PERJANTAI 16.11.12


PERJANTAI 16.11.12

1. GAZAN asemasota on siirtynyt kolmanteen päiväänsä, ja merkit viittaavat, ettei sen loppumisesta tai edes tulitauosta ole nähtävissä myönteisiä merkkejä. Päinvastoin, IDF kokoaa reservejä Gazan rajan tuntumaan kouluttaen heitä vielä ennen mahdollista suurta maaoperaatiota Gazan maaperälle.
Koska tapahtumien seuraaminen lyhyen raportin puitteissa on toivoton yritys, annan alla ”the Times of Israel” laatiman aikaan sidotun selostuksen tapahtumista, josta englannin kieltä tuntevat voivat tarkistaa tapahtumien etenemisen. http://www.timesofisrael.com/southern-israel-under-fire-air-force-strikes-terrorist-targets-in-gaza/

OPERAATIO ”pilvipatsas”, tai ”puolustuspilari”, kuten sitä lehdissä kutsutaan, alkoi keskiviikkona. Sen lähtölaukauksen muodosti IDF:n tekemä täsmäisku Gazan kaupunkiin klo 16.00 keskiviikkona. Autoon tehty isku surmasi Hamasin sotilassiiven izza din al-Qassam komentajan Ahmed Jabarin, mitä Hamas kutsui sotatoimeksi ja uhkasi kostaa sen aloittaen hillittömän rakettitulen Israeliin ilman loppuaikaa. Autossa kuoli myös Jabarin poika, ja kaksi muuta Hamasin jäsentä haavoittui. Rakettitulesta oli ennen sitä vastannut pääosin Islamic Jihad. Jabaria oli etsitty vuosikaudet, hän oli IDF:n eliminoitavien listan kärjessä.

IDF on keskiviikkoillasta lähtien iskenyt miltei taukoamatta Gazan kaistalle tuhoten rakettien laukaisualustoja, osa niistä maahan kaivettuja pitkän matkan Grad ja Fajr raketteja, sekä rakettivarastoja ja raketteja ampuvia miehistösoluja. IDF on huolellisesti pyrkinyt välttämään iskuja paikoille, jossa siviilien haavoittaminen on mahdollista, mutta sen tekee vaikeaksi se, että terrorit ovat sijoittaneet rakettejaan asuinalueitten keskelle varastoiden niitä asuintaloihin.
IAF on levittänyt arabiankielisiä lentolehtisiä, joissa asukkaita kehotetaan poistumaan alueilta, jossa raketteja säilytetään tai joista niitä ammutaan.

THE TIMES OF ISRAEL eilen illalla klo 23.52 julkaistun artikkelin mukaan IAF oli iskenyt siihen mennessä 340:en kohteeseen Gazassa. Gazasta oli ammuttu edellisen päivän iltaneljästä lähtien 305 rakettia ja kranaattia Israelin siviilikohteisiin. Israelilaisten menetykset olivat kolme kuollutta ja kymmeniä haavoittuneita ja shokkitilaan joutuneita. MDA ilmoitti hoitaneensa yli 40 erilaisia fyysisiä tai henkisiä vammoja saaneita ihmisiä. 
Kaikki koulut 40 km:n säteellä Gazan rajasta on suljettu toistaiseksi.

2. ENSIMMÄISTÄ kertaa Persianlahden sodan jälkeen Tel Aviv joutui rakettihyökkäyksen kohteeksi. Lähialueineen yli miljoonan asukkaan kaupungin keskusta sijaitsee n. 55 km:n päässä Gazan rajasta. Hälytyssireenit varoittivat raketin tulosta torstaina kahdesti. Ensimmäinen raketti putosi Rishon Letzion alueelle aiheuttamatta taloudellisia tai fyysisiä vaurioita, toinen myös Tel Avivin esikaupungin liepeille. Asukkaat kuulivat rakettien räjähdysäänet, mutta epävarmuutta aiheutti paikan määrittäminen, missä ne räjähtivät.
IDF ilmoitti, etteivät ne iskeneet maahan, eli Iron Dome eliminoi ne ilmassa. Se oli joka tapauksessa esimakua tulevaisuudesta, jos sota jossain vaiheessa laajenee, ja mukaan tulevat Hizbullah ja mahdollisesti Syyria. Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa kaksi Fajr rakettia torstaina ennen aamuseitsemää Tel Aviviin.

JERUSALEM POST kertoo artikkelissaan, että IDF iski 150:en rakettien laukaisukohteeseen Gazassa, sekä yhden autoon, jossa palestiinalaislähteen mukaan kuoli 3 ihmistä nostaen surmansa saaneiden palestiinalaisten luvun yhdeksääntoista.
Perjantain vastainen yö oli Israelin puolella Gazan rajaa suhteellisen rauhallinen, jos nyt rauhasta voi puhua ihmisten pyrkiessä nukkumaan koiranunta ollakseen valmiit ryntäämään suojatilaan ensimmäisen hälytysäänen kuultuaan.
Rakettituli Gazasta alkoi kuitenkin perjantaiaamuna; hälytyssireenit ulvoivat useissa paikoissa, asuintaloon osui Ashdodissa ja Shaar Henegevissä vaurioittaen rakennuksia ja saattaen asukkaat shokkitilaan. Beersheba, Ofakim ja Sderot olivat myös rakettimiehistöjen  tähtäimissä aamuseitsemästä alkaen
IDF ilmoitti perjantaina tehneensä iskuja yli 500:an kohteeseen operaatio Pilvipatsaan alusta. IDF kertoi myös raportissaan, että Iron Dome torjuntapatteristot olivat eliminoineet 130 rakettia operaation alusta lähtien. IAF:n ilmoituksen mukaan iskuja jatketaan pitkän kantomatkan rakettien laukaisualustoja vastaan. Yksi ohjusisku tehtiin Hamasin sisäministeriöön, sekä Khan Yunisin komentajan Muhammad Sinwarin kotitaloon. Sinwar osallistui Gilad Shalitin sieppaamiseen Kerem Shalomissa. Autoon tehty isku surmasi kolme
ihmistä, kuten palestiinalaiset raportoivat.
JP:n artikkelin mukaan IAF iski ohjuksillaan Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin kotitaloon perjantain vastaisena yönä. Iskussa ei kukaan haavoittunut. Tämä on operaation merkittävä laajentaminen, mikä ei välttämättä saa maailman sympatiaa osakseen, varsinkin, kun se tapahtui Egyptin korkeantason vierailun alla. Egyptin presidentti Mursi on pyrkinyt pidättelemään Muslimiveljeskunnan ja Salafistien vihaa ja vaatimuksia osallistumisesta taisteluun Israelia vastaan Hamasin rinnalla. 

HAMASIN edustaja kertoo, että korkeantason egyptiläinen delegaatio saapuu perjantaina Gazaan pystyäkseen neuvottelemaan asemasodan lopettamiseksi. Delegaation johdossa on Egyptin pääministeri Hesham Kandil. Vierailu on ensimmäinen Egyptin pääministerin tekemä Hamasin johtamaan Gazaan. IDF lupaa keskeyttää ilmaiskunsa vierailun ajaksi, jos rakettituli lakkaa Gazasta Israelin puolelle. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292138. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4306249,00.html

3. MUSLIMIVELJESKUNTA vannoi Kairossa eilen, ”ettei Israelin tekemiä rikoksia palestiinalaisia vastaan Gazassa tulla sivuuttamaan ilman kostoiskuja”.
USA:n johtama länsirintama on edelleen vahvasti Israelin tukena ilmoittaen, että sillä on oikeus puolustaa kansalaisiaan Gazasta ammuttuja holtittomia raketti-iskuja vastaan. Israelin toimia vastustavaa ryhmää johtaa Egypti, ja siihen kuuluvat lisäksi Egypti ja Venäjä, joskin myös Qatarin emiiri esitti voimakasta kritiikkiä Israelin hyökkäyksiä vastaan Gazassa.
USA:n kannan mukaisesti Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle ja Englannin ulkoministeri William Hague kehottivat laimean tukensa ohella kaikkia osapuolia työskentelemään tämän tilanteen laajenemisen estämiseksi. Englannin Israelin lähettiläs Mathew Gold kävi Kiryat Malachissa tutustumassa tilanteeseen todeten sen jälkeen, että tilanne on sietämätön.
Myös Ranskan lähettiläs Israelissa Christophe Bigot kävi tutustumassa Kiryat Malachin saamiin tuhoihin esittäen tukensa Israelille. Ranskan ulkoministeriö ei kuitenkaan ollut yhtä myötätuntoinen ja osaaottava, vaan turvautui vakiokehotukseen molemmille osapuolille pidättyä kaikin tavoin tilanteen kärjistämisestä.

VENÄJÄN antamassa lausunnossa tuomitaan raketti-iskut Israelin siviilikohteisiin kuten myös Israelin suhteeton voiman käyttö Gazassa, ja vaaditaan molempia osapuolia lopettamaan sotilaalliset toimet välittömästi uuden verenvuodatusaallon estämiseksi. Turkin lausunto myötäilee Venäjän lausuntoa todeten, että tapahtumat Gazassa osoittavat Israelin hyökkäävän luonteen, kuten Today´s Zaman raportoi Turkissa. Tähän kuoroon yhtyivät sekä Jordania että Egypti, ainoat arabimaat, joiden kanssa Israelilla on rauhansopimus. http://www.timesofisrael.com/egypt-jordan-turkey-and-russia-chorus-condemnation-of-israels-resort-to-force-us-leads-western-supporters/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin ulkoministeriö kysyy kärjekkäässä lausunnossaan, onko YK:n ihmisoikeus-neuvoston puheenjohtaja Navi Pillay mennyt mykäksi, kun hän ei ole puhunut yhtään mitään terroristien Gazasta Israelin siviilikohteisiin ammutuista raketeista. Ministeriön edustaja Yigal Palmor valitti, että tänä vuonna yksistään sieltä on ammuttu yli 800 rakettia israelilaisiin siviilikohteisiin, eikä YK:n alaisen ihmisoikeusneuvoston johtaja Pillay ole huomannut siinä mitään väärää, päätellen hänen puhumattomuudestaan. ”Israelin eteläosan miljoona ihmistä elää jatkuvassa vaarassa ja heidän päivärutiininsa on pahoin järkytetty. Lapset eivät voi mennä kouluihinsa, vanhemmat asuvat suojahuoneissa. Tämän aamuna kolme ihmistä kuoli ja neljän vuoden ikäinen poika haavoittui toisten ohella terrori-iskussa”, kuten Palmor kirjoitti lausunnossaan. Palmor kummastelee, ettei neuvoston johtaja edes millään tavoin huomioi tilannetta tai anna edes pientä lohdutuksen sanaa. Israel jäädytti suhteensa ihmisoikeus-neuvoston kanssa maaliskuussa vastalauseena sille, että se asetti tutkimuskomitean Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin juutalaisyhteisöjen aseman selvittämiseksi. Ulkoministeri Liberman sanoi silloin, että kaikki yhteydet neuvoston kanssa on katkaistu ja jos sieltä joku soittaa, siihen ei vastata. http://www.timesofisrael.com/foreign-ministry-slams-un-human-rights-chief-for-ringing-silence-on-gaza-rocket-fire/
-          Hamasin haudatessa sotilaskomentajaansa se antoi vääristeltyjä ja valheellisia tietoja nostaakseen hänen kunniaansa kansan silmissä. Hamas ilmoitti, että ”sen ampuma Fajr-5 raketti osui ensimmäistä kertaa Tel Aviviin sen jälkeen, kun sionistinen hallitus aloitti Palestiinan miehityksen”. Hamasin ilmoituksen mukaan raketit ammuttiin klo 23.57  keskiviikkoiltana ja 9.20 torstaiaamuna, ja että ne oli valmistettu Gazassa. Tosiasiassa kumpikaan raketeista ei päässyt Tel Aviviin saakka, ne eliminoitiin ennen sitä. Toiseksi Hamasin tekninen taso tuskin pystyy rakentamaan monimutkaista rakettia, jollainen Fajr on. Koston ohella Hamasin sisäministeri vakuutti, että Israelin kanssa työskentelevät maanpetturit metsästetään ja tuomitaan. http://www.timesofisrael.com/as-offensive-rages-hamas-resorts-to-disinformation/
-          Amerikan juutalaiset seuraavat huolestuneina Gazan tilanteen kehittymistä ja ovat samalla lisäämässä turvallisuusjärjestelyjään. Ei pelkästään Gazan vuoksi, vaan myös siksi, että Sudanin presidentti vannoi kostoa Khartoumin Yargonin asetehtaan tuhonneen räjähdyksen ja tulipalon johdosta, josta hän syyttää Israelia. Amerikan juutalaisyhteisöt ovat samalla keräämässä avustuksia rakettien aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi tai haavoittuneiden hoitamiseksi ja muualle maahan turvaan siirrettävien avustamiseksi. Amerikan juutalaisyhteisöt ovat jatkuvassa yhteistoiminnassa USA:n turvallisuusjärjestöjen kanssa madollisten terrori-iskujen paljastamiseksi ja estämiseksi. Tämä on tässä vaiheessa ennalta ehkäisevää toimintaa, sillä mitään uhkaa ei ole havaittu. http://www.timesofisrael.com/american-jews-keep-wary-eye-on-situation-in-gaza-examine-their-own-security-precautions/
-          Haifan yliopiston arabiopiskelijat järjestivät torstaina 20 minuutin hiljaisen mielenosoituksen ilman lippuja tai provosoivia iskulauseita kunnioittaakseen keskiviikkona IAF:n ohjusiskussa menehtyneen ”sotilaskomentajamme”, kuten eräs arabiopiskelija totesi, muistoksi. Toinen opiskelija valitti, että arabit saavat järjestää luvattomia mielenosoittajia, mutta juutalaiset eivät. Yliopiston lausunnossa todetaan, että se tukee IDF:n toimia Gazassa ja osoittaa surunvalittelunsa raketti-iskussa menehtyneen kolmen israelilaisen omaisille. Haifan pormestari kehotti kirjeessään yliopistolle varmistamaan, etteivät ääriainekset aiheuta häiriöitä yliopistossa. http://www.timesofisrael.com/students-at-haifa-hold-silent-vigil-for-jabari/
-          Diplomaatit totesivat Wienissä AP:n toimittajalle eilen, että Iran on muutaman päivän päässä tavoitteestaan suorittaa läpimurto ydinaseen valmistamiseen tarvittavan uraanin rikastamiseksi 90 %:n tasoon. Israelin johto kertoi äskettäin, että Iranin suorittama uraanin rikastaminen on hidastunut sanktioitten vuoksi. Vain pari päivää sitten uutiset kertoivat, että Iran oli saanut päätökseen 2 700 sentrifugan asentamisen Fordon maanalaiseen rikastuslaitokseen. Diplomaatti, yksi kolmesta haastatelluista, totesi, että muutamassa päivässä Iran on viimeistellyt 700:n sentrifugan asentamisen Fordon laitokseen, joskin toinen totesi, ettei siitä ole varmuutta. Jos tieto pitää paikkaansa, Iranilla on mahdollisuudet jatkaa uraanin rikastamista ensimmäisenä askeleena käyttökelpoisen pommin valmistamiseksi. Täten mahdollisuudet tämän estämiseksi ovat entisestään pienentyneet ja Iran on pian tilanteessa, jossa se on saavuttanut ”immuniteetti-tason”, jossa ilmaiskut Fordon laitosta vastaan eivät ole mahdollisia säteilyvaaran vuoksi. http://www.timesofisrael.com/diplomats-claim-iranian-nuclear-program-is-on-verge-of-breakthrough/
-          YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon (monkey boon, kuten eräs vääräleuka vihjaisi) aikoo vierailla Israelissa ensi viikolla voidakseen vaikuttaa tulitauon saamiseksi Gazan kaistalle ja estääkseen tilanteen kiihtymisen uudeksi sodaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162143
-    Jerusalemin lähistölle iski kaksi rakettia vähän ennen neljää iltapäivällä. Hälytyssireeni alkoi soida klo  
     16.45. Raketit putosivat Gush Etzionin alueelle. Vahingoista ei ole raportoitu. Jerusalemin
      ympäristössä ei ole Iron Dome torjuntapatteristoa. 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019