Wednesday, September 20, 2017

KESKIVIIKKO 20.09.2017

KESKIVIIKKO 20.09.2017
01. Tänä iltana kukon komentaessa kanasensa yöpuulle Israelissa alkaa uusi vuosi 5778. Tätä päivää voisi siten hyvällä syyllä nimittää aattopäiväksi, sillä uutta vuotta juhlitaan 2 päivää, ja sitä seuraa normaalisapatti. Toivottelen tässä hyvää uutta 5778 vuotta kaikille lukijoille, olipa juutalaista sukujuurta tai ei. Perjantain artikkelia en voi laatia, koska se on pyhä päivä.

02. MEKSIKOSSA sattui tiistai-iltana tuhoisa 7.1 R-asteen maanjäristys, joka tuhosi rakennuksia ainakin 44 kohteessa Meksiko Cityssä pilvenpiirtäjien heiluessa vaarallisen näköisesti. Kuolonuhreja on rekisteröity 149, mutta määrä tullee nousemaan pelastus-partioiden ehdittyä tutkia raunioita, kertoo pormestari Miguel Angel Maneera Meksikon pääkaupungissa. Pelastuspartiot pyrkivät löytämään mahdollisia uhreja peruskoulun raunioista sen osaksi luhistuttua maanjäristyksen seurauksena. Lasten vanhemmat kertovat saaneensa käsipuheluita lapsilta rakennuksessa kysellen, mitä on tapahtumassa. Pelastuspartiot pyytävät hiljaisuutta kuullakseen loukkuun jääneiden hätähuutoja.

Pääministeri Benyamin Netanyahu vieraili Meksikossa vähän ennen maanjäristystä luvaten silloin apua ja etsintäpartioita aiemman maanjäristyksen uhrien avustamiseksi, joka vaati 91 kuolonuhria maan eteläosassa. Pääministerin kanslia sanoo Meksikon pyytäneen apua, ja kanslian mukaan siihen vastataan välittömästi pelastus-toiminnan aloittamiseksi. Israelin avustustyöntekijöitä on Floridassa avustaen hurrikaani Irman uhrien löytämiseksi ja avustamiseksi. He siirtyivät Floridaan Houstonista, ja joutunevat nyt siirtymään Meksikoon.
Netanyahu tapasi viime viikolla tehdyn matkansa aikana Meksikon presidentti Enrigue Pena Nieton kertoen silloin Israelin sydämen olevan meksikolaisten tukena päätettyään 10-päivän vierailu-matkansa Latinalaisessa Amerikassa ennen suunnistamista New Yorkiin YK:n 72. istuntokauden avajaisiin. https://www.timesofisrael.com/israel-to-dispatch-rescuers-aid-after-quake-devastates-mexico/

03. USA:n presidentti Donald Trump muistutti puheessaan YK:n yleis-kokouksessa, että USA:n pyrkimyksenä on itsenäisyyden korostaminen – kuten sen tulisi olla jokaisen maan kohdalla – painottaen vaaliteemassaan julistamaansa iskulausetta: "Make America great again", tehdään Amerikka suureksi jälleen.
Ensimmäisessä julkisessa puheessaan kansainvälisen forumin edessä Trump osoitti kärkevimmän kritiikkinsä Iranille ja PohjoisKorealle kutsuen niitä "roistovaltioiksi", jotka uhkaavat globaalia tasapainoa.
Hän sanoi odottavansa suorasukaista politiikan muutosta.
PohjoisKoreaa hän kutsui erikseen "rikollisjoukkioksi "toteuttaen ydinohjelmaa, joka uhkaa koko maailmaa mielikuvituksellisella ihmishenkien menetyksellä. Sen presidenttiä Kim Jong Unia hän nimitteli "rakettimieheksi", joka etsii itsemurhaa pyrkiessään hankkimaan ydinkärjillä varustettua ballistisen ohjuksen teknologiaa. "Jos USA pakotetaan puolustamaan itseään tai liittolaisiaan, meillä ei liene muuta vaihtoehtoa kuin tuhota PohjoisKorea kokonaan" hän varoitti.

Iranin islamilaista tasavaltaa presidentti Trump kutsui taloudellisesti köyhdytetyksi ja murhanhimoiseksi kansaksi, jonka tärkein vientiartikkelit ovat väkivalta, verenvuodatus ja kaaos. "Iranin hallitus naamioituu demokratian väärän naamion taakse" Trump totesi. Iranin kanssa neuvotellusta JCPOA sopimuksesta kutsuen sitä hämmennykseksi Yhdysvalloille luvaten, "ettei tämä ole viimeinen kerta, kun kuulet siitä". "Emme voi hyväksyä sopimusta, joka antaa peiton lopullisena päämääränään ydinohjelman rakentaminen. On korkea aika koko maailman vaatia Iranin hallitusta lopettamaan hänen kuolemaan ja tuhoon johtavan pyrkimyksensä".
Presidentti Trump on viime päivinä useasti esittänyt olevansa valmis muuttamaan USA:n sitoutumista ydinsopimukseen, luultavasti kiistäen IAEA:n antaman vakuutuksen Iranin sopimusehtojen noudattamisesta USA:n lain mukaisesti ehkä jo ensi kuussa, mikä antaisi USA:lle mahdollisuuden pysyä JCPOA-sopimuksen sisällä samalla aloittaen kongressin sisäisen keskustelun sen eduista ja haitoista.
Netanyahu sanoi journalisteille keskustelleensa kysymyksestä Trumpin kanssa esittäen samalla Israelin laatiman selkeän esityksen harkittavaksi: Joko peruuta se tai muuta.
Trumpin varovaisuuteen vaikuttavat sopimuksen toisten allekirjoittajamaiden – Ranska, Englanti, Saksa, Kiina ja Venäjä – usko JCPOA-sopimuksen erinomaisuuteen huomioimatta "sunset"
(auringonlasku) vuosista eli sopimuksen jälkimmäisestä osasta, joka antaa Iranille oikeuden nostaa ydininfrastruktuurinsa tasoa teollisuuden tarpeita varten. Etenkin Ranskan tuore presidentti Emmanuel Macron – edustaen Ranskan perinteitä USA:n vastustamisessa – ilmaisi haluttomuutensa aloittaa neuvotteluja sopimuksen muuttamiseksi.
Presidentti Trump viittasi puheessaan Iranin toistamiseen esittämiin uhkauksiin Israelin ja USA:n tuhoamisesta. Hän vertasi Iranin politiikkaa väkivaltaisiin äärijärjestöihin siihen, miten arabimaitten politiikka on muuttumassa edistykselliseksi. Hän viittasi toistuvasti radikaaliin islamin terrorismiin uhkana sekä Yhdysvalloille ja Israelille että koko maailmalle. Myös niitä tukevat voimat ovat hänen hallituksensa vihollisia.
Israelin pääministeri Sara-vaimonsa kanssa sekä Israelin USA:n ja YK:n lähettiläät seurasivat kiinteästi Trumpin puhetta. http://www.jpost.com/International/WATCH-LIVE-US-President-Donald-Trump-addressed-the-UN-General-Assembly-505519

Trumpin puheen arvioinnissa on huomioitava, ettei hän maininnut Lähi-Idän rauhanaloitteista, mikä on merkittävä muutos edellisiin. Hän ei tunnusta vielä heittäneensä kirvestä kaivoon, vaan sanoo uskovansa mahdollisuuksien jopa parantuneen saada vuosi-kymmenet USA:n politiikka häirinneeseen Israelin ja arabien väliseen konfliktiin "lopullinen niitti".
Toiseksi Trumpin hallituksen tulee kuunnella entistä tarkemmin Kiinan ja Venäjän mielipiteitä, koska niiden taloudellinen ja soti-laallinen mahti on kasvanut USA:n kustannuksella. Kiina ilmoittaa tukevansa USA:ta, jos PK aloittaa sodan, mutta PK:ta jos USA on aloittava puoli. Venäjän kiinnostus on etupäässä Euroopassa, jossa se pitää suuria sotaharjoituksia ItäEuroopan NATO-maiden Vito, Latvia ja Viro rajojen tuntumassa unohtamatta Kauko Itää.
04. Pääministeri Netanyahu kiitteli puheessaan YK:n yleiskokouksessa myöhään tiistai-iltana Israelin aikaa kovin ylistelevin sanoin "hyvää ystäväänsä" presidentti Trumpia, joka on "täydellinen vastakohta Obamalle, joka heitti Israelin kerran jos toisenkin bussin alle", kuten USA:ssa sanotaan. Ehkä Bibin olisi syytä muistaa Trumpin mielilause, joissa Amerikka on ensi sijalla. "Politiikassa ei ole ystäviä, vain intressejä", sanoi Henry Kissinger aikoinaan.

Netanyahu keskittyi puheessaan esittämään ns. sunset-osaan
JCPOA-sopimuksessa todeten: "Kun auringonlasku saapuu, synkkä varjo laskeutuu Lähi-Idän ja koko maailman ylle, koska sopimus sallii Iranin rikastavan uraania teollisessa mitassa, asettaen sen ydinaseiden massiivisen arsenaalin kynnykselle". Hän varoitti, että PohjoisKorean kanssa aiemmin solmittujen sopimusten epäonnistuminen tulee toistumaan Iranin kysymyksessä. Hän toisti usein esittämänsä vaatimuksen JCPOA-sopimuksen mitätöimiseksi tai muuttamiseksi radikaalisti. Hän vaati "Iranin vastaisten pakotteiden tuntuvaa koventamista, kunnes Iran suostuu täysin romuttamaan ydinasemahdollisuutensa".
Hän väitti sopimuksen vain kiihdyttäneen Iranin sekä ballististenohjusten että ydinaseohjelman rakentamista Lähi-Idässä. "Monet uskoivat lapsellisesti sopimuksen maltillistavan Irania, ja saattavan sen vastuuntuntoiseksi jäseneksi kansainvälisillä areenoilla". Varoitin heitä, että Iran on kuin nälkäinen tiikeri, joka vapautettuna häkistään alkaa syödä kansoja, eikä rakentaa niitä, ja siten Iran toimii".
Netanyahu kuitenkin painotti, että "hänen kritiikkinsä kohdistuu Iranin mullah-hallitukseen, ei Iranin kansalaisiin, jotka ovat ystäviämme". Hän nosti esiin Israelin ponnistelut luoda hyviä suhteita moniin maihin, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Kauko idässä ja arabimaissa, joista yhä useampi on alkanut kysellä harjoittamansa Israelin vastaisen politiikkaansa mielekkyyttä. Esimerkkinä voidaan mainita Bahraien, jonka Emiiri antoi kansalaisilleen vapaat kädet vierailla Israelissa. Netanyahun aloittama lähentymispolitiikka on tuonut paljon arvostusta ja asenteiden muuttamista maissa, jotka aiemmin äänestivät YK:ssa ja sen elimissä kyselemättä arabimaiden mukana Israelia vastaan.
Netanyahu kertoi puheessaan Israelin salaisen palvelun
paljastaneen ja estäneen kymmenien terrori-iskujen toteutumisen ympäri maailman. Hän on itse osallistunut lukuisiin keskusteluihin terrorin estämiseksi eri puolilla maailma, hän kertoi. Hän totesi leikitellen, ettei hän ole vieraillut Antarktikalla, mutta on kuullut, että pingviinitkin erottavat hyvän ja pahan, mutta eivät mustaa valkoisesta. Mikseivät siis ihmiset, luomakunnan kruunut?
Netanyahu puuttui puheessaan myös YK:n alaisten instituutioiden kuten UNESCO:n toimintaan, joka "syyllistyy pahempaan kuin vain väärien uutisten levittämiseen, sillä se vääristää historiaa tehden päätöksiä virheellisten tai väärennettyjen dokumenttien pohjalta". Hän kuitenkin alkaa nähdä valoa vuosikymmenien pimeyden jälkeen presidentti Trumpin aloittaman puhdistusohjelman kautta. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-blasts-iran-deal-at-un-speech-urges-world-to-fix-it-or-nix-it/

05. UUTISIA LYHYESTI
• Meksikon maajäristyksen uhrien lukumäärä on noussut ja on nyt 248, niistä 21 lasta. Alakoulun luhistuessa sen raunioista on löydetty menehtyneitä opiskelijoita. 30 lasta ja 8 aikuista on edelleen kadoksissa luhistuneen rakennuksen sisällä. https://www.timesofisrael.com/mexico-quake-death-toll-surges-to-224-including-21-children/
• Kuusi USA:n juutalaista senaattoria kehottaa kirjeessään pääministeri Netanyahua toteuttamaan suunnitelman, jolla toteutetaan uskonnollinen pluralismi Jerusalemin Länsimuurin edustalla. Nykyinen tilanne on kehittynyt melkein kaaosmaiseksi ultraortodoksien vaatiessa täydellistä sekä sukupuolten että eri uskonnollisten juutalaisryhmien erottamista toisistaan. Hallitus kieltäytyi toteuttamasta suunnitelmaa vastoin korkeimman oikeuden kehotusta. Senaattorit vastustavat myös käännytyslakia. https://www.timesofisrael.com/7-jewish-us-senators-urge-netanyahu-to-implement-western-wall-deal/
• Israelin poliitikot reagoivat sekavasti Bibin YK:n puheeseen; Yair Lapid piti puhetta erinomaisena; Sionistisen Unionin Hilik Bar, joka johtaa Knessetin 2 valtion painistusryhmää, sanoi hyväksyvänsä jokaisen sanan; Sionistien Unionin Yoel Hasson ei ollut innostunut puheesta. Hän väitti, ettei Bibillä ole ohjelmaa, näkyä eikä suuntaa. Hän sanoi Bibiä poliittiseksi pelkuriksi, joka menetti oivan tilaisuuden; Meretzin Ilan Gilon kehotti Bibiä ennen Amtarktikan matkaansa vierailemaan psykiatrisessa sairaalassa, mikä olisi vähemmän näyttävä mutta ajankohtaisempi kohde. Hän ei näe itään väärää siinä, että UNESCO hylkää juutalaisten suhteet Hebroniin ja pitää sitä palestiinalaisten perinne kohteena. Missähän muslimit olivat 3000 vuotta sitten, kun David pystytti kuningasistuimensa Hebroniin? http://www.jpost.com/Israel-News/Israeli-and-world-politicians-respond-to-Netanyahus-UN-speech-505567
• Knessetin oikeustiimi ilmoittaa oikeudelle, että Israelilla on kaikki oikeudet laatia harkinnanvaraisia, valittuja lakeja Juudean ja Samarian asukkaille, Oikeuden on vaikea niellä sitä, että Knessetin lailla laillistettaisiin juutalaisten 4000 ilman tarvittavia lupia rakentamaa kotia. Laki koskisi taannehtivasti laittomiksi määriteltyjä asuinrakennuksia. http://www.jpost.com/Israel-News/Knesset-can-legislate-for-West-Bank-legal-team-tells-High-Court-505551
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias 23 -35; Suolameri 26 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta; huomenna lähes sama kuin tänään. Aurinkoinen kirkas tai hämyinen sää jatkuu. https://www.wunderground.com/cat6/maria-headed-catastrophic-hit-puerto-rico-st-croix, http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4900826/Fluctuations-solar-wind-seed-massive-space-hurricanes.html, http://www.dailymail.co.uk/news/article-4901364/New-Zealand-rocked-strong-6-1-magnitude-earthquake.htmlTuesday, September 19, 2017

UUTISTAUSTOJA XX

Uutistaustoja XX
01. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu tapasi tänään USA:n presidentti Donald Trumpin YK:n 72. yleiskokouksen avajaisten yhteydessä New Yorkissa. Tapaaminen näiden kahden kansan-johtajan välillä oli neljäs Trumpin presidenttikaudella. Netanyahu halusi keskustelle Trumpin kanssa nimenomaan Iranin tapauksesta, ja mitä tulisi tehdä kv. JCPOA sopimuksen kanssa, jota Bibi kutsuu huonoksi ja Trump kauheaksi. Netanyahin resepti on yksioikoinen: peruuta se, tai ainakin muuta sitä perusteellisesti. Trump on esittänyt jullisuudessa samankaltaisia mielipiteitä, mutta nyt hänen sydämellään oli etusijalla Israelin ja PA/PLO:n arabien välinen rauhansopimus. Trump ei ole ilmaissut kantaansa kahden valtin periaatteeseen, vaan vihjaa, että hän tyytyy siihen, mitä osapuolet sopivat keskenään. Netanyahu sanoi Herzlian puheessaan vuosia sitten kannattavansa kahta valtiota. Trump vihjailee, että olosuhteet ovat nyt myönteisiä sopimuksen saamiseksi.
Sekä Trump että Netanyahu puhuvat yleiskokouksessa, ja niiden sisällön uskotaan selvittävän tilannetta. Myös PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas puhuu yleiskokouksessa, jota Abbas luonnehtii etukäteen tärkeäksi. Mielenkiinto kohdistuu vain siihen, onko hän pystynyt siivoamaan aiemmissa puheissaan esitettyjä valheellisia syytöksiään.
Rauhankeskusteluja on pahoin häirinnyt se, että Gazaa hallitsevan Hamasin ja Juudean ja Samarian arabialueita hallitsevan PA/PLO välit ovat kehnot. Abbas asetti äskettäin lukuisia rajoitteita (sanktioita) Hamasin hallinnolle, mitkä ovat pahoin huonontaneet ja raunioittaneet Hamasin perustaman hallintokomitean (hallituksen) taloudellista tilannetta.
Kairossa sovitun dokumentin mukaan Hamas romuttaa hallinto-komitean ja suostuu vaalien pitämiseen lähiaikoina. Hamas vaatii, että PA/PLO:n tulee poistaa Hamasin vastaiset sanktiot. Sopimuksessa ei kerrota, kuka tulee johtamaan Hamasin azza-din al-Qassam sotilaallista siipeä. Hamas vaatii, että PA:n tulee vapauttaa pidättämänsä Hamasin jäsenet ennen sopimuksen voimaan tuloa. Egypti avaa Siinain ja Gazan välisen Rafahin terminaalin sitten, kun PA:n virkailijat valvovat sen Gazan puoleista osaa. Yhtenäisyyshallituksen tiellä on vielä monta estettä, mutta opimuse kuitenkin antaa toivoa rauhanprosessin etenemiselle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/235722,

02. USA:n ja Israelin välien lämpenemisestä lienee yhtenä osoituksena sekin, että USA sijoittaa useita tusinoita omia sotilaitaan IDF:n tukikohtaan maan eteläosassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Amerikan lippu liehuu IDF:n tukikohdassa" totesi prikaatinkenraali Zvika Haimovich ilmapuolustusdivisioonan johtaja. "Amerikan ja omien joukkojemme läheisestä yhteistoiminnasta ilma-puolustuksessa johtuen puolustuksen alueella kuten myös ilma- puolustusdivisioonan perusteellisen kokemuksen johdosta oli johdonmukaista, että Amerikan armeijan ensimmäinen pysyvä tukikohta perustetaan ilmapuolustuskoulun tiloihin".
Haimovich kutsuu tilaisuutta jännittäväksi ja historialliseksi, sillä se osoittaa pitkään jatkuneen strategisen osallisuuden armeijoiden ja niiden osastojen välillä ja tulee lisäämään yhden tason Israelin valtion turvallisuudelle puolustaessaan ohjusiskujen tulta vastaan.
Useita tusinoita amerikkalaisia sotilaita tullaan sijoittamaan Israelin eteläosassa sijaitsevaan tukikohtaan, jossa heillä tulee olemaan kaikki tarvittavat laitokset pysyvää asumista varten.
Haímovich ei halunnut puuttua yksityiskohtiin, vaan selitti, että tärkeintä siinä on se, että he ovat sotilaita eivätkä siviilejä. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/IDF-US-Army-celebrate-inauguration-of-first-American-base-in-Israel-505452

03. NETANYAHU tapasi New Yorkissa monien muiden ohella Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin, ja kuvista päätellen he tulivat erinomaisesti toimeen keskenään, nauroivat yhteisille vitseille ja jopa syleilivät toisiaan. Egyptin presidentti on yhä enemmän alkanut kiinnostua Hamasin ja Fatahin lähentymisestä, sillä Gäzä tuottaa Egyptille paljon päänvaivaa. ISIS:n joukkoja valuu Gazan tunnelien kautta Siinaille, jossa ne liittoutuvat sinne jo tukikohtiaan perustaneiden Al-Qaidan ja iS:n joukkojen kanssa. Netanyahu ja Sisi tapasivat toisensa maanantia-iltana Palace hotellissa New Yorkissa.
He keskustelivat alueellisista kysymyksistä, kuten PM:n kanslia kertoi. Sisi ilmoitti olevansa valmis avustamaan ponnisteluissa rauhan saavuttamiseksi Israelin ja PA: n välille ja lisäämään osallistumistaan rauhankeskusteluihin. http://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/Sisi-tells-Netanyahu-he-wants-to-assist-Israel-Palestinian-peace-efforts-505502

04. Dayed Abdolrahim Moussavi, joka toimii Iranin tasavallan armeijan komentajana, julkisti entistäkin uhkaavamman lausunnon juutalaisvaltiota vastaan muutamaa tuntia ennen Benyamin Netanyahun pitämää puhetta YK:n 72. yleis-kokouksessa. Bibi oli jo alustanut sitä tavatessaan presidentti Trumpin, mutta nyt se annettiin suoraan uhkan lähteestä.

"Me tulemme tuhoamaan sionistisen kokonaisuuden salaman nopeudella ja siten lyhentäen sitä 25 vuoden aikaa, joka sillä vielä on jäljellä" viitaten Iranin ylimmän kaitsijan Khamenein antamaan ennustukseen neljännesvuosisadasta, minkä hän antoi Israelille.
"Varoitan sionistista yhteisöä tekemään mitään typeriä liikkeitä Iranin tasavaltaa vastaan, Jokainen typerä toimi tulee kääntämään Tel Avivin ja Haifan tuhkaksi", Moussavi uhkaili.
Iranin news agencyn mukaan Moussavi tarkoitti israelilaista virkailijaa, joka antoi "vastuuttomia lausuntoja koskien Iranin osallistumisesta Syyrian konfliktiin".
http://www.jpost.com/Israel-News/Iranian-General-We-will-turn-Tel-Aviv-and-Haifa-into-dust-505406

05. KARIBIANMEREN saaret saivat jo enemmän kuin isän kädestä -kurittaja kun oli IRMA – varustautuu sikäli kuin paljon on tehtävissä uuden uhkan lähestymisestä. Irman hameen helmoissa roikkunut Jose eksyi Irman riistäytyessä tunnustelemaan Floridan länsirannikkoa, eikä Jose ole vieläkään selvillä suunnastaan, kunhan vain kastelee USA:n itärannikon kaupunkeja.
Uusi uhka on nimeltään MARIA, joka on nopeasti kohentunut kategoriaan viisi. Se tulee runtelemaan lopullisesti meren saaria, tähdäten Puerto Ricoon ennen heittäytymistään ehkä Meksikonlahdelle.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4894198/Hurricane-Maria-heads-battered-Carib-islands.html

Kastel 19.09.2017
GavrielSunday, September 17, 2017

SUNNUNTAI 17.09.2017

SUNNUNTAI 17.09.2017
01. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu jatkaa voittoisaa matkaansa Amerikassa. Voitettuaan ennakkoluuloiset odotukset Israelin ja semitismin vastaisuuden noususta Euroopassa ja Amerikassa hän koki hämmästyttävän lämpöisiä tunteita Argentiinan, Paraguain, Colombian ja viimeiseksi Meksikon johtajien taholta, joiden kanssa Israel solmi uusia sopimuksia suhteiden edelleen kehittämiseksi. JP:n kolumnistit viittaavat pahansuovasti asepalvelun jälkeiseen traumaan matkustamalla kaukaisiin meihin henkisen tasapainonsa palauttamiseksi Bibin kotoisten oikeustoimien jahdatessa häntä ja hänen perhettään, etenkin Sara-voimia ja Yair-poikaa. Joittenkin on vaikea alistua siihen, että Netanyahu on maailmanluokan diplomaatti ja etteivät hänen kuvionsa rajoitu paikallisiin oloihin.

Netanyahu jatkaa voittoisaa vierailuaan Amerikassa rantautumalla Yhdysvaltoihin, ja siellä New Yorkiin. Hänen vierailunsa ei kuitenkaan merkitse tuhoa ja kuolemaa, kuten Harley ja Irma sekä vielä uhkaavan lähellä itärannikkoa heiluva hurrikaani Jose.

PÄÄMINISTERI Netanyahu puhuu YK:n yleiskokouksessa tiistaina, päivää ennen kuin Jose päättänee vierailustaan New Yorkiin.
Netanyahu tapaa USA:n presidentti Donald Trumpin maanantaina. Bibi halunnee keskustella hyvän ystävänsä Trumpin kanssa ennen linjapuhettaan YK:n yleiskokouksen 72. istunnossa.
Israelin TV2:n raportin mukaan Netanyahu valmistelee erityistä formulaa, jolla presidentti Obaman hallituksen johdolla v. 2015 neuvoteltu kansainvälinen Iranin ydinteollisuutta rajoittava JCPOA sopimus joko peruutetaan tai ainakin muutetaan merkittäviltä osiltaan. Netanyahu vihjaili aiemmin viikolla, että Israel haluaa kaksi vuotta vanhan sopimuksen – joka tarjoaa sanktioitten keventämistä, mikäli Iran osoittaa noudattavansa sopimuksen ehtoja – muotoilemiseksi uudelleen tai peruutettavaksi.
"Meidän asenteemme on selkeä: Tämä on paha sopimus, joko peruuta se tai korjaa se. Tämä on meidän asenteemme" hän totesi tiistaina Buenos Airesissa Latinalaisen Amerikan matkansa aikana. Hän kiisti USA:n virkailijain esittämät arviot, että Israel ja Saudi Arabia olisivat luopuneet vaatimuksistaan sopimuksesta ja
kannattaisivat nyt sen pysyttämistä voimassa. Perjantaina julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Netanyahu keskittyy puheessaan YK:n yleiskokouksessa JCPOA:n ohella Israelin omaksumaan asenteeseen, ettei se tule sietämään Iranin ja Hizbullahin aseellisia joukkoja Israelin pohjoisrajan tuntumassa Syyriassa, jonka sisällissotana alkanut mutta kansainväliseksi konfliktiksi laajentunut raaka sota on kestänyt, lähes 7 vuotta ja vaatinut arviolta puoli miljoonaa uhria ja miljoonia pakolaisia.

Presidentti Trump ja Netanyahu ovat tavanneet toisensa kolme kertaa ennen maanantain tapaamista New Yorkissa. Netanyahu matkusti Washingtoniin helmikuussa tavaten Trumpin Valkoisessa Talossa, sekä kaksi kertaa toukokuussa Trumpin Israeliin tekemän vierailun aikana. Trump tapasi vierailunsa aikana PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmouid Abbasin Betlehemissä, missä Trump syytti Abbasia suoraan kasvoista kasvoihin valehtelusta.
Valkoinen Talo siirsi torstaina joitakin Iranin vastaisia sanktioita, mutta asetti samalla uusia koskien 11 yhtiötä ja yksilöitä syyttäen niitä cyber-hyökkäyksistä USA:n pankkeja vastaan. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-present-trump-with-specific-plan-to-nix-iran-nuke-deal/

02. IRANIN Vallankumouskaartin valvoman ilmailualan ja ohjus-teollisuusohjelman johtaja kenraali Amir Ali Hajizadeh kehui äskettäin, että Iran on ottanut käyttöönsä valtavan tuhovoiman omaavan ohjuksen, jota Amerikassa kutsutaan nimellä Mother Of All Bombs, lyhyesti MOAB, maailman suurin ei-ydinpommi.
Kenraali Hajizadeh kertoi valtion valvoman FARS News haastattelussa perjantaina, että "Iranin ilmavoimien ja Islamilaisen Vallankumousarmeijan yleiskomennuskunnan (IRGC) esityksestä Iranin Puolustusteollisuusjärjestö valmisti 10 tonnin pommin".
"Nämä pommit ovat nyt käytettävissämme ja ne voidaan laukaista Ilyushin-lentokoneesta. Ne ovat erittäin tuhovoimaisia" hän kertoi viitaten amerikkalaisten valmistamaan GDU 43 Massive Ordnance Air Blast Bomb, eli MOAB (Mothet Of All Bombs), jossa on 11 tonnia räjähteitä. USA:n ilmavoimat käyttivät sitä Afganistanissa tuhoten syvällä maa alla olleen tunnelikompleksin ja surmaten 36 Islamin Valtion taistelijaa.
Kenraali Hajizadeh totesi Amerikan ja muiden maiden tulleen Irakiin ja Syyriaan hajottaakseen ne, mutta se, mitä todella tapahtui, oli Iranin tahdon mukainen. Hänen uskotaan viitanneen niihin aluevoittoihin, joita Syyrian hallituksen ja useitten aktiivisina molemmissa maissa toimivat shia-taistelijat ovat saavuttaneet IS:n joukkojen perääntyessä. Hän kehui, ettei maailmassa ole IRGC:n armeijan veroista armeijaa.
Tieto suuren pommin rakentamisesta tulee kriittiseen aikaan, USA:n harkitessa uusista sanktioista tai JCPOA:n peruuttamisesta. Presidentti Trump voi ilmoittaa asiasta puheessaan YK:n yleiskokouksessa. Trumpin kansallisen turvalisuuden neuvonantaja H R McMaster totesi perjantaina, että Iran tulee oleman Netanyahun ja Trumpin keskustelun keskeinen aihe. https://www.timesofisrael.com/iranian-revolutionary-guard-commander-says-it-has-father-of-all-bombs/, https://www.timesofisrael.com/tehran-denies-reports-of-planned-zarif-tillerson-meeting-in-ny/.

03. Terrorijärjestö Hamasin poliittinen johto ilmoitti sunnuntai-aamuna hyväksyneensä PA:n aiemmin asettamat avainehdot, joihin kuuluvat vallan jakaminen Gazassa sekä kansallisten vaalien järjestäminen Gazassa ja Juudean ja Samarian PA:n valvomilla alueilla. Edellisen yön aikana julkistetussa lausunnossa Hamas viittaa "Egyptin tarjoamiin etuihin sekä sen haluun lopettaa kiista sovinnon saavuttamiseksi perustuen haluumme saavuttaa kansallinen yhtenäisyys".

Varovaisesti muotoillusta lausunnosta huolimatta edessä on useita ongelmia, jotka tulee ratkaista.
Hamasin tulee hajottaa perustamansa hallintokomitea, joka on toiminut Hamasin hallituksena Gazassa. Gazan ja Länsirannan hallinto ovat olleet täysin erillään Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007. Hamas on käynyt 3 sotaa Israelia vastaan, ja se on taloudellisesti kansainvälisen saarron alainen, mikä on saattanut se talouden kestämättömäksi, vaikka PA:n talous on tuskin
paremmassa kunnossa korruption ja suosikkijärjestelmän vuoksi. Lausunnossa ei mainita, miten Egyptin sovittelema vallanjako Hamasin ja Mohammad Dahlanin kesken toteutuu.
Hälventääkseen Egyptin pelkoja Hamasin ja IS:n yhteistoiminnasta Hamas on lisännyt vartioitaan Siinain vastaisella rajallaan.
Sopimuksen mukaan Egypti avaa Rafahin rajaterminaalin, mutta Egypti ilmoitti aiemmin, että raja avataan vasta PA:n ottaessa vastuun terminaalin valvonnasta Gazan puolella. https://www.timesofisrael.com/hamas-says-it-accepts-abbass-reconciliation-demands/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Kulttuuriministeri Miri Regev lupaa vallankumousta valtion filmiteollisuudelle vuosittaisten avustusten jakamisessa. Kieltäydyttyään osallistumasta Ophir-palkintojen jakoon ja katkerasti kritisoituaan Foxtrot elokuvaa, ministeri Regev lupaa uudistaa koko tukijärjestelmän. Hän valittaa, että apurahojen jaossa on unohdettu juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa, arabit sekä ortodoksijuutalaiset. Miri Regev vastustaa ehdottomasti valtion tuen jakamisen filmituotteille, joissa kyseenalaistetaan Israelin oikeus olla olemassa, tai joissa räikeän valheellisesti syytetään Israelia. https://www.timesofisrael.com/regev-vows-to-revolutionize-state-funding-for-films/
• Lontoon junapommia tutkineet asiantuntijat ovat havainneet, että vaikka junassa räjäytetty, sankoon sullottu pommi oli karkean koritekoinen, se osoittaa korkeaa ammattitaitoa, muistuttaen IS:n käyttämiä pommeja. Lisäksi asiantuntijat toteavat, ettei pommi syttynyt kaikilta osiltaan. Jos se olisi toiminut, kuten oli tarkoitus, se olisi aiheuttanut kymmeniä kuolonuhreja. Haavoittuneiden lukumäärä on nyt 29. Poliisi sanoo pidättäneensä pääepäillyn, mutta etsii edelleen iskuun osallistuneita. https://www.timesofisrael.com/uk-experts-say-london-bomb-didnt-detonate-properly-couldve-left-dozens-dead/
• Israelin labourpuolueen tuore puheenjohtaja Avi Gabbay syyttää, että opetusministeri Bennettin ja oikeusministeri
Shakedin laatima suunnitelma korkeimman oikeustoimen ja lakiasäätävän Knessetin välien uudelleen järjestäminen tulisi tuhoamaan oikeuslaitoksen itsenäisyyden. Esityksen laatijat ovat Jewish Home jäseniä. Esitystä tukee talous-ministeri Moshe Kahlon. Bennett ja Shaked sanovat, että esityksen tarkoituksena on vahvistaa perustuslaillisia oikeuksia sekä rajoittaa ilman vaaleja nimitettyjen korkeimman oikeuden tuomarien valtaa, jonka he ovat kaapanneet katsoen oikeudekseen peruuttaa Knessetin kansanedustajien laatimia lakeja. Gabbay vakuuttaa vastustavansa esitettyä Netanyahun hallituksen tukemaa uudistusta, sillä oikeuslaitoksen tulee säilyttää itsenäisyytensä tehdessään päätöksiä. Hän ei tiedosta tai halua tiedostaa, että Israelin oikeuslaitos korkeinta oikeutta myöten on vahvasti politisoitunut, ja että sen itsenäisyys on syvästi kyseenalainen, kuten oikeisto sanoo. https://www.timesofisrael.com/labor-head-shaked-bennett-proposal-will-destroy-independence-of-judiciary/
• Kurdien johtamat Syyrian Demokraattiset joukot syyttävät, että venäläiset koneet tekivät ilmaiskun Syyrian itäosassa äskettäin IS:n miehityksestä vapautettuun Deir Ezzorin kaupunkiin. USA:n tukemat joukot sanovat, että iskussa haavoittui kuusi taistelijaa. Syyrian ihmisoikeusjärjestö Lontoossa ei pystynyt vahvistamaan, olivatko koneet venäläisiä vai syyrialaisia. Syyrian hallituksen joukot, joita tukevat Venäjä ja Iran, ovat kiihdyttäneet iskujaan maan keskiosissa puhdistaakseen siellä vielä olevat IS:n valvomat alueet. Syyrian ja Venäjän sotilaspoliisit partioivat 02.09. vapautetun Okeirbatin kaupungin autioita katuja. https://www.timesofisrael.com/russian-airstrike-hits-us-backed-fighters-in-syria-wounding-6/
• Visa kaikkialla kansainvälisessä kilpailussa 2 israelilaista startup yhtiötä saivat ensipalkinnon kolmesta. Voittaja-yhtiöt ovat erityisen kiinnostuneita rahoituksesta sekä valuutanvaihdosta turisteille että suunnittelemaan omia matkareittejään. Valuutanvaihdon digitalisoiminen tuo uusia mahdollisuuksia, mutta kansainvälinen valuutan-vaihto ei ole vielä digitaalinen, mikä on selvä puute. https://www.timesofisrael.com/israeli-startups-shine-at-visas-everywhere-initiative-competition/
USA on ottanut asiakseen muuttaa YK:ssa käytännöksi kehittynyt Israelin boikotoinnin ja syrjiminen. USA:n hallituksen korkea virkailija sanoi, että keskeinen agenda on YK:n ihmisoikeusneuvoston epäreilu toiminta Israelin vahingoksi. Agendaa johtaa USA:n varapresidentti Mike Pence. Varapresidentti kehottaa keskustelujen aikana muuttamaan suhtautumista Israeliin ja varoittaa samalla, että USA voi ottaa epämiellyttäviä askeleita sen toteutumiseksi, mikäli selkeää muutosta ei tapahdu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/235614
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -29; Tiberias 22 -36; Suolameri 26 -36; Eilat 25 -
38. Huomenna lämpötila nousee parin asteen verran.

Hurrikaani Irma möyhensi Barbudan saaren
asumis- kelvottomaksi ensimmäisen kerran 4000 vuoteen .
http://www.ancient-origins.net/news-general/hurricane-irma-
leaves-island-barbuda-uninhabited-first-time-4000-years-
008798?nopaging=1.

.