UUTISTAUSTOJA XX

Uutistaustoja XX
01. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu tapasi tänään USA:n presidentti Donald Trumpin YK:n 72. yleiskokouksen avajaisten yhteydessä New Yorkissa. Tapaaminen näiden kahden kansan-johtajan välillä oli neljäs Trumpin presidenttikaudella. Netanyahu halusi keskustelle Trumpin kanssa nimenomaan Iranin tapauksesta, ja mitä tulisi tehdä kv. JCPOA sopimuksen kanssa, jota Bibi kutsuu huonoksi ja Trump kauheaksi. Netanyahin resepti on yksioikoinen: peruuta se, tai ainakin muuta sitä perusteellisesti. Trump on esittänyt jullisuudessa samankaltaisia mielipiteitä, mutta nyt hänen sydämellään oli etusijalla Israelin ja PA/PLO:n arabien välinen rauhansopimus. Trump ei ole ilmaissut kantaansa kahden valtin periaatteeseen, vaan vihjaa, että hän tyytyy siihen, mitä osapuolet sopivat keskenään. Netanyahu sanoi Herzlian puheessaan vuosia sitten kannattavansa kahta valtiota. Trump vihjailee, että olosuhteet ovat nyt myönteisiä sopimuksen saamiseksi.
Sekä Trump että Netanyahu puhuvat yleiskokouksessa, ja niiden sisällön uskotaan selvittävän tilannetta. Myös PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas puhuu yleiskokouksessa, jota Abbas luonnehtii etukäteen tärkeäksi. Mielenkiinto kohdistuu vain siihen, onko hän pystynyt siivoamaan aiemmissa puheissaan esitettyjä valheellisia syytöksiään.
Rauhankeskusteluja on pahoin häirinnyt se, että Gazaa hallitsevan Hamasin ja Juudean ja Samarian arabialueita hallitsevan PA/PLO välit ovat kehnot. Abbas asetti äskettäin lukuisia rajoitteita (sanktioita) Hamasin hallinnolle, mitkä ovat pahoin huonontaneet ja raunioittaneet Hamasin perustaman hallintokomitean (hallituksen) taloudellista tilannetta.
Kairossa sovitun dokumentin mukaan Hamas romuttaa hallinto-komitean ja suostuu vaalien pitämiseen lähiaikoina. Hamas vaatii, että PA/PLO:n tulee poistaa Hamasin vastaiset sanktiot. Sopimuksessa ei kerrota, kuka tulee johtamaan Hamasin azza-din al-Qassam sotilaallista siipeä. Hamas vaatii, että PA:n tulee vapauttaa pidättämänsä Hamasin jäsenet ennen sopimuksen voimaan tuloa. Egypti avaa Siinain ja Gazan välisen Rafahin terminaalin sitten, kun PA:n virkailijat valvovat sen Gazan puoleista osaa. Yhtenäisyyshallituksen tiellä on vielä monta estettä, mutta opimuse kuitenkin antaa toivoa rauhanprosessin etenemiselle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/235722,

02. USA:n ja Israelin välien lämpenemisestä lienee yhtenä osoituksena sekin, että USA sijoittaa useita tusinoita omia sotilaitaan IDF:n tukikohtaan maan eteläosassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Amerikan lippu liehuu IDF:n tukikohdassa" totesi prikaatinkenraali Zvika Haimovich ilmapuolustusdivisioonan johtaja. "Amerikan ja omien joukkojemme läheisestä yhteistoiminnasta ilma-puolustuksessa johtuen puolustuksen alueella kuten myös ilma- puolustusdivisioonan perusteellisen kokemuksen johdosta oli johdonmukaista, että Amerikan armeijan ensimmäinen pysyvä tukikohta perustetaan ilmapuolustuskoulun tiloihin".
Haimovich kutsuu tilaisuutta jännittäväksi ja historialliseksi, sillä se osoittaa pitkään jatkuneen strategisen osallisuuden armeijoiden ja niiden osastojen välillä ja tulee lisäämään yhden tason Israelin valtion turvallisuudelle puolustaessaan ohjusiskujen tulta vastaan.
Useita tusinoita amerikkalaisia sotilaita tullaan sijoittamaan Israelin eteläosassa sijaitsevaan tukikohtaan, jossa heillä tulee olemaan kaikki tarvittavat laitokset pysyvää asumista varten.
Haímovich ei halunnut puuttua yksityiskohtiin, vaan selitti, että tärkeintä siinä on se, että he ovat sotilaita eivätkä siviilejä. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/IDF-US-Army-celebrate-inauguration-of-first-American-base-in-Israel-505452

03. NETANYAHU tapasi New Yorkissa monien muiden ohella Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin, ja kuvista päätellen he tulivat erinomaisesti toimeen keskenään, nauroivat yhteisille vitseille ja jopa syleilivät toisiaan. Egyptin presidentti on yhä enemmän alkanut kiinnostua Hamasin ja Fatahin lähentymisestä, sillä Gäzä tuottaa Egyptille paljon päänvaivaa. ISIS:n joukkoja valuu Gazan tunnelien kautta Siinaille, jossa ne liittoutuvat sinne jo tukikohtiaan perustaneiden Al-Qaidan ja iS:n joukkojen kanssa. Netanyahu ja Sisi tapasivat toisensa maanantia-iltana Palace hotellissa New Yorkissa.
He keskustelivat alueellisista kysymyksistä, kuten PM:n kanslia kertoi. Sisi ilmoitti olevansa valmis avustamaan ponnisteluissa rauhan saavuttamiseksi Israelin ja PA: n välille ja lisäämään osallistumistaan rauhankeskusteluihin. http://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/Sisi-tells-Netanyahu-he-wants-to-assist-Israel-Palestinian-peace-efforts-505502

04. Dayed Abdolrahim Moussavi, joka toimii Iranin tasavallan armeijan komentajana, julkisti entistäkin uhkaavamman lausunnon juutalaisvaltiota vastaan muutamaa tuntia ennen Benyamin Netanyahun pitämää puhetta YK:n 72. yleis-kokouksessa. Bibi oli jo alustanut sitä tavatessaan presidentti Trumpin, mutta nyt se annettiin suoraan uhkan lähteestä.

"Me tulemme tuhoamaan sionistisen kokonaisuuden salaman nopeudella ja siten lyhentäen sitä 25 vuoden aikaa, joka sillä vielä on jäljellä" viitaten Iranin ylimmän kaitsijan Khamenein antamaan ennustukseen neljännesvuosisadasta, minkä hän antoi Israelille.
"Varoitan sionistista yhteisöä tekemään mitään typeriä liikkeitä Iranin tasavaltaa vastaan, Jokainen typerä toimi tulee kääntämään Tel Avivin ja Haifan tuhkaksi", Moussavi uhkaili.
Iranin news agencyn mukaan Moussavi tarkoitti israelilaista virkailijaa, joka antoi "vastuuttomia lausuntoja koskien Iranin osallistumisesta Syyrian konfliktiin".
http://www.jpost.com/Israel-News/Iranian-General-We-will-turn-Tel-Aviv-and-Haifa-into-dust-505406

05. KARIBIANMEREN saaret saivat jo enemmän kuin isän kädestä -kurittaja kun oli IRMA – varustautuu sikäli kuin paljon on tehtävissä uuden uhkan lähestymisestä. Irman hameen helmoissa roikkunut Jose eksyi Irman riistäytyessä tunnustelemaan Floridan länsirannikkoa, eikä Jose ole vieläkään selvillä suunnastaan, kunhan vain kastelee USA:n itärannikon kaupunkeja.
Uusi uhka on nimeltään MARIA, joka on nopeasti kohentunut kategoriaan viisi. Se tulee runtelemaan lopullisesti meren saaria, tähdäten Puerto Ricoon ennen heittäytymistään ehkä Meksikonlahdelle.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4894198/Hurricane-Maria-heads-battered-Carib-islands.html

Kastel 19.09.2017
Gavriel







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021