TIISTAI 16.11.10

1. USA:N ulkoministeriön edustaja P J Crowley vastaili eilen journalistien kysymyksiin koskien Clintonin ja Netanyahun neuvottelemaa suunnitelmaa, jonka pohjalta rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä voitaisiin saada uudelleen käyntiin. Israelissa julkisuuteen päästetyissä yksityiskohdissa luetellaan joukko etuisuuksia, joita USA tarjoaa Israelille.
Varsin monet sekä hallituksen sisällä että sen ulkopuolella ovat esittäneet epäilyksiä lupausten todellisuudesta, eikä syyttä, kuten Crowleyn lausunnoista voi päätellä. Kapinallisiksi leimatut sanoivat, että heillä on 48 tuntia aikaa estää positiivisen päätöksen syntymistä Israelin 15 ministerin muodostamassa turvallisuuskabinetissa. Aika loppuu tänään, jos tiedot kabinetin kokoontumisesta tiistain aikana pitävät paikkansa.

P J Crowley kiemurteli journalistien kiristäessä häneltä selkeää lausuntoa lupauksesta luovuttaa 20 kpl F-35 koneita Israelille 20 aiemmin sovitun lisäksi, mutta vastasi tähän tapaan: ”Me olemme luvanneet säilyttää Israelin laadullisen etumatkan alueen muihin valtioihin, mutta sen enempää en halua asiasta kertoa.” Hän jatkoi selittäen, että joka kerran kun käsitellään jotain sopimuksen yksityiskohtaa julkisuudessa, se voi olla oikein tai se voi olla väärin.
Tämä asettaa Israelin turvallisuuskabinetin päättäjät vaikean ongelman eteen: Uskoako Netanyahun vakuutuksia, että kaikki on kuten kerroin, vai poikkeavia uutisia, ettei kaikki ole ehdottomasti kuten kerrotaan. Netanyahu tosin vihjaili, ettei tarjous ole lopullinen.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi, että hänen mielestään 20 uutta F-35 konetta 90 päivän moratoriumia vastaan ei ole edes vertailukelpoinen, niin paljon tärkeämpää on saada Israelin ilmapuolustusta kohennettua. Hän lisäsi, että tarkoitus oli ostaa 40 konetta, mutta budjetti-leikkaukset pudottivat määrän puoleen. Tämä vihjaa siihen, että 20 uutta konetta sisältyisivät aiempaan 3 miljardin USD hintaan, eli ne annettaisiin lahjaksi.

CROWLEY selvitti journalisteille sopimuksen aikataulua, ettei suunniteltu vuoden mittainen aika riitä sopimuksen solmimiseksi. ”Jos elokuun 11. päivä ei ole sopiva vaan tarvitaan lisäaikaa, me otamme lisäaikaa”, hän selitti. ”Tärkeintä on saada osapuolet neuvottelu-pöytään käsittelemään kysymyksiä rajoista, turvallisuudesta, pakolaisista, Jerusalemista ja vedestä”, hän sanoi vakuuttaen, että kaikkia keskeisiä kysymyksiä käsitellään alusta lähtien.
Hän ei pitänyt USA:n tarjoamia turvallisuustakeita voittona Israelille, vaikka se ei ole lopettanut juutalaisyhteisöjen toimintaa kuten ”Tiekartta” määrittelee todeten, että rauhanprosessi vahvistaa Israelin turvallisuutta. Hän vakuutti USA:n hyvin tiedostavan erään Lähi Idän valtion aiheuttaman uhan Israelin turvallisuudelle uhaten tuhota koko valtion. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195487

2. PALESTIINAN AUKTORITEETTI alkaa toipua tilapäisestä koomastaan, mihin se joutui saatuaan tiedon USA:n ja Israelin välisistä sopimusehdoista, jotka yllättivät sen täysin. PA:n johto oli tuudittautunut uskomukseen, että sillä on Obaman täysi tuki takanaan eikä sen tarvitse tehdä mitään eikä lupautua mihinkään, koska USA toimii sen edustajana.
PA:n johdon ensireaktio oli epäuskoinen ja vähättelevä; nyt siihen on tullut mukaan selvät vaatimukset, joihin se odottaa USA:n suostuvan.

PALESTIINALAISLÄHTEEN mukaan PA haluaa, että USA lisää talousapuaan PA:lle sekä sitovaa lupausta siitä, että se tulee puuttumaan Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin, jos niissä ei saada aikaan sopimusta rajoista 90 päivän kuluessa tai rauhansopimusta vuoden sisällä, kuten PA on kaiken aikaa vaatinut. Asiasta kertoi Lontoossa ilmestyvä Al-Quds Al-Arabi uutislehti. Lehden mukaan rajojen määrittäminen kolmen kuukauden sisällä tulee olla ehdoton, jonka USA:n tulee vahvistaa. Toiseksi kysymys palestiinalaispakolaisista täytyy voida ratkaista joko paluuoikeudella sinne, mistä he tai heidän esi-isänsä muuttivat, tai oikeudenmukaista korvausta menetyksistään, mihin kaikkien alueen valtioitten tulee osallistua, mukaan lukien Israel. Arabivaltioita voi olla vaikea saada suostumaan tähän.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi, ettei hänellä ole tietoa tällaisista vaatimuksista. Hän syytti Israelia, että se esittää ehtoja ja vaatimuksia, joilla se tekee rauhansopimuksen saavuttamisen mahdottomaksi ja haluaa sillä jatkaa nykyistä tilannetta. Hän sanoi, ettei PA voi loputtomiin olla sitoutunut rauhanprosessiin, vaan tulee käyttämään muita teitä, ellei tämä tie rauhaan onnistu. Hän sanoi, ettei Israel ole suostunut hyväksymään palestiinalaisten oikeutta perustaa valtionsa 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin pääkaupunkinaan Itä Jerusalem. Hän vakuutti, että PA pitää itsellään oikeuden ratkaista pakolaiskysymys YK.n päätöslauselman 194 pohjalta sekä vapauttaa kaikki Israelin oikeuslaitoksen tuomitsemat palestiinalaisvangit – riippumatta siitä, miten kauan se kestäisi.
Erekat uhkasi, ettei Fatahin ja PLO:n keskuskomitea voi hyväksyä nykyisen tilanteen jatkumista vaan tulee kääntymään YK:n puoleen. Hän kertoi Abbasin jo aloittaneen PA:n strategian toteuttamisen estääkseen uusien tosiasioiden muodostamisen maahan.
Abbas kokosi Fatahin johtajat eilen Ramallahiin, jossa hän informoi heitä tämän hetkisestä kehityksestä ja vakuutti sitoutumistaan Palestiinan valtion perustamisesta ”vapaana setlementeistä”, eli ”judenrein”, kuten natsit asian ilmaisivat.
Toiseksi Abbas kertoi, että sovintoneuvottelut Hamasin kanssa ovat kiireellisiä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=195479

3. ISRAELIN turvallisuusjoukot varautuvat siihen, ettei rauhankeskustelujen vaatimien ehtojen toteuttaminen suju rauhallisesti tai ilman välikohtauksia. Rajapoliisin kolmisen komppaniaa harjoittelee saadakseen erikoiskoulutusta mellakoiden hajottamiseksi, mutta poliisin johdon mukaan miesmäärä ei ole riittävä, vaan sitä tulee lisätä divisioonan tasolle. Nämä joukot sijoitettaisiin todennäköisille kuumille alueille Juudeassa ja Samariassa.

RAJAPOLIISILLA oli kesäkuussa suuri harjoitus Länsirannalla, jolla pyrittiin valmistelemaan poliiseja odotettavissa olevaan sekä israelilaisten että palestiinalaisten väkivaltaisuuden kasvuun. Prikaatin tasolla käydyissä harjoituksissa oletettiin erilaisten tilanteiden syntymiseen ja niiden hallintaan. Yhtenä mallina oli suuri juutalaisten mielenosoitus, jonka aikana palestiinalaiset suorittavat terrori-iskuja.
POLIISIN taholta todetaan, että vaikka maassa on ollut epätavallisen rauhallinen kausi turvallisuuden suhteen, siviilirauhattomuus on kasvanut varsinkin oliivin korjuun aikana, mikä on ollut erityisen väkivaltainen tänä vuonna. YK:n tarkkailijat ovat rekisteröineet lokakuun alusta lähtien 8 väkivaltaista välikohtausta viikossa, joihin kuuluu omaisuuden tuhoamista ja ihmisten vammautumista, tuhansien oliivipuiden kiskomista irti tai polttamista, mitä harjoittavat sekä juutalaiset että vasemmiston ja anarkistien kiihottamat palestiinalaiset.
Uusi poliisiyksikkö sijoitettiin Nablusin lähelle sen ympäristössä tapahtuneitten toistuvien molemminpuolisten väkivaltaisuuksien estämiseksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195477

4. ISRAELIN ilmapuolustusjärjestelmä saadaan rakennettua lopulliseen kuntoon aikaisintaan 2015, kertovat turvallisuusviranomaiset maanantaina. Lopullisessa muodossaan se tulee olemaan monitasoinen. Sisimpänä on Iron Dome, joka kattaa alueet 5 – 70 km:n etäisyydellä, seuraavana on Davidin Linko, jolla on voimakkaammat ohjukset, sen ulkopuolella Arrow III patteristo, joka pystyy torjumaan pitkän matkan ballistisia ohjuksia. Tämän ohjuksen kehittely on pidettytarkoin salaisena ehkä siksi, että se on Israelin ja USA:n yhteistoimien kautta kehitetty USA:n osallistuessa kehittelykustannuksiin.

Israelin avaruusteollisuuden IAI (Israel Aerospace Industries) projektinjohtaja Yoav Turgeman selittää, että Arrow III pystyy tuhoamaan lähestyvän ballistisen ohjuksen avaruudessa, minkä johdosta sen sisältämä bio/kemiallinen tai ydinkärki pirstoutuu ja sen osaset palavat ilman kitkan vaikutuksesta eivätkä aiheuta vahinkoa maan pinnalla. Hän vakuuttaa, että tehokkaan tutkavalvonnan, esim. USA:n Aegis-järjestelmän, ansiosta Iranista tai Syyriasta ammutut ballistiset ohjukset havaitaan hyvissä ajoin, periaatteessa heti sen laukaisuhetkellä, mikä antaa tarpeeksi aikaa valmistautua vastatoimiin. Jos ensimmäinen taso ei toimi, jäljellä on vielä kaksi muuta järjestelmää ohjuksen tuhoamiseksi.

ARROW III lienee käyttövalmis 2014. Sitä testataan todellista tilannetta vastaavissa olosuhteissa ensi vuonna. Kukin torjuntaohjus maksaa 2 – 3 miljoonaa E.
Arrow-ohjelman kanssa työskennellyt Uzi Rubin esitteli tilannetta, jossa Israelin viholliset Iran, Syyria, Hizbullah ja Hamas aloittavat yllätysiskut israelilaisiin kaupunkeihin. Hän arvioi, että jopa 13 000 rakettia ja ohjusta ammuttaisiin lyhyen ajan kuluessa. Niiden osumatarkkuus voi olla 500 m ja jotkut niistä voivat kuljettaa puolen tonnin räjähdekuorman. Tel Avivin alue yksistään voisi kärsiä 1 500 ohjusiskua, mitkä pystyisivät tuhoamaan armeijan komento-keskuksen ja aiheuttamaan laajaa tuhoa talouselämälle. 1991 Persianlahden sodan aikana Sadam Hussein ampui muutamia kymmeniä epätarkkoja raketteja, mikä aiheutti kaaoksen Tel Avivin alueella, Rubin kertoi. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-missile-defense-to-be-completed-by-2015-officials-say-1.324836

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi varoitti Kanadan vierailunsa yhteydessä, että Hizbulla voi suunnitella vallankaappausta Libanonissa, jos YK:n asettama Rafik Haririn murhaa tutkiva tribunaali julkistaa syytöksensä Hizbullahin johtavia sotilasjohtajia vastaan. Hän sanoi, että Libanonissa toimivat YK:n UNIFIL-joukot ovat kykenemättömiä estämään aseitten salakuljettamista Hizbullahille ja sen soluttautumista maan eteläosiin. Hän sanoi, ettei Iranin johto ole itsetuhoinen, vaikka se onkin radikaalinen. (JP)
- Riskianalyysejä suorittava Maplecroft yhtiö kertoo julkistamassaan raportissa, että Somalia on kaikkein varallisin maa, jossa tapahtui 556 terrorismiin liittyvää iskua kesäkuun 2009 ja kesäkuun 2010 välillä. Ne surmasivat 1437 ihmistä ja haavoittivat 3408, suurin määrä asukaslukua kohti mitattuna. Kreikka siirtyi tilalta 57 tilalle 24, tehden siitä Euroopan vaarallisimman maan; siellä sattui mittausaikana 180 iskua, enemmän kuin Jemenissä. USA oli sijalla 33 edustaen kohtuullista riskiä. Ranska oli sijalla 44 ja Englanti 46, edustaen vielä kohtuullista riskiä. Äärimmäistä riskiä edustivat 16 maata, joista Israel oli sijalla 14; PA oli sijalla 5. Tutkimuksessa tutkittiin 196:n maailman maan riskialttius. (JP)
- IDF teki sunnuntaina yhdessä Shin Betin kanssa harvinaiseksi luonnehditun iskun Tulkarmiin Hamasin tunnetun varainkerääjän Aki Dadun kotiin. Hänen kodistaan takavarikoitiin henkilökohtaista omaisuutta sekä rahaa 620 000 USD. Hänet tuomittiin elokuussa 9 kuukauden vankeusrangaistukseen. Hänen pidätetty poikansa vahvisti, että Aki Dadu oli saanut Hamasin Damaskoksen toimistosta 900 000 USD. (JP)
- Tzahi Hanegbin jouduttua eroamaan Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajan tehtävistään pääministerillä on aikaa ensi maanantaihin etsiä uusi puheenjohtaja, jota Kadima hallitsi mutta haluaa vaihtaa sen talousvaliokuntaan. (JP)
- Ramat Ha´Sharonin pormestari Itzik Rochenberger vakuutti, ettei Arielin teatterissa esityksiä boikotoineilla näyttelijöillä ole asiaa hänen kaupunkiinsa. Hän sai tukea toisilta kaupunginjohtajilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140668
- Israel esittelee kehittyneimmän satelliittinsa OptSat 3000 tällä viikolla Israelissa järjestetyn kansainvälisen avaruusteknologian näyttelyn ja konferenssin aikana Jerusalemissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140663
- Eilen kokoontui 25 Kiryat Arban yläkoulun opiskelijaa Temppelivuorelle rukoilemaan sadetta maahan. Viime viikolla 60 Susiyan koulun opiskelijaa rukoilivat samoin sadetta. Nämä näyttävät saaneen erityisluvan rukoilemiseen Temppeli-vuorella, koska muslimi-wakf tarkkaa jokaista kävijää, ettei vain huulet liiku hiljaisessa rukouksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140662

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019