Friday, August 03, 2012

PERJANTAI 3.8.2012


PERJANTAI 3.8.2012


Israelin lehdistö on alkanut suuren kampanjan saadakseen ihmiset uskomaan, että Israelin ainoa mahdollisuus saada Iranin atomipommin valmistus pysäytettyä on odottaa USA:n asioihin puuttumista ja että Israel voisi omin voimin vain viivyttää Iranin projektia pari vuotta. Israelin sisällä on toinenkin mielipide, jonka mukaan Israel ei voi luottaa muihin valtioihin, vaan joutuu itse pitämään huolta turvallisuudestaan. Mielenkiintoista on, että poliitikot luottavat vähemmän muiden poliitikoihin ja enemmän omiin puolustusvoimiin ja puolustusvoimien edustajat ainakin julkisesti ajattelevat päinvastoin. USA:n puolustusministeri Panetta yritti juuri päättyneellä vierailullaan vakuuttaa Israelin päättäjät, että amerikkalaiset eivät anna Iranin päästä atomipommin tuotantoon asti, vaan pysäyttävät sen, kun iranilaiset pääsevät tiettyyn pisteeseen valmisteluissaan. Tiedotusvälineissä arvellaan, että Panetta onnistui ainakin osaksi. Debkafile kirjoittaa, että Iran on pääsemässä lähjtulevaisuudessa 60 prosentin uraanin  rikastus asteeseen (pommiin tarvitaan 80-90 prosenttista) – lisäksi Iran on ruvennut vahvistamaan bunkkereitansa lisäämällä betonia ja kiviä, jotta edes uudet bunkkeripommit eivät voisi niitä tuhota. 

Syyriassa kovat taistelut jatkuvat Aleppossa ja  Damaskoksen eteläosissa. Aleppossa kapinalliset onnistuivat kaappaamaan tankin hallituksen joukoilta, ja käytti tätä hallituksen tukikohtaa vastaan hyökkäykseen. Joidenkin väitteiden mukaan Jarmukin pakolaisleiriä.
Aleppon taistelu on erityisen tärkeä Assadille, koska se on Syyrian talouden keskus ja se sijaitsee lähellä Turkin rajaa, joten sen kautta kapinalliset voisivat kuljettaa aseita ilman vaikeuksia. Syyrian armeija on siirtänyt ilmatorjuntaohjuksia Libanonin rajalle.
Kofi Annan on eronnut YK:n Syyrian lähettilään paikalta ilmeisesti, koska ei saanut mitään aikaan.

Israelissa kehitetty panssarien suoja ohjuksia vastaan nimeltään sadetakki onnistui pysäyttämään panssaria vastaan ammutun ohjuksen. Toivottavasti ehtivät asentamaan näitä kaikkiin panssareihin ennen kuin tulee tositarve.TORSTAI 2.8.2012


TORSTAI 2.8.2012

  1. Syyriassa taistelut jatkuvat: Aleppossa on edelleen kiivaita taisteluita, myös eteläisessä  Damaskuksessa on kuollut kymmeniä ihmisiä – tarkkaa lukua ei vielä tiedetä. USA;n presidentti Obama on antanut käskyn salaiselle palvelulle auttaa kapinallisia.   
  2. USA:n puolustusministeri Panetta kävi neuvotteluja Israelin johtajien kanssa yrittäen      saada nämä antamaan enemmän aikaa talouspakotteille Irania vastaan, mutta ei onnistunut oikein hyvin, vaan Israelin johtajat haluavat voimakkaampia toimia.
  1.  Jerusalemissa on kymmenes homoparaati tänään. Tällä kertaa ultraortodoksit eivät aio osoittaa mieltään paikalla, vaan omalla alueellaan
  2. Eilen loppui korkeimman oikeuden hallitukselle antama aika tehdä uusi laki ultraortodoksien armeijaan menosta, koska lakia ei ole tehty, niin nyt teoriassa näiden pitäisi saada kutsuja armeijaan. Israelissa on yleinen mielipide voimakkaasti ultraortodoksien armeijasta vapauttamista vastaan.   


Wednesday, August 01, 2012

KESKIVIIKKO 1.8.2012


KESKIVIIKKO 1.8.2012


  1. USA:n puolustusministeri Leon Panetta on vierailulla Israelissa. Hän varmaankin on tullut keskustelemaan Iranin tilanteesta, ja mahdollisesta hyökkäyksestä sitä vastaan. Yleisesti arvellaan, että amerikkalaiset haluavat Israelin antavan talouspakotteille enemmän aikaa. Lisäksi ei ole varma, että Obama haluaisi sotaa ennen presidentinvaaleja.
  2. Syyriassa käydään kovia taisteluita Aleppon kaupungissa. Tarkkaa tietoa tilanteesta ei ole, koska ei ole puolueetonta lähdettä, mutta tämä voi olla ratkaiseva taistelu koko sisällissodassa.  Ulkovaltojen osallistuminen Syyrian tapahtumiin on hyvin huolestuttava, koska helposti konflikti voi levitä muihin maihin. Globalresearch kertoo, että Venäjä lähettää 2 laivasto-osastoa Syyrian edustalle sekä 2 divisionan sotilaita. Uusin tieto on, että Assadia vastustavat joukot ovat saaneet ilmatorjuntaohjuksia vaikkakaan ei tiedeta mistä eikä minkä tyyppisiä ne ovat.
  3. Israelilainen firma on keksinyt keinon tehdä potilaan omista kantasoluista luusoluja, joista voidaan rakentaa tarvittava luu.
      4.    Israelissa naispoliisi tekeytyi 12-vuotiaaksi tytöksi keskustelupalstoilla ja sai paljon         
             ikävää huomiota, näin poliisi sai haaviinsa kymmeniä pedofiileja, joita  kuulustellaan
             parhaillaan. Poliisi varoitti vanhempia webissä olevista vaaroista.
  1. Iranin johtaja käski suojata ydinkohteet ja valmistautua sotaan, joka voi puhjeta pian 
  2. Israelissa nostettiin juuri veroja sekä maksuja – debkan mukaan sotakassaa varten.                                      

Sunday, July 29, 2012

SUNNUNTAI 29.07.12


SUNNUNTAI 29.07.12 

1. ASSOSIATED PRESS kertoo tutkimusartikkelissaan, että CIA pitää Israelia pahimpana vastavakoilun maana. Raportin mukaan Israelin turvallisuusjoukot ovat tunkeutuneet CIA:n Israelissa toimivien agenttien koteihin menneen vuosikymmenen aikana. Raportin mukaan Israel on aiheuttanut rikostutkimusten ja kurinpitotoimintojen aloittamista CIA:n agentteja vastaan. Lisäksi raportin mukaan Israelia syytetään CIA:n Syyriassa toimineen tärkeän agentin kuolemasta presidentti Bushin aikana.

RAPORTIN tiivistelmänä voidaan todeta, että CIA katsoo Israelin olevan vaarallisin vastavakoilun uhka Yhdysvaltoja vastaan Lähi Idässä, sekä aiempien että nykyisten CIA:n virkailijoitten mielestä.

Pääministeri Netanyahun kanslian tiedotteessa raporttia kutsutaan vääräksi.
Israelin Washingtonissa toimivan edustajan mukaan Israelin turvallisuus- ja tiedustelujärjestöillä on läheinen, laaja ja jatkuva yhteistyö USA:n vastaavien järjestöjen kanssa. Hän pitää AP:n raportissa esittämiä syytöksiä perusteettomina ja vastoin henkeä ja käytäntöä turvallisuuskysymysten alueella osapuolten välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158362#.UBTEKXVHT-k

2. USA:n republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney matkusti eilen illalla Israeliin osallistuttuaan Lontoon olympialaisten avajaistilaisuuteen. Hänen matkansa alkuosa ei sujunut ollenkaan hyvin antamiensa lausuntojen takia. Hän pahoitti Lontoossa sekä pääministeri David Cameronin että Lontoon pormestarin Boris Johnsonin tunteita epäillessään, etteivät kisojen järjestelyt olleet onnistuneet. Varsinkin Johnsonin reaktio oli kitkerä hänen viitatessaan ”johonkin äijään USA:sta, joka arvostelee heidän valmiuttaan kisoihin” todeten, että kaikki on valmista eikä ole mitään syytä huoleen.

Sitä ennen hänen nimeämätön neuvonantajansa oli Der Spiegelin mukaan todennut, että USA:n ja Suur Britannian välillä vallitsevat erityissuhteet, jotka perustuvat yhteiseen angosaksiseen perintöön, ja että Romney tuntee tämän erityissuhteen erikoisuuden, eikä Valkoinen talo ole aina arvostanut sitä. Lausunto oli annettu The Telegraph-lehdelle, jota AP referoi. Telegraph arvioi artikkelissaan Romneyn neuvonantajan epäkorrektisti vihjanneen presidentti Obaman afrikkalaiseen perintöön, mitä monet arvostelijat pitivät pökerryttävän, törkeän hyökkäävänä.

MITT Romneyn Israelin visiitti on neljäs. Hänen uskotaan vierailullaan pyrkivän vahvistamaan ulkopolitiikan meriittejään, jotka eivät ole mainittavat, ja taivuttamaan USA:n vaikutusvaltaista juutalaisväestöä kannattamaan häntä. Obama ja McCain vierailivat samoin vuonna 2008 Israelissa heinäkuussa ennen presidentin vaaleja, mutta Obama ei ole vieraillut Israelissa presidentin virassa, vaikka hän teki useita vierailuja arabimaihin. Romney on pyrkinyt viestittämään, että presidenttinä hän toimii täysin toisella tavoin kuin Obama.
ROMNEY tapaa pääministeri Netanyahun sunnuntaiaamuna ja paaston loputtua uudelleen illalla Netanyahun tarjoamalla illallisilla.
Päivän aikana hän tapaa presidentti Shimon Peresin, oppositiojohtaja Shaul Mofazin ja Labourin johtajan Shelly Yechimovichin, sekä PA:n pääministerin Salaam Fayadin.
Hänen varainhankintatilaisuutensa siirrettiin paaston takia maanantaiaamuun. Osallistuminen siihen maksaa 50 000 USD/pariskunta. Hänen odotetaan viipyvän tilaisuudessa 45 minuuttia.
Maanantaina puolen päivän aikaan hän matkustaa Puolaan pidettyään ensin King David hotellissaan mediatilaisuuden. http://www.jpost.com/USPresidentialrace/Article.aspx?id=279241

3. IAF saa kaksi uutta Iron Dome patteristoa neljän entisen tueksi. Ne ovat parannettuja versioita edellisistä, jotka ovat vastanneet hyvin niihin asetettuja odotuksia 75-80 %:n eliminoimiskyvyllään lähestyvistä raketeista. Myös uusien torjuntaohjusten kantomatkaa on lisätty nykyisestään, mikä tulee vallitsevaksi 2013 alusta.

UUSIEN patteristojen uskotaan vahvistavan Israelin asemaa potentiaalisen ohjussodan syttyessä Iranin, Syyrian ja niiden etäispesäkkeiden Hizbullah ja Hamas välillä.
Ne asennetaan aluksi reservikäyttöön ja aktivoidaan tarvittaessa.
Kukin patteristo käsittää tutka-aseman ja kolme laukaisualustaa, kussakin 20 Tamar-ohjusta. Niiden alkuperäisenä torjuntaetäisyytenä pidettiin 70 km.
Uusien patteristojen salaisuuksia ei haluta paljastaa, mutta viranomaisen  vihjaavat tarvittavan torjuntaohjus-patteristojen määrän vähenevän niiden ansiosta.

USA:n presidentti Obama allekirjoitti lain, jolla USA antaa 70 miljoonaa USD Iron Dome torjuntajärjestelmän edelleen kehittämistä varten. Obaman tarkoituksena lienee toimia kilpailijansa Romneyn juutalaisia kosiskelevan Israelin matkan vastapainoksi, mutta hänen antamansa varat ovat enemmän kuin tervetulleet. USA:n viranomaiset katsovat lain vahvistavan edelleen USA:n ja Israelin turvallisuusyhteistyötä.
USA:n juutalaisten kannatus Obamalle on nyt 64 %, edellisissä presidentin vaaleissa juutalaisten kannatus hänelle oli 78 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158346#.UBTbiHVHT-k

4. ARABIAN kielinen TV-kanava Al-Mayadeen lähetti ohjelmassaan perjantaina Hizbullahin valmistaman video-ohjelman, jonka se väittää esittävän tilannetta heinäkuun 12. 2006, jossa Hizbullahin pyssymiehet murtautuivat turva-aidan läpi Israelin puolelle, tuhosivat IDF.n partioauton ja lopulta veivät mukanaan joko jo kuolleet tai pahoin haavoittuneet IDF:n sotilaat Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin.
Tämän provokatorisen hyökkäyksen ja sieppauksen johdosta Israel aloitti sotatoimet Hizbullahia vastaan, johon Hizbullah vastasi aloittamalla silmittömän rakettihyökkäyksen Israelin siviiliasutuksia vastaan, mikä ajoi lähes miljoonan ihmisen etelään pois tulilinjalta tai pommisuojiin osan, pääasiassa vanhusten ja sairaiden, pelätessä kotonaan.
Sodassa sai surmansa 165 siviiliä ja sotilasta ja miljardien USD menetykset tuhoutuneina rakennuksina sekä vaurioituneen infrastruktuurin ja metsäpalojen vuoksi.

Videon aitoutta ei ole pystytty verifioimaan, mutta se antaa kuitenkin kuvan, miten helppoa Hizbullahin pyssymiehille oli murtautua turva-aidan läpi, ja miten he onnistuivat pääsemään takaisin saaliineen omalle puolelleen aiheuttaen IDF:lle lisämenetyksiä improvisoidun pelastusoperaation epäonnistuttua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158350#.UBTcbHVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Nimeämätön korkea USA:n virkailija kertoi haaretz.com web-sivun mukaan, että Obaman turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Tom Donilon informoi viime kuussa pääministeri Netanyahua USA:n aikeista Iranin suhteen, joissa sotilaallisen väliintulon mahdollisuus on edelleen ellei entistä voimakkaampana mukana. USA:n hallitus näyttää pelkäävän tosissaan, että Israel voi yrittää lyödä yksin, eikä Obama halua sitä vaalivuonna. http://www.timesofisrael.com/us-disclose-back-up-plan-to-attack-iran/
-          TV-kanava kakkosen ulkomaanasioitten kommentoija Ehud Yaari palasi USA:n matkaltaan kertoen  vaikutelmistaan Obaman hallituksen sisällä. Hän kertoo USA:n virkailijoitten uskovan, että IDF iskee Iranin ydinlaitoksia vastaan kaikin voimin lokakuussa. Hän vakuutti saaneensa vahvan tuntuman asiaan, että amerikkalaiset ovat vakuuttuneita Israelin halusta iskeä ennen USA:n presidenttivaaleja. Hän olettaa, että Netanyahu tekee päätöksensä ehkä ilmoittaen siitä Obamalla hetkeä ennen iskua, mutta että varsinainen kysymys on, miten USA toimii siinä tilanteessa: Tuleeko USA mukaan omine pommituslaivueineen tai antaako se vain taustatukea?  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158355#.UBTpUHVHT-k
-          Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz sanoo, että Israelin iskut Iranin ydinlaitoksiin tulee olemaan seurauksiltaan katastrofaalinen. Hän uskoo, että niiden seurauksena alkaa täyssota Lähi Idän alueella, mikä tulee vähentämään Israelin kapasiteettia selviytyä uusista konflikteista, joita hän uskoo tulevaisuuden tuovan maalle. Hänen mielipiteensä poikkeavat puolustusministeri Ehud Barakin vakuutuksista, että nyt on sopiva aika ja että hyökkäys Iraniin on sittenkin halvempi kuin ydinasein aseistettu Iran, joka kaikissa tilaisuuksissa uhkaa tuhoavansa juutalaisen valtion. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158359#.UBTrjHVHT-k

JOKU häirikkö on käynyt keskeyttämässä (suspended) Israelupdate-tilin, eikä sille pääse millään konstilla. Onko tämä lopullinen vai tilapäinen selvinnee aikanaan.

Olen viikon verran poissa kuvioista Suomen vierailuni vuoksi ajalla 30.07.- 08.08. ellei mitään mutkia tule matkaan. Poikani Markku lupasi hoitaa kiireisimmät uutiset internetin kautta, ja gavriblog (www.israblockupdate.blogspot.com) toimii ainakin toistaiseksi, mutta informaation levittäminen kaikille on tietysti kippurainen.
Pyrin olemaan ruodussa torstaista 09.08. lähtien. Hyvää kesää ja menestystä Lontoossa.
Gavriel Eskel