Thursday, September 27, 2018

TORSTAI 27.09.2018

TORSTAI
27.09.2018
01. Presidentti Donald Trumpin YK:n yleiskokouksessa pitämä puhe ei ollut sitä, mitä siltä odotettiin. Hänen olisi uskonut esiintyvän päättäväisemmin ja valavan rohkeutta liittolaisiinsa, mitä ei tapahtunut.
Ehkä Israelia ja palestiinalaisia koskeva osa oli tarkoitettu enemmän USA:n markkinoille ja juutalaisille, mutta joka tapauksessa se aiheutti Israelissa enemmän epätietoisuutta kuin selvää suuntaa, johon mennään.

Trump vakuutti puheessaan kannattavansa kahdenvaltion toteuttamista ratkaisuna pulmaan lukkiutuneen tilanteen avaamiseksi. Hän toisteli sitä kuin lapsi oppiessaan uuden sanan ihmetellen sen vaikutusta toisiin.

Lehdistötilaisuudessa puheensa jälkeen hän kuin katuen avoimuuttaan palasi takaisin presidenttikautensa alussa vakuuttamaansa asenteeseen, jossa hän sanoi hyväksyvänsä kaksi valtiota, ja hyväksyvänsä myös yhden valtion, jos osapuolet vahvasti ovat samaa mieltä.
"Käsittääkseni kaksi valtiota on todellisempi. Well, uskoakseni kaksi valtiota tulee toteutumaan. Ehkä me etenemme kahdenvaltion tietä" hän pyrki kokoamaan ajatuksiaan epäillen, ettei Bibi ajattele hänen tavallaan.

"Mutta jos israelilaiset ja palestiinalaiset haluavat yhtä valtiota, sekin sopii minulle."
Trump on esittänyt samaa päättämättömyyttä aiemminkin, kieltäytyen ottamasta kantaa kummankaan ratkaisumallin hyväksi.

Trumpin vävypoika Jared Kushner, jonka Trump nimitti rauhantiimin johtoon, on osoittanut rakkautensa Israeliin, mutta ymmärtää palestiinalaisten tunteet päättäessään suhtautumisensa tiimin laatimaan, mutta vielä salaiseen, suunnitelmaan. "Tarvitaan molempien osapuolten hyväksyminen, jotta kansa voisi tuntea olonsa turvalliseksi ja tyytyväiseksi".

Presidentti Trump ei kainostellut esittää oman perustelunsa "vuosisadan sopimuksen" solmimiseksi, jonka hän haluaa tapahtuvan presidentti kautensa ensimmäisen puoliskon aikana. Hän kutsuu sitä "kiinteistösopimukseksi" (real estate deal), mikä paljastaa hänen tietämättömyytensä tai sen, että hän on saanut väärää ja riittämätöntä informaatiota.

Juutalaisille kysymys Jordanjoen länsipuolisen maan jakamiseksi on paljon syvempi, kuin vain kiinteistön jakaminen. Juutalaisille se merkitsee palaamista Israelin Jumalan heille lupaamaan maahan, jonka rajat on mainittu Raamatussa usean profeetan välittämissä ilmoituksissa, joissa myös annetaan selkeitä ohjeita, miten heidän tulee kohdella maassa asuvia tai sinne muuttavia toisia kansallisuuksia.

Trumpin aikana Valkoisen Talon terminologosta on poistettu sellaiset sanat kuin kahden valtion ratkaisu, Israelin miehitys Länsirannalla, ja Palestiinan territoriot.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Trump-muddles-two-state-message-hours-after-delivering-it-568130,

02. Presidentti Trumpin puhe YK:n yleiskokouksessa aiheutti ristiriitaisia kommentteja monelta taholta. Tuskin yhdenkään jäsenmaan edustajat olivat tyytyväisiä, vaikka pääministeri Netanyahu ylistikin sitä – ehkä enemmän kohteliaisuudesta – heidän tavatessaan myöhemmin kaksistaan.

Natanyahu kiitti Trumpia hänen antamastaan tuesta, sekä päätöksestään vetäytyä pois Iranin kanssa solmitusta kv. JCPOA ydinasesopimuksesta todeten, etteivät Israelin ja USA:n suhteet ole koskaan olleet paremmat kuin Trumpin hallituksen aikana.
"Kiitos voimakkaista sanoista eilen yleiskokouksessa Iranin korruptoitunutta hallitusta vastaan" Natanyahu sanoi lisäten. "Ne tukevat voimallisia sanojasi ja voimallisia tekojasi".

"Israel vai ensimmäisen pelimarkan ja se on iso:" Trump sanoi. "USA:n lähetystön muuttamisen Jerusalemiin ottaminen pöydältä, joka on ollut suurin este sopimuksen saavuttamiseksi. Nyt sitä ei ole pöydällä. Tämä merkitsee myös sitä, että Israelin tulee tehdä jotain hyvää vastapuolelle".
Trump sanoi, että rauhansuunnitelma on valmis 2 -3 viikon kuluessa.

"Unelmani on saada se tehtyä ennen ensimmäisen virkakauteni loppua. En halua sen roikkuvan toiselle kaudelle. Meillä on muita toimia toiselle kaudelle. Uskon, että paljon on edistytty. Uskon Israelin haluavan tehdä jotain, ja palestiinalaiset samoin haluavat jotain" hän selvitteli. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5358776,00.html,

03. Pääministeri Netanyahu sanoi olevansa tyytyväinen Trumpin lausuntoon YK:n yleisistunnossa, sekä yksityisessä tapaamisessa sen jälkeen.

Bibi sanoi, ettei Trumpin kahden valtion hyväksyminen yllättänyt häntä, mutta vakuutti samalla, että Israel tulee vastaamaan turvallisuudesta Jordanian ja Välimeren välisellä alueella (kaikissa olosuhteissa).
Toiseksi Bibi sanoi saaneensa sen, mitä hän kaipasi Venäjän suhteissaan.
Netanyahu selitti tuntojaan infotilaisuudessa New Yorkissa Trumpin puheen ja yksityisen tapaamisen jälkeen hänen kanssaan.

"Me jatkamme puheita, ja olen valmistautunut siihen, että palestiinalaisilla on kyky puolustautua ilman kykyä uhata meitä. Gazaa lukuun ottamatta turvallisuusvalvonta länteen Jordan joesta mereen pysyy käsissämme. Tämä ei ole neuvoteltavissa, eikä tule muuttumaan niin kauan, kuin jatkan pää-ministerinä. Uskon Amerikan aloitteen sisältävän tämän periaatteen".

Natanyahu sanoi, että Jared Kushner oli läsnä tavatessaan Trumpin.
Kushner totesi, että "jokaisella on oma käsityksensä valtiosta". Sen vuoksi Bibi sanoi käsittelevänsä "olennaista, ei tulkintaa. Kysymys kuuluu: Mikä on valtio? Olkoon se Costa Rica tai Iran, on olemassa monia mahdollisuuksia".

Netanyahu selvitteli Venäjän kanssa syntynyttä kriisiä ja Trumpin kantaa siihen näin. "Olen hyvin tyytyväinen tapaamiseen Trumpin kanssa, ja siihen, että hän ilmaisi horjumattoman tukensa Israelin oikeuteen puolustaa itseään.
Venäjä ilmoitti toimittavansa Syyrialle useita S-300 ilmatorjuntajärjestelmiä pönkittääkseen Syyrian ilmapuolustusta".

"Esitin määrättyjä vaatimuksia Trumpille äskeisten tapahtumien johdosta Syyriassa, ja sain kaikki, mitä halusin – nämä ovat hyvin tärkeitä asioita".

Korkea poliittinen lähde Israelissa sanoi, että neuvotteluja käydään Venäjän kanssa monella tasolla. Yleinen näkemys on, että kun pöly on laskeutunut ja pahin ärtymys saatu hallintaan kummallakin puolella, Netanyahun ja Putinin tapaaminen toteutuu, sillä kumpikin osapuoli tarvitsee toista.

"Toisaalta on hyvä pitää yhteyttä Venäjään kaikilla tasoilla, mutta Israelin toimintavapaus ei muutu, ja tässä minulla on Trumpin täysi tuki", sanoi Bibi.

Eräs lähde Israelissa sanoi, että Israel tarjosi tapaamista Putinin ja Netanyahun kanssa, mutta Venäjä tyrmäsi sen, vaikka ei lopullisesti.
Bibi vakuutti soittavansa presidentti Putinille saavuttuaan kotiin tapaamisen järjestämiseksi, ilmeisesti informoiden Putinia Trumpin tapaamisestaan.
Bibi kieltäytyi kommentoimasta Venäjän päätöstä toimittaa Syyrialla S-300 ilmapuolustusjärjestelmän, mutta viittasi Trumpin antamaan tukeen.

Netanyhau sanoi, ettei hän tiedä, tapaako Trump Iranin presidentti Hassan Rouhanin, josta hän käytti sanaa "ihana ihminen", mutta että USA jatkaa Iranin kovaa painostamista, mikä voimistunee. "Me keskityimme Israelin valtioon kohdistettuun suurimpaan uhkaan, eikä se tule Syyriasta, tai siitä, mitä Iran tekee Syyriassa, se tulee siitä, mitä Iran tekee Iranissa, enkä aio menettää kiintopistettäni tässä kysymyksessä".

Netanyahu sanoi, ettei hän osallistu UNESCO:n tilaisuuteen, joka järjestetään YK:n yleiskokouksen yhteydessä, vastalauseena sen Israelin syrjimisestä.
Hän kommentoi ensi kertaa tiedottajansa David Keyesin syytöksiin seksuaalisesta häirinnästä vieraalle medialle, ja vastasi niihin, että Israelin USA:n lähettilään Ron Dermerin olisi pitänyt raportoida aiemmin: "Uskon Dermerin toimineen asiallisesti. Asiaa tukitaan siviilipalvelun komiteassa", hän sanoi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5358753,00.html,

04. Ynetnews.com julkaisi Sever Plockerin kirjoittaman op-ed artikkelin Trumpin Lähi-Idän saavutuksista: "Syvenevä välirikko palestiinalaisten kanssa".
Plocker tunnetaan eräänlaisena "räähkälintuna", joka ei kaihda sanojaan halutessaan mustata toisen mainetta hyvinkin rumasti käärien ne ironian kaapuun välttääkseen suoria syytöksiä. Otteita artikkelista ohessa.

Plockker aloittaa artikkelinsa todeten että "on vaikea arvioida, kauanko Trump säilyttää hallintonsa, mutta vaikka hän se kaatuisikin, hänen johtamansa syvä muutos USA:n politiikassa nykyistä Palestiinan johtoa kohtaan tulee heijastumaan vuosia, tämä johto on tiensä päässä, ja on aika vaihtaa se, kuten on aika vaihtaa oma johtomme".

Monet israelilaiset odottivat kärsimättöminä, Trumpin rauhansuunnitelmaa, vakuuttuneina, että raaka Amerikan painostus Jerusalemin päätöksen-tekijöitä kohtaan on aivan nurkan takana, hän jatkaa.
"Valkoisen talon kakara (brat), kommentoijat sanoivat, on julma ja vetää esiin raskaan patukan, jota hän heiluttaa pääministeri Netanyhaun ja hänen ministereittensä nenän edessä".

Tämä odotus kiihtyi hänen matkastaan Israeliin ja Saudi Arabiaan sekä naurettavan lyhyestä vierailustaan Betlehemiin, Plocker jatkaa.
Hän jatkaa, että vaikka Trump tuli ja meni tyhjin käsin, huhut vai lisääntyivät.
Hän twiittasi vaativansa Israelilta kovan hinnan, USA:n lähettiläs tuli ja meni tekemättä mitään, ja vävy jopa yllätettiin sotkeutumisesta Venäjän puuttumiseen USA:n presidentin vaaleihin, ja että Trump ei osaa kunnolla äidinkieltään, vaan tekee kielivirheitä käyttäen vääriä aikamuotoja tweet-kirjoituksissaan.

Plocker toteaa, että Trump todella teki sentään jotain alueella. Hän aloitti suuren taistelun Palestiinan johtoa vastaan, johtaen repeämään, joka lähtien Betlehemin tapahtumasta räjähti täyteen voimaansa aikaa myöten ja on saavuttanut huippunsa näinä päivinä.

Ensimmäisen vuotensa aikana Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi; käytti taloudellista painostusta estääkseen Israelin häviön YK:ssa; poisti ideologisen oikeiston anti-semiittiset edustajat noista kuvioista korvaten heidät juutalaisen perheensä jäsenillä; viimeksi vaatien palestiinalaisia tulemaan neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja, uhaten heitä USA:n tuen vähentämisellä, ellei sana kuulu.

USA on todella ollut palestiinalaisten suurin avustaja viime vuosina. Suoraan tai epäsuorasti se siirsi territorioille 800 -1000 miljoonaa USD vuodessa. Arabien tuki heille on tukehtunut lähes kokonaan. Viikon vaihteen aikana saadun tiedon mukaan USA jäädytti 125 miljoonaa UNRWA:n - YK:n perustaman järjestön tilapäisen tuen antamiseksi palestiinalaispakolaisille - tukemiseksi tarkoitettuja varoja. Järjestö ylläpitää pakolaisleireissä yli 5 miljoonaa "palestiinalaispakolaista", joilla pakolaisuus siirtyy sukupolvelta toiselle ikuisesti, kuten se on tehnyt vuodesta 1949 alkaen.

Plocker kirjoittaa, että Trumpin hallitus mielellään siteeraa presidentti Clintonin varoitusta ulkoministerilleen: "varo Jasser Arafatia, tai se "son of the bitch" valehtelee sinulle, kuten hän teki minullekin".

Bush antoi varoituksen Obamalle, joka puolestaan antoi sen Trumpille.
Plocker toteaa, että Obama piti itseään merkittävimpänä ystävänä, joka palestiinalaisilla oli Valkoisessa Talossa – mutta heidän johtajansa, Obaman avustajien mukaan, vastasivat siihen itsekkyydellä tuhoten hänen ponnistelunsa sopimuksen aikaan saamiseksi, mikä suuresti loukkasi Obamaa.

Plocker kirjoittaa, ettei Trump tarvinnut varoituksia, sillä hänen toimintansa palestiinalaisia kohtaan osoittaa selvästi: Trump ei yksinkertaisesti pidä heistä. Hän hylkää täysin palestiinalaisten kansallisen historian ja on valmis tekemään toimia, joihin jopa Netanyahun hallitus suhtautuu varoen.
Hamasin ja Fatahin sovitteluneuvottelut nähdään hänen avustajien mukaan Hamasin pyrkimyksenä saada Fatah valvontaansa; yritys kaatui siihen.

Plocker toteaa, ettei Trump poikkea paljokaan tavallisesta amerikkalaisesta, joiden kannatus palestiinalaisille alenee gallupien mukaan, eikä vain republikaanien vaan myös demokraattien parissa. Myös Israelin kannatus on viime aikoina laskenut huomattavasti demokraattien parissa.
Plocker viittaa lopuksi Michael Wolffin kirjaan "Fire and Fury", jossa tekijä keskittyy kuvailemaan enemmän Trumpin kyseenalaista henkilökohtaista käyttäytymistä kuin hänen tekojaan. Trump on sen mukaan kannattanut Länsirannan arabien hallinnon antamista Jordanialle, ja Gazan hallinnon vastaavasti Egyptin valvontaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5067920,00.html?utm_source=Taboola_internal&utm_medium=organic,

05. Englannin työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on joutunut puolustautumaan hänen aiemmista läheisistä suhteistaan terroristeihin sekä antisemitismistään. Corbyn tunnustaa suhteensa ääriaineksiin, mutta kieltää olevansa antisemitisti.
Corbyn sanoi puheessaan keskiviikkona Liverpoolissa, että jos hänet nostetaan Englannin pääministeriksi, hänen ensimmäisiä toimiaan on Palestiinan kuvitteellisen valtion tunnustaminen.
"Välittömästi pääministeriksi valintani jälkeen, me tunnustamme Palestiinan valtion". Corbyn sanoi puheessaan jatkaen.

"Sallinette jos sanon muutaman sanan koskien oikeuden ja oikeuksien estämisen palestiinalaisilta. Puolueemme on yhtenäinen tuomitessaan satojen aseettomien mielenosoittajien ampumisen Gazassa Israelin turvallisuusjoukkojen käsissä ja hyväksyessään syrjivän kansa valtio lain. Jatkuvan miehityksen, laittomien setlementtien laajentamisen ja palestiinalaisten lapsien pidättäminen on skandaali. Me kannatamme kaksi valtiota kahdelle kansalle, turvallista Israelia ja uskottavaa Palestiinan valtiota".

Hän muistuttaa 1993 Oslon sopimuksista, jotka eivät ole tuoneet rauhaa yhtään lähemmäs, mutta mikä olisi vaihtoehto niille?
"Auttaaksemme kahden valtion syntymistä meidän täytyy tunnustaa Palestiinan valtio niin pian kuin mahdollista."
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5358739,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias 23 -36; Suolameri 27 -36; Eilat 26 -37 +C-astetta, huomenna vähän lämpenevää, osittain puolipilvistä.

PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas pitää tänään YK:n täysistunnossa "historiallisen puheen", kuten avustajat ennakoivat.
Hän puhuu USA:n sponsoroimasta rauhansuunnitelmasta, vaatii kahden valtion periaatteen toteuttamista, Jerusalemin itäosan julistamista Palestiinan pääkaupungiksi sekä palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-President-Mahmoud-Abbas-expected-to-deliver-a-historic-speech-at-UN-568154,Tuesday, September 25, 2018

TIISTAI 25.09.2018

TIISTAI 25.09.2018
01. Venäjän tiedustelukoneen IL-20 pudottaminen Latakian rannikon edustalla on kehittymässä diplomaattiseksi kriisiksi, jonka ratkaisemiseen tarvitaan diplomaattisia, eikä sotilaallisia henkilöitä.
Ynetnews kertoo artikkelissaan, ettei Venäjällä todella ollut mitään intressiä kuulla Israelin ilmavoimien laatimaa raporttia, jonka ilmavoimien komentajan johtama delegaatio esitteli venäläisille virkailijoille Moskovassa torstaina.

Alex Fishman kertoo eilen julkaistussa artikkelissaan, että Venäjä oli etukäteen tehnyt oman arvionsa tapahtumista, joka poikkeaa olennaisilta osiltaan täysin IAF:n komentajan esittelemästä versiosta.
Tämä voidaan ymmärtää siten, että Venäjän puolustusministeriö on jo kauan katsellut hyvin kriittisesti IAF:n toimia Syyrian ilmatilassa. Tässä se poikkeaa Putinin ymmärtävästä näkemyksestä, joskin hänkin sanoi, ettei puolustus-ministeriön esittämää näkemystä voi jättää huomioitta.

Fishman sanoo artikkelissaan suoraan, että Moskovan näkemys kuunnella IAF:n komentajan raportti oli pelkkä sumuverho, sillä Venäjä halusi enemmän saada tietää, miten Israelin tiedustelu toimii, ja toiseksi miten muuttaa IAF:n vapautta lentää ja toimia Syyrian ilmatilassa.
Poliittiset lähteet Jerusalemissa tunnustavat, että venäläisen Ilyushin IL-20 pudottaminen on aiheuttanut vakavan ja syvän repeämän maitten välille.

Presidentti Vladimir Putinin edustajien Venäjän medialle antamassa tiedotteessa Israelin esittämää versiota pidettiin virheellisenä, eikä sen sisältö todella kiinnostanut heitä.
Venäläinen uutislehti Komsomolskaya Pravda, jolla on läheiset suhteet Venäjän puolustusministeriöön ja Kremlin tiedottajaan Dmitry Peskov, kuvaili torstain tilaisuutta IAF:n komentajan kenraalimajuri Amikam Norkinin ja hänen venäläisten virkaveljiensä kanssa kylmäksi, vaikeaksi ja kovaksi ilman hymyn häivettäkään.

Lehti sanoi venäläisten ennen muuta vaatineen, että sen toimet olivat aiheuttaneet tragedian, ja että syy on kokonaan Israelin.
"Tämä oli Venäjän perusasenne. Me teimme selväksi Norkinille, että tosi-asiamme poikkeavat heidän esittämistään, ja että Israelin esittämät päätelmät voivat olla tekaistuja". Koska Venäjällä ei salaisista keskusteluista ole vuotoja, Israelissa pääteltiin, että raportti tuli suoraan Putinin tiedottajalta, tai joltain toiselta korkealta virkailijalta.

Raportissa todetaan israelilaisten istuneen tuoleissaan epämukavasti, kuin henkilöt, jotka välttävät vastaamasta teknisiin kysymyksiin, ja jotka halusivat keskustella Iranin vastuusta tapahtuneeseen, sekä Assadin petollisuudesta.
Lehden mukaan venäläiset kysyivät Norkinilta: "Mitä te teitte (Syyrian) ilmatilassa"? Norkin tunnusti, etteivät he tarkkailleet venäläisen koneen lentoa hyökkäysoperaation aikana.

Venäjän viesti Israelille on poliittinen ja yksiselitteinen: Venäjä ei halua Israelin jatkavan lentojaan ja suorittavan iskujaan Syyriassa, eikä varsinkaan nykyisen tilanteen jatkuessa. Lentokoneen pudottaminen antoi heille tilaisuuden muuttaa sovittua käytäntöä IAF:n toimintavapaudesta Syyriassa.
Israelin tulee tehdä dramaattisia päätöksiä, ja määritellä miten pitkälle se on valmis venyttämään Venäjän sietokykyä.

Israelin turvallisuusjärjestöt ovat vakuuttaneet, ettei Israel tule tekemään kompromisseja päätöksestään estää Irania perustamasta tukikohtia Syyriaan, tai estää sitä siirtämästä aseitaan ja ohjuksiaan Hizbullahille.
Venäjä vihjaa lisäksi, etteivät Israelin viranomaisten matkat Moskovaan ole toivottuja, eivätkä venäläisen viranomaiset vieraile Israelissa, sillan rakentamiseksi syntyneen repeämän yli.

Israel vakuuttaa, että sen koneet ovat toimineet solmittujen sopimusten mukaan, mutta syyrialaiset sotilaat joutuivat paniikkiin ja ampuivat useita ohjuksia taivaalle ottamatta selvää, keitä taivaalla lensi, eivätkä varmistaneet Venäjän lentoasemalta sen koneitten liikkeitä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5357407,00.html,

02. Ynetnews käsittelee julkaisemassaan toisessa Reutersin ja Moran Azulain laatimassa laajassa artikkelissaan tilannetta alusta lähtien.
Otan siitä vain tärkeimpiä kohteita tähän.

Artikkelissa kerrotaan Netanyahun ja Putinin välisestä puhelinkeskustelusta sen jälkeen, kun puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti maanantaiaamuna, että Moskova toimittaa Syyrialla S-300 torjuntaohjusjärjestelmän kahden viikon aikana. Sen valvontatutka pystyy seuraamaan lentoliikennettä Syyriasta pitkälle Israelin ja Jordanian ilmatilassa.

Netanyahu toi esille tosiasian, että kehittyneiden asejärjestelmien tuominen alueelle, jossa ne voivat joutua vastuuttomien ihmisten käsiin, lisää vaaraa alueella, ja että Israel puolustaa turvallisuuttaan ja intressejään.
Putin ja Netanyahu sopivat keskustelujen jatkamisesta ammattihenkilöiden muodostamien tiimien välillä.

USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton sanoi maanantaina, että Venäjän suunnitelma toimittaa S-300 ohjussysteemin Syyrialle, tarkoittaa merkittävää kiihdyttämistä, ja kehotti harkitsemaan asiaa uudelleen. Hän sanoi, että lentokoneen pudottaminen on Syyrian vastuulla.
Shoigu sanoo, että S-300 toimittamisesta sovittiin jo 2013, ja että Moskova haluaa näin suorittaa oman osansa sopimuksesta. Putin ilmoitti Bashar Assadille järjestelmän toimittamisesta vakuuttaen samalla, ettei järjestelmä ole mitään valtiota vastaan. "Venäjä tulee lisäämään armeijansa sotilaitten turvallisuutta, minkä pitäisi olla selvää kaikille osapuolille".

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja kenraalimajuri Igor Konashenkov totesi tähän tapaan: "Israelin sotilasjohdolla joko ei ole kunnioitusta Venäjä-suhteitten tasosta, tai se ei kontrolloi individuaalisia komentajiaan, tai komentavia upseereitaan, jotka eivät ymmärrä, että heidän toimensa voivat johtaa tragediaan", jatkaen: "Israelin hävittäjälentäjien toimet, jotka johtivat 15 venäläisen sotilaan kuolemaan, ovat vailla ammatillisuutta, tai suorittivat vähintään rikollisen huolimattomuuden".

Konashenkov syytti iskun jälkeen, että Israel antoi Kremlille alle 1 minuutin ajan lentää turvalliselle tasolle, rikkoen 2015 tehtyä Israel-Venäjä sopimusta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5357227,00.html

03. Pääministeri Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa kokoon tunnin pituiseen istuntoon ennen New Yorkin matkaansa osallistuakseen YK:n yleiskokouksen avajaistilaisuuteen.
Turvallisuuskabinetissa käsitellään Venäjän ilmoitusta S-300 torjuntaohjus-järjestelmän toimittamisesta Syyrialle 2 viikon aikana.

Israel vakuuttaa, että sen koneet teollisuuslaitosta vastaan tehdyn iskun jälkeen olivat omalla ilmatilallaan Syyrian ilmatorjunnan joutuessa paniikkiin ja ampuessa holtittomasti useita S-200 ohjuksia, jotka pudottivat Venäjän Ilyushin IL-20 tiedustelukoneen 41 minuuttia sen jälkeen, kun IAF:n koneet olivat ampuneet ohjuksensa Latakian lähellä olevaan teollisuuslaitokseen.

Raporttien mukaan Venäjä julisti lentokieltoalueen Syyrian rannikolle, sekä sanoi sulkevansa kaikkien koneitten tutkavalvonnan niiden lähestyessä Syyrian rajaa. Käytännössä tämä estää IAF:n lennot Syyrian ilmatilassa ainakin siihen saakka, kunnes on sovittu uusista säännöistä.

Netanyahulla on kiireinen ohjelma New Yorkissa. Kaikkiaan 30 maan johtajat ovat ilmoittaneet halunsa tavata hänet, mutta aikapulan vuoksi tapaamisia on karsittava. Keskiviikkona hän tapaa presidentti Donald Trumpin, mikä on äärimmäisen tärkeää jännityksen noustessa Lähi-Idässä ja etenkin Israelin ja Venäjän suhteitten jäähtyessä. Netanyahu puhuu YK:n yleiskokouksessa torstaina, pian sen jälkeen, kun PA/PLO:n puheenjohtaja Abbas on tyhjentänyt oman valheita ja syytöksiä täynnä olevan reppunsa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252373, http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3195-breaking-news-russia-imposes-no-fly-zone-over-latakia-syria-including-u-s-aircraft.


04. UUTISIA LYHYESTI

Englannin työväenpuolueen puheenjohtaja ja potentiaalinen pääministeri Jeremy Corbyn sanoi BBC:n haastattelussa sunnuntaina, ettei hän ole antisemitisti, mutta hän tulee kuolemaan antirasistisena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252355,

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney sanoi viikonvaihteen aikana pitämässään lehdistökonferenssissa PA:n alueella, että Irlanti voi tunnustaa Palestiinan valtion, jos rauhankeskustelut kahden valtion perustamiseksi edelleen hidastelevat, kuten PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Maliki raportoi The Irish Times lehdelle.
Convey spekuloi, että Euroopan maat voivat omaksua saman asenteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252356,

ISIS julkaisi äskettäin videon, jossa esitellään kolme jäsentä, jotka suorittivat verisen iskun Iranin vallankumouskaartin sotilasparaatia vastaan Ahwazissa Iranin eteläosassa. Iskussa kuoli 29 ja haavoittui 60 -90. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, UAE:ta ja Israelin Mossadia osallisuudesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252354,

Hamasin tiedottaja Gazassa Sai Abu Zuhri ilmoitti sunnuntaina, että epäsuorat keskustelut Israelin kanssa ovat loppuneet. Hän syytti neuvottelujen katkeamisesta Palestiinan Auktoriteettia, joka vastusti keskusteluja alusta lähtien väittäen, että vain PA/PLO voi laillisesti käydä kaikkia palestiinalaisia koskevia neuvotteluja.
Zuhri ennusti Hamasin kiihdyttävän väkivaltaisia mielenosoituksiaan Israelin ja Gazan välisellä rajavyöhykkeellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252353,

USA:n republikaaninen puolue, joka vielä syyskuun gallupissa oli 8 pointtia jäljessä Demokraatteja lukemin 36% -44%, on kirinyt onnistuneesti kuroen kaulan kiinni ja ohittaen sen 1 pointilla lukemin 45% - 44%.
Tämä on tärkeä tieto, sillä Trumpin hallinnon puolikauden äänestys voi nostaa Demokraatit johtoon kongressissa, kuten monet pelkäsivät, mikä vaikeuttaa Trumpin lupaamaa rämeisen suon kuivattamista ja Amerikan nostamiseksi suureksi uudelleen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252376.

IAF:n kone iski ohjuksillaan sunnuntai-iltana terrorisolua vastaan Gazassa, joka lähetti palavia ilmapalloryppäitä Israelin puolelle turva-aitaa, sytyttäen ainakin 9 tulipaloa. Hamas on lisännyt väkivaltaisia mielenosoituksiaan turva-aidan varrella, perjantaina 10 000 gazalaista kokoontui kolmeen ero kohtaan.
Gazalaiset ovat sitoneet käsikranaatteja tai räjähteitä palloryppäisiinsä. Sellaisen yhdistelmän arvioidaan voivan lentää 30 m.
Israelin tulisi vuokrata 50 alusta, seilata ne Gazan rannikon edustalle ja lähettää niistä 100 palavaa ilmapallorypästä kustakin tuulten mukana Gazaan vain osoittaakseen, miltä se tuntuisi omassa nahassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252352,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -29; Tiberias 23b-35; Suolameri 25 -35; Eilat 24 -37 +C-astetta, lähes samat lukemat huomenna, aurinkoista ilman pilviä.

Yli 300 kotia on jouduttu evakuoimaan Wyomingissa massiivisen Roosevelt maastopalon uhatessa valtatietä, joka johtaa Grand Tetoniin ja Yellowstone kansalliseen puistoon. Palo alkoi 15.09. ja korventanut ainakin 40 000 eekkeriä maata USA:ssa.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6202431/Wyoming-wildfire-near-Grand-Teton-burns-buildings.html,Sunday, September 23, 2018

SUNNUNTAI 23.09.2018

SUNNUNTAI 23.09.2018
01. Tänään on sunnuntai, syyspäivän tasaus, ja samalla 8 vuorokautta kestävän succotin, lehtimajanjuhlan, aattopäivä. Succot tulee häiritsemään raporttien kirjoittamista, tai ehkä se on toisin päin: kirjoittaminen häiritsee succotia.
Maailmalla on tapahtunut ja tapahtuu taas kaikenlaista, joten alkakaamme raporttien penkominen.

02. Israelin lähettämän IAF:n delegaation matkasta Kremliin antamaan Israelin version siitä, mitä todella tapahtui Venäjän armeijan tiedustelukoneen IL-20 alas ampumisen yhteydessä, on raportoitu erilaisia versioita.
Yhden mukaan Venäjän puolustusministeriön vastaanotto kesti vain 21 minuuttia. Toisen version mukaan delegaation jäseniä hiostettiin koko päivän iltaan saakka. Mitään lausuntoja ei annettu kummankaan osapuolen taholta, vaan annettiin ymmärtää, että Kreml julkistaa yksityiskohtaisen raportin kelloaikoineen myöhemmin, ja siihen oli tyytyminen.
IAF:n upseeri totesi, että "tapaaminen oli asiallinen ja yksityiskohtainen", ilmoittamatta nimeään ja lisäten: "Tuntemuksemme mukaan data-raporttimme otettiin vastaan objektiivisella ja avoimella tavalla".
IAF:n komentajan kenraalimajuri Amikam Norkinin johtama delegaatio palasi kotiin perjantaiaamuna.
https://www.jpost.com/International/IDF-delegation-returns-from-Moscow-567694

03. Venäjän puolustusministeriön Dmitri Shoigon ensimmäiset lausunnot Venäjän tiedustelukoneen alas ampumisesta olivat hurjistuneita, joskin diplomatian kääreisiin käärittynä.
Myöhemmin annetuissa lausunnoissa jatkettiin samaa Israelia syyttävää metodia. Sillä haluttiin kertoa, ettei venäläistä sotilaskonetta ammuta alas noin vain, etenkin, kun Ilyushin IL-20 kone oli varustettu huippuhienoilla tiedustelulaitteilla, joita valvoi koneen 14 hengen hyvin koulutettu miehistö. Kone oli silloin 35 km:n päässä Syyrian rannikosta Latakian kaupungin ja venäläisen lentokentän lähellä.

Eräs Venäjän armeijan upseeri totesi, että on korkea aika niistää verta Israelin nenästä. Armeija ei ole ollenkaan tyytyväinen siihen, että IDF tuhoaa Syyria alueella Venäjän Syyrian armeijalle ja Iranille toimittamia aseita ja ohjuksia. Israelin selitystä, että osa niistä valuu terrorijärjestöjen kuten Hizbullahin, käsiin, ei otettu todesta.

Kone tuhoutui miehistöineen Välimeren aaltoihin Syyrian ilmatorjunnan ohjuksen SA-200 osuessa siihen. IAF:n ilmoituksen mukaan alas ampuminen tapahtui 41 minuuttia sen jälkeen, kun IAF:n koneet olivat - onnistuneen pommitusoperaationsa suoritettuaan tehdaslaitoksia vastaan - palanneet Israelin ilmatilaan. Venäjän toimittamissa it-ohjuksissa on koodi, jonka tulisi estää hyökkäykset venäläiskoneisiin, mutta ehkä koodi oli vanhentunut.

Yhteistoiminta Venäjän ja Israelin välillä kärsi arvaamattoman kolhun tämän seurauksena siitä huolimatta, että presidentti Putin osoitti harvinaista ymmärrystä IAF:n toimia kohtaan. Miten tästä jatketaan, on vielä epäselvää, mutta Venäjä julisti Syyrian rannikolle lentokiellon laivaston ja ilmavoimien harjoitusten vuoksi.

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov kertoi Venäjän Sputnik uutisverkostolle, että presidentti Vladimir Putin on tietoinen IDF:n suorittamista tutkimuksista, mutta että vain puolustusministeriön asiantuntijat voivat määritellä, oliko Israelin antama informaatio tyydyttävä.
Pesko kiihtyneenä kielsi Israelin liikenneministeri Yirael Katzin huomautukset, että Putin kieltäytyi vastaamasta Syyrian presidentti Bashar Assadin puhelinsoittoihin todeten, etteivät ne ole totta.
"Presidentti teki selväksi, ettei tapaus vaadi uusia selityksiä" hän vakuutti.
Puolustusministeri Sergei Shoigo syytti suoraan Israelia todeten, ettei tilannetta voida noin vain sivuuttaa, vaikka Putin kutsuikin tilannetta onnettomien tapahtumien sarjaksi. Putin myönsi, ettei puolustusmisterin lausuntoa voi sivuuttaa ilman tarkempia tutkimuksia, joita suoritetaan Kremlissä ja Jerusalemissa.
Pääministeri Netanyahu kutsui korkean turvallisuusvoimien raadin kokoon keskustelemaan tilanteesta kuultuaan Norkinin raportin Moskovan matkastaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5356009,00.html.

04. Aikaisin lauantaiaamuna 22.09 Iranin vallankumouskaarti IRGC piti sotilasparaatin Iranin lounaisosassa sijaitsevassa Ahvazin kaupungissa.
Paraati keskeytyi kuitenkin ja tilanne joutui kaaokseen ja paniikkiin Iranin armeijan sotilasasuihin pukeutuneen neljän moottoripyörillä paikalle ajaneen miehen tulitettua automaattiaseillaan paraatiin osallistuneita.
Debkafilen raportin mukaan 29 ihmistä kuoli ja 90 haavoittui, osa heistä vaarallisesti, mikä voi nostaa kuolonuhrien määrää. Puolet uhreista olivat IRGC:n sotilaita.

Iranin vallankumouskaarti (IRGC) on vakinaisesta armeijasta erillinen, itsenäinen sotilaallinen järjestö, jonka budjetti on yhtä suuri kuin armeijan. Sillä on omaa teollisuutta ja liiketoimintaa, oma laivasto ja meri- ilmavoimat. Sitä pidetään Iranin armeijan eliittiosastona, joka vastaa suoraan ylimmälle kaitsijalle Ali Khameneille.

Teheranin shia-muslimien islamilainen tasavalta on kovan paineen alla kahden maassa asuvan vähemmistön, ulkoisen sotarintaman ja USA:n sanktioitten vuoksi.

1. Teheran syytti hyökkäyksestä sotilasparaatia vastaan Ahvazin Kansallista Vastarintaa, joka vuosikymmenien aikana on taistellut Iranin Shia-hallitusta vastaan sunni-arabivaltion muodostamiseksi öljyrikkaaseen Khuzestanin provinssiin.
Neljä maanalaista ryhmää ovat liittoutuneet tämän päämäärän saavuttamiseksi edustaen n. 2 miljoonaa arabi-sunni kannattajaa, jotka muodostavat 40 % provinssin väestöstä ja ovat enemmistönä öljykenttien työntekijöistä, kertoo DF.

Hyökkääjät tulittivat paraatin kunniakoroketta ja paraatiin osallistuneita, kunnes IRGC:n sotilaat vastasivat tulitukseen eliminoiden hyökkääjät.
Teheran syytti hyökkäyksestä Saudi Arabian ja UAE:n tiedustelua sekä USA:n CIA:ta, lisäten tällä kertaa listaan Israelin Mossadin.

2. Teheranin hallituksella on täysi työ hillitäkseen maan luoteisosassa asuvaa etnistä ja hankalaa kurdivähemmistöä. Heidän maanalaisia liikkeitä johtavat Kurdien Demokraattinen puolue Iranissa (KDPI tai HDKA) ja aseellinen kurdien oppositio PJAK. Irakin puolella rajaa sijaitsevista tukikohdistaan käsin tekevät ratsioita Iranilaisiin partioihin ja IRGC raja-asemiin. 21. heinäkuuta he surmasivat 11 vartijaa Marivan alueella ja räjäyttivät suuren iranilaisen ammusvaraston.
IRGC vastasi hyökkäykseen 8. syyskuuta ampuen ballistisen ohjusryppään kurdien komentokeskukseen Iranin itäosissa surmaten 17 kurdia ja haavoittaen 40. Tapaus ei yltänyt lännen tiedotusvälineisiin.

3. Elo-syyskuun aikana Iran keskitti suuren joukon Irakin shia-taistelijoita Irakin läntiseen Anbarin provinssiin, aseistaen heidät äskettäin ballistisilla ohjuksilla kaiken varalta, voidakseen puuttua Syyrian sotaan niin halutessaan; reservijoukkoina voidakseen siirtää heidät Syyriaan, jos syttyy sota Israelin ja Hizbullahin välillä, sekä puuttuakseen mielenosoituksiin ja hyökkäyksiin iranilaisia instituutioita ja lähetystöjä vastaan Irakin shia-kaupungeissa, mukaan lukien Basran kaupunki.
4. Iran toimii myös aktiivista oppositiota vastaan laajentaa vaikutustaan Punaisen Meren alueella Yhdysvalloilta, Saudi Arabialta ja UAE:lta.
"Iran taistelee näitä kaikkia vähemmistöjä ja poikkeavia aatesuuntia ja uskonnollisia harhaantuneita "vihollisia" vastaan päättäväisesti ja nopeasti", kuten armeijan tiedottaja vakuutti Ahvaz hyökkäyksen jälkeen. https://www.debka.com/164377-2/,
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Rouhani-says-US-wants-to-cause-insecurity-in-Iran-but-will-not-succeed-567782,

05. UUTISIA LYHYESTI

Skotlannissa on vielä voimassa 1690 säädetty laki, joka suojelee kristittyjä rangaistuksilta ja häväistykseltä, mutta parin vuosisadan aikana lakia ei ole käytetty, mikä sai lainlaatijat poistamaan koko kummajaisen. Artikkelissa todetaankin ironisesti, että on korkea aika säätää uusi, de facto laki, joka hyökkää kristinuskoa vastaan.
Barnabas Säätiö, kansainvälinen ministeriö, joka toimii vainottujen kristittyjen avustamiseksi, toteaa enemmistön skottien Kansallispuolueesta päättäneen korvata ikivanhan lain uudella, virtaviivaisella säädöksellä, joka Säätiön tulkinnan mukaan on tarkoitettu vapaasti kaduilla uskontoaan puolustavia katusaarnaajia vastaan. Yhdessä vihalakien kanssa aktivistit voivat (Juudean farisealaisten tapaan) esittää katusaarnaajille provosoivia kysymyksiä Islamista ja seksuaalisista vähemmistöistä. Jos saarnaaja vastaa selittäen Raamatun mukaisen kannan - vaikka kuinkakin kunnioittavasti – aktivisti voi ilmoittaa poliisille, mikä johtaa hänen pidättämiseensä.
Tervetuloa uuteen uljaaseen sukupolveen!, jossa laittomuus on lakina.
https://www.wnd.com/2018/09/scotland-reversing-blasphemy-law-protecting-christianity-since-1690/,

Iranin islamilainen tasavalta syyttää länsimaita terrorismin tukemisesta – vaikka sitä itseään pidetään terrorismin suurimpana rahoittajana ja ideoijana – mistä sen käsityksen mukaan on esimerkkinä Ahvazin sotilasparaatia vastaan tehty hyökkäys, jossa sai surmansa ainakin 25, ja haavoittui 60, muutamat hengenvaarallisesti.

Teheranin hallitus kutsui diplomaatit Britanniasta, Tanskasta ja Alankomaista ulkoministeriöön kuultaviksi syyttäen niitä turvallisen asumisoikeuden antamisesta terroristiryhmien jäsenille kotimaassaan, jotka hyökkäsivät sotilasparaatia vastaan maan lounaisosassa.
Se oli ensimmäinen suurehko hyökkäys Iranin ja Irakin sodan jälkeen 38 vuotta sitten.
Teheran syyttää Iranin vähemmistöryhmiä, sunni-muslimeja ja kurdeja, hyökkäyksen suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Aikaisin sunnuntaiaamuna Iranin ulkoministeriön tiedottaja Bahram Qasemi sanoi tanskalaisille ja alankomaisille diplomaateille, varoittaneensa asiasta. Hän syytti myös Britanniaa saudisuhteistaan. Farsinkielinen satelliittikanava julkaisi heti sen jälkeen haastattelun, jossa Ahvazissa asuva separatisti väitti osallisuutensa iskuun. Myös ISIS-ryhmä väitti osallistuneensa iskuun, mutta ei esittänyt todisteita.

Iranin presidentti Hassan Rouhani syytti Yhdysvaltoja turvattomuuden luomiseksi islamilaisessa tasavallassa. Hän antoi komennon etsiä syylliset ja tuomita heidät. Ennen astumistaan New Yorkin koneeseen osallistuakseen YK:n avajaistilaisuuteen sunnuntaina, hän syytti myös USA:n tukemia Gulf-maita poliittisen, taloudellisen ja aseellisen tuen antamisesta hallituksen vastaisille etsinisille ryhmille. Rouhani uhkasi sopivan vastauksen antamiseksi lain ja kansallisen intressin puitteissa. Hänkin valitti USA:n asettamia uusia sanktioita, jotka raunioittavat maan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5356433,00.html,

Pääministeri Benyamin Netanyahu uskoo torstaina YK:n avajaisissa pitämänsä puheen tekevän voimakkaan vaikutuksen koko maailmaan. Hänen läheinen uskottunsa sanoi pääministerin esittävän YK:n yleiskokoukselle uutta informaatiota.
"Hänen puheensa tule olemaan suuri, äärimmäisen kiinnostava, käsitellen uusia innovaatioita koko maailmaa varten" uskottu henkilö vakuutti olettaen, että hänen puheensa tulee koskettelemaan Israelin verivihollista, Irania.
Kaikkiaan 30 maan johtajat ovat pyytäneet saada tavata Netanyahun, mutta aikataulun ahtauden vuoksi pyyntöjä on pakko karsia.
Netanyahun tärkein tapaaminen on vanhan ystävänsä presidentti Donald Trumpin kanssa, mikä on sitäkin tärkeämpi Israelin ja Venäjän suhteiden jouduttua arvaamattomille karikoille venäläisen vakoilukoneen pudottamisen vuoksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5356434,00.html,

Hamas ilmoitti uudesta optimismista Egyptin delegaation lähdettyä Gazasta keskustelujen jälkeen Hamasin johtajien kanssa pitkästä aselevosta Israelin kanssa.
Israel ei ole osallistunut näihin keskusteluihin, mutta pitänee jatkuvaa kontaktia neuvottelujen kulusta kolmannen osapuolen kautta.
Hamasin ja Israelin välisiä suhteita häiritsevät Hamasin hyväksymät "March of the Return" maaliskuusta lähtien lähes jokaisena viikonpäivänä jatkuneet mellakat, joissa ihmisiä kuolee ja satoja haavoittuu, etenkin perjantaisin.
Aselevon ohella toinen kiperä kysymys on Hamasin ja Fatahin väliset sovinto-keskustelut, jotka eivät ole edistyneet Abbasin jähmeästä asenteesta johtuen. Hän haluaa kuristaa gazalaiset alistumaan tahtoonsa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5356169,00.html,

Entinen pääministeri Ehud Olmert tapasi Pariisissa PA/PLO:n puheenjohtajan M Abbasin, aiheuttaen syytösten ryöpyn kotimaassa. Likudin virkailijat syyttävät Olmertia, joka kärsi oikeuden määräämät tuomiot vankilassa, PA:n intressien ajamisesta Israelin kustannuksella.
Kansallisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan syytti myös Olmertia irtaantumisesta todellisuudesta, vaikka hänen pitäisi hyvin tiedostaa, että sekä Trump että hänen edustajansa ovat todenneet Abbasin kiihottajaksi ja Israelin syrjimisen edustajaksi.
Druusiministeri Aoub Kara sanoi näin: "Olmert on epäonnistunut entinen pääministeri, joka päätyi vankilaan, ja jonka esitykset hyljättiin toistuvasti ns. rauhankumppanin toimesta".
"Toinen tunnetaan ympäri maailmaa rauhan hyljeksimisestä, joka jatkaa palkan maksamista murhaajille ja rohkaisee terroria. He ovat löytäneet toisensa". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5356166,00.html,

IDF suorastaan rukoilee Gazan asukkaita vastustamaan Hamasia. COGAT kenraalimajuri Kamil Abu Rokon kehottaa palestiinalaisia Gazassa arabiankielisen videon avulla pidättäytymään väkivallasta, tai kalastusoikeus pudotetaan 9 mailista kolmeen mailiin. Hän esitti videonsa FB:n sivullaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5355965,00.html,

USA:n kongressissa on esitetty vaatimuksia, että presidentti Trump antaa käskyn kirjoittaa "Jerusalem Israel" USA:n kansalaisten passiin syntyessään Jerusalemissa. USA:n ulkoministeriö, jossa Trumpin lupaama rämeikön siivoaminen on vielä kesken, hidastelee ehkä tahallaan Trumpin ideoiden toteuttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252301,

Israelin eteläosasta löydettiin kaksi räjähteillä varustettua ilmapalloa. Poliisi kutsui poliisin pioneeriyksikön paikalle, joka tuhosi räjähteet ilman vahinkoja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252297,

Ramat Ganissa elävä valkoinen sarvikuono sai pikkuisen sarvikuonon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252311,

Palestiinan terrorin uhrien omaiset vaativat, että USA:n tulee estää PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin pääsyn USA:n kamaralle ja esiintymään YK:n yleiskokouksessa, jossa hänen jokavuotiset valheensa ja terroristien perheille maksetut palkkansa jo tiedetään.
https://www.timesofisrael.com/relatives-of-victims-of-palestinian-terror-want-abbas-barred-from-un/,

Maale Adumimin lähelle kyhätty hökkelikylä Khan al-Ahmar tulee tuhota lokakuun 1. päivään 2018 mennessä, päätti korkein oikeus. Jos siviilihallinto ei sitä tee, Israelin valtion tulee tehdä se kansainvälisestä tuomiosta huolimatta. https://www.timesofisrael.com/bedouin-village-given-until-october-1-to-evacuate-or-face-demolition/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28: Tiberias 23 -36; Suolameri 26 -36; Eilat 24 -37 +C-astetta, huomenna vähän lämpenee, aurinkoista.

Rooman paavi Francis I totesi katsellessaan puolalaisen kuvaajan Grzegorz Galazkan kirjan etukannessa paavin John Paulin hymyilevää kuvaa: "John Paul II oli pyhimys, minä olen paholainen". Paavi Frncis I oli silloin Puolassa matkallaan Liettuaan. http://www.nowtheendbegins.com/pope-francis-in-poland-tells-world-famous-photographer-i-am-the-devil-then-laughs-it-off/,