TORSTAI 27.09.2018

TORSTAI
27.09.2018
01. Presidentti Donald Trumpin YK:n yleiskokouksessa pitämä puhe ei ollut sitä, mitä siltä odotettiin. Hänen olisi uskonut esiintyvän päättäväisemmin ja valavan rohkeutta liittolaisiinsa, mitä ei tapahtunut.
Ehkä Israelia ja palestiinalaisia koskeva osa oli tarkoitettu enemmän USA:n markkinoille ja juutalaisille, mutta joka tapauksessa se aiheutti Israelissa enemmän epätietoisuutta kuin selvää suuntaa, johon mennään.

Trump vakuutti puheessaan kannattavansa kahdenvaltion toteuttamista ratkaisuna pulmaan lukkiutuneen tilanteen avaamiseksi. Hän toisteli sitä kuin lapsi oppiessaan uuden sanan ihmetellen sen vaikutusta toisiin.

Lehdistötilaisuudessa puheensa jälkeen hän kuin katuen avoimuuttaan palasi takaisin presidenttikautensa alussa vakuuttamaansa asenteeseen, jossa hän sanoi hyväksyvänsä kaksi valtiota, ja hyväksyvänsä myös yhden valtion, jos osapuolet vahvasti ovat samaa mieltä.
"Käsittääkseni kaksi valtiota on todellisempi. Well, uskoakseni kaksi valtiota tulee toteutumaan. Ehkä me etenemme kahdenvaltion tietä" hän pyrki kokoamaan ajatuksiaan epäillen, ettei Bibi ajattele hänen tavallaan.

"Mutta jos israelilaiset ja palestiinalaiset haluavat yhtä valtiota, sekin sopii minulle."
Trump on esittänyt samaa päättämättömyyttä aiemminkin, kieltäytyen ottamasta kantaa kummankaan ratkaisumallin hyväksi.

Trumpin vävypoika Jared Kushner, jonka Trump nimitti rauhantiimin johtoon, on osoittanut rakkautensa Israeliin, mutta ymmärtää palestiinalaisten tunteet päättäessään suhtautumisensa tiimin laatimaan, mutta vielä salaiseen, suunnitelmaan. "Tarvitaan molempien osapuolten hyväksyminen, jotta kansa voisi tuntea olonsa turvalliseksi ja tyytyväiseksi".

Presidentti Trump ei kainostellut esittää oman perustelunsa "vuosisadan sopimuksen" solmimiseksi, jonka hän haluaa tapahtuvan presidentti kautensa ensimmäisen puoliskon aikana. Hän kutsuu sitä "kiinteistösopimukseksi" (real estate deal), mikä paljastaa hänen tietämättömyytensä tai sen, että hän on saanut väärää ja riittämätöntä informaatiota.

Juutalaisille kysymys Jordanjoen länsipuolisen maan jakamiseksi on paljon syvempi, kuin vain kiinteistön jakaminen. Juutalaisille se merkitsee palaamista Israelin Jumalan heille lupaamaan maahan, jonka rajat on mainittu Raamatussa usean profeetan välittämissä ilmoituksissa, joissa myös annetaan selkeitä ohjeita, miten heidän tulee kohdella maassa asuvia tai sinne muuttavia toisia kansallisuuksia.

Trumpin aikana Valkoisen Talon terminologosta on poistettu sellaiset sanat kuin kahden valtion ratkaisu, Israelin miehitys Länsirannalla, ja Palestiinan territoriot.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Trump-muddles-two-state-message-hours-after-delivering-it-568130,

02. Presidentti Trumpin puhe YK:n yleiskokouksessa aiheutti ristiriitaisia kommentteja monelta taholta. Tuskin yhdenkään jäsenmaan edustajat olivat tyytyväisiä, vaikka pääministeri Netanyahu ylistikin sitä – ehkä enemmän kohteliaisuudesta – heidän tavatessaan myöhemmin kaksistaan.

Natanyahu kiitti Trumpia hänen antamastaan tuesta, sekä päätöksestään vetäytyä pois Iranin kanssa solmitusta kv. JCPOA ydinasesopimuksesta todeten, etteivät Israelin ja USA:n suhteet ole koskaan olleet paremmat kuin Trumpin hallituksen aikana.
"Kiitos voimakkaista sanoista eilen yleiskokouksessa Iranin korruptoitunutta hallitusta vastaan" Natanyahu sanoi lisäten. "Ne tukevat voimallisia sanojasi ja voimallisia tekojasi".

"Israel vai ensimmäisen pelimarkan ja se on iso:" Trump sanoi. "USA:n lähetystön muuttamisen Jerusalemiin ottaminen pöydältä, joka on ollut suurin este sopimuksen saavuttamiseksi. Nyt sitä ei ole pöydällä. Tämä merkitsee myös sitä, että Israelin tulee tehdä jotain hyvää vastapuolelle".
Trump sanoi, että rauhansuunnitelma on valmis 2 -3 viikon kuluessa.

"Unelmani on saada se tehtyä ennen ensimmäisen virkakauteni loppua. En halua sen roikkuvan toiselle kaudelle. Meillä on muita toimia toiselle kaudelle. Uskon, että paljon on edistytty. Uskon Israelin haluavan tehdä jotain, ja palestiinalaiset samoin haluavat jotain" hän selvitteli. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5358776,00.html,

03. Pääministeri Netanyahu sanoi olevansa tyytyväinen Trumpin lausuntoon YK:n yleisistunnossa, sekä yksityisessä tapaamisessa sen jälkeen.

Bibi sanoi, ettei Trumpin kahden valtion hyväksyminen yllättänyt häntä, mutta vakuutti samalla, että Israel tulee vastaamaan turvallisuudesta Jordanian ja Välimeren välisellä alueella (kaikissa olosuhteissa).
Toiseksi Bibi sanoi saaneensa sen, mitä hän kaipasi Venäjän suhteissaan.
Netanyahu selitti tuntojaan infotilaisuudessa New Yorkissa Trumpin puheen ja yksityisen tapaamisen jälkeen hänen kanssaan.

"Me jatkamme puheita, ja olen valmistautunut siihen, että palestiinalaisilla on kyky puolustautua ilman kykyä uhata meitä. Gazaa lukuun ottamatta turvallisuusvalvonta länteen Jordan joesta mereen pysyy käsissämme. Tämä ei ole neuvoteltavissa, eikä tule muuttumaan niin kauan, kuin jatkan pää-ministerinä. Uskon Amerikan aloitteen sisältävän tämän periaatteen".

Natanyahu sanoi, että Jared Kushner oli läsnä tavatessaan Trumpin.
Kushner totesi, että "jokaisella on oma käsityksensä valtiosta". Sen vuoksi Bibi sanoi käsittelevänsä "olennaista, ei tulkintaa. Kysymys kuuluu: Mikä on valtio? Olkoon se Costa Rica tai Iran, on olemassa monia mahdollisuuksia".

Netanyahu selvitteli Venäjän kanssa syntynyttä kriisiä ja Trumpin kantaa siihen näin. "Olen hyvin tyytyväinen tapaamiseen Trumpin kanssa, ja siihen, että hän ilmaisi horjumattoman tukensa Israelin oikeuteen puolustaa itseään.
Venäjä ilmoitti toimittavansa Syyrialle useita S-300 ilmatorjuntajärjestelmiä pönkittääkseen Syyrian ilmapuolustusta".

"Esitin määrättyjä vaatimuksia Trumpille äskeisten tapahtumien johdosta Syyriassa, ja sain kaikki, mitä halusin – nämä ovat hyvin tärkeitä asioita".

Korkea poliittinen lähde Israelissa sanoi, että neuvotteluja käydään Venäjän kanssa monella tasolla. Yleinen näkemys on, että kun pöly on laskeutunut ja pahin ärtymys saatu hallintaan kummallakin puolella, Netanyahun ja Putinin tapaaminen toteutuu, sillä kumpikin osapuoli tarvitsee toista.

"Toisaalta on hyvä pitää yhteyttä Venäjään kaikilla tasoilla, mutta Israelin toimintavapaus ei muutu, ja tässä minulla on Trumpin täysi tuki", sanoi Bibi.

Eräs lähde Israelissa sanoi, että Israel tarjosi tapaamista Putinin ja Netanyahun kanssa, mutta Venäjä tyrmäsi sen, vaikka ei lopullisesti.
Bibi vakuutti soittavansa presidentti Putinille saavuttuaan kotiin tapaamisen järjestämiseksi, ilmeisesti informoiden Putinia Trumpin tapaamisestaan.
Bibi kieltäytyi kommentoimasta Venäjän päätöstä toimittaa Syyrialla S-300 ilmapuolustusjärjestelmän, mutta viittasi Trumpin antamaan tukeen.

Netanyhau sanoi, ettei hän tiedä, tapaako Trump Iranin presidentti Hassan Rouhanin, josta hän käytti sanaa "ihana ihminen", mutta että USA jatkaa Iranin kovaa painostamista, mikä voimistunee. "Me keskityimme Israelin valtioon kohdistettuun suurimpaan uhkaan, eikä se tule Syyriasta, tai siitä, mitä Iran tekee Syyriassa, se tulee siitä, mitä Iran tekee Iranissa, enkä aio menettää kiintopistettäni tässä kysymyksessä".

Netanyahu sanoi, ettei hän osallistu UNESCO:n tilaisuuteen, joka järjestetään YK:n yleiskokouksen yhteydessä, vastalauseena sen Israelin syrjimisestä.
Hän kommentoi ensi kertaa tiedottajansa David Keyesin syytöksiin seksuaalisesta häirinnästä vieraalle medialle, ja vastasi niihin, että Israelin USA:n lähettilään Ron Dermerin olisi pitänyt raportoida aiemmin: "Uskon Dermerin toimineen asiallisesti. Asiaa tukitaan siviilipalvelun komiteassa", hän sanoi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5358753,00.html,

04. Ynetnews.com julkaisi Sever Plockerin kirjoittaman op-ed artikkelin Trumpin Lähi-Idän saavutuksista: "Syvenevä välirikko palestiinalaisten kanssa".
Plocker tunnetaan eräänlaisena "räähkälintuna", joka ei kaihda sanojaan halutessaan mustata toisen mainetta hyvinkin rumasti käärien ne ironian kaapuun välttääkseen suoria syytöksiä. Otteita artikkelista ohessa.

Plockker aloittaa artikkelinsa todeten että "on vaikea arvioida, kauanko Trump säilyttää hallintonsa, mutta vaikka hän se kaatuisikin, hänen johtamansa syvä muutos USA:n politiikassa nykyistä Palestiinan johtoa kohtaan tulee heijastumaan vuosia, tämä johto on tiensä päässä, ja on aika vaihtaa se, kuten on aika vaihtaa oma johtomme".

Monet israelilaiset odottivat kärsimättöminä, Trumpin rauhansuunnitelmaa, vakuuttuneina, että raaka Amerikan painostus Jerusalemin päätöksen-tekijöitä kohtaan on aivan nurkan takana, hän jatkaa.
"Valkoisen talon kakara (brat), kommentoijat sanoivat, on julma ja vetää esiin raskaan patukan, jota hän heiluttaa pääministeri Netanyhaun ja hänen ministereittensä nenän edessä".

Tämä odotus kiihtyi hänen matkastaan Israeliin ja Saudi Arabiaan sekä naurettavan lyhyestä vierailustaan Betlehemiin, Plocker jatkaa.
Hän jatkaa, että vaikka Trump tuli ja meni tyhjin käsin, huhut vai lisääntyivät.
Hän twiittasi vaativansa Israelilta kovan hinnan, USA:n lähettiläs tuli ja meni tekemättä mitään, ja vävy jopa yllätettiin sotkeutumisesta Venäjän puuttumiseen USA:n presidentin vaaleihin, ja että Trump ei osaa kunnolla äidinkieltään, vaan tekee kielivirheitä käyttäen vääriä aikamuotoja tweet-kirjoituksissaan.

Plocker toteaa, että Trump todella teki sentään jotain alueella. Hän aloitti suuren taistelun Palestiinan johtoa vastaan, johtaen repeämään, joka lähtien Betlehemin tapahtumasta räjähti täyteen voimaansa aikaa myöten ja on saavuttanut huippunsa näinä päivinä.

Ensimmäisen vuotensa aikana Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi; käytti taloudellista painostusta estääkseen Israelin häviön YK:ssa; poisti ideologisen oikeiston anti-semiittiset edustajat noista kuvioista korvaten heidät juutalaisen perheensä jäsenillä; viimeksi vaatien palestiinalaisia tulemaan neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja, uhaten heitä USA:n tuen vähentämisellä, ellei sana kuulu.

USA on todella ollut palestiinalaisten suurin avustaja viime vuosina. Suoraan tai epäsuorasti se siirsi territorioille 800 -1000 miljoonaa USD vuodessa. Arabien tuki heille on tukehtunut lähes kokonaan. Viikon vaihteen aikana saadun tiedon mukaan USA jäädytti 125 miljoonaa UNRWA:n - YK:n perustaman järjestön tilapäisen tuen antamiseksi palestiinalaispakolaisille - tukemiseksi tarkoitettuja varoja. Järjestö ylläpitää pakolaisleireissä yli 5 miljoonaa "palestiinalaispakolaista", joilla pakolaisuus siirtyy sukupolvelta toiselle ikuisesti, kuten se on tehnyt vuodesta 1949 alkaen.

Plocker kirjoittaa, että Trumpin hallitus mielellään siteeraa presidentti Clintonin varoitusta ulkoministerilleen: "varo Jasser Arafatia, tai se "son of the bitch" valehtelee sinulle, kuten hän teki minullekin".

Bush antoi varoituksen Obamalle, joka puolestaan antoi sen Trumpille.
Plocker toteaa, että Obama piti itseään merkittävimpänä ystävänä, joka palestiinalaisilla oli Valkoisessa Talossa – mutta heidän johtajansa, Obaman avustajien mukaan, vastasivat siihen itsekkyydellä tuhoten hänen ponnistelunsa sopimuksen aikaan saamiseksi, mikä suuresti loukkasi Obamaa.

Plocker kirjoittaa, ettei Trump tarvinnut varoituksia, sillä hänen toimintansa palestiinalaisia kohtaan osoittaa selvästi: Trump ei yksinkertaisesti pidä heistä. Hän hylkää täysin palestiinalaisten kansallisen historian ja on valmis tekemään toimia, joihin jopa Netanyahun hallitus suhtautuu varoen.
Hamasin ja Fatahin sovitteluneuvottelut nähdään hänen avustajien mukaan Hamasin pyrkimyksenä saada Fatah valvontaansa; yritys kaatui siihen.

Plocker toteaa, ettei Trump poikkea paljokaan tavallisesta amerikkalaisesta, joiden kannatus palestiinalaisille alenee gallupien mukaan, eikä vain republikaanien vaan myös demokraattien parissa. Myös Israelin kannatus on viime aikoina laskenut huomattavasti demokraattien parissa.
Plocker viittaa lopuksi Michael Wolffin kirjaan "Fire and Fury", jossa tekijä keskittyy kuvailemaan enemmän Trumpin kyseenalaista henkilökohtaista käyttäytymistä kuin hänen tekojaan. Trump on sen mukaan kannattanut Länsirannan arabien hallinnon antamista Jordanialle, ja Gazan hallinnon vastaavasti Egyptin valvontaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5067920,00.html?utm_source=Taboola_internal&utm_medium=organic,

05. Englannin työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on joutunut puolustautumaan hänen aiemmista läheisistä suhteistaan terroristeihin sekä antisemitismistään. Corbyn tunnustaa suhteensa ääriaineksiin, mutta kieltää olevansa antisemitisti.
Corbyn sanoi puheessaan keskiviikkona Liverpoolissa, että jos hänet nostetaan Englannin pääministeriksi, hänen ensimmäisiä toimiaan on Palestiinan kuvitteellisen valtion tunnustaminen.
"Välittömästi pääministeriksi valintani jälkeen, me tunnustamme Palestiinan valtion". Corbyn sanoi puheessaan jatkaen.

"Sallinette jos sanon muutaman sanan koskien oikeuden ja oikeuksien estämisen palestiinalaisilta. Puolueemme on yhtenäinen tuomitessaan satojen aseettomien mielenosoittajien ampumisen Gazassa Israelin turvallisuusjoukkojen käsissä ja hyväksyessään syrjivän kansa valtio lain. Jatkuvan miehityksen, laittomien setlementtien laajentamisen ja palestiinalaisten lapsien pidättäminen on skandaali. Me kannatamme kaksi valtiota kahdelle kansalle, turvallista Israelia ja uskottavaa Palestiinan valtiota".

Hän muistuttaa 1993 Oslon sopimuksista, jotka eivät ole tuoneet rauhaa yhtään lähemmäs, mutta mikä olisi vaihtoehto niille?
"Auttaaksemme kahden valtion syntymistä meidän täytyy tunnustaa Palestiinan valtio niin pian kuin mahdollista."
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5358739,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias 23 -36; Suolameri 27 -36; Eilat 26 -37 +C-astetta, huomenna vähän lämpenevää, osittain puolipilvistä.

PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas pitää tänään YK:n täysistunnossa "historiallisen puheen", kuten avustajat ennakoivat.
Hän puhuu USA:n sponsoroimasta rauhansuunnitelmasta, vaatii kahden valtion periaatteen toteuttamista, Jerusalemin itäosan julistamista Palestiinan pääkaupungiksi sekä palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-President-Mahmoud-Abbas-expected-to-deliver-a-historic-speech-at-UN-568154,











Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021