PERJANTAI 19.11.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu, joka vain muutama kuukausi sitten toisteli toistamiseen, että rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa on ainutkertainen eikä sitä tulla uusimaan, taistelee nyt kynsin ja hampain, että sellainen saataisiin julistettua kolmeksi kuukaudeksi. JP:n naistoimittajien troikka, T Lazaroff, R A Stohl ja H L Krieger, kertoo, että Netanyahu kehuu saavansa tarvittavan enemmistön kokoon turvallisuuskabinetissa hänen esittämänsä ”jäädytys II” taakse, vaikka Jerusalemin asema on vielä sopimatta.

Kantona tässä kaskessa on Shas-puolueen puheenjohtaja Eli Yishai, joka esitti puolueensa nimissä vaatimuksen, ettei jäädytys II koske Jerusalemia ja että rakentaminen tulee voida aloittaa Juudeassa ja Samariassa välittömästi kolmen kuukauden jäädytyksen jälkeen. Netanyahun varovaisesta vastuksesta näihin vaatimuksiin voi päätellä, ettei USA:n vakuutus kolmesta kuukaudesta ole lopullinen, vaan - kuten Crowley selvitteli - sitä on voitava jatkaa, jos niin tarvitaan. - Näiden asioitten pyörittely varmaan turhauttaa lukijaa yhtä paljon kuin niiden kirjoittajaakin, joten ei enempää vaan annetaan ajan hoitaa niitä.

JP:N vakiokolumnisti Carolien B Glick kyselee viikkoartikkelissaan, miten Hillary Clinton sai Netanyahun pään kääntymään niin perusteellisesti, että hänen jäädytyksen vastustuksensa on muuttunut sen kiihkeäksi kannatukseksi ja toteuttamiseksi. Sitä on moni muukin ihmetellyt. Näyttää kuin pääministeri olisi joutunut jonkinlaisen yliaistillisen lumouksen (spell) valtaan, joka on sumentanut hänen järkevän ajattelunsa. Ovatko puheet Obaman maagisesta vaikutusvallasta ihmisiin sittenkin tosia ja vaikuttavat hänen alaisissaankin?

SÄÄLIKSI käy Shasin puheenjohtaja Eli Yishaita, joka on joutunut monen tulen väliin, ja jonka jokaista suun avaamista vahditaan äärimmäisellä tarkkuudella, mitä rabbi Ovadia Yosef on ehkä sanonut. Yishai vakuuttaa, että päätöksen tekee Yosef, eikä hän suostunut Moshe Yaalonin pyyntöön saada tavata Shasin hengellistä johtajaa. Yishai sai sakin hivutusta eilen, kun pääministeri yhdessä puolustusministerinsä kanssa pyrki taivuttamaan hänet jäädytyksen kannattajaksi, ja USA:n taholta hän saa jatkuvaa painostusta. Puolustusministeri Barak oli yhteydessä Hillary Clintonin kanssa, mutta mitä siinä puhuttiin ei ole vuotanut julkisuuteen. Shasilla on turvallisuuskabinetissa kaksi ministeriä Eli Yishai ja Ariel Attias.

LIKUDIN 27:stä kasanedustajasta 14 pani nimensä paperiin jossa he ilmoittavat, että he vastustavat rakennuskieltoa, kolme muuta sanovat kannattavansa heitä ilman allekirjoitusta.
Kadiman puheenjohtajuutta ja pääministerin tuolia kärkkyvä Shaul Mofaz varoitti, että jäädytykseen suostuminen tässä vaiheessa on karkea strateginen virhe, jota tulee välttää.
NU:n puheenjohtaja Zevulun Orlev sanoo puolueensa vastustavan jäädytystä ja Beiteinu HaYehudi puolue sanoo eroavansa hallituksesta, jos jäädytys toteutuu. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195983

2. USA:N entinen Israelin lähettiläs Daniel Kurzer tarkastelee T Lazaroffin artikkelissa, miksi USA:n hallituksen on vaikeaa ottaa selkeää kantaa Jerusalemin itäosiin. Kuten artikkelissa todetaan, länsimaat ovat perinteisesti yhdistäneet Länsirannan ja Jerusalemin itäosat toisiinsa, minkä johdota mikä koskee Juudeaa ja Samariaa koskee myös Jerusalemin itäisiä lähiöitä, jotka Israel liitti osaksi Jerusalemin kaupunkia.
NETANYAHU on toistellut, ettei Jerusalem ole ”setlementti” eivätkä sen itäosat kuulu Juudeaan ja Samariaan. Tältä pohjalta hän katsoo, ettei rakennuskielto koske sen alueita.
USA on vaihtelevasti välillä kritisoinut Israelin myöntämiä rakennuslupia uusiin lähiöihin, jotka sijaitsevat 1949 aselepolinjan itäpuolella, mutta välillä se on pysytellyt hiljaa antaen siten sanattoman suostumuksensa.

KURZER vihjaa, että jos USA nyt kirjallisesti ilmoittaa, etteivät pääkaupungin itäosat kuulu Juudeaan ja Samariaan, se tarkoittaa poliittista ennakkotapausta, eikä USA ole valmis siihen peläten palestiinalaisten reaktioita. Tältä pohjalta on ymmärrettävä USA:n haluttomuus sitoa käsiään kirjallisella lausunnolla, kuten presidentti Bush teki lähettäessään Ariel Sharonille kuuluisan kirjeensä 2004, jossa hän selkeästi tunnusti kannattavansa politiikkaa, jonka mukaisesti kehityksen myötä muuttuneet olosuhteet on huomioitava Juudeassa ja Samariassa. Presidentti Obama ei ole halunnut vahvistaa Bushin kirjettä.
Tämän vuoksi USA haluaa pitää tilanteen auki eikä halua sitoa käsiään, selittää Daniel Kurzer. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195970

3. KONGRESSINEDUSTAJA Barney Frank (D. Mass.) laati kirjelmän 39 demokraattisen kongressinedustajan allekirjoituksilla varustettuna, jossa hän vaatii USA:n vakoilusta Israelin hyväksi tuomitun Jonathan Pollardin vapauttamista. Kirjelmässä todetaan, että Pollard on palvellut sekä rangaistuksen että turvallisuusnäkökohtien kannalta riittävän pitkän ajan USA;n eristysvankeudessa.

POLLARD tuomittiin yli 25 vuotta sitten siksi, että hänen todettiin luovuttaneen salaisia asiakirjoja ja satelliittikuvia Israelille. Oikeustoimien aikana tuomion perusteina käytetyt asiakirjat ovat edelleen osin salaisia, joten varsinaista syytä ei ole pystytty näkemään. Hänelle langetettu ehdoton elinkautinen eristysvankeudessa ilman muutosmahdollisuutta on ennen kuulumaton vakoilusta tuomituille. Yleensä tuomiot ovat olleet muutamia vuosia tai korkeintaan yli kymmenen, ja heitä on vaihdettu muutaman vuoden jälkeen. Pollardin tapauksessa ei ole ollut tätä mahdollisuutta. Vahvat epäilykset kohdistuvat siihen, että Pollard tietämättään paljasti USA:n hallituksen salaiset aselähetykset Iranille ns. kontra-skandaalin yhteydessä, mikä vihastutti silloista USA:n hallitusta ja varsinkin ulkoministeri Weinbergeriä.

BARNEY FRANK perustelee kirjelmäänsä sillä, että tämän kautta on mahdollista vaikuttaa Israelin ilmapiirin muuttumista suosiollisemmaksi rauhanprosessiin sen kriisivaiheessa. Hän sanoo, ettei kirjelmän taakse saatu republikaanien edustajia poliittisten laskelmien vuoksi, vaikka siellä tunnetaan syvää sympatiaa Israelia ja myös Pollardin vapauttamista kohtaan.
Useat juutalaisjärjestöt Amerikassa tukevat Frankin kirjelmää. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195988

4. RAKETTISOTA Gazasta Israeliin on kiihtymässä Hamasin vakuutteluista huolimatta, että rakettien ampuminen Israeliin on rikos, jota ei jätetä rankaisematta.
Ainakin kolme rakettia on ammuttu Gazasta eilisen ja tämän aamun kuluessa. Yksi raketti, joka tunnistettiin Grad-tyyppiseksi, putosi Ofakimin kaupungissa kuvan perusteella arvioiden talon pihamaalle, vaikka tekstissä väitetään sen pudonneen avoimelle pellolle. Se eivätkä muutkaan aiheuttaneet ihmisvahinkoja, mikä on laskettava selväksi ansioksi.

Merchavim alueneuvoston puheenjohtaja Avner Mori teroitti journalisteille, ettei rauha ole suinkaan vielä saavutettu ja muistutti hallitusta, että sen vastuulla on turvata asukkaitten turvallisuus myös Gazan raja-alueilla. Ofakim sijaitsee Merchavim-aueella. Torstaina ammutut kaksi Kassam-rakettia putosivat Eshkolin alueelle, yksi ehkä Gazan puolelle aitaa.
Rakettitulen kiihtyminen voi olla seurausta IDF:n surmattua kaksi Army of Islam (islamin armeijan) johtajistoon kuuluvaa henkilöä edellisinä päivinä. Army of Islam on al-Qaidan Gazassa toimiva järjestö, joka pyrkii toimimaan varsinkin Siinailla, jonne israelilaiset lomailijat tungeksivat suurin joukoin, ja jossa on amerikkalaisia sotilasyksiköitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140734

5. HOLLANTILAINEN filminohjaaja George Sluizer väittää artikkelissaan, joita on julkaistu Hollannin sanomalehdissä, että ollessaan filmaamassa Libanonissa 1982 hän näki omin silmin, miten puolustusministerinä toiminut Ariel Sharon ampui pistoolilla kaksi palestiinalaista lasta lähellä Sabra ja Shatilla pakolaisleiriä, jossa libanonilainen falangisti-sotilaat järjestivät pakolaisten massamurhan.
Artikkeli julkaistiin ensiksi maan kolmanneksi suurimmassa Volkskrant lehdessä. Amsterdamissa asuva 78-vuotias Sluizer on juutalaista sukujuurta. Hän on tehnyt useita Israelin ja palestiinalaisten välejä kuvaavia filmejä, mutta tunnetuin lienee ”Vanishing”, jonka hän teki yhdessä Jeff Bridgesin ja Kiefer Sutherlandin kanssa 1992.
Toinen artikkeli julkaistiin Vrij Nederland lehdessä 13. marraskuuta ennen hänen viimeisen filminsä esitystä.
Sluizer väittää olleensa aivan Sharonin vierellä tämän ampuessa lapset, 3-4-vuotiaat, noin 10 metrin etäisyydeltä, ja sanoo tehneensä rikosilmoituksen 1983 Haagin kansainväliselle tuomioistuimelle, jossa sellaista ei kuitenkaan ole rekisteröity.
Sekä Moshe Arens että Amram Mitzna, jotka työskentelivät läheisesti Sharonin kanssa, pitävät Suizerin väitteitä mielettöminä, sillä Sharon ei koskaan olisi tehnyt sellaista, hän ei ollut Libanonissa 1982 eikä ministerinä kantanut asetta, koska se on vastoin protokollaa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/i-saw-ariel-sharon-murder-2-palestinian-toddles-in-lebanon-1.325540

6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin vastainen web-sivu julkisti satojen IDF:n upseerien ja sotilaitten nimet, joiden se väitti syyllistyneen sotarikoksiin cast lead operaation aikana Gazassa. Artikkeli poistettiin sivulta, mutta palautettiin myöhemmin. Monet kansanedustajat ja vaikuttavat vaativat poliisitutkimusta asiassa. Israel Sheli (minun Israel) järjestö lupaa 10 000 NIS palkkion sille, joka ilmoittaa artikkelin laatijat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140733
- Rabbiininen kongressi rauhan hyväksi (RCP) kerää nimikirjoituksia kirjelmään, jolla vastustetaan rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan. He kutsuvat ”jäädytys II” kieltoa nimellä ”verenvuodatus”. He sanovat, että juutalaisen omistusoikeuden todistaminen maapohjalle on verrattavissa sielun pelastamiseen, jonka saa suorittaa myös sapattina. He viittaavat vastaavaan kirjelmään ennen 10-kuukauden moratoriumia, jossa he varoittivat Netanyahua, ettei siitä saada mitään hyötyä, kansainvälinen painostus ei salli rakentamisen aloittamista moratoriumin päättyessä ja palestiinalaisten vaatimukset vain lisääntyvät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140732
- Knessetissä liikkuu huhuja, joiden mukaan Netanyahu aikoo rangaista niitä, jotka vastustavat hänen ”jäädytys II” esitystään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140729
- Juutalainen mies kärsi vakavia aivovaurioita Samariassa palestiinalaisten heittäessä sementtitiiliä hänen autoaan vastaan torstaina 2.00 lähellä Shiloa. Mies menetti autonsa hallinnan, joka ajautui maakuoppaan ja kääntyi ympäri. Paikalle ajaneet kutsuivat välittömästi apua paikalle. Hänet kiidätettiin sairaalaan kriittisessä tilassa. IDF:n komentaja Ashkenazi kehotti lisäämään sotilasyksiköitä Juudeaan ja Samariaan sekä varomaan mahdollisia akuutteja sieppaamisyrityksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140728
- 50-vuotias arabi jahtasi puukko käsissään naista ajaen häntä takaa Hadasha sairaalan sisäänkäynnin lähellä Scopusvuorella torstaina iltapäivällä. Lähellä ollut taksinkuljettaja havaitsi tilanteen ja kamppasi miehen saaden pitävän otteen hänestä. Mies on Issawiysta, jossa poliisi pidätti 9 nuorta epäiltyinä kivien heittelystä juutalaisia vastaan 10 päivää sitten. Viisi heistä on alaikäistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140725
- Maanviljelijät menevät ensi viikolla lakkoon eivätkä toimita kauppoihin tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. He vastustavat ulkomaisten työntekijöitten vähentämistä, verojen nousua sekä muita maksuja kolmen päivän lakolla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140726

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021