Friday, November 16, 2012

PERJANTAI 16.11.12


PERJANTAI 16.11.12

1. GAZAN asemasota on siirtynyt kolmanteen päiväänsä, ja merkit viittaavat, ettei sen loppumisesta tai edes tulitauosta ole nähtävissä myönteisiä merkkejä. Päinvastoin, IDF kokoaa reservejä Gazan rajan tuntumaan kouluttaen heitä vielä ennen mahdollista suurta maaoperaatiota Gazan maaperälle.
Koska tapahtumien seuraaminen lyhyen raportin puitteissa on toivoton yritys, annan alla ”the Times of Israel” laatiman aikaan sidotun selostuksen tapahtumista, josta englannin kieltä tuntevat voivat tarkistaa tapahtumien etenemisen. http://www.timesofisrael.com/southern-israel-under-fire-air-force-strikes-terrorist-targets-in-gaza/

OPERAATIO ”pilvipatsas”, tai ”puolustuspilari”, kuten sitä lehdissä kutsutaan, alkoi keskiviikkona. Sen lähtölaukauksen muodosti IDF:n tekemä täsmäisku Gazan kaupunkiin klo 16.00 keskiviikkona. Autoon tehty isku surmasi Hamasin sotilassiiven izza din al-Qassam komentajan Ahmed Jabarin, mitä Hamas kutsui sotatoimeksi ja uhkasi kostaa sen aloittaen hillittömän rakettitulen Israeliin ilman loppuaikaa. Autossa kuoli myös Jabarin poika, ja kaksi muuta Hamasin jäsentä haavoittui. Rakettitulesta oli ennen sitä vastannut pääosin Islamic Jihad. Jabaria oli etsitty vuosikaudet, hän oli IDF:n eliminoitavien listan kärjessä.

IDF on keskiviikkoillasta lähtien iskenyt miltei taukoamatta Gazan kaistalle tuhoten rakettien laukaisualustoja, osa niistä maahan kaivettuja pitkän matkan Grad ja Fajr raketteja, sekä rakettivarastoja ja raketteja ampuvia miehistösoluja. IDF on huolellisesti pyrkinyt välttämään iskuja paikoille, jossa siviilien haavoittaminen on mahdollista, mutta sen tekee vaikeaksi se, että terrorit ovat sijoittaneet rakettejaan asuinalueitten keskelle varastoiden niitä asuintaloihin.
IAF on levittänyt arabiankielisiä lentolehtisiä, joissa asukkaita kehotetaan poistumaan alueilta, jossa raketteja säilytetään tai joista niitä ammutaan.

THE TIMES OF ISRAEL eilen illalla klo 23.52 julkaistun artikkelin mukaan IAF oli iskenyt siihen mennessä 340:en kohteeseen Gazassa. Gazasta oli ammuttu edellisen päivän iltaneljästä lähtien 305 rakettia ja kranaattia Israelin siviilikohteisiin. Israelilaisten menetykset olivat kolme kuollutta ja kymmeniä haavoittuneita ja shokkitilaan joutuneita. MDA ilmoitti hoitaneensa yli 40 erilaisia fyysisiä tai henkisiä vammoja saaneita ihmisiä. 
Kaikki koulut 40 km:n säteellä Gazan rajasta on suljettu toistaiseksi.

2. ENSIMMÄISTÄ kertaa Persianlahden sodan jälkeen Tel Aviv joutui rakettihyökkäyksen kohteeksi. Lähialueineen yli miljoonan asukkaan kaupungin keskusta sijaitsee n. 55 km:n päässä Gazan rajasta. Hälytyssireenit varoittivat raketin tulosta torstaina kahdesti. Ensimmäinen raketti putosi Rishon Letzion alueelle aiheuttamatta taloudellisia tai fyysisiä vaurioita, toinen myös Tel Avivin esikaupungin liepeille. Asukkaat kuulivat rakettien räjähdysäänet, mutta epävarmuutta aiheutti paikan määrittäminen, missä ne räjähtivät.
IDF ilmoitti, etteivät ne iskeneet maahan, eli Iron Dome eliminoi ne ilmassa. Se oli joka tapauksessa esimakua tulevaisuudesta, jos sota jossain vaiheessa laajenee, ja mukaan tulevat Hizbullah ja mahdollisesti Syyria. Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa kaksi Fajr rakettia torstaina ennen aamuseitsemää Tel Aviviin.

JERUSALEM POST kertoo artikkelissaan, että IDF iski 150:en rakettien laukaisukohteeseen Gazassa, sekä yhden autoon, jossa palestiinalaislähteen mukaan kuoli 3 ihmistä nostaen surmansa saaneiden palestiinalaisten luvun yhdeksääntoista.
Perjantain vastainen yö oli Israelin puolella Gazan rajaa suhteellisen rauhallinen, jos nyt rauhasta voi puhua ihmisten pyrkiessä nukkumaan koiranunta ollakseen valmiit ryntäämään suojatilaan ensimmäisen hälytysäänen kuultuaan.
Rakettituli Gazasta alkoi kuitenkin perjantaiaamuna; hälytyssireenit ulvoivat useissa paikoissa, asuintaloon osui Ashdodissa ja Shaar Henegevissä vaurioittaen rakennuksia ja saattaen asukkaat shokkitilaan. Beersheba, Ofakim ja Sderot olivat myös rakettimiehistöjen  tähtäimissä aamuseitsemästä alkaen
IDF ilmoitti perjantaina tehneensä iskuja yli 500:an kohteeseen operaatio Pilvipatsaan alusta. IDF kertoi myös raportissaan, että Iron Dome torjuntapatteristot olivat eliminoineet 130 rakettia operaation alusta lähtien. IAF:n ilmoituksen mukaan iskuja jatketaan pitkän kantomatkan rakettien laukaisualustoja vastaan. Yksi ohjusisku tehtiin Hamasin sisäministeriöön, sekä Khan Yunisin komentajan Muhammad Sinwarin kotitaloon. Sinwar osallistui Gilad Shalitin sieppaamiseen Kerem Shalomissa. Autoon tehty isku surmasi kolme
ihmistä, kuten palestiinalaiset raportoivat.
JP:n artikkelin mukaan IAF iski ohjuksillaan Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin kotitaloon perjantain vastaisena yönä. Iskussa ei kukaan haavoittunut. Tämä on operaation merkittävä laajentaminen, mikä ei välttämättä saa maailman sympatiaa osakseen, varsinkin, kun se tapahtui Egyptin korkeantason vierailun alla. Egyptin presidentti Mursi on pyrkinyt pidättelemään Muslimiveljeskunnan ja Salafistien vihaa ja vaatimuksia osallistumisesta taisteluun Israelia vastaan Hamasin rinnalla. 

HAMASIN edustaja kertoo, että korkeantason egyptiläinen delegaatio saapuu perjantaina Gazaan pystyäkseen neuvottelemaan asemasodan lopettamiseksi. Delegaation johdossa on Egyptin pääministeri Hesham Kandil. Vierailu on ensimmäinen Egyptin pääministerin tekemä Hamasin johtamaan Gazaan. IDF lupaa keskeyttää ilmaiskunsa vierailun ajaksi, jos rakettituli lakkaa Gazasta Israelin puolelle. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292138. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4306249,00.html

3. MUSLIMIVELJESKUNTA vannoi Kairossa eilen, ”ettei Israelin tekemiä rikoksia palestiinalaisia vastaan Gazassa tulla sivuuttamaan ilman kostoiskuja”.
USA:n johtama länsirintama on edelleen vahvasti Israelin tukena ilmoittaen, että sillä on oikeus puolustaa kansalaisiaan Gazasta ammuttuja holtittomia raketti-iskuja vastaan. Israelin toimia vastustavaa ryhmää johtaa Egypti, ja siihen kuuluvat lisäksi Egypti ja Venäjä, joskin myös Qatarin emiiri esitti voimakasta kritiikkiä Israelin hyökkäyksiä vastaan Gazassa.
USA:n kannan mukaisesti Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle ja Englannin ulkoministeri William Hague kehottivat laimean tukensa ohella kaikkia osapuolia työskentelemään tämän tilanteen laajenemisen estämiseksi. Englannin Israelin lähettiläs Mathew Gold kävi Kiryat Malachissa tutustumassa tilanteeseen todeten sen jälkeen, että tilanne on sietämätön.
Myös Ranskan lähettiläs Israelissa Christophe Bigot kävi tutustumassa Kiryat Malachin saamiin tuhoihin esittäen tukensa Israelille. Ranskan ulkoministeriö ei kuitenkaan ollut yhtä myötätuntoinen ja osaaottava, vaan turvautui vakiokehotukseen molemmille osapuolille pidättyä kaikin tavoin tilanteen kärjistämisestä.

VENÄJÄN antamassa lausunnossa tuomitaan raketti-iskut Israelin siviilikohteisiin kuten myös Israelin suhteeton voiman käyttö Gazassa, ja vaaditaan molempia osapuolia lopettamaan sotilaalliset toimet välittömästi uuden verenvuodatusaallon estämiseksi. Turkin lausunto myötäilee Venäjän lausuntoa todeten, että tapahtumat Gazassa osoittavat Israelin hyökkäävän luonteen, kuten Today´s Zaman raportoi Turkissa. Tähän kuoroon yhtyivät sekä Jordania että Egypti, ainoat arabimaat, joiden kanssa Israelilla on rauhansopimus. http://www.timesofisrael.com/egypt-jordan-turkey-and-russia-chorus-condemnation-of-israels-resort-to-force-us-leads-western-supporters/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin ulkoministeriö kysyy kärjekkäässä lausunnossaan, onko YK:n ihmisoikeus-neuvoston puheenjohtaja Navi Pillay mennyt mykäksi, kun hän ei ole puhunut yhtään mitään terroristien Gazasta Israelin siviilikohteisiin ammutuista raketeista. Ministeriön edustaja Yigal Palmor valitti, että tänä vuonna yksistään sieltä on ammuttu yli 800 rakettia israelilaisiin siviilikohteisiin, eikä YK:n alaisen ihmisoikeusneuvoston johtaja Pillay ole huomannut siinä mitään väärää, päätellen hänen puhumattomuudestaan. ”Israelin eteläosan miljoona ihmistä elää jatkuvassa vaarassa ja heidän päivärutiininsa on pahoin järkytetty. Lapset eivät voi mennä kouluihinsa, vanhemmat asuvat suojahuoneissa. Tämän aamuna kolme ihmistä kuoli ja neljän vuoden ikäinen poika haavoittui toisten ohella terrori-iskussa”, kuten Palmor kirjoitti lausunnossaan. Palmor kummastelee, ettei neuvoston johtaja edes millään tavoin huomioi tilannetta tai anna edes pientä lohdutuksen sanaa. Israel jäädytti suhteensa ihmisoikeus-neuvoston kanssa maaliskuussa vastalauseena sille, että se asetti tutkimuskomitean Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin juutalaisyhteisöjen aseman selvittämiseksi. Ulkoministeri Liberman sanoi silloin, että kaikki yhteydet neuvoston kanssa on katkaistu ja jos sieltä joku soittaa, siihen ei vastata. http://www.timesofisrael.com/foreign-ministry-slams-un-human-rights-chief-for-ringing-silence-on-gaza-rocket-fire/
-          Hamasin haudatessa sotilaskomentajaansa se antoi vääristeltyjä ja valheellisia tietoja nostaakseen hänen kunniaansa kansan silmissä. Hamas ilmoitti, että ”sen ampuma Fajr-5 raketti osui ensimmäistä kertaa Tel Aviviin sen jälkeen, kun sionistinen hallitus aloitti Palestiinan miehityksen”. Hamasin ilmoituksen mukaan raketit ammuttiin klo 23.57  keskiviikkoiltana ja 9.20 torstaiaamuna, ja että ne oli valmistettu Gazassa. Tosiasiassa kumpikaan raketeista ei päässyt Tel Aviviin saakka, ne eliminoitiin ennen sitä. Toiseksi Hamasin tekninen taso tuskin pystyy rakentamaan monimutkaista rakettia, jollainen Fajr on. Koston ohella Hamasin sisäministeri vakuutti, että Israelin kanssa työskentelevät maanpetturit metsästetään ja tuomitaan. http://www.timesofisrael.com/as-offensive-rages-hamas-resorts-to-disinformation/
-          Amerikan juutalaiset seuraavat huolestuneina Gazan tilanteen kehittymistä ja ovat samalla lisäämässä turvallisuusjärjestelyjään. Ei pelkästään Gazan vuoksi, vaan myös siksi, että Sudanin presidentti vannoi kostoa Khartoumin Yargonin asetehtaan tuhonneen räjähdyksen ja tulipalon johdosta, josta hän syyttää Israelia. Amerikan juutalaisyhteisöt ovat samalla keräämässä avustuksia rakettien aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi tai haavoittuneiden hoitamiseksi ja muualle maahan turvaan siirrettävien avustamiseksi. Amerikan juutalaisyhteisöt ovat jatkuvassa yhteistoiminnassa USA:n turvallisuusjärjestöjen kanssa madollisten terrori-iskujen paljastamiseksi ja estämiseksi. Tämä on tässä vaiheessa ennalta ehkäisevää toimintaa, sillä mitään uhkaa ei ole havaittu. http://www.timesofisrael.com/american-jews-keep-wary-eye-on-situation-in-gaza-examine-their-own-security-precautions/
-          Haifan yliopiston arabiopiskelijat järjestivät torstaina 20 minuutin hiljaisen mielenosoituksen ilman lippuja tai provosoivia iskulauseita kunnioittaakseen keskiviikkona IAF:n ohjusiskussa menehtyneen ”sotilaskomentajamme”, kuten eräs arabiopiskelija totesi, muistoksi. Toinen opiskelija valitti, että arabit saavat järjestää luvattomia mielenosoittajia, mutta juutalaiset eivät. Yliopiston lausunnossa todetaan, että se tukee IDF:n toimia Gazassa ja osoittaa surunvalittelunsa raketti-iskussa menehtyneen kolmen israelilaisen omaisille. Haifan pormestari kehotti kirjeessään yliopistolle varmistamaan, etteivät ääriainekset aiheuta häiriöitä yliopistossa. http://www.timesofisrael.com/students-at-haifa-hold-silent-vigil-for-jabari/
-          Diplomaatit totesivat Wienissä AP:n toimittajalle eilen, että Iran on muutaman päivän päässä tavoitteestaan suorittaa läpimurto ydinaseen valmistamiseen tarvittavan uraanin rikastamiseksi 90 %:n tasoon. Israelin johto kertoi äskettäin, että Iranin suorittama uraanin rikastaminen on hidastunut sanktioitten vuoksi. Vain pari päivää sitten uutiset kertoivat, että Iran oli saanut päätökseen 2 700 sentrifugan asentamisen Fordon maanalaiseen rikastuslaitokseen. Diplomaatti, yksi kolmesta haastatelluista, totesi, että muutamassa päivässä Iran on viimeistellyt 700:n sentrifugan asentamisen Fordon laitokseen, joskin toinen totesi, ettei siitä ole varmuutta. Jos tieto pitää paikkaansa, Iranilla on mahdollisuudet jatkaa uraanin rikastamista ensimmäisenä askeleena käyttökelpoisen pommin valmistamiseksi. Täten mahdollisuudet tämän estämiseksi ovat entisestään pienentyneet ja Iran on pian tilanteessa, jossa se on saavuttanut ”immuniteetti-tason”, jossa ilmaiskut Fordon laitosta vastaan eivät ole mahdollisia säteilyvaaran vuoksi. http://www.timesofisrael.com/diplomats-claim-iranian-nuclear-program-is-on-verge-of-breakthrough/
-          YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon (monkey boon, kuten eräs vääräleuka vihjaisi) aikoo vierailla Israelissa ensi viikolla voidakseen vaikuttaa tulitauon saamiseksi Gazan kaistalle ja estääkseen tilanteen kiihtymisen uudeksi sodaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162143
-    Jerusalemin lähistölle iski kaksi rakettia vähän ennen neljää iltapäivällä. Hälytyssireeni alkoi soida klo  
     16.45. Raketit putosivat Gush Etzionin alueelle. Vahingoista ei ole raportoitu. Jerusalemin
      ympäristössä ei ole Iron Dome torjuntapatteristoa. Thursday, November 15, 2012

TORSTAI 15.11.12


TORSTAI 15.11.12

1. ISRAELIN Puolustusvoimat, IDF, katsoi eilen mittansa täyttyneen Gazasta Israelin siviili-kohteisiin ammutun rakettitulen vuoksi, joka Egyptin neuvottelemasta tulitauosta huolimatta kasvoi entisestään. Rakettitulen aloitti Siinailta ammutut neljä rakettia, jotka räjähtivät lähellä juutalaiskylää, jota niillä ilmeisesti yritettiin vahingoittaa, ja alkuviikosta ammutut 128 rakettia ja kranaattia Gazan rajan pinnassa olevia juutalaiskaupunkeja ja kyliä kohti. IAF:n koneet tekivät eilen 16.00 aikaan Shin Betin tarkkojen tiedustelutietojen perusteella täsmäiskun autoon Gazassa jossa oli yksi IDF:n eniten etsimä Hamasin sotilassiiven izza din al-Qassam komentaja Ahmed Jabari ja hänen poikansa, jotka molemmat saivat surmansa, sekä pari muuta, jotka haavoittuivat iskussa. Haaretz.com raportoi, että Rafahin pataljoonan komentaja Raed al-Atar oli myös saanut surmansa IAF:n toisessa ilmaiskuissa.

IDF aloitti keskiviikkona 16.00 operaation nimeltä Pillar of Defence, Puolustuspatsas, hepreaksi Amuk Anan, pilvipatsas, muistutuksena pilvipatsaasta, joka seurasi Egyptistä Luvattuun Maahansa samoilevia juutalaisia. Operaation tarkoituksena on kitkeä rakettien ammunta Gazasta Israelin puolelle. Koska terroristien rakettivarastoja on talojen pohjakerroksissa, niiden eliminoiminen vaarantaa siviiliasukkaat, mitä IDF on pyrkinyt minimoimaan, mutta ei täysin poistamaan.
IAF on tehnyt operaation aikana satakunta ohjusiskua eri puolille Gazan kaistaa. IDF kehotti kaikkia Hamasin johtajia pysyttelemään maanpinnan alapuolella, jos aikovat säilyä hengissä.
Samoin varoitettiin siviiliasukkaita, vaikka IAF:n iskut tehdään tiedustelutietojen perusteella valittuihin kohteisiin tarkkojen koordinaattien ohjaamina.
Palestiinalaislähteet kertovat, että IAF:n iskuissa kuoli 11 henkilöä ja satakunta haavoittui, kuten Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto raportoi.

RAKETTITULI Gazasta Israeliin kiihtyi keskiviikkoillan ja sitä seuraavan yön aikana. Sieltä ammuttiin 95 rakettia, minkä johdosta koulut 40 km:n etäisyyteen rajasta suljettiin torstaiksi.
Magen David Adom (Israelin Punainen Davidin Tähti) hoiti yön aikana 13 henkilöä, joista 4 kärsi eriasteisista sirpalehaavoista ja 9 hoidettiin shokin johdosta.
IRON DOME torjuntapatteristo eliminoi 30 Gazasta ammuttua rakettia yön aikana.
Koulut päätettiin pitää suljettuina Beershebasta Ashdodiin torstaina ja toistaiseksi.
Gazan rajan tuntumassa asuvat israelilaiset ovat sidottuina koteihinsa, sillä kaikkia 7 km:n päässä Gazan turva-aidasta asuvia kehotettiin pysyttelemään kodeissaan lähellä suojatiloja.
Räjähdyksiä raportoitiin Dimonan lähellä, joka sijaitsee n. 75 km:n päässä Gazan rajasta. Sinne yltävät raketit ovat joko Katjusha- tai iranilaisia Fajr-raketteja.
Seuraamani JP:n artikkelin yhteydessä on kaavio, jossa esitetään Gazan terroristien usein käyttämät rakettityypit sekä lähellä rajaa sijaitsevat kaupungit ja niiden asukasluvut.

IDF asetti Gazan rajan tuntumaan jalkaväkipataljoonan valmiustilaan siltä varalta, että tilanne kiihtyy edelleen ja tarvitaan maavoimien puhdistusoperaatioita.
Israelin turvallisuuskabinetti piti istunnon eilen Tel Avivissa käsitellen Gazan tilannetta. Siinä annettiin puolustusministerille lupa harkita maavoimien käyttämistä ja reservien kutsumista aseisiin, mikäli tilanne vaatii operaation Puolustuspatsas laajentamista.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu antoi tilanneselostuksen presidentti Obamalle, varapresidentti Joe Bidenille ja EU:n ulkoasiain johtajalle Catherine Ashtonille. Hän aikoo informoida myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonia, kun saa hänet langan päähän.
Sekä Obama että hänen varamiehensä Biden myönsivät, että Israelilla on oikeus puolustautua. Ashtonin reaktiosta ei ole tietoa.

OPERAATIO Puolustuspilari aloitettiin neljän aikaan keskiviikkoiltana iskemällä Hamasin sotilasjohtajan autoon surmaten hänet. IAF iski ilmaiskuissaan maan alle piilotettuihin  rakettien laukaisualustoihin, joista pitkän matkan Katjusha ja Fajr raketit yltävät kymmenien kilometrien päähän Gazan rajasta.
Arabimaat tuomitsivat Israelin aloittaman puolustusoperaation Gazassa.
Egypti varoitti tilanteen laajentamisesta ja kutsui Israelin lähettiläänsä ”konsultointia varten kotiin”, kuten diplomaattinen sanonta kuuluu suhteiden häiriytyessä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=291906

2. YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Gazan tilannetta keskiviikkoiltana Intian lähettilään Hardeep Singh Purin johdolla, mutta se pystyi sopimaan vain siitä, että tulitauko on saatava aikaan mahdollisimman pian Israelin uhatessa laajentaa operaatiota, ellei rakettituli Gazasta lopu. Puri kertoi median edustajille 90 minuuttia kestäneen suljetun istunnon jälkeen, ettei turvallisuusneuvosto pystynyt päättämään minkäänlaisista toimista Gazassa. Hän sanoi yksityishenkilönä toivovansa, että jo se, että neuvosto käsitteli asiaa, rauhoittaisi tilannetta.

YK:n pääsihteeri lehdistötoimisto julkisti kaksi julkilausumaa, joissa pääsihteerin kerrottiin puhuneen sekä pääministeri Netanyahun että presidentti Mursin kanssa. Pääsihteeri Ban ki-Moonin kerrottiin esittäneen huolensa Netanyahulle tilanteen kiihtymisestä ja kehottaneen Israelia tarkoin harkitsemaan toimensa, ettei väkivalta laajenisi. Hän sanoi, ettei hälyttävä rakettituen kiihdyttäminen Gazasta Israeliin ole hyväksyttävä, mutta moitti myös Israelin aloittamia täsmäiskuja Hamasin johtajien eliminoimiseksi. Hän sanoi pyytäneensä, että Egyptin presidentti Mursi toimisi myös osaltaan tilanteen rauhoittamiseksi.
Aiemmin USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner esitti USA:n voimallisen tuen Israelille tuomiten Hamasin holtittomat raketti-iskut Israelia vastaan. Toner sanoi, että Israelilla on oikeus puolustautua, mutta kehotti sitä välttämään siviilien vahingoittamista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=291933

3. RAKETTITULI Gazasta on jatkunut torstaiaamun kuluessa. Yksi raketti osui suoraan 4-kerroksiseen asuintaloon Kiryat Malachissa surmaten 3 asukasta ja haavoittaen pahoin yhtä pientä vauvaa. Pelastustoimet aloitettiin välittömästi romahtaneitten rakennusosien alle jääneiden pelastamiseksi. Viisi muuta rakettia ammuttiin kaupunkia kohti, mutta Iron Dome pystyi ne kaikki eliminoimaan.

Kaksi rakettisalvoa ammuttiin kohti Ashdodia, mutta Iron Dome eliminoi ne raketit, jotka olivat matkalla kohti kaupunkia, muut putosivat aikeille alueille, mutta yksi niistä räjähti lähellä asuintaloa haavoittaen kolmea asukasta. Eshkolin alueella raketti vaurioitti kanalaa.
Raketteja räjähteli myös Beersheban lähellä, Kiryat Gatissa ja Ashkelonissa.
Iron Dome torjuntapatteristo pystyy laskemaan rakettien lentoradat ja eliminoi vain ne raketit, jotka ovat matkalla kaupunkien asutuille alueille, mutta ei avoimille kentille meneviä.
IDF:n edustaja sanoi, että IAF:n iskuissa yön aikana sai surmansa 7 terroristia ja se eliminoi viisi rakettien lakaisusolua.

Viimeisimmät tänään ammutut 8 rakettia oli osoitettu kohti Beershebaa. Iron Dome eliminoi niistä viisi ja loput räjähtivät aikeilla paikoilla. 4 kranaattia ammuttiin kohti Eshkolin aluetta, mutta niiden ei kerrota aiheuttaneen ihmisvaurioita.
Times of Israel mukaan Iron Dome eliminoi 30 rakettia 35:tä torstain vastaisen yön kuluessa. Raketteja ammuttiin kaikkiaan 110 IDF:n laskelmien mukaan. IAF tuhosi useita Fajr raketin laukaisualustaa Gazassa. Niiden kantomatka on n. 70 km. Kolme niistä oli ammuttu kohti Dimonaa, jossa sijaitsee Israelin ydintutkimuslaitos. Rakettien tarkoituksena lienee ollut haarukoida sen sijoitusta voidakseen myöhemmin osua laitokseen pitkän matkan ohjuksillaan. http://www.timesofisrael.com/rockets-rain-down-on-south-after-israel-launches-operation-pillar-of-defense/

4. UUTISOTSIKOITA
-     Palestiinalaiset osoittivat mieltään eilen kymmenissä paikoissa Juudeassa ja Samariassa ulkomaalaisten kiihottajien avustamina. Heidän mielenosoitustensa syy on tänään vietettävä muistotilaisuus Palestiinan valtion perustamisesta 15.11.1988, jonka jälkeen Arafat omaksui presidentin arvon. PA:n tietojen mukaan kuusi mielenosoittajaa haavoittui, ja poliisi pidätti heistä useita.
      Kaksi israelilaista autoilijaa haavoittui palestiinalaisten heittämistä kivistä Efratin lähellä. Autoilijoita kivitettiin myös Tekoan juutalaisyhteisössä Juudeassa ja tie Hebronin eteläpuolella yritettiin sulkea. He sulkivat hetkeksi tien no 442 ja sulkivat Nasaretista Beershebaan johtavan tien no 60. USA:n konsulaatti Jerusalemissa – lähetystö on Herzliassa – peruutti kaikki automatkansa Juudeassa ja Samariassa ja kehotti USA:n kansalaisia pysymään poissa sieltä.
-          Jordanian hallituksen ilmoitettua bensiinin hinnan nostamisesta 54 % tiistai-iltana vihaiset kansalaiset valuivat kaduille osoittaakseen mieltään hintojen noususta. Pyssymiehet tekivät kaksi hyökkäystä kohti poliisiasemia, yksi Syyrian rajan lähellä Wasatyehin kaupunkia, jossa haavoittui 17 ihmistä, 13 heistä poliiseja. Toinen hyökkäys tehtiin Ammanin lähellä Shafa Baran alueella, jossa yksi poliisi haavoittui silmään pyssymiesten ohiajavasta autosta ammutuista luodeista. Pyssymiehet jatkoivat tulitustaan toisia autoilijoita kohti. Jordania painiskelee erittäin vaikeissa talousongelmissa. Sen IMF:ltä pyytämän lainan ehtona on määrätyt talousjärjestelyt kotona, joista bensiinin hinnankorotus on yksi. Jordania joutuu maksamaan 7 miljoonaa USD päivässä Egyptistä kaasua johtavan putken räjähdyksen vuoksi. Valtionvelka on 27 miljardia USD, eikä Saudi Arabian lupaamia avustuksia ole suoritettu. Mielenosoitukset jatkuivat muissa osissa maata tänään iskien kaikkiin 12:en maakuntaan polttaen autoja ja 20 hallituksen virastoa ja oikeustaloja. Poliisin mukaan ainakin 120 ihmistä pidätettiin. Äänekkäin mielenosoittajien parissa on Muslimiveljeskunta, joka haluaa Jordanian seuraavan Egyptin esimerkkiä. http://www.timesofisrael.com/one-dead-in-jordan-as-economic-protests-take-violent-turn/
-          USA:n Afrikan joukkojen komentaja neljän tähden kenraali Carter Ham. joka oli muutama päivä sitten uutisotsikoissa hänen kritisoituaan Obaman päätöstä olla auttamatta Benghazin konsulaatin henkilökuntaa, varoittaa, että ellei al-Qaidan kansainvälistä terroriliikettä pystytä hillitsemään, se tulee viemään väkivallan länsimaihin. Hän sanoi vakuuttuneensa, että al-Qaidan islamilainen maghreb oli osallisena syyskuun 11. päivänä Benghazissa tehtyyn neljän USA:n kansalaisen lynkkaukseen, niiden mukana Christopher Stevens. Kenraali Ham vakuutti, että ellei länsi ja USA pysty auttamaan Afrikan valtioita taistelemaan a-Qaidan etenemistä vastaan Afrikassa, sillä on varmasti potentiaali viedä se Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Hän vakuutti ongelman olevan kiireellinen ja valmistelee sotilaallista väliintuloa Maliin, jonka pohjoisosaa hallitsevat AQIM ja muut terrorijärjestöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162116#.UKStR2JHT-k
-          Korkea englantilainen poliisiupseeri, joita toimi palestiinalaisten poliisien kouluttajana ja aseistajana, sanoo päätettyään 30-vuotisen virkauransa, että hän haluaa muuttaa asumaan Palestiinaan loppuiäkseen. Hän sanoo viihtyneensä toimessaan EU:n nimittämänä koordinointiupseerina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162078#.UKSwk2JHT-k

Wednesday, November 14, 2012

KESKIVIIKKO 14.11.12


KESKIVIIKKO 14.11.12

1. YHDYSVALLAT esiintyy maailmalla demokratian ja rehellisen hallintojärjestelmän esitaistelijana ja järjestelijänä jopa ollen valmis asevoimin kaatamaan hallituksia, joiden se katsoo räikeimmin rikkovan omaksumiaan periaatteita. Tämä kannatettava periaate kärsii kuitenkin pahoja uskottavuusongelmia tavasta, millä sitä toteutetaan USA:ssa. Viimeiset Yhdysvaltain presidentinvaaleista julkisuuteen kulkeutuvat tiedot kertovan omaa karua kieltään, eivätkä syytökset vaalirikoksista ole olleet vieraita edellisissä vaaleissakaan.
WND kertoo lukuisista esimerkeistä, joissa on toimittu vastoin vaalilakeja, sekä liittovaltion että osavaltioitten vaalilainsäädäntöä, ja vaalivirkailijoiden suorittamaa häirintää estääkseen vaalivalvojia – varsinkin republikaaneja edustavia - toimimasta ohjeittensa mukaan.

VAALIKONEET näyttää lukuisissa äänestyspaikoissa olleen säädetty siten, että niiden vakiona (default) oli aina Obama, ja sekä valvojat että äänestäjät kertovat lukuisista tapauksista, joissa kone ei suostunut hyväksymään Romneya, vaan antoi tuloksen ”voter save failure”, eli äänestys epäonnistui. Virkailijat vakuuttivat äänestäjille, että kyllä kone silti rekisteröi äänen, vaikka tarkastuksissa todettiin, ettei näin ollut tapahtunut.
WND on koonnut pitkän listan tällaisista epäilyttävistä tapauksista ja pyytää äänestäjiä kertomaan omista kokemuksistaan.

TAITAA olla totta se, mitä eräs tympääntynyt poliitikko tokaisi: ”tärkeintä ei ole se, ketä äänestetään, vaan se, kuka ne laskee.” Useissa osavaltioissa on saatu käsittämättömiä tuloksia vaalilaskennan yhteydessä. Huippuna lienee Ohion osavaltio, jonka eräässä maakunnassa Obama sai 108 % kaikkien äänestyskelpoisten äänistä, ja useissa muissa 99 % tai lähelle sitä. Useissa maakunnissa Romney ei saanut yhtään ääntä, mikä teoreettisesti ja vaalimatematiikan mukaan on mahdotonta. Vain joissain kaatuneissa tai vielä henkitoreissaan olevissa diktatuurimaissa on esiintynyt ja esiintyy tällaisia lukuja, mutta länsimaan vapaassa yhteiskunnassa nämä ovat ennen näkemättömiä. http://www.wnd.com/2012/11/the-big-list-of-vote-fraud-reports/, http://www.wnd.com/2012/11/heres-how-touchscreens-killed-romney-votes/

KOKONAAN oman lukunsa muodostaa presidentin vaalien jälkeen julkisuuteen päästetty surullinen tarina arvostetun ja sekä Irakin että Afganistanin sotien komentajana toimineen ja CIA:n johtoon vuosi sitten valitun kenraaliluutnantti David Petraeuksen kompastumisesta. Kuten tapausta tonkineet ovat todenneet, FBI tutki asiaa jo kuukausia ja Newsmax Washingtonin kirjeenvaihtaja Ron Kessler tiesi asiasta jo lokakuun alussa. FBI:n virkailija kertoi asiasta edustajainhuoneen enemmistön johtajalle Eric Kantorille 27. lokakuuta. Fred Fleitz kertoo Newsmax artikkelissa, ettei ole mahdollista, etteikö presidentti Obama ja kansallinen turvallisuuskomitea olisi olleet tietoisia ennen vaaleja siitä, että FBI tutki CIA:n johtajan taustoja. FBI:n tutkimus lähti liikkeelle Petraeuksen ystävän Jill Kelleyn vihjattua tuntemalleen FBI:n virkailijalle saamistaan uhkauskirjeistä Petraeuksen elämäkertateoksen kirjoittajalta Paula Broadwelliltä. Asiaa mutkistaa tämän FBI-virkailijan Jill Kelleylle lähettämät e-mail viestit, joihin hän liitti kuvia itsestään paidattomana, saaden kutsumanimen ”Paidaton”. http://www.newsmax.com/Newsfront/petraeus-affair-national-security/2012/11/13/id/463933?s=al&promo_code=10B2E-1
Asiaa mutkisti edelleen USA:n Afganistanin joukkojen komentajan kenraaliluutnantti John Allenin Jill Kelleylle lähettämät e-mailit. Allen oli ehdolla NATO:n Euroopan joukkojen komentajaksi, mutta tämä suunnitelma hyllytettiin tutkimusten ajaksi.
Tarkkailijat esittävät varovaisia arvioita, mihin nimettömistä uhkauskirjeistä Jill Kelleylle ja CIA-johtajan ”viattomasta lankeemuksesta” – joka lienee yleistä CIA:n virkailijoiden parissa – alkanut ja edelleen laajeneva skandaali voi johtaa. He puhuvat varovaisesti syvästä turvallisuusrepeämästä, mikä voi johtaa koko turvallisuusjärjestelmän uusimiseen. Toinen kysymys on se, onko USA:n turvallisuutta rikottu ja kenen toimesta, ja onko Obaman vaalikanslia syyllistynyt karkeaan peittelyyn kansallisen turvallisuuden kustannuksella.
Israelia ei tiettävästi ole vielä kukaan syyttänyt tästä sekasotkusta.

2. ISRAELIN ulkoministeriö katsoo, että Abbasin yksipuolinen ja ilman neuvotteluja Israelin kanssa suunnittelema esitys YK:n yleiskokoukselle ”Palestiinan valtion” hyväksymiseksi YK:n erikoistarkkailijan asemaan, missä ominaisuudessa se voidaan äänestää jäseneksi YK:n alaisiin laitoksiin ja järjestöihin, rikkoo karkeasti Oslon sopimuksia ja muita sen perusteella sovittuja järjestelyjä talouden ja keskinäisen turvallisuuden alueilla. Tämän johdosta Israel uhkaa mitätöidä Oslon sopimukset. Ulkoministeri Avigdor Libeman kutsui kaikki Euroopan maiden lähettiläänsä informaatio- ja neuvottelutilaisuuteen Wieniin viikon vaihteen aikana.

PALESTIINAN  valtiota ei ole olemassa eikä ole koskaan ollutkaan, mutta Abbas katsoo YK:n muodollisen tunnustamisen antavan sille lähes itsenäisen valtion aseman, jonka kautta sillä on oikeus päästä esittämään Israelin vastaisia syytöksiä kansainvälisessä oikeusistuimessa sekä Haagin kansainvälisessä rikosistuimessa, mitä oikeutta sillä ei ole aiemmin ollut.
Liberman kehotti kaikkia ulkomailla toimivia lähettiläitä informoimaan välittömästi asuin-maittensa pääministereitä, presidenttejä ja muita korkeita johtajia vaatien heitä antamasta  tukeaan Abbasin esitykselle YK:ssa sen aiheuttamien vakavien seurausten vuoksi, sekä lukemaan ulkoministerin heille lähettämän asiaa koskevan kirjelmän.
Heitä kehotettiin myös vaikuttamaan parlamentin jäseniin sekä paikallisten juutalaisyhteisöjen jäseniin painostaakseen palestiinalaisia aikomastaan uhkapelistä, kuten haaretz.com kertoo.

KIRJELMÄN mukaan Israel katsoo oikeudekseen peruuttaa ja mitätöidä kaikki tai osittain aiemmin solmitut sopimukset, vakuuttaa hallituksen virkailija Times of Israelin toimittajalle. Hän kertoo, että valmisteluja on tehty vuoden ajan, ja että jos aiemmat sopimukset eivät sido palestiinalaisia, eivät ne sido israelilaisiakaan. Välitön seuraus on Israelin kokoamien tulli- ja verosaatavien tilittämisen PA:n tilille.
Ympäristöministeri Gilad Erdan sanoi, että Israelin tulisi kerrankin toimia uhkaustensa mukaan eikä luistella niistä kuten on tapana, jos Abbas toteuttaa aikeensa.
Kadiman kansaedustaja Ronnie Bar-On pitää uhkauksia naurettavina, sillä se palauttaisi koko Juudean ja Samarian ja ehkä Gazankin palestiinalaiset Israelin holhouksen alaisiksi. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-threatens-to-cancel-oslo-accords-if-palestinians-go-ahead-with-statehood-bid/

3. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi puheessaan Yalen yliopistossa tiistai-iltana, että kaikkien vaikutusvaltaisten päättäjien ja johtajien tulee toimia vastuuntuntoisesti ja pyrkiä vaikuttamaan israelilaisiin ja palestiinalaisiin, että he palaisivat neuvottelupöytään ratkaistakseen tämän vuosikymmenestä toiseen jatkuneen ongelman.
Hän osoitti sanansa varsinkin PA:n johtajille vakuuttaen, että vain todelliset ja vilpittömät neuvottelut voivat saada ratkaisun aikaan.

Ban ki-Moon edustaa kantaa, että Palestiinan valtion hyväksyminen YK:n supertarkkailijan asemaan vaarantaa kahden valtion periaatteen. Israel syyttää PA:n johtoa siitä, että se esityksellään pyrkii ohittamaan kahdenkeskiset neuvottelut Israelin kanssa asettaakseen sen tapahtuneen tosiasian eteen vastoin Oslon sopimuksia, joissa se kielletään.
”Kenenkään ei tulisi toimia siten, että se vaarantaa palaamisen neuvotteluihin”, hän totesi jatkaen, että tarvitaan voimakasta johtoa, ettei vaaranneta kahden valtion periaatteen toteutumista.
”Jatkuvan umpikujan ja ”laittomien setlementtien” aiheuttamat kustannukset nousevat päivittäin ja muodostavat menetettyjä mahdollisuuksia.” Ban ki-Moon jatkoi todeten, että Lähi Idän rauhanprosessi elää tekohengityksen varassa, mutta ”älä vedä pois pohjatulppaa, hengitä niihin uutta eloa, maailma odottaa kärsimättömänä”.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=291709
Abbas oli toivonut, että arabiliiton ja EU-maiden ulkoministerit olisivat pystyneet antamaan yhteisen hänen esitystään tukevan lausunnon, mutta näin ei käynyt. Sen sijaan he antoivat lausunnon, jossa kannatetaan kahden valtion periaatetta neuvottelujen pohjalta. Lausunnossa syytettiin, että Israelin rakentama turvallisuusaita ja ”setlementit” ovat pahin este rauhalle. Abbas sanoi palestiinalaisten sydänten olevan avoinna USA:lla ja Israelille, ja vannoi aloittavansa neuvottelut kuudesta tai seitsemästä avainkysymyksestä heti YK:n yleiskokouksen äänestettyä hänen esityksestään. Hän toisti, että pakolaisten paluuoikeus entisille asuinalueilleen on ehdoton, eikä siitä neuvotella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=291675
4. UUTISOTSIKOITA
-          The Daily Telegraph raportoi tiistaina, että kapinalliset ja al-Qaidan elementit ovat käyttäneet hyväkseen Israelin antamia varoituksia Syyrian hallitukselle pidättyä tulituksesta rajan pinnassa ja puskurivyöhykkeellä ja ottaneet valvontaansa siellä sijaitsevia kaupunkeja ja kyliä. Täten IDF on ehkä tahtomattaan ja tietämättään avustanut kapinallisia ja mikä vaarallisinta, al-Qaidan pyssymiehiä pohjoisrajansa tuntumassa. Koska vyöhykkeen tulee olla aseeton ja sitä valvovat YK:n asettamat kansainväliset joukot, niiden velvollisuutena on ajaa aseistetut joukot pois sieltä. Tuntien YK:n joukkojen hampaattomuuden, tämä tuskin tapahtuu. Lehden raportin mukaan, jonka se sanoo perustuvan IDF:n tiedustelutietoihin, arviolta 200 tai enemmän kapinallisjoukkoja otti valvontaansa Beer Ajam ja Bariqan kylät. Lehden artikkelissa todetaan, että kapinallisten taktiikkana näyttää olevan vetää armeijan joukot aseettomalle vyöhykkeelle, missä niiden toiminta on rajoitettua. Toiseksi ne aikonevat katkaista huoltoyhteydet Quneitran kaupungin ja Damaskoksen välillä. Kapinallisten mukana on al-Qaidan pyssymiehiä Irakista, artikkelissa todetaan ja lisätään, että tilanne muistuttaa sitä, mikä vallitsee Libanonin ja Siinain rajoilla, joissa heikko hallitus ei pysty valvomaan aseistettujen joukkioiden toimia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=291710
-          Kotirintaman ministeri lupaa 30 miljoonaa USD Gazan rajan pinnassa olevien koulujen vahvistamiseksi. Ministeri Avi Dichter sanoo aloittaneensa valmistelut kaikkien koulujen vahvistamiseksi, jotka sijaitsevat 7 – 15 km:n päässä rajasta. IDF:n vaatimusten kärjessä ovat Eshkolin ja Shaar Hanegevin alueilla sijaitsevat koulut. Tämä ei kuitenkaan pois vaaraa kokonaan, sillä vahvistaminen koskenee vai rakennusten kattoja. Jos raketti räjähtää koulun pihalla, sen sirpaleet leviävät laajalle, ja lisäksi terroristit tunkevat raketteihinsa teräspalloja ja muttereita ja mitä vain, jotka osuessaan aiheuttavat pahoja haavoja ihmisiin. Lasten koulumatkat ovat toinen vaarallinen kohde, jota terroristit ovat pyrkineet käyttämään hyväkseen. http://www.timesofisrael.com/schools-in-range-of-rockets-to-be-fortified/
-          Syyrian kapinallisryhmien johtoon valittiin maltillinen uskonnollinen vaikuttaja Mouaz al-Khatib. Hänen virallinen tittelinsä on ”Syyrian kansallisten ja opposition joukkojen presidentti”, mikä hänelle annettiin Qatarin pääkaupungissa Dohassa 11.11.2012. Tämä 52-vuotias uskonnollinen  ja tavoiltaan yksinkertainen mies saa tehtäväkseen yrittää yhdistää ei vain hajanaiset kapinallisryhmät vaan pyrkiä vaikuttamaan Assadin joukoissa palveleviin uskonnollisiin sotilaisiin. Hän on entinen Damaskoksen Umaiya moskeijan sunni-muslimi saarnaaja, joka varoitti mielenosoitusten sotilaallistamisesta. Kharibille tulee olemaan vaikea ja hengenvaarallinen tehtävä pyrkiessään yhdistämään eri ryhmittymät, joiden tavoitteet eivät välttämättä ole yhteneväiset. http://www.timesofisrael.com/new-opposition-head-gives-renewed-hope-to-syrians/
-          Ranskalaiset ja sveitsiläiset asiantuntijat valmistautuvat Jasser Arafatin jäännösten tutkimiseen varmistaakseen lopullisesti, mihin hän kuoli. Palestiinalaiset ja hänen Suha-vaimonsa syyttävät Israelia hänen myrkyttämisestään käyttäen radioaktiivista Polonium ainetta, jota venäläisten väitetään käyttäneen eliminoidakseen ei-toivottuja henkilöitä. Tämä lienee antanut aiheen venäläisille tarjota apuaan tutkijoille. Arafatin sarkofagi Ramallahin Mukata hallintokeskuksen vieressä avattiin ja sinetöitiin uudelleen odottamaan tutkijoita. Muslimit eivät normaalisti hyväksy ruumiiden tutkimuksia ja Arafatin sukulaiset vastustavat operaatiota.  http://www.timesofisrael.com/absolutely-no-way-arafat-was-poisoned-says-top-doctor-who-teaches-at-paris-hospital-where-palestinian-leader-died/


Tuesday, November 13, 2012

TIISTAI 13.11.12


TIISTAI 13.11.12

1. RAKETTITULI Gazasta jatkuu edelleen tahtia, jossa on vaikea pitää ammuttujen rakettien määrää ajan tasalla siksikin, että niistä kertovat artikkelit ovat epäselviä. Sikäli kuin olen ymmärtänyt JP:n artikkeleista, maanantain aikana ammuttiin 120 rakettia ja kranaattia, ja tämän aamun uutisen mukaan yön aikana 20 lisää. Virallisesti Egyptin neuvottelema tulitauko pitäisi olla voimassa, mutta se ei näytä pitävän. Hamas kutsui eri terrorijärjestöt Gazassa keskustelemaan tulitauosta, mutta yhteisen sopimuksen jälkeen salafisti-ryhmä ampui kolme rakettia Israelin puolelle. Tämä ryhmä näyttää olevan kaikkein verenhimoisin islamilaisista terrorijärjestöistä. Sillä on vahvoja ryhmiä Siinailla ja se sai yli n. 20 %:n kannatuksen Egyptin parlamenttivaaleissa. Sen kannattajat taistelevat myös Syyriassa Assadin armeijaa vastaan, ja salafiryhmät hyökkäilevät voimansa tunnossa Egyptin armeijan sotilaita vastaan Siinailla.

IDF vastasi rakettituleen iskemällä ohjuksillaan viime yön aikana kahteen rakettien laukaisu-alueeseen Gazan pohjoisosassa ja rakettivarastoon sen keskiosassa. IDF:n raportin mukaan ohjukset osuivat kohteisiinsa tarkasti, eikä ihmisuhreista ole ilmoitettu.
IDF veti joukkonsa ja karkotti juutalaisasukkaat Gazasta vuonna 2005 pääministeri Sharonin vakuutellessa, että sen jälkeen Gazan raja on rauhoitettu ja koko maailma syleilee Israelia. Tämä osoittautui varsin pian toiveajatteluksi ja edelleen painajaiseksi Hamasin kaapattua vallan v. 2007. Hamas on siitä lähtien järjestelmällisesti vakiinnuttanut valtaansa Gazassa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu keskusteli eilen puolustusministeri Ehud Barakin ja armeijan komentajan Benny Gantzin kanssa vaihtoehdoista, miten vastata rakettituleen.
Pääministeri selitti ulkomaiden edustajille ja lehtimiehille, joita oli kokoontunut maanantaina iltapäivällä suurella joukolla Ashkeloniin, että Israelilla on oikeus ja jopa velvollisuus puolustaa kansalaisiaan, ikään kuin se kaipaisi mitään selityksiä. Hänen puheittensa sävy on anteeksipyytävä ja puolusteleva asiassa, jonka pitäisi olla jokaiselle selvyys ilman epäilyksiä.

Maanantaina yksi raketti osui tehtaaseen Netivotissa tuhoten osan tehdasrakennuksesta. Työntekijät olivat hetkeä aiemmin kiireesti menneet suojatilaan hälytysäänen kuultuaan. Tämä on eräänlaista venäläistä rulettia, jossa panoksena on rajan pinnassa asuvat israelilaiset. Hälytysääni kertoo, että raketti on tulossa, mutta ei kerro, minne se putoaa, mutta aikaa suojatilaan ehtimiseen on 15 sekuntia tai alle.
Magen David Adom hoiti 37 shokin saanutta ihmistä viimeisten päivien aikana. 
Iron Dome patteristolla oli kiireitä maanantain aikana. Se eliminoi kaksi Netivotiin matkalla ollutta Grad-rakettia ja kaksi muuta, jotka oli ammuttu kohti Ashkelonia. Torjuntaohjusten ampuminen rassaa IDF:n budjettia, sillä yksi Tamir torjuntaohjus maksaa n. 50 000 USD, ja niitä usein ammutaan kaksi yhtä rakettia kohti, jonka hinta lienee muutamia satoja.

NETANYAHU koonnee turvallisuuskabinetin tänään keskustelemaan, mikä on seuraava askel, eikä vaihtoehtoja ole monta. Suuren sotilasoperaation vaihtoehtona on aloittaa uudelleen terrorijärjestöjen johtajien eliminoiminen täsmäiskuilla, mitä Moshe Yaalon suosittelee vedoten siihen, että se osoittautui tehokkaaksi hänen johtaessaan armeijaa.
EU, YK ja Ranska tuomitsivat raketti-iskut Gazasta Israelin siviiliasutuksiin, koska se terrorisoi miljoonan ihmisen päivärutiinia tehden elämän sietämättömäksi, mutta vaativat itsehillintää molemmilta osapuolilta. Gazassa ei taida kukaan kuunnella heitä.
Ashkeloniin kokoontuneet ulkomaiden lähettiläät saivat kuulla asukkaitten omakohtaisia kertomuksia, millaista elämä on jatkuvan pommituksen alaisena, mitä on jatkunut useiden vuosien ajan. Tilaisuus oli järjestetty aukealle kentälle, ja Netanyahu selitti läsnäolijoille, että he ovat rakettien kantamatkan piirissä, ja jos hälytys tulee, heillä on tasan 30 sekuntia aikaa juosta suojatilaan. Tilaisuudessa esiteltiin myös kokoelma erityyppisten rakettien jäännöksiä, osa iranilais- tai kiinalaisvalmisteisia Kassam-raketin osia.

RANSKAN lähettiläs Christophe Bigot kertoi journalisteille, että tilaisuus oli havaintoesitys siitä, mitä tapahtuu Gazan lähistöllä. Hän sanoi kuusi vuotta kestäneen virkakautensa aikana Israelissa vierailleensa useasti sekä Gazan että pohjoisen rintamalla. Haifassa hän joutui kolmesti kokemaan hälytyksen raketin lähestymisestä ja juoksemaan joka kerran suojaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=291548

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi virallisesti tammikuussa 2009, kertoi arabiliiton ulkoministereitten kokouksessa Kairossa eilen, että hän aikoo joka tapauksessa esittää esityksensä Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n supertarkkailijaksi marraskuun 29. päivänä huolimatta siitä, että häntä on painostettu monelta taholta siirtämään esitystään ensi vuoden tammikuun loppupuolelle tai myöhemmäksi, sillä USA:n presidentti Barack Obama ”kruunataan” toiselle virkakaudelle tammikuun 20. päivän tienoilla – ennen tai jälkeen – ja Israelin vaalit pidetään 22. tammikuuta.
Abbas pyysi arabimaita tukemaan hänen esitystään luvaten, että rauhankeskusteluja Israelin kanssa voidaan jatkaa vaikka seuraavasta päivästä alkaen, kuten Al-Arabiya raportoi.
Fatahin virkailija totesi journalisteille, että kaikki 22 arabimaata ovat luvanneet tukea Abbasin hakemusta YK:ssa. Hänen vakuutuksensa vahvistui Saudi Arabian luvattua Abbasille tukensa tämän äskeisen vierailun aikana.

USA:n presidentti Obama sanoo vastustavansa PLO:n hakemusta YK:ssa. EU:n taholta on esitetty pyyntöjä Abbasille, että hän siirtäisi esitystä myöhemmäksi. Abbas toivoi, että EU olisi antanut yhteisen julkilausuman esityksestä, mutta se ei toteutune. Abbas sanoo, että viisi EU-maata on luvannut tukea häntä ja 7 muuta harkitsee vielä. PLO:n nimissä tehtävä esitys Palestiinan valtion supertarkkailijan asemasta saanee automaattisen enemmistön YK:n yleis-kokouksessa, mutta sen arvoa vähentää merkittävien länsimaiden vastustus.
USA uhkaa poistaa PA:lle vuosittain antamansa avustukset, ja samoin Israel harkitsee taloudellisia pakotteita. Abbasin tulkinta, että esitys pelastaa kahden valtion periaatteen, ei ole saanut tukea, vaan päinvastoin sen katsotaan aiheuttavan vaarallisen tilanteen.
FATAHIN keskuskomitean jäsen Mohammed Sthayyeh sanoo, että on väärin rangaista palestiinalaisia tästä rauhanomaisesta ja laillisesta askeleesta. Vapaus ennen leipää, kuten hän sanoi puhuessaan PLO :n järjestämässä lehdistötilaisuudessa al-Birehin arabikylässä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=291554

3. RANSKAN Israelin lähettiläs Christophe Bigot kertoi JP:n toimittajalle puhelin-haastattelussa, että 27 EU-maata harkitsevat Hizbullahin asettamista terrorijärjestöjen listalle. Erityisesti USA on esiintynyt ärtyisästi Euroopan maiden haluttomuuteen suostua pitämään Hizbullahia terrorijärjestönä vedoten siihen, että sillä on edustajia Libanonin parlamentissa ja ministereitä sen hallituksessa.
Bigot kertoi, että EU odottaa Bulgariassa suorittujen tutkimusten tuloksia Burgassa alkuvuodesta tehdystä terrori-iskusta, jossa kuoli viisi israelilaista nuorta turistia ja bussinkuljettaja haavoittui pahoin. Israelin tutkijat tulivat johtopäätökseen, että isku oli yhteisoperaatio Iranin ja Hizbullahin kesken.

Bigot kertoi edelleen, että englantilaiset ovat halukkaita asettamaan Hizbullahin terrori-järjestöjen listalle, mutta että he odottavat tuloksia Bulgariassa suoritetuista tutkimuksista. 
Hän vakuutti, että Ranskalla on runsaasti kokemusta Hizbullahin suorittamista terrori-iskuista toimittajan muistuttaessa v. 1983 Hizbullahin suorittamasta iskusta ranskalaista sotilas-tukikohtaa vastaan, jossa 58 ranskalaista laskuvarjojääkäriä sai surmansa. Sen sijaan hän katsoi, että Al-Manar TV-aseman sulkeminen Ranskassa on toinen kysymys, sillä sen ohjelman katsottiin antisemitismillään rikkovan Ranskan arvomaailmaa.
USA:n edustaja Brennan arvosteli EU:n haluttomuutta tunnustaa Hizbullahin vaarallisuus, sillä se häiritsee USA:n omia terrorinvastaisia toimia. USA julisti Hizbullahin terrorijärjestöksi n. 1995 ja on siitä lähtien järjestelmällisesti boikotoinut sitä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=291555

4. EGYPTIN uusi perustuslaki, jota on laadittu sadan hengen, pääasiassa Muslimiveljes-kunnan ja Salafi-järjestöjen jäsenten toimesta, perustuu Islamin sharia-lakiin. Luonnos julkistettiin Veljeskunnan web-sivulla ja sen käänsi Dalit Halevi. Pääkohtia siitä:
(Sunni) Islam on maan uskonto, arabia sen kieli ja lainsäädäntö perustuu islamin lakiin.
Kristittyjen ja juutalaisten uskonnon periaatteet ovat heidän henkilökohtaisia ja uskonnollisia kysymyksiä koskevan lainsäädäntönsä tärkein perusta. Al-Azthar on riippumaton islamin instituutio, jonka tarkoituksena on levittää islamin ja uskonnon viestiä.
Kaikki kansalaiset ovat tasa-arvoisia lain edessä. Diskriminointi on kielletty sukupuolen rodun, kielen, uskonnon, uskomusten, mielipiteen tai sosiaalisen aseman perusteella.
Valtio suojelee monoteististen uskontojen vapaata uskontonsa harjoittamista lain puitteissa.
Mielipiteen ilmaisun vapaus taataan, mutta sen ei sallita halventaa profeettaa tai profeettoja.
Perjantaina ainakin 10 000 ihmistä osoitti mieltään Kairossa vaatien, että perustuslain tulee perustua islamin lakiin. Muslimiveljeskunta eikä Salafien Al-Nour puolue osallistuneet virallisesti mielenosoitukseen, jonka järjestivät eri salafi-ryhmät.
Presidentti Mursi vakuutti vaaliaikana: ”Koraani on (ja pysyy) meidän perustuslakimme, profeetta Muhammed on johtajamme, Jihad on tiemme ja kuolema Allahin hyväksi on tärkein ihanteemme.” Hän sanoi myös: ”Kansamme tulee nauttimaan siunauksesta ja uudistumisesta  vain islamin sharian kautta. Vannon Allahin ja teidän kaikkien edessä, että perustuslain lopullinen muoto tekstivallinnasta riippumatta tulee - jos Allah sen suo - kuvastamaan islamin sharia-lakia.”  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162024#.UKIDYWJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin kotirintaman johto päätti maanantai-iltana, että koulut alkavat tiistaiaamuna normaalisti, mikäli raketti-iskut Gazasta ovat loppuneet, eikä aseteta rajoituksia kansalaisten kokoontumiselle. Aiemmin yli 250 hengen kokoontumiset oli kielletty. Tulitauon oli määrä tulla voimaan 24.00 aikaan tiistaiyönä, mutta jihad laukoi rakettinsa kohti Ashdodia kuuden aikaan tiistaiaamuna. Terrorijärjestöt ovat aina liittäneet tulitauko-ilmoitukseensa rajoitteen: ”ellei Israel riko sitä hyökkäyksillään”. Hamas on vuosien aikana julistanut lukuisia tulitaukoja, mutta ne ovat poikkeuksetta rikkoontuneet jonkun ryhmän aloitettua rakettiensa ampumisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162018#.UKIFaGJHT-k
-          Juudeassa ja Samariassa (Yeshassa) olevat museot saavat lopultakin hallituksen rahoituksen ja ovat siten ”laillisia”, kuten kulttuuriministeri Limor Livnat kertoi. Varat tullaan siirtämään Juudean ja Samarian museoneuvoston käsiin, jonka velvollisuutena on jakaa niitä eri museoille. Juudea ja Samaria ovat virallisesti ”hallinnollisen periaatteen mukaan” hallittuja eikä Israelin laki ulotu sinne, vaikka siellä asuvat juutalaiset ovat Israelin lain alaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162013#.UKIH1mJHT-k
-          IDF aikoo ottaa palvelukseensa 14 000 ääri-ortodoksinuorta. Tuhansia 18-19-vuotiaita nuoria tullaan rekrytoimaan tulevan kesän aikana. Sen sijaan 40 000 nuorta, jotka ovat ylittäneet ikärajan, ei velvoiteta astumaan asepalvelukseen, kuten hallitus päätti maanantaina. Oikeus antoi hallitukselle velvoitteen laatia uudet säännöt - Tal-lain loputtua – ortodoksinuoren asepalveluksen suorittamisesta.  http://www.timesofisrael.com/idf-put-forward-universal-conscription-plan/
-          Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhosi eilen, että Israelin haluttomuus vastata millään tavoin Hizbullahin lähettämän UAV-koneen Israelin ilmatilaan lokakuussa osoittaa shia-armeijan uudesta voimasta maan eteläosassa. Puhuessaan videon välityksellä marttyyrien päivän tilaisuudessa hän sanoi Hizbullahin saamien miehittämättömien tiedustelukoneitten edustavan uudenlaista pelotetta vihollisille. Hän kritisoi arabiliittoa ja arabimaita, etteivät ne puutu millään tavoin Israelin toimiin, miten se hyökkäilee Gazaan päivittäin surmaten ja haavoittaen tusinoittain ihmisiä. Hän sanoi, että Gaza muodostaa testin arabiliitolle. Hän sanoi Sudanin pääkaupungissa asetehtaassa sattuneesta räjähdyksestä, että se oli hyökkäys arabiliiton jäsenmaata vastaan, eikä kukaan sano mitään. Hän käytti suuren osan puheestaan kritisoidakseen Libanonin oppositioliikettä ”march 14” sekä kristittyjä, joiden hän sanoi toimivan yhteistyössä Israelin ja länsimaiden kanssa. Hän kielsi, että Hizbullah oli Beirutissa 19. lokakuuta tapahtuneen autopommin takana syyttäen oppositiota, että ne ilman todisteita osoittivat sormellaan Syyriaa ja Hizbullahia, mutta eivät Israelia. Pommi-iskussa kuoli Libanonin tiedustelujohtaja Wissam al-Hassan. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-drones-entry-to-israel-a-different-reality-nasrallah-says/

Monday, November 12, 2012

MAANANTAI 12.11.12


MAANANTAI 12.11.12

1. GAZAN  terroristit jatkoivat ”idioottimaista tulitustaan”, kuten presidentti Shimon Peres sitä kutsui JP:n artikkelin mukaan, ampuen kahden päivän kuluessa sunnuntai-iltaan mennessä 140 kassamrakettia, kranaattia ja pitemmän matkan Grad-rakettia Israelin alueelle. Kukaan ei ole antanut tyhjentävää vastausta kysymykseen, miksi tällainen itsetuhoinen ammunta? Mitä he luulevat sillä saavuttavansa – ellei tarkoituksena olekin vain rajan pinnassa asuvien israelilais-asukkaiden elämän terrorisoiminen uskoen, ettei IDF kuitenkaan halua tehdä suurempaa operaatiota Gazan alueelle, ei nyt, kun Knessetin vaalit pidetään 22. tammikuuta 2013. Terrorin tarkoituksena kun on terrorisoida ”viattomia”, ulkopuolisia siviilejä omien epämääräisten tarkoitustensa saavuttamiseksi.

TARKKAILIJAT selittävät analysoidessaan Gazan tapahtumia päätyen johtopäätökseen, että pääministeri Netanyahun kädet ovat sidotut, hänen tulee huomioida päätöksiä tehdessään myös rajanaapureiden odotettavissa olevat reaktiot, jos hän komentaa IDF:n täysimääräiseen sotaan ”lohikäärmeen pään tuhoamiseksi” kerralla. Vaikka lienee totta, ettei Hamas olisi halunnut tilanteen kuumenevan Israelin rajalla, se ei pystyne hillitsemään Islamic Jihadin ja al-Qaidan seikkailupolitiikkaa, jotka haluavat toimia itsenäisesti. Toisaalta muslimien taktiikkana näyttää olevan sanoa julkisuudessa yhtä ja tehdä salaisesti toista. Abbas käyttää tätä taktiikkaa häpeilemättä, vaikka hänen tulisi tiedostaa, että arabiankielen taito on suuresti lisääntynyt, ja hänen puheitaan käännetään ja seurataan suurennuslasin kanssa.
Kolmas asia on sitten se, miten halukkaasti maailman media haluaa julkaista tekstiä, joka poikkeaa sen omaksumasta kannasta. Esimerkkinä Abbasin äskeinen lausunto Israelin TV-2:n ohjelmassa, jossa hän sanoutui irti vaatimuksistaan Israelin maahan ja pakolaisten paluuoikeuteen, mutta vain pari päivää myöhemmin hän arabiankielisessä lausunnossaan kielsi koskaan sanoneensa mitään sellaista tai että hän koskaan tulisi sellaisen suostumaan.

TERRORISTIEN ampumat raketit osuivat yhteen asuintaloon Sderotissa sunnuntai-iltana ja toiseen Netivotissa maanantaiaamuna, runnellen pahoin rakenteita, mutta onneksi asukkaat olivat silloin jo suojassa.
Egyptin neuvottelema tulitauko astui voimaan sunnuntaina 21.30 Egyptin aikaa, mutta se rikkoutui lähes välittömästi. Ennen puoliyötä Gazasta ammuttiin kolme rakettia Shaar Hanegev alueneuvoston alueelle. Neljän israelilaisen kerrotaan haavoittuneen, joskin siitä kertova artikkeli ei täsmennä, haavoittuivatko he siinä vai aiemmassa raketti-iskussa.
Koulut päätettiin avata maanantaina, vaikka ne suljettiin sunnuntaiksi.
Puolustusministeri Ehud Barak soitti jo kovin kuluneen levyn uhaten kovilla iskuilla, ellei raketti- ja kranaattituli Gazasta lopu. Monet kansanedustajat ovat vaatineet uutta operaatiota cast lead esimerkin mukaan, mutta tällä kertaa suoritettuna loppuun asti.

SYYRIAN rajalla kytee myös epäluuloinen rauhantila, vaikka Syyrian puolelta on ammuttu ainakin neljä eri kertaa kranaatteja tai käsiasein Israelin puolelle. Eilen IDF vastasi viimeiseen kranaattiin lähettäen tutkaohjatun ohjuksen Syyrian armeijan tukikohtaan. YK:n pääsihteeri kiirehti rauhoittelemaan molempia osapuolia, mutta on hiirenhiljaa Gazan tilanteesta. http://www.timesofisrael.com/iaf-strikes-three-terror-targets-in-gaza-overnight/

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu käsitteli Gazan tilannetta sunnuntain hallituksen kokouksessa todeten, ettei armeija voi sietää jatkuvia raketti-iskuja Gazasta. ”IDF on toiminut ja tulee toimimaan voimallisesti terrorijärjestöjä vastaan Gazan kaistalla, joka on saanut kärsiä raskaita iskuja IDF:n taholta,” hän totesi jatkaen: ”Maailman tulee tiedostaa, ettei Israel voi  istua toimettomana, kun sitä vastaan hyökätään. Olemme valmistautuneet tehostamaan toimiamme”, hän sanoi yksilöimättä, mitä hän tarkoitti.

HALLITUKSEN ministerit oivat aiemmin vaatineet kovempia vastauksia Gazasta ammuttuihin iskuihin sen jälkeen, kun IDF:n jeeppiä vastaan tehty isku haavoitti neljää sotilasta.
Kotimaanpuolustuksen ministeri Avi Dichter sanoi armeijan radion lähetyksessä, että Israelin tulee kehittää aivan uudenlainen pelote ”terrorivaltiota” vastaan Gazan kaistalla. Dichter luopui Kadimasta ja siirtyi takaisin Likudiin. Hän selitti, ettei kenenkään pitäisi kuvitella, ettei vaalien alla voitaisi suorittaa suuria sotilasoperaatioita, sillä cast lead operaatio suoritettiin vaalien alla, ja Menachem Begin lähetti IAF:n koneet tuhoamaan Irakin Osirak ydinreaktorin. Dichter ei yksilöinyt, mitä hän tarkoitti uudenlaisella pelotteella. 
Strategisten asiain ministeri Moshe Ya´alon totesi, että Israel on huomioinut tilanteen kuumenemisen Gazan rajalla parin viikon aikana, mistä Hamas on vastuussa. Hän totesi, ettei tilanteen voida sallia jatkua, ja että armeija tietää - hallituksen valvonnassa – mitä tulee tehdä aiheuttaakseen sellaisen ”hintalapun”, mitä provokaattorien on vaikea niellä. Yaalon mainitsi, että hänen toimiessaan armeijan komentajana 2003-2004 terrorijärjestöjen johtajiin kohdistetut täsmäiskut saivat heidät pyytämään rauhaa. Hän lisäsi, että IDF:llä on useita vaihtoehtoja tämän ohella, eikä lopulta sulkenut pois mahdollisuutta suuresta operaatiosta, cast lead II, elleivät muut keinot saa toivottua tulosta.
Pääministeri Benyamin Netanyahu ja puolustusministeri  Ehud Barak saivat tilanne-katsauksen Gazan rintamalla Benny IDF:n komentajan Gantzin opastuksella. http://www.timesofisrael.com/ministers-threaten-to-up-the-ante-including-targeted-killings-in-response-to-rocket-fire/

3. SYYRIAN sisällä riehuva sisällissota on saavuttamassa tilanteen, joka alkaa muistuttaa enemmän laittomuutta kuin kurinalaista yhteiskuntaa. Syyrian puolelta ammuttiin ainakin viisi eri kertaa Israelin puolelle, eikä aina ole varmuutta, olivatko ne Syyrian armeijan vai kapinallisten ampumia. IDF nosti valmiuttaan raja-alueella marraskuun 3. päivän jälkeen, kun kolme syyrialaista panssarivaunua tunkeutui aseettomalle vyöhykkeelle, mutta eivät ylittäneet maiden välistä rajaa. Israel kuitenkin teki valituksen 1974 solmitun tulitauon rikkomisesta.
IDF on sen jälkeen seurannut, miten kranaatteja ammutaan sattumanvaraisesti ja joskus kivääritulta IDF:n sotilasajoneuvoja vastaan.

Sunnuntaina iltapäivällä IDF päätti antaa vakavan varoituksen ampuen tutkaohjatun Tammuz raketin Syyrian armeijan kohteeseen. Ohjuksen kantomatka on 25 km.
Puolustusministeri Barak uhkasi lisäksi, että ellei Assadin hallitus kykene valvomaan rajojaan, Israel tulee antamaan rajumman varoituksen.
Tarkkailijat uskovat, ettei Assadin hallituksella ole mitään aihetta kiihdyttää rauhallisena vuodesta 1973 lähtien pysynyttä tilannetta rajalla, vaan kysymys on paremminkin siitä, ettei Assadin hallitus enää hallitse tilanteita.

Tommy Steiner, vanhempi luennoitsija Politiikan ja Strategian Instituutista Herzliassa, sanoo tilanteen rajalla vihjaavan, millainen Syyrian sisäinen sekasorto on ja millaiseksi se voi pian kehittyä laajemminkin. Hän sanoi, että tilanne ”hedelmällisen kuunsirpin” alueella Irakissa, Syyriassa ja Libanonissa, on tuhoisa, ja että nuo maat voivat jakaantua kuppikuntien mukaan. Hän ennusti, että ”Golanin ylänkö voi pian muodostua jihadistien tukialueeksi, jotka ovat muuttaneet alueelle Irakista osallistuakseen juhlallisuuksiin”.
STEINER selitti, että Assadin hallitus on antanut turvapaikan useille Israelin leppymättömille vihollisjärjestöille, ja tukee avoimesti Hizbullahia. Tulevaisuuden näky on hänen mukaansa kuitenkin lohduttomampi, sillä Israel on pian saarrettu alueilla, joissa vallitsee laittomuus Siinain ja Libanonin eteläosan tapaan, mitä Syyria tullee seuraamaan.
Entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Giora Eiland myötäilee Steinerin näkemystä todeten, että Assadin armeija on kurinalainen eikä siten ole vaarana Israelille, mutta jos/kun Assadin hallitus kaatuu, vallan voi saada Israelille avoimesti vihamielinen hallitus. http://www.timesofisrael.com/syrian-fire-at-israel-is-insignificant-israeli-sources-say/

4. MICHAEL WIDLANSKI kertoo artikkelissaan Israelin vasemmiston epäjumalain palvelemisesta todeten aluksi, että Abraham tuli kuuluisaksi epäjumalain murskaamisesta.   Abraham on sekä arabien että juutalaisten kantaisä. Hänen vasemmistolaiset jälkeläisensä ovat tulleet takaisin rukoillen epäjumalia ja jopa yrittäen herättää niitä kuolleista. Widlanski  antaa sitten lyhyesti muutamia esimerkkejä.
Abbas, joka perjantaina julisti TV-2:n ohjelmassa, ettei hän halaja takaisin Safediin, vain pyörtääkseen kaikki pyhät sanansa sunnuntaina, kuten Al-Hayat ja Al-Quds raportoivat lauantaina. Toiseksi hän rikkoo kaikki Oslon ja sen mukaan tehdyt sopimukset esittäessään YK:ssa Palestiinan valtion perustamisen ilman neuvotteluja Israelin kanssa. Hän valtio-esityksensä käsittää Juudean ja Samarian, Jerusalemin itäosan ja Gazan. Hän ei kuitenkaan hallitse Gazaa ja hänen valtansa Ramallahissa perustuu IDF:n turvallisuustakuisiin. Hän on yhtä suorittu Ramallahissa kuin märkä tulitikku grilliä sytyttäessä. Arabisanonnan ”Illi taat mat” mukaan, ”mikä on mennyt, on kuollut”, kuten yrityksistä ja tarkoituksista huolimatta on Abbas.
OLMERT. Kun hän jätti pääministerin tuolin, hänen kannatuksensa oli lähes nolla. Nyt lukuisista rikoksista syytetty, mutta ei vielä tuomittu, Olmert on vasemmistomedian ehdokkaana eräänlaisena lempilapsena, jota media seuraa kaiken aikaa.
SHIMON PERES. Jotkut vasemmistovaikuttajat kuten Amir Oren haluavat herättää Oslon accordien pääjehun vuosikymmenien horroksesta ja vaatia häntä asettumaan pääministeriksi. Hänen henkilöhistoriansa on kuitenkin täynnä virheellisiä havaintoja ja päätöksiä. Ainoa missä hän todella on onnistunut, on hänen kykynsä välttää joutumasta kiinni. Hän jopa hävisi Amir Peretzille viime kerran ollessaan ehdokkaana, mutta valittiin kuitenkin presidentiksi.
SHELLY YECHIMOCICH. Labour-puolueen nuori naisjohtaja, joka taistelee korruptiota vastaan, mutta hänellä on kaksi syntiä: Hän ei tee kauppoja korruptoituneiden poliitikkojen kanssa ja toiseksi hän on nainen. Ei silti, olihan Golda Meirkin nainen, ja Raamatun Deborah johti Israelin voittoon vihollisestaan, eikä Widlanskin mukaan Meir erehtynyt vaan hänen lähellään olleet korruptoituneet miehet. Moshe Dayania kiinnostivat eniten antiikkiesineet ja naiset varsinkin elämänsä ehtoopuolella.
WIDLANSKI palaa sitten artikkelissaan Abbasiin todeten, ettei sellainen mies revi itseään liialla työnteolla, hän viihtyy Persianlahden rannoilla ja tekee kolmen tunnin työpäiviä. Hän ei ole johtajatyyppi kuten Anwar Sadat tai kuningas Hussein, hän on Moskovan Lumumban yliopistossa KGB:n kouluttama propagandisti, joka opiskeli valhetietoa. Hän ei koskaan halua riskeerata omaa turvallisuuttaan, kuten ei Shimon Peres luopua happitankistaan eikä  hyödyttömiksi todetuista ideoistaan. On turha odottaa, että Olmert luopuisi korruptiostaan  ja alkaisi elää kunniallisena ja arvostettuna kansalaisena, Widlanski arvioi.
”Mutta sellaisia ovat vasemmiston haaveet, ja jokaisella on oikeus haaveilla”, kuten Widlanski toteaa artikkelinsa lopuksi. 

5. UUTISOTSIKOITA
-          Valtio pyytää korkeinta oikeutta, että se siirtäisi Amonan juutalaisyhteisön talojen tuhoamista kuudella kuukaudella, sillä sen pelätään aiheuttavan verisiä yhteenottoja poliisin ja asukkaitten välillä. Amona sijaitsee Ofran juutalaisyhteisön lähellä Binyaminin alueella. Amonan talot on yesh din NGO painostusryhmän käsityksen mukaan rakennettu arabien yksityisesti omistamalle maalle. Valtio ei ole kiistänyt väitettä, mutta pyytää siirtämään ensi viikon tuhoamista kuudella kuukaudella. Amonan rakentaminen aloitettiin 1995 ja se on yksi vanhimmista etäyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa. Valtio esitti useitakin syitä tuhon siirtämiseksi, mutta tärkein on välttää väkivaltaa. Miten se vähenisi puolessa vuodessa, valtio ei kerro, mutta vaalit on yksi syy ja ehkä PA:n valtioesitys YK:ssa on toinen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=291441
-          Gazan terroristit ovat jatkaneet rakettiensa ja kranaattiensa ampumista Israeliin eilen illalla Egyptin ilmoittamasta tulitauosta huolimatta. Tämän alkuvuorokauden aikana Gazasta on ammuttu 13 rakettia ja kranaattia. Yksi raketti osui asuintaloon haavoittaen kolmea siviiliä ja saaden 36 muuta shokkitilaan. IDF on vastannut tuleen iskien ohjuksillaan tunneleihin, rakettivarastoon ja niiden laukaisualueille. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=291432
-          Oikeus antoi valtiolle 4 kuukautta aikaa selvittää Beit Elin tilannetta. Kysymys koskee viittä taloa, joista kaksi on rakenteilla ja loput aloitetaan pian. Valtio sanoo, että valtio otti alueen sotilaskäyttöön ennen 1979, jolloin säädettiin laki, jolla pakkolunastettuja alueita ei saa käyttää asuntorakentamiseen. Täten työ sääntö ei valtion käsityksen mukaan koske Beit Elin tapausta, minkä yesh din kiistää. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=291411
-          Pääministeri Netanyahu ei ole halukas viemään Edmond Levyn raporttia hallituksen istuntoon, vaan halunnee pitää sitä taktisena aseena siinä vaiheessa, kun PA:n valtioesitys on käsitelty YK:n yleiskokouksessa ja Israel harkitsee, mitä vastatoimia se pystyy tekemään ja mitä on mielekästä tehdä. Äärimmäisenä keinona on kaikkien  Israelin täydessä hallinnassa olevien alueiden liittäminen Israeliin, jolloin maanomistuskysymykset saavat aivan uuden perustan. Yhden ja kahden valtion ratkaisun ohella arabit näyttävät suosivan kolmen valtion ratkaisua. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4303394,00.htmlSunday, November 11, 2012

SUNNUNTAI 11.11.12


SUNNUNTAI 11.11.12

1. GAZAN asemasota kiihtyy entisestään. Lauantain aikana Gazasta ammuttiin Israelin puolelle ainakin 30 kranaattia ja rakettia. Ne aiheuttivat jonkin verran aineellisia vaurioita, mutta inhimilliset tappiot jäivät henkisten traumojen ohella siihen, että yksi nainen katkaisi jalkansa rynnätessään suojatilaan.
IDF vastasi terroristien tulitukseen tekemällä sunnuntaiaamuna yhdeksän hyökkäystä ennalta valittuihin kohteisiin. Niissä 4 palestiinalaista kuoli ja arviolta 30 sai eriasteisia haavoja. IDF:n iskut kohdistettiin aseverstaaseen ja –varastoihin sekä rakettien ammunta-alueille.

Shaar Hanegevissä rajan pinnassa raketti osui suoraan autoon tuhoten sen täysin.
Koulut määrättiin pidettäviksi suljettuina Gan Yavnessa. Kaupallinen liikenne Kerem Shalomin kautta Gazaan pidetään toistaiseksi suljettuna. Ashdonin ja Ashkelonin pormestarit pohtivat tilannetta pystyäkseen päättämään, voiko kouluja pitää avoinna.
Ashelonin rannikolla Hof Ashkelon ja Eshkolin alueella raketti putosi lähelle kibbutsia ja Eshkolin alueella raketti vaurioitti voimajohtoa aiheuttaen paikallisen sähkökatkoksen.

Vaikka raketit eivät osuisikaan asuntoihin tai edes lähelle niitä, hälytysäänen soidessa useita kertoja päivässä ja yössä, normaalista päivärutiinista ei voi puhuakaan näissä oloissa. Sekä Ashkelonissa että Ashdodissa hälytys annettiin useita kertoja, ja Iron Dome torjuntaohjukset eliminoivat ainakin kolme rakettia niiden lähellä.
Puolustusvirasto antoi asukkaille rajan läheisyydessä pysyttelemään 15 sekunnin juoksumatkan päässä suojatilasta. Eipä siinä pitkälle juokse, jos on jalka kipeä tai pieni lapsi sylissä tai yksi tai useampia käsipuolessa.
Puolustusministeri Ehud Barak toisti vakiouhkauksensa, ettei IDF salli tällaisten loukkausten toistua ja lupaili kovempia iskuja, ellei sana kuulu.
Lauantai-iltana Gazasta ammuttu pst-raketti osui IDF:n sotilasjeeppiin haavoittaen neljää sotilasta, joista yksi on kriittisessä tilassa sairaalassa. Sotilaat olivat menneet tarkistamaan oletettuja salatunnelien aukkoja ja tienvarsipommeja edeten 200 m rajasta.

IDF:n ilmoituksen mukaan täsmäiskulla eliminoitiin rakettisolu, joka oli juuri laukaissut rakettinsa. Palestiinalaiset ilmoittivat yhden kuolleen ja toisen haavoittuneen. Solu kuului luultavasti Islamic Jihadin pyssymiehiin, joita Hamas pyrkii hillitsemään.
Palestiinalainen media kertoi, että Jihadin al-Quds ampui raketit Gazan eteläosasta, loput PFLP:n Abu Ali Mustafa prikaati.
HAMASIN terveysministeri Gazassa Ashraf al-Kidra väitti, että kaikki surmansa saaneet olivat 16 – 18-vuoden ikäisiä siviilinuoria, ja että haavoittuneiden joukossa oli joitakin lapsia. Hamasin edustaja Fawzi Barhoun uhkaili, että siviilien haavoittaminen on varallista ja lupasi Hamasin vastaavan tällaiseen kiihotukseen, sillä se antaa oikeuden vastata Israelin rikoksiin, kuten hän sanoi huomioimatta, että he itse säännöllisesti pyrkivät osumaan raketeillaan siviili-asukkaisiin, ja ajoittavat raketti- ja kranaatti-iskunsa lasten koulumatkoihin. http://www.timesofisrael.com/air-force-strikes-multiple-terror-targets-in-gaza/
Tänään neljä israelilaista siviiliä haavoittui rakettien sirpaleista; kaikki koulut pidetään kiinni. http://www.timesofisrael.com/air-force-strikes-multiple-terror-targets-in-gaza/

2. Hamasin edustaja PA:n parlamentissa (PLC, Palestiinan lakiasäätävä neuvosto) Yahyia Moussa, joka on yksi Hamasin korkeista virkailijoista Gazassa, totesi, että PA:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas on ei-toivottua henkilö (persona non grata) Gazassa, sillä ”Abbasin tarkoituksena on sillä pyrkiä peittelemään hänen Israelin TV-2:n haastattelussa antamaansa lausuntoa”, jossa hän tunnustaa Israelin oikeuden alueisiin, joita se hallitsee, mutta joihin hänellä ole mitään vaatimuksia. ”Minä asun Ramallahissa, joka kuuluu Palestiinaan, ja Israel elää omalla alueellaan”, kuten hän selvitti todeten, että vaikka hän haluaa nähdä Safedin vielä kerran, josta hän pakeni Jordaniaan, hän ei katso asiakseen vaatia asumisoikeutta sinne.

Palestiinalaiset katsovat, että Abbas luovutti tällä lausunnollaan palestiinalais-pakolaisten paluuoikeuden sinne, mistä he pakenivat, valtaosa heistä johtajiensa vaatimuksesta luvaten, että he saavat palata koteihinsa parin viikon kuluttua, kun juutalaiset on ajettu mereen. Lisätäkynä he lupasivat, että pakolaiset saavat sitten ryöstää rauhassa juutalaisten jättämän omaisuuden. Arabitekstien kääntäjänä toimi Dalia Halevi.

ABBASIN haastattelulausunto, joka oli tarkoitettu juutalaisille katsojille vaalien lähestyessä,
sai Hamasin johdon Gazassa raivoihinsa. Hamasin peruskirjassa ja sen politiikan johtoajatuksena on koko muinaisen Syyria-Palestiinan maan vapauttaminen, mukaan lukien sekä Israel että Jordania. He katsovat, että koko tuo alue kuuluu pyhään islamin maahan, eikä kenelläkään ole oikeutta luovuttaa palastakaan siitä vääräuskoisille (infidel).

Moussa syytti Abbasia myös hajaannuksen levittämisestä palestiinalaisten keskuuteen. Hamasin poliisi kutsui 30 Fatah-johtajaa Gazassa keskustelutilaisuuteen, jossa he varoittivat Fatahin johtajia hautomasta mitään aikeita Abbasin vahingoittamiseksi tai murhaamiseksi, kuten A-Sharg Al-Awsat raportoi lisäten, että Hamas häiritsee toistuvasti Fatahin johtajia varoituksillaan tai asettamillaan rajoituksilla. Fatah syytti Hamasia, että se esti Fatahin jäseniä Gazassa järjestämästä Jasser Arafatin kuoleman 8:tta muistotilaisuutta 11.11.
Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007, ja on siitä lähtien pyrkinyt eliminoimaan Fatahin vaikutusta alueella.
PA:n viranomaiset väittivät löytäneensä Hamasin virkailijoiden tiloihin tekemänsä ratsian aikana dokumentteja, joissa kerrotaan Hamasin suunnitelmista Fatahin eliminoimiseksi Gazassa sekä vallan sieppaamiseksi myös Länsirannalla. Halevi kertoi Fatahin web-sivulla julkistettujen dokumenttien osoittavan Hamasin poliittisten ja sotilaallisten johtajien välisistä neuvotteluista, joissa asiasta sovittiin. Niissä sovittiin myös itsemurhaiskujen aloittamisesta uudelleen israelilaisia kohteita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161927#.UJ9ARmJHT-k

3. PA:n johto valmistelee kuumeisesti YK:lla laatimaansa Palestiinan valtion esitystä YK:n
superjäseneksi ilman valtion virallisia ulkoisia merkkejä, ja on lähettänyt delegaatioitaan eri jäsenmaihin saadakseen mahdollisimman laajan tuen äänestyksissä. Erityisesti Euroopan maat houkuttelevat, koska niillä on paljon suurempi vaikutusvalta kuin valtaosalla rivijäseniä. PA:n ilmoituksen mukaan sillä on viiden EU-maan sitova suostumus ja 7 muuta maata harkitsevat tukensa heittämiseksi PA:n pohjattomaan kaivoon.
PA: toivomus saada EU:n kaikki 27 jäsenmaata yhteiseen rintamaan tuskin kuitenkaan onnistuu, kuten artikkelissa arvioidaan.

USA on sekä Israelin lähettiläänsä Dan Shapiron että ulkoministeriönsä edustajan Victoria Nylandin mukaan PA:n YK:lle tekemää esitystä vastaan. ”Tämänkaltainen toimi ei vie heitä yhtään lähemmäksi tavoitetta, mitä he haaveilevat ja tarvitsevat, eli toimiva, itsenäinen valtio, joka asuu rauhassa Israelin kanssa”, Nyland totesi median edustajille.
FATAHIN korkea virkailija Nabil Shaath syytti sekä Yhdysvaltoja että Israelia PA:n uhkailusta ja pelottelusta. USA uhkaa sulkea PLO:n toimiston Washingtonissa ja Israel uhkaa lopettaa keräämiensä vero- ja tullimaksujen suorittamisen PA:n tileille.
Se on laitonta, epäoikeudenmukaista ja moraalitonta, Shaath luennoi PA:n moraalikäsitteistä.

ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Liberman tapasi Israelin EU-maiden lähettiläät perjantaina Wienissä ja jatkaa keskusteluja edelleen tänään sunnuntaina. Hän pyrkii saamaan EU-maille viestitetyksi, että kaikkien kannalta suorat neuvottelut ovat paras vaihtoehto, mutta että Israel pitää PA:n yksipuolisia toimia Oslon sopimusten ja siihen tukeutuvien toisten järjestelyjen kuten turvallisuuskysymysten karkeana loukkauksena, mitä Israel ei voi hyväksyä.
Palestiinalaiset kielsivät Israelissa levinneet huhut, joiden mukaan PA olisi myöntyväinen siirtämään esityksen tekemistä ensi vuoden alkuun. PA:lla on kaksi vaihtoehtoa, joko 15. tai 29. marraskuuta 2012. ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoi, että päätös esityksestä on jo tehty sekä PA:n että arabimaiden ulkoministerien kokouksessa lisäten, että esitysluonnos on kierrätetty YK:n jäsenmaiden edustajien parissa.
Rudeineh sanoi, että YK:n päätöksen jälkeen rauhankeskustelut voidaan aloittaa uudelleen, joissa päätetään lopullisista rajoista, pakolaisista, Jerusalemista ja muista avoimista kysymyksistä kuten vesi ja vankien kohtalo.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toisteli samaa, mitä Rudeineh esitti todeten, että Palestiinan valtion aseman nostaminen YK:n supertarkkailijan asemaan tulee edustamaan voittoa rauhalle, demokratialle, vapaudelle ja turvallisuudelle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=291282

4. UUTISOTSIKOITA
-          Puolustusministeri Ehud Barak varoitti Syyrian johtoa, että sen tulee pystyä hillitsemään rajan yli Israelin puolelle levinnyt tulitus. Hän varoitti, että IDF tulee tavalla tai toisella reagoimaan Israelin siviiliasutuksiin kohdistettuun tulitukseen. Syyrian puolelta ammuttiin torstaina kolmen kranaatin salvo, jotka putosivat kylän alueelle, mutta yksikään niistä ei räjähtänyt. Muutamaa päivää aiemmin kolme syyrialaista tankkia tunkeutui rajan yli Israelin puolelle, mutta ne vetäytyivät takaisin omalle puolelleen ilman välikohtauksia. IDF on nostanut valmiuttaan raja-alueella toivoen, ettei konflikti leviä laajemmalle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=291307
-          Brittilehti Sunday Times raportoi sunnuntain numerossaan, että Iran on nyt ehtinyt siirtää uraanin rikastus- ja muut laitoksensa maanalaisiin tiloihin, joissa ne ovat turvassa ilmaiskuilta. Lehti arvioi, että tämän johdosta Israelin tulee kehittää muita tapoja, jos se aikoo iskeä niihin, Tämä jättää kaksi mahdollisuutta: Joko ydinasein tai maavoimin tehdyt hyökkäykset. Sunday Times sanoo artikkelin perustuvan länsimaisiin tiedustelu- ja sotilaslähteisiin. Lehden mukaan Fordon ydinlaitokset on kaivettu syvemmälle kuin aiemmin arvioitiin. Jos Israel haluaisi iskeä Iraniin tässä vaiheessa, sen lentokoneet tulisivat kärsimään 20 %:n menetyksen vahvuudestaan. Sen vuoksi Israelin tulee muuttaa taktiikkaansa, joko turvautua kommandojoukkoihin tai ballistisiin ohjuksiin, jotka on varustettu taktisin ydinpommein. Sekä pääministeri että puolustusministeri ovat hillinneet sotaisia puheitaan viime aikoina, mikä on hyvä merkki vihjaten, että Iranin vastaiset sanktiot alkavat todella purra. Toinen arvio, on se, että vaikka Obama sanoo koventaneensa sanktioita, hänen salainen diplomatiansa Iranin mullahien kanssa on sekin ratkaisuvaiheessa.  http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=291295
-          Arabikevät runteli pahoin paitsi arabimaitten hallinnollisia ja poliittisia perusteita, se rampautti myös niiden talouden sekasortoisissa oloissa. Nyt asiantuntijat arvioivat, että niiden talous alkaa petraantua ensivuoden alusta lähtien Kehitys voi olla nopeinta Egyptissä, Jordaniassa, Marokossa, Libyassa, Tunisiassa sekä Jemenissä. Kehityksen ei uskota etenevän parempaan suuntaan kovin nopeasti, eikä arvioissa ole huomioitu USA:n ja Euroopan maita uhkaavia äkkijyrkkiä putouksia. IMF arvioi talouskehityksen nousevan noissa kuudessa maassa keskimäärin 3.6 % ensivuonna. Tämä vuonna kehitys oli 2 % ja edellisenä vuonna 1.2 %. Ennen arabikevään viehkeitä tuulia talouskasvu oli 4.7 % noissa maissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=291301
-          CIA:n johtajan David Petraeuksen äkillinen eroanomus on jättänyt monet tarkkailijat haukkomaan henkeään pyrkiessään näkemään virallisten ilmoitusten taakse, joiden mukaan hänen kiinteä suhteensa elämäkertateoksensa laatijan Paula Broadwellin kanssa olisi ollut eron syynä. Tämä Irakin ja Afganistanin sotia ansiokkaasti johtanut neljän tähden kenraali oli ehdolla presidentiksi seuraavissa vaaleissa. FBI aloitti tutkimukset huhujen perusteella, ja hänen e-mailinsa Paulalle olivat raskauttavimpia todisteita. Obama hyväksyi eroanomuksen perjantaina. Petraeuksen oli määrä antaa todistuksensa kongressin Benghazin tragediaa – tai skandaalia – koskevista kysymyksistä, joihin parlamentaarikot halusivat selvityksiä. Jos tällä haluttiin estää hänen todistuksensa, se ei taida onnistua, sillä kongressin jäsenet vaativat hänen todistustaan vaikka väkisin, kuten eräs sanoi. Monet USA:n korkeilla paikoilla olevat sanovat, että Benghazin skandaali on paljon suurempi kuin Nixonin watergate tai fast and furious aseiden salamyynti Meksikon rikollisille. Onko tämä yksi merkki lisää Obaman lähellä olevien henkilöitten halusta hyljätä vuotava valtiolaiva? http://www.timesofisrael.com/petraeus-resignation-brings-sudden-end-to-illustrious-career/
-          Irakin pääministeri hylkäsi Venäjän 4.2 miljardin USD asetarjouksen sanoen, että tarjoukseen liittyy liikaa korruptiota, mikä vaatii uusintatarjouksia. Sopimus maiden välillä solmittiin lokakuussa, ja se sisältää ohjuksia ja helikoptereita. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20278774
-          Irlannin pääministeri Eamon Gilmore sanoo valittavansa sitä, ettei EU suostu asettamaan sanktioita Juudean ja Samarian juutalaisten tuotteille. Hän lisää, että jos sellainen lakiesitys laaditaan, hän mielellään tukee sitä. http://www.timesofisrael.com/ireland-says-no-chance-of-eu-ban-on-settlement-goods-unfortunately/