Friday, January 08, 2010

PERJANTAI 08.01.10
1. USA HALUAA ratkaista Iranin ongelman neuvottelujen kautta, mutta samaan aikaan kokoaa joukkoja mahdollista aseellista konfliktia varten, analysoi tilannetta USA:n asevoimien esikuntapäällikkö puheenjohtaja amiraali Mike Mullen puhuessaan Lähi Idän instituutin järjestämässä tilaisuudessa Washingtonissa torstaina. ”Olemme tehneet voitavamme varmistaaksemme, ettei konflikti puhkea siellä kuitenkin valmistellen joukkoja samaan aikaan, koska me ymmärrämme useissa vastakohtaisuuksissa voivan niin tapahtua.”
Häneltä kysyttiin, ovatko USA:n asevoimat levittäytyneet liian laajalle voidakseen osallistua toisiin ongelmakohtiin maailmalla Iranin ja Afganistanin lisäksi. Mullen vastasi: ”Olemme todella tiukalla juuri nyt kahden sodan vuoksi, mutta maavoimiemme osallistuminen tämän suuruisina yksikköinä jollakin toisella osalla maapalloa tai jopa samalla alueella, on ymmärtääkseni lähes olematon mahdollisuus.”
TARKKAILIJAT arvioivat, että tulevissa konflikteissa USA tulee turvautumaan entistä enemmän ilma- ja merivoimiensa käyttöön. Osoituksena nimenomaan ilmavoimien roolin kasvamisesta ovat kokemukset Afganistanissa ja Pakistanissa, joissa maajoukkojen yksiköitten taistelutoimien asemesta on kasvavassa määrin alettu turvautua miehittämättömien koneiden (UAV) käyttöön, jotka ovat paljon kätevämpiä kuin nopeasti liikkuvat lentokoneet tai suurta meteliä pitävät helikopterit, jotka ovat helppoja saaliita torjuntaohjuksille. Miehittämättömät koneet ovat suhteellisen hiljaisia ja pieninä kohteina pääsevät helpommin ja huomaamatta halutuille alueille. Niiden tulivoima on kuitenkin suuri täsmä-ohjusten ja konekivääriensä ansiosta.
MULLEN ARVIOI, että Iranilla on strateginen päämäärä kehittää ydinaseita ja on ollut jo jonkin aikaa. Hänen lausuntoaan tukee New York Timessa ollut kirjoitus, jonka mukaan Obaman hallitus pitää kansallista tiedusteluarviota vuodelta 2007 virheellisenä, jonka mukaan Iran luopui ydinteollisuutensa ja ydinaseensa kehittämisestä 2003. Israel hylkäsi tämän USA:n hallituksen omaksuman tiedusteluarvion välittömästi nojautuen omiin tietoihinsa.
Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren totesi: ”Uskon Obaman hallituksen nyt täysin tiedostaneen Iranin pyrkimyksen ydinaseen valmistamiskyvyn kehittämiseksi. Me olemme samaa mieltä Obaman hallituksen kanssa tässä asiassa.”
TIMES-LEHTI kertoo artikkelissaan, että tekniset vaikeudet ja potentiaalinen länsimaitten sanktiot ovat haavoittaneet Iranin kykyä alhaiseen tasoon rikastetun uraanin tuottamiseksi, jota se tarvitsee voidakseen jatkaa sen rikastamista ydinaseen vaatimaan 90 %:n asteeseen. Lehti arvioi, että huolimatta joittenkin sentrifugien rikkoontumisesta Iranilla on edelleen arviolta 4000 toimivaa sentrifugia, jotka pystyvät rikastamaan merkittäviä määriä alhaiseen tasoon rikastettua uraania.
OREN ARVIOI, että isku Iraniin tulisi aiheuttamaan suuria tasapainohäiriöitä alueella, mikä huolestuttaa Israelin johtajia ja suunnittelijoita kaikkein eniten. Siksi USA:n tulee Orenin mielestä kiihdyttää diplomaattisia keinoja Iranin ongelman ratkaisemiseksi. (JP)
2. ISRAELIN HALLITUS on valittanut USA:n hallitukselle, että Israelin ja USA:n pyrkiessä kaikin tavoin saamaan rauhankeskustelut uudelleen käyntiin, PA:n puheenjohtaja ja pääministerit tekevät kaikkensa palestiinalaisten kiihottamiseksi Israelia vastaan. Äskettäin julkistettiin näyttäviä kuvia, joissa pääministeri Salaam Fayad osallistui Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tavaroitten boikotoimiseen. Hänen näytettiin kuvissa tällainen ”kielletty” valmistepaketti käsissään valmiina heittämään sen suureen rovioon. Taloudelliseksi asiantuntijaksi noteeratulta pääministeriltä tällainen poliittinen lyhytnäköisyys antaa kovin arveluttavan kuvan hänen todellisista päämääristään, sillä niiden valmistajista suuri osa on hänen oman kansansa jäseniä, joita boikotti haavoittaa yhtä paljon.
TOISEKSI Fayad kävi osanottovierailulla rabbi Meir Chain murhaajien kotona, jossa hän ylisti heitä marttyyreina ja esimerkkeinä palestiinalaisille lapsille ja nuorille.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sponsoroi tilaisuuden joka oli järjestetty naisterroristi Dalal Mughrabin 50.vuotis syntymäpäivän kunniaksi. Tämä naisterroristi johti terroristien ryhmää, joka tuli kumiveneillä Libanonista Israelin rannikolle ja sieltä rantatielle, jossa he kaappasivat ihmisiä täynnä olevan bussin vuonna 1978. Syntyneessä taistelussa 37 israelilaista siviiliä sai surmansa, heistä 10 lasta. Mughrabi sai myös surmansa. Hänen syntymänsä 50.päivän kunniaksi Ramallahin kuvernööri nimesi kaupungin aukion hänelle. Suuressa julisteessa esitettiin: ”Presidentti Mahmoud Abbasin suojeluksessa poliittisen ja kansallisen opetushallinnon seremoniassa kosmoksen morsiamen ja marttyyrin (shahida) Dalal Mughrabin syntymän muistopäivänä.”
Pääministeri Netanyahun kanslia antoi lausunnon, jossa se selkein sanoin toteaa, että tuollaiset terrotistit eivät ole marttyyreitä ja nuorison esikuvia vaan murhaajia. (JP)
3. OBAMAN NIMITTÄMÄ Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell valmistelee Israelin matkaansa, jonka aikana hän pyrkii pusertamaan formulan, jolla Israelin ja PA:n väliset keskustelut voitaisiin lopultakin saada alulle. Mitchell on antanut varsin positiivisia lausuntoja, joiden mukaan edellytykset ovat olemassa ongelmien poistamiseksi. Hän sanoo uskovansa, että rauhansopimus on mahdollinen runnoa kasaan kahdessa vuodessa. Israelin hallituksen edustajat pitävät tätä turhan positiivisena ja epärealistisena. Mitchell ei ole vielä ilmoittanut päivämäärää matkalleen, mutta vihjailee sen voivan tapahtua parin viikon sisällä.
MITCHELL puhui PRS:n Charlie Rose shown aikana: ”Toivomme osapuolten olevan samaa mieltä. Henkilökohtaisesti uskon sen olevan mahdollista kahden vuoden aikana.”
Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren sanoi puolestaan, ettei hän pidä tärkeänä tiettyjen päivämäärien asettamista, vaan että osapuolet pystyvät ylittämään esteet, joita heidän välilleen on syntynyt ja paneutumaan avoimiin ja todellisiin keskusteluihin.
Netanyahu ilmaisi epäilyksensä, että Mitchellin kaavailemat kehykset, Terms of Intentions, palvelevat todellista tarvetta. Hän haluaa, että lähtökohtina neuvotteluissa pidetään Israelin turvallisuutta, sen tunnustamista juutalaisena valtiona ja toistuvien vaatimusten esittämisen lopettamista keskustelujen saattamiseksi toivottuun lopputulokseen. Hän totesi, että nämä vaatimukset ovat luonteeltaan erilaiset kuin palestiinalaisten esittämät. Siksi hän haluaa, että molemmat osapuolet tuovat neuvotteluihin omat esityksensä, vaikka ne eivät olekaan alusta lähtien yhteneväiset. Hän luottaa hyvässä uskossa käytäviin neuvotteluihin.
Mahmoud Abbas ei ole antanut mitään merkkejä, että hän olisi muuttanut vaatimuksiaan 1967 rajoista ja täydellisestä rakennuskiellosta Länsirannalla mukaan lukien Jerusalem. Hän lähtee toteamuksesta, että miksi hänen tulisi olla palestiinalaisempi kuin USA ja EU, jotka vaativat aivan samaa kuin hänkin. Lisäksi hän sai arabimaitten tuen äskeisten matkojensa aikana.(JP)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1141246.html
4. ISRAELIN puolustusministeriö julkisti selvästi ylpeänä ja rohkaistuneena Iron Dome torjuntajärjestelmänsä onnistuneesta testauksesta äskettäin. Kuitenkin johtajat siellä pyrkivät selittämään, ettei mikään järjestelmä voi antaa 100 %:n turvallisuutta. Tämän filosofian taustalla on raaka tosiasia, että päättäväinen vastustaja löytää aina vastalääkkeen mihin hyvänsä torjuntavälineistöön. Hamasin edustajat ovat jo kertoneet, etteivät Israelin hienot järjestelmät pysty eliminoimaan heidän kotitekoisia rakettejaan.
Kuin todistukseksi tästä Gazan terroristit ampuivat eilen kymmenkunta kranaattia ja rakettia Israeliin, joskin ne putosivat vaarattomasti aukeille alueille ilman vahinkoa.
Sen sijaan Ashkelonin lähelle pudonnut ilmeisesti Katjusha-raketti aiheutti hälytyssireenien soimisen laajalla alueella saaden asukkaat paniikin valtaan, koska kukaan ei osannut kertoa, millaisesta raketista oli kysymys ja minne se voisi iskeä.
Torstain aamupäivän aikana terroristit ampuivat Keren Shalomin rajaterminaalin lähelle useita kranaatteja, minkä johdosta terminaali suljettiin.
IAF kävi lennättämässä 520 000 lentolehtistä Gazan kaistalle, joissa asukkaita varoitetaan menemästä lähelle turva-aitaa. IDF:n sotilaat pitävät aidan viereistä aluetta kiellettynä sotilasalueena, jonne menevät joutuvat tulituksen kohteiksi. (JP)
Kranaatti- ja rakettitulen johdosta IAF teki eilen useita iskuja Egyptin rajan tuntumaan ja Khan Younesin alueille. Gazasta saadun tiedon mukaan 2 ihmistä sai surmansa ja 2 haavoittui, mutta joittenkin pelätään jääneen loukkuun rakenteiden alle.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1140997.html
5. UUTISOTSIKOITA
- Italian muslimiyhteisön johtaja ja Islam-Israel Fellowship puheenjohtaja sheikki, professori Addul Hazi Palazzi on outo lintu kaltaistensa joukossa, sillä hän tukee lämpimästi Israelia. Hän vieraili maassa professori Nahum Rakoverin kutsusta. Sheikki puhui Knessetissä ja useissa tilaisuuksissa. Hän puhui aiheesta ”Jerusalemin ensimmäinen, toinen ja kolmas Temppeli Koraanissa ja Islamin traditiossa”. Puhe on videona alla olevassa otsikossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135428
- IDF ilmoittaa lieventäneensä rakennuskiellon määräyksiä Juudeassa ja Samariassa, joka sallii rakennustarvikkeiden hankinnan kiellon aikana. Tarkoitus on että rakentaminen voisi alkaa heti kiellon päätyttyä. Asukkaitten edustajien mielestä tämä on pelkkää hämäystä. (IIN)
- Iranin ylimmän johtajan Ali Khamenein perhe on paennut Venäjälle. Uutista ei ole voitu vahvistaa, mutta huhuja siitä esiintyi jo aiemmin. (INN)
- Labour-puolueen kakkosmies Ophir Pines-Paz eroaa puolueesta ja Knessetistä turhautuneena puolueen nykyiseen politiikkaan. (INN)
- Debkafile kertoo, että eiliset iskut Gazasta Israeliin aiheutti murhayritys PRC:n (kansan vastarintakomiteat) johtajaa Zakaria Dogmushia vastaan komiteassa syntyneen riidan vuoksi. Se heikentää Hamasin asemaa Gazassa.
- WND arvioi lähteisiinsä nojaten, että Hamasia vastaan on kohoava aktiivisuus sekä poliittisella ja että mahdollisella sotilaallisella tasolla. Egypti on nousemassa Hamasin kaatajien kärkeen, kuten viimeiset yhteenotot Egyptin ja Gazan välisellä raja-aidalla osoittavat.
- http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=121140

Thursday, January 07, 2010

TORSTAI 07.01.10
1. EGYPTIN PINNA alkaa olla todella kireällä Hamasin suhteen. Eilen mielenosoittajat Gazan puolella rajaa hyökkäilivät kaikin tavoin raja-aidalle pyrkien sieltä kivittämään egyptiläisiä rajavartijoita ja työntekijöitä, jotka rakentavat teräsaitaa rajalle. Gazalaisten katkeruutta ja vihaa lisää se, että Egypti pidätti ulkomaisten aktivistien ”rauhansaattueen”, jonka mukana oli tonneittain tarvikkeita Gazaan vietäviksi.
Syntyneissä mellakoissa egyptiläiset rajavartijat käyttivät lopulta kovia ammuksia mielenosoittajien raivoa vastaan. Yksi egyptiläinen rajavartija sai surmansa, mutta Gazan sairaalalähteiden mukaan 15 gazalaista haavoittui.
Egyptiläisten lähteiden mukaan 21-vuotias rajavartija sai surmansa palestiinalaisten luodeista seuratessaan tilannetta korkeassa tähystystornissa. Yhdeksän muuta rajavartijaa haavoittui satojen mielenosoittajien heittämistä kivistä.
MIELENOSOITUKSEN oli kiihottanut Hamasin johto osoittamaan mieltä Egyptin päätöstä kieltää rauhansaattueen pääsyn El- Arishin satamasta Gazaan, mutta se näyttää kuohuneen hallitsemattomaksi. Hamasin poliisi käytti kovia luoteja hajottaakseen kansanjoukot, ja laukauksia kuultiin myös Egyptin puolelta rajaa.
HAMASIN hallituksen sisäministeri Ihab Hussein kertoi, että kansan raivon nosti pintaan kakki se, mitä oli tapahtunut, mutta suurin syy on Egyptin rakentama raja-aita, mutta myös se, että Egypti esti ulkomaisia tulemaan Gazaan heidän avukseen. Hän kertoi, että haavoittuneita on 35, yksi heistä aivokuollut päähän saamastaan luodista. Gazan rajan mielenosoitukset alkoivat aiemmin aamulla El-Arishin satamassa aktivistien ja poliisin välisillä kahakoilla, joissa haavoittui arviolta 55 aktivistia ja 15 poliisia, joskin luvut vaihtelevat. Aktivistit olivat siepanneet muutamia poliiseja, mutta vapauttivat heidät.
AKTIVISTIEN tunnetuin johtaja on entinen brittikansanedustaja George Galloway, joka sanoo Egyptin poliisin rikkovan sopimuksia kieltäessään 500 Viva Palestina saattueen jatkamasta matkaansa Gazaan. Kahakat aktivistien ja poliisin välillä alkoivat, kun poliisi käski aktivistit pois autoista ja kertoi heille, että muut paitsi 59 autoa kahdesta sadasta saavat jatkaa matkaansa, loput jäävät satamaan ja saavat etsiä toisen kulkutien. Poliisi pidätti puolenkymmentä aktivistia, joukossa britti ja amerikkalainen. (JP)
2. AUTOLLA liikkuneet kolme miestä tulittivat keskiviikkona automaattiaseillaan kopti-kristittyjä, jotka olivat osallistuneet joulumessuun Nag Hamadi kaupungissa Qenan provinssissa 64 km kuuluisista Luxorin raunioista. Egyptiläislähteet väittävät, että isku oli kostoksi marraskuussa levitetystä uutisesta, jonka mukaan kristitty mies oli raiskannut muslimitytön samassa kaupungissa. Poliisi kertoo, että hyökkäys kristittyjen joukkoa vastaan tapahtui pian puolenyön jälkeen, ja että he tietävät iskuryhmää johtaneen miehen henkilöllisyyden.
Piispa Kirollos Nag Hamadin hiippakunnasta kertoi Associated Press edustajalle, että kuusi seurakunnan jäsentä ja yksi vartija saivat surmansa iskussa. Hän oli lähtenyt St Church kirkosta muutamaa minuuttia aiemmin. Nähdessään auton kaartavan lähelle hän peräytyi takaisin kirkkoon ja käytti takaovea. Tultuaan ulos ja käteltyään jotain seurakuntalaista hän kuuli laukauksia läheltä. Murha tapahtui 600 metrin päässä hänestä.
Hän kertoi toimittajalle, että hän oli saanut uhkauksia ja pelännyt kostoiskuja marraskuussa väitetyn 12-vuotiaan tytön raiskauksen jälkeen. Häntä uhkailtiin: ”Seuraavaksi on sinun vuorosi”. Hän ei tehnyt mitään uhkausten vuoksi, vaikka niitä toistettiin hänelle jopa kadulla kulkiessaan, mutta hän päätti aloittaa joulumessun tuntia aiemmin. Hän kertoi, että muslimit olivat osoittaneet mieltään viisi päivää väitetyn raiskauksen jälkeen Nag Hamadissa ja lähikylissä tuhoten ja polttaen kristittyjen omaisuutta.
EGYPTIN n. 83 miljoonasta asukkaasta 10 % on kopti-kristittyjä, ja heitä vastaan nousseet mielenosoitukset ja mellakat ovat leviämässä myös Kairoon. Amnesty International kertoo, etteivät kristittyjen sortotoimet ole mitään uutta Egyptissä. Vuoden 2008 aikana muslimit surmasivat 8 kristittyä toistuneissa mellakoissa. Verikosto (vendetta) ja maanomistus-riidoista johtuvat surmat ovat tavallisia Egyptissä.
Piispa Kirollos sanoo, ettei hänellä ole aavistustakaan murhaajista, mutta että he ovat muslimiradikaaleja. ”On kysymys uskonnosta, on kysymys uskonsodasta, jolla he pyrkivät lopettamaan kristityt kokonaan Egyptissä.” http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339416547&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. TAYEB ABDEL RAHIM, Fatahin keskuskomitean jäsen ja Mahmoud Abbasin kansliapäällikkö, esitti voimakkaita syytöksiä Hamasia vastaan, että sen liitto Iranin kanssa edistää Iranin intressejä alueella palestiinalaisten ja arabien kustannuksella. ”Hamas on muuttanut palestiinalaisten asian halvaksi kortiksi Iranin kädessä. He ovat tehneet tämän Palestiinan kysymyksen kustannuksella vahingoittaen Palestiinan kansan yhtenäisyyttä ja kotimaata”. Hän kertoi, että Hamasin liitto Iranin kanssa oli Khaled Meshaalin ja Saudi Arabian ulkoministeri Saud al-Faisalin keskustelujen ydinkysymys Riyadissa. Hän vihjaili, että Syyria ja Iran olivat yrittäneet estää Mashaalin matkan Riyadiin.
HÄN ESITTI vaatimuksen, että Hamasin täytyy antaa selkeä vastaus, ketä se edustaa, palestiinalaisia vai Irania, ajaako se arabien yhtenäisyyspyrkimyksiä ja turvallisuutta vai niitä, jotka sitä uhkaavat. Hän kehotti Hamasia hyväksymään Egyptin laatiman sovintoesityksen Fatahin ja Hamasin välillä.
Hän kertoi, että Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman ja ulkoministeri Ahmet Aboul Gheit pyrkivät Washingtonissa taivuttamaan Obaman hallituksen kannattamaan arabien rauhansuunnitelmaa. Hän vaatii rauhanneuvottelujen jatkamista siitä, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen kaatuessa eikä Netanyahun vaatimuksista.
PA:N JOHTAVA neuvottelija Saeb Erekat jatkaa vaatimustensa esittämistä, joitten mukaan neuvottelut Israelin ja PA:n välillä tulee perustua 1949 aselepolinjoille ja saudisuunnitelman pohjalta. Mahmoud Abbas toistelee tätä samaa mantraa.
Apulaisulkoministeri Danny Ayalon (Shas) totesi, etteivät Abbasin viimeiset lausunnot anna aihetta optimismiin nopeasta neuvottelujen alkamisesta, eikä varsinkaan hänen Kairossa antamansa lausunto. Hän puhui Israelin CFR:n tilaisuudessa keskiviikkona.
Pääministeri Netanyahu sanoi, ettei hänellä ole tietoa, mitä Suleiman ja Gheit esittävät Washingtonissa, mutta huhut kertovat heidän esittävän saudisuunnitelmaa modifioituna. (JP)
4. USA:N VALKOINEN TALO kiistää maailmalla leviävät huhut, että kansliapäällikkö Rahm Emanuel olisi kyllästynyt ja pettynyt rauhanprosessiin Israelin ja PA:n välillä ja olisi valmis keskittymään muihin asioihin. Hän keskusteli Los Angelesin pääkonsulin Jacob Dayanin kanssa demokraattien varojenkeräystilaisuuden yhteydessä. ”Keskustelujen aikana Rahm ilmaisi turhautumista rauhankeskustelujen edistymisen hitaudesta”, Valkoisen Talon virkailija kertoi ja kuvaili keskusteluja Dayanin kanssa muodollisiksi. Hän antoi ymmärtää vastauksena JP:n toimittajan kysymyksiin, että Rahm Emanuel odottaa neuvottelujen pikaista käynnistymistä, ja että kaikki muunlaiset raportit ovat vahvasti liioiteltuja.
Yediot Aharonot lehti kertoo kuitenkin omana havaintonaan, että Valkoinen Talo on menettämässä kärsivällisyytensä ja väsymässä osapuolten venkoiluun asiassa. Myös IDF:n armeijan radio välitti tietoja USA:n johdon väsymisestä edistymisen puutteeseen. Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren kielsi kaikki spekulaatiot USA:n johdon asenteen muutoksista ja vakuutti, että Obaman hallitus on vakaasti mukana prosessissa.
Viranomaiset Israelissa vakuuttavat samoin, että puhelinkeskusteluja Israelin ja USA:n johdon välillä käydään lähes päivittäin, ja että suhteet ovat avoimet ja selkeät. (JP)
5. IDF TESTASI onnistuneesti Iron Dome (Teräskupu) rakettien ja kranaattien torjuntaan suunniteltua järjestelmäänsä Israelin eteläosassa. Järjestelmä pystyi onnistuneesti erottamaan raketit, jotka menivät aukeille alueille niistä raketeista, jotka oli kohdistettu maaleihin tuhoten niistä useita. Testejä valvoi puolustusministeriö, IAF ja Rafael Advanced Defence System Ltd, joka kehitti Iron Dome torjuntajärjestelmän. Järjestelmän uskotaan olevan toimintakunnossa ja se asennetaan paikoilleen 2010 aikana.
Testeissä ammuttiin useita Kassam ja Katjusha tyyppisiä raketteja sekä myös pitemmän kanto-matkan Grad-raketteja, joita Hamasin uskotaan hankkineen. Järjestelmän uskotaan pystyvän paikallistamaan kaikki lyhyen ja keskj matkan raketit, joita Hamasilla ja Hizbullahilla on käytössään. Järjestelmän Elta-yhtiön kehittämä tutka paikallistaa raketit ja Iron Dome järjestelmä ampuu niitä kohti vastaohjukset, jotka kineettisesti tuhoavat lähestyvät raketit.
IDF on perustanut pataljoonan, joka jo harjoittelee saamillaan järjestelmän prototyypeillä. IDF on lisäksi valinnut paikat, joihin tutkat ja torjuntaohjuspatteristot sijoitetaan Gazan rajan tuntumassa.
Puolustusministeriön kansliapäällikkö PinhasBuchris uskoo järjestelmän muuttavan oleellisesti paikallisten asukkaitten turvallisuustuntemukset. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Ehud Barakin mystinen häviäminen median tutkavalvonnasta sunnuntain ja maanantain ajaksi on herättänyt spekulaatioita, ketä hän meni tapaamaan ja minne. Huhujen mukaan hän lensi Ammaniin ja tapasi siellä Mahmoud Abbasin ennen tämän matkaa Sharm el-Sheikhiin, jossa tämä tapasi Hosni Mubarakin. (JP)
- Amerikan Juutalaisten Kansainvälisten Suhteitten Järjestö AJIRI varoittaa, että Goldstonen raportti cast lead operaatiosta voi vielä tuoda arvaamattomia sanktioita yksilöllisten maitten taholta, mihin YK:n Etelä Afrikan apartheid hallitusta varten hyväksymä päätöslauselma antaa mahdollisuuden. Tämän uskotaan olevan mahdollista siinäkin tapauksessa, että YK:n turvallisuus-neuvoston päätös kaadetaan jonkun viitosmaan veto-oikeudella. (JP)
- Iran painostaa Hamasin Damaskoksen johtajia kieltäytymään suostumasta mihinkään Gilad Shalitin vapauttamiseksi. (JP)
- Israel ja YK käyvät keskusteluja Ghajarin kylän kohtalosta Libanonin rajalla, koska Libanon ei tunne mitään mielenkiintoa asiaan. Kylän asukkaat eivät välttämättä halua siirtyä Libanonin valvontaan eikä menettää Israelin sosiaali- ja muita etuisuuksia Hizbullahin pelon ohessa. (JP)
- Raportit kertovat, että kriisitilanteessa Israelin ja Hizbullahin välillä Syyria ei tule pyörittämään peukaloitaan vaan tulee liittolaisensa tueksi. (JP)
- Haredim-väestön osuus IDF:n asevelvollisista on noussut ennätysmäisesti 2009 aikana, jolloin siellä palveli 9000 yeshian-opiskelijaa; vuonna 2008 heitä oli 200-300. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339415450&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- PRC ampui 7 kranaattia tänään Gazasta, kukaan ei loukkaantunut. IDF sulki Kerem Shalomin rajanylitysterminaalin varotoimena. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339418665&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- George Mitchell uskoo, että 2 vuotta riittää Israelin ja PA:n välisten rauhanneuvottelujen saattamiseksi loppuun. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339418171&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Välimeren unioni aikoo valita arabimuslimin liiton pääsihteeriksi Israel. on myös Unionissa jäsenenä. http://www.joelstrumpet.com/?p=2399
Vuodenvaihde toi Israeliin monia hintojen ja palvelusten korotuksia. Veden hinta nousee 25 %, ja muutenkin alkuvuodesta lankeavat lukuisat maksut kiinteistöverosta alkaen. Siksi rohkenen esittää nöyrän toiveeni, että jos jollekin jäi ylimääräistä jouluostosten jälkeen, pienikin tuki olisi enemmän kuin tervetullut. Pankkiyhteydet näkyy www.israelupdate.achlak.net sivun oikeassa laidassa. Gavriel

Wednesday, January 06, 2010

KESKIVIIKKO 06.01.10
1. USA:N ULKOMINISTERIÖ, joka tunnetaan suuresta arabimyönteisestä
henkilökunnastaan, antoi vihaisen lausunnon Israelin päätöksestä sallia neljän asuintalon rakentamisen Öljyvuorelle siellä olevan Beit Orot yeshivan yhteyteen. Ulkoministeriön lausunnossa sanotaan mm.: ”Olemme havainneet, että tämänkaltaiset lausunnot ja toiminnot vahingoittavat rauhanpyrkimyksiä.” Tarkkailijat huomioivat, että lausunto on sittenkin luonteeltaan miedompi kuin aiemmat vastaavat Israelin aikomista uusista rakennuskohteista Jerusalemissa. Virkailija jatkoi: ”Uskomme olevan tärkeää jatkaa neuvotteluja osapuolten välillä voidakseen ratkoa pysyvän tilanteen kysymykset, mukaan lukien Jerusalem.” Palestiinalaiset tuomitsivat Jerusalemin suunnittelu- ja rakennuskomitean päätöksen rakentaa neljä asuintaloa 24 perhettä varten Beit Orot yeshivaan liittyen Öljyvuorella. PA:n epäilyn mukaan tarkoituksena on perustaa uusi lähiö. Komitean päätöstä vastusti erityisen jyrkin sanoin PA:n rauhanneuvottelutiimin johtaja Saeb Erekat. Hän toisti Abbasin toistamat vaatimukset, että voidakseen aloittaa neuvottelut rauhasta Israelin tulee kieltää kaikki rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa. Hänen lausuntonsa on ymmärrettävä siten, että kielto koskee vain juutalaisten rakentamista ja Itä Jerusalemia; palestiinalaisten rakentaminen saa jatkua esteettä useimmiten ilman tarvittavia lupia, vaikka Juudean ja Samarian alueita pidetään ”kiistanalaisina”, jonka omistussuhteet on kokonaan määrittelemättä, mikä sekin on myönnytys Israelin taholta. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak, joka on saanut kymmeniä tappouhkauksia hänen aktiivisesta toiminnastaan minikabinetin julistaman rakennuskiellon toteuttamisesta käytännössä sulkien pari sataa rakennuskohdetta ja lähettäen sotilaitten turvaamat tuhoamistiimit juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa poistamaan kaikki keskeytettäviksi määrätyt rakennuskohteet, on lähes epätoivoisesti etsinyt tapoja, millä ”rauhankeskustelut” Israelin ja PA:n välillä saataisiin uudelleen käytiin vuoden tauon jälkeen. Barak pyysi maanantaina YK:n pääsihteeriä Ban ki-Moonia tekemään voitavansa saadakseen Abbasin taipumaan neuvotteluihin. Barak pyysi samaa myös EU:n Lähi Idän erikois-lähettiläältä Tony Blairiltä, joka vieraili maassa. On epäselvää, mikä Barakia ajaa tällaiseen toimintaan, joka ei suoranaisesti kuulu hänen toimenkuvaansa. Taustalla voi olla sekä hänen henkilökuvansa, joka perustuu yksinvaltaiseen johtamistapaan, että myös hänen ideologinen (marxilainen) ajattelunsa, joka pyrkii solmimaan rauhaa kenen kanssa tahansa vaikka oman turvallisuutensa vaarantaen. Tämä on ollut Mapai-puolueen ohjelmassa alusta lähtien, joka edelsi Labor-puoluetta ja josta kommunistinen Mapam-puolue muotoutui omaksi puolueeksi.
3. JERUSALEMIN pormestari Nir Barkatin kansliasta todetaan, että Öljyvuoren alue kuuluu Jerusalemin alueelliseen vyöhykesuunnitelmaan, joka valmistui 1990, joten maanantain päätös neljän asuinrakennuksen rakentamiseksi Öljyvuorelle ei ole mitään uutta. Toinen pääkaupungin virkailija totesi, että alustava päätös siitä tehtiin jo 2003.
Kuten saattaa arvata, Meretz-puolueen Jerusalemin edustusryhmä teki valituksen suunnittelu- ja rakennuskomitealle päätöksen peruuttamiseksi. Meretz-puolueen puheenjohtaja Haim Oron tuomitsi päätöksen perustellen sitä näin: ”Niin monimutkaisen ja arkaluonteisen kaupungin kuin mitä Jerusalem on johtaminen ja ohjaaminen vaatii paljon enemmän harkintaa ja varovaisuutta kuin mitä Nir Barkat on viime kuukausien aikana osoittanut.” Myös NGO-ryhmät ovat esittäneet kritiikkiä päätöksestä.
Ministerikomitea päätti siirtää 60 vuorokaudella lakiesityksen käsittelyä, jolla Öljyvuoren käytännön järjestelyt ja hoito annettaisiin muodostettavan erikoishallinnon tehtäväksi. Lakiesityksen tekivät kansanedustajat Yoel Hasson (Kadima), Arye Eldad (NU), Nissim Zeev (Shas) ja Uri Maklev (UTJ), ja se on saanut runsaan kannatuksen Knessetin jäsenten parissa sekä hallitusta tukevien että oppositiota edustavien keskuudessa. Lakiesityksen siirtämisellä on tarkoitus koordinoida hallituskokoomuksen tuki esitykselle.
Esityksen saatteessa kirjoitettiin: ”Öljyvuori on vanhin juutalainen hautausmaa maailmassa. Se on ollut juutalaisten kansallinen alue ensimmäisen Temppelin ajoista lähtien, ja lisäksi, paitsi että se palvelee ensisijaisesti ja hyvin merkittävänä historiallisena kohteena juutalaiselle kansalle, se on pyhä alue.” Perustettavan hallinnon tehtävänä tulisi olemaan kehittää, entistää ja suojella Öljyvuoren hautausmaata ja koordinoida eri julkisten ja hyväntekeväisyys-järjestöjen toimintoja palvelusten suorittamiseksi alueella. (JP)
Hautausmaa kärsi pahoin Jordanien miehityksen aikana 1948-1967, jonka aikana hautakiviä käytettiin teitten päällystämiseen, rakennusten seiniin ja jopa sotilaitten WC-tilojen rakentamiseksi. Palestiinalaisasukkaitten suorittama vandalismi hautausmaalla jatkuu edelleen suojelemistoimista huolimatta. Alueelle asennetaan valvontakameroita. (JP)
4. ENGLANNIN oikeuskansleri paronitar Scotland Ashtal sanoi Israelin vierailunsa aikana tiistaina, että Englannin tulee estää universaalin oikeuden väärinkäyttö kuitenkaan kompromentoimatta sitä (väheksymättä sen merkitystä). Hän piti Heprealaisessa yliopistossa vuosittaisen Lionel Cohen luennon. ”Ulkoministeri on todennut selkeästi, että hallitus hakee kiireesti toimia, joilla Yhdistyneissä Kuningaskunnissa vallitseva järjestelmä voitaisiin muuttaa voidakseen estää tilaisuuden uusiutumista ja on päättänyt, että Israelin johtajat voivat aina vapaasti matkustaa Yhtyneisiin kuningaskuntiin.” Hän viittasi tällä äskeiseen tapauseen, jossa entinen ulkoministeri ja oppositiojohtaja Tzipi Livni joutui peruttamaan suunnitellun Englannin matkansa, koska Hamasin asianajaja oli tehnyt hänestä rikosilmoituksen, minkä perusteella hänet olisi voitu pidättää Englannissa.
Kansainvälisen lain tulkinnan omituisuuksia on se, että jonkun tekemän rikosilmoituksen – olkoon oikeutettu tai ei, sen ratkaisee tuomioistuin aikanaan – perusteella epäilty voidaan pidättää oikeuskäsittelyä varten jopa niin, että järjestelmään kuuluvat maat ovat velvollisia suorittamaan pidätyksen interpolin julkistettua määräyksen siitä. Tämä koskee kaikkia epäiltyjä asemasta riippumatta. Siten kaikki Gazan cast lead operaatioon tavalla tai toisella johtotehtävissä liittyvät siviili- ja sotilashenkilöt ovat vaarassa joutua pidätettäviksi matkustaessaan Israelin ulkopuolelle. Järjestelmä on nurinkurinen, sillä lukemattomat terroristeiksi epäillyt ja jopa tuomitut matkustelevat vapaasti ilman pelkoa joutua pidätetyiksi niin kauan, kuin heistä ei ole pidätysmääräystä. (JP)
5. GILAD SHALITIN toiveet päästä lähiaikoina vapaaksi Hamasin panttivankeudesta jouduttiin taas kerran toteamaan ennen aikaisiksi. Hamasin edustaja jätti eilen järjestön Damaskoksen pään laatiman vastineen Israelin viimeiseen tarjoukseen. Siinä syytetään, että Israel on ottanut askeleen taaksepäin muuttaen jo kerran tehtyä esitystään.
Villakoiran ydin lienee siinä, että Israel haluaa määrättyjen terroristien karkottamista ulkomaille, mitä Hamas ei hyväksy. Lisäksi Hamas vaatii joittenkin kovanluokan terroristein vapauttamista, mitä Israelin turvallisuusjohtajat vastustavat. Damaskoksessa majaileva Hamas johtaja Musa Abu Marzouk puki tämän tähän muotoon: ”Tämä on Israelin tapana, vetäytyä jo sovitusta. Aina kun olemme lähellä ratkaisua, Israel perääntyy viime hetkellä”. Hänen lausuntonsa julkistettiin lontoolaisessa Al-Hayat lehdessä. Hän lisäsi uhkaavan tuntuisesti, ettei tämä saksalainen välittäjä ole ensimmäinen mutta ei viimeinenkään. Mitä hän sitten tarkoittaneekaan tällä, mutta terrorijärjestöt, niiden mukana Hamas, ovat ilmoittaneet halunsa saada lisää panttivankeja. Erään tiedon mukaan IDF:n sotilaan päästä tarjotaan 500 USD palkkio, elävä tai mieluummin kuolleena.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339405552&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. IAF ISKI eilen terroristiryhmään, joka valmistautui ampumaan raketteja Israelin puolelle Khan Younesin lähellä vastaukseksi edellisiin raketteihin. Iskussa kuoli PRC:n (Kansan vastarintakomiteat) johtaja sekä neljä muuta haavoittui. IAF:n iskut salakuljetustunneleita kohtaan on kiihtynyt rakettitulen kiihtymisen myötä Gazasta Israeliin, mutta tämä oli ensimmäinen pitkään aikaan määrättyä miesryhmää vastaan tehty ohjusisku. PRC:n edustaja Abu Mujahed vannoi, että IAF:n isku tullaan kostamaan: ”Emme tule istumaan toimettomina, kun sionistinen miehitys suorittaa rikoksia kansaamme vastaan.”
Hamas pelkää, että IDF voi toistaa operaationsa Gazan kaistalle, minkä johdosta se on poistanut päämajansa Egyptin rajan tuntumasta. Egypti rakentaa rajalleen Gazaa vastaan teräslevyistä muodostettavaa aitaa, joka upotetaan syvälle maan sisään. Sen viereen kaivetaan kanava, joka voidaan täyttää vedellä sitä varten asennettavista vesijohtoputkista. Egyptin päätös teräsaidan rakentamisesta on aiheuttanut rajuja hyökkäyksiä Hamasin ja kuitten terrorijärjestöjen taholta, jotka ovat järjestäneet rakentamista vastustavia mielenosoituksia, joissa on poltettu presidentti Mubarakin kuvia Daavidin tähti otsallaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Gazan kaistalle keinolla millä hyvänsä pyrkivät kansainväliset ”aktivisti” järjestivät eilen väkivaltaisen mielenosoituksen pyrkiessään murtamaan Egyptin sotilaitten ja poliisien asettaman sulun El-Arishin satamassa. Egypti salli 139 rekka-auton ajaa Gazaan El-Arishista, mutta loput 55 autoa kehotettiin ajamaan sinne Israelin kautta. Mielenosoittajat nujakoivat Egyptin turvallisuusmiesten kanssa sulkien satamaan johtavat tiet autoillaan. Kaikkiaan 30 mielenosoittajaa 520:stä ja 25 poliisia haavoittui yhteenotoissa, joita johti englantilainen entinen kansanedustaja George Galloway, kansainvälinen häirikkö, joka on ottanut asiakseen vastustaa mitä hyvänsä palestiinalaisille asetettuja rajoituksia vastaan. Israel tekee ison virheen, jos se päästää tuon saattueen rajansa yli.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3830301,00.html
- Egyptin presidentti Hosni Mubarak on egyptiläisen al-Ghumuriya lehden mukaan laatinut oman suunnitelmansa, jonka mukaan Israel saa rakentaa Juudeaa ja Samariaa, jos se vapauttaa palestiinalaisvankejaan. Hän aikoo esittää suunnitelman Obaman hallitukselle, ja jos se suostuu siihen, se tulee olemaan perustana rauhankeskustelujen aloittamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135386
- Israel alkaa kokeilla ”unipass”, biologiseen tunnistamisjärjestelmään perustuvaa, menetelmää lentokentillä nopeuttaakseen tarkastusmenetelmiä ja parantaakseen mahdollisuuksia eliminoida epäilyttävät matkustajat. Menetelmä, nimeltään Unipass Airport Management System, kehitettiin Israelin lentokenttähallituksen (IAA) toimesta. Sitä kokeiltiin El Al Matmid Frequent Flyer Club jäsenten toimesta, ja sitä laajennetaan, mikäli kokemukset osoittautuvat hyviksi. Kahden vuoden kuluessa se on yksinomainen menetelmä. Menetelmä pelaa näin: Matkustaja tulee vastaanottotiskille, jossa kone kuvaa passit, ottaa asiakkaan sormenjäljet ja kasvokuvan biometrisen imagon muodostamiseksi. Informaatio tallennetaan älykortille, joka annetaan jokaiselle matkustajalle. Tämä rekisteröinti on kertatapahtuma. Seuraavassa vaiheessa hän vilauttaa passiaan ja älykorttiaan koneelle, joka suorittaa vertailun ja esittää joukon kysymyksiä, joihin tulee vastata oikein. Väärä vastaus aiheuttaa uusintatarkastuksen. Virkailija avustaa tarvittaessa. Älykorttia vilautetaan aina uuden tarkastuksen, kuten laukkujen läpivalaisun, alkaessa, jonka oletetaan sujuvan joustavasti.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339402745&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- PA:N pääministeri Salaam Fayad osallistui israelilaisten tuotteiden polttamiseen, jotka oli takavarikoitu kauppojen hyllyiltä. On hämmästyttävää, mitä kaikkea Israelin johto sallii palestiinalaisilta. Tämä on selvää musta-maalausta ja rasismia, koska PA:n talous ei toimi ilman Israelin tukea. Miksi sahata oksaa, jonka varassa istuu? Poliittista lyhytnäköisyyttä! (JP)

Tuesday, January 05, 2010

TIISTAI 06.01.10
1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas Sharm el-Sheikhissä keskusteltuaan presidentti Mubarakin kanssa: ”En aseta mitään ennakkoehtoja neuvotteluille, mutta rakentaminen täytyy lopettaa kokonaan Juudeassa ja Samariassa sekä Itä Jerusalemissa, ja Israelin tulee myöntyä tunnustamaan neuvottelujen pohjaksi 1949 aselepolinjat.” Ja kuin jälkiajatuksena: ”Jerusalem täytyy olla mukana keskusteluissa.” Niinpä niin, en aseta mitään ehtoja, mutta tässä ovat ehtoni keskusteluille.
Israelin hallituksen taholla Abbasin vaatimusta rajojen tunnustamista ennakkoon saamatta mitään vastapuolelta pidetään mahdottomana hyväksyä. Rajojen aikaista hyväksymistä puolustetaan sillä, että se poistaisi asialistalta kysymyksen rakentamisrajoituksista, koska sen jälkeen tiedettäisiin, mitkä yhteisöt jäävät Israelin puolelle rajaa. Raporttien mukaan USA on periaatteessa hyväksynyt tämän lähestymistavan siten, että lopulliset rajat Israelin ja Palestiinan valtion välillä sovittaisiin 10 kuukauden moratoriumin aikana, eli 9 kuukaudessa.
Israelin hallitus haluaa noudattaa edellisen hallituksen aikana sovittua periaatetta, ettei mitään ole lopullisesti sovittu, ennen kuin kaikki on sovittu, myös rajakysymykset ja Jerusalem.
ABBAS oli kovin välttelevä vastaillessaan Median asettamiin kysymyksiin neuvottelujensa jälkeen, mutta hänen puheistaan voidaan aavistaa hienoinen jyrkän kielteisen asenteen muuttuminen. Välttääkseen tunkeilevia kysymyksiä hän totesi, ettei hän halua puuttua yksityiskohtiin ennen kuin Egyptin ulkoministeri Ahmet About Gheit ja tiedustelupäällikkö Omar Suleiman ovat esittäneet asian Obaman hallitukselle ja saaneet sen kannan asiaan.
Sen verran Abbas kuitenkin raotti salaisuuden verhoa, että hän sanoi sopineensa Mubarakin kanssa rauhanneuvottelujen perusteista. Siten Jerusalem tulee olla mukana alusta lähtien ja Israelin tulee lopettaa rakentaminen Juudeassa ja Samariassa. Hän sanoi periaatteessa olevansa valmis aloittamaan neuvottelut, mutta piti tilannetta vielä epäselvänä ja sanoi odottavansa Washingtonin keskustelujen tuloksia ennen päätöstään. (JP)
2. MAHMOUD ABBAS ei halunnut spekuloida median asettamaan kysymykseen, miten hän suhtautuu Netanyahun äskettäin antamiin lausuntoihin, vaan siirsi vastauksen antamisen siksi, kunnes Obaman hallituksen kanta tiedetään.
Netanyahu kiirehtii rauhankeskustelujen aloittamista todeten, että paljon on aikaa tuhrattu hedelmättömässä kinastelussa neuvottelujen raameissa sen sijaan, että olisi aloitettu todelliset neuvottelut keskeisistä kysymyksistä.
Abbasin yksi keskeisistä neuvonantajista Nabil Abu Rudeinah puolestaan totesi, että PA ei halua aloittaa rauhanneuvotteluja ennen kuin Israel suostuu sen asettamiin ennakkoehtoihin - vaikka sitä sanaa ei haluttaisikaan käyttää - , koska se olisi ollut ajan hukkaa, mutta toisti Abbasin määritelmän, että periaatteessa PA on valmis aloittamaan neuvottelut.
ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi EU:n Lähi Idän lähettiläälle Tony Blairille, että on tärkeää aloittaa vilpittömät (frank) keskustelut PA:n kanssa ilman kuvitelmia niiden nopeasta tuloksesta, koska se vain johtaisi turhautumiseen ja väkivaltaan, kuten edellisissä tapauksissa. Hän piti mahdottomana sopia pysyvistä rajoista Israelin ja tulevan Palestiinan valtion välillä kahdessa vuodessa. Hän haluaa neuvotteluja ilman takarajaa.
Netanyahun hallituksen ministerit ovat varoitelleet pääministeriä sopimasta liikaa PA:n kanssa keskustelematta siitä ensin hallituksessa. Tästä varoitti ”setlementissä” asuva Yuli Edelstein. Mutta kun Danny Danon olisi halunnut keskustella asiasta viimeisessä ryhmäkokouksessa, Netanyahu toi esille David Rotemin (Israel Beiteinu) esityksen uskollisuusvalasta valtiolle, mistä Danoin sai aiheen moittia Netanyahua pelkuruudesta ja kritiikin välttämiseksi. (JP)
3. HAARETZ spekuloi web-sivullaan, mitä Netanyahun hallituksen tulisi tehdä nyt seisahtuneessa tilanteessa, jossa asiat näyttävät ruuhkautuneen kuin tukkisuma Tornionjoella kevättulvien aikana. Virta kulkee entistä vireämmin, mutta tukkilautta on jumiutunut.
Bradley Burston arvioi tilannetta tähän tapaan. Jasser Arafatin poistuessa näyttämöltä PA seisoo neuvottomana tumput suorina pystymättä päättämään, mitä tulisi tehdä ja mihin suuntaan mennä. Siispä se vain ihmettelee ja odottaa jotakin tapahtuvaksi. Mahmoud Abbas, tunnettu nimellä Abu Mazen, on liian pehmeä ja päättämätön toimimaan Palestiinan kansan tiennäyttäjänä, siihen tarvitaan ripeäotteisempi ja päättäväisempi mies, Burston arvioi.
Bradley Burston näkee ratkaisun olevan Israelin käsissä, ja hän tietää henkilönkin, joka pystyisi asian hoitamaan, mutta hän kärsii viittä elinkautistaan + 40 vuotta Israelin vankilassa. Burston esittää seuraavaa: Koska tämä henkilö, Marwan Barghouti, on Hamasin vaatiman vapautettavien vankien listalla, eikö olisi kaikille osapuolilla parempi, että Israel vapauttaisi hänet oma-aloitteisesti ilman Hamasin liekaa, koska se vain nostaisi sen kansansuosiota? Mutta, arvioi Burston, jos hänet vapautetaan riippumattomana, hän pystyisi nostamaan Fatahin suosiota ja toiseksi hän on Burstonin arvion mukaan johtaja, joka pystyy yhdistämään ja ennen kaikkea ryhdistämään palestiinalaiset todelliseen taisteluun yhteisöä rienaavaa korruptiota ja sukulaisten suosimispolitiikkaa vastaan. Burston arvioi, että ehkä tämä entinen Fatah Tanzimin Länsirannan terrorijohtaja pystyisi aloittamaan todelliset rauhanneuvottelut Israelin kanssa. Hän viittaa, että entinen Shin Betin virkailija Gideon Ezra ja ministeri Benyamin Ben-Eliezer suosittelevat hänen vapauttamistaan, joista jälkimmäinen sanoo, että vain Barghoutilla on tarvittava arvovalta rauhansopimuksen solmimiseksi. Toiseksi Burston selittää, että monilla Israelin tunnetuimmilla johtajille, Begin, Shamir, Sharon, oli vähemmän mairitteleva menneisyys, mikä ei estänyt heidän nousemistaan kansanjohtajiksi.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1139821.html
4. ITALIALINEN tutkijoitten ryhmä ”Uusien aseitten komitea” sanoo tutkittuaan neljää pommin aiheuttamaa maakuoppaa Gazassa, että Israelin pommittaminen Gazassa on aiheuttanut maan myrkyttymisen. Ryhmän edustaja Paola Mandura pyrki vastailemaan kysymyksiin, mistä tässä on kyse tähän tapaan: Tutkimuksemme osoittavat hälyttäviä lukuja myrkyllisiä elementtejä maaperässä. Niihin kuuluu metalleja, jotka voivat aiheuttaa syöpää ja ongelmia hedelmällisyydessä, ja ne voivat aiheuttaa vaurioita vastasyntyneille kuten epämuodostumia ja geneettisiä patologeja. Hän kuitenkin kieltäytyi antamasta haastattelua haaretzin toimittajalle tarkempia selvityksiä varten. Tutkijat toimivat Rooman, Geneven ja muissa yliopistoissa, ja he luokittelevat vaarallisiin metalleihin volframi, elohopea, molybdenum, kadnium ja koboltti.
Professori Berald Steinberg NGO monitorista sanoo, että tutkimukset eivät anna tarpeeksi todisteita väitteiden todenperäisyydestä. Hän viittasi siihen, että tämä komitea on jo aiemmin syyttänyt Israelia uusien aseitten kokeilemisesta Gazassa. Hän pitää esitettyjä syytteitä keskiaikaisina murhasyytöksinä, kuten kaivojen myrkyttämisiä ja pienten lasten murhaamista veren saamiseksi pääsiäisleivän leipomista varten, mikä on juutalaiselle kauhistus, koska Mooseksen laki ehdottomasti kieltää veren syömisen, myös eläimen veren. Mooseksen Toran mukaan ihmisen sielu on veressä, joten sen syöminen on verrattavissa kannibalismiin.
Tämä ns. tutkimus on saanut etusivun otsikot joissakin Italian, Euroopan ja Lähi Idän valtalehtien palstoilla. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1140009.html
5. INN kertoo artikkelissaan, että talouslama ja asuntorakentamisen väheneminen on iskenyt ensiksi hareidi-yhteisöön, mutta että se voi yhdessä Länsirannan rakennuskiellon kanssa ennakoida kriisiä muissakin yhteisöissä. Hareidi-yhteisö on lujasti yhteen liittynyt, joka mielellään asuu samoin ajattelevien kanssa yhdessä, ja se on kehittänyt oman sosiaalisen järjestelmänsä (gemachim), johon kuuluvat omat kauppaketjut: Ruokakaupat, lahjatavara-kaupat, vaatetusliikkeet, kuivatavara- ja muut tarvikekaupat sekä muita palveluja, joita perheet voivat käyttää. Järjestelmään kuuluu ns. vapaa-laina järjestelmä, jonka puitteissa perheet voivat tehdä alennetuilla hinnoilla ostoksia, tai lainoja, joita heille tarjotaan lahjoittajien toimesta. Näitä voi saada perhejuhlien ja –tapahtumien kustantamiseksi, kuten häät, hautaukset, huonekalujen hankkimiseksi tai uuden perheen perustamiseksi.
Toinen ”gemachim” järjestelmä perustuu tuki- ja lainaperiaatteeseen, jossa uuden perheen perustaja voi hankkia itselleen asunnon saaden osan tukena perusmaksuksi, osaa maksaen kykyjensä mukaan ja lapsimääränsä kasvamisen mukaan.
Talouslaman vähentäessä potentiaalisia lahjoittajia tämä järjestelmä on vaikeuksissa, mitä pahentaa asuntojen hintojen suhteeton nousu Israelin alueella. Hareidi-väestö on joutunut etsimään halvempia asuntoja Juudean ja Samarian sekä Itä Jerusalemin alueilta, mutta nyt Nertanyahun julistama rakennuskielto sulki Juudean ja Samarian asuntomarkkinat. He ovat pyrkineet ryhminä yhteisönsä ulkopuolisten asuttamille alueille, mikä on aiheuttanut vastalauseita ja epäilyjä alueen luonteen muuttumiseksi, kuten on tapahtunut.
Talouslaman myötä kriisin pelätään siirtyvän muihinkin yhteisöihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135361
6. UUTISOTSIKOITA
- Jordania on vaatinut kahden Knessetin jäsenen pidätystä, koska he kutsuivat Jordaniaa nimellä Palestiina. (INN)
- Poliisi esti murhan pidättäessään kolme palestiinalaista Jerusalemin Jaffa-porin luona. He olivat varustautuneet veitsin ja kertoivat halunneensa murhata sotilaita ja poliiseja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135359
- Israelilaisten instituutioiden palkkaamat arabit käyttävät asemaansa levittääkseen omaa muslimi-tietouttaan ja mustamaalatakseen Israelia arabi-mediassa. PMW järjestö seurasi ja käänsi yhden tällaisen työntekijän haastattelua arabi-TV:ssä, jossa tämä tunnusti kehottaneensa oppilaitaan opiskelemaan Israelin opintovaatimusten mukaan, mutta samalla selittäen, ettei se edusta todellisuutta, sillä ”Israel miehitti maamme asevoimin, varasti sen, hävittivät talot ja karkottivat asukkaat kylistään ja kaupungeistaan”. Ainakin yksi tällainen opettaja on erotettu näillä perusteilla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135355
- Jokin aika sitten raportoitiin, että Irak entisöi profeetta Hesekielin mausoleumin. Uudet raportit kertovat, että mausoleumin tilalle rakennetaan moskeija juutalaisuuden hävittämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135343
- Rabbi Meir Chain murhaan osallistunut Anan Subuh sai IDF:n armonjulistuksen luovutettuaan aseensa ja luvattuaan pysyä erossa terrorismista. IDF sai pian tietää, että tämä al-Aksan ja Tanzimin joukoissa palvellut mies oli palannut terrorismiin. IDF esitti pyynnön PA:lle hänen pidättämisekseen, mutta PA kieltäytyi. Pian sen jälkeen hän oli mukana rabbi Chain murhassa. IDF löysi hänet ja hän sai surmansa IDF:n tullessa pidättämään hänet, mistä hän kieltäytyi. Hänellä oli kaksi automaattikivääriä ja kaksi pistoolia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135349
- Kuohunta Kadima-puolueessa jatkuu. Avi Dichter sanoo, että puheenjohtaja-vaalit on pidettävä kuluvan vuoden aikana, kuten Mofaz vaatii. (ynetnews)

Monday, January 04, 2010

MAANANTAI 04.01.10
1. TÄMÄ PÄIVÄNÄ, tasan neljä vuotta sitten, entinen pääministeri Ariel Sharon vietiin Ein Karemin sairaalaan, mistä alkoi hänen tiensä taantumisesta vihanneksen asteelle. Häntä pidetään edelleen hengissä teknisten laitteiden avulla, mutta yhteys hänen aivojensa ja fyysisten toimintojensa välillä on poikki. On jokunen, joka sanoo kaipaavansa häntä, toiset kuten Meretzin entinen johtaja Jossi Sarid, muistavat vain hänen ”syntinsä, joita ei voi antaa anteeksi”. Hän antaa Sharonille tunnustusta vain Gazan karkotuksista.
2. TÄMÄ PÄIVÄ neljäs joulukuuta on aloittamassa uuden poliittisen kehityksen, jonka seuraukset Israelille voivat ylittää monin verroin sen, mitä Gazan evakuointi toi. Kysymyksessä on ”rauhankeskustelujen” aloittaminen Israelin ja PA:n välillä. Kuin johdantona tulevaan Netanyahu kertoo H Keinonin JP:n artikkelin mukaan, ettei hän ole suostumassa PA:n vaatimuksiin saadakseen neuvottelut alulle. Hän kieltää suostuvansa etukäteen Abbasin vaatimuksiin 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen asettamisesta keskustelujen perustaksi ja kieltää suostuneensa täydelliseen rakennuskieltoon Länsirannalla ja Jerusalemissa. Uutiset kuitenkin kertovat, että presidentti Obama on hyväksynyt Abbasin vaatimukset. Jos näin on, Netanyahu voi olla liian suuren painostuksen alainen voidakseen pysyä lujana kannassaan. Toiseksi emme tiedä, mitä hän sopi viimeisessä tapaamisessaan presidentti Mubarakin kanssa, minkä jälkeen Abbas alkoi levittää tietoa positiivisesta ilmapiiristä. (JP)
3. TÄNÄ PÄIVÄNÄ PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tavannee Egyptin presidentti Hosni Mubarakin. Hän lensi jo eilen Sharm el-Sheikhiin, jossa hän keskusteli Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin kanssa valmistellen keskusteluja Mubarakin kanssa.
Netanyahu esitti Mubarakille Kairossa huippukokouksen pitämistä Egyptin johdolla. Egypti ei liene tyrmännyt esitystä, mutta PA:n kanta on epäselvä: ”Asiaa tutkitaan”.
Mubarakin odotetaan esittävän Abbasille Shark el-Sheikissä useita aloitteita, joilla keskustelut voitaisiin aloittaa Israelin ja PA:n välillä. Haaretzin artikkelin mukaan Omar Suleiman ja ulkoministeri Ahmet Aboul Gheit matkustavat Washingtoniin, jossa he kertovat Obaman hallitukselle Mubarakin ja Abbasin välisistä keskusteluista. Samalla artikkelissa kerrotaan, että George Mitchell matkustanee Lähi Itään vasta kuukauden viimeisellä viikolla.
QATARISSA toimiva uutiskanava Al-Jazeera raportoi, että Obaman hallitus tukee Egyptin hallituksen esitystä keskustelujen pohjaksi. Sen mukaan Israelin tulee lopettaa kaikki rakentaminen Juudeassa ja Samariassa mukaan lukien Itä Jerusalem, luovuttaa B-aluetta, jolla Israelilla on turvallisuusvastuu ja PA:lla siviilihallinto, PA:n täydelliseen vastuuseen eli A-alueeksi. Lisäksi Egyptin esityksen mukaan Israel vapauttaa erilaisista rikoksista tuomitsemiaan palestiinalaisia johtohenkilöitä ”hyvän tahdon eleenä PA:lle”. Tämä tarkoittaa sitä, että Marwan Barghouti vapautetaan korkean tason johtajien mukana. (haaretz)
4. PALESTIINALAINEN uutistoimisto Maan kertoi eilen, että Abbas lensi ennen Egyptin matkaansa Riyadiin, jossa hän tapasi Hamasin ulkomaan asioitten johtajan Khaled Meshaalin. Hamas vihjailee, että sovintoneuvottelut Hamasin ja Fatahin välillä ovat loppusuoralla, mikä poistaisi yhden ylittämättömän ongelman rauhankeskusteluissa. Sovintoesityksen mukaan palestiinalaisten parlamentin ja ”presidenttivaalit” pidetään 28. kesäkuuta 2010, johon saakka Länsirantaa ja Gazan kaistaa hallitsee Abbasin johtama ohjaava komitea. Hamasilla on tiettävästi vaatimuksena, että seremonia sovintosopimuksen allekirjoittamisesta pidetään Damaskoksessa eikä Kairossa kiitollisuuden osoituksena Syyrialle sen osuudesta sovintoneuvotteluissa.
HAMASIN Gazan johto ilmoittaa, että sovintokeskustelut Fatahin ja Hamasin välillä ovat ratkaisuvaiheessa. Mutta Meshaal kertoi median edustajille Riyadissa, että Israelin kanta vapautettavista vangeista vaihtele kaiken aikaa. Israel on valmis vapauttamaan 980 vankia, heistä 450 ”kovan linjan terroristeja”, loput yli 500 Israel valitsee eri vankiryhmistä, joihin kuuluu nuoria ja naisvankeja. Hamas vaatii yli 1000 vankia Gilad Shalitia vastaan.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1139803.html
5. JP:N KOLUMNISTIT H Keinon ja Kh A Toameh kertovat, että vaikka Mahmoud Abbas kieltäytyy keskustelemasta pääministeri Netanyahun kanssa, hän keskustelee israelilaisen ”virkaveljensä” kanssa jatkuvasti.
Japanilainen uutislehti Asahi Shimbun julkaisi torstaina Peresin haastattelun, jossa tämä tunnustaa avoimesti yhteytensä Abbasin kanssa. Peres jopa kehuu rohkaisseensa Abbasia pysymään lujana ja kieltäytymään eroamasta, sillä: ”Voittajat eivät eroa, eroavat eivät voita”. Kysymykseen onko hänellä hyvät välit Abbasin kanssa, Peres vastasi: ”Kyllä. Abbas kertoi minulle, että 50 vuotta hän on tehnyt paljon hyvää palestiinalaisille ja nyt hän on väsynyt. Kerroin hänelle, että hänellä on kaikki syy olla väsynyt, mutta ei oikeutta hylätä kansaansa. Kerroin hänelle, että ehkä 51. vuosi tuottaa täyden täyttymyksen.”
Peresin kanslia kertoo, että Peres on ollut jatkuvassa puhelinyhteydessä Abbasin tai hänen virastonsa kanssa, mutta ei ole tavannut häntä henkilökohtaisesti maaliskuun 30. päivän jälkeen, jolloin Netanyahu sai pääministerin toimensa. Netanyahun kanslia myöntää, että Peres toimii ”diplomaattisena lähettinä” ja häntä käytetään hänen suuren kokemuksensa ja tietomääränsä vuoksi. Israelin lain mukaan presidentillä ei ole oikeutta puuttua poliittisiin kysymyksiin, mutta hän voinee toimia ”diplomaattina” hallituksen toimeksiannosta.
Presidentti Peresin toiminta noin aktiivisesti Netanyahun hallituksen toimesta herättää joukon epämääräisiä tuntemuksia, jotka voivat olla oikeutettuja tai ei. Muutamia havaintoja hänestä.
David Ben Gurion: ”Älä koskaan luota häneen äläkä päästä häntä lähelle”.
Moshe Sharet: ”Minä hylkään hänet täydellisesti. Hänen pääsynsä korkeaan asemaan on onneton ja moraaliton häpeä.”
Levi Eshkol: ”Peres edustaa myrkyllisiä lähteitä, panetteluja ja juoruja.”
Avi Stav: ”Peres on kontrolloimaton vallantavoittelija, jota ei mikään pysäytä.”
HISTORIA antanee oikeudenmukaisen arvion hänestä, mutta lukemattomat israelilaiset ovat turhaan odottaneet häneltä tunnustusta Oslon sopimusten mielettömyydestä, päin vastoin hän aivan äskettäin antoi kiitosta niille kehuen niiden tuoneen Israelille paljon hyvää. Jos edellä lausutut arviot hänestä oikeutettuja, hänen toimintansa Netanyahun hallituksen lähettinä voidaan asettaa kyseenalaisiksi. (otteet kirjoituksesta Ruma Israelilainen I) (JP)
6. IDF ODOTTAA Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten vastustavan keskeneräisten rakennushankkeitten tuhoamista samaan tapaan kuin vastustivat Amonan juutalaisasukkaitten karkottamista ja yhteisön tuhoamista. Rakennustarkastajat antoivat 200 töiden jatkamiskieltoa viime viikolla. Mutta rakennuskiellon toinen vaihe sisältää keskeytettyjen kohteiden tuhoamisen ja sinne koottujen rakennustarvikkeitten ja koneitten takavarikoinnin. Tämä on juuri se kohta rakennuskielossa, mikä ihmetyttää: Miksi voimassa olevien lupien mukaan aloitetut rakenteet tulee tuhota ja tarvikkeet ja koneet takavarikoida valtiolle? Kansantajuinen oikeustaju ei oikein pysty ymmärtämään tätä, ellei sen taustalla olekin paljon mustemmat päämäärät: Juutalaisasukkaita Juudeassa ja Samariassa valmistetaan siihen, mitä on tulossa, eli asukkaitten karkottamiseen ja yhteisöjen täydelliseen tuhoamiseen Gazan esimerkin tapaan.
PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad selitti äskettäin, ettei tulevassa Palestiinan valtiossa ole raja-aitoja, ei setlementtejä eikä palestiinalaisilta kiellettyjä alueita. Tämän mukaan kaikki juutalaisyhteisöt puretaan tai niiden asukkaitten on hyväksyttävä Palestiinan valtion kansalaisuus. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty, että juutalaisten poistuttua kodeistaan niihin sijoitettaisiin ulkomailla asuvia palestiinalaisia, palestiinalaispakolaisia tai heidän jälkeläisiään, joista tutkimusten mukaan suuri osa on paikallisia asukkaita.
Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat osoittavat yhden päivän lakolla mieltään hallituksen rakennuskieltoa vastaan, jonka he uskovat pian ulottuvan myös Jerusalemin itäosiin. Heillä oli jäästä muotoiltu talo, jonka he särkivät pääministerin asunnon edessä. Sharonin edustaja Raanan Gissin arvioi, että Netanyahu seuraa Sharonin esimerkkiä ohittaen puolueensa edustajien ja jopa keskuskomitean jäsenten mielipiteet halliten puoluetta yksinvaltaisesti. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Hallitus hyväksyi 340 miljoonan NIS avustuspaketin Gazan lähellä sijaitseville yhteisöille. (JP)
- Israel on kauhistuneena seurannut äskettäin paljastuneitten 7-vuotiaan pojan tukehduttamista kuoliaaksi ja pienen tyttövauvan pään murskaamista ilmeisesti iskemällä häntä lattiaa vastaan. Pojan isä muutti maahan 16 vuotta sitten Turkmenistanista, äiti 12 vuotta sitten Uzbekistanista. (JP)
- Jordania ja PA esittivät Kanadalle vaatimuksen, että Israelin sinne näytteille lähettämät Kuolleenmeren kirjakääröt tulee takavarikoida, koska ne katsovat niiden kuuluvan niille. Ulkoministeriö moitti Jordaniaa syytöksistä, että Israel varasti nämä arabeille kuuluvat kääröt, mutta ei muuten puuttunut asiaan. Kaikki Israelin 1967 sotaa edeltävien linjojen takaa kaivamat arkeologiset kalleudet tulevat vielä aiheuttamaan runsaasti vaatimuksia ja vastavaatimuksia, sillä palestiinalaiset ovat kaiken aikaa vaatineet löytöjä annettaviksi heille, vaikka valtaosa niistä ei millään tavoin liity arabien historiaan. Kanada onneksi kieltäytyi arabien vaatimukseen. (JP)
- Kairon mukaan 290 israelilaista pyhiinvaeltajaa saapui maahan käydäkseen 19-vuosisadan pyhän miehen rabbi Yaacov Abuhazeiran hautakammiolla.(JP)
- Israelilaiset yhtiöt näkevät avointen markkinoiden odottavan merivedenpuhdistuslaitteiden, jäteveden orgaanisia aineita syövien bakteereitten ja jäteveden uudelleen käsittelyn alueilla. (JP)
- Laillisten aborttien määrä Israelissa on vähentymässä, kertovat tilastot. Viime vuonna tehtiin maassa 19 594 laillista aborttia, vuonna 2004 tehtiin 20 378 laillista aborttia. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1139708.html
- Israel on huolestunut USA:n asemyynnistä arabeille. Viimeiset maat ovat Egypti, Jordania, Emiirikunta ja Saudi Arabia. Toimituksiin kuuluu meriohjuksia ja panssariohjuksia sekä Bunker Buster laserohjattuja pommeja.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1139700.html
- Muslimit ovat julistaneet ”fatwan”, uskonnollisen tulkinnan Egyptin Gazan rajalleen rakentamaa teräsaitaa ja vesikanavaa vastaan.
- http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html
- USA:n hallituksen edustaja hyökkää al-Qaidaa vastaan sanallisesti, mutta USA:lla ei ole varaa aloittaa uutta rintamaa Jemenissä, eikä voi luottaa presidentti Obaman sodanjohtoon. (debkafile)

Sunday, January 03, 2010

SUNNUNTAI 03.01.10
1. PA:N JOHTO on näkevinään ”rohkaisevia merkkejä” Israelin taholta, ja ennustaa rauhankeskustelujen voivan alkaa ensi kuussa. Tämä nimeltä mainitsematon PA:n virkailija ei selkeyttänyt lausuntoaan, mitä nämä merkit olisivat.
Mahmoud Abbasin vaatimuksena on täydellinen rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa sekä myös Itä Jerusalemissa. Tarkoittaako tämä sitä, että Netanyahu olisi suostumassa Abbasin vaatimuksiin, vai onko nämä ”merkit” kovenevia vaatimuksia ulkovaltojen taholta, minkä johdosta PA:n terävä pää katsoo olevansa pakotettu etsimään pakotietä? Siihen sopii mukavasti epämääräinen viittaus positiivisiin merkkeihin, joskaan ei asenteen muutoksista olisikaan kysymys, kuten Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit totesi Netanyahun Egyptin vierailun aikana. Hänkin oli näkevinään kehitystä oikeaan suuntaan, mutta ei muutosta asenteissa antamatta tarkempia viitteitä, mitä se olisi. (JP)
2. PA:N VIRANOMAINEN kertoi JP:n toimittajille H Keinon ja KH A Toameh, että viime viikkojen aikana on havaittavissa ilmeinen muutos Israelin asenteissa, mikä voi auttaa tien löytämisessä keskustelupöydän ääreen. Tämä viranomainen osasi kertoa enemmän havainnoistaan: Netanyahu on valmis hyväksymään 1967 sotaa edeltävät 1949 aselepolinjat lähtökohdaksi neuvotteluille ja sopimaan aluevaihdoista PA:n kanssa. Tämä hänen mielestään osoittaa muutosta Israelin asenteissa ja on rohkaiseva merkki. Palestiinalaisille on tarjottu näitä monesti eri neuvottelijoitten toimesta, viimeksi Olmertin taholta Abbasille, ja ne on aina hylätty tekemättä vastaehdotusta. Ainoa kommentti on ollut: ”Erimielisyydet ovat olleet liian suuret”. Varsinainen syy lienee ollut, ettei PA ole halukas sopimaan sitovasti Israelin kanssa mistään, koska PLO:n ja Fatahin peruskirjoissa vaaditaan Israelin tuhoamista.
Mikä Netanyahun pään olisi kääntänyt suostumaan myönnytyksiin, joita hän on aina pitänyt mahdottomina, ja tähdentänyt lähtökohdaksi Israelin turvallisuuden takaamisen, ei PA:n vaatimusten tunnustamisen? !967 sotaa edeltävät linjat eivät täytä tätä Israelin vaatimusta.
3. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapunee Israeliin viikon tai parin sisällä. Hänellä on tiettävästi mukanaan laatimansa ”sitovuusehdot” (terms of reference) dokumentti, jonka pohjalta hän aikoo saada osapuolet aloittamaan keskustelut. Dokumentti perustunee ulkoministeri Hillary Clintonin äskeiseen lausuntoon, jossa hän vaati keskustelujen pohjaksi 1949 aselepolinjoja, huomioiden Israelin vaatimukset turvallisista ja puolustuskelpoisista rajoista. Lausunto on kovin lavea ja antaa runsaasti tilaa spekulaatioihin ja erilaisiin tulkintoihin, esim. Jordanjoen laakson suhteen, mitä Netanyahu pitää tärkeänä Israelin puolustuslinjana mahdollista hyökkäystä vastaan Jordanian suunnasta. Toisaalta myös Jordania haluaa, että Israel varmistaa laakson, etteivät palestiinalaiset pääse luvatta tunkeutumaan Jordanian puolelle, mikä olisi hyvin todennäköistä, sillä heillä on sukulaisia Jordaniassa asuvien palestiinalaisten keskuudessa. Toinen Israelia arveluttava seikka palestiinalaisten hallitsemassa Jordanjoen laaksossa olisi aseitten salakuljettaminen Jordanian kautta Länsirannalle, mitä Israel ei voi sallia. (JP)
4. SAUDI ARABIAN ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal antoi lauantaina medialle lausunnon, jossa hän heittää kylmää vettä USA:n hallituksen toiveille myönnytyksistä ja joustavammasta asenteesta Israelia kohtaan.
Saudiprinssi – Saudi Arabian kaikki merkittävät virat ovat kuningasperheen jäsenten hallussa, heitä lienee 6000 – 7000 – vaati lausunnossaan, että kansainvälisen yhteisön tulee koventaa vaatimuksiaan Israelia kohtaan täydellistä rakennuskieltoa varten, myös Jerusalemin itäisissä osissa, missä pääkaupungin uudet lähiöt sijaitsevat. Hänen lausuntonsa käsitti seuraavia toteamuksia: ”Syy, miksi rauhankeskustelut eivät etene, on se, että Israel saa etuoikeutetun aseman. Jos muut maat rikkovat kansainvälisiä lakeja, heitä rangaistaan siitä, mutta ei Israelia. Jos muut maat tekevät sotarikoksia, heitä rangaistaan, mutta ei Israelia. Israelia kohdellaan kansainvälisillä areenoille kuin hemmoteltua lasta. Se saa haluamansa ilman kysymyksiä tai rangaistusta.”
PRINSSI Al-Faisal antoi haastattelun keskusteltuaan Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun kanssa. Hän vaati, että kaikki keskeiset kysymykset, rajat, Jerusalem ja palestiinalais-pakolaiset, on otettava keskustelujen piiriin alusta lähtien, ja jos osapuolet eivät löydä ratkaisua niihin, asia tulee alistaa kansainvälisen oikeuden ratkaistavaksi. Hän väitti edelleen, että Israel joutuu ensimmäiseksi kokemaan uhkaa, ellei rauhansopimusta saada aikaan Lähi Itään. Israelin viranomaiset toteavat, ettei Faisalin lausunnossa ole uutta, he eivät koskaan odottaneet saudien suostuvan muuttamaan jähmeän kielteistä asennettaan Israelin kohtaan, minkä muuttuminen oli yksi presidentti Obaman keskeisiä kuvitelmia tarjotessaan uutta joustavaa ja keskusteluihin perustuvaa ulkopolitiikkaa muslimivaltioille. (JP)
5. JUUTALAISYHTEISÖJEN johtajat Juudeassa ja Samariassa varoittavat, että turvallisuusjoukot voivat juhlia uuden vuosikymmenen alkamista toteuttamalla uhkauksensa ”laittomiksi määriteltyjen rakenteiden” tuhoamisesta. Tarkastajat määräsivät rakennuskiellon ensimmäisen vaiheen aikana 1000 asuntoyksikön rakentamisen keskeyttämistä, mikä ei koske niitä 3000 asuntoyksikköä, jotka saadaan rakentaa valmiiksi. Tarkastajat vierailivat 150 juutalaisyhteisössä Juudeassa ja Samariassa määritellen rakennustyöt, joita ei saa jatkaa. Turvallisuusviranomaisten mukaan ilman lupaa rakennetut rakenteet tuhotaan: ”Rakennukset, jotka on rakennettu ilman lupaa, poistetaan”. Tässä kaikessa ihmetyttää se, miksi ennen rakennuskieltoa voimassa olevien lupien mukaan aloitetut rakennukset täytyy tuhota ja paikalle tuodut rakennustarvikkeet ja koneet takavarikoida? Eikö tällaisia rakennuskohteita olisi voitu vain sinetöidä, keskeyttää työt ja jäädä odottamaan, jatkuuko rakennuskielto 10 kuukauden jälkeen, jolloin voitaisiin harkita jatkotoimia? Tämä Netanyahun moratorium on aivan ilmeisesti suunniteltu ja sitä toteutetaan yhtä keskeneräisin suunnitelmin kuin Gazan 9000 juutalaisasukkaan karkottaminen kodeistaan vain haavoittaen itseään. (JP)
6. IRANIN ULKOMINISTERI Manoucher Mouttaki antoi lauantaina lausunnon, jossa hän esitti uhkavaatimuksen, että elleivät länsivallat hyväksy Iranin tekemää vastaehdotusta tammikuun loppuun mennessä, Iran aloittaa oman ydinpolttoaineensa valmistamisen. Varoitus katsotaan lännessä osoitukseksi Iranin kovenevasta asenteesta.
Länsimaiset asiantuntijat kuitenkin vähättelevät Iranin uhkavaatimusta oman uraanin jalostamisen aloittamiseksi, koska tarvittavan teknisen tiedon hankkiminen sen jalostamiseksi 20 %:n tasoon kestää heidän mukaansa vuosikausia. Iranissa on yksi laitos, joka rikastaa uraania 3.5 %:n tasoon, mutta se tarvitsee Teheranin lähellä sijaitsevaan lääketieteellistä tukimusta palvelevaan laitokseen 20 %:n uraania.
IAEA:n viimeinen tarjous Iranille tehtiin marraskuussa viime vuoden lopussa, jonka mukaan Iran olisi lähettänyt 3.5 %. tasoon rikastettua uraania Venäjälle ja Ranskaan sen rikastamiseksi 20 %:n tasoon. Suunnitelman tarkoituksena oli estää Irania jatkamasta sen rikastamista 90%:n tasoon, mikä tarvitaan atomipommia varten. Iran ri suostunut tähän vaan teki omia vastaehdotuksiaan, joita IAEA ei voinut hyväksyä.
Mouttaki selitti, että Iran joko ostaa 20 %:n tasoista uraania tai vaihtaa sitä. Jos IAEA ei siihen suostu, Iran alkaa uraanin jatkojalostamisen itse.
Länsivallat ovat vaatineet, että Iranin tulee lopettaa kokonaan uraanin rikastaminen, mitä Iranin johto pitää mahdottomana todeten, että sillä on oikeus rikastaa uraania sähkön tuottamiseen ja muuhun siviilitarpeita palvelevaan toimintaan. Presidentti Obama on vihjaillut, ettei USA välttämättä vaadi kaiken uraanin rikastamisen lopettamista. (JP)
7. UUTISOTSIKOT
- Obama kertoi median välineille, että joulupäivänä lentokoneessa terrori-iskua yrittäneellä miehellä on yhteyksiä al-Qaidan kanssa. Hän sai yhteydet sinne ilmeisesti vieraillessaan Jemenissä. (JP)
- IAF vastasi Gazan terroristien torstaina ampumiin Grad-raketteihin pommittamalla salakuljetustunneleita Gazan kaistan etelä-, keski- ja pohjoisosassa. Keski- ja pohjoisosassa kaivettujen tunnelien kautta Hamasin uskottiin yrittävän soluttaa kommandojoukkoja ja terroristeja Israelin puolelle. Hamas ja Hizbullah vaativat uusien panttivankien hankkimista. (JP)
- Mahmoud Abbas uhkaa, että hän muuttaa PA:n turvallisuusjoukkojen ja IDF:n välisen yhteistoiminnan periaatteita se jälkeen, kun IDF tunkeutui Nablusiin etsiessään rabbi Meir Chain murhaajia. IDF:n taholta todetaan, ettei IDF luottanut PA:n joukkojen kykyyn eliminoida murhaajat, minkä johdosta se otti ohjakset omiin käsiinsä. (JP)
- Iranin oppositiojohtaja Hossein Mousavi kertoi perjantaina, että jos niin tarvitaan, hän on valmis kuolemaan puolustaakseen kansan oikeuksia rauhallisiin mielenosoituksiin. Hallituksen kannattajia raivostutti mielen-osoittajien ylintä kaitsijaa Ali Khameneita solvaavat iskulauseet, jota he pitävät lähes Allahin asettamana johtajana, joka vastaa vain hänelle. Molemmat osapuolet näyttävät nyt vannovan Allahinsa nimiin väittäen, että vastapuoli on harhautunut ja korruptoi maata, mikä Iranissa tuottaa kuolemantuomion. (JP)
- Hamas ilmoittaa hyväksyneensä 540 miljoonan USD vuosibudjetin, mikä osoittaa rahan liikkuvan kaistalla. Hamas kertoo, ettei se käy keskusteluja Gilad Shalitin vapauttamisesta lehtien välityksellä. (JP)
- Arabikansanedustaja Jamal Zahalka (Balad) jouduttiin poistamaan TV-I:n studiosta hänen aloittaessaan kiihtyneen sanaharkan uutistoimittaja Dan Margalitin kanssa. Zahalka syytti Israelin median liittoutuneen valtion kanssa kansalaisiaan vastaan. Hän syytti puolustusministeri Barakia, että ”kuten tunnettua, hän kuuntelee klassista musiikkia ja on murhannut 1400 lasta.” Margalitin kutsuessa häntä röyhkeäksi Zahalka huusi, että Tel Avivin pohjoinen lähiö Ramat Aviv on miehitettyä aluetta, johon Margalit heitti takaisin: ”Se on juuri keskeinen kysymys, sinä haluat valloittaa täälläkin.” (JP)
- Hamas sanoo, ettei Gilad Shalit saa Ron Aradin kohtaloa, jättäessään oman tarjouksensa Israelin esitykseen saksalaiselle välittäjälle. Hamasin ulkomaan asioitten johtaja Khaled Meshaal on Saudi Arabiassa pyrkien parantamaan suhteita saudien kanssa. (JP)
- Ulkoministeri Lieberman kehottaa Israelin lähettejä ulkomailla osoittamaan rohkeutta ja itsevarmuutta eikä mielistelemään heitä pyrkien kaikessa sovittamaan sanansa heidän toiveittensa mukaan. (haaretz)