TIISTAI 25.09.2018

TIISTAI 25.09.2018
01. Venäjän tiedustelukoneen IL-20 pudottaminen Latakian rannikon edustalla on kehittymässä diplomaattiseksi kriisiksi, jonka ratkaisemiseen tarvitaan diplomaattisia, eikä sotilaallisia henkilöitä.
Ynetnews kertoo artikkelissaan, ettei Venäjällä todella ollut mitään intressiä kuulla Israelin ilmavoimien laatimaa raporttia, jonka ilmavoimien komentajan johtama delegaatio esitteli venäläisille virkailijoille Moskovassa torstaina.

Alex Fishman kertoo eilen julkaistussa artikkelissaan, että Venäjä oli etukäteen tehnyt oman arvionsa tapahtumista, joka poikkeaa olennaisilta osiltaan täysin IAF:n komentajan esittelemästä versiosta.
Tämä voidaan ymmärtää siten, että Venäjän puolustusministeriö on jo kauan katsellut hyvin kriittisesti IAF:n toimia Syyrian ilmatilassa. Tässä se poikkeaa Putinin ymmärtävästä näkemyksestä, joskin hänkin sanoi, ettei puolustus-ministeriön esittämää näkemystä voi jättää huomioitta.

Fishman sanoo artikkelissaan suoraan, että Moskovan näkemys kuunnella IAF:n komentajan raportti oli pelkkä sumuverho, sillä Venäjä halusi enemmän saada tietää, miten Israelin tiedustelu toimii, ja toiseksi miten muuttaa IAF:n vapautta lentää ja toimia Syyrian ilmatilassa.
Poliittiset lähteet Jerusalemissa tunnustavat, että venäläisen Ilyushin IL-20 pudottaminen on aiheuttanut vakavan ja syvän repeämän maitten välille.

Presidentti Vladimir Putinin edustajien Venäjän medialle antamassa tiedotteessa Israelin esittämää versiota pidettiin virheellisenä, eikä sen sisältö todella kiinnostanut heitä.
Venäläinen uutislehti Komsomolskaya Pravda, jolla on läheiset suhteet Venäjän puolustusministeriöön ja Kremlin tiedottajaan Dmitry Peskov, kuvaili torstain tilaisuutta IAF:n komentajan kenraalimajuri Amikam Norkinin ja hänen venäläisten virkaveljiensä kanssa kylmäksi, vaikeaksi ja kovaksi ilman hymyn häivettäkään.

Lehti sanoi venäläisten ennen muuta vaatineen, että sen toimet olivat aiheuttaneet tragedian, ja että syy on kokonaan Israelin.
"Tämä oli Venäjän perusasenne. Me teimme selväksi Norkinille, että tosi-asiamme poikkeavat heidän esittämistään, ja että Israelin esittämät päätelmät voivat olla tekaistuja". Koska Venäjällä ei salaisista keskusteluista ole vuotoja, Israelissa pääteltiin, että raportti tuli suoraan Putinin tiedottajalta, tai joltain toiselta korkealta virkailijalta.

Raportissa todetaan israelilaisten istuneen tuoleissaan epämukavasti, kuin henkilöt, jotka välttävät vastaamasta teknisiin kysymyksiin, ja jotka halusivat keskustella Iranin vastuusta tapahtuneeseen, sekä Assadin petollisuudesta.
Lehden mukaan venäläiset kysyivät Norkinilta: "Mitä te teitte (Syyrian) ilmatilassa"? Norkin tunnusti, etteivät he tarkkailleet venäläisen koneen lentoa hyökkäysoperaation aikana.

Venäjän viesti Israelille on poliittinen ja yksiselitteinen: Venäjä ei halua Israelin jatkavan lentojaan ja suorittavan iskujaan Syyriassa, eikä varsinkaan nykyisen tilanteen jatkuessa. Lentokoneen pudottaminen antoi heille tilaisuuden muuttaa sovittua käytäntöä IAF:n toimintavapaudesta Syyriassa.
Israelin tulee tehdä dramaattisia päätöksiä, ja määritellä miten pitkälle se on valmis venyttämään Venäjän sietokykyä.

Israelin turvallisuusjärjestöt ovat vakuuttaneet, ettei Israel tule tekemään kompromisseja päätöksestään estää Irania perustamasta tukikohtia Syyriaan, tai estää sitä siirtämästä aseitaan ja ohjuksiaan Hizbullahille.
Venäjä vihjaa lisäksi, etteivät Israelin viranomaisten matkat Moskovaan ole toivottuja, eivätkä venäläisen viranomaiset vieraile Israelissa, sillan rakentamiseksi syntyneen repeämän yli.

Israel vakuuttaa, että sen koneet ovat toimineet solmittujen sopimusten mukaan, mutta syyrialaiset sotilaat joutuivat paniikkiin ja ampuivat useita ohjuksia taivaalle ottamatta selvää, keitä taivaalla lensi, eivätkä varmistaneet Venäjän lentoasemalta sen koneitten liikkeitä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5357407,00.html,

02. Ynetnews käsittelee julkaisemassaan toisessa Reutersin ja Moran Azulain laatimassa laajassa artikkelissaan tilannetta alusta lähtien.
Otan siitä vain tärkeimpiä kohteita tähän.

Artikkelissa kerrotaan Netanyahun ja Putinin välisestä puhelinkeskustelusta sen jälkeen, kun puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti maanantaiaamuna, että Moskova toimittaa Syyrialla S-300 torjuntaohjusjärjestelmän kahden viikon aikana. Sen valvontatutka pystyy seuraamaan lentoliikennettä Syyriasta pitkälle Israelin ja Jordanian ilmatilassa.

Netanyahu toi esille tosiasian, että kehittyneiden asejärjestelmien tuominen alueelle, jossa ne voivat joutua vastuuttomien ihmisten käsiin, lisää vaaraa alueella, ja että Israel puolustaa turvallisuuttaan ja intressejään.
Putin ja Netanyahu sopivat keskustelujen jatkamisesta ammattihenkilöiden muodostamien tiimien välillä.

USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton sanoi maanantaina, että Venäjän suunnitelma toimittaa S-300 ohjussysteemin Syyrialle, tarkoittaa merkittävää kiihdyttämistä, ja kehotti harkitsemaan asiaa uudelleen. Hän sanoi, että lentokoneen pudottaminen on Syyrian vastuulla.
Shoigu sanoo, että S-300 toimittamisesta sovittiin jo 2013, ja että Moskova haluaa näin suorittaa oman osansa sopimuksesta. Putin ilmoitti Bashar Assadille järjestelmän toimittamisesta vakuuttaen samalla, ettei järjestelmä ole mitään valtiota vastaan. "Venäjä tulee lisäämään armeijansa sotilaitten turvallisuutta, minkä pitäisi olla selvää kaikille osapuolille".

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja kenraalimajuri Igor Konashenkov totesi tähän tapaan: "Israelin sotilasjohdolla joko ei ole kunnioitusta Venäjä-suhteitten tasosta, tai se ei kontrolloi individuaalisia komentajiaan, tai komentavia upseereitaan, jotka eivät ymmärrä, että heidän toimensa voivat johtaa tragediaan", jatkaen: "Israelin hävittäjälentäjien toimet, jotka johtivat 15 venäläisen sotilaan kuolemaan, ovat vailla ammatillisuutta, tai suorittivat vähintään rikollisen huolimattomuuden".

Konashenkov syytti iskun jälkeen, että Israel antoi Kremlille alle 1 minuutin ajan lentää turvalliselle tasolle, rikkoen 2015 tehtyä Israel-Venäjä sopimusta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5357227,00.html

03. Pääministeri Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa kokoon tunnin pituiseen istuntoon ennen New Yorkin matkaansa osallistuakseen YK:n yleiskokouksen avajaistilaisuuteen.
Turvallisuuskabinetissa käsitellään Venäjän ilmoitusta S-300 torjuntaohjus-järjestelmän toimittamisesta Syyrialle 2 viikon aikana.

Israel vakuuttaa, että sen koneet teollisuuslaitosta vastaan tehdyn iskun jälkeen olivat omalla ilmatilallaan Syyrian ilmatorjunnan joutuessa paniikkiin ja ampuessa holtittomasti useita S-200 ohjuksia, jotka pudottivat Venäjän Ilyushin IL-20 tiedustelukoneen 41 minuuttia sen jälkeen, kun IAF:n koneet olivat ampuneet ohjuksensa Latakian lähellä olevaan teollisuuslaitokseen.

Raporttien mukaan Venäjä julisti lentokieltoalueen Syyrian rannikolle, sekä sanoi sulkevansa kaikkien koneitten tutkavalvonnan niiden lähestyessä Syyrian rajaa. Käytännössä tämä estää IAF:n lennot Syyrian ilmatilassa ainakin siihen saakka, kunnes on sovittu uusista säännöistä.

Netanyahulla on kiireinen ohjelma New Yorkissa. Kaikkiaan 30 maan johtajat ovat ilmoittaneet halunsa tavata hänet, mutta aikapulan vuoksi tapaamisia on karsittava. Keskiviikkona hän tapaa presidentti Donald Trumpin, mikä on äärimmäisen tärkeää jännityksen noustessa Lähi-Idässä ja etenkin Israelin ja Venäjän suhteitten jäähtyessä. Netanyahu puhuu YK:n yleiskokouksessa torstaina, pian sen jälkeen, kun PA/PLO:n puheenjohtaja Abbas on tyhjentänyt oman valheita ja syytöksiä täynnä olevan reppunsa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252373, http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3195-breaking-news-russia-imposes-no-fly-zone-over-latakia-syria-including-u-s-aircraft.


04. UUTISIA LYHYESTI

Englannin työväenpuolueen puheenjohtaja ja potentiaalinen pääministeri Jeremy Corbyn sanoi BBC:n haastattelussa sunnuntaina, ettei hän ole antisemitisti, mutta hän tulee kuolemaan antirasistisena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252355,

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney sanoi viikonvaihteen aikana pitämässään lehdistökonferenssissa PA:n alueella, että Irlanti voi tunnustaa Palestiinan valtion, jos rauhankeskustelut kahden valtion perustamiseksi edelleen hidastelevat, kuten PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Maliki raportoi The Irish Times lehdelle.
Convey spekuloi, että Euroopan maat voivat omaksua saman asenteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252356,

ISIS julkaisi äskettäin videon, jossa esitellään kolme jäsentä, jotka suorittivat verisen iskun Iranin vallankumouskaartin sotilasparaatia vastaan Ahwazissa Iranin eteläosassa. Iskussa kuoli 29 ja haavoittui 60 -90. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, UAE:ta ja Israelin Mossadia osallisuudesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252354,

Hamasin tiedottaja Gazassa Sai Abu Zuhri ilmoitti sunnuntaina, että epäsuorat keskustelut Israelin kanssa ovat loppuneet. Hän syytti neuvottelujen katkeamisesta Palestiinan Auktoriteettia, joka vastusti keskusteluja alusta lähtien väittäen, että vain PA/PLO voi laillisesti käydä kaikkia palestiinalaisia koskevia neuvotteluja.
Zuhri ennusti Hamasin kiihdyttävän väkivaltaisia mielenosoituksiaan Israelin ja Gazan välisellä rajavyöhykkeellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252353,

USA:n republikaaninen puolue, joka vielä syyskuun gallupissa oli 8 pointtia jäljessä Demokraatteja lukemin 36% -44%, on kirinyt onnistuneesti kuroen kaulan kiinni ja ohittaen sen 1 pointilla lukemin 45% - 44%.
Tämä on tärkeä tieto, sillä Trumpin hallinnon puolikauden äänestys voi nostaa Demokraatit johtoon kongressissa, kuten monet pelkäsivät, mikä vaikeuttaa Trumpin lupaamaa rämeisen suon kuivattamista ja Amerikan nostamiseksi suureksi uudelleen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252376.

IAF:n kone iski ohjuksillaan sunnuntai-iltana terrorisolua vastaan Gazassa, joka lähetti palavia ilmapalloryppäitä Israelin puolelle turva-aitaa, sytyttäen ainakin 9 tulipaloa. Hamas on lisännyt väkivaltaisia mielenosoituksiaan turva-aidan varrella, perjantaina 10 000 gazalaista kokoontui kolmeen ero kohtaan.
Gazalaiset ovat sitoneet käsikranaatteja tai räjähteitä palloryppäisiinsä. Sellaisen yhdistelmän arvioidaan voivan lentää 30 m.
Israelin tulisi vuokrata 50 alusta, seilata ne Gazan rannikon edustalle ja lähettää niistä 100 palavaa ilmapallorypästä kustakin tuulten mukana Gazaan vain osoittaakseen, miltä se tuntuisi omassa nahassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252352,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -29; Tiberias 23b-35; Suolameri 25 -35; Eilat 24 -37 +C-astetta, lähes samat lukemat huomenna, aurinkoista ilman pilviä.

Yli 300 kotia on jouduttu evakuoimaan Wyomingissa massiivisen Roosevelt maastopalon uhatessa valtatietä, joka johtaa Grand Tetoniin ja Yellowstone kansalliseen puistoon. Palo alkoi 15.09. ja korventanut ainakin 40 000 eekkeriä maata USA:ssa.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6202431/Wyoming-wildfire-near-Grand-Teton-burns-buildings.html,















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019