tulee luovuttaa ns. arabikolmio, johon kuuluvat Sharonalueella olevat kaupungit Taiba, Tira ja Jaljukiya, PA:n hallintoon. Lisäksi hän esitti, että Umm el-Fahm kaupunki luovutetaan myös PA:lle. Perusteluiksi hän esitti kasvavan ääri-fundamentalismin kasvun arabikaupungeissa, ja varsinkin Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran Israel-vastaisuuden. Hän ennusti, että arabi-asianajajat saavat enemmistön lakimiesten liiton pohjoisessa osastossa, mikä hänen mielestään on vaara. Siksi hän esittää arabikaupunkien alistamista PA:n hallintaan. Israelin arabikansanedustajat nostivat kovan huudon syyttäen häntä rasismista ja kansansiirroista. Arabit syyttävät Israelia, mutta eivät halua PA:n hallinnon alle. (JP)
- Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi matkusti Kanadaan ja Yhdysvaltoihin luultavasti viimeisen kerran IDF:n komentajan ominaisuudessa. Viikon mittaisen matkansa aikana hän keskustelee Lähi Idän turvallisuushaasteista. Kanadassa hän tapaa armeijan johtoa ja vierailee useissa tukikohdissa sekä tapaa Afganistanin sotaveteraaneja. Kanadan armeijan komentaja kenraali Walt Natanczyk on hyvin myönteinen Israelille ja puolusti IDF:n toimia Gazassa cast lead operaation aikana. Washingtonissa hän tapaa USA:n armeijankomentajien puheenjohtajan amiraali Mike Mullenin sekä puolustusministerin politiikan varamiehen Michele Flournoyn. USA:n ja Israelin armeijoitten yhteistoiminta on jatkunut kitkatta politiikan kangerteluista huolimatta. (JP)
- Israel, UAE ja Intia johtavat maailman hävittäjämarkkinoitten ostajalistaa, kertoo Stockholm International Peace Research Instituutti ( SIPRI) tutkimuksessaan. Sen mukaan hyökkäyskoneitten määrä oli kolmannes kaikista armeijan aseitten ostoista 2005-2006. USA möi eniten hävittäjiä, 341 konetta tuon ajan kuluessa, viitenä edellisvuonna 286. Venäjän osuus pieneni 331:stä vuonna 2000 ja 2004 ollen 2005-2006 välisenä aikana 219 konetta. Israel osti sinä aikana 82 konetta, UAE 108 ja Intia 115 konetta. Israelin hävittäjien pääosa oli F-16I koneita. (JP)
- Britti poliitikko Jenny Tonge, Lib Dem, kertoi perjantaina, että Israel on kaikkien maailman ongelmien perussyy. Hän ehdotti, että maailma kohtelee Israelin rikoksia silkkihansikkain holokaust-trauman vuoksi ja väitti, että jopa entinen pääministeri Tony Blair on samaa mieltä. Hän kutsui Israelia lentokoneitten emälaivaksi, jota länsimaat voivat ehkä käyttää hyökkäyksissään vaikkapa Irania vastaan. Hänen puolueensa johto sanoutui ehdottomasti irti hänen mielipiteistään. Liberaali Demokraattien varapuheenjohtaja Nick Clegg vakuutti: ”Emme ehkä aina ole selvästi ilmaisseet kantaamme, mutta sanon sen vielä kerran: Israelin oikeus menestyä rauhassa ja turvallisuudessa on puolueemme kanta, josta ei neuvotella.” Hän sanoi ettei minkään muun maan oikeutta olemassaoloon kyseenalaisteta siinä määrin kuin Israelia, mikä on kestämätöntä. Tonge on poistettu monesta toimestaan anti-semitisminsä vuoksi, jota hän esittää lausunnoin ja toimin, jopa toimiessaan lasten asiain edustajana esitti voivansa toimia itsemurhaajapommittajana. (JP) http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195207
- Israelissa kehitetty uusi ohjelma ”Michael” tähtää lasten uinuvien lahjojen nostamiseksi esiin. Ohjelma kokoaa ohjelmaan tulleet kerran viikossa neljän tunnin ajan 4 kuukauden aikana. Se on opettanut 220 000 opiskelijaa, tämä vuonna oppilaita on 15 000. Michael tarkoittaa ”löytää persoonallisten lahjojensa erinomaisuuden”. Se on halpa ja sen tulokset uinuvien lahjojen kehittämiseksi erinomaisiksi ei tutkimusten mukaan ole riippuvainen vanhempien lahjakkuudesta, sillä jokaisella ihmisellä on erikoistaipumuksensa pystymättä niitä hyödyntämään joko siksi, että häntä ei ole arvostettu tai hänellä ei ole ollut siihen tilaisuutta. (JP)
- 7 vuotta kestänyt kuivuus sai rabbit, imaamit ja kristityt papit kokoontumaan torstaina yhteiseen rukoustilaisuuteen sateen saamiseksi maahan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195209
-