SUNNUNTAI 14.11.10

1. ISRAELIN hallitus käsittelee kokouksessaan tänään ulkoministeri Hillary Clintonin esittämää suunnitelmaa, jonka hän teki 7-tuntisen neuvottelurupeaman aikana Washingtonissa viime viikolla. Suunnitelma lienee pääosin edelleen salainen, mutta jotakin pääkohtia siitä on vuotanut julkisuuteen.
Suunnitelman mukaan USA tarjoaa Israelille 20 kpl F-35 konetta aiemmin sovitun 20 koneen lisäksi 3 miljardin hinnalla. Lisäksi USA tarjoaa sotilasliittoa tai ainakin turvallisuustakuita Israelille sen jälkeen, kun rauhansopimus on solmittu Israelin ja PA:n välillä.
DEBKAFILE kertoo lisäksi, että USA lupaa estää veto-oikeudellaan YK:n turvallisuus-neuvostossa Israelia tuomitsevat tai sen oikeuksia rajoittavat sekä PA:n tekemät esitykset itsenäisestä Palestiinan valtiosta ja siihen liittyvistä rajojen määrittelyistä.

SUUNNITELMAN mukaan Israelin tulee julistaa 90 päivän rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, mutta se ei koskisi Jerusalemin itäosia. Kielto tulisi koskemaan myös syyskuun 26. päivän 2010 päättyneen edellisen kiellon jälkeen aloitettuja rakennuskohteita.
Vaikka Netanyahu sai ilmeisesti täyden selostuksen USA:n suunnitelmasta vasta neuvotteluissaan Clintonin kanssa, uutislähteet vihjaavat, että keskusteluja siitä on käyty Israelin ja USA:n neuvottelutiimein välillä jo viikkojen ajan.
JP:n artikkelin mukaan palattuaan USA:sta Netanyahu kokosi septetin, minikabinettinsa, lauantai-iltana, joka valmisteli suunnitelman esittelemistä hallituksen täysistunnossa tänään.
USA:n antaman tiedon mukaan jos 90 päivän rakennuskielto hyväksytään, sitä ei tulla sen jälkeen uusimaan.

PALESTIINALAISTEN johto syyttää Obaman hallitusta, ettei se ole saanut Israelia taivutettua kieltämään kaikki rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli selvästi pettynyt ja esitti loukattua osapuolta tavattuaan Englannin ulkoministeri William Haguen ja USA:n Jerusalemin pääkonsulin Daniel Rubinsteinen, joka informoi Abbasia Netanyahun keskusteluista Clintonin kanssa.
”Israelin taipumattomuus Juudean ja Samarian rakennuskiellon suhteen on vastuussa kriisistä rauhanprosessissa”, Abbas totesi lausunnossaan lauantaina. Hän toisti vierailleen, että ainoa tapa saada keskustelut jatkumaan on rakentamisen kieltäminen Länsirannalla.

JP:N artikkelin kirjoittajat Kh A Roameh, H L Krieger ja T Lazaroff sanovat, että PA:n vähättelystä huolimatta sekä USA:n että Israelin neuvottelijat ovat antaneet ymmärtää, että maratonkeskusteluissa prosessia oli todellakin saatu etenemään.
Clinton kertoi medialle, että USA:n pyrkimyksenä on saada Israelin ja PA:n väliset neuvottelut käyntiin ”itsenäisen, elinkelpoisen Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltävin linjoin sovituin maanvaihdoin, huomioiden Israelin vaatimukset turvallisista ja tunnustetuista rajoista, jotka perustuvat todettuun kehitykseen alueella”. Clinton vakuutti, että nämä näkökohdat huomioidaan missä tahansa tulevissa sopimuksessa osapuolten välillä.

USA:n turvallisuusneuvoston tärkeä neuvonantaja Dan Shapiro, joka oli mukana maraton-keskusteluissa torstaina, painotti puhuessaan juutalaisjohtajille Washingtonissa perjantaina USA:n vakaata antautumista Israelin turvallisuuskysymyksiin ja jatkuvaa taistelua Israelin laillisuuden kyseenalaistamista tarkoittavia esityksiä vastaan. Hän ehkä pyrki puheellaan tasoittamaan tietä mahdolliselle vasta-aallolle, minkä Israelin ja USA:n välille kehittyvän suunnitelman toteuttaminen saisi aikaan PA:n johdon taholta. Abbas voi tuntea joutuneensa pois huomion keskipisteestä ja joutuu nyt seuraamaan sivusta USA:n neuvottellessa Israelin kanssa myös häntä koskevista asioista.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toisti aiemmin toistamansa suunnitelman, jonka mukaan PA hakee ensin USA:n tukea valtionsa itsenäistämiseksi, ja jos se ei onnistu, esittää YK:n turvallisuusneuvostolle asian ratkaisemiseksi. Hän selitti lauantaina, että on epäoikeuden-mukaista syyttää molempia osapuolia neuvottelujen siirtymisestä, kun Israel on syyllinen.
PA:n pääministeri Salaam Fayad sanoi lausunnossaan, että USA:n tarjoukset kahden kuukauden rakennuskieltoa vastaan ovat yhtä vaarallisia kuin itse rakentaminen sinänsä. Hän katsoo niiden vaarantavan PA:n aseman. Myös hän toisti vaatimuksen viedä asia YK:n ratkaistavaksi todeten, että YK teki siitä myönteisen päätöksen jo 1988, eikä sen uudistaminen ole tarpeen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195212
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu on selvästi asettunut uuden rakennuskiellon taakse, ehkä saatuaan USA:n vahvat takuut, ja ehkä selvityksen Clintonilta siitä, mitä seurauksia USA:n esityksen kieltämisestä voisi olla. Septetin lauantai-illan kokouksen päätöksistä ei ole tietoa, mutta kuten INN kertoo, sen ministerit yleensä jakautuvat tällaisissa asioissa kahtia. Ei ole myöskään mitään ennakkoarvioita, miten hallitus voisi asiaan suhtautua.

Juudean, Samarian ja Gazan (Yehshan) alueneuvoston lausunnossa muistutetaan, että Netanyahu useaan kertaa toisti vakuutustaan, että 10-kuukauden moratorium oli ainutkertainen eikä sitä tulla jatkamaan. Yeshan lausunnossa sanotaan vapaasti kääntäen:
”Tämä on kriittinen testi hallituksen ministereille:
Rakentavatko he vai eivät? Vaatimus kiellon jatkamisesta on ansa, johon ei tule suostua. Israel ei ole yhtä selkeästi ilmoittanut mitään muuta asemaansa kuin tämän, että kielto on ainutkertainen, tilapäinen vaihe. Jos tämä asema murtuu, Israel ei kykene pitämään muutakaan tärkeänä pitämäänsä asemaa. Uuden kiellon aikana Israel viedään teurastus-tilaan, jossa se pakotetaan hyväksymään rajat, jotka ovat lähellä 1949 aselepolinjoja, jotka vallitsivat toukokuussa 1967(ns. Auschwitzin rajoja kapean kannaksen vuoksi Välimeren ja Arabimaan välillä), sekä luopumaan kaikista muistakin asemistaan.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140611

3. USA:N kongressi on muuttanut kantaansa Libanonin 100 miljoonan USD avustuksen suhteen ja on nyt valmis tilittämään varat Haririn hallituksen kassaan. Varat ovat olleet sidottuina elokuusta lähtien pelosta, että varat voivat joutua Hizbullahin käsiin, mikä tuli ilmeiseksi Libanonin armeijan tarkka-ampujan surmattua israelilaisen upseerin ja haavoitettua toista ilman provokaatiota. Molemmat tärkeät kongressin edustajainhuoneen ulkomaanasioitten ja ulkoasioitten puheenjohtajat vaativat ulkoministeriöltä vakuutuksia, että varat käytetään Libanonin armeijan koulutukseen ja aseistuksen hankkimiseen.

ULKOMINISTERIÖ on jo pitkään vaatinut varojen vapauttamista vedoten siihen, että Libanon tarvitsee varoja parantaakseen kykyä puolustaa rajojaan, lopettaa aseitten salakuljetus, rakentaa uusia instituutioita ja tehostaa terrorismin vastaista taistelua. Varoilla Libanon pystyy parantamaan turvallisuuttaan ja tasapainoa alueella, ulkoministeriö perusteli.
Ulkoministeriön antama vakuutus näyttää tyydyttävän kongressin jäseniä, jotka ovat olleet huolissaan Libanonin lipsumisesta yhä selvemmin Iranin vaikutusvallan ja sen Libanonissa toimivan aseellisen järjestön Hizbullahin alle.
Kongressin ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja Howard Berman sanoi vakuuttuneensa, että Libanonin armeija (LAF) on tehnyt määrättyjä järjestelyjä, etteivät viimeisen traagisen välikohtauksen tapaiset väkivaltaisuudet toistu Israelin rajalla.

Libanonin tilanne on ollut hyvin jännittynyt odoteltaessa YK:n asettaman Rafik Haririn murhaa tutkivat tribunaalin päätöstä, jonka uskotaan syyllistävän neljä Hizhullahin tärkeintä sotilasjohtajaa. Pääsihteeri Hassan Nasrallah on ilmoittanut, ettei se tule alistumaan tribunaalin päätökseen eikä luovuta johtajiaan sen tuomittaviksi. (JP(

4. HALLITUSYHTEISTYÖN johtaja Zeev Elkin kertoi tänään, että enemmistö hallituksen Likud-ministereistä ja kansanedustajista vastustaa USA:n esittämää suunnitelmaa uudesta 90 päivän rakennuskiellosta Juudeaan ja Samariaan. Habait Hayehudi (Juutalainen koti) puolueen taholta uhataan, että puolue eroaa hallituksesta, jos hallitus suostuu kieltoon. Elkin esitti myös varoituksen, että USA voi vaatia Israelia suostumaan 1949 aselepolinjoihin vähäisin muutoksin, mikä vaarantaisi Israelin turvallisuuden.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat esitti tänään vakavia epäilyksiä USA:n esitykseen, koska se ei koske Jerusalemin itäosia, jotka PA haluaa saada kiellon piiriin. Hän sanoi, ettei heillä ole virallista dokumenttia USA:n suunnitelmasta, mutta sanoi USA:n tiedostavan PA:n muuttumattoman kannan Jerusalemista. Hän vihjaili, että Abbas vie USA:n suunnitelman arabiliiton hätäkokoukseen saadakseen sen tulkinnan siitä.
Kansojen väliset järjestöt näyttävät vähitellen joutuvan käsittelemään pelkästään PA:n johdon niille esittämiä asioita, kun se ei itse uskalla ottaa vastuuta ja tehdä päätöksiä.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195238

5. UUTISOTSIKOITA
- Likudin kansanedustaja Carmel Shama esitti eilen, että Israelin tulee luovuttaa ns. arabikolmio, johon kuuluvat Sharonalueella olevat kaupungit Taiba, Tira ja Jaljukiya, PA:n hallintoon. Lisäksi hän esitti, että Umm el-Fahm kaupunki luovutetaan myös PA:lle. Perusteluiksi hän esitti kasvavan ääri-fundamentalismin kasvun arabikaupungeissa, ja varsinkin Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran Israel-vastaisuuden. Hän ennusti, että arabi-asianajajat saavat enemmistön lakimiesten liiton pohjoisessa osastossa, mikä hänen mielestään on vaara. Siksi hän esittää arabikaupunkien alistamista PA:n hallintaan. Israelin arabikansanedustajat nostivat kovan huudon syyttäen häntä rasismista ja kansansiirroista. Arabit syyttävät Israelia, mutta eivät halua PA:n hallinnon alle. (JP)
- Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi matkusti Kanadaan ja Yhdysvaltoihin luultavasti viimeisen kerran IDF:n komentajan ominaisuudessa. Viikon mittaisen matkansa aikana hän keskustelee Lähi Idän turvallisuushaasteista. Kanadassa hän tapaa armeijan johtoa ja vierailee useissa tukikohdissa sekä tapaa Afganistanin sotaveteraaneja. Kanadan armeijan komentaja kenraali Walt Natanczyk on hyvin myönteinen Israelille ja puolusti IDF:n toimia Gazassa cast lead operaation aikana. Washingtonissa hän tapaa USA:n armeijankomentajien puheenjohtajan amiraali Mike Mullenin sekä puolustusministerin politiikan varamiehen Michele Flournoyn. USA:n ja Israelin armeijoitten yhteistoiminta on jatkunut kitkatta politiikan kangerteluista huolimatta. (JP)
- Israel, UAE ja Intia johtavat maailman hävittäjämarkkinoitten ostajalistaa, kertoo Stockholm International Peace Research Instituutti ( SIPRI) tutkimuksessaan. Sen mukaan hyökkäyskoneitten määrä oli kolmannes kaikista armeijan aseitten ostoista 2005-2006. USA möi eniten hävittäjiä, 341 konetta tuon ajan kuluessa, viitenä edellisvuonna 286. Venäjän osuus pieneni 331:stä vuonna 2000 ja 2004 ollen 2005-2006 välisenä aikana 219 konetta. Israel osti sinä aikana 82 konetta, UAE 108 ja Intia 115 konetta. Israelin hävittäjien pääosa oli F-16I koneita. (JP)
- Britti poliitikko Jenny Tonge, Lib Dem, kertoi perjantaina, että Israel on kaikkien maailman ongelmien perussyy. Hän ehdotti, että maailma kohtelee Israelin rikoksia silkkihansikkain holokaust-trauman vuoksi ja väitti, että jopa entinen pääministeri Tony Blair on samaa mieltä. Hän kutsui Israelia lentokoneitten emälaivaksi, jota länsimaat voivat ehkä käyttää hyökkäyksissään vaikkapa Irania vastaan. Hänen puolueensa johto sanoutui ehdottomasti irti hänen mielipiteistään. Liberaali Demokraattien varapuheenjohtaja Nick Clegg vakuutti: ”Emme ehkä aina ole selvästi ilmaisseet kantaamme, mutta sanon sen vielä kerran: Israelin oikeus menestyä rauhassa ja turvallisuudessa on puolueemme kanta, josta ei neuvotella.” Hän sanoi ettei minkään muun maan oikeutta olemassaoloon kyseenalaisteta siinä määrin kuin Israelia, mikä on kestämätöntä. Tonge on poistettu monesta toimestaan anti-semitisminsä vuoksi, jota hän esittää lausunnoin ja toimin, jopa toimiessaan lasten asiain edustajana esitti voivansa toimia itsemurhaajapommittajana. (JP) http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195207
- Israelissa kehitetty uusi ohjelma ”Michael” tähtää lasten uinuvien lahjojen nostamiseksi esiin. Ohjelma kokoaa ohjelmaan tulleet kerran viikossa neljän tunnin ajan 4 kuukauden aikana. Se on opettanut 220 000 opiskelijaa, tämä vuonna oppilaita on 15 000. Michael tarkoittaa ”löytää persoonallisten lahjojensa erinomaisuuden”. Se on halpa ja sen tulokset uinuvien lahjojen kehittämiseksi erinomaisiksi ei tutkimusten mukaan ole riippuvainen vanhempien lahjakkuudesta, sillä jokaisella ihmisellä on erikoistaipumuksensa pystymättä niitä hyödyntämään joko siksi, että häntä ei ole arvostettu tai hänellä ei ole ollut siihen tilaisuutta. (JP)
- 7 vuotta kestänyt kuivuus sai rabbit, imaamit ja kristityt papit kokoontumaan torstaina yhteiseen rukoustilaisuuteen sateen saamiseksi maahan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195209
-

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019