MAANANTAI 12.11.12


MAANANTAI 12.11.12

1. GAZAN  terroristit jatkoivat ”idioottimaista tulitustaan”, kuten presidentti Shimon Peres sitä kutsui JP:n artikkelin mukaan, ampuen kahden päivän kuluessa sunnuntai-iltaan mennessä 140 kassamrakettia, kranaattia ja pitemmän matkan Grad-rakettia Israelin alueelle. Kukaan ei ole antanut tyhjentävää vastausta kysymykseen, miksi tällainen itsetuhoinen ammunta? Mitä he luulevat sillä saavuttavansa – ellei tarkoituksena olekin vain rajan pinnassa asuvien israelilais-asukkaiden elämän terrorisoiminen uskoen, ettei IDF kuitenkaan halua tehdä suurempaa operaatiota Gazan alueelle, ei nyt, kun Knessetin vaalit pidetään 22. tammikuuta 2013. Terrorin tarkoituksena kun on terrorisoida ”viattomia”, ulkopuolisia siviilejä omien epämääräisten tarkoitustensa saavuttamiseksi.

TARKKAILIJAT selittävät analysoidessaan Gazan tapahtumia päätyen johtopäätökseen, että pääministeri Netanyahun kädet ovat sidotut, hänen tulee huomioida päätöksiä tehdessään myös rajanaapureiden odotettavissa olevat reaktiot, jos hän komentaa IDF:n täysimääräiseen sotaan ”lohikäärmeen pään tuhoamiseksi” kerralla. Vaikka lienee totta, ettei Hamas olisi halunnut tilanteen kuumenevan Israelin rajalla, se ei pystyne hillitsemään Islamic Jihadin ja al-Qaidan seikkailupolitiikkaa, jotka haluavat toimia itsenäisesti. Toisaalta muslimien taktiikkana näyttää olevan sanoa julkisuudessa yhtä ja tehdä salaisesti toista. Abbas käyttää tätä taktiikkaa häpeilemättä, vaikka hänen tulisi tiedostaa, että arabiankielen taito on suuresti lisääntynyt, ja hänen puheitaan käännetään ja seurataan suurennuslasin kanssa.
Kolmas asia on sitten se, miten halukkaasti maailman media haluaa julkaista tekstiä, joka poikkeaa sen omaksumasta kannasta. Esimerkkinä Abbasin äskeinen lausunto Israelin TV-2:n ohjelmassa, jossa hän sanoutui irti vaatimuksistaan Israelin maahan ja pakolaisten paluuoikeuteen, mutta vain pari päivää myöhemmin hän arabiankielisessä lausunnossaan kielsi koskaan sanoneensa mitään sellaista tai että hän koskaan tulisi sellaisen suostumaan.

TERRORISTIEN ampumat raketit osuivat yhteen asuintaloon Sderotissa sunnuntai-iltana ja toiseen Netivotissa maanantaiaamuna, runnellen pahoin rakenteita, mutta onneksi asukkaat olivat silloin jo suojassa.
Egyptin neuvottelema tulitauko astui voimaan sunnuntaina 21.30 Egyptin aikaa, mutta se rikkoutui lähes välittömästi. Ennen puoliyötä Gazasta ammuttiin kolme rakettia Shaar Hanegev alueneuvoston alueelle. Neljän israelilaisen kerrotaan haavoittuneen, joskin siitä kertova artikkeli ei täsmennä, haavoittuivatko he siinä vai aiemmassa raketti-iskussa.
Koulut päätettiin avata maanantaina, vaikka ne suljettiin sunnuntaiksi.
Puolustusministeri Ehud Barak soitti jo kovin kuluneen levyn uhaten kovilla iskuilla, ellei raketti- ja kranaattituli Gazasta lopu. Monet kansanedustajat ovat vaatineet uutta operaatiota cast lead esimerkin mukaan, mutta tällä kertaa suoritettuna loppuun asti.

SYYRIAN rajalla kytee myös epäluuloinen rauhantila, vaikka Syyrian puolelta on ammuttu ainakin neljä eri kertaa kranaatteja tai käsiasein Israelin puolelle. Eilen IDF vastasi viimeiseen kranaattiin lähettäen tutkaohjatun ohjuksen Syyrian armeijan tukikohtaan. YK:n pääsihteeri kiirehti rauhoittelemaan molempia osapuolia, mutta on hiirenhiljaa Gazan tilanteesta. http://www.timesofisrael.com/iaf-strikes-three-terror-targets-in-gaza-overnight/

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu käsitteli Gazan tilannetta sunnuntain hallituksen kokouksessa todeten, ettei armeija voi sietää jatkuvia raketti-iskuja Gazasta. ”IDF on toiminut ja tulee toimimaan voimallisesti terrorijärjestöjä vastaan Gazan kaistalla, joka on saanut kärsiä raskaita iskuja IDF:n taholta,” hän totesi jatkaen: ”Maailman tulee tiedostaa, ettei Israel voi  istua toimettomana, kun sitä vastaan hyökätään. Olemme valmistautuneet tehostamaan toimiamme”, hän sanoi yksilöimättä, mitä hän tarkoitti.

HALLITUKSEN ministerit oivat aiemmin vaatineet kovempia vastauksia Gazasta ammuttuihin iskuihin sen jälkeen, kun IDF:n jeeppiä vastaan tehty isku haavoitti neljää sotilasta.
Kotimaanpuolustuksen ministeri Avi Dichter sanoi armeijan radion lähetyksessä, että Israelin tulee kehittää aivan uudenlainen pelote ”terrorivaltiota” vastaan Gazan kaistalla. Dichter luopui Kadimasta ja siirtyi takaisin Likudiin. Hän selitti, ettei kenenkään pitäisi kuvitella, ettei vaalien alla voitaisi suorittaa suuria sotilasoperaatioita, sillä cast lead operaatio suoritettiin vaalien alla, ja Menachem Begin lähetti IAF:n koneet tuhoamaan Irakin Osirak ydinreaktorin. Dichter ei yksilöinyt, mitä hän tarkoitti uudenlaisella pelotteella. 
Strategisten asiain ministeri Moshe Ya´alon totesi, että Israel on huomioinut tilanteen kuumenemisen Gazan rajalla parin viikon aikana, mistä Hamas on vastuussa. Hän totesi, ettei tilanteen voida sallia jatkua, ja että armeija tietää - hallituksen valvonnassa – mitä tulee tehdä aiheuttaakseen sellaisen ”hintalapun”, mitä provokaattorien on vaikea niellä. Yaalon mainitsi, että hänen toimiessaan armeijan komentajana 2003-2004 terrorijärjestöjen johtajiin kohdistetut täsmäiskut saivat heidät pyytämään rauhaa. Hän lisäsi, että IDF:llä on useita vaihtoehtoja tämän ohella, eikä lopulta sulkenut pois mahdollisuutta suuresta operaatiosta, cast lead II, elleivät muut keinot saa toivottua tulosta.
Pääministeri Benyamin Netanyahu ja puolustusministeri  Ehud Barak saivat tilanne-katsauksen Gazan rintamalla Benny IDF:n komentajan Gantzin opastuksella. http://www.timesofisrael.com/ministers-threaten-to-up-the-ante-including-targeted-killings-in-response-to-rocket-fire/

3. SYYRIAN sisällä riehuva sisällissota on saavuttamassa tilanteen, joka alkaa muistuttaa enemmän laittomuutta kuin kurinalaista yhteiskuntaa. Syyrian puolelta ammuttiin ainakin viisi eri kertaa Israelin puolelle, eikä aina ole varmuutta, olivatko ne Syyrian armeijan vai kapinallisten ampumia. IDF nosti valmiuttaan raja-alueella marraskuun 3. päivän jälkeen, kun kolme syyrialaista panssarivaunua tunkeutui aseettomalle vyöhykkeelle, mutta eivät ylittäneet maiden välistä rajaa. Israel kuitenkin teki valituksen 1974 solmitun tulitauon rikkomisesta.
IDF on sen jälkeen seurannut, miten kranaatteja ammutaan sattumanvaraisesti ja joskus kivääritulta IDF:n sotilasajoneuvoja vastaan.

Sunnuntaina iltapäivällä IDF päätti antaa vakavan varoituksen ampuen tutkaohjatun Tammuz raketin Syyrian armeijan kohteeseen. Ohjuksen kantomatka on 25 km.
Puolustusministeri Barak uhkasi lisäksi, että ellei Assadin hallitus kykene valvomaan rajojaan, Israel tulee antamaan rajumman varoituksen.
Tarkkailijat uskovat, ettei Assadin hallituksella ole mitään aihetta kiihdyttää rauhallisena vuodesta 1973 lähtien pysynyttä tilannetta rajalla, vaan kysymys on paremminkin siitä, ettei Assadin hallitus enää hallitse tilanteita.

Tommy Steiner, vanhempi luennoitsija Politiikan ja Strategian Instituutista Herzliassa, sanoo tilanteen rajalla vihjaavan, millainen Syyrian sisäinen sekasorto on ja millaiseksi se voi pian kehittyä laajemminkin. Hän sanoi, että tilanne ”hedelmällisen kuunsirpin” alueella Irakissa, Syyriassa ja Libanonissa, on tuhoisa, ja että nuo maat voivat jakaantua kuppikuntien mukaan. Hän ennusti, että ”Golanin ylänkö voi pian muodostua jihadistien tukialueeksi, jotka ovat muuttaneet alueelle Irakista osallistuakseen juhlallisuuksiin”.
STEINER selitti, että Assadin hallitus on antanut turvapaikan useille Israelin leppymättömille vihollisjärjestöille, ja tukee avoimesti Hizbullahia. Tulevaisuuden näky on hänen mukaansa kuitenkin lohduttomampi, sillä Israel on pian saarrettu alueilla, joissa vallitsee laittomuus Siinain ja Libanonin eteläosan tapaan, mitä Syyria tullee seuraamaan.
Entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Giora Eiland myötäilee Steinerin näkemystä todeten, että Assadin armeija on kurinalainen eikä siten ole vaarana Israelille, mutta jos/kun Assadin hallitus kaatuu, vallan voi saada Israelille avoimesti vihamielinen hallitus. http://www.timesofisrael.com/syrian-fire-at-israel-is-insignificant-israeli-sources-say/

4. MICHAEL WIDLANSKI kertoo artikkelissaan Israelin vasemmiston epäjumalain palvelemisesta todeten aluksi, että Abraham tuli kuuluisaksi epäjumalain murskaamisesta.   Abraham on sekä arabien että juutalaisten kantaisä. Hänen vasemmistolaiset jälkeläisensä ovat tulleet takaisin rukoillen epäjumalia ja jopa yrittäen herättää niitä kuolleista. Widlanski  antaa sitten lyhyesti muutamia esimerkkejä.
Abbas, joka perjantaina julisti TV-2:n ohjelmassa, ettei hän halaja takaisin Safediin, vain pyörtääkseen kaikki pyhät sanansa sunnuntaina, kuten Al-Hayat ja Al-Quds raportoivat lauantaina. Toiseksi hän rikkoo kaikki Oslon ja sen mukaan tehdyt sopimukset esittäessään YK:ssa Palestiinan valtion perustamisen ilman neuvotteluja Israelin kanssa. Hän valtio-esityksensä käsittää Juudean ja Samarian, Jerusalemin itäosan ja Gazan. Hän ei kuitenkaan hallitse Gazaa ja hänen valtansa Ramallahissa perustuu IDF:n turvallisuustakuisiin. Hän on yhtä suorittu Ramallahissa kuin märkä tulitikku grilliä sytyttäessä. Arabisanonnan ”Illi taat mat” mukaan, ”mikä on mennyt, on kuollut”, kuten yrityksistä ja tarkoituksista huolimatta on Abbas.
OLMERT. Kun hän jätti pääministerin tuolin, hänen kannatuksensa oli lähes nolla. Nyt lukuisista rikoksista syytetty, mutta ei vielä tuomittu, Olmert on vasemmistomedian ehdokkaana eräänlaisena lempilapsena, jota media seuraa kaiken aikaa.
SHIMON PERES. Jotkut vasemmistovaikuttajat kuten Amir Oren haluavat herättää Oslon accordien pääjehun vuosikymmenien horroksesta ja vaatia häntä asettumaan pääministeriksi. Hänen henkilöhistoriansa on kuitenkin täynnä virheellisiä havaintoja ja päätöksiä. Ainoa missä hän todella on onnistunut, on hänen kykynsä välttää joutumasta kiinni. Hän jopa hävisi Amir Peretzille viime kerran ollessaan ehdokkaana, mutta valittiin kuitenkin presidentiksi.
SHELLY YECHIMOCICH. Labour-puolueen nuori naisjohtaja, joka taistelee korruptiota vastaan, mutta hänellä on kaksi syntiä: Hän ei tee kauppoja korruptoituneiden poliitikkojen kanssa ja toiseksi hän on nainen. Ei silti, olihan Golda Meirkin nainen, ja Raamatun Deborah johti Israelin voittoon vihollisestaan, eikä Widlanskin mukaan Meir erehtynyt vaan hänen lähellään olleet korruptoituneet miehet. Moshe Dayania kiinnostivat eniten antiikkiesineet ja naiset varsinkin elämänsä ehtoopuolella.
WIDLANSKI palaa sitten artikkelissaan Abbasiin todeten, ettei sellainen mies revi itseään liialla työnteolla, hän viihtyy Persianlahden rannoilla ja tekee kolmen tunnin työpäiviä. Hän ei ole johtajatyyppi kuten Anwar Sadat tai kuningas Hussein, hän on Moskovan Lumumban yliopistossa KGB:n kouluttama propagandisti, joka opiskeli valhetietoa. Hän ei koskaan halua riskeerata omaa turvallisuuttaan, kuten ei Shimon Peres luopua happitankistaan eikä  hyödyttömiksi todetuista ideoistaan. On turha odottaa, että Olmert luopuisi korruptiostaan  ja alkaisi elää kunniallisena ja arvostettuna kansalaisena, Widlanski arvioi.
”Mutta sellaisia ovat vasemmiston haaveet, ja jokaisella on oikeus haaveilla”, kuten Widlanski toteaa artikkelinsa lopuksi. 

5. UUTISOTSIKOITA
-          Valtio pyytää korkeinta oikeutta, että se siirtäisi Amonan juutalaisyhteisön talojen tuhoamista kuudella kuukaudella, sillä sen pelätään aiheuttavan verisiä yhteenottoja poliisin ja asukkaitten välillä. Amona sijaitsee Ofran juutalaisyhteisön lähellä Binyaminin alueella. Amonan talot on yesh din NGO painostusryhmän käsityksen mukaan rakennettu arabien yksityisesti omistamalle maalle. Valtio ei ole kiistänyt väitettä, mutta pyytää siirtämään ensi viikon tuhoamista kuudella kuukaudella. Amonan rakentaminen aloitettiin 1995 ja se on yksi vanhimmista etäyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa. Valtio esitti useitakin syitä tuhon siirtämiseksi, mutta tärkein on välttää väkivaltaa. Miten se vähenisi puolessa vuodessa, valtio ei kerro, mutta vaalit on yksi syy ja ehkä PA:n valtioesitys YK:ssa on toinen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=291441
-          Gazan terroristit ovat jatkaneet rakettiensa ja kranaattiensa ampumista Israeliin eilen illalla Egyptin ilmoittamasta tulitauosta huolimatta. Tämän alkuvuorokauden aikana Gazasta on ammuttu 13 rakettia ja kranaattia. Yksi raketti osui asuintaloon haavoittaen kolmea siviiliä ja saaden 36 muuta shokkitilaan. IDF on vastannut tuleen iskien ohjuksillaan tunneleihin, rakettivarastoon ja niiden laukaisualueille. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=291432
-          Oikeus antoi valtiolle 4 kuukautta aikaa selvittää Beit Elin tilannetta. Kysymys koskee viittä taloa, joista kaksi on rakenteilla ja loput aloitetaan pian. Valtio sanoo, että valtio otti alueen sotilaskäyttöön ennen 1979, jolloin säädettiin laki, jolla pakkolunastettuja alueita ei saa käyttää asuntorakentamiseen. Täten työ sääntö ei valtion käsityksen mukaan koske Beit Elin tapausta, minkä yesh din kiistää. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=291411
-          Pääministeri Netanyahu ei ole halukas viemään Edmond Levyn raporttia hallituksen istuntoon, vaan halunnee pitää sitä taktisena aseena siinä vaiheessa, kun PA:n valtioesitys on käsitelty YK:n yleiskokouksessa ja Israel harkitsee, mitä vastatoimia se pystyy tekemään ja mitä on mielekästä tehdä. Äärimmäisenä keinona on kaikkien  Israelin täydessä hallinnassa olevien alueiden liittäminen Israeliin, jolloin maanomistuskysymykset saavat aivan uuden perustan. Yhden ja kahden valtion ratkaisun ohella arabit näyttävät suosivan kolmen valtion ratkaisua. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4303394,00.html



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019