Friday, July 29, 2011

PERJANTAI 29.07.11

1.TEL AVIVIN Rothschildt kadulta alkanut telttakylien protestiliike laajenee ja
monipuolistuu, mutta myös politisoituu, vaikka liikkeen nuoret johtajat vakuuttavat, ettei yhtään poliitikkoa sallita lauantain marsseihin ja mielenosoituksiin, joiden he ennustavat nousevan suurempiin lukuihin kuin aiemmat. Marsseja järjestetään lauantaina Tel Avivissa, Jerusalemissa, Beershebassa, Haifassa, Ashdodissa ja Nasaretissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231512


KESKIVIIKKONA pienten lasten vanhemmat, pääasiassa äidit lastenvaunuineen ja pienten mukuloittensa kanssa, marssivat omana kulkueenaan Tel Avivin Rothschildt kadulla valittaen, että lasten kasvatus on Israelissa kestämättömän kallista. He huutelivat iskulauseitaan: ”Kuka välittää ohjuksista, kun rahaa ei ole vauvanvaippoihin”, ja ”Mitä mieltä on turvallisuudessa, kun en pysty maksamaan lapseni päivähoitoa”. He valittivat korkeita asuntohintoja sekä päivähoitoloitten maksuja, jotka ovat km. 3000 NIS (n.610 Euroa) lasta kohti kuukaudessa, mutta myös vauvojen hoitovälineitten ja -aineitten sekä vauvanruokien kalleutta. Samanlaisia vanhempien kulkueita järjestettiin monilla muillakin paikkakunnilla.
Facebook on se väline, jonka kautta tiedot tapahtumista levitetään, mikä myös osoittaa sen saaman suosion kansan parissa, myös muissa Lähi Idän maissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231482

2. EILEN marssittiin Jerusalemissa myös toisenlaisen asian vuoksi, jota kutsutaan erheellisesti nimellä ”Jerusalem Pride” (Jerusalemin ylpeys) vaikka oikea nimitys sille olisi ”Jerusalem Shame” (Jerusalemin häpeä). Telttaliike sai myös arveluttavaa lisäväriä ja -makua, kun monet Jerusalemin telttakylän telttojen asukkaat verhosivat telttansa sateenkaarenvärisin harsoin ja vaattein ilmoittaen näin kuuluvansa ”häpeäliikkeeseen”.

Arviolta 4000 ihmistä marssi Jerusalemin 10. ”ylpeys ja suvaitsevuusparaatissa” torstaina. Tänä vuonna marssi ei kokenut väkivaltaista vastustusta, kuten edellisinä vuosina. Jerusalemin gay-ihmisten keskus ”Open House” (Avoin Talo) johtaja Jonatan Gher totesi marssin osoittavan, miten ”he voivat marssia kaduilla juuri sellaisina kuin he ovat esittäen omaksumaansa tapaa, marssien käsi kädessä useitten Israelin vaikeuksissa ponnistelevien yhteisöjen kanssa”. Hän painotti järjestönsä jäsenten haluavan tulla hyväksytyksi yhteis-kunnassa omalla elin-tavallaan, mitä osoittaa heidän valitsemansa teema ”Yhteenliitetyt polut (Intertwined Paths). Pääministerin asunnon lähellä Kikar Paris (Pariisin Ympyrä) 8 ihmistä osoitti mieltään paraatia vastaan, mutta poliisi piti heidät erillään marssijoista.

GHER selitti, ettei paraatin tarkoituksena ollut tehdä erotusta seksuaalisesti poikkeavien ja uskonnollisten välillä, vaan marssia osoitukseksi, että Jerusalem on myös heidän kaupunkinsa. Knessetissä on tiettävästi kaksi avoimesti sateenkaariliikkeeseen kuuluvaa kansanedustajaa, joista Nitzan Horowitz (Meretz) puhui paraatin yhteydessä. Hän väitti Jerusalemissa asuvan niitä, jotka haluavat muuttaa kaupungin ”Teheraniksi”, jota hän pitänee suvaitsemattomuuden symbolina: ”Tämä paraati on symboli tälle kaupungille, että siellä on ihmisiä, jotka haluavat muuttaa sen Teheraniksi. Mutta me marssimme lipun alla, jolla haluamme sanoa, että Jerusalem on vapaa ja pysyy vapaana ja tasa-arvoisena ikuisesti.”
MERAV COHEN, joka johtaa Jerusalemin telttaliikettä, sanoi johtamansa liikkeen liittyvän sateenkaariparaatiin, johon myös jotkut lääkäri-protestoijat liittyivät.
JERUSALEMISSA oli eilen menossa kolme protestiliikettä, joita poliisi valvoi tarkasti.
Neljäs protestiliike sen sijaan joutui poliisin ”suvaitsemattomuuden” kohteeksi. Poliisi keskeytti neljän aasin ja muutaman kymmenen vastaprotestoijan, joita JP:n artikkelissa kutsutaan ”äärioikeistolaisiksi”, marssin ennen pääsyä pääkaupungin kaduille.
Tämän protestin tarkoituksena osoittaa taas kerran ”häpeäparaatin” ja sen ylistämän elämäntyylin eläimellinen luonne.

HAREDIM-kansa järjesti oman vastaprotestitilaisuutensa, mutta järjestäjien mukaan joittenkin huligaanien revittyä ilmoitusplakaatit ja liimattuaan tilalle vääriä aikoja ja paikkoja tilaisuudesta, vain muutamia kymmeniä mielenosoittajia tuli paikalle. Rabbi Ephraim Holtzberg sanoi puheessaan tähän tapaan: ”Vähäiselläkin osanottajamäärällä me osoitamme velvollisuutemme protestoida. Tämä ei ole San Francisco, homoseksuaalisuuden pääkaupunki. Tämä on Pyhä Kaupunki ja (pride paraatimarssi) tapahtuma on provokaatio koko maailmaa vastaan, ja kaikkia uskontoja ja Jumalaa vastaan.” http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231439

San Franciscossa aloitettu lakiesitys ympärileikkauksen kieltämiseksi lailla pysähtyi asiaa käsittelevän tuomarin päättäessä, että laki on vastoin maan lakia, joka estää paikallis-hallituksia puuttumasta lääkinnälliseen käytäntöön. Laki olisi vahvistettuna estänyt juutalaisten poikalasten ympärileikkauksen 8 päivän vanhana, kuten Toran laki käskee. Asiasta voidaan järjestää kansaäänestys myöhemmin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4101693,00.html

3. PRESIDENTTI Shimon Peres on haaretz.com artikkelin mukaan aloittanut salaiset neuvottelut PA:n pääneuvottelijana tunnetun Saeb Erekatin kanssa löytääkseen formulan, jolla Palestiinan valtion perustamista voitaisiin edistää. Kuten uutisaiheet ovat vihjanneet, PA haluaa valtionsa rajoiksi 1949 aselepolinjat, joita Israel on pitänyt Abba Ebanin ajoista lähtien ”Auschwitzin rajoina”, jotka vaarantaisivat Israelin turvallisuuden. Presidentti Peres tunnetaan entuudestaan salaisen diplomatian kannattajaksi. Hän oli se ”harmaa eminenssi”, joka pani alulle salaiset keskustelut Norjassa, joiden pohjalta Oslon sopimukset laadittiin, ja joista asiantuntijat ovat sanoneet, että ”ne ovat malliesimerkki siitä, millaisia sopimuksia ei koskaan tule laatia”, niin epätäydellisiksi ja reiällisiksi ne ovat käytännössä osoittautuneet.

Haaretz.com artikkelin mukaan neuvotteluja käydään pääministeri Netanyahun täydellisellä hyväksynnällä ja yhteisymmärryksellä.
Artikkelissa kerrotaan, että Peres ja Erekat tapasivat toisensa tiistaina käyden pitkäksi venyneessä tilaisuudessa läpi sekä Juudean ja Samarian että Jerusalemin karttoja pyrkien löytämään kompromissiratkaisuja rajoille, joissa Israelin ja PA:n johdon näkemykset ovat julkisten tietojen perusteella arvioiden täysin vastakkaiset.
Artikkelin mukaan keskusteluissa tarkasteltiin aluevaihtoja; toisena suurten juutalaisyhteisöjen liittämistä Israeliin; kolmantena Israelin maksamista korvauksista Israeliin liitetyistä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä. Lisäksi keskusteltiin USA:n vaatimuksesta, että Palestiinan valtion pinta-alan tulee olla suuruudeltaan yhtä suuri kuin ns. Länsiranta ja Gaza yhteensä. Teksti vihjaa siihen, että Israelin tulisi luovuttaa Gazan kaistan suuruinen maa-alue – lähtien olettamuksesta, että Gaza jää tulevan Palestiinan valtion ulkopuolelle – Palestiinan valtiolle omasta maa-alueestaan. Tällaista vaatimusta on vaikea uskoa todeksi.

Sekä presidentin että pääministerin kanslia kieltäytyi kommentoimasta asiaa, mutta vaikutusvaltaiset palestiinalaislähteet Ramallahissa vahvistavat Peresin ja Erekatin tavanneen useita kertoja ja myös tällä viikolla.
Artikkelissa todetaan edelleen, että presidentti Shimon Peres valmistelee keskustelujensa pohjalta julkista lausuntoa, jonka hän tulee antamaan arabimedialle ennen ensi viikon alkupuolella alkavaa arabien paastokuukautta ramadania.
Peres vakuuttaa edustavansa molempia osapuolia ja tiedostavansa erilaiset vaatimukset, mutta sanoo erimielisyyksien olevan ”mitättömiä”, jotka helposti voidaan ylittää.
Peres totesi eräässä tilaisuudessa lähes ekstaasin-omaisessa tunnetilassa, että syyskuussa me tulemme näkemään Palestiinan valtion perustetuksi. Tämä täyttäisi hänen elämänuransa huippusaavutuksen: Vihamielisen valtion perustaminen muinaisen Israelille luvatun maan sydänalueille, jossa Abbasin vaatimusten mukaan ei saa olla yhtään saastuttavaa juutalaista. Peres ei ole suostunut myöntämään Oslon sopimusten Israelille aiheuttamaa katastrofia ja vakuuttaa, ettei Netanyahu suunnittele niiden mitätöimistä.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/peres-holds-secret-talks-with-palestinians-in-bid-to-restart-negotiations-1.375809

4. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin entinen komentaja Mohammed Dahlan erotettiin Fatahista ja sen keskuskomiteasta hänen ja Abbasin välisen johtajakilpailun seurauksena. Tiedot Dahlanin Ramallahin kotiin tehdystä ratsiasta ovat ristiriitaisia. Palestiinalaiset väittävät, ettei hänen kotiinsa tunkeuduttu eikä mitään viety sieltä, mutta Dahlanin 23 henkivartijaa pidätettiin ja joukko autoja, mukana kaksi panssaroitua, sekä 16 pistoolia ja automaattikivääriä takavarikoitiin. Henkivartijoista osa vapautettiin myöhemmin. Ramallahin asukkaat kertovat, että he ensin pelkäsivät IDF:n tekevän ratsian Dahlanin kotiin, niin vahvasti varustettu ja suuri eri turvallisuusjoukoista muodostettu osasto oli. Dahlan pakeni Damaskokseen, kun vielä oli mahdollisuus. Tämä edustaa palestiinalaista demokratiaa käytännössä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-police-raid-home-of-president-s-rival-arrest-23-guards-1.375754
- Norjan Israelin lähettiläs Svein Sevje puolustaa maansa päätöstä kannattaa Palestiinan valtiota. Hän vakuuttaa, että Israelin ja PA:n välisen sopimuksen mukaan PA:lla on oikeus hakea YK:n päätöstä, ”eikä se ole yksipuolinen teko, koska 120 maata jo sanoo tukevansa PA:n esitystä omasta valtiosta”. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/norway-s-ambassador-palestinian-appeal-to-un-legitimate-in-lieu-of-treaty-with-israel-1.375761
- Syyrian hallitusta vastaan taistelevat aktivistit vaativat arabimaita luopumaan äänettömyydestään ja tulemaan avoimesti heidän tuekseen. ”Teidän hiljaisuutenne tappaa meitä aktivisteja. Syyriassa on vallalla arabi-äänettömyys.” Kymmeniä syyrialaisia kokoontui arabiliiton tilojen eteen Kairossa vaatien, että arabiliitto ottaa selkeän kannan Syyrian väkivaltaan. – Yli 1400 ihmistä on saanut surmansa turvallisuusjoukkojen ja sotilaitten luodeista Syyriassa ja useita tuhansia on pidätetty, kidutettu ja viety tuntemattomiin keskistysleireihin, osan joutuessa surmatuksi ja haudatuksi nimettömiin joukkohautoihin. Armeijan toimi aktiivisesti Latakian kaupungissa, josta kuultiin kovia räjähdyksiä. Viime viikolla ainakin 11 siviiliä sai surmansa sotilaitten ja turvallisuusjoukkojen operaatioissa Damaskoksen lähellä. http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-activists-call-for-mass-protests-to-denounce-arab-silence-over-crackdown-1.375739, http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-tanks-assault-town-near-damascus-kill-11-civilians-1.375570
- Rabbi Elazar Abuhatzeira puukotettiin kuoliaaksi Beershevassa. Hän oli tunnetun Baba Salin, rabbi Yisrael Hatzeiran, pojanpoika. Rabbi ”Baba Elazar” otti vastaan siunausta haluavia ihmisiä yeshivassa, kun yksi heistä päästyään hänen eteensä, puukotti rabbia useaan kertaan rintaan ja vatsaan. Hän kuoli sairaalassa. Rabbi Elezar Abuhatzeiran apulaiset saivat puukottajan kiinni ja pitivät häntä, kunnes poliisi tule paikalle. Mies oli aiemminkin uhannut rabbia. Häntä pidetään mielisairaana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146195#.TjJ3LWEmKK8
- Oikeuskansleri Weinstin kävi omakohtaisesti tutkimassa Temppelivuorelta tulleita valituksia, että poliisi käyttää erilaista tapaa arabeihin kuin juutalaisiin. Poliisi keskeytti erään naisen vierailun Temppelivuorella, koska hänen uskottiin laulavan, mikä poliisin käsityksen (tai ohjeitten) mukaan on kielletty kuten myös rukoileminen muilta paitsi muhamettilaisilta. Knesstiin tehdyssä valituksessa vaaditaan selvittämään, miksi poliisin edustaja valehtelee Knessetin valiokunnassa väittäessään, että kohtelu on samaa eikä juutalaisia sorreta, ja kuka on antanut poliisille ohjeet toimia kuten se toimii ja millä valtuuksilla ohjeet on annettu. (JP)
- Radikaali islamryhmä on aloittanut voimallisen kampanjan Temppelivuoren ottamiseksi täyteen hallintaan, jonka se menetti 1967 puolustussodassa Israelille. Moshe Dayan antoi kuitenkin vuoden päivärutiinin valvonnan muslimien wakf-säätiölle, jota silloin hallitsi Jordania. Ryhmä - tunnettu nimellä Hezb ut-Tahrir, vapauspuolue - piti välivaltaisen mielenosoituksen heinäkuun alussa Temppeli-vuorella. Viimeinen kalifaatti loppui Turkin Ottamaanien kalifaatin kukistuessa 1921. He vaativat kalifaatin uudelleen perustamista. Ensimmäisen kalifaatin perusti Muhammed 632 jKr. Kalifaatin ehdoton hallitsija on kalifi (seuraaja), joka hallitsi täysin yksinvaltaisesti perustaen lainsäädännön ja –käytännön Koraaniin, eli ns. sharia-lakiin. Vaatimukset kalifaatin perustamisesta ovat saaneet uutta pontta arabikevään tapahtumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146168#.TjJ6a2EmKK8

Thursday, July 28, 2011

TORSTAI 28.07.11

1. KORKEISTA asuntojen hinnoista – tai niiden varjolla - liikkeelle lähtenyt spontaanina pidetty mielenosoitusliikehdintä, joka on levinnyt laajalle maassa, siirtyi eilen toiseen asteeseen, kun vaikutusvaltainen työmarkkinajärjestö Histadrut liittyi mukaan liikkeeseen. Histadrutin puheenjohtaja Ofer Eini antoi eilen lehdistöhaastattelun, jossa hän selvitti järjestönsä liittyvän protesteihin kaikilla tasoilla, ellei hallitus kutsu sitä keskustelemaan keski- ja alemman luokan kansalaisia koskevista kysymyksistä.

EINI hyökkäsi pääministeri Netanyahun tekemää halpojen asuntojen rakentamissuunnitelmaa vastaan vaatien ”todellisia ratkaisuja”. ”Hallitus päätti yhdessä yössä muuttua sosiaali-politiikasta, johon se oli sitoutunut kansalaistensa kanssa, täysin äärimmäiseen tilanteeseen, joka on pääomamarkkinat ilman hallituksen osallistumista,” Eini selvitti jatkaen, että nuori pari voi yhdessä ansaita 14 000 – 15 000 kuukaudessa, mikä ei kata heidän menojaan. ”Pahinta tässä on toivottomuus, koska tilanteeseen ei näy mitään ratkaisua.” Eini haluaa keskustella koko yhteiskuntaa raastavista ongelmista, joissa asuntokysymys on yksi, mutta ongelma on paljon laajempi. Hän valitti, että kulutus- ja elintarvikkeiden hinnat nousevat eri verukkeilla kohtuuttomiksi, kuten maitojuuston ja maidon hinta osoitti, joita kiireesti alennettiin asian tultua yleiseksi puheenaiheeksi.

Protestiliikkeen johtajat tervehtivät tyydytyksellä Histadrutin osallistumista toimintaan, mutta he eivät ehkä tajua, että se samalla politisoi koko prosessin peruuttamattomasti, ja että sen johto siirtyy vähitellen poliittiseen kähinään tottuneitten harjasniskojen käsiin.
Protestit jatkuivat keskiviikkona eri puolilla maata. Satakunta nuorta ja vanhempaakin marssi Jerusalemin telttakylästä Gan Hasus (hevospuisto) lähellä King George katua Netanyahun asunnon eteen. He asettivat kyltin ”for sale” (myytävänä) asunnon eteen huudelleen kovaäänisillään, ettei Netanyhau asu täällä vaan Kesareassa. Tämän tarkoituksena oli esittää vastalause kasvavaa ”aaveasuntojen” määrää vastaan, joita varakkaat ulkomaalaiset ostavat, mutta asuvat niissä vain lomamatkojensa yhteydessä asuntojen ollessa tyhjinä suurimman osan vuotta. He maksavat tämän vuoksi vähemmän arnonaa (kiinteistöveroa). Poliisi seurasi tilannetta tarkasti paikan arkaluoteisuuden vuoksi, mutta tilanne palautui normaaliksi ilman poliisin lisätoimia, ja protestoijat palasivat hevospuiston telttoihinsa, joita on puolisensataa.

Tästä kansanomaisesta protestiliikkeestä on kehittynyt suosittu piknik-tapahtuma, joka sopii hyvin helteiseen aikaan ilmastoimattomien pienasuntojen hehkuessa kuumuuttaan. Ihmiset ovat kantaneet teltta-alueille huonekaluja, mattoja, kaikenlaisia tarvikkeita joutilasta löhöilyä varten, onpa joukossa muovisia lasten vesialtaita ja musiikki-instrumentteja. Ihmiset näyttävät todella nauttivan täysin sydämin katkosta normaalirutiiniin unohtamatta asiansa vakavuutta.
Paikalliset liikkeet ovat auliisti lahjoittaneet heille ruoka- ja juomatarvikkeita, joista yhdessä valmistetaan ilmaisia aterioita protestiin osallistuville tai satunnaisille vieraille. http://www.haaretz.com/news/national/histadrut-joins-housing-struggle-as-activists-step-up-protests-in-jerusalem-tel-aviv-1.375624
Tel Avivissa julkistettiin eilen protestoijien ensimmäinen tiedotuslehti ”B´Maahal” (leirissä), jossa julkaistiin ihmisten kertomuksia heidän ongelmistaan ja elämän kalleudesta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231313
Protestiliike näyttää siirtyvän myös Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, kuten Gush Etzioniin Tekoassa, jossa Arutz-7 toimittaja kävi kyselemässä heidän tavoitteitaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146128#.TjEMo2EmKK8

2. PA:n valtiohankkeen edistäminen näyttää sekin siirtyvän nyt toiseen toteuttamis-vaiheeseen. Tähän saakka se on pysytetty poliittisella ja diplomaattisella tasolla, mutta nyt PA:n ja PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kuulutti – ensimmäistä kertaa, toteaa haaretz.com, vaikka uhkailun muotoisia vihjailuja siitä on esiintynyt aiemminkin – julkisesti keskiviikkona, että palestiinalaisten tulee aktivoida ”kansan vastarintaa”, mikä terroristien koodikielessä tarkoittaa ”aseellista taistelua”, arabikevään esimerkin tapaan.

ABBAS puhui näitä PLO:n kokouksessa. PLO (Palestiinan vapautusorganisaatio), jossa Abbas on puheenjohtaja kuten myös PA:ssa, on palestiinalaisjärjestöjen kattojärjestö, johon periaatteessa kaikkien pitäisi liittyä, mutta jossa Hamas ei ole jäsenenä.
”Tämän tulevan aikakauden aikana me haluamme massatoimintoja, organisoituina ja koordinoituina kaikissa paikoissa”, Abbas selitti jatkaen: ”Tässä meillä on mahdollisuus korottaa ääntämme ja antaa koko maailman tiedostaa, että me haluamme oikeuksiamme.”

USA tullee veto-oikeudellaan estämään Palestiinan valtion synnyn turvallisuusneuvoston päätöksellä ja sen pääsyn YK :n täysjäseneksi, PA tulee jatkamaan taistelua esityksensä puolesta YK:n täysistunnossa, jossa se kehuu jo saaneensa lupauksen 120 valtion tuesta ja jatkaa painostustaan vielä päättämättömien valtioiden taivuttelemiseksi. PLO:lla on edustajansa YK:ssa tarkkailijan oikeudella. PA hakee vaihtoehtona täysjäsenyydelle ei-jäsenen osallistumisoikeutta, jolla se voitaisiin valita YK:n alaisiin järjestöihin.

ABBASIN kuulutus aseettomasta vastarinnasta, kuten hän painotti, minkä hän esitti PLO:n keskuskomitean kokouksessa eilen, lienee saanut virikkeitä hänen pahimman kilpailijansa Marwan Barghoutin vaatimuksesta kansannousuun vankisellistä julkisuuteen muilutetussa kirjeessään. Palestiinalaiset ovat moittineet Abbasia arkailusta sanoa suoraan, mitä hän sydämestään kuitenkin haluaa. Abbas tunnusti lopulta: ”Me kannatamme kansanvastarintaa.” Hän esitti suurimmiksi vaikeuksiksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ja turvallisuusaidan, jota Israel rakentaa. ”Joka päivä me kohtaamme ongelmia, jotka pakottavat meidät vastarintaan, eikä vain yhdessä paikassa, vaan kaikkialla. Vaadin kansanvastarintaa ja vaadin, että sen tulee olla aseeton, ettei maailma ymmärrä meitä väärin. Olemme arabi-kevään innoittamia ja huutomme on (egyptiläisten tapaan) rauhallinen, rauhallinen”.
Palestiinalainen analyytikko Hani al-Masri epäilee, että Abbas puhui näin vain kritiikin hälventämiseksi. Hän sanoi Abbasin epäröinnin lähteneen siitä, että protestiliike voi kääntyä häntä ja PA:n hallitusta vastaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-tells-palestinians-step-up-arab-spring-style-protests-against-israel-1.375589

3. BIOGEOLOGIT ovat havainneet, että kaasuvuotoja tapahtuu myös matalissa vesissä Välimeren rannikolla, mikä oikeuttaa arvailemaan, että merenpohjan ala olevan jäätyneen kerroksen alla voi olla kaasua. Tutkijat ovat kuitenkin varovaisia ennusteluissaan todeten, että kaasun alkuperä voi olla hydraateissa, metaanikaasua. Kaasuvuotoja on havaittu 10 km:n etäisyydelle rannikolla etenkin Acren, Tel Avivin ja Ashdodin edustalla. Meriveden syvyys on joillakin noilla alueilla 40 – 50 metriä ja vuotoja on mitattu 10 m:n syvyydellä.

Luonnonkaasuesiintymä Leviatan sijaitsee Välimerellä 5 200 metriä meren alapuolella ja vedenkorkeus on siellä 1 680 metriä. Yitzhak Makovsky Haifan ylipistosta toteaa, että hydraattikaasujen määrät ovat moninkertaiset löydettyihin kaasuesiintymiin verraten, mutta niiden hyödyntäminen on kokonaan toinen ongelma. Hän arvioi, että joskus tulevaisuudessa kehitettäneen menetelmä, jolla se voisi onnistua. Merenpohjan epävakavuus ja huokoisuus asettavat putkistojen asentamiselle omat rajoituksensa. Tämän ovat huomioineet myös ne kehitysyhtiöt, jotka suunnittelevat keinotekoista saarta Herzlian rannikon edustalle, jonne on suunniteltu kansainvälistä lentokenttää. http://english.themarker.com/potential-to-dwarf-leviathan-scientists-find-shallow-water-holds-gas-seeps-1.375661

4. UUTISOTSIKOITA
- Abbas osoitti, kuka on herra Ramallahissa. Gazan entinen mahtimies Mohammed Dahlan palasi Damaskoksesta kotikonnuilleen voidakseen siivota tahriutuneen maineensa, vain joutuakseen PA:n aseistetun poliisin ratsian kohteeksi. Poliisit lukitsivat Dahlanin yhteen huoneeseen ja tutkittuaan hänen Ramallahin asuntonsa takavarikoivat atk-päätteet ja hänen kaksi panssaroitua autoaan. Abbas pitää Dahlania pahimpana kilpailijanaan, eikä kumpikaan näytä tuhlaavan tarpeetonta rakkautta. Dahlanin vastainen oikeudenkäynti alkoi tällä viikolla suljettujen ovien takana. Häntä syytetään murhasta ja valtion varojen varastamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146166#.TjEgl2EmKK8
- Gazan terroristit ampuivat aamulla Kassam-raketin Ashkelonin eteläpuolelle, jossa se putosi tyhjälle pellolle ilman vahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146165#.TjEiOGEmKK8
- Kotirintaman ministeri Matan Vilnain käskyn mukaan Israel rakensi uuden ”valtatien” Gazan turva-aidan läheisyyteen puitten lomitse siten, ettei sieltä ole näkyvyyttä Gazan puolelle. Tien paikan muutos katsottiin välttämättömäksi terroristien ampuessa panssariraketin Gazasta, joka tuhosi aiemmalla tiellä kulkeneen koulubussin surmaten yhden koululaisen ja haavoittaen vaikeasti bussin kuljettajaa. IDF aikoo istuttaa puita turva-aidan Israelin puolelle samasta syystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146137#.TjEilWEmKK8
- Israel testasi Arrow III ohjusten torjuntaan suunniteltua ohjusta, kertoi UPI.com. Ohjus tuhosi maaliohjuksen osoittaen suunnittelun olevan oikeilla jäljillä. Ohjusjärjestelmä on suunnitelmien mukaan valmis 2015, jolloin se otetaan kenttäkäyttöön. Ohjus on tarkoitettu ballististen ohjusten torjuntaan ilmakehän yläpuolella 100 km:n korkeudella. Arrow III täydentää aiempia puolustusjärjestelmiä, joita kokeillaan USA:n kanssa todellisia olosuhteita jäljitellen ensi vuoden alussa ”Juniper Copra” harjoituksissa. USA osallistuu ohjuksen kehittelyyn. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146160#.TjEjkmEmKK8
- Israelin vankilassa terrorismista ja 96 israelilaisen surmaamiseen johtaneitten operaatioiden suunnittelusta tuomittu vanki Ibrahim Hamed pystyi sellistään käsin suunnittelemaan terrorioperaatioita ja toimi esikuvana muille terroristeille. Hänet tuominnut tuomari ei ensin uskonut Shin Betin varoituksiin hänen toimistaan, mutta joutui todisteiden vuoksi myöntymään ja määräämään hänet eristysselliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146138#.TjElXmEmKK8
- Egypti toimi isäntänä ”vastarintakonferenssissa”, johon osallistuivat Egyptin Muslimiveljet, Hizbullah sekä palestiinalaiset terrorijärjestöt. Kaksipäiväisen konferenssin aikana keskusteltiin tavoista, millä ”arabikevään” opetukset voidaan kytkeä PA:n vaatimuksiin kansan vastarinnasta. Kokoukseen osallistui 14 arabimaan edustajat, mukana Saudi Arabia, Tunisia, Turkki, Marokko, Sudan, Jordania sekä ei-arabimaat Iran ja Indonesia. Palestiinalaisia edustivat Hamas, Islamic Jihad, ja Al-Aksa Marttyyrien Prikaati, joka on Abbasin johtaman Fatahin ”aseellinen siipi”, ja jonka edustaja äskettäin sanoi järjestön aktivoituneen parin vuoden tauon jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146140#.TjEmsmEmKK8
- Libanonissa viisi ranskalaista rauhanturvaajaa haavoittanut tienvarsipommi oli Israelin käsityksen mukaan Hizbullahin varoitus YK:n UNIFIL-joukoille. Sen aiheena voi olla pääsihteeri Nasrallahin kärsimättömyys sen johtajistoa vastaan esitetyistä Interpolin pidätysmääräyksistä, mitä lisää Syyrian tilanteen epäselvyys.
- Ulkoministeri Clinton esitti tyytymättömyytensä kongressin päätettyä poistaa Israelin naapurimaitten avustuksia tai alentaa niitä. Clinton uhkaa käyttää veto-oikeuttaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146158#.TjEp1GEmKK8
- USA:n ulkoministeriön tarkastusosaston johtaja suosittelee Israelille myönnetyn lainojen takuujärjestelmän poistamista 2011 lopussa. Tämä voisi nostaa Israelille myönnettävien lainojen korkoa maailmanmarkkinoilla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-report-recommends-ending-loan-guarantees-to-israel-at-end-of-2011-1.375633
- Oikeus katsoi, etteivät juutalaiset voi ajaa kahta arabiperhettä kodeistaan Sheikh Jarran arabilähiössä. Arabiperheet asuvat juutalaisten omistamissa taloissa. Tällaisia tapauksia on sadoittain varsinkin Jerusalemin itäosissa, josta Jordania karkotti kaikki juutalaiset miehitettyään alueet 1948 Israelin vapaussodan yhteydessä. Arabit muuttivat asumaan tyhjiksi jääneisiin taloihin tai Jordanian hallitus otti ne omistukseensa hylätyn omaisuus-lain turvin. Omistusoikeuden todistaminen on erittäin vaikeaa turkkilaisen Ottomaanihallinnon ajoilta periytyvien dokumenttien perusteella, jotka eivät aina olleet ajan tasalla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/arab-families-in-sheikh-jarrah-won-t-be-evicted-by-settlers-israeli-court-rules-1.375646

Sivun oikeassa laidassa "Links" on "Nivan Blogi" matkakertomus Kauko Idästä. Suosittelen, se on englanninkielinen.

Wednesday, July 27, 2011

KESKIVIIKKO 27.07.11

1. NETANYAHUN hallituksen julkistama uudistusohjelma, jonka sytykkeinä ovat spontaanisti – mikäli tieto pitää paikkaansa – alkaneet protestit telttakylineen ja mielen-osoituskulkueineen asuntojen hintojen ja vuokrien kalleutta vastaan, julkistettiin eilen.
JP:n artikkeli kutsuu uudistuksia laajakantoisiksi, mutta vihjaa samalla, etteivät ne tyydyttäneet protestoijia, he vaativat enemmän, eli kuten liikkeen alkuunpanija Daphni Leef sanoo: ”Netanyahu sanoo antavansa rakennusmaata ilmaiseksi, mutta kuka ne saa? Israelin puutteessa olevat? Ei, vaan niitä saavat urakoitsijat ja muut hänen varakkaista ystävistään, jotka voivat rakentaa ilmaiseksi saamalleen maalle. Talot ovat kaikkea muuta kuin vapaita. Näitä Netanyahu tarjoaa halpoina valtion tukemina asuintaloina. Se tulee itse asiassa olemaan laajin yksityistäminen tämän mädän hallituksen historiassa.”
Mielenosoitukset ovat saamassa väkivaltaisia piirteitä, mikä osoittaa kysymyksen olevan paljosta muustakin kuin asuntojen hinnoista. Onko kyse patoutuneista tunteista vai sisältyykö tähän suunnitellun ja ohjatun poliittisen ohjelman toteuttaminen selvinnee lähipäivinä.
Haifan Gan Haem alueella 700 protestoijaa sulkivat läheisen liikenneristeyksen. Poliisi hajotti protestoijat ja pidätti heistä seitsemän. Tel Avivissa Hatikvan lähiön vieressä protestoijat sulkivat Haetzel-kadun kieltäytyen poistumasta vapaaehtoisesti.

HALLITUKSEN esitys uudistuksista ei liene täydellinen ja loppuun saakka harkittu, mutta siitä esitetyistä lausunnoista päätellen sitä pidetään hyvänä alkuna uudistusten jatkamiseksi.
JP otsikoi Emily Silvermanin analyysin nimellä ”Muutoksen tuulet”, kutsuen sitä ensiaskeleeksi.
Esityksen pääkohdat ovat seuraavat.
- Maahallituksen ja suunnittelukomiteoitten uudistaminen: Esteiden poistaminen maan luovuttamiseksi asuntoyksiköitten suunnittelemiseksi.
- Halvempi maa asuntojen ostajille: 50 %:n alennus maapohjasta, jolla urakoitsijat kilpailevat halpojen asuntojen rakentamiseksi.
- Vuokrien alentaminen: Asuntojen rakentaminen pitkäaikaista vuokraamista varten, 25-100 %:n alennus maapohjasta urakoitsijoille, jotka tarjoavat halvimpia vuokria.
- Opiskelija-asunnot: 10 000 uuden asuntoyksikön rakentaminen opiskelija-asuntoloihin.
- Opiskelijoiden matkakustannusten korvaaminen: Välitön 50 %:n alennus juna- ja bussilippuihin yliopisto- ja opisto-opiskelijoille heidän rohkaisemisekseen asua kaupungin laidoilla.
- Omaisuusvero (arnona) tyhjille asunnoille: Omaisuusverosta vapauttaminen tyhjille asunnoille vain 6 kuukauden ajaksi.

Oppositio Kadiman johdolla tietenkin hyljeksi hallituksen uudistusesitystä kutsuen sitä bluffiksi (Mofaz) tai vain kriisinhallinnaksi sen sijaan, että hallitus todella keskittyisi uudistuksiin (Livni) yksilöimättä, mitä hallituksen tulisi uusia ja miten.
Vihreät ryhmät syyttävät esitystä, että se tuhoaa kaupunkien viimeisetkin avoimet alueet. Epäilyksiä esitettiin myös, olisivatko kaupungit valmiit luovuttamaan sosiaali- ja koulurakennusten rakentamiseen varattua maapohjaansa opiskelija-asuntoloita varten.
Oikeistoon lukeutuvat kansanedustajat esittävät, että hallituksen pakettiesitykseen tulee liittää myös Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentaminen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=231054
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231138, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=231083

2. USA:n kongressin ulkomaanoperaatioitten alakomitea esittää päätöksessään ulkomaan avustusten rajuja leikkauksia pitäen samalla Israelin vuosittaisen avustuksen 3.075 miljardia USD ennallaan. Komitean tiistaina tekemän päätöksen mukaan Israelin naapurivaltioitten avustuksia leikataan ja loputkin asetetaan ehdollisiksi.
PA:n vuosittainen apu 513 miljoonaa USD pidätetään kokonaan, jos PA jatkaa valtion perustamisesitystään Yhdistyneisiin Kansakuntiin (YK) yksipuolisesti varoituksista huolimatta. USA:n avunsaannin ehtona on aloittaa suorat neuvottelut Israelin kanssa, mitä Abbasin johtama PA:n ja PLO:n johto ei ole huomioinut Netanyahun hylkimisensä vuoksi.
USA:n lausuntoon sisältyy pykälä, jolla avunsaanti PA:lle keskeytyy, mikäli mikä tahansa valtaa jakava hallitus, jossa Hamas on jäsen, tai joka syntyy sellaisen sopimuksen seurauksena, saa hallitusvastuun. Fatah ja Hamas solmivat sellaisen sopimuksen aiemmin tänä vuonna, mutta sitä ei ole toteutettu käytännössä.
Muita USA:n avustuksiin PA:lle liittyviä rajoitteita ovat, että PA:n turvallisuusjoukkojen tulee toimia yhteistyössä IDF:n kanssa. Obama voi kuitenkin ylittää tämän vaatimuksen, mikäli avustuksen katsotaan olevan tärkeän USA:n turvallisuuden kannalta.

Egyptiä ja Libanonia koskeviin avustuksiin ei kuitenkaan liity tällaisia varauksia, vaan USA tulee määrittelemään avustuspolitiikkansa maassa tapahtuvan poliittisen kehityksen mukaan.
Libanon jää kokonaan avustuspaketin ulkopuolelle, jos Hizbullah tulee Libanonin hallituksen jäseneksi (kuten se jo on). Libanonin saama avustus on ollut 100 miljoonaa USD.
Egyptin vuosittain saama apupaketti 1.55 miljardia jää ennalleen, mikäli Egyptin ja Israelin välinen rauhansopimus jää voimaan. Taloustuki 250 miljoonaa on ehdollinen, ettei mikään ulkopuolinen terrorijärjestö pääse osallistumaan Egyptin hallitukseen. USA:n ulkoministeriö on etsinyt yhteyksiä Egyptin Muslimiveljeskuntaan, eikä siksi ole määritellyt sen poliittista laatua. Toinen kysymyksen ratkaisuun vaikuttava tekijä on Egyptin syksyn vaalit, jonka jälkeen uusi hallitus muodostetaan vaalitulosten perusteella.

Jordanian saama vuosittainen avustus pysynee ennallaan, vaikka myöhäinen ”arabikevät” kolkuttelee senkin ovia, minkä johdosta USA kehottaa kuningas Abdullah II:sta kiirehtimään maassa toteutettavia todellisia uudistuksia. Muslimiveljeskunta aktivoituu Jordaniassakin.
USA:n talousvaikeudet ovat selvästi nähtävissä aiemmin varsin löysin perustein annettujen avustusten määrissä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=231160

3. PALESTIINAN Mediatarkkailun (PMW) johtaja Itamar Marcus esitteli USA:n kongressille yhdessä Nan Jacques Zilberdiekin kanssa laatimansa raportin, jossa osoitetaan, että PA käyttää osan USA:n myöntämistä avustuksista suoraan palestiinalaisten ja Israelin arabien, jotka Israelissa kärsivät eripituisiin vankeusrangaistuksiin ja tuomittuja rangaistuksiaan, omaisille annettuun kuukausipalkkaan, sekä kunnioittavat operaatioissa surmansa saaneiden terroristien muistoa nimeämällä kaupunkiensa aukioita ja puistoja sekä lasten ja nuorten kesäleirejä ja muita yhteisötapahtumia heidän mukaansa.
MARCUS tähdensi kongressille, että sen tulisi huomioida tämä avustuksia jakaessaan, sillä USA:n laki kieltää jakamasta avustuksia terrorismin tukemiseen tai kunnioittamiseen.

RAPORTIN mukaan huhtikuussa 2011 PA:n rekisterissä allekirjoitettu ja julkistettu laki asettaa kaikki Israelin vankiloissa terrorismista tuomitut palestiinalaiset ja Israelin arabit oikeutetuiksi saamaan kuukausipalkkaa PA:n hallitukselta. Raportissa todetaan, että laki virallistaa yleisesti noudatetun käytännön. ”Tällaiseen palkkaan on oikeutettu kuka hyvänsä miehittäjän (Israelin) toimesta vankilaan tuomittu osallisuudestaan taisteluun miehitystä vastaan”. Al-Hayat al-Yadida artikkelin mukaan tällaisia palestiinalaisia on Israelin vankiloissa 5 500. Autovarkaat eivät saa palkkaa, mutta esim. murhasta tuomitut saavat, ja palkka maksetaan joko tuomitulle itselleen tai hänen perheelleen.
Terroristin saama kuukausipalkka on 3 129 NIS, mikä on enemmän kuin PA:n virkailijan saama kuukausipalkka. Palkka maksetaan raportin mukaan käytettävissä olevien varojen mukaan, mikä tarkoittaa ulkomaisia avustuksia.
USA jakoi PA:lle vuonna 2010 km. 600 miljoonaa USD, tästä 225 miljoonaa USD PA:n budjettivajauksen hoitamiseksi.
USA:n ulkoministerin tehtäviin kuuluu valvoa ja tiedostaa, miten USA:n avustuksia käytetään ja kieltää ne kaikista joko todetuista tai epäillyistä terrorismin tukemisesta tai kunnioittamisesta. Ulkoministeri ei ilmeisesti seuraa lehtiä ja muita tiedostusvälineitä, joissa avoimesti kerrotaan ilmiselvistä USA:n antamien suositusten ja rajoitusten rikkomuksista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=231103

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF valmistautuu mahdollisuuteen, että Syyrian armeija voi osallistua Syyriasta Israelin rajalle pyrkivien mielenosoittajien turvallisuuden takaamiseen IDF:n vastatoimien varalta. Syyria voi asettaa sotilaitaan pitkin rajalinjaa, joiden tehtävänä on aktiivisesti puolustaa henkilöitä, jotka lähestyvät raja-aitaa. Esimakua tästä antoivat toukokuun rajan ylitykset Majdal Shams alueilla, jotka johtivat siihen, että IDF joutui turvautumaan aseisiinsa. Syyria ilmoitti, että 20 ihmistä kuoli tulituksessa. Tilanne voisi alkaa rauhallisena ihmisten kokoontuessa lähelle rajalinjaa, ja Syyrian sotilaitten valmistautumisella heidän turvakseen. IDF kouluttaa joukkojaan tällaista tilannetta varten. IDF on myös hankkinut erilaista välineistöä, jolla suuria mielenosoitusjoukkoja pystytään hallitsemaan ilman tuliaseita. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=231161
- Obaman USA:n armeijan johtoon valitsema kenraali Martin Dempsey kertoi senaatin kuulustelussa, että Iran aliarvioi rankasti USA:n kyvyn vastatoimiin Irakissa. Hän viittasi Iranin antamaan tukeen USA:n joukkoja vastaan taisteleville joukoille sekä sen jatkuvaan ydinaseen kehittelyyn. Hän ei yksilöinyt, millä tavoin USA tulisi vastaamaan Iranin provosointiin. Hän ottaa yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtajuuden vastaan lokakuussa amiraali Michael Mullerin jälkeen. USA:n joukkoja on vielä Irakissa 40 000 miestä, jotka kotiutetaan kuluvan vuoden lopussa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=231163
- Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah antoi tiistaina uuden varoituksen Israelille, ettei Hizbullah anna Israelin varastaa Libanonin luonnonvaroja. Israelin löytävät valtavat kaasuesiintymät Välimeren rannikon edustalla saivat Nasrallahin heräämään. Tamarin kaasulöydön yhteydessä havaittiin uuden kaasuesiintymän mahdollisuus, mikä suuresti kasvattaa sen kapasiteettia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=231131
- Israelin USA:n lähettiläs Mike Oren vieraili USA:ssa yli 25 vuotta vangittuna viruman Jonathan Pollardin luona, jonka heikko terveydentila lähes aiheutti tilaisuuden peruuntumisen. Pollardin vaimo Eshter valitti, ettei Jonathan kestä enää kauan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=231115
- Syyrian levottomuudet ja mielenosoitusten jatkuminen nopeista murskaamistoiveista huolimatta on saattanut Hizbullahin pääsihteerin epämukavaan asemaan hänen avoimen tukensa vuoksi Assadin hallitukselle. Nasrallah pyrkii nyt vaikenemaan julkisuudessa koko Syyrian tilanteesta ja valmistamaan joukkojaan kaikkiin eri mahdollisuuksiin. Lisäksi Interpol jahtaa hänen neljää johtajaansa epäiltyinä Rafik Haririn murhaan osallistumisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146110#.Ti_Ts2EmKK8
- Fox-yhtiön suositun TV-keskusteluohjelman juontaja Glenn Beck kehottaa Israelin vierailunsa aikana israelilaisia nostamaan päänsä ja rohkaistumaan ulkomaisesta ryöpytyksestä välittämättä, sillä "Israel ei ole se paha poika". Hän vertasi eräässä puheessaan Norjan nuorisoleirejä siihen, miten Hitlerin nuoriso-natsit koottiin erilaisille leireille, joissa heidät alistettiin natsi-propagandan alaisiksi ja heihin iskostettiin usko erinomaisuudesta ja poikkeavuudesta. Beck arvioi, että tätä tapahtuu Norjassa hallitsevan työväenpuolueen nuorisoleireillä marxilaisen ideologian juurruttamiseksi nuorison mieliin. Yksi piirre tästä on Israelin vastainen boikotti, jota tukevia plakaatteja esiintyi saarelle kokoontuneen nuorison keskuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146108#.Ti_VF2EmKK8
-

Tuesday, July 26, 2011

TIISTAI 26.07.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu katsoi kansan parissa kehittyneet mielenosoitukset siksi vaarallisiksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, että hän peruutti Puolaan suunnitellun matkansa sanoen keskittyvänsä kansliansa laatimien ”dramaattisten” uudistusten viimeistelemiseen ja niitä koskevien lakiesitysten runnomiseen läpi Knessetissä. Pääministerin ohjelmassa oli matka sekä Unkariin että Puolaan, mutta hän peruutti viime viikolla Unkarin matkansa ”järjestelyvaikeuksista” johtuen. Matkojen tarkoituksena oli taivutella noita maita luopumaan PA:n valtioesityksen tukemisesta YK:ssa. Matkat ehkä otetaan uudelleen ohjelmaan, kun tilanne kotona rauhoittuu.

EILEN mielenosoittajat siirtyivät Tel Avivin puutarhakadulta tositoimiin, pienen ryhmän siirtyessä metelöimään Knessetin eteen kansanedustajien käsitellessä asuntokysymyksiä. Toinen ryhmä mellakoi pääministerin asunnon edessä häiriten liikennettä ja aiheuttaen harmaita hiuksia turvallisuusjoukoille peläten, että joukossa voi olla muitakin intressejä palvelevia kuin asuntojen hintojen alentamista haluavia.
Netanyahun kanslian suunnitelmista on sen verran vuotanut tietoja julkisuuteen, että niillä pyritään avustamaan varsinkin nuoria pareja, opiskelijoita sekä haavoittuneita sotilaita.
Suunnitelman mukaan hallitus antaa maata rakentamiseen, joissa rakentajien urakka-tarjoukset ratkaistaan sen perusteella, mikä niistä tarjoaa rakentavansa asuntoja halvimmalla. Teksti ei kerro, miten niiden varustelutaso aiotaan pitää yleisesti hyväksyttävällä tasolla, ettei rakenneta uutta slummia. Urakoitsijat itse suorittavat asuntojen myynnin tai vuokrauksen, mikä on toinen taso spekulaatioon ja tiskin alta myyntiin.

VOIDAKSEEN kiirehtiä asuntorakentamista Netanyahu kutsui talousministerin Yuval Steinitzin sekä rakennus- ja asuntoministeri Ariel Attiasin kiireiseen neuvotteluun. Netanyahun suunnitelmaa viimeisteltiin maanantaina yhteisessä neuvottelussa Knessetin talous-valiokunnan ja sisäministeriön edustajien kanssa.
Laadittuun lakiluonnokseen, joka on tarkoitus esitellä Knessetille keskiviikkona, liitettiin pykälä, jolla valtio velvoitetaan luovuttamaan tarvittava maa-alue asuntorakentamista varten. Netanyahun rakennustoimen uudistuksiin kuuluu myös laki maahallituksen uudistamiseksi.

NETANYAHU käytti tilaisuutta eilen esittääkseen erityistä kiitosta talousministeri Yuval Steinitzin panoksesta talouden edistämiseksi, mikä on kaikkien nähtävillä. Julkisuudessa oli liikkunut huhuja, joiden mukaan pääministeri olisi harkinnut hänen vaihtamistaan, ja vaihtoehtoisena uutena talousministerinä esitettiin Kahloa, joka kiisti halunsa siirtyä Steinitzin paikalle sanoen, että paikka on hänelle liian vaativa uutena ja kokemattomana ministerinä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=230971

2. ISRAELIN lääkärikunta on edelleen sotajalalla, koska kukaan ei ole ottanut tosissaan heidän toiveitaan ja vaatimuksiaan. Eilen IMA:n, Israelin Lääkärijärjestön, puheenjohtaja tri Leonard Edelman julisti yhden miehen nälkälakon protestina sille, ettei edistystä ole tapahtunut heidän työtaistelussaan, joka alkoi 128 päivää sitten.

EDELMAN aikoo aloittaa nälkäpäivänsä torstaina, jota edeltää 4-päiväinen marssi Ramat Ganista Jerusalemiin. Marssiin osallistuu parikymmentä lääkäriä maanantaista alkaen.
Nälkälakko sai uutta innostusta työtuomioistuimen ilmoitettua, ettei se puutu lääkärien lakkoiluun pakkotoimin, koska vaatimukset ovat kohtuullisia valituksiin verrattuina. Edelman totesi työtuomioistuimen päätöksestä, että laki on heidän puolellaan. ”Jokaiselle potilaalle, sairaanhoitajalle ja lääkärille on selvää, että maan lääkintäjärjestelmä on romahtamassa, mutta missä ovat pääministeri ja terveysministeri? Taantumus on jatkunut vuosikaudet, ja lääkärien vajaus ja vaikeudet ovat pahentuneet joka vuosi. Mutta teidän aikananne tilanne on lähellä katastrofaalista”, Edelman valitti.

LÄÄKÄRIEN puutteen korjaamiseksi Edelman esitti tuhannen viran perustamista välittömästi kertomatta, mistä tuo määrä saataisiin. Hän esitti muita sairaaloiden sisäisiä työjärjestelyjä. Hän esitti lääkärien vastuuta ulottaa maan laitaosiin, joissa lääkinnällinen taso on heikkoa. Edelleen hän vaati lääkärien tuntipalkan nostamista 50 %. Syytöksiä heitellään puolin ja toisin; apulaistalousministeri Yitzhak Cohenin puolustellessa ministeriön toimia todeten, että lääkärien tuntipalkkaa esitettiin nostettavaksi 36 % ja työvoiman lisäämistä, mutta IMA torjui tarjouksen kuten myös neuvottelut, joissa asioista olisi keskusteltu. Asia on keskittynyt pääministerin ympärille, jota vaaditaan näyttämään johtajantaitoaan ja ratkaisemaan asian kiireellisenä, koska ”kysymys on elämästä ja kuolemasta”, kuten sisäministeri Eli Yishai sanoi.
Pääministerin selkärangan kestävyyttä nyt epäillään. (JP, J Siegel, H Keinon)

3. ISRAEL ja USA suunnittelevat yhteistä massiivista puolustusharjoitusta ensi vuoden alussa. Näitä on pidetty ennenkin, nimellä Juniper Cobra. Harjoituksissa testataan Arrow II:n kyvyt yhdessä Iron Dome lyhyen matkan ohjusten torjunnassa, sekä amerikkalaisia järjestelmiä THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), ja sota-aluksessa toimivaa Aegis järjestelmää, joka on suunniteltu ballististen ohjusten torjuntaan.

ISRAELIN ilmavoimien puolustusdivisioona, USA:n Ohjustentorjuntajärjestö sekä USA:n Euroopan armeijan komennuskunta (EUCOM) ovat pitäneet yhteisiä harjoituksia viimeisen viiden vuoden ajan, mutta ensi vuoden alkuun suunniteltu yhteisharjoitus on monimutkaisin ja laajin, mitä tähän mennessä on pidetty.
Viime viikolla USA:n ilmavoimien EUCOM komentaja kenraali Mark Welsh vieraili Israelissa voidakseen keskustella Israelin ilmavoimien komentajan kenraalimajuri Ido Nehushtanin kanssa. Keskustelut keskittyivät ensi vuoden yhteisharjoituksiin. Edelliset harjoitukset pidettiin 2009. Harjoitusten tarkoituksena on uusien järjestelmien testauksen ohella kehittää infrastruktuuria, jolla Israelin ja USA:n ohjuspuolustusjärjestelmiä voidaan sovittaa yhteen. USA päätti asentaa THAAD järjestelmän Israeliin Irakia vastaan käydyn sodan opetusten vuoksi. Irak ampui silloin 39 ohjusta Israeliin (40 ruoskaniskua, yhtä vaille) aiheuttaen suurta aineellista tuhoa, joskin ihmisuhrit olivat hämmästyttävän pienet.
Arieh Herzog, puolustusministeriön Homa ohjustentorjunta yksilöstä, arvioi, että Israelia uhkaa nopeasti kasvava ballististen ohjusten uhka. Herzogin seuraaja lupasi, että Israel nopeuttaa Arrow-III torjuntaohjuksen kehittämistä. Järjestelmän uskotaan olevan toimintakunnossa aikaisintaan 2015. Ohjuksen ensimmäinen koe pidetään vuoden lopussa.
USA suunnittelee asettavansa Välimerelle toisen sota-aluksen, joka on varustettu Aegis torjuntajärjestelmällä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=230974
Kotirintamaministeri Matan Vilnai varoittaa, että seuraavassa sodassa Tel Aviv ja sen läheiset kaupan ja talouselämän keskukset tulevat olemaan vihollisten keskeisinä maalitauluina. Hän kävi läpi potentiaalisten vihollisten ohjusarsenaalia, mikä osoittaa pelottavaa määrää sekä lyhyen että pitkänmatkan ohjuksia, joilla Israelin normaalielämä yritetään lamauttaa jopa kuukausiksi. Tämä asettaa entistä suuremman vaatimuksen pyrkiä ehtimään ensiksi voidakseen vähentää ensi-iskujen shokkivaikutusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146081#.Ti53Y2EmKK8

4. ARABIEN hyökkäykset Hadassan sairaalaa vastaan ovat kehittyneet pisteeseen, jossa sairaalan normaalirutiini vaarantuu. Viimeisen ”nakba” päivän aikana sairaalaa vastaan heitettiin 11 palopommia, ja sairaalan turvallisuusmiehet joutuvat pitämään luotiliivejä ja luodinkestävää pääsuojusta (kypärää). He ovat myös joutuneet käyttämään kyynelkaasu-pommeja mellakoivia arabeja vastaan sairaalan edustalla, mikä saa potilaat paniikkiin.
Hyökkäykset tapahtuvat paitsi itse sairaalan alueelle myös juutalaisia vastaan, jotka ajavat arabialueitten kautta tai niiden läheltä sairaalaan, mikä vaarantaa lääkärien pääsyn sairaalaan erityisesti yöaikaan.
Hadassan sairaala sijaitsee Jerusalemin itäpuolella, lähellä Ranskalaista Kukkulaa sekä arabien asuttamaa Issawiyan lähiötä, jonka asukkaat mellakoivat usein eri syistä.
Viime vuoden aikana arabit tekivät 40 palopommi- ja kivityshyökkäystä sairaalaa vastaan. Lähes 40 % potilaista on arabeja, jopa osa henkilökunnasta, mikä ei ole estänyt hyökkäyksiä. Eräs ehdotus on lisätä arabien osuutta työntekijöissä. Eräs arabilääkäri myöntää iskut, mutta epäilee, että ehkä niiden tekijät ovat juutalaisia ”setlereitä”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146084#.Ti55FmEmKK8

5. PA:n johto suunnittelee määrittelevänsä itsenäisen valtionsa rajat itsenäisesti sopimatta niistä ensin Israelin kanssa; eikä niiden paikka ole tuntematon: 1949 aselepolinjat, ellei sitten päädytä 1947 YK:n määrittelemiin Palestiinan maan jakamisrajoihin. Samalla PA:n johto varoittaa Israelia hylkäämästä Oslon sopimuksia, vaikka se itse toimii räikeästi niiden vastaisesti. Saeb Erekat jopa ilmoitti julkisesti, etteivät ne ole enää voimassa. Palestiinan kansanpuolueen pääsihteeri Bassam al-Salehi kertoi journalisteille, että koska PA on menettänyt kaiken uskonsa Israelin luotettavuuteen, ainoa tie on YK:n julistus Palestiinan valtion perustamiseksi, mikä hänen mukaansa antaa sille oikeuden määritellä valtionsa rajat, koska ”toisensa tunnustavat valtiot sopivat keskenään rajoista”. Hän tarkoitti niitä 120 valtiota, jotka ovat luvanneet äänestää PA:n esityksen puolesta YK:n yleisistunnossa.
Korkea PA:n virkailija murehti sitä, ettei PA:n poliisivoimat, joiden suuruus on 41 000 miestä – Oslon sopimukset sallivat 30 000 – pysty vastaamaan IDF:n voimaan, jos Israel haluaa kyseenalaistaa PA:n rajalinjat. Ei ole tiedossa, asettaako PA omat rajavartijansa tuleville rajoilleen ja ottaa vastuun kaikesta liikenteestä sisään ja ulos, ja mitä tapahtuu Juudean ja Samarian juutalaisasukkaille, annetaanko heille kulkuluvat, vai miten asia järjestetään? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146065#.Ti58cGEmKK8

6. UUTISOTSIKOITA
- Turkin rääväsuinen pääministeri Erdogan leikkii edelleen tiukkapipoa eikä suostu mihinkään vähempään kuin täydelliseen anteeksipyyntöön ja Gazan saarron poistamiseen. Hän uhkaa diplomaattisuhteiden vähentämisellä ja vierailulla Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146072#.Ti6ARGEmKK8
- Arabit hyökkäsivät ties monenneko kerran Neveh Tzufin alueella sijaitsevaa luonnonlähdettä ja sen läheistä rabbi Meir Segalin muistomerkkiä vastaan sytyttäen sen tuleen. Arabit rettelöivät paikalla toistuvasti hyökäten myös paikkaa vartioivia sotilaita vastaan uskoen, että heidän kätensä ovat sidotut eivätkä uskalla käyttää tuliaseitaan. Näin tapahtui viimeissäkin tilanteessa, vain muutama kyynelkaasupullo, siinä kaikki ilman pidätyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146085#.Ti6AcWEmKK8
- Syyrian verinen diktaattori Bashar Assad lupasi, että maahan voidaan perustaa poliittisia puolueita, mutta määrätyin rajoituksin ja uskollisuuden sitoumuksin Baath-puolueelle. Lupaus ei tyydytä ketään, ei ulkovaltoja eikä mielenosoittajia. Assadin sotilaat piirittävät kaupunkeja, joissa mielenosoituksia on järjestetty. Viimeiseksi Albu Kamalin kaupunki idässä piiritettiin panssarein sen jälkeen, kun sotilaat oli karkotettu kaupungista ja 30 sotilasta oli loikannut jouduttuaan surmaamaan 4 aseetonta siviiliä. Assadin joukkojen ”puhdistukset” ovat jatkuneet myös Homsin kaupungissa, jossa kaupunkia piirittävät sotilaat tunkeutuvat koteihin raastaen ihmisiä mukaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146080#.Ti6B6mEmKK8
- Israelin kamariorkesteri soittaa tiistaina Richard Wagnerin kotikaupungissa Bayreuthissa. Wagner on ollut kiellettyjen listalla Israelissa, sillä hän toimi natsien juutalaisten tuhoamisohjelman toteuttamisen puolesta. Hän oli aikanaan yksi kiivaimpia anti-semiittejä. Hän kutsui juutalaisia syöpäläisiksi ja halvensi heidän musiikkiaan jäljitteleväksi ja kenotekoiseksi. Wagner oli Hitlerin suosikkimuusikko. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146061#.Ti6D8mEmKK8

Monday, July 25, 2011

MAANANTAI 25.07.11

1. ISRAELIN turvallisuusneuvostossa on aloitettu tutkimukset, millä tavoin Israel tulee vastaamaan PA:n yksipuoliseen aloitteeseen omasta valtiosta. Pääministeri Netanyahu pyysi turvallisuusneuvoston turvallisuuspoliittista neuvonantajaa Ya´acov Amidroria tutkimaan eri hallinnon alojen mielipiteitä selvittääkseen, mitä vaikutuksia eri mahdollisuuksilla tulisi olemaan, sekä laatimaan esityksiä eri vaihtoehdoista.
Yksi mahdollisuus on Oslon sopimusten mitätöiminen. Ne solmittiin vuosien 1993 – 1995 välisenä aikana, ja ne ovat muodostaneet lailliset raamit, joilla suhteet on määritelty ja joiden puitteissa yhteistoiminta Israelin ja PA:n välillä on järjestetty turvallisuuden, infrastruktuurin ja talouden alueilla. Sopimusta on täydennetty myöhemmin erillissopimuksin.
Artikkelin kirjoittaja Barak Ravid painottaa, että Oslon sopimusten mitätöiminen on vain yksi eikä välttämättä suosituin vaihtoehto, jota hallitus tulisi noudattamaan.
Pääministeri on tiettävästi hylännyt esityksen juutalaisten yhteisöjen Juudeassa ja Samariassa liittämiseksi Israelin valtioon, minkä johdosta Amidror tutkii muita vaihtoehtoja. Oslon sopimusten mitätöiminen edellyttää asiaan liittyvien avainkysymysten selvittämistä, joista yksi on PA:n laillisen aseman määritteleminen Juudeassa ja Samariassa. Laillisin perustein sekä Abbasin että Salaam Fayadin hallituksen asema lienee laiton, koska uusia vaaleja on siirretty vuodesta toiseen eikä PA:n lakiasäätävä neuvosto ole voinut kokoontua.

Korkean israelilaisen diplomaatin mukaan Amidror on aloittanut alustavat selvitykset turvallisuusneuvostossa ulko-, puolustus-, talous-, teollisuus- ja kauppa- sekä oikeus-ministeriöitten edustajien kanssa, kuten myös armeijan suunnittelutoimiston ja kansainvälisen lain asianajajatoimiston johdon kanssa.
Turvallisuusneuvosto pyysi valtion eri hallinnonhaaroja selvittämään, mitä vaikutuksia Oslon sopimusten mitätöiminen aiheuttaisi niiden toimintaan kotimaassa ja ulkomailla. Oslon sopimukset mitätöidään siinä tapauksessa, että YK:n yleiskokous hyväksyy PA:n tekemän yksipuolisen esityksen Palestiinan valtion perustamisesta 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosat.

PA:n johto jatkaa puheenjohtajansa Mahmoud Abbasin johdolla esityksensä valmisteluja täydellä höyryllä ja tekee samalla kenttätyötä sen toteuttamiseksi. Abbas oli kutsunut PA:n ulkomailla toimivat 90 lähettilästään Istanbuliin neuvotteluihin tämän hetken tilanteesta sekä suunnitelmista esityksen edistämiseksi. Lähettiläitä kehotettiin vaikuttamaan isäntämaittensa johtoon, jotta ne suhtautuisivat myönteisesti PA:n esitykseen YK:ssa. Abbas informoi lähettiläitä kertoen, että PA:n esityksen lopullinen versio laaditaan Qatarissa neljäs elokuuta tilaisuudessa, johon osallistuvat PA:n, Qatarin, Egyptin ja Saudi Arabian edustajat. Esityksessä pyydetään YK:n Palestiinan valtion hyväksymistä YK:n täysjäseneksi 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen sisälle, mikä avaisi ovet YK:n alaisiin järjestöihin.

Artikkelin mukaan PA harkinnee alistaa esityksensä suoraan YK:n yleisistuntoon ohittaen turvallisuusneuvoston, koska USA voi joka tapauksessa käyttää veto-oikeuttaan siellä. Koska PA:n uskotaan saavan 140 äänen enemmistön YK:ssa, esitys hyväksyttäneen, eikä siellä voida käyttää veto-oikeutta. Israelin pelkona on, että PA aloittaa loputtomat Israelin vastaiset oikeustapaukset Haagin kansainvälisessä oikeudessa, tai pyrkii muuttamaan taloudelliset ja turvallisuussopimukset, joita osapuolten välillä on noudatettu 18 vuoden ajan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-looking-into-revoking-oslo-accords-in-response-to-palestinian-un-bid-1.375060

2. TURKIN pääministeri Resep Tayyip Erdogan vakuutti taas kerran tavattuaan PA:n puheenjohtajan Abbasin Istanbulissa, ettei hän palauta suhteita Israelin kanssa normaalitasolle ennen kuin Israel esittää hyväksyttävän anteeksipyynnön, suostuu maksamaan korvauksia Mavi Marmaran kannella kuolleitten turkkilaisten omaisille ja poistaa Gazan kauppasaarron. Netanyahu on tähän saakka hylännyt vaatimukset.

YK:n asettama Palmerin tutkimuskomitea laati oman tutkimusraporttinsa tapauksesta, jossa osa syytteistä kohdistetaan Turkin hallitukseen, mikä sai Erdoganin raivostumaan todeten, etteihän tässä näin pitänyt käydä, Israelhan se paha poika on.
Palmerin raportti piti julkaista jo maaliskuun 15. päivänä, mutta sitä siirrettiin Turkin pyynnöstä, jotta asiaa voidaan sovitella Israelin ja Turkin välillä.
Seuraava julkistamispäivä heinäkuun 7. sivuutettiin sekin ilman julkistamista, ja nyt Israel pyysi sen siirtämistä elokuun loppuun, jotta ongelmaa voidaan vielä yrittää sovitella.

RAPORTIN sanamuotoa ei tietenkään tarkoin tunneta, mutta sen sisältöä on levitetty laajalti. Raportti tunnustaa Israelin ja Egyptin asettaman Gazan kauppasaarron laillisuuden, mutta vaikka se syyllistää Turkin hallituksen, pääsyyte kohdistuu IDF:n toimiin, jota syytetään tarpeettoman kovasta väkivallan käyttämisestä, vaikka he taistelivat henkensä puolesta. Turkin hallitus haluaisi raportin tuhoamisen ilman julkistamista.
USA on kaikkein vaativimmin sanoin kehottanut Turkkia ja Israelia sopimaan erimielisyytensä, koska se haittaa USA:n omia diplomaattisia toimia Lähi Idässä. USA:n tavoitteena on löytää formula, jolla Israel myöntää jollain tapaa tilanteen luisuneen pois käsistä ilman selvää anteeksipyyntöä, mutta molemmat osapuolet suostuvat myöntämään, että asia on pois päiväjärjestyksestä eikä mitään oikeusvaatimuksia esitetä kummaltakaan taholta.
Osa Israelin hallituksen ministereistä vastustaa anteeksipyyntöä, osa suostuu siihen, mutta tosiasia on, että sekä Turkki että Israel menettävät ongelman jatkumisesta.

Israelin ja Turkin välille kehittynyt edistyksellinen kaupankäynti on jatkunut diplomaattisesta jumiutumisesta huolimatta. Osoituksena tästä on, että Israel harkitsee 860 turkkilaisen rakennus-työntekijän viisumin uusimista, jotka heille myönnettiin 2003 osana sopimusta, jolla Israel uudenaikaistaa Turkin armeijan panssareita. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=230779

3. JORDANIAN kuningas Abdullah II sai suorasanaisen varoituksen USA:n Pentagonilta ja kansalliselta turvallisuusneuvostolta, että hänen tulee aloittaa pikaisesti uudistusten toteuttaminen kotimaassaan, sillä ”arabikevät”, joskin myöhässä, on kolkuttelemassa myös hänen kuningaskuntansa ovella. USA:n toivelistalla on uusi järjestelmä, jossa kansan valitsema parlamentti valitsee maalle hallituksen ja pääministerin, eikä kuningas, kuten nyt tapahtuu. Varoituksessa viitataan tietoihin, että Jordanian beduiiniheimot, jotka ovat tukeneet taloudellisesti Syyrian mielenosoittajia, ovat alkaneet harkita, eivätkö he voisi aloittaa
samanlaisen protestiliikkeen kotimaassaan, ja ovat jo alkaneet koota aseita ja pommeja.
Toiseksi Jordanian Muslimiveljeskunta on aktivoitunut kuten Egyptissä ja Syyriassa, ja voi haluta suurempaa osuutta maan hallitsemisessa. Tämä asettaa Israelin temppelin harjalle: haluaako se auttaa Abdullah II:n kruunun säilyttämiseksi vai seuraako tilannetta sivusta. Joka tapauksessa Israelin tulisi artikkelin kirjoittajan mielestä varautua Jordanian rintaman aktivoimiseen, mikä voi vaarantaa Israelin turvallisuuden.
Abdullah II haluaa tiettävästi edetä varovaisesti, mutta USA hoputtaa: Aika valuu käsistä.
http://www.debka.com/article/21144/
Iranilainen ydinfyysikko, professori Daryush Rezaee-Nejad työskenteli atomipommin sytyttimen kehittämiseksi, mikä todistaa, että Iranin ydinpommi on lähes valmis. Iranin ilmoitus, että hän oli opiskelija, voitaneen syrjäyttää ilman lisätodisteita. DF arvioi, että hänen toimialueensa on voinut käsittää myös muita aloja, mutta 35-vuotias professori oli oman alansa asiantuntija. Kaksi moottoripyörillä liikkunutta miestä ampui häntä päähän ja kaulaan, eikä hänellä ollut mitään elinmahdollisuutta. Iran syyttää Yhdysvaltoja murhasta, mutta myös Mossadin osutta korostetaan. Iranin ydinteollisuus on kohdannut useita kohtalokkaita iskuja. http://www.debka.com/article/21146/

4. EU:n johtajien päättämä uusi pelastusrahasto, josta käytetään lyhennystä EFSF, herättää asiantuntijoissa useita kysymyksiä, joihin lienee vähän tyhjentäviä vastauksia. Rahaston käyttöön annettiin 440 miljardia Euroa, jolla tulee operoida eheyttääkseen Euroopan maitten taloudellisia sairauksia. Artikkelin kirjoittaja Landon Thomas. jr. toteaa kuitenkin, että uuden järjestelmän neljästä tukipilarista kaksi, Italia ja Espanja, ovat vaarassa luisua niiden maitten joukkoon, jotka tarvitsevat pelastusvaroja, eli muuttuvat varojen antajista velallisiksi. Rahaston varsinaisiksi vakuuttajiksi jäävät kaksi muuta johtajaa EU-maata Saksa ja Ranska. Tämä rahasto on muotoutumassa itse asiassa Euroopan valuuttarahastoksi.
EU-maat yhdessä Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa ovat käyttäneet yli triljoona USD kriisin-torjuntaan sitä lähtien, kun kriisi tuli julkisuuteen vuoden alussa. Euroopan Unionin
taloudellisen vakavuuden säilyttäminen lepää vahvasti Saksan ja Ranskan harteilla. Merryl Lynch arvioi perjantaina, että tarvitaan ainakin 300 miljardia Euroa, jotta se vakauttaisi raha-markkinoita maailmalla. Aikaisempien sitoumusten vuoksi Irlantiin (145 miljardia E) ja Kreikkaan (73 Miljardia E) EFSF:lla on käytössään korkeintaan 220 miljardia Euroa.
Artikkelissa todetaan, että kehitys Euroopassa näyttää toteuttavan Saksan muinaisen haaveen hallita Eurooppaa Atlantilta Välimerelle. Etelä Euroopan maat joutuisivat tässä lähes siirtomaa-asemaan, ja menettäisivät itsenäisen päätäntävaltansa ja toimittaisivat varakkaille Keski- ja Pohjois-Euroopan maille halpoja raaka-aineita ja työntekijöitä.
http://www.nytimes.com/2011/07/25/business/global/europes-troubled-countries-become-part-of-the-rescue-team.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

5. UUTSOTSIKOITA
- Migronin juutalaisyhteisön kolme purettaviksi määrättyä taloa Samariassa saivat kuukauden lisäaikaa valtion tulessa väliin purkutuomion siirtämiseksi. (JP)
- Pääministeri Netanyahu ja talousministeri Steinitz joutuivat tiettävästi sanaharkkaan asuntojen rakentamisen kalleuden vuoksi. Molemmat kuitenkin vakuuttavat, että asia on ”myrsky vesilasissa”, joka sekin on hoidettu, eikä anna aihetta jatkotoimiin. (JP)
- Yli 140 egyptiläistä haavoittui viikonvaihteen väkivaltaisiksi kehittyneissä mielenosoituksissa Egyptissä. He vaativat nopeampia toimia sotilashallitukselta, joka itse asiassa jatkaa Mubarakin politiikkaa ilman Mubarakia, kuten eräs totesi. (JP)
- Israelin ja Ranskan välinen asekauppa on elpymässä vuosikymmenien tauon jälkeen. Israelilainen yhtiö IAI yhdessä ranskalaisen Dassoult yhtiön kanssa voittivat tarjouskilvassa amerikkalaisen yhtiön tarjouksen miehittämättömistä koneista. IAI myy Ranskaan Heron TP koneita. Sopimuksen arvo on 500 miljoonaa USD usean vuoden aikana. Heron TP on suurin IAI:n valmistamista UAV-koneista, se pystyy lentämään 45 tuntia ja kuljettaa 1000 kg:n kuorman, se pystytään varustamaan pommeilla tai ohjuksilla. Sen siipien kärkiväli on 26 metriä, vastaten Boeing 737 konetta. Ranska aikoo käyttää konetta operaatioissaan kaikkialla maailmassa. (JP)
- Italia ja Hollanti päättivät jäädä pois Durban III konferenssista, koska tästä YK:n tukemasta rotuvihaa vastaan tarkoitetusta tilaisuudesta on kehittynyt Israelia pelkästään tuomitseva foorumi. (JP)
- IDF:n sotilaat pidättivät kaksi kumiveneellä Jordaniasta Israeliin tullutta terroristia. Heidät tavoitettiin heidän melottuaan Kuolleenmeren yli Israelin puolelle. Näillä kahdella arviolta 40-vuotiaalla beduiinilla oli mukaan joukko automaattikivääreitä ja ammuksia. Heidät pidätettiin sunnuntaiyönä. – Toisessa tapauksessa sotilaat takavarikoivat kuusi tainnutuskranaattia arabikylään tekemänsä ratsian aikana Galileassa ja pidättivät 42-vuotiaan epäillyn. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146045#.Ti06EmEmKK8
- Israeliin siirtynyt helleaalto nostaa sähkön kulutusta. Tämän päivän lukema mittarissa noussee 35 asteeseen, myöhemmin luvattiin paikoin 40-45 asteen lämpötiloja.

Sunday, July 24, 2011

SUNNUNTAI 24.07.11

1. AAMUN uutisia hallitsee Israelissa kuten varmaan monissa muissakin maissa Norjassa tapahtunut käsittämätön massamurha käsittämättömine motiiveineen. Sitä pohditaan useissa paikallisissa ja ulkomaisissa lehdissä, mutta jokaisella on oma selityksensä, yhtä hyvä ja huono kuin muittenkin antamat.
Tunnettu kansainvälinen journalisti Michel Savage kutsuu Norjan nykytilannetta ”Quisling-tilanteeksi” viitaten Saksan natsiaikana Norjaa hallinneeseen presidentti Vidkun Quislingiin, joka toimi yhteistyössä natsien kanssa pyrkien tuhoamaan maansa juutalaiset. Savage viittaa siihen, että Norjan työväenpuolue on avannut ovet selkoselälleen muslimisiirtolaisille, ja -valtansa säilyttämiseksi jatkaakseen ajamaansa islamille myönteistä, monikulttuurista kansallisen politiikan vastaista ohjelmaansa - on kehitellyt salaliiton, jonka merkit hän näkee ”norjalaisessa sapatissa”, kuten eräs journalisti perjantain tapahtumia kuvaili.
Savage viittaa siihen, että eräs islamilainen ryhmä oli uhannut terrori-iskulla, jos Norja karkottaa sen johtajan. Hän ei näe mitään järkeä olettamuksessa, että sytytettyään voimakkaat pomminsa Oslossa epäilty ajoi kiireesti lomasaarelle aloittaen massamurhan siellä. ”Jos epäilty äärioikeistolainen vihasi muslimeja, kuten New York Times raportoi, miksi hän keskittyi surmaamaan omia kansalaisiaan?” Savage analysoi ja toteaa, että syyskuun 11. 2001 tapahtumien jatko olisi voitu estää, mutta euro-sosialismin hellässä hoidossa se sai kasvaa liian kauan, minkä johdosta muslimien juutalaisia kohtaan tuntema viha on levinnyt maihin, joihin he Lähi Idästä muuttivat, kuten tapahtui Norjassa. Savage toivoo vain, että tapaus herättäisi Euroopan maat puolustamaan omaa kulttuuriaan ja lopettamaan vihan ja suvaitsemattomuuden, joka käyttää hyväkseen eurooppalaista suvaitsevaisuutta ja avoimuutta. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=325069

2. Oslon pommi-iskussa perjantaina on tämän hetken tietojen mukaan kuollut 7 ihmistä, ja Utoeyan lomasaarella labour-puolueen vuosittaisessa kesäleirissä sai surmansa 91 nuorta ihmistä, iältään 13 -19 vuosien välillä. Uhrimäärät voivat vielä kasvaa etsintöjen jatkuessa.
Haavoittuneiden lukumäärää ei ole ilmoitettu.
POLIISI pidätti 32-vuotiaan, sinisilmäisen ja vaaleatukkaisen, kookkaan, poliisin puvussa lomasaarella esiintyneen miehen Anders Behring Breivikin, jolla oli asunto Oslossa, ja joka kasvatti ja myi orgaanisia tuotteita maatilallaan nimeltään Breivik Geofarm.
Breivik toimi poliisin tämän hetken tietojen mukaan yksin molemmissa iskuissa, mutta jotkut sanovat lomasaaren ampumiseen osallistuneen kaksi miestä. Toiseksi poliisi etsii kuumeisesti vihjeitä mahdollisesta laajemmasta järjestöstä, joka olisi suunnitellut iskut ja osallistunut taustalla niiden toteuttamiseen.
BREIVIK oli kiinnostunut metsästyksestä, poliittisista ja pörssianalyyseista sekä musiikista klassisesta transsiin ja hypnoottis-muotoiseen tanssimusiikkiin. Hänen Facebook sivunsa profiili antaa kuvan konservatiivisesta kristitystä, viittauksilla yleviin poliittisiin filosofeihin sekä karmeisiin filmeihin, TV-esityksiin ja videopeleihin.
Eräs hengissä saarelta selvinnyt nuori kertoo olleensa suuren kiven takana, jonka päällä murhaaja seisoi, mutta ei havainnut häntä. Hän sanoo Breivikin itkeneen, huutaneen ilosta ja onnitelleen itseään onnistumisestaan. Hän jatkoi ampumistaan ainakin tunnin ajan. Hänellä oli käytössään kolme ampuma-asetta, yksi niistä automaattinen.

OSLON pommi-isku oli kohdistettu valtion virastotaloihin, joissa oli pääministeri Stoltenbergin virasto, öljyministeriön ja muiden ministeriöitten tiloja. Pääministeri ei itse ollut virastossaan. Rakennusten ikkunat murskautuivat ja kaikenlaista rojua lenteli rakennuksesta iskun voimasta laajalle alueelle. Öljyministeriö syttyi tuleen.
Pääministerin oli määrä pitää puhe nuorisoleirillä, mutta hän ei ilmeisesti ollut vielä paikalla. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=230674, http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=230652

3. KAIRON väkivaltaiset mielenosoitukset ovat uusiutuneet. Lauantaina tuhannet vihaiset nuoret tungeksivat Tahrir-aukiolle, josta he marssivat kulkueena kohti puolustusministeriötä, jossa väliaikainen sotilashallitus kokoontuu. Mielenosoitukset alkoivat pian sen jälkeen, kun sotilashallitusta johtaja marsalkka Mohamed Hussein Tantawi oli pitänyt televisioidun puheensa, jossa hän lupasi aikaistaa maan parlamenttivaaleja sotilashallituksen lopettamiseksi ja uuden siviilihallituksen muodostamiseksi. Vaalit on määrä pitää syyskuussa, mutta niitä ilmoitettiin siirrettäviksi lokakuuhun. Nyt Tantawi lupaa kiirehtiä niitä.
Mediatietojen mukaan mielenosoittajia kivittivät ulkopuoliset ryhmät, joita artikkelissa kutsutaan nimellä roistot (thugs). Kivitystä tapahtui molemmin puolin.
Poliisit pyrkivät hajottamaan mielenosoittajien marssin kohti puolustusministeriötä käyttäen kyynelkaasua ja tainnutuspistooleja sekä ampuen kivääreillään ilmaan.
Lääkintäministerin mukaan ainakin 55 ihmistä haavoittui yhteenotoissa mielenosoittajien ja poliisin välisissä kahinoissa, kuusi heistä tarvitsi sairaalahoitoa.
Yhteenottoja mielenosoittajien ja poliisin välillä tapahtui muissakin Egyptin kaupungeissa. Kymmenen ihmisen kerrotaan haavoittuneen niissä.
Egyptin mielenosoitukset alkoivat tammikuun 25, päivänä ja johtivat lopulta presidentti Hosni Mubarakin eroamiseen ja valtansa luovuttamiseen marsalkka Tantawin sotilashallitukselle. Sen kokoonpanoa on jouduttu uusimaan kansalaisten painostuksen vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=230648

4. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas pyrki selittämään Istanbuliin kokoamalleen 90:lle PA:n lähettiläälle, miksi hän on ”joutunut”, kuten hän sanoo, viemään Palestiinan valtion perustamisen YK:n päätettäväksi. Hän sanoi, että koska neuvottelut Israelin kanssa epäonnistuivat, vaikka hän oli lähellä saavuttaa sopimuksen pääministeri Ehud Olmertin kanssa, hänen jälkeensä pääministeriksi tulleen Benyamin Netanyahun taipumattomuuden takia hän on pakotettu etsimään toista ratkaisua.

Abbas selitti, ettei tämä ole yksipuolinen toimi, eikä sen tarkoituksena ole eristää Israelia tai kyseenalaistaa sen oikeutta olemassa oloon.
”En ymmärrä, miten miehityksen alla elävä kansa voi kyseenalaistaa miehittäjäkansan oikeuden olla olemassa? Tämä on todella omituista”, hän sommitteli ajatuksiaan.
Abbas sanoi olevansa valmis neuvottelemaan Israelin kanssa, mutta vasta sitten, kun Palestiinan valtio on saanut YK:n vahvistuksen, sillä ”on yhteisiä asioita, joita YK ei voi ratkaista Israelin ja PA:n välillä, niistä pitää keskustella”.
Hän väittää kivenkovaan, että se on Netanyahu, joka sulki neuvottelujen mahdollisuuden kieltäytymällä hyväksymästä 1967 linjoja rajalinjoiksi kieltäytyen asettamasta tilapäistä rakennuskieltoa Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosien juutalaisyhteisöihin.
Hän viittasi YK:n päätöslauselmaan 181, jolla Israelin valtio perustettiin, mutta jolla myös Palestiinan valtio oli tarkoitus perustaa. Palestiinalaisten oikeudet kuitenkin unohdettiin.

Abbasin puheissa vilahtelee sekaisin oikeaa ja vääristeltyä, minkä johdosta hänen puheitaan – kuten PA:n muittenkin johtajien – tulee tarkastella tietyllä varovaisuudella. Abbasin suurin huoli on antaa kuva, että hän pystyy laskeutumaan puusta alas ilman häpeää. Hän ei halua muistaa, että arabimaat hyökkäsivät Israelin vastaperustetun valtion kimppuun haluten tuhota sen, ja että arabimaat ja palestiinalaiset hylkäsivät YK:n 1947 laatiman silloisen Palestiinan jakosuunnitelman. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=230634

5. ”Raamattu on muinainen pyhä kirja, joka ei ole ajankohtainen PA:n valmistautuessa ottamaan omakseen koko Juudean ja Samarian, sanoi PA:n asiantuntijaryhmän jäsen tri Hussein Ibish keskustelutilaisuudessa Shomronin yhteistoimintaviraston johtajan David HaIvrin kanssa juutalaisessa synagogassa Washingtonissa viime viikolla.
Ibish sanoi, että Raamattu on täynnä keskiaikaisia traditioita, joita ei tule noudattaa eikä niiden antaa vaikuttaa päätettäessä, onko oikein tai väärin perustaa Palestiinan valtiota.

Tri Ibish, joka on kotoisin Libanonista ja uskomuksiltaan agnostikko, edustaa mielipiteiltään suuresti PA:n hengellisten johtajien lausunnoista poikkeavaa kantaa, joissa he väittävät ”juutalaisten väärentäneen Raamatun kirjat, jotka esitetään oikeassa muodossa Koraanissa”, vaikka niissä on räikeitä epäjohdonmukaisuuksia ja historiallisia virheitä, ja joissa he väittävät juutalaisten varastaneen pyhät paikat, kuten Temppelivuoren, Raakelin haudan ja monet muut juutalaisille pyhät paikat väittäen, ettei juutalaisilla ole mitään historiallisia tai uskonnollisia siteitä niihin.

DAVID HaIvri selitti puheessaan, että Jerusalemia ei mainita kertaakaan Koraanissa, mutta Raamatussa siitä mainitaan yli 800 kertaa, ja useimmat Raamatun kertomukset viittaavat Juudean ja Samarian paikannimiin, joista useimmat ovat edelleen käytössä.
Ibish väitti myös, että arabimaat hyökkäsivät Israeliin estääkseen sisällissodan maassa arabien ja juutalaisten välillä, mikä on suora historiallinen valhe. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146005#.TivbR2EmKK8

6. UUTISOTSIKOITA
- Kymmeniä tuhansia ihmisiä osallistui eilen Tel Avivissa järjestettyyn marssiin halvempien asuntojen rakentamisen puolesta. (JP)
- Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani uhkaa, että iranilaisen ydinfyysikon, professori Darious Resaein salamurha hänen kotinsa edustalla, josta hän syyttää Israelia, voi johtaa seurauksiin Israelia vastaan. Tuntematon moottoripyörällä liikkuva henkilö ampui hänet kuoliaaksi haavoittaen myös hänen vaimoaan. Iran ehti jo väittää, että kuollut henkilö ei ollut professori, vaan samanniminen opiskelija. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iran-murder-of-nuclear-scientist-is-israeli-american-terrorism-act-1.374975
- Egyptin sotilasjohtaja marsalkka Tantawi sanoo maansa kunnioittavan tehtyjä sopimuksia, joten kaasusopimus Israelin kanssa jäänee voimaan, ehkä muutettuna. http://www.haaretz.com/news/middle-east/egypt-military-leader-we-will-respect-all-previously-signed-agreements-1.374838
- Syyrian oppositioryhmät sanovat, että monet kaupungit noudattivat kehotusta yleislakkoon ja pitivät kauppansa ja liikkeensä kiinni lauantaina. Toistakymmentä mielenosoittajaa kuoli sotilaitten luodeista edellisenä viikkona. http://www.haaretz.com/news/middle-east/activists-report-general-strike-in-syria-towns-1.374879
- Neljä Islamic Jihadin jäsentä sai surmansa ajettuaan yhteen kuorma-auton kanssa Gazassa. Kuolleitten joukossa oli heidän johtajansa Abu Fadi Razayna, korkea al-Quds joukkojen komentaja. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-islamic-jihad-leader-killed-in-gaza-road-accident-1.374843