TORSTAI 18.11.10

1. USA:N viime viikon torstaina esittämä suunnitelma rakennuskiellon jatkamiseksi Juudeassa ja Samariassa, ”freese II, eli jäädytys II”, kuten sitä nimitetään, työllistää analyytikoita ja kolumnisteja heidän pyrkiessä arvioimaan, mitä lopulta sovittiin ja mitä USA:n valmistelema kirjallinen esitys siitä mahdollisesti sisältää. Netanyahu itse on lisännyt spekulaatioita antamalla hallituksensa ministereille ristiriitaisia tietoja, eikä USA:n ulkoministeriön pyöreät lausunnot ole yhtään selventäneet tilannetta.

Miksi sitten on niin tärkeää tietää tarkalleen, mitä tarjotaan? Kaiken varovaisen etenemisen taustalla häälyy PA:n reaktio, josta ei olla ollenkaan varmoja; suostuuko Abbas Fatahin ja PLO:n keskuskomiteoitten hengittäessä hänen niskaansa USA:n suunnitelmaan, vai onko seurauksena suuri kupla, joka pahasti kolhaisee USA:n ulkoministeriön imagoa?
Koko kiistan keskipisteessä on Jerusalem, jota PA haaveilee valtionsa pääkaupungiksi ja jota Israel pitää valtionsa jakamattomana pääkaupunkina ikimuistoisista ajoista lähtien.

Ulkoministeri Hillary Clinton selitteli asiaa Washingtonissa keskiviikkona näin: ”En voi mennä yksityiskohtiin. Voin vain toistaa, mitä olen sanonut aiemmin, että pidämme läheistä yhteyttä sen israelilaisiin että palestiinalaisiin. Työskentelemme aktiivisesti luodaksemme olosuhteet neuvottelujen jatkumiseksi kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi ja kaiken kattavaan rauhaan, koska edelleen uskomme vahvasti, että vain osapuolten välisten neuvottelujen kautta siihen päädytään ja että kaikki lopullisen tilanteen kysymykset voidaan ratkaista ja konflikti lopettaa, koska nykyinen tasapainotila on kestämätön.”

KIRJALLISTA dokumenttia ennakoivissa analyyseissä todetaan, että uusi rakennuskielto on edellisen 10-kuukauden moratoriumin jatke, ja siten siihen sisältyneet määritelmät ovat voimassa myös sen jatko-osassa. Koska se ei sisältänyt rakennuskieltoa Jerusalemin itäosiin, se ei sisälly myöskään sen jatko-osaan, kuten asiaa tulkitaan, vaikka käytännössä kielto esti uusien rakennuskohteitten käsittelyn ja aloittamisen siellä. USA:n laatima kirjallinen dokumentti ei tarkkailijoitten mukaan sisällä selvää lausuntoa Jerusalemin kohtalosta, mikä tullee aiheuttamaan tulkintavaikeuksia ja epämiellyttäviä tilanteita.
Kriitikot ovat jo esittäneet, että USA:n laatima kirjallinen dokumentti tullee olemaan niin epäselvä, että se aiheuttaa jatkuvia erimielisyyksiä.

90-päivän rakennuskiellon lisäksi dokumentin uskotaan vahvistavan, että USA käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuus neuvostossa Israelin hyväksi vuoden ajan sitä tuomitsevissa päätöslauselmissa. PA:n johto vastustaa tätä kiivaasti, koska se poistaa yhden sen painostus-keinoista. Israel vastustaa tätä siksi, että se kyseenalaistaa pitkään jatkuneen käytännön, jonka mukaan USA automaattisesti käyttää veto-oikeuttaan kaikissa Israelia kohtuuttomasti tuomitsevissa lauselmissa. Dokumentti vahvistanee USA:n tarjoukset Netanyahulle, joista 20 F-35 huippukoneen lisääminen koriin 3 miljardin hinnalla lienee halutuin sen lisäksi, että USA vahvistaa estävänsä PA:n pyrkimykset julistaa valtionsa YK:n päätöslauselman avulla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=195781

2. ISRAELIN 15-ministerin muodostama turvallisuuskabinetti hyväksyi yksimielisesti Libanonin rajalla sijaitsevan Ghajarin kylän luovuttamisen Libanonissa toimiville YK:n joukoille. Syyriaan kuulunut kylä jäi Israelin haltuun 1967 puolustussodassa, ja kylä on myöhemmin levinnyt voimallisesti Libanonin suuntaan. YK:n rajanmäärittelyssä rajalinja kulki kylän keskeltä, mikä on aiheuttanut jatkuvia hankaluuksia, koska kylän asukkaitten omaiset asuvat hajaantuneena kummassakin osassa. Toisaalta rajalinjan epämääräisyys on antanut salakuljettajille mainiot olosuhteet tuoda varsinkin huumeita mutta myös aseita ja soluttaa ihmisiä rajalinjan yli. YK:n suorittaman rajanvedon mukaan v. 2000 raja vedettiin kaupungin keskeltä, ja Israel veti joukkonsa sen pohjoisosasta. Vuoden 2006 Libanonin kakkossodassa Israel miehitti kylän pohjoisosan uudelleen luvaten aseleposopimuksen mukaan luopua siitä, mitä se ei vielä ole tehnyt peläten sen joutuvan Hizbullahin hallintaan.

Israel haluaa päästä eroon tuosta hankaluudesta, vaikka on enemmän kuin todennäköistä, että YK:n UNIFIL-joukkojen läsnäolo kylässä ei estä Hizbullahia soluttamasta omia joukkojaan ja aseitaan sinne, kuten on tapahtunut muuallakin Libanonin eteläosassa.
GHAJARIN kylän asukkaat eivät ole ollenkaan onnellisia Israelin päätöksestä luovuttaa kylä kokonaan YK:n vastuulle. Israel sanoo noudattavansa YK:n päätöslauselmaa no 425 vuodelta 1978. Asukkaat haluaisivat kylän kokonaisuudessaan jäävän Israelin puolelle.

GHAJARIN kylässä asuu 2210 alawite muslimeihin kuuluvaa asukasta. He valittavat, että jos rajalinja siirretään kylän etelälaitaan, osa heidän maistaan jää Israelin puolelle eikä heillä sen jälkeen ole mahdollisuutta päästä sinne. Heidän toivomuksensa mukaan kylä tulisi yhdistettynä liittää Israelin hallinnon alle. Osa asukkaista pääsee Israelin puolelle Syyrian ja Israelin kaksois-kansalaisuutensa ansiosta, mutta osalla ei ole tätä oikeutta.
Kylän edustajana Najib Khatib valitti, ettei kukaan vaivautunut keskustelemaan asukkaitten kanssa ennen päätöstä. Hän selittää, että päätös tappaa koko kylän, sillä se ei ole koskaan kuulunut Libanoniin. Hän odottanee, että Libanonin, Syyrian ja Israelin rajojen kosketus-pisteessä sijaitseva kylä liitetään Syyriaan, jos Golanin ylänkö palautetaan Syyrialle.

UNIFIL- joukkojen komentaja kenraali Alberto Asrata Guevas sanoo, että luovutuksen yksityiskohdat hiotaan Israelin kanssa, johon hallitus antoi kuukauden aikaa, minkä jälkeen Israelin turvallisuuskabinetti tekee lopullisen luovutuspäätöksen. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140696

3. ID yhdessä Shin Betin agenttien kanssa iskivät Gazassa autoon, jota he tiesivät tunnetun Army of Islam-johtajan ajavan. Täsmäiskussa hänen autoonsa al-Qaidan kanssa liitossa olevaan ääri-islamilaiseen liikkeeseen kuuluva 35-vuotias Islam Yassin sai surmansa. Debkafilen tiedon mukaan myös hänen autossa ollut veljensä Muhammad joko haavoittui, kuten JP:n artikkelissa sanotaan, tai sai surmansa.

IDF:n julkistaman tiedon mukaan Yassin suunnitteli veljensä kanssa terrori-iskuja israelilaisia turisteja ja amerikkalaisia kohteita vastaan Siinailla. Hänen tiedettiin toimineen Army of Islam johtajan Memtaz Domushin oikeana kätenä.
Marraskuun 3. päivänä Jamal Faras Namnam (Nemnan) sai surmansa samalla tavoin hänen autoonsa kohdistetusta täsmä-ohjuksesta. IDF:n raportissa kerrottiin hänen sekaantuneen terrorismin ja israelilaisten sieppaamisen suunnitteluun Siinailla.
Israelin terrorismin vastainen toimisto antoi marraskuun 11. päivänä kiireisen varoituksen mahdollisista terrori-iskuista Siinailla kehottaen siellä lomailevia israelilaisia palaamaan välittömästi kotiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140703

4. TALOUSSAARROSTA ja väitetystä rakennusmateriaalien puutteesta huolimatta Hamas jatkaa vilkasta rakennustoimintaansa Gazassa. UPI:n välittämän tiedon mukaan Hamasin asuntoministeri Yousef Alamanti kertoo, että hallitus antoi luvan kolmen korkean kerrostalon rakentamiseksi pääosin Iranin rahoittamana. Alamantin mukaan suunnitelmiin kuuluu 25 000 asuntoyksikön rakentaminen taisteluissa Israelin kanssa kaatuneitten omaisille, vastanaineille pariskunnille sekä taisteluissa IDF:n kanssa kotinsa menettäneille.

Rahoitukseen osallistuvat Alamantin mukaan UAE, Kuwait ja PA ilmeisesti Iranin lisäksi.
Asunnot rakennetaan eri puolille Gazaa, osa Israelin entisille asuinalueille Gazan kaistalla.
Suurisuuntaiset rakennusprojektit kertovat koruttomasti, että toistuvat syytökset Israelin kuristusotteesta Gazan ympärille estää kaiken normaalielämän, ovat vääriä, sekä kyseenalaistavat myös ns. ”avustusflotillat” ja niiden mielekkyyden, koska niiden tuomat tarvikkeet eivät juuri nimeksikään pysty poistamaan puutetta rakennustarvikkeista.

ISRAELIN ulkoministeriön antamien tietojen mukaan ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 2010 Gazaan vietiin 23 tonnia rakennusteräksiä ja 25 tonnia sementtiä. Toukokuun 13. päivänä, juuri ennen Mavi Marmara aluksen matkaa, Israel salli 39 tonnia rakennus-materiaalia Gazan kaistalle vaurioituneen sairaalan kunnostamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140716

5. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivin 34-kerroksisen Shalom-tornin ylimmät kerrokset syttyivät tuleen eilen. 60 palomiestä taisteli saadakseen tulen hallintaan ponnistellen 29 kerrosta tasolle, jossa tuli oli aloittanut tuhotyönsä. Tornitalo on 134 metrin korkuinen. Tuli havaittiin 16.30 aikoihin, ja paikalle kutsuttiin runsaasti ambulansseja paloautojen lisäksi, koska pelättiin lukuisten ihmisten loukkaantuneen. Onneksi pelko osoittautui turhaksi, mutta poliisi sulki kaiken liikenteen kadulla ja työnsi paikalle rientäneet uteliaat kauemmaksi. Poliisi ei osannut kertoa tulen aiheuttajaa, mutta se alkoi yhdestä paikasta. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat ei niin vain alistu oikeuden päätöksiin eikä edes oikeuskanslerin kehotukseen toteuttaa korkeimman oikeuden päätös ja sinetöidä Silwanissa ilman rakennuslupaa rakennettu 7-kerroksinen asuinkerrostalo. Batkat muistuttaa, että Jerusalemin kaupunki noudattaa lakia kaikilta osin ei vain yhden talon osalta ja haluaa, että asiaa tarkastellaan laajemmasta näkökulmasta. Kaupunki on laatinut suunnitelman, jolla osa sadoista arabien laittomasti rakentamista asuintaloista laillistetaan jälkikäteen, osa poistetaan kokonaissuunnitelmien tieltä. Kyseessä olevan ns. Jonatanin 7-kerroksisen talon kohtalo ratkaistaan samassa yhteydessä, Barkat selittää vastineessaan oikeuskansleri Yehuda Weinsteinille. (JP)
- Tri Samy Cohen, entinen IDF:n tiedusteluosaston kapteeni, yliopiston professori ja Pariisin instituutin poliittisen tieteen tutkija valittaa, että IDF on pudonnut kerran toisensa jälkeen samaan ansaan eikä näytä oppineen, miten epäsymmetristä sotaa käydään. Hän selittää, että hyökkäykset täydellä voimalla ovat paikallaan avoimella kentällä, mutta jos ne tapahtuvat asutuksen keskellä, siviiliuhrien välttäminen on aivan yhtä tärkeä ellei tärkeämpi taistelujen laantumisen jälkeen tulevan kansainvälisen tuomion vuoksi. Hän sanoo tiedostavansa astuneensa miinakenttään julkistaessaan huomionsa, mutta haluaa silti sanoa sanottavansa. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=195767
- Iranin presidentti Ahmadinejad sanoi eilen, etteivät sanktiot estä maata kehittämästä omia suunnitelmiaan ja kehotti länsimaita luopumaan hyökkäävästä asennoitumisestaan Irania kohtaan. Hän totesi, ettei maa tarvitse ydinaseita puolustautuakseen, sillä se kehittää uusia perinteiseen sodankäyntiin soveltuvia aseita, joilla se pystyy puolustamaan itseään. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=195811
- USA:n viranomainen kertoo, että Jerusalemin itäosa on mukana rakennuskiellossa, ja mitä muuta Netanyahu lieneekin kertonut asiasta, ei ole totta. Shas-puolue on avainasemassa USA:n laatiman suunnitelman hyväksymisessä. Se on luvannut pidättyä äänestämästä, mikä voisi antaa Netanyahulle yhden äänen enemmistön turvallisuuskabinetissa, mutta tämä ehdolla, ettei rakentamista kielletä Jerusalemissa sen lisäksi, että se haluaa rahaa. Jos USA:n viranomaisen lausunto on totta, Netanyahu on vaikeuksissa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-official-israel-must-refrain-from-east-jerusalem-construction-during-freeze-1.325378
- USA:n ulkoministeriön vuosiraportissa Israel asetetaan samalla tasolle uskon-vapauden vastaisuudessaan kuin tunnetut toisia uskontoja vainoavat valtiot Irak, Iran, Afganistan, Sudan ja Kiina. Esimerkkinä kerrotaan, miten Israelin sisäministeriö kieltäytyi tunnustamasta kolmen messiaanisen juutalaisen paluuoikeutta maahan. Toinen esimerkki koskee reformirabbien suorittamien käännytysten hyväksymistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140719
- Safedin rabbin Shmuel Eliyahun kielto vuokrata asuntoja arabeille Safedin kaupungissa herätti ärtyneitä purkauksia vasemmiston taholta ja vaatimuksia tutkimusten suorittamiseksi kiihotuksesta sekä rabbin erottamista välittömästi. NU:n taholta rabbi Shmuel Eliyahu on saanut runsasta tukea, kuten myös lukuisten rabbien taholta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140718

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019