SUNNUNTAI 11.11.12


SUNNUNTAI 11.11.12

1. GAZAN asemasota kiihtyy entisestään. Lauantain aikana Gazasta ammuttiin Israelin puolelle ainakin 30 kranaattia ja rakettia. Ne aiheuttivat jonkin verran aineellisia vaurioita, mutta inhimilliset tappiot jäivät henkisten traumojen ohella siihen, että yksi nainen katkaisi jalkansa rynnätessään suojatilaan.
IDF vastasi terroristien tulitukseen tekemällä sunnuntaiaamuna yhdeksän hyökkäystä ennalta valittuihin kohteisiin. Niissä 4 palestiinalaista kuoli ja arviolta 30 sai eriasteisia haavoja. IDF:n iskut kohdistettiin aseverstaaseen ja –varastoihin sekä rakettien ammunta-alueille.

Shaar Hanegevissä rajan pinnassa raketti osui suoraan autoon tuhoten sen täysin.
Koulut määrättiin pidettäviksi suljettuina Gan Yavnessa. Kaupallinen liikenne Kerem Shalomin kautta Gazaan pidetään toistaiseksi suljettuna. Ashdonin ja Ashkelonin pormestarit pohtivat tilannetta pystyäkseen päättämään, voiko kouluja pitää avoinna.
Ashelonin rannikolla Hof Ashkelon ja Eshkolin alueella raketti putosi lähelle kibbutsia ja Eshkolin alueella raketti vaurioitti voimajohtoa aiheuttaen paikallisen sähkökatkoksen.

Vaikka raketit eivät osuisikaan asuntoihin tai edes lähelle niitä, hälytysäänen soidessa useita kertoja päivässä ja yössä, normaalista päivärutiinista ei voi puhuakaan näissä oloissa. Sekä Ashkelonissa että Ashdodissa hälytys annettiin useita kertoja, ja Iron Dome torjuntaohjukset eliminoivat ainakin kolme rakettia niiden lähellä.
Puolustusvirasto antoi asukkaille rajan läheisyydessä pysyttelemään 15 sekunnin juoksumatkan päässä suojatilasta. Eipä siinä pitkälle juokse, jos on jalka kipeä tai pieni lapsi sylissä tai yksi tai useampia käsipuolessa.
Puolustusministeri Ehud Barak toisti vakiouhkauksensa, ettei IDF salli tällaisten loukkausten toistua ja lupaili kovempia iskuja, ellei sana kuulu.
Lauantai-iltana Gazasta ammuttu pst-raketti osui IDF:n sotilasjeeppiin haavoittaen neljää sotilasta, joista yksi on kriittisessä tilassa sairaalassa. Sotilaat olivat menneet tarkistamaan oletettuja salatunnelien aukkoja ja tienvarsipommeja edeten 200 m rajasta.

IDF:n ilmoituksen mukaan täsmäiskulla eliminoitiin rakettisolu, joka oli juuri laukaissut rakettinsa. Palestiinalaiset ilmoittivat yhden kuolleen ja toisen haavoittuneen. Solu kuului luultavasti Islamic Jihadin pyssymiehiin, joita Hamas pyrkii hillitsemään.
Palestiinalainen media kertoi, että Jihadin al-Quds ampui raketit Gazan eteläosasta, loput PFLP:n Abu Ali Mustafa prikaati.
HAMASIN terveysministeri Gazassa Ashraf al-Kidra väitti, että kaikki surmansa saaneet olivat 16 – 18-vuoden ikäisiä siviilinuoria, ja että haavoittuneiden joukossa oli joitakin lapsia. Hamasin edustaja Fawzi Barhoun uhkaili, että siviilien haavoittaminen on varallista ja lupasi Hamasin vastaavan tällaiseen kiihotukseen, sillä se antaa oikeuden vastata Israelin rikoksiin, kuten hän sanoi huomioimatta, että he itse säännöllisesti pyrkivät osumaan raketeillaan siviili-asukkaisiin, ja ajoittavat raketti- ja kranaatti-iskunsa lasten koulumatkoihin. http://www.timesofisrael.com/air-force-strikes-multiple-terror-targets-in-gaza/
Tänään neljä israelilaista siviiliä haavoittui rakettien sirpaleista; kaikki koulut pidetään kiinni. http://www.timesofisrael.com/air-force-strikes-multiple-terror-targets-in-gaza/

2. Hamasin edustaja PA:n parlamentissa (PLC, Palestiinan lakiasäätävä neuvosto) Yahyia Moussa, joka on yksi Hamasin korkeista virkailijoista Gazassa, totesi, että PA:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas on ei-toivottua henkilö (persona non grata) Gazassa, sillä ”Abbasin tarkoituksena on sillä pyrkiä peittelemään hänen Israelin TV-2:n haastattelussa antamaansa lausuntoa”, jossa hän tunnustaa Israelin oikeuden alueisiin, joita se hallitsee, mutta joihin hänellä ole mitään vaatimuksia. ”Minä asun Ramallahissa, joka kuuluu Palestiinaan, ja Israel elää omalla alueellaan”, kuten hän selvitti todeten, että vaikka hän haluaa nähdä Safedin vielä kerran, josta hän pakeni Jordaniaan, hän ei katso asiakseen vaatia asumisoikeutta sinne.

Palestiinalaiset katsovat, että Abbas luovutti tällä lausunnollaan palestiinalais-pakolaisten paluuoikeuden sinne, mistä he pakenivat, valtaosa heistä johtajiensa vaatimuksesta luvaten, että he saavat palata koteihinsa parin viikon kuluttua, kun juutalaiset on ajettu mereen. Lisätäkynä he lupasivat, että pakolaiset saavat sitten ryöstää rauhassa juutalaisten jättämän omaisuuden. Arabitekstien kääntäjänä toimi Dalia Halevi.

ABBASIN haastattelulausunto, joka oli tarkoitettu juutalaisille katsojille vaalien lähestyessä,
sai Hamasin johdon Gazassa raivoihinsa. Hamasin peruskirjassa ja sen politiikan johtoajatuksena on koko muinaisen Syyria-Palestiinan maan vapauttaminen, mukaan lukien sekä Israel että Jordania. He katsovat, että koko tuo alue kuuluu pyhään islamin maahan, eikä kenelläkään ole oikeutta luovuttaa palastakaan siitä vääräuskoisille (infidel).

Moussa syytti Abbasia myös hajaannuksen levittämisestä palestiinalaisten keskuuteen. Hamasin poliisi kutsui 30 Fatah-johtajaa Gazassa keskustelutilaisuuteen, jossa he varoittivat Fatahin johtajia hautomasta mitään aikeita Abbasin vahingoittamiseksi tai murhaamiseksi, kuten A-Sharg Al-Awsat raportoi lisäten, että Hamas häiritsee toistuvasti Fatahin johtajia varoituksillaan tai asettamillaan rajoituksilla. Fatah syytti Hamasia, että se esti Fatahin jäseniä Gazassa järjestämästä Jasser Arafatin kuoleman 8:tta muistotilaisuutta 11.11.
Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007, ja on siitä lähtien pyrkinyt eliminoimaan Fatahin vaikutusta alueella.
PA:n viranomaiset väittivät löytäneensä Hamasin virkailijoiden tiloihin tekemänsä ratsian aikana dokumentteja, joissa kerrotaan Hamasin suunnitelmista Fatahin eliminoimiseksi Gazassa sekä vallan sieppaamiseksi myös Länsirannalla. Halevi kertoi Fatahin web-sivulla julkistettujen dokumenttien osoittavan Hamasin poliittisten ja sotilaallisten johtajien välisistä neuvotteluista, joissa asiasta sovittiin. Niissä sovittiin myös itsemurhaiskujen aloittamisesta uudelleen israelilaisia kohteita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161927#.UJ9ARmJHT-k

3. PA:n johto valmistelee kuumeisesti YK:lla laatimaansa Palestiinan valtion esitystä YK:n
superjäseneksi ilman valtion virallisia ulkoisia merkkejä, ja on lähettänyt delegaatioitaan eri jäsenmaihin saadakseen mahdollisimman laajan tuen äänestyksissä. Erityisesti Euroopan maat houkuttelevat, koska niillä on paljon suurempi vaikutusvalta kuin valtaosalla rivijäseniä. PA:n ilmoituksen mukaan sillä on viiden EU-maan sitova suostumus ja 7 muuta maata harkitsevat tukensa heittämiseksi PA:n pohjattomaan kaivoon.
PA: toivomus saada EU:n kaikki 27 jäsenmaata yhteiseen rintamaan tuskin kuitenkaan onnistuu, kuten artikkelissa arvioidaan.

USA on sekä Israelin lähettiläänsä Dan Shapiron että ulkoministeriönsä edustajan Victoria Nylandin mukaan PA:n YK:lle tekemää esitystä vastaan. ”Tämänkaltainen toimi ei vie heitä yhtään lähemmäksi tavoitetta, mitä he haaveilevat ja tarvitsevat, eli toimiva, itsenäinen valtio, joka asuu rauhassa Israelin kanssa”, Nyland totesi median edustajille.
FATAHIN korkea virkailija Nabil Shaath syytti sekä Yhdysvaltoja että Israelia PA:n uhkailusta ja pelottelusta. USA uhkaa sulkea PLO:n toimiston Washingtonissa ja Israel uhkaa lopettaa keräämiensä vero- ja tullimaksujen suorittamisen PA:n tileille.
Se on laitonta, epäoikeudenmukaista ja moraalitonta, Shaath luennoi PA:n moraalikäsitteistä.

ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Liberman tapasi Israelin EU-maiden lähettiläät perjantaina Wienissä ja jatkaa keskusteluja edelleen tänään sunnuntaina. Hän pyrkii saamaan EU-maille viestitetyksi, että kaikkien kannalta suorat neuvottelut ovat paras vaihtoehto, mutta että Israel pitää PA:n yksipuolisia toimia Oslon sopimusten ja siihen tukeutuvien toisten järjestelyjen kuten turvallisuuskysymysten karkeana loukkauksena, mitä Israel ei voi hyväksyä.
Palestiinalaiset kielsivät Israelissa levinneet huhut, joiden mukaan PA olisi myöntyväinen siirtämään esityksen tekemistä ensi vuoden alkuun. PA:lla on kaksi vaihtoehtoa, joko 15. tai 29. marraskuuta 2012. ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoi, että päätös esityksestä on jo tehty sekä PA:n että arabimaiden ulkoministerien kokouksessa lisäten, että esitysluonnos on kierrätetty YK:n jäsenmaiden edustajien parissa.
Rudeineh sanoi, että YK:n päätöksen jälkeen rauhankeskustelut voidaan aloittaa uudelleen, joissa päätetään lopullisista rajoista, pakolaisista, Jerusalemista ja muista avoimista kysymyksistä kuten vesi ja vankien kohtalo.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toisteli samaa, mitä Rudeineh esitti todeten, että Palestiinan valtion aseman nostaminen YK:n supertarkkailijan asemaan tulee edustamaan voittoa rauhalle, demokratialle, vapaudelle ja turvallisuudelle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=291282

4. UUTISOTSIKOITA
-          Puolustusministeri Ehud Barak varoitti Syyrian johtoa, että sen tulee pystyä hillitsemään rajan yli Israelin puolelle levinnyt tulitus. Hän varoitti, että IDF tulee tavalla tai toisella reagoimaan Israelin siviiliasutuksiin kohdistettuun tulitukseen. Syyrian puolelta ammuttiin torstaina kolmen kranaatin salvo, jotka putosivat kylän alueelle, mutta yksikään niistä ei räjähtänyt. Muutamaa päivää aiemmin kolme syyrialaista tankkia tunkeutui rajan yli Israelin puolelle, mutta ne vetäytyivät takaisin omalle puolelleen ilman välikohtauksia. IDF on nostanut valmiuttaan raja-alueella toivoen, ettei konflikti leviä laajemmalle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=291307
-          Brittilehti Sunday Times raportoi sunnuntain numerossaan, että Iran on nyt ehtinyt siirtää uraanin rikastus- ja muut laitoksensa maanalaisiin tiloihin, joissa ne ovat turvassa ilmaiskuilta. Lehti arvioi, että tämän johdosta Israelin tulee kehittää muita tapoja, jos se aikoo iskeä niihin, Tämä jättää kaksi mahdollisuutta: Joko ydinasein tai maavoimin tehdyt hyökkäykset. Sunday Times sanoo artikkelin perustuvan länsimaisiin tiedustelu- ja sotilaslähteisiin. Lehden mukaan Fordon ydinlaitokset on kaivettu syvemmälle kuin aiemmin arvioitiin. Jos Israel haluaisi iskeä Iraniin tässä vaiheessa, sen lentokoneet tulisivat kärsimään 20 %:n menetyksen vahvuudestaan. Sen vuoksi Israelin tulee muuttaa taktiikkaansa, joko turvautua kommandojoukkoihin tai ballistisiin ohjuksiin, jotka on varustettu taktisin ydinpommein. Sekä pääministeri että puolustusministeri ovat hillinneet sotaisia puheitaan viime aikoina, mikä on hyvä merkki vihjaten, että Iranin vastaiset sanktiot alkavat todella purra. Toinen arvio, on se, että vaikka Obama sanoo koventaneensa sanktioita, hänen salainen diplomatiansa Iranin mullahien kanssa on sekin ratkaisuvaiheessa.  http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=291295
-          Arabikevät runteli pahoin paitsi arabimaitten hallinnollisia ja poliittisia perusteita, se rampautti myös niiden talouden sekasortoisissa oloissa. Nyt asiantuntijat arvioivat, että niiden talous alkaa petraantua ensivuoden alusta lähtien Kehitys voi olla nopeinta Egyptissä, Jordaniassa, Marokossa, Libyassa, Tunisiassa sekä Jemenissä. Kehityksen ei uskota etenevän parempaan suuntaan kovin nopeasti, eikä arvioissa ole huomioitu USA:n ja Euroopan maita uhkaavia äkkijyrkkiä putouksia. IMF arvioi talouskehityksen nousevan noissa kuudessa maassa keskimäärin 3.6 % ensivuonna. Tämä vuonna kehitys oli 2 % ja edellisenä vuonna 1.2 %. Ennen arabikevään viehkeitä tuulia talouskasvu oli 4.7 % noissa maissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=291301
-          CIA:n johtajan David Petraeuksen äkillinen eroanomus on jättänyt monet tarkkailijat haukkomaan henkeään pyrkiessään näkemään virallisten ilmoitusten taakse, joiden mukaan hänen kiinteä suhteensa elämäkertateoksensa laatijan Paula Broadwellin kanssa olisi ollut eron syynä. Tämä Irakin ja Afganistanin sotia ansiokkaasti johtanut neljän tähden kenraali oli ehdolla presidentiksi seuraavissa vaaleissa. FBI aloitti tutkimukset huhujen perusteella, ja hänen e-mailinsa Paulalle olivat raskauttavimpia todisteita. Obama hyväksyi eroanomuksen perjantaina. Petraeuksen oli määrä antaa todistuksensa kongressin Benghazin tragediaa – tai skandaalia – koskevista kysymyksistä, joihin parlamentaarikot halusivat selvityksiä. Jos tällä haluttiin estää hänen todistuksensa, se ei taida onnistua, sillä kongressin jäsenet vaativat hänen todistustaan vaikka väkisin, kuten eräs sanoi. Monet USA:n korkeilla paikoilla olevat sanovat, että Benghazin skandaali on paljon suurempi kuin Nixonin watergate tai fast and furious aseiden salamyynti Meksikon rikollisille. Onko tämä yksi merkki lisää Obaman lähellä olevien henkilöitten halusta hyljätä vuotava valtiolaiva? http://www.timesofisrael.com/petraeus-resignation-brings-sudden-end-to-illustrious-career/
-          Irakin pääministeri hylkäsi Venäjän 4.2 miljardin USD asetarjouksen sanoen, että tarjoukseen liittyy liikaa korruptiota, mikä vaatii uusintatarjouksia. Sopimus maiden välillä solmittiin lokakuussa, ja se sisältää ohjuksia ja helikoptereita. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20278774
-          Irlannin pääministeri Eamon Gilmore sanoo valittavansa sitä, ettei EU suostu asettamaan sanktioita Juudean ja Samarian juutalaisten tuotteille. Hän lisää, että jos sellainen lakiesitys laaditaan, hän mielellään tukee sitä. http://www.timesofisrael.com/ireland-says-no-chance-of-eu-ban-on-settlement-goods-unfortunately/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021