Posts

Showing posts from July 24, 2011
PERJANTAI 29.07.11

1.TEL AVIVIN Rothschildt kadulta alkanut telttakylien protestiliike laajenee ja
monipuolistuu, mutta myös politisoituu, vaikka liikkeen nuoret johtajat vakuuttavat, ettei yhtään poliitikkoa sallita lauantain marsseihin ja mielenosoituksiin, joiden he ennustavat nousevan suurempiin lukuihin kuin aiemmat. Marsseja järjestetään lauantaina Tel Avivissa, Jerusalemissa, Beershebassa, Haifassa, Ashdodissa ja Nasaretissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231512


KESKIVIIKKONA pienten lasten vanhemmat, pääasiassa äidit lastenvaunuineen ja pienten mukuloittensa kanssa, marssivat omana kulkueenaan Tel Avivin Rothschildt kadulla valittaen, että lasten kasvatus on Israelissa kestämättömän kallista. He huutelivat iskulauseitaan: ”Kuka välittää ohjuksista, kun rahaa ei ole vauvanvaippoihin”, ja ”Mitä mieltä on turvallisuudessa, kun en pysty maksamaan lapseni päivähoitoa”. He valittivat korkeita asuntohintoja sekä päivähoitoloitten maksuja, jotka ovat km. 3000 NIS…
TORSTAI 28.07.11

1. KORKEISTA asuntojen hinnoista – tai niiden varjolla - liikkeelle lähtenyt spontaanina pidetty mielenosoitusliikehdintä, joka on levinnyt laajalle maassa, siirtyi eilen toiseen asteeseen, kun vaikutusvaltainen työmarkkinajärjestö Histadrut liittyi mukaan liikkeeseen. Histadrutin puheenjohtaja Ofer Eini antoi eilen lehdistöhaastattelun, jossa hän selvitti järjestönsä liittyvän protesteihin kaikilla tasoilla, ellei hallitus kutsu sitä keskustelemaan keski- ja alemman luokan kansalaisia koskevista kysymyksistä.

EINI hyökkäsi pääministeri Netanyahun tekemää halpojen asuntojen rakentamissuunnitelmaa vastaan vaatien ”todellisia ratkaisuja”. ”Hallitus päätti yhdessä yössä muuttua sosiaali-politiikasta, johon se oli sitoutunut kansalaistensa kanssa, täysin äärimmäiseen tilanteeseen, joka on pääomamarkkinat ilman hallituksen osallistumista,” Eini selvitti jatkaen, että nuori pari voi yhdessä ansaita 14 000 – 15 000 kuukaudessa, mikä ei kata heidän menojaan. ”Pahinta tässä…
KESKIVIIKKO 27.07.11

1. NETANYAHUN hallituksen julkistama uudistusohjelma, jonka sytykkeinä ovat spontaanisti – mikäli tieto pitää paikkaansa – alkaneet protestit telttakylineen ja mielen-osoituskulkueineen asuntojen hintojen ja vuokrien kalleutta vastaan, julkistettiin eilen.
JP:n artikkeli kutsuu uudistuksia laajakantoisiksi, mutta vihjaa samalla, etteivät ne tyydyttäneet protestoijia, he vaativat enemmän, eli kuten liikkeen alkuunpanija Daphni Leef sanoo: ”Netanyahu sanoo antavansa rakennusmaata ilmaiseksi, mutta kuka ne saa? Israelin puutteessa olevat? Ei, vaan niitä saavat urakoitsijat ja muut hänen varakkaista ystävistään, jotka voivat rakentaa ilmaiseksi saamalleen maalle. Talot ovat kaikkea muuta kuin vapaita. Näitä Netanyahu tarjoaa halpoina valtion tukemina asuintaloina. Se tulee itse asiassa olemaan laajin yksityistäminen tämän mädän hallituksen historiassa.”
Mielenosoitukset ovat saamassa väkivaltaisia piirteitä, mikä osoittaa kysymyksen olevan paljosta muustakin kuin a…
TIISTAI 26.07.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu katsoi kansan parissa kehittyneet mielenosoitukset siksi vaarallisiksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, että hän peruutti Puolaan suunnitellun matkansa sanoen keskittyvänsä kansliansa laatimien ”dramaattisten” uudistusten viimeistelemiseen ja niitä koskevien lakiesitysten runnomiseen läpi Knessetissä. Pääministerin ohjelmassa oli matka sekä Unkariin että Puolaan, mutta hän peruutti viime viikolla Unkarin matkansa ”järjestelyvaikeuksista” johtuen. Matkojen tarkoituksena oli taivutella noita maita luopumaan PA:n valtioesityksen tukemisesta YK:ssa. Matkat ehkä otetaan uudelleen ohjelmaan, kun tilanne kotona rauhoittuu.

EILEN mielenosoittajat siirtyivät Tel Avivin puutarhakadulta tositoimiin, pienen ryhmän siirtyessä metelöimään Knessetin eteen kansanedustajien käsitellessä asuntokysymyksiä. Toinen ryhmä mellakoi pääministerin asunnon edessä häiriten liikennettä ja aiheuttaen harmaita hiuksia turvallisuusjoukoille peläten, …
MAANANTAI 25.07.11

1. ISRAELIN turvallisuusneuvostossa on aloitettu tutkimukset, millä tavoin Israel tulee vastaamaan PA:n yksipuoliseen aloitteeseen omasta valtiosta. Pääministeri Netanyahu pyysi turvallisuusneuvoston turvallisuuspoliittista neuvonantajaa Ya´acov Amidroria tutkimaan eri hallinnon alojen mielipiteitä selvittääkseen, mitä vaikutuksia eri mahdollisuuksilla tulisi olemaan, sekä laatimaan esityksiä eri vaihtoehdoista.
Yksi mahdollisuus on Oslon sopimusten mitätöiminen. Ne solmittiin vuosien 1993 – 1995 välisenä aikana, ja ne ovat muodostaneet lailliset raamit, joilla suhteet on määritelty ja joiden puitteissa yhteistoiminta Israelin ja PA:n välillä on järjestetty turvallisuuden, infrastruktuurin ja talouden alueilla. Sopimusta on täydennetty myöhemmin erillissopimuksin.
Artikkelin kirjoittaja Barak Ravid painottaa, että Oslon sopimusten mitätöiminen on vain yksi eikä välttämättä suosituin vaihtoehto, jota hallitus tulisi noudattamaan.
Pääministeri on tiettävästi hylänn…
SUNNUNTAI 24.07.11

1. AAMUN uutisia hallitsee Israelissa kuten varmaan monissa muissakin maissa Norjassa tapahtunut käsittämätön massamurha käsittämättömine motiiveineen. Sitä pohditaan useissa paikallisissa ja ulkomaisissa lehdissä, mutta jokaisella on oma selityksensä, yhtä hyvä ja huono kuin muittenkin antamat.
Tunnettu kansainvälinen journalisti Michel Savage kutsuu Norjan nykytilannetta ”Quisling-tilanteeksi” viitaten Saksan natsiaikana Norjaa hallinneeseen presidentti Vidkun Quislingiin, joka toimi yhteistyössä natsien kanssa pyrkien tuhoamaan maansa juutalaiset. Savage viittaa siihen, että Norjan työväenpuolue on avannut ovet selkoselälleen muslimisiirtolaisille, ja -valtansa säilyttämiseksi jatkaakseen ajamaansa islamille myönteistä, monikulttuurista kansallisen politiikan vastaista ohjelmaansa - on kehitellyt salaliiton, jonka merkit hän näkee ”norjalaisessa sapatissa”, kuten eräs journalisti perjantain tapahtumia kuvaili.
Savage viittaa siihen, että eräs islamilainen ryhmä…