TIISTAI 26.07.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu katsoi kansan parissa kehittyneet mielenosoitukset siksi vaarallisiksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, että hän peruutti Puolaan suunnitellun matkansa sanoen keskittyvänsä kansliansa laatimien ”dramaattisten” uudistusten viimeistelemiseen ja niitä koskevien lakiesitysten runnomiseen läpi Knessetissä. Pääministerin ohjelmassa oli matka sekä Unkariin että Puolaan, mutta hän peruutti viime viikolla Unkarin matkansa ”järjestelyvaikeuksista” johtuen. Matkojen tarkoituksena oli taivutella noita maita luopumaan PA:n valtioesityksen tukemisesta YK:ssa. Matkat ehkä otetaan uudelleen ohjelmaan, kun tilanne kotona rauhoittuu.

EILEN mielenosoittajat siirtyivät Tel Avivin puutarhakadulta tositoimiin, pienen ryhmän siirtyessä metelöimään Knessetin eteen kansanedustajien käsitellessä asuntokysymyksiä. Toinen ryhmä mellakoi pääministerin asunnon edessä häiriten liikennettä ja aiheuttaen harmaita hiuksia turvallisuusjoukoille peläten, että joukossa voi olla muitakin intressejä palvelevia kuin asuntojen hintojen alentamista haluavia.
Netanyahun kanslian suunnitelmista on sen verran vuotanut tietoja julkisuuteen, että niillä pyritään avustamaan varsinkin nuoria pareja, opiskelijoita sekä haavoittuneita sotilaita.
Suunnitelman mukaan hallitus antaa maata rakentamiseen, joissa rakentajien urakka-tarjoukset ratkaistaan sen perusteella, mikä niistä tarjoaa rakentavansa asuntoja halvimmalla. Teksti ei kerro, miten niiden varustelutaso aiotaan pitää yleisesti hyväksyttävällä tasolla, ettei rakenneta uutta slummia. Urakoitsijat itse suorittavat asuntojen myynnin tai vuokrauksen, mikä on toinen taso spekulaatioon ja tiskin alta myyntiin.

VOIDAKSEEN kiirehtiä asuntorakentamista Netanyahu kutsui talousministerin Yuval Steinitzin sekä rakennus- ja asuntoministeri Ariel Attiasin kiireiseen neuvotteluun. Netanyahun suunnitelmaa viimeisteltiin maanantaina yhteisessä neuvottelussa Knessetin talous-valiokunnan ja sisäministeriön edustajien kanssa.
Laadittuun lakiluonnokseen, joka on tarkoitus esitellä Knessetille keskiviikkona, liitettiin pykälä, jolla valtio velvoitetaan luovuttamaan tarvittava maa-alue asuntorakentamista varten. Netanyahun rakennustoimen uudistuksiin kuuluu myös laki maahallituksen uudistamiseksi.

NETANYAHU käytti tilaisuutta eilen esittääkseen erityistä kiitosta talousministeri Yuval Steinitzin panoksesta talouden edistämiseksi, mikä on kaikkien nähtävillä. Julkisuudessa oli liikkunut huhuja, joiden mukaan pääministeri olisi harkinnut hänen vaihtamistaan, ja vaihtoehtoisena uutena talousministerinä esitettiin Kahloa, joka kiisti halunsa siirtyä Steinitzin paikalle sanoen, että paikka on hänelle liian vaativa uutena ja kokemattomana ministerinä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=230971

2. ISRAELIN lääkärikunta on edelleen sotajalalla, koska kukaan ei ole ottanut tosissaan heidän toiveitaan ja vaatimuksiaan. Eilen IMA:n, Israelin Lääkärijärjestön, puheenjohtaja tri Leonard Edelman julisti yhden miehen nälkälakon protestina sille, ettei edistystä ole tapahtunut heidän työtaistelussaan, joka alkoi 128 päivää sitten.

EDELMAN aikoo aloittaa nälkäpäivänsä torstaina, jota edeltää 4-päiväinen marssi Ramat Ganista Jerusalemiin. Marssiin osallistuu parikymmentä lääkäriä maanantaista alkaen.
Nälkälakko sai uutta innostusta työtuomioistuimen ilmoitettua, ettei se puutu lääkärien lakkoiluun pakkotoimin, koska vaatimukset ovat kohtuullisia valituksiin verrattuina. Edelman totesi työtuomioistuimen päätöksestä, että laki on heidän puolellaan. ”Jokaiselle potilaalle, sairaanhoitajalle ja lääkärille on selvää, että maan lääkintäjärjestelmä on romahtamassa, mutta missä ovat pääministeri ja terveysministeri? Taantumus on jatkunut vuosikaudet, ja lääkärien vajaus ja vaikeudet ovat pahentuneet joka vuosi. Mutta teidän aikananne tilanne on lähellä katastrofaalista”, Edelman valitti.

LÄÄKÄRIEN puutteen korjaamiseksi Edelman esitti tuhannen viran perustamista välittömästi kertomatta, mistä tuo määrä saataisiin. Hän esitti muita sairaaloiden sisäisiä työjärjestelyjä. Hän esitti lääkärien vastuuta ulottaa maan laitaosiin, joissa lääkinnällinen taso on heikkoa. Edelleen hän vaati lääkärien tuntipalkan nostamista 50 %. Syytöksiä heitellään puolin ja toisin; apulaistalousministeri Yitzhak Cohenin puolustellessa ministeriön toimia todeten, että lääkärien tuntipalkkaa esitettiin nostettavaksi 36 % ja työvoiman lisäämistä, mutta IMA torjui tarjouksen kuten myös neuvottelut, joissa asioista olisi keskusteltu. Asia on keskittynyt pääministerin ympärille, jota vaaditaan näyttämään johtajantaitoaan ja ratkaisemaan asian kiireellisenä, koska ”kysymys on elämästä ja kuolemasta”, kuten sisäministeri Eli Yishai sanoi.
Pääministerin selkärangan kestävyyttä nyt epäillään. (JP, J Siegel, H Keinon)

3. ISRAEL ja USA suunnittelevat yhteistä massiivista puolustusharjoitusta ensi vuoden alussa. Näitä on pidetty ennenkin, nimellä Juniper Cobra. Harjoituksissa testataan Arrow II:n kyvyt yhdessä Iron Dome lyhyen matkan ohjusten torjunnassa, sekä amerikkalaisia järjestelmiä THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), ja sota-aluksessa toimivaa Aegis järjestelmää, joka on suunniteltu ballististen ohjusten torjuntaan.

ISRAELIN ilmavoimien puolustusdivisioona, USA:n Ohjustentorjuntajärjestö sekä USA:n Euroopan armeijan komennuskunta (EUCOM) ovat pitäneet yhteisiä harjoituksia viimeisen viiden vuoden ajan, mutta ensi vuoden alkuun suunniteltu yhteisharjoitus on monimutkaisin ja laajin, mitä tähän mennessä on pidetty.
Viime viikolla USA:n ilmavoimien EUCOM komentaja kenraali Mark Welsh vieraili Israelissa voidakseen keskustella Israelin ilmavoimien komentajan kenraalimajuri Ido Nehushtanin kanssa. Keskustelut keskittyivät ensi vuoden yhteisharjoituksiin. Edelliset harjoitukset pidettiin 2009. Harjoitusten tarkoituksena on uusien järjestelmien testauksen ohella kehittää infrastruktuuria, jolla Israelin ja USA:n ohjuspuolustusjärjestelmiä voidaan sovittaa yhteen. USA päätti asentaa THAAD järjestelmän Israeliin Irakia vastaan käydyn sodan opetusten vuoksi. Irak ampui silloin 39 ohjusta Israeliin (40 ruoskaniskua, yhtä vaille) aiheuttaen suurta aineellista tuhoa, joskin ihmisuhrit olivat hämmästyttävän pienet.
Arieh Herzog, puolustusministeriön Homa ohjustentorjunta yksilöstä, arvioi, että Israelia uhkaa nopeasti kasvava ballististen ohjusten uhka. Herzogin seuraaja lupasi, että Israel nopeuttaa Arrow-III torjuntaohjuksen kehittämistä. Järjestelmän uskotaan olevan toimintakunnossa aikaisintaan 2015. Ohjuksen ensimmäinen koe pidetään vuoden lopussa.
USA suunnittelee asettavansa Välimerelle toisen sota-aluksen, joka on varustettu Aegis torjuntajärjestelmällä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=230974
Kotirintamaministeri Matan Vilnai varoittaa, että seuraavassa sodassa Tel Aviv ja sen läheiset kaupan ja talouselämän keskukset tulevat olemaan vihollisten keskeisinä maalitauluina. Hän kävi läpi potentiaalisten vihollisten ohjusarsenaalia, mikä osoittaa pelottavaa määrää sekä lyhyen että pitkänmatkan ohjuksia, joilla Israelin normaalielämä yritetään lamauttaa jopa kuukausiksi. Tämä asettaa entistä suuremman vaatimuksen pyrkiä ehtimään ensiksi voidakseen vähentää ensi-iskujen shokkivaikutusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146081#.Ti53Y2EmKK8

4. ARABIEN hyökkäykset Hadassan sairaalaa vastaan ovat kehittyneet pisteeseen, jossa sairaalan normaalirutiini vaarantuu. Viimeisen ”nakba” päivän aikana sairaalaa vastaan heitettiin 11 palopommia, ja sairaalan turvallisuusmiehet joutuvat pitämään luotiliivejä ja luodinkestävää pääsuojusta (kypärää). He ovat myös joutuneet käyttämään kyynelkaasu-pommeja mellakoivia arabeja vastaan sairaalan edustalla, mikä saa potilaat paniikkiin.
Hyökkäykset tapahtuvat paitsi itse sairaalan alueelle myös juutalaisia vastaan, jotka ajavat arabialueitten kautta tai niiden läheltä sairaalaan, mikä vaarantaa lääkärien pääsyn sairaalaan erityisesti yöaikaan.
Hadassan sairaala sijaitsee Jerusalemin itäpuolella, lähellä Ranskalaista Kukkulaa sekä arabien asuttamaa Issawiyan lähiötä, jonka asukkaat mellakoivat usein eri syistä.
Viime vuoden aikana arabit tekivät 40 palopommi- ja kivityshyökkäystä sairaalaa vastaan. Lähes 40 % potilaista on arabeja, jopa osa henkilökunnasta, mikä ei ole estänyt hyökkäyksiä. Eräs ehdotus on lisätä arabien osuutta työntekijöissä. Eräs arabilääkäri myöntää iskut, mutta epäilee, että ehkä niiden tekijät ovat juutalaisia ”setlereitä”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146084#.Ti55FmEmKK8

5. PA:n johto suunnittelee määrittelevänsä itsenäisen valtionsa rajat itsenäisesti sopimatta niistä ensin Israelin kanssa; eikä niiden paikka ole tuntematon: 1949 aselepolinjat, ellei sitten päädytä 1947 YK:n määrittelemiin Palestiinan maan jakamisrajoihin. Samalla PA:n johto varoittaa Israelia hylkäämästä Oslon sopimuksia, vaikka se itse toimii räikeästi niiden vastaisesti. Saeb Erekat jopa ilmoitti julkisesti, etteivät ne ole enää voimassa. Palestiinan kansanpuolueen pääsihteeri Bassam al-Salehi kertoi journalisteille, että koska PA on menettänyt kaiken uskonsa Israelin luotettavuuteen, ainoa tie on YK:n julistus Palestiinan valtion perustamiseksi, mikä hänen mukaansa antaa sille oikeuden määritellä valtionsa rajat, koska ”toisensa tunnustavat valtiot sopivat keskenään rajoista”. Hän tarkoitti niitä 120 valtiota, jotka ovat luvanneet äänestää PA:n esityksen puolesta YK:n yleisistunnossa.
Korkea PA:n virkailija murehti sitä, ettei PA:n poliisivoimat, joiden suuruus on 41 000 miestä – Oslon sopimukset sallivat 30 000 – pysty vastaamaan IDF:n voimaan, jos Israel haluaa kyseenalaistaa PA:n rajalinjat. Ei ole tiedossa, asettaako PA omat rajavartijansa tuleville rajoilleen ja ottaa vastuun kaikesta liikenteestä sisään ja ulos, ja mitä tapahtuu Juudean ja Samarian juutalaisasukkaille, annetaanko heille kulkuluvat, vai miten asia järjestetään? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146065#.Ti58cGEmKK8

6. UUTISOTSIKOITA
- Turkin rääväsuinen pääministeri Erdogan leikkii edelleen tiukkapipoa eikä suostu mihinkään vähempään kuin täydelliseen anteeksipyyntöön ja Gazan saarron poistamiseen. Hän uhkaa diplomaattisuhteiden vähentämisellä ja vierailulla Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146072#.Ti6ARGEmKK8
- Arabit hyökkäsivät ties monenneko kerran Neveh Tzufin alueella sijaitsevaa luonnonlähdettä ja sen läheistä rabbi Meir Segalin muistomerkkiä vastaan sytyttäen sen tuleen. Arabit rettelöivät paikalla toistuvasti hyökäten myös paikkaa vartioivia sotilaita vastaan uskoen, että heidän kätensä ovat sidotut eivätkä uskalla käyttää tuliaseitaan. Näin tapahtui viimeissäkin tilanteessa, vain muutama kyynelkaasupullo, siinä kaikki ilman pidätyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146085#.Ti6AcWEmKK8
- Syyrian verinen diktaattori Bashar Assad lupasi, että maahan voidaan perustaa poliittisia puolueita, mutta määrätyin rajoituksin ja uskollisuuden sitoumuksin Baath-puolueelle. Lupaus ei tyydytä ketään, ei ulkovaltoja eikä mielenosoittajia. Assadin sotilaat piirittävät kaupunkeja, joissa mielenosoituksia on järjestetty. Viimeiseksi Albu Kamalin kaupunki idässä piiritettiin panssarein sen jälkeen, kun sotilaat oli karkotettu kaupungista ja 30 sotilasta oli loikannut jouduttuaan surmaamaan 4 aseetonta siviiliä. Assadin joukkojen ”puhdistukset” ovat jatkuneet myös Homsin kaupungissa, jossa kaupunkia piirittävät sotilaat tunkeutuvat koteihin raastaen ihmisiä mukaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146080#.Ti6B6mEmKK8
- Israelin kamariorkesteri soittaa tiistaina Richard Wagnerin kotikaupungissa Bayreuthissa. Wagner on ollut kiellettyjen listalla Israelissa, sillä hän toimi natsien juutalaisten tuhoamisohjelman toteuttamisen puolesta. Hän oli aikanaan yksi kiivaimpia anti-semiittejä. Hän kutsui juutalaisia syöpäläisiksi ja halvensi heidän musiikkiaan jäljitteleväksi ja kenotekoiseksi. Wagner oli Hitlerin suosikkimuusikko. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146061#.Ti6D8mEmKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019