TORSTAI 28.07.11

1. KORKEISTA asuntojen hinnoista – tai niiden varjolla - liikkeelle lähtenyt spontaanina pidetty mielenosoitusliikehdintä, joka on levinnyt laajalle maassa, siirtyi eilen toiseen asteeseen, kun vaikutusvaltainen työmarkkinajärjestö Histadrut liittyi mukaan liikkeeseen. Histadrutin puheenjohtaja Ofer Eini antoi eilen lehdistöhaastattelun, jossa hän selvitti järjestönsä liittyvän protesteihin kaikilla tasoilla, ellei hallitus kutsu sitä keskustelemaan keski- ja alemman luokan kansalaisia koskevista kysymyksistä.

EINI hyökkäsi pääministeri Netanyahun tekemää halpojen asuntojen rakentamissuunnitelmaa vastaan vaatien ”todellisia ratkaisuja”. ”Hallitus päätti yhdessä yössä muuttua sosiaali-politiikasta, johon se oli sitoutunut kansalaistensa kanssa, täysin äärimmäiseen tilanteeseen, joka on pääomamarkkinat ilman hallituksen osallistumista,” Eini selvitti jatkaen, että nuori pari voi yhdessä ansaita 14 000 – 15 000 kuukaudessa, mikä ei kata heidän menojaan. ”Pahinta tässä on toivottomuus, koska tilanteeseen ei näy mitään ratkaisua.” Eini haluaa keskustella koko yhteiskuntaa raastavista ongelmista, joissa asuntokysymys on yksi, mutta ongelma on paljon laajempi. Hän valitti, että kulutus- ja elintarvikkeiden hinnat nousevat eri verukkeilla kohtuuttomiksi, kuten maitojuuston ja maidon hinta osoitti, joita kiireesti alennettiin asian tultua yleiseksi puheenaiheeksi.

Protestiliikkeen johtajat tervehtivät tyydytyksellä Histadrutin osallistumista toimintaan, mutta he eivät ehkä tajua, että se samalla politisoi koko prosessin peruuttamattomasti, ja että sen johto siirtyy vähitellen poliittiseen kähinään tottuneitten harjasniskojen käsiin.
Protestit jatkuivat keskiviikkona eri puolilla maata. Satakunta nuorta ja vanhempaakin marssi Jerusalemin telttakylästä Gan Hasus (hevospuisto) lähellä King George katua Netanyahun asunnon eteen. He asettivat kyltin ”for sale” (myytävänä) asunnon eteen huudelleen kovaäänisillään, ettei Netanyhau asu täällä vaan Kesareassa. Tämän tarkoituksena oli esittää vastalause kasvavaa ”aaveasuntojen” määrää vastaan, joita varakkaat ulkomaalaiset ostavat, mutta asuvat niissä vain lomamatkojensa yhteydessä asuntojen ollessa tyhjinä suurimman osan vuotta. He maksavat tämän vuoksi vähemmän arnonaa (kiinteistöveroa). Poliisi seurasi tilannetta tarkasti paikan arkaluoteisuuden vuoksi, mutta tilanne palautui normaaliksi ilman poliisin lisätoimia, ja protestoijat palasivat hevospuiston telttoihinsa, joita on puolisensataa.

Tästä kansanomaisesta protestiliikkeestä on kehittynyt suosittu piknik-tapahtuma, joka sopii hyvin helteiseen aikaan ilmastoimattomien pienasuntojen hehkuessa kuumuuttaan. Ihmiset ovat kantaneet teltta-alueille huonekaluja, mattoja, kaikenlaisia tarvikkeita joutilasta löhöilyä varten, onpa joukossa muovisia lasten vesialtaita ja musiikki-instrumentteja. Ihmiset näyttävät todella nauttivan täysin sydämin katkosta normaalirutiiniin unohtamatta asiansa vakavuutta.
Paikalliset liikkeet ovat auliisti lahjoittaneet heille ruoka- ja juomatarvikkeita, joista yhdessä valmistetaan ilmaisia aterioita protestiin osallistuville tai satunnaisille vieraille. http://www.haaretz.com/news/national/histadrut-joins-housing-struggle-as-activists-step-up-protests-in-jerusalem-tel-aviv-1.375624
Tel Avivissa julkistettiin eilen protestoijien ensimmäinen tiedotuslehti ”B´Maahal” (leirissä), jossa julkaistiin ihmisten kertomuksia heidän ongelmistaan ja elämän kalleudesta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231313
Protestiliike näyttää siirtyvän myös Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, kuten Gush Etzioniin Tekoassa, jossa Arutz-7 toimittaja kävi kyselemässä heidän tavoitteitaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146128#.TjEMo2EmKK8

2. PA:n valtiohankkeen edistäminen näyttää sekin siirtyvän nyt toiseen toteuttamis-vaiheeseen. Tähän saakka se on pysytetty poliittisella ja diplomaattisella tasolla, mutta nyt PA:n ja PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kuulutti – ensimmäistä kertaa, toteaa haaretz.com, vaikka uhkailun muotoisia vihjailuja siitä on esiintynyt aiemminkin – julkisesti keskiviikkona, että palestiinalaisten tulee aktivoida ”kansan vastarintaa”, mikä terroristien koodikielessä tarkoittaa ”aseellista taistelua”, arabikevään esimerkin tapaan.

ABBAS puhui näitä PLO:n kokouksessa. PLO (Palestiinan vapautusorganisaatio), jossa Abbas on puheenjohtaja kuten myös PA:ssa, on palestiinalaisjärjestöjen kattojärjestö, johon periaatteessa kaikkien pitäisi liittyä, mutta jossa Hamas ei ole jäsenenä.
”Tämän tulevan aikakauden aikana me haluamme massatoimintoja, organisoituina ja koordinoituina kaikissa paikoissa”, Abbas selitti jatkaen: ”Tässä meillä on mahdollisuus korottaa ääntämme ja antaa koko maailman tiedostaa, että me haluamme oikeuksiamme.”

USA tullee veto-oikeudellaan estämään Palestiinan valtion synnyn turvallisuusneuvoston päätöksellä ja sen pääsyn YK :n täysjäseneksi, PA tulee jatkamaan taistelua esityksensä puolesta YK:n täysistunnossa, jossa se kehuu jo saaneensa lupauksen 120 valtion tuesta ja jatkaa painostustaan vielä päättämättömien valtioiden taivuttelemiseksi. PLO:lla on edustajansa YK:ssa tarkkailijan oikeudella. PA hakee vaihtoehtona täysjäsenyydelle ei-jäsenen osallistumisoikeutta, jolla se voitaisiin valita YK:n alaisiin järjestöihin.

ABBASIN kuulutus aseettomasta vastarinnasta, kuten hän painotti, minkä hän esitti PLO:n keskuskomitean kokouksessa eilen, lienee saanut virikkeitä hänen pahimman kilpailijansa Marwan Barghoutin vaatimuksesta kansannousuun vankisellistä julkisuuteen muilutetussa kirjeessään. Palestiinalaiset ovat moittineet Abbasia arkailusta sanoa suoraan, mitä hän sydämestään kuitenkin haluaa. Abbas tunnusti lopulta: ”Me kannatamme kansanvastarintaa.” Hän esitti suurimmiksi vaikeuksiksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ja turvallisuusaidan, jota Israel rakentaa. ”Joka päivä me kohtaamme ongelmia, jotka pakottavat meidät vastarintaan, eikä vain yhdessä paikassa, vaan kaikkialla. Vaadin kansanvastarintaa ja vaadin, että sen tulee olla aseeton, ettei maailma ymmärrä meitä väärin. Olemme arabi-kevään innoittamia ja huutomme on (egyptiläisten tapaan) rauhallinen, rauhallinen”.
Palestiinalainen analyytikko Hani al-Masri epäilee, että Abbas puhui näin vain kritiikin hälventämiseksi. Hän sanoi Abbasin epäröinnin lähteneen siitä, että protestiliike voi kääntyä häntä ja PA:n hallitusta vastaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-tells-palestinians-step-up-arab-spring-style-protests-against-israel-1.375589

3. BIOGEOLOGIT ovat havainneet, että kaasuvuotoja tapahtuu myös matalissa vesissä Välimeren rannikolla, mikä oikeuttaa arvailemaan, että merenpohjan ala olevan jäätyneen kerroksen alla voi olla kaasua. Tutkijat ovat kuitenkin varovaisia ennusteluissaan todeten, että kaasun alkuperä voi olla hydraateissa, metaanikaasua. Kaasuvuotoja on havaittu 10 km:n etäisyydelle rannikolla etenkin Acren, Tel Avivin ja Ashdodin edustalla. Meriveden syvyys on joillakin noilla alueilla 40 – 50 metriä ja vuotoja on mitattu 10 m:n syvyydellä.

Luonnonkaasuesiintymä Leviatan sijaitsee Välimerellä 5 200 metriä meren alapuolella ja vedenkorkeus on siellä 1 680 metriä. Yitzhak Makovsky Haifan ylipistosta toteaa, että hydraattikaasujen määrät ovat moninkertaiset löydettyihin kaasuesiintymiin verraten, mutta niiden hyödyntäminen on kokonaan toinen ongelma. Hän arvioi, että joskus tulevaisuudessa kehitettäneen menetelmä, jolla se voisi onnistua. Merenpohjan epävakavuus ja huokoisuus asettavat putkistojen asentamiselle omat rajoituksensa. Tämän ovat huomioineet myös ne kehitysyhtiöt, jotka suunnittelevat keinotekoista saarta Herzlian rannikon edustalle, jonne on suunniteltu kansainvälistä lentokenttää. http://english.themarker.com/potential-to-dwarf-leviathan-scientists-find-shallow-water-holds-gas-seeps-1.375661

4. UUTISOTSIKOITA
- Abbas osoitti, kuka on herra Ramallahissa. Gazan entinen mahtimies Mohammed Dahlan palasi Damaskoksesta kotikonnuilleen voidakseen siivota tahriutuneen maineensa, vain joutuakseen PA:n aseistetun poliisin ratsian kohteeksi. Poliisit lukitsivat Dahlanin yhteen huoneeseen ja tutkittuaan hänen Ramallahin asuntonsa takavarikoivat atk-päätteet ja hänen kaksi panssaroitua autoaan. Abbas pitää Dahlania pahimpana kilpailijanaan, eikä kumpikaan näytä tuhlaavan tarpeetonta rakkautta. Dahlanin vastainen oikeudenkäynti alkoi tällä viikolla suljettujen ovien takana. Häntä syytetään murhasta ja valtion varojen varastamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146166#.TjEgl2EmKK8
- Gazan terroristit ampuivat aamulla Kassam-raketin Ashkelonin eteläpuolelle, jossa se putosi tyhjälle pellolle ilman vahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146165#.TjEiOGEmKK8
- Kotirintaman ministeri Matan Vilnain käskyn mukaan Israel rakensi uuden ”valtatien” Gazan turva-aidan läheisyyteen puitten lomitse siten, ettei sieltä ole näkyvyyttä Gazan puolelle. Tien paikan muutos katsottiin välttämättömäksi terroristien ampuessa panssariraketin Gazasta, joka tuhosi aiemmalla tiellä kulkeneen koulubussin surmaten yhden koululaisen ja haavoittaen vaikeasti bussin kuljettajaa. IDF aikoo istuttaa puita turva-aidan Israelin puolelle samasta syystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146137#.TjEilWEmKK8
- Israel testasi Arrow III ohjusten torjuntaan suunniteltua ohjusta, kertoi UPI.com. Ohjus tuhosi maaliohjuksen osoittaen suunnittelun olevan oikeilla jäljillä. Ohjusjärjestelmä on suunnitelmien mukaan valmis 2015, jolloin se otetaan kenttäkäyttöön. Ohjus on tarkoitettu ballististen ohjusten torjuntaan ilmakehän yläpuolella 100 km:n korkeudella. Arrow III täydentää aiempia puolustusjärjestelmiä, joita kokeillaan USA:n kanssa todellisia olosuhteita jäljitellen ensi vuoden alussa ”Juniper Copra” harjoituksissa. USA osallistuu ohjuksen kehittelyyn. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146160#.TjEjkmEmKK8
- Israelin vankilassa terrorismista ja 96 israelilaisen surmaamiseen johtaneitten operaatioiden suunnittelusta tuomittu vanki Ibrahim Hamed pystyi sellistään käsin suunnittelemaan terrorioperaatioita ja toimi esikuvana muille terroristeille. Hänet tuominnut tuomari ei ensin uskonut Shin Betin varoituksiin hänen toimistaan, mutta joutui todisteiden vuoksi myöntymään ja määräämään hänet eristysselliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146138#.TjElXmEmKK8
- Egypti toimi isäntänä ”vastarintakonferenssissa”, johon osallistuivat Egyptin Muslimiveljet, Hizbullah sekä palestiinalaiset terrorijärjestöt. Kaksipäiväisen konferenssin aikana keskusteltiin tavoista, millä ”arabikevään” opetukset voidaan kytkeä PA:n vaatimuksiin kansan vastarinnasta. Kokoukseen osallistui 14 arabimaan edustajat, mukana Saudi Arabia, Tunisia, Turkki, Marokko, Sudan, Jordania sekä ei-arabimaat Iran ja Indonesia. Palestiinalaisia edustivat Hamas, Islamic Jihad, ja Al-Aksa Marttyyrien Prikaati, joka on Abbasin johtaman Fatahin ”aseellinen siipi”, ja jonka edustaja äskettäin sanoi järjestön aktivoituneen parin vuoden tauon jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146140#.TjEmsmEmKK8
- Libanonissa viisi ranskalaista rauhanturvaajaa haavoittanut tienvarsipommi oli Israelin käsityksen mukaan Hizbullahin varoitus YK:n UNIFIL-joukoille. Sen aiheena voi olla pääsihteeri Nasrallahin kärsimättömyys sen johtajistoa vastaan esitetyistä Interpolin pidätysmääräyksistä, mitä lisää Syyrian tilanteen epäselvyys.
- Ulkoministeri Clinton esitti tyytymättömyytensä kongressin päätettyä poistaa Israelin naapurimaitten avustuksia tai alentaa niitä. Clinton uhkaa käyttää veto-oikeuttaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146158#.TjEp1GEmKK8
- USA:n ulkoministeriön tarkastusosaston johtaja suosittelee Israelille myönnetyn lainojen takuujärjestelmän poistamista 2011 lopussa. Tämä voisi nostaa Israelille myönnettävien lainojen korkoa maailmanmarkkinoilla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-report-recommends-ending-loan-guarantees-to-israel-at-end-of-2011-1.375633
- Oikeus katsoi, etteivät juutalaiset voi ajaa kahta arabiperhettä kodeistaan Sheikh Jarran arabilähiössä. Arabiperheet asuvat juutalaisten omistamissa taloissa. Tällaisia tapauksia on sadoittain varsinkin Jerusalemin itäosissa, josta Jordania karkotti kaikki juutalaiset miehitettyään alueet 1948 Israelin vapaussodan yhteydessä. Arabit muuttivat asumaan tyhjiksi jääneisiin taloihin tai Jordanian hallitus otti ne omistukseensa hylätyn omaisuus-lain turvin. Omistusoikeuden todistaminen on erittäin vaikeaa turkkilaisen Ottomaanihallinnon ajoilta periytyvien dokumenttien perusteella, jotka eivät aina olleet ajan tasalla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/arab-families-in-sheikh-jarrah-won-t-be-evicted-by-settlers-israeli-court-rules-1.375646

Sivun oikeassa laidassa "Links" on "Nivan Blogi" matkakertomus Kauko Idästä. Suosittelen, se on englanninkielinen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019