Friday, September 08, 2006

PERJANTAI 08.09.06
1. ISRAEL
Israel ilmoitti ensin poistavansa Libanonin meri- ja ilmasaarron, mutta ilmoitti eilen poistavansa saarron vain ilmakuljetuksilta. Meriliikenteen saarto jatkuu siihen saakka, kun Saksan ja Italian lupaamat vartioalukset ovat asemapaikoillaan. Saarron poistamista on ajanut aktiivisimmin USA, jolle asia näyttää olevan tärkeä.
Israelin armeijan johto oli tiettävästi kiivaasti vastustanut saarron poistamista aiheuttaen vakavan särön pääministeri Ehud Olmertin ja IDF:n päällikön Dan Halutzin välille. Nämä suhteet olivat jo ennestään riitaiset Olmertin syyttäessä Halutzia huonoksi osoittautuneesta suosituksesta pehmittää Hizbullah ilmapommituksin.
Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto on nyt vaarallisesti keskittynyt keskinäisten riitojen selvittelemiseen ja toistensa syyttelemiseen.
OLMERT KOSISKELEE ”sionistisia” oikeistopuolueita hallitukseensa antaen syyksi Iranin uhkan, vaikka varsinainen syy on se, että Labour uhkaa lähteä hallituksesta, jos sen vaatimuksia ei oteta huomioon ensi vuoden budjettiesityksessä. Labouria puolestaan uhkaa katkera sisäinen johtajakriisi.
OLMERTIA VAADITAAN monella taholla eroamaan, ovatpa jotkut uskonnolliset auktoriteetit esittäneet Olmertia pahan akselin välineeksi, jonka päämääränä on juutalaisuuden hävittäminen ja Israelin tuho. Olmert tuntuu kuitenkin olevan juopunut vallasta, joka siirtyi hänelle kuin vahingossa ilman edellytyksiä johtamiseen kansan ollessa turtunut Sharonin odottamattoman sairastumisen jälkitunnelmissa.
OLMERT LUPASI kolme asiaa antaessaan käskyn hyökätä Libanonin alueelle: Hän lupasi palauttaa Hizbullahin kaappaamat IDF:n sotilaat Regevin ja Goldwasserin; riisua Hizbullah aseista ja työntää sen joukot pois Libanonin eteläosista. IDF taisteli 34 päivää Libanonissa, monta kertaa kauemmin kuin yhdessäkään voittoon päättyneessä sodassaan arabiarmeijoita vastaan, saavuttamatta yhtäkään tavoitteistaan. Lisäksi näiden 34 päivän aikana Hizbullah ampui Israelin pohjoisosan suojattomiin asutuskeskuksiin yli 4200 rakettia surmaten 43 siviiliä, vammauttaen 4262 siviiliä sairaalakuntoon ja saattaen kolmanneksen maan asukkaista tavalla tai toisella osallisiksi sodan vaikutuksista. Tämä rakettien potentiaalinen uhka on edelleen olemassa, koska vain osa niistä tuhoutui sodassa.
LIBANONIN SAARRON POISTAMISELLA ennen yhdenkään sodan aiheuttaneen syyn toteutumista Olmert vei maalta sen ainoan painostusmahdollisuuden.
HIZBULLAH on päinvastoin poliittisesti ja kansainvälisesti nyt vahvempi kuin ennen sotaa, koska kansainväliset YK:n joukot suojelevat sitä. Hizbullah ei luopunut aseistaan eikä sen joukkoja ole poistettu Libanonin eteläosaan kaivamistaan bunkkereista. Se aseistautuu uudelleen kaiken aikaa.
TOISEKSI sodan seurauksena YK:n asema Lähi Idän asioissa on vahvistunut. YK:n pääsihteeri Annan antaa nyt käskyjä ja oraakkelimaisia toiveita, joita Olmertin hallitus ja länsivallat kuuliaisesti noudattavat. Annanin tulkinnat YK:n turvallisuusneuvoston päätöksistä hallitsevat kansainvälisten joukkojen toimia, eivätkä ne perinteisesti ole olleet suinkaan Israelille myönteisiä.
ISRAEL HALUSI Syyriasta Libanoniin johtavat yhdeksän raja-asemaa tarkan valvonnan alaisiksi, mutta Annanin tulkinnan mukaan se ei kuulu YK:lle eikä Libanon ole pyytänyt länsivalloilta rajavalvojia.
Syyria ilmoitti välittömästi saatuaan tiedon asiasta, että se pitää kansainvälistä rajavalvontaa Libanoniin vihamielisenä toimena. Siispä aseitten kuljettaminen Iranista Syyrian kautta Libanoniin Hizbullahille jatkuu esteettä. Kyproksella pysäytettiin äskettäin alus, jossa oli sotilastarvikkeita menossa Libanoniin.
KAAPATTUJEN SOTILAITTEN VANHEMMAT tapasivat eilen Olmertin ja esittivät hänelle toiveensa vaihtaa libanonilaisia vankeja IDF:n sotilaisiin. Tämä olisi yksi poikkeama YK:n turvallisuusneuvoston päätös-lauselman 1701 tulkinnasta, joka edellyttää kaapattujen vankien palauttamista välittömästi ilman ehtoja.
Miten, jos mitenkään, äskettäin julkistettu uusi filmi IAF:n lentäjästä Ron Aradista liittyy tähän, on epäselvää.
KORPRAALI GILAD SHALITIN kaappaaminen PRC:n toimeksiannosta Gazaan on ollut esillä viime päivinä. Uutislähteet kertovat, että hänen vapauttamisensa tapahtuu minä päivänä tahansa, mutta seuraavassa hetkessä uutinen tyrmätään virheellisenä. Tämän aamun uutisen mukaan pahin este Shalitin vapauttamiselle on Syyria, joka vastustaa sitä ja painostaa Damaskoksessa olevia Hamasin johtajia kieltämään vapauttamisen. Syyrialaisten haluttomuuteen vaikuttaa heidän vastuksensa Egyptin välittäjän rooliin, mikä puolestaan on seurausta arabimaiden, joihin Egypti lukeutuu, ja Iranin johtaman Iran-Syyia-Hizbullah-akselin välisestä valtataistelusta, joka on kiihtymässä.
KANSAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) edustaja Abu Mujahed kertoi eilen, että PRC on yksin vastuussa kaapatun vapauttamisesta ja vain se päättää, millä ehdoilla. PRC:n vaatimuksena on, että Israel vapauttaa 1000 tuhat vankia, ensin kaikki naiset ja alle 18-vuotiaat ja seuraavaksi kaikki eri ryhmien johtajat, vanhat ja sairaat vangit. Israelilla on pääpiirteittäin kahdenlaisia vankeja: Pidätetyt, joita kuulustellaan ja joista jotkut odottavat heidän asiansa käsittelemistä oikeudessa; toiseksi eri rikoksista tuomitut, joille on annettu eri pituisia vankeusrangaistuksia. Useaan murhaan syyllistyneillä voi olla useita elinkautisia tuomioita.
ISRAELIN OIKEUSLAITOS joutuu naurunalaiseksi, jos sen elinkautiseen tai monivuotiseen vankeuteen tuomitut vapautetaan parin vuoden vankeuden jälkeen ja heidät otetaan sankareina vastaan palatessaan palestiinalaiseen yhteiskuntaan. Murhan täytyy yleisen oikeustajun mukaan olla murha ja siihen syyllistyneen murhaaja eikä kansallissankari olosuhteista riippumatta.
2. PUOLUSTUSASIOITA
Israelin puolustusvoimien johto on havahtunut tosissaan paneutumaan Israelin ylpeyden Merkava-tankkien saamasta löylytyksestä Libanonin sodan aikana. Sinne lähetetyistä 450 tankista viitisenkymmentä sai osuman tuhansista niitä vastaan ammutuista pt-ohjuksista ja parinkymmenen kärsiessä vahinkoja, jotka poistivat ne aktiivikäytöstä ilman perusteellisia korjauksia. Israelissa vieraileva Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov on joutunut keksimään uskottavia selityksiä, miten tuhansia Venäjän valmistamia huippunykyaikaisia pt-ohjuksia on joutunut Hizbullahin terroristien käsiin. IDF:n asiantuntijat ovat havainneet, että Iranin aseteollisuus on peukaloinut ohjuksia lisäämällä niihin samantapaisia nestepommeja, joita Lontoon terroristit aikoivat käyttää Yhdysvaltoihin lentäviä koneita vastaan. Nämä pommit aiheuttavat osuessaan kohteeseensa erittäin kuuman tulipallon, joka ratkaisevasti lisää ohjuksen räjähdysvoimaa. Nämä laser-ohjatut panssarintorjunta ohjukset voidaan ampua 3 km:n päästä ja vielä sadan metrin päästä ammuttuina läpäisevät 10 sm:n panssarin. Israelin aseteollisuudella on valmis järjestelmä ongelman poistamiseksi.
(vertaa Jes.54: 15-17)
TROPHY MISSILE DEFENSE SYSTEM, puolustusjärjestelmä ohjuksia vastaan, kehitettiin Rafael Armaments Development Authority, asekehittelyhallinnon, toimesta jo hyvissä ajoin ennen viimeistä sotaa. Sitä ei kuitenkaan asennettu tankkeihin kustannussyistä. Järjestelmää tarjottiin myös USA:n asevoimille, mutta koska siellä kehitettiin omaa Raytheon aktiivisuojausjärjestelmää, sitä ei haluttu ostaa. Päätökseen vaikutti ehkä se, että Raytheon amerikkalaisen valmistajan edustajia istui armeijan elimessä, joka siitä päätti.
Nyt USA:n senaatti on antanut puolustusministeri Donald Rumsfeldille tehtäväksi selittää, miksi Rafaelin järjestelmä hylättiin, vaikka amerikkalainen järjestelmä valmistuu vasta viiden vuoden kuluttua.
RAFAELIN KEHITTÄMÄ TROPHY-JÄRJESTELMÄ. muodostaa suojattavan panssaroidun kohteen ympärille paikallisen suojaverhon. Se tunnistaa ja jäljittää lähestyvän ohjuksen uhkan ja lähettää sitä kohti ”ammuksen”, joka osuu lähestyvään ohjukseen ja tuhoaa sen. Järjestelmää kokeiltiin Israelissa onnistuneesti maaliskuussa, jota seurasivat USA:n ja Israelin armeijan edustajat.
Järjestelmä on valmis asennettavaksi tankkeihin muutamassa kuukaudessa.
ISRAELIA SYYTETÄÄN rypälepommien käytöstä Libanonin sodan aikana. Sen käyttö on kansainvälisesti kielletty siviiliasutuksen lähettyvillä. Israel haluaa käyttää niitä taistellessaan terroristeja vastaan. Niiden teho perustuu siihen, että pommi hajaantuu lukuisiksi pieniksi pommeiksi, jotka räjähtävät yksilöllisesti myöhemmin. Niiden ongelmana on se, etteivät kaikki räjähdä, joten niitä voi joutua esim. lasten käsiin.
USA:n senaatti hylkäsi keskiviikkona äänin 70-30 lakiesityksen jolla sen käyttöä olisi säännöstelty.
3. IRAN
Iranin aiempi presidentti (1997-2005) Muhammad Khatami sai Bushin hallitukselta kahden viikon viisumin Yhdysvaltain vierailulle. Hän vierailee useissa osavaltioissa, joihin hänen otetaan vastaan ja luennoi useissa paikoissa, jopa Washingtonin Kansallisessa Katedraalissa. Khatami esittää sitä leveästi ja ystävällisesti hymyilevää presidenttiä, jona hänet opittiin tuntemaan länsivalloissa, ja joka suhtautui myötämielisesti kaikkiin hänelle esitettyihin toiveisiin, mutta joihin hänellä ei ollut päätösvaltaa turhauttaen siten vastaneuvottelijansa. Varsinaisia päättäjiä neuvottelijat eivät tavanneet koskaan.
Nyt hän julistaa kannattavansa kahta valtiota Jordanjoen länsipuolelle ja kieltää koskaan uhanneensa poistaa Israelin maailmankartalta, mutta samalla hän kannattaa voimallisesti Hizbullahia. Khatami haluaa, että Iran kehittää ydinteollisuuttaan, jota hän kannatti jo omana virkakautenaan. Virallisesti Khatamin vierailun aiheena on uskonnollinen suvaitsevuus, jota Iran tuskin edustaa maailmalla.
4. YLEISTÄ
DEVORAH LEAH BANDORENKO, ortodoksijuutalainen, joka käyttää uskontonsa mukaan peruukkia, oli saada sydänhalvauksen hakiessaan viisumia vieraillakseen Karmielissa Israelissa 85-vuotiaan äitinsä luona 3-vuotiaan poikansa kanssa. Hän työskentelee kokopäiväisesti Chabad-Lubavitch keskuksessa Volgogradissa. Israelin konsulaatissa Moskovassa häntä vaadittiin hankkimaan todistus, ettei hän aio antautua prostituoiduksi mennessään Israeliin. Bandorenko sanoo, että hän on nuori ja vielä hyvännäköinen, mutta miksi hänen pitäisi antautua sellaiseen ammattiin ja millainen todistus siitä pitää hankkia?

Thursday, September 07, 2006

TORSTAI 07.09.06
1. ISRAEL
Israel poistaa Libanonin ilma- ja merisaartonsa tänään klo 18.00 saatuaan varmistuksen Ranskalta ja Saksalta, että nämä maat tulevat ottamaan Libanonin meri- ja ilmateiden valvonnan. Saarron purkamista on edeltänyt voimakas ulkomainen painostus, joista painavin tuli USA:lta, jonka intressien mukaista on saada Libanonin kriisi laukeamaan mahdollisimman pian. Israelin saamien tietojen mukaan saksalaiset asian-tuntijat saapuvat tänään Beirutiin valvoakseen lentokentälle saapuvien tavaroiden tarkastusta. Israelin huolena on ollut, että Hizbullah saa aseita menettämisensä korvaukseksi. Saksan merivoimat valvovat Libanonin meriliikennettä, mutta ne saapunevat vasta parin viikon kuluessa. Sinä aikana Italian, Ranskan, Englannin ja Kreikan merivoimat valvovat Libanonin meriliikennettä.
TOINEN ISRAELIA HUOLETTAVA ONGELMA on 330 km:n pituinen Syyrian ja Libanonin vastainen raja. Israelin viranomaiset ilmoittavat, että se on pidättänyt itselleen oikeuden valvoa rajaliikennettä ja estää aseiden salakuljetukset. Tämä voi aiheuttaa välikohtauksia Syyrian kanssa.
Rajan yli on yhdeksän ylityspaikkaa, joitten kautta raskaita aseita kuten pitkän matkan raketteja voidaan kuljettaa Libanoniin, ja niihin Israel haluaa valvonnan. Vuoristossa sijaitsevat ylityspaikat eivät siihen sovellu.
IDF olisi halunnut jatkaa Libanonin saartoa, jonka puitteissa se olisi pystynyt lennättämään ohjaajattomia pienkoneita (drones) tiedustelutehtävissä Libanonin ylle.
LIBANONIN ULKOMINISTERI Fawzi Sallough esitti Kairon ulkoministereiden kokouksessa varoituksen Israelille, että jos Israel ei poista maan saartoa 48 tunnin sisällä, Libanon tulee murtamaan sen voimatoimin.
Tämä lausunto herätti hilpeyttä Ynetin yleisökirjoituksissa, joissa ilkamoitiin: Kylläpä IDF on nyt peloissaan, ja Missähän ne Libanonin pelotusvoimat piileskelivat sodan aikana.
Matkustajalentoliikenteen saarto alkoi jo rakoilla eilen ja liikenne saavuttanee pian normaalitason.
ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMAT (IDF) on aloittanut oman sisäisen tutkimuksensa Libanonin sodasta.
Korkea yleisesikuntaupseeri paljasti JPostin kolumnisti Yaakov Katzille, että IDF epäonnistui Katjusha-rakettitulen estämisessä ja reservien kouluttamisessa. Hän totesi, että IDF tutkii parhaillaan sodan opetuksia ja kokemuksia pataljoonatasolle saakka. Tutkimusten tulokset valmistuvat joulukuussa, jolloin ne luovutetaan IDF:n yleisesikunnalle. Niiden perusteella laaditaan IDF:n työohjelma vuodelle 2007. Tutkimustiimiin kuuluu myös entisiä kenraaleita sekä reserviläisiä.
RESERVINKENRAALIMAJURI Yoram Yair, joka tiistaina vaati IDF:n päällikköä Dan Halutzia ottamaan vastuun IDF:n ongelmista ja eroamaan, sekä reservinkenraalimajuri Moshe Ivri on kutsuttu tutkimustiimiin.
Yleisin syytös armeijan johtoa vastaan on se, ettei se huolehtinut reservin kouluttamisesta. Libanonin sodassa ilmeni vakavia puutteita, palvelukseen kutsutut reserviläiset eivät tunteneet aseita, joita heille annettiin eivätkä panssarijääkärit tienneet panssariensa hienouksia ja ajo-ominaisuuksia. Nämä kaikki yhdessä epäselvien ja ristiriitaisten käskyjen ohella aiheuttivat tarpeettomia sotilasuhreja.
VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergey Lavrovin vierailua varjostavat Hizbullahin terroristien venäläiset aseet, joitten kautta Libanonin sodassa 118 kaatuneesta israelilaisesta sotilaasta monet saivat surmansa. Venäjä on toistuvasti kieltänyt myyneensä pitkälle kehitettyjä aseita Hizbullahille, joka sen mukaan on saanut ne joltain välittäjältä, mutta ei välttämättä Iranilta tai Syyrialta.
Lavrot tapaa tänään torstaina pääministeri Olmertin, huomenna ulkoministeri Livnin ja perjantaina Ramallahissa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin. Asejupakka on jo aiheuttanut ongelmia maitten suhteisiin. Venäjä peruutti osanottonsa Tel Avivissa teollisuusnäyttelyssä tällä viikolla. Venäjä selittää syyksi sen, ettei näyttelyyn ilmoittautunut tarpeeksi osanottajia Venäjältä.
HETI SODAN JÄLKEEN Israel lähetti Israelin UM:n apulaisjohtajan Mark Soferin johtaman valtuuskunnan Moskovaan esittämään Israelin huolen aseista valittaen, että Venäjän Syyrialle myymät Fagot ja Kornet pt-ohjukset olivat joutuneet Hizbullahin käsiin. Nämä panssarintorjunta-ohjukset ovat maailman huippua ja aiheuttivat useita tankkien ja sotilaitten menetyksiä Israelille. Shimon Peres sanoo nähneensä aseet ja niissä olevien merkintöjen perusteella aseiden alkuperä voidaan todeta. Useita tällaisia ohjuksia joutui IDF:n sotasaaliiksi Libanonissa vallatuista bunkkereista.
VENÄJÄ EI LÄHETÄ sotilaitaan Libanoniin, mutta se lähettää lukuisia insinöörejä jälleenrakennustöihin, mistä jotkut israelilaiset ovat huolissaan, koska heillä voi olla muitakin tehtäviä.
IRANIN YDINOHJELMA on tietenkin keskusteluissa esillä. Venäjä ja Kiina vastustavat sanktioita Irania vastaan. Niitten tilalla ne suosittavat pehmeämpiä painostuskeinoja, kuten taloudellisia rangaistuksia, ilmaliikenteen rajoituksia tai diplomaattisuhteiden katkaisemista. Tämähän sopii mainiosti Iranin ohjelmaan. Tämän varjolla se voisi saada pari vuotta lisäaikaa, jonka kuluessa se ehtii viimeistellä ydinaseensa.
HALLITUSKRIISI näyttää ohittaneen akuutin vaiheen. Talousministeri Avraham Hirchson on suostunut keskustelemaan hallituskumppanien kanssa budjetin sisällöstä, mikä pelastaa hallituksen välittömältä kaatumiselta. Levottomuus muhii ennen kaikkea Labourin sisällä, mikä voi leimahtaa ilmiliekkiin. Sen varsinainen aiheuttaja ei ole 2007 budjetti vaan puolueen puheenjohtajuus.
PRESIDENTTI MOSHE KATSAVIN ongelmat vain syvenevät. Hän oli eilen poliisin jatkokuulusteluissa ja niitä jatketaan ties kuinka kauan, sillä kaksi uutta naista on ilmoittautunut poliisille syyttäen tulleensa Katsavin erikoishuomion kohteiksi ellei peräti raiskaamiksi. Katsav on systemaattisesti kieltänyt syyllisyytensä. Lisäksi Katsavin asianajaja ilmoittaa, että ainakin yksi ilmiantajista on Katsavin poliittisen vihollisen läheinen ystävä. Uudet tapaukset olisivat tapahtuneet ennen Katsavin presidenttikautta.
2. LIBANON
Libanonista näyttää kehittyvän maailman ”darling”, lempilapsi palestiinalaisten tilalle, jotka ovat nyt ajautuneet pahasti sivuraiteelle möhlittyään omat sisäiset asiansa. Mahmoud Abbas tosin kiertelee ympäri maailmaa pyrkien näyttämään diplomaattiselta valtiomieheltä, mihin hänellä ei ole edellytyksiä.
LIBANON on kokonaan toista maata. Sitä pidettiin Lähi Idän Sveitsinä ennen 1970-lukua, jolloin Jasser Arafat tuhansine gangstereineen vaelsi Jordaniasta Libanoniin aloittaen maassa sisäisen kaaoksen ja sisällissodan, jossa sai surmansa yli 100 000 ihmistä lukemattomien vammautuneitten ja raiskattujen libanonilaisnaisten lisäksi. Arafatin poistuessa gangstereineen kuvioista niiden tilalle tuli Iranin mallin mukaan rakennettu Hizbullah, joka 1980-luvulta lähtien on kärsivällisesti ja järjestelmällisesti pureutunut maahan perustaen sen eteläosaan oman Hizbullah-maan omine armeijoineen ja sosiaalis-taloudellisine laitoksineen. Israel vapautti Libanonin kahdesti, ensin Arafatista ja viimeksi Hizbullahista, joka Iranin ja Syyrian tuella oli kaappaamassa vallan koko maassa.
Tulevaisuus näyttää, osaavatko libanonilaiset käyttää sille tarjottua tilaisuutta hyväkseen.
ULKOVALTOJEN KIINNOSTUS Libanonin nostamiseen suosta, jossa se on rämpinyt vuosikymmenet, ei ole pelkkää hyväntahtoisuutta. Iranin vaikutus Hizbullahin kautta on osa shia-muslimien valtapyrkimyksiä, joita sunni-suuntaa edustavat arabimaat pyrkivät estämään. Tämän vuoksi valtavia petro-dollarimääriä valutetaan nyt Libanonin kassaholveihin. Saudi Arabia ja muut arabimaat ovat luvanneet 3.6 miljardia USD avustuksia. Tarkoituksena ei ole jälleenrakentaa vain tuhoutunet sillat ja tiet, vaan vahvistaa Libanonin taloutta Iranin vaikutuksen vähentämiseksi.
LÄNSIMAISET ANALYSOIJAT, kuten Middle East Digest, laskevat Libanonin taloudellisten menetysten nousevan 9-16 miljardin USD välille. Talouden menetykset koskevat turismia, vientiä ja kauppasuhteita maan 22 miljardin USD vuotuisessa taloudessa. Taantuma tälle vuodelle voi olla jopa - 6.2 %.
MUTTA APUA ON TULOSSA. Viime viikolla Tukholman kokouksessa Persianlahden maat, Eurooppa ja Pohjois-Amerikka lupasivat 940 miljoonaa USD, johon Qatar antoi 300 miljoonaa, USA 230 miljoonaa ja EU 54 miljoonaa USD. Saudi Arabia lupaa 500 miljoonaa, Kuwait 300 miljoonaa sen 1.2 miljardin USD lisäksi, mitä nämä kaksi maata tallentavat Libanonin keskuspankkiin maan talouden vahvistamiseksi.
Näiden lisäksi tulevat lukuisat yksityislahjoitukset. Puhtaan rakennustyön lisäksi maassa on suoritettava runsaasti puhdistustöitä lukuisten miinojen ja räjähtämättömien pommien raivaamiseksi.
HIZBULLAH ostelee samaan aikaan Libanonin kansalaisten sieluja jakamalla 12 000 USD perhettä kohti, jotka pystyvät osoittamaan menetyksiä sodasta. Tuskin tämäkään avustus on hyväntekeväisyyttä.
3. IRAN
IRAN JATKAA 19.08. aloittamaansa sotaharjoitusta the Blow of Zolfaghar (Alin miekan isku). Sen yhteydessä se on kokeillut ja samalla esitellyt maailmalle uusia kehittämiään aseita ja asejärjestelmiä.
Viimeinen uutuus on omatekoinen hävittäjäkone Saegheh (salama), joka perustuu USA:n koneeseen F-18, mutta jonka Iran sanoo olevan voimakkaampi. Kone pystyy ampumaan ohjuksia ja pudottamaan laser-ohjattuja pommeja, nekin omaa tuotantoa. Koneen teknisiä ominaisuuksia ei ole annettu.
Sekä maasta-maahan, veden alta-ilmaan ohjuksia että veden alaisia torpedoja on kokeiltu harjoitusten yhteydessä.
Iranin aseteollisuudesta on kehittynyt suurisuuntainen yritys. Se vie aseita 50 maahan. Iran rakentaa itse tankkeja, panssaroituja miehistövaunuja ja eri mallisia ohjuksia.
Iran on panostanut vahvasti avaruusohjelman kehittämiseksi. Se kehittää omia satelliitteja ja pyrkii nostamaan niitä radalleen omilla ohjuksillaan. Shihab-3 modifoitu muunnos, Shihab-5, kehitetään tähän tarkoitukseen. Satelliittien avulla se pystyy ohjaamaan ballististensa ohjusten ratoja.
Vuonna 2003 Iran perusti oman avaruusjärjestön, Iranian Space Agency (ISA), joka laatii avaruuden tutkimusohjelmia ja joka pyrkii etsimään ja ylläpitämään yhteyksiä alan kansainvälisiin järjestöihin.
4, YLEISTÄ
Tilastollinen keskusvirasto antoi seuraavia tietoja (www.ynetnews.com):
Perheen kuukausimenot kalleimmat Rishon Letzion: 13 329 NIS/ kk; Ashkelon 8 047 NIS/kk
Yksineläjän menot henkeä kohti: kallein Tel Aviv km. 4 954 NIS/kk; halvin Bnei Brak km. 2 086 NIS/kk
Asukastiheys: Jerusalem ja Bnei Brak km. 3.9 asukasta /talous; Tel Aviv km. 2.3 asukasta / talous.
Kuukausivuokra kallein Tel Aviv ja Ramat Gan 2 226 NIS; asunnon keskihinta 1 050 000 NIS;
Beershebassa asunnon kuukausivuokra halvin km. 944 NIS; keskihinta 440 000 NIS.
TA asukas kuluttaa ravintolassa km. 486 NIS / asukas; Bnei Brak 58 NIS;
Savukkeisiin kulutetaan Beershebassa 150 NIS / asukas / kk; Bnei Brakissa 26 NIS / asukas / kk.

Wednesday, September 06, 2006

KESKIVIIKKO 06.09.06
1. ISRAEL
HALLITUKSEN YHTEISTYÖKUMPPANIT, Labour, Shas ja Gil eläkeläiset, uhkaavat kaataa hallituksen talousministeri Avraham Hirchsonin esittämän ensi vuoden budjetin leikkausten vuoksi. Ne syyttävät talousministeriä siitä, että leikkaukset koskevat juuri niitä sosiaali-taloudellisia ohjelmia, jotka he saivat säilytettyä hallituksen yhteistyöneuvotteluissa. Niitä ei juuri tyydytä se, että leikkauksista jätetään pois yliopistojen opetusmaksujen korotus. Pääministeri Olmert lupaili puhuessaan Tiberiassa uuden Kadima-talon avajaisissa, että hallitus tulee budjetin puitteissa huolehtimaan sekä maan turvallisuustarpeista että sosiaalitaloudellisista kysymyksistä kuten myös pohjoisen alueen jälleenrakentamisesta. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai ei hyväksy lapsilisien leikkauksia eikä hänen teollisuus-, kauppa- ja työministeriönsä leikkauksia. Labour hylkää ehdottomasti sosiaalietuisuuksien leikkaukset, ja eläkeläiset vaativat lopultakin omaa toimistoa (he hoitavat asioitaan autostaan käsin), sekä eläkemaksujen säilyttämistä ennallaan. Puolueitten vaatimukset ovat jokavuotisia budjettikäsittelyn aikana, mutta Libanonin sodan vuoksi tilanne on toinen kuin vuosi sitten. Viime vuodelta budjettiin jäi ylijäämää, mutta sota söi ne.
Työntekijöitten ammattiliitto Histadrut uhkaa yleislakolla, ellei sen vaatimuksia oteta huomioon budjetissa.
SODAN TUTKIMUSKOMITEA kiihdyttää mieliä edelleen. Olmert hylkää ehdottomasti kansallisen tutkimus-komitean asettamisen ja puuhaa esittämänsä kolmen komitean pystyttämistä. Poliittista päätöksentekoa sodan yhteydessä tutkimaan asetetun komitean kaksi jäsentä joutuu sanoutumaan irti oikeuskansleri Mazuzin tulkinnan vuoksi, että he ovat jääviä komitean työskentelyyn. Hallitus käsittelee asiaa tänään.
Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss pahoitti mielensä Olmertin ilmoitettua suurieleisesti, että hän on antanut tarkastajalle tehtäväksi tutkia sotaa virastonsa kautta. Lindenstrauss ilmoitti myrkyllisesti, ettei hän ota tehtäväkuvauksia Olmertilta, vaan vastaa suoraan Knessetille. Hän antanee havainnoistaan alustavan selvityksen Knessetille lähipäivinä.
Järjestö nimeltä Movement for Quality Governmert järjestää suuren mielenosoituksen lauantaina Tel Avivissa painostaakseen hallitusta hyväksymään kansallisen tutkimuskomitean.
KIELCEN KAUPUNKI koki vuosikymmeniä sitten muitten Puolan kaupunkien kanssa natsien pogromit ja massamurhat. Tiistaina kaupungin ilme vaihtui 14. MSPO kansainvälisen puolustusteollisuusnäyttelyn avatessa ovensa kaupungissa. Israelista on mukana 16 alan teollisuusyrittäjää.
Puolan kaakkoisosassa sijaitsevassa Kielcen kaupungissa oli ennen maailmansotaa 24 000 juutalaista. Kahta lukuun ottamatta heidät kaikki teurastettiin holokaustissa. Vuonna 1941 kaupunkiin rakennettiin ghetto, jonne juutalaiset kerättiin ennen siirtoa keskitysleireihin. Sodan jälkeen 1946 kaupungin asukkaat murhasivat 46 juutalaista, jotka palasivat entisille asuinsijoilleen rakentaakseen yhteisönsä uudelleen. Avajaistilaisuudessa oli mukana Puolan pääministeri Jaroslav Kaczynski sekä Israelin Puolan lähettiläs David Peleg. Pääministeri tutki näyttelyä ja siellä esitettyjä tuotteita: ”Olen suuresti yllättynyt näyttelyn omintakeisuudesta ja voimasta. Toivon yhteistyön Puolan ja Israelin välillä jatkavan kehitystään eri alueilla.”
Israelilaisia yrityksiä ovat Aeronautics, Bei El Industries, Controp, CI Systems, Elbit Systems, Elisra Group, Hydro Noa, IAI, IMI, Motorola, Soltam, Rafael, Tamor Verint ja Israelin Sotilasteollisuudet.
HIZBULLAH julkisti jostain syystä kaksi kaappauksien yhteydessä otettua filmiä, jotka esitettiin tiistaina TV-kanava 10 ohjelmassa.
ENSIMMÄINEN kuvaa IAF:n suunnistajan Ron Aradin heti sen jälkeen, kun hän joutui Hizbullahin vangiksi pelastuttuaan laskuvarjolla koneeseen tulleen teknisen vian vuoksi vuonna 1986. Filmissä Ron Arad polttaa savuketta ja kertoo murteellisella englannilla olevansa israelilainen sotilas ja mainitsee vanhempiensa ja veljensä nimet. Hänen sen jälkeisestä kohtalostaan ei ole tietoa jatkuvista yrityksistä huolimatta.
TOISESSA filminpätkässä näytetään kolmen israelilaisen sotilaan kaappaus Libanonin rajalla lokakuussa 2000. Hizbullahin ottamassa filmissä näytetään sotilaitten panssaroimattoman auton lähestyvän terroristien asettamaa pommia, joka tuhosi auton ja haavoitti sotilaita Omar Sawayid, Benny Avraham ja Adi Avitan. Välittömästi tämän jälkeen terroristit ryntäsivät turva-aidan portille, räjäyttivät sen, ja nelivetoauto ajoi aukosta Israelin puolelle. Haavoittuneet sotilaat raastettiin autoon, joka ajoi Libanonin puolelle. IDF pelastusauto ajoi paikalle 20 minuuttia sen jälkeen ja vasta toisen 20 minuutin päästä saatiin helikopteri etsimään kaappaajia. Kaapattujen sotilaitten vanhemmat syyttävät UNIFIL:n sotilaita Hizbullahin auttamisesta. Heidän mielestään UNIFIL oli kaiken aikaa tietoinen, mitä tapahtui kuten myös filmistä, vaikka YK:n pääsihteeri Annan aluksi kielsi filmin olemassaolon, mutta myönsi myöhemmin valehdelleensa.
Vanhemmat ovat varmoja siitä, että heidän poikansa olivat hengissä filmiä kuvatessa, mutta heidät murhattiin kylmäverisesti. He toteavat, että Hizbullah on pyrkinyt poistamaan filmistä kaiken, mikä osoittaisi UNIFIL:n osallisuuden. Sotilaitten ruumiit palautettiin monimutkaisten neuvottelujen jälkeen 2003.
YK:N PÄÄSIHTEERI Kofi Annan kertoi Ammanissa, että hän on lupautunut välittämään Hizbullahin kaappaamien kahden israelilaissotilaan palauttamiseksi. Hän nimitti tiettävästi lähettilääkseen luotetuimman neuvonantajansa Lakhdar Braminin. Tämä on herättänyt epäileviä tuntemuksia Jerusalemissa. Israel sanoo, ettei se ole pyytänyt Annania välittämään asiassa ja toiseksi Bramini tunnetaan voimakkaana Israelin arvostelijana. Hän vaati äskettäin suoria neuvottelua Hizbullahin kanssa, koska se hänen mielestään on tehokkaampi tapa kuin järjestön boikotointi. Bramini väitti toisessa yhteydessä sodan aikana, että IDF on surmannut enemmän libanonilaisia lapsia kuin Hizbullahin taistelijoita (terroristeja) ja ettei Israel voi väittää, että lasten saaminen surmansa on yksi sodan sivutekijöitä. Bramini toimi Algerian ulkoministerinä ja on sen jälkeen palvellut YK:ssa eri tehtävissä, mm. Afganistanissa sodan jälkeen. Vuonna 2000 hän kokosi raportin, joka käsitteli rauhanturvatehtävien ongelmia. YK:n New Yorkin edustaja kieltäytyy kommentoimasta asiaa, koska Annan sanoi paljastavansa lähettilään nimen muutaman päivän kuluessa.
2. LIBANON
HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah sanoi erään haastattelun yhteydessä, että hänen henkivartijansa kuljettavat häntä niin monimutkaisia teitä, ettei hänellä itsellään ole tietoa olinpaikastaan.
Tiistaina hän sanoi As-Safirin haastattelijalle, ettei hän kadu IDF:n sotilaitten kaappaamista. Hän väittää IDF:n käyttäneen hyväkseen kaappausta aloittaakseen sodan, mutta sanoo sodan, joka oli väistämätön, alkamisen kääntyneen sekä Hizbullahin että Libanonin eduksi. As-Safirin haastattelussa hän väitti ryhmänsä taistelleen sodan, joka toi strategisen ja historiallisen voiton. Hänen mielestään Israel ei saavuttanut yhtään asettamistaan päämääristä, kuten Hizbullahin rakettien tuhoamisen, sen terroristien työntäminen pois Libanonin eteläosasta sekä kaapattujen sotilaitten palauttaminen. ”Olmertin ainoa saavutus oli se, että hän pani minut pommisuojaan,” Nasrallah veisteli.
Tutkimuksissa on havaittu, että Israelissa luotettiin enemmän Nasrallahin kuin Peretzin antamiin tietoihin sodan aikana. Nasrallah on ilmeisesti rehellinen joskin mielipiteiltään kieroutunut mies.
KAUKO-OHJATTU POMMI haavoitti tiistaina korkeaa libanonilaista tiedusteluvirkailijaa Libanonin eteläosassa. Hän oli avainhenkilö entisen pääministeri Rafik Haririn murhatutkimuksissa. Neljä hänen avustajaansa ja henkivartijaansa saivat surmansa iskussa. Everstiluutnantti Samir Shehabe vietiin Sidonin sairaalaan. Hänen vointinsa on vakaa. Isku tehtiin hänen kahden auton saattuettaan vastaan Rmailen kylässä. Libanonin sisäministeri Ahmed Fatfat kertoi, että tienvarteen asetettu pommi laukaistiin autoa kohti, jota Shehabe itse tavallisesti ajaa, mutta hän oli tällä kertaa toisessa autossa pelastuen kuolemalta.
Pommin yhteydessä oli suuri määrä nauloja. Shehabe oli mukana neljän libanonilaisen kenraalin pidättämisessä helmikuussa 2005 ja osallistui Haririn murhasta epäiltyjen kuulusteluihin. Isku tuli 10 päivää ennen YK:n päätutkijan Serge Brammertzin tutkimusten tulosten luovuttamista turvallisuusneuvostolle.
Syyriaa syytetään osallistumisesta salamurhiin Libanonissa, mutta tämän tekijöitä ei vielä tiedetä.
3. UUTISOTSIKOITA
ANTI-SIONISMI on aiheuttanut anti-semitismin räjähdyksenomaisen nousun Englannissa, selviää eri parlamenttipuolueitten järjestämässä tutkimuksessa, joka luovutetaan pääministeri Tony Blairille torstaina. Israelin vastaisuus on lisännyt Englannin juutalaisiin kohdistuvia väkivaltaisuuksia. Tutkimuksen mukaan islamin ääriainekset ovat vastuussa juutalaisia vastaan tehtyyn vihamieliseen kiihotukseen. Libanonin sota on nostanut väkivaltaisuudet Englannissa kolminkertaisiksi.
JUUTALAIS-ANGLIKAANINEN antisemitismin tuomitseva julkilausuma, joka luo edellytykset normaalille keskustelulle juutalaisuuden ja 81 miljoonan anglikaanikirkon jäsenen välille, on kuitenkin närkästyttänyt kirkon papillisia arabijäseniä, joitten mielestä aika ei ole sopiva vuoropuhelulle.
KOLME RANSKAN ARABIA tuomittiin juutalaisen nuoren pahoinpitelystä Ranskan kaakkoisosassa. Arabinuoria ei päästetty erääseen yökerhoon, jonka jälkeen he etsivät kohdetta purkaa vihaansa. Kuultuaan erään tytön kutsuvan poikakaveriaan nimellä Abraham arabit kerääntyivät hänen ympärilleen ja pahoinpitelivät hänet sairaalakuntoon. Heidät tuomittiin 9 kuukaudeksi vankilaan.
IDF:N SOTILAAT pidättivät tiistaina Jasser Arafatin perustaman ja Abbasin jatkaman henkivartijakaartin Force-17 korkean upseerin Mahmoud Damran. Damra oli Arafatin uskotuimpia neuvonantajia, vaikka välillä joutuikin erotetuksi virastaan. Hän on ollut IDF:n etsittyjen listalla vuosikaudet, koska hänen epäilleen suunnitelleen terrori-iskuja Israeliin. Abbas piti pidätystä inhottavana.
KESKIVIIKKO 06.09.06
1. ISRAEL
HALLITUKSEN YHTEISTYÖKUMPPANIT, Labour, Shas ja Gil eläkeläiset, uhkaavat kaataa hallituksen talousministeri Avraham Hirchsonin esittämän ensi vuoden budjetin leikkausten vuoksi. Ne syyttävät talousministeriä siitä, että leikkaukset koskevat juuri niitä sosiaali-taloudellisia ohjelmia, jotka he saivat säilytettyä hallituksen yhteistyöneuvotteluissa. Niitä ei juuri tyydytä se, että leikkauksista jätetään pois yliopistojen opetusmaksujen korotus. Pääministeri Olmert lupaili puhuessaan Tiberiassa uuden Kadima-talon avajaisissa, että hallitus tulee budjetin puitteissa huolehtimaan sekä maan turvallisuustarpeista että sosiaalitaloudellisista kysymyksistä kuten myös pohjoisen alueen jälleenrakentamisesta. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai ei hyväksy lapsilisien leikkauksia eikä hänen teollisuus-, kauppa- ja työministeriönsä leikkauksia. Labour hylkää ehdottomasti sosiaalietuisuuksien leikkaukset, ja eläkeläiset vaativat lopultakin omaa toimistoa (he hoitavat asioitaan autostaan käsin), sekä eläkemaksujen säilyttämistä ennallaan. Puolueitten vaatimukset ovat jokavuotisia budjettikäsittelyn aikana, mutta Libanonin sodan vuoksi tilanne on toinen kuin vuosi sitten. Viime vuodelta budjettiin jäi ylijäämää, mutta sota söi ne.
Työntekijöitten ammattiliitto Histadrut uhkaa yleislakolla, ellei sen vaatimuksia oteta huomioon budjetissa.
SODAN TUTKIMUSKOMITEA kiihdyttää mieliä edelleen. Olmert hylkää ehdottomasti kansallisen tutkimus-komitean asettamisen ja puuhaa esittämänsä kolmen komitean pystyttämistä. Poliittista päätöksentekoa sodan yhteydessä tutkimaan asetetun komitean kaksi jäsentä joutuu sanoutumaan irti oikeuskansleri Mazuzin tulkinnan vuoksi, että he ovat jääviä komitean työskentelyyn. Hallitus käsittelee asiaa tänään.
Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss pahoitti mielensä Olmertin ilmoitettua suurieleisesti, että hän on antanut tarkastajalle tehtäväksi tutkia sotaa virastonsa kautta. Lindenstrauss ilmoitti myrkyllisesti, ettei hän ota tehtäväkuvauksia Olmertilta, vaan vastaa suoraan Knessetille. Hän antanee havainnoistaan alustavan selvityksen Knessetille lähipäivinä.
Järjestö nimeltä Movement for Quality Governmert järjestää suuren mielenosoituksen lauantaina Tel Avivissa painostaakseen hallitusta hyväksymään kansallisen tutkimuskomitean.
KIELCEN KAUPUNKI koki vuosikymmeniä sitten muitten Puolan kaupunkien kanssa natsien pogromit ja massamurhat. Tiistaina kaupungin ilme vaihtui 14. MSPO kansainvälisen puolustusteollisuusnäyttelyn avatessa ovensa kaupungissa. Israelista on mukana 16 alan teollisuusyrittäjää.
Puolan kaakkoisosassa sijaitsevassa Kielcen kaupungissa oli ennen maailmansotaa 24 000 juutalaista. Kahta lukuun ottamatta heidät kaikki teurastettiin holokaustissa. Vuonna 1941 kaupunkiin rakennettiin ghetto, jonne juutalaiset kerättiin ennen siirtoa keskitysleireihin. Sodan jälkeen 1946 kaupungin asukkaat murhasivat 46 juutalaista, jotka palasivat entisille asuinsijoilleen rakentaakseen yhteisönsä uudelleen. Avajaistilaisuudessa oli mukana Puolan pääministeri Jaroslav Kaczynski sekä Israelin Puolan lähettiläs David Peleg. Pääministeri tutki näyttelyä ja siellä esitettyjä tuotteita: ”Olen suuresti yllättynyt näyttelyn omintakeisuudesta ja voimasta. Toivon yhteistyön Puolan ja Israelin välillä jatkavan kehitystään eri alueilla.”
Israelilaisia yrityksiä ovat Aeronautics, Bei El Industries, Controp, CI Systems, Elbit Systems, Elisra Group, Hydro Noa, IAI, IMI, Motorola, Soltam, Rafael, Tamor Verint ja Israelin Sotilasteollisuudet.
HIZBULLAH julkisti jostain syystä kaksi kaappauksien yhteydessä otettua filmiä, jotka esitettiin tiistaina TV-kanava 10 ohjelmassa.
ENSIMMÄINEN kuvaa IAF:n suunnistajan Ron Aradin heti sen jälkeen, kun hän joutui Hizbullahin vangiksi pelastuttuaan laskuvarjolla koneeseen tulleen teknisen vian vuoksi vuonna 1986. Filmissä Ron Arad polttaa savuketta ja kertoo murteellisella englannilla olevansa israelilainen sotilas ja mainitsee vanhempiensa ja veljensä nimet. Hänen sen jälkeisestä kohtalostaan ei ole tietoa jatkuvista yrityksistä huolimatta.
TOISESSA filminpätkässä näytetään kolmen israelilaisen sotilaan kaappaus Libanonin rajalla lokakuussa 2000. Hizbullahin ottamassa filmissä näytetään sotilaitten panssaroimattoman auton lähestyvän terroristien asettamaa pommia, joka tuhosi auton ja haavoitti sotilaita Omar Sawayid, Benny Avraham ja Adi Avitan. Välittömästi tämän jälkeen terroristit ryntäsivät turva-aidan portille, räjäyttivät sen, ja nelivetoauto ajoi aukosta Israelin puolelle. Haavoittuneet sotilaat raastettiin autoon, joka ajoi Libanonin puolelle. IDF pelastusauto ajoi paikalle 20 minuuttia sen jälkeen ja vasta toisen 20 minuutin päästä saatiin helikopteri etsimään kaappaajia. Kaapattujen sotilaitten vanhemmat syyttävät UNIFIL:n sotilaita Hizbullahin auttamisesta. Heidän mielestään UNIFIL oli kaiken aikaa tietoinen, mitä tapahtui kuten myös filmistä, vaikka YK:n pääsihteeri Annan aluksi kielsi filmin olemassaolon, mutta myönsi myöhemmin valehdelleensa.
Vanhemmat ovat varmoja siitä, että heidän poikansa olivat hengissä filmiä kuvatessa, mutta heidät murhattiin kylmäverisesti. He toteavat, että Hizbullah on pyrkinyt poistamaan filmistä kaiken, mikä osoittaisi UNIFIL:n osallisuuden. Sotilaitten ruumiit palautettiin monimutkaisten neuvottelujen jälkeen 2003.
YK:N PÄÄSIHTEERI Kofi Annan kertoi Ammanissa, että hän on lupautunut välittämään Hizbullahin kaappaamien kahden israelilaissotilaan palauttamiseksi. Hän nimitti tiettävästi lähettilääkseen luotetuimman neuvonantajansa Lakhdar Braminin. Tämä on herättänyt epäileviä tuntemuksia Jerusalemissa. Israel sanoo, ettei se ole pyytänyt Annania välittämään asiassa ja toiseksi Bramini tunnetaan voimakkaana Israelin arvostelijana. Hän vaati äskettäin suoria neuvottelua Hizbullahin kanssa, koska se hänen mielestään on tehokkaampi tapa kuin järjestön boikotointi. Bramini väitti toisessa yhteydessä sodan aikana, että IDF on surmannut enemmän libanonilaisia lapsia kuin Hizbullahin taistelijoita (terroristeja) ja ettei Israel voi väittää, että lasten saaminen surmansa on yksi sodan sivutekijöitä. Bramini toimi Algerian ulkoministerinä ja on sen jälkeen palvellut YK:ssa eri tehtävissä, mm. Afganistanissa sodan jälkeen. Vuonna 2000 hän kokosi raportin, joka käsitteli rauhanturvatehtävien ongelmia. YK:n New Yorkin edustaja kieltäytyy kommentoimasta asiaa, koska Annan sanoi paljastavansa lähettilään nimen muutaman päivän kuluessa.
2. LIBANON
HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah sanoi erään haastattelun yhteydessä, että hänen henkivartijansa kuljettavat häntä niin monimutkaisia teitä, ettei hänellä itsellään ole tietoa olinpaikastaan.
Tiistaina hän sanoi As-Safirin haastattelijalle, ettei hän kadu IDF:n sotilaitten kaappaamista. Hän väittää IDF:n käyttäneen hyväkseen kaappausta aloittaakseen sodan, mutta sanoo sodan, joka oli väistämätön, alkamisen kääntyneen sekä Hizbullahin että Libanonin eduksi. As-Safirin haastattelussa hän väitti ryhmänsä taistelleen sodan, joka toi strategisen ja historiallisen voiton. Hänen mielestään Israel ei saavuttanut yhtään asettamistaan päämääristä, kuten Hizbullahin rakettien tuhoamisen, sen terroristien työntäminen pois Libanonin eteläosasta sekä kaapattujen sotilaitten palauttaminen. ”Olmertin ainoa saavutus oli se, että hän pani minut pommisuojaan,” Nasrallah veisteli.
Tutkimuksissa on havaittu, että Israelissa luotettiin enemmän Nasrallahin kuin Peretzin antamiin tietoihin sodan aikana. Nasrallah on ilmeisesti rehellinen joskin mielipiteiltään kieroutunut mies.
KAUKO-OHJATTU POMMI haavoitti tiistaina korkeaa libanonilaista tiedusteluvirkailijaa Libanonin eteläosassa. Hän oli avainhenkilö entisen pääministeri Rafik Haririn murhatutkimuksissa. Neljä hänen avustajaansa ja henkivartijaansa saivat surmansa iskussa. Everstiluutnantti Samir Shehabe vietiin Sidonin sairaalaan. Hänen vointinsa on vakaa. Isku tehtiin hänen kahden auton saattuettaan vastaan Rmailen kylässä. Libanonin sisäministeri Ahmed Fatfat kertoi, että tienvarteen asetettu pommi laukaistiin autoa kohti, jota Shehabe itse tavallisesti ajaa, mutta hän oli tällä kertaa toisessa autossa pelastuen kuolemalta.
Pommin yhteydessä oli suuri määrä nauloja. Shehabe oli mukana neljän libanonilaisen kenraalin pidättämisessä helmikuussa 2005 ja osallistui Haririn murhasta epäiltyjen kuulusteluihin. Isku tuli 10 päivää ennen YK:n päätutkijan Serge Brammertzin tutkimusten tulosten luovuttamista turvallisuusneuvostolle.
Syyriaa syytetään osallistumisesta salamurhiin Libanonissa, mutta tämän tekijöitä ei vielä tiedetä.
3. UUTISOTSIKOITA
ANTI-SIONISMI on aiheuttanut anti-semitismin räjähdyksenomaisen nousun Englannissa, selviää eri parlamenttipuolueitten järjestämässä tutkimuksessa, joka luovutetaan pääministeri Tony Blairille torstaina. Israelin vastaisuus on lisännyt Englannin juutalaisiin kohdistuvia väkivaltaisuuksia. Tutkimuksen mukaan islamin ääriainekset ovat vastuussa juutalaisia vastaan tehtyyn vihamieliseen kiihotukseen. Libanonin sota on nostanut väkivaltaisuudet Englannissa kolminkertaisiksi.
JUUTALAIS-ANGLIKAANINEN antisemitismin tuomitseva julkilausuma, joka luo edellytykset normaalille keskustelulle juutalaisuuden ja 81 miljoonan anglikaanikirkon jäsenen välille, on kuitenkin närkästyttänyt kirkon papillisia arabijäseniä, joitten mielestä aika ei ole sopiva vuoropuhelulle.
KOLME RANSKAN ARABIA tuomittiin juutalaisen nuoren pahoinpitelystä Ranskan kaakkoisosassa. Arabinuoria ei päästetty erääseen yökerhoon, jonka jälkeen he etsivät kohdetta purkaa vihaansa. Kuultuaan erään tytön kutsuvan poikakaveriaan nimellä Abraham arabit kerääntyivät hänen ympärilleen ja pahoinpitelivät hänet sairaalakuntoon. Heidät tuomittiin 9 kuukaudeksi vankilaan.
IDF:N SOTILAAT pidättivät tiistaina Jasser Arafatin perustaman ja Abbasin jatkaman henkivartijakaartin Force-17 korkean upseerin Mahmoud Damran. Damra oli Arafatin uskotuimpia neuvonantajia, vaikka välillä joutuikin erotetuksi virastaan. Hän on ollut IDF:n etsittyjen listalla vuosikaudet, koska hänen epäilleen suunnitelleen terrori-iskuja Israeliin. Abbas piti pidätystä inhottavana.

Tuesday, September 05, 2006

TIISTAI 05.09.06

1. POLITIIKKAA

EGYPTI on aivan yhtä paljon huolissaan Iranin vaikutuksen noususta kuin Israel, joskin ehkä eri syystä. Israelille Iranin mahdin ja vaikutuksen kasvu merkitsee huolta Israelin kansan ja valtion tulevaisuudesta, Egyptin viranomaiset pelkäävät Iranin levittämää ääri-islamilaisuutta ja terrorismin tukemista. Tämä uhka kasvaa Egyptin edustajien mielestä moninkertaiseksi, jos Iran saa ydinaseen.

AJC:n (American Jewish Congress) delegaatio, johon kuuluivat AJC:n ulkoasioitten johtaja Jason Isaacson, AJC:n presidentti Robert Goodkind ja hallituksen jäsen Barry Wallach, tapasi Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin, tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin ja presidentti Hosni Mubarakin neuvonantajan Osama El Bazin, sekä Egyptin ihmisoikeuksien virkailijoita, Al-Ahram poliittisen ja strategisen tutkimuksen keskuksen analysoijia, Egyptin ulkoministeriön avustajia sekä USA:n ja Israelin diplomaatteja.

Isaacson kertoi erään virkailijan puhuneen kansainvälisen yhteisön lapsellisesta tavasta suhtautua Iraniin. Virkailijan mukaan ei ole realistista uskoa, että keskustelut Teheranin kanssa saavat sen muuttamaan suuntaansa, vaan tulee käyttää sanktioita. Egyptin viranomaiset ovat huolissaan Iranin vaikutusvallan kasvusta Lähi Idässä, ja siitä, että se pyrkii rakentamaan Hizbullahin tapaisia järjestöjä Saudi Arabiaan ja Jemeniin. Tässä Egyptin tuntemukset, vaikka niitä ei julkisuudessa korostetakaan, ovat hyvin samansuuntaisia kuin USA:n ja Israelin. Egypti vastustaa voimatoimien käyttöä Irania vastaan.

Toinen egyptiläisiä huolettava asia on Israelin ja palestiinalaisten välisten rauhankeskustelujen juuttuminen paikoilleen. Isaacson kertoi saaneensa vaikutuksen, että Egyptillä on paljon enemmän yhteistä Israelin kanssa kuin aiemmin, eikä libanonilaisen Kanan kylän pommituksen aiheuttama hetkellinen epämukavuus ole sitä muuttanut. Egypti ei katsonut ollenkaan pahalla sitä, että IDF iski rajusti Hizbullahia vastaan.

AJC:n delegaatio saapui Israeliin eilen ja tapasi pääministeri Olmertin, joka ilmoitti uskovansa Libanonin armeijan ja YK:n turvajoukkojen asettumisen Libanonin eteläosaan rauhoittavan Hizbullahia.

SINN FEIN johtaja Gerry Adams saapuu Israeliin tänään. Hän ilmoitti halunsa tavata Israelin poliittisia johtajia, mutta koska Adams tapaa Ramallahin vierailunsa ja Abbasin tapaamisensa ohella myös Hamasin kansanedustajia, hallituksen päätöksen mukaisesti sen virkailijat eivät voi tavata häntä. Hallitus voi kuitenkin tehdä asiassa poikkeuksen, sillä Adams vaikutti ratkaisevasti Pohjois-Irlannin rauhanprosessin onnistumiseen johtaessaan Sinn Fein poliittista puoluetta, jolla oli suhteita Iranin tasavaltalaiseen armeijaan, puolisotilaalliseen ryhmään, joka ajoi Pohjois-Irlannin eroa Englannista ja liittymistä Irlannin yhteyteen.

Adamsin toimiston virkailijat ilmoittivat, että tämä on tietenkin valitettavaa, koska he uskovat vuoropuhelujen tärkeyteen, vaikka olosuhteet eivät olekaan samat kuin heidän tapauksessaan. Adams tapaa Peresin rauhankeskuksen virkailijoita sekä israelilaisten että palestiinalaisten vapaitten yhdistysten (NGO) jäseniä.

PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT tunnusti eilen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa, ettei realingment-suunnitelma (juutalaisten karkottaminen Juudean ja Samarian sydänmailta) ole enää ajankohtainen. Hänen kansliansa virkailijat ovat tosin vihjailleet tällaista jo jonkin aikaa, mutta Olmert puki tuon sanoiksi julkisesti vasta eilen. Hän kuitenkin vakuutti, että suunnitelma sinänsä on oikea, mutta olo-suhteet ovat muuttuneet ja asioitten tärkeysjärjestys on nyt toinen. Suunnitelma hyllytetään, ei hylätä.

Tärkeysjärjestyksen kärkeen ovat nousseet tarpeet keskustella naapurien kanssa Iranin uhkasta ja siitä, voidaanko rauhankeskusteluja Palestiinan Auktoriteetin kanssa elvyttää, kertoo Kadiman kansanedustaja Otniel Schneller, joka on suurimmaksi osaksi vastuussa Olmertin suunnitelmasta.

KADIMA-PUOLUEEN TULEVAISUUTTA suunnitellaan perustamalla haaraosastoja eri puolille maata. Kadima on ollut siitä erikoinen, ettei sillä ole ollut puolueorganisaatiota eikä suurta virkailijoitten armeijaa kuten esim. Labourilla ja Likudilla. Kadima aikoo palkata puoluevirkailijoita vain vaaleja varten, sen haaraosastot on tarkoitus kehittää toimistoiksi, ”Kadima-taloiksi”, jotka johtavat sosiaali-taloudellisia projekteja koordinoiden samalla poliittista aktiviteettia maakunnissa. Olmert oli koonnut useita Kadimaa tukevia kaupunginjohtajia keskusteluihin, joitten yhteydessä hän sanoi pysyvänsä pääministerinä vielä seuraavankin vaalikauden. Monet poliittiset vasemmistojohtajat ja esim. Peace Now painostusryhmä ovat vaatineet Olmertia, että koska hänen Kadima-puolueensa asettama päämäärä ja sen ainoa tarkoitus Juudean ja Samarian karkotussuunnitelman toteuttamiseksi on kuollut, puolue tulee hajottaa, koska sillä ei ole mitään poliittista ohjelmaa, ja se tosiasiassa toteuttaa oikeistolaista politiikkaa. Myös Labour-puolueen vetämistä pois hallituksesta on vaadittu.

JOSSI BEILIN, MERETZ, vaatii Madrid II kansainvälisen kokouksen kutsumista kokoon.

EFFIE EITAN, NU/NRP, vaatii Olmertin hallituksen korvaamista kansallisella hätätilahallituksella, koska nykyisen hallituksen ainoa agenda on hengissä säilyminen, mikä antaa kuvan naapurimaille, että Israel on hajoamassa ja että se on kykenemätön ratkaisemaan päivänpolttavia ongelmia.

EGYPTIN, YHTYNEITTEN EMIIRIKUNTIEN JA SAUDI ARABIAN ulkoministerit kokoontuvat tänään tiistaina Kairoon keskustelemaan arabiliiton rauhansuunnitelmasta, joka on tarkoitus esittää YK:lle kuun loppupuolella. PLO:n ulkoministeri Farouk Kaddoumi luultavasti osallistuu myös keskusteluihin.

Israelissa ei odoteta mitään uutta Kairon kokouksesta, mutta se seuraa tarkkaavaisena sen edistymistä. YK:n pääsihteeri Annan mainitsi Ammanissa saaneensa arabiliitolta pyynnön, että YK:n turvallisuusneuvosto käsittelisi rauhanneuvotteluja ja antaisi niille uutta vauhtia. Arabiliiton suunnitelman taustalla on Saudi Arabian rauhanaloite, joka hyväksyttiin Beirutin arabiliiton kokouksessa maaliskuussa 2002.

Viikon lopulla Israeliin saapuvat Englannin pääministeri Tony Blair, Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov sekä Italian ulkoministeri Massimo d´Alema, jotka varmaankin puuttuvat myös näihin asioihin. Ramallahissa on suunnitteilla mielenosoituksia Blairin mahdollista vierailua vastaan, koska ”hänellä on libanonilaisten verta käsissään”. Myös USA:n valkoisen talon tiedustelukomitean delegaatio on vierailulla Israelissa. Ulkoministeri Livni puolestaan matkustaa Yhdysvaltoihin ensi viikolla.

ENGLANTI, RANSKA, SAKSA JA ITALIA ovat kieltäneet USA:sta Israeliin sotilastarvikkeita kuljettavilta koneilta välitankkauksen kentillään. Tämän johdosta ne joutuvat lentämään puolityhjinä.

KOFI ANNAN kertoi Ammanissa, että sekä Israel että Hizbullah ovat pyytäneet häntä toimimaan välittäjänä vankien vaihto-operaatiossa, jossa kaksi Hizbullahin kaappaamaa IDF:n sotilasta vapautetaan Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiviä libanonilaisia vankeja vastaan. Israel sanoo, että Hizbullahin tulee vapauttaa vangit ilman ehtoja YK:n päätöslauselman 1701mukaan.

PALESTIINAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) kaappaaman korpraali Gilab Shalitin vapauttamisesta on saatu aikaan sopimus. Sen mukaan Shalit luovutetaan Egyptin viranomaisille. Israel vapauttaa 300 vankia samaan aikaan, ja toiset 300 kun Shalit on vapautettu ja 200 kuukauden lopussa, kertoo Bahrainissa ilmestyvän Al-Halij lehden reportteri keskusteltuaan Mahmoud Abbasin kanssa. Olmert sanoo, ettei hän tiedä asiasta mitään eikä Abbaskaan enempää kuin Pereskään myönnä tietävänsä sopimuksesta.

Olmert on luvannut tavata Abbasin vasta sitten, kun Shalit on vapautettu. Ylirabbi Lau on antanut tulkintoja, joitten mukaan ei ole halachan mukaan oikein maksaa ihmisestä enempää kuin mikä hänen arvonsa on. Siten satojen vankien vapauttaminen yhtä sotilasta vastaan on halachan mukaan väärin.

ISRAELIN VIRANOMAISET ovat huolissaan tiedoista, että ihmisoikeusjärjestöt Euroopassa keräävät todisteita Israelin viranomaisia vastaan sotarikoksista. He seulovat poliitikkojen ja sotilasvirkailijoitten lausuntoja löytääkseen niistä tukea väitetyille etnisille puhdistuksille ja sotarikoksille. Tämä aiheuttaa sen, että monet upseerit ja päätöksentekijät harkitsevat kahdesti ennen Euroopan matkaansa.

60-VUOTIASTA MIESTÄ puukotettiin tiistaiaamuna Atarotin teollisuusalueelle Jerusalemista pohjoiseen. Alueella työskentelee eri laitoksissa n. 4000 työntekijää, heistä 1500 arabeja. Puukotettu mies kertoi tunteneensa iskun hartioissaan ja kääntyessään katsomaan taakseen näki nuoren arabin juoksevan karkuun, joka jätti veitsen haavaan. Uhri on kohtalaisessa kunnossa.

TERRORI-ISKU AMMANISSA. Terroristi avasi tulen turistiryhmään maanantaiaamuna Ammanissa vanhassa roomalaisessa amfiteatterissa. Yksi englantilainen turisti kuoli ja viisi muuta, kaksi brittinaista, australialainen nainen, uusseelantilainen nainen ja tanskalainen mies, haavoittui tulituksessa. Yksi poliisi haavoittui lievästi. Ampuja saatiin kiinni, hän on Jordanian kansalainen mutta palestiinalaista syntyperää.

Jordaniassa säädettiin uusi laki, joka kieltää kiihottavien saarnojen pidon moskeijoissa. Toinen äskettäin säädetty laki säätää yksityiskohtaisesti, mitkä toimet voidaan katsoa terrorismiksi.

KRISTILLISET SIONISTIT syyttävät Latinalaisen patriarkan ja kolmen Jerusalemissa toimivan kirkonjohtajan laatimaa kirjelmää yksipuoliseksi, vääräksi ja kiihottavaa kieltä käyttäväksi, joka täysin jättää huomiotta Hamasin hallituksen pyhän sodan päämäärät ja tämän hallituksen tukeman terrorismin.

Latinalaisen patriarkan Michel Sabbahin, joka on palestiinalainen, kirjelmässä sanotaan mm: Kristillinen sionismi on moderni teologia ja poliittinen liike, joka sisältää Sionismin aseman sen äärimmäisessä ideologisessa muodossaan, ollen siten ristiriidassa oikeudenmukaiselle rauhalle Palestiinassa ja Israelissa. Kristillinen sionismi on väärä oppi, joka korruptoi raamatullisen sanoman rauhasta, oikeudesta ja anteeksiannosta.

Evankeliset johtajat sanovat vastauksessaan, että Kristillinen sionismi uskoo Raamatun sananmukaiseen tulkintaan ja hylkää korvausteologian, joka on ollut johtava aate vuosisatojen ajan juutalaisten vainoamisessa ja antoi tuen holokaustille. ”Kristillinen sionismi ei ole vääräoppinen. Me rukoilemme rauhaa, mutta toteamme surullisesti, että Palestiinan nykyinen hallitus on täysin keskittynyt Israelin tuhoamiseen.”

(JPost 05.09.06 Etgar Lefkovits)

Monday, September 04, 2006

MAANANTAI 04.09.06
1. LIBANON
OLMERT SANOO lähettäneensä Libanonin pääministeri Fuad Sinioralle useita viestejä, joissa hän tarjoaa keskusteluja rauhan solmimiseksi maitten välille, mutta ilman tulosta. Eilen sitten libanonilaiset lähteet ilmoittivat, että Olmertin tarjous ei ollut realistinen, hän teki sen vain propagandan vuoksi. Olmert on tiukoilla monelta taholta ja hän tarvitsee jotain raflaavaa, mikä veisi median huomion pois hänen tekemistään rötöksistä. Olmert maalailee viestissään ajasta, jolloin voi nauttia elämästä, nauttia siitä, mikä muille kansoille on itsestään selvää – herätä aamulla ilman huolia. Olmert lupaili ennen Libanonin sotaa tehdä Israelista maan, jossa on lysti asua. Mutta Siniora ei tarttunut tarjottuun käteen, hän on liian tiukasti kiinni Syyrian ja Iranin ”pahan akselissa”, kuten presidentti Bush näitä maita kutsui. Englanninkieltä osaaville suosittelen libanonilaista artikkelia, joka kertoo tilanteesta maassa, kuten se siellä nähdään. Osoite alla:
http://www.menapress.com/article.php?sid=1479
KENRAALI LIPKIN-SHAHAK hajotti puolustusministeri Peretzin asettaman Libanonin sotaa tutkivan komitean, jota hänen tuli johtaa. Peretz asettui tukemaan valtion tutkimuskomitean pystyttämistä.
KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain valiokunta valitsi kuusi paneelia, joista kukin tutkii omalta osaltaan Libanonin sotaa eri näkökulmasta. Ne asetettiin pelkästään informaation keräämiseksi kansanedustajien omaan käyttöön eikä niillä ole oikeuksia syyttää ketään ja suositella erottamisia. Niissä on kuitenkin tarkoitus tutkia, mikä meni pieleen ja miksi, haastattelemalla sotilaita ja upseereita ja muita sotaan liittyviä ihmisiä.
MERKAVA-TANKKI. IDF käytti 450-500 Merkava-tankkia Libanonin sota II:n aikana. Lähes 50 näistä sai osuman tuhansista niitä vastaan ammutuista pt-ohjuksista, 22 tapauksessa ohjus pääsi tunkeutumaan panssarisuojan läpi, kaikkiaan 30 panssarijääkäriä sai surmansa.
Koska Merkava on Israelin ylpeys ja sitä pidetään ei vain parhaana taisteluaseena lajissaan myös turvallisimpana maailmassa, tankin suunnittelijat ja sen maineesta vastaavat tuntevat tulleensa tahratuiksi ”huonon menestyksen” vuoksi. Siksi he ovat tutkineet tarkoin tankin käyttäytymistä mutta myös miten sitä käytettiin. He ovat tulleet siihen tulokseen, ettei tankin monia hienouksia edes osattu käyttää.
Tankissa on mm. savun levitysmahdollisuus, mikä estää vastustajaa näkemästä kohdettaan. Tätä ei useimmissa tapauksissa oltu käytetty, kuten ei myöskään sen ohjuksentorjunta kapasiteettia.
Ensimmäinen menetys oli samana heinäkuun 12. päivänä, jolloin Eldad Regev ja Ehud Goldwasser kaapattiin. Merkava 2 lähetettiin Libanonin puolelle Moshav Zaritin lähellä maajoukkojen tueksi ajamaan kaappaajia takaa. Tankki ehti kulkea vain 50 m, kun voimakas maamiina repi sen kappaleiksi ja surmasi sen 4-henkisen miehistön. Salukin taistelun yhteydessä 401. prikaatin 24 tankkia juuttuivat laaksoon Hizbullahin jatkuvan ohjustulen alaisina, mutta prikaatin johtajat eivät osanneet käyttää tankin savuverhoa hyväkseen.
Tankin ominaisuuksien tuntemattomuus johtui pääasiassa harjoituksen puutteesta.
Tankin suunnittelijat ovat nyt liittämässä tankkiin aktiivisen suojausjärjestelmän, Rafaelin kehittämän Trophy-järjestelmän, tai IMI:n kehittämän Iron Fist (rautanyrkki) järjestelmän. Nämä olivat olemassa ennen Libanonin sotaa, mutta niitä ei asennettu tankkeihin niiden kalleuden vuoksi. Tankki maksaa kolmisen miljoonaa.
VANKIENVAIHTOA Hizbullahin kanssa suunnitellaan, vaikka Hizbullah ei halua suoria neuvotteluja Israelin kanssa, jota se pitää virtuaalitodellisena, ristiretkeläisten länsivaltojen muodostamana etäispesäkkeenä.
Neuvotteluja käytäneen Saksan välityksellä, kuten edellisiäkin neuvotteluja. Tälläkin kertaa yhtä israelilaista vastaan täytyy antaa satoja vangittuja libanonilaisia tai palestiinalaisia.
HIZBULLAH VAATII kurdi-heimoon kuuluvan Samir Kuntarin vapauttamista, mistä Israel on tähän saakka ehdottomasti kieltäytynyt. Kuntar kuului terroristijoukkoon, joka 1979 tunkeutui Nahariyan kaupunkiin. Kuntar ampui Haran perheen isän hänen 4-vuotiaan tyttärensä nähden ja murskasi sitten tytön pään kiväärin perällään tai iskemällä häntä kalliota vastaan. Perheen äiti oli mennyt piiloon 2-vuotiaan tyttärensä kanssa painaen kädellään tämän suuta estääkseen häntä itkemästä niin lujasti, että tyttö tukehtui.
Kuntar tuomittiin useasta murhasta moninkertaiseen elinkautiseen vankeusrangaistukseen.
HAMASIN KAAPPAAMAN korpraali Gilad Shalitin vapauttamisesta tuhatta vankia vastaan neuvotellaan Egyptin välityksellä. Perheen omaiset sanovat, että neuvottelut edistyvät vain lehdistössä, ei todellisuudessa.
Tarkkailijat sanovat, että muslimeilla on tapana vapauttaa vankeja ramadan-kuukauden päättyessä, jota kutsutaan nimellä Id el-Fitr, joka tänä vuonna on 23. päivä syyskuuta. Tämä päivä olisi sopiva vankien vapauttamiseksi. Marwan Barghoutin vapauttamista ei luultavasti kytketä tähän vaihtokauppaan.
Myös syyrialaiset ovat alkaneet vaatia Israelissa vangittujen kansalaistensa vapauttamista.
2. PALESTIINA
Mahmoud Abbasin johdolla käydyt neuvottelut Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen muodostamiseksi ovat tiettävästi kariutuneet. Syytökset ovat liian raakoja molemmin puolin. PA:n Hamasin johtaman hallituksen asema on ollut epävakaa koko hallintonsa ajan. Aluksi Fatahia edustavat virkamiehet boikotoivat uusia isäntiä, ja sitten Abbas aloitti haalia valtaa omiin käsiinsä ottamalla turvallisuusjoukot ja Palestiinan median valvontaansa. Myös PA:n rahavarat jäivät Abbasin käsiin. Koska PA:n perinteiset tukijamaat kieltäytyivät maksamasta jo myönnettyjä varoja, etteivät ne joutuisi Hamasin käsiin, hallitus ei ole pystynyt maksamaan virkamiesten, arviolta 165 000, palkkoja maaliskuusta lähtien. Hamas on pystynyt salakuljettamaan Egyptin kautta kymmeniä miljoonia, mutta se tarvitsee yli 100 000 USD kuukaudessa juokseviin menoihin ja palkkoihin. Tämä on aiheuttanut jatkuvia levottomuuksia ja lauantaina alkaneen suurlakon PA:n alueilla.
Rahaa olisi tulossa, mm. EU myönsi juuri 500 miljoonaa USD palestiinalaisille, mutta Hamas kieltäytyy hyväksymästä sen asettamaa kolmea ehtoa: luopua terrorismista, tunnustaa Israel ja hyväksyä aiemmin tehdyt sopimukset. Niinpä sitten odotellaan ja katsotaan, kuka liikahtaa ensimmäisenä.
Jotkut PA:n hallituksen Hamas-ministerit ovat ilmoittaneet eroavansa hallituksesta vastalauseena ja antaakseen tilaa uusille ministereille, jos Fatah sittenkin saadaan hallitukseen.
Ilman määräaikaa alkanut yleislakko on sulkenut myös koulut PA:n alueilla, mikä suuresti nöyryyttää Hamasin virkailijoita. Joissakin paikoissa kuten Nablusissa pyssymiehet ovat estäneet lapsia pääsemästä kouluihinsa, ja tiettävästi yksi lapsi sai kuulan vatsaansa harhaluodista.
3. ISRAEL
Koulut alkoivat Israelissa eilen, vuonna 5767 juutalaisen kalenterin mukaan.
Kaikkiaan yli 1.7 miljoonasta koululapsesta suurin osa meni kouluun ensimmäisenä koulupäivänä, mutta
18 000 oppilasta 43 koulussa jäivät koteihinsa. Sderotin kaupungissa ja läheisen Sha´ar Hanegev yhteisön koululaiset pidettiin kotona vastalauseeksi siihen, ettei raketeilta suojattuja koululuokkia oltu saatu ajoissa valmiiksi vuosikausien lupauksista huolimatta.
GALILEAN ALUEEN KOULUT Israelin pohjoisosassa ovat kokemassa aivan toisenlaisen ympäristön. LAPSET ALOITTAVAT koulunsa 34 päivää kestäneen rakettisateen jälkeen, jonka seurauksena yli 300 000 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan kauemmas Libanonin rajasta loppujen yli 700 000 värjötellessä väestönsuojissa tai kodeissaan, koska heillä ei ollut mahdollisuuksia paeta turvaan. Suuret metsä- ja pensasalueet paloivat rakettien sytyttäminä ja satoja rakennuksia tuhoutui osittain tai kokonaan. Mutta sitkeästi juutalainen kansa pureutuu esi-isilleen ja heidän jälkeläisilleen luvattuun maahan, toivoen rauhantilan tällä kertaa jatkuvan, mutta valmistautuen henkisesti uuteen sotaan ja hävitykseen.
ISRAELIN TERÄVIN JOHTO on perinteisesti käynyt koululuokissa ensimmäisenä päivänä, antaahan se mukavaa ja ilmaista julkisuutta poliitikoille. Myös pääministeri Ehud Olmert kävi pohjoisen kouluissa kertoilemassa omasta koulunsa alkamisajoista, jolloin ei ollut tietokoneita eikä paljon muutakaan.
Myös Olmert odottelee poliisikuulusteluja rötöstensä selvittelemiseksi.
PRESIDENTTI MOSHE KATSAV meni Gila-vaimonsa kanssa vanhimman lapsenlapsensa ensimmäiseen koululuokkaan Moreshet Menachem Begin valtionuskonnolliseen kouluun Givat Shmuelissa.
Katsav on joutunut kovaan pyöritykseen parin entisen presidentin kanslian naistyöntekijän syyttäessä häntä seksuaalisesta lähentelystä ja väkivallasta.
Entinen TV- toimittaja ja uusi kansanedustaja Shelly Jechimovich lähetti Katsavin käynnistä medialle myrkyllisen viestin, ettei ”tällaista seksihullua miestä saisi päästää lähelle koululapsia”.
Knessetissä on tekeillä lakiesitys, jolla naisiin kohdistuva ahdistelu tehdään rikolliseksi vain naisen todistuksen perusteella, harvoinhan niissä tilanteissa on kolmatta osapuolta.
Ymmärtäisin, että pian on saatava laki, joka suojelee miehiä saalistavilta naisilta, koska jo pelkkä ”sillä silmällä” tehty silmäys voi antaa aiheen syytteen nostamiseksi. Miksei naiset voi olla naisia ja miehet miehiä?

Sunday, September 03, 2006

SUNNUNTAI 03.09.06
1. RAUHANTURVAAJAT
Italialaisten rauhanturvaajien 1000 miehen vahvuinen osasto aloitti maahan nousunsa Libanoniin lauantaina. Rauhanturvajoukkojen kokoaminen on edennyt hitaasti elokuun 14. päivänä sovitun tulitauon jälkeen, koska monet maat ovat epäröineet lähettää joukkojaan alueelle, joka perinteisesti on ollut vaarallinen ja jossa pommi-iskut ja salamurhat ovat olleet toistuvia. YK:n rauhanturvajoukkojen komentaja Pellegrini pitää tilannetta edelleen hauraana ja toteaa, että edellinen UNIFIL yksikkö on aikansa elänyt.
UUDET YK-JOUKOT on tarkoitus kasvattaa 15 000 mieheen, ja suuri osa niistä pitäisi saada Euroopan maista, mutta joukossa tulisi olla muslimimaitten sotilaita, ettei niitä voitaisi kutsua ”ristiretkeläisten” joukoiksi.
Indonesia on valmis lähettämään joukko-osaston ja Israel on luopunut niitten vastustamisesta, koska sillä on yhteistoimintaa Indonesian kanssa. Malesian ja Bangladeshin osallistuminen on ongelmallista, koska muslimimaina ne ovat avoimesti tukeneet Hizbullahia. Turkki on myös luvannut joukkoja, mutta se uhkaa vetää tarjouksensa pois, jos niiden tulee osallistua Hizbullahin riisumiseen aseista.
SAKSA EI HALUA lähettää sotilasosastoa Libanoniin, mutta on valmis antamaan rannikkovartioaluksia ja raja-poliiseja sekä koulutusapua. Saksa ei halua joutua tilanteeseen, jossa sen joukot joutuisivat vastakkain tai jopa tulitaisteluun Israelin sotilaitten kanssa. Saksassa kuitenkin edellytetään YK-joukkojen olevan taistelukelpoisia ja varustettuna mahdollisuudella avata tarvittaessa tuli. Yleinen mielipide Saksassa on sotilasjoukkojen lähettämistä vastaan Libanoniin.
LIBANONIN ARMEIJA on jatkanut sotilaittensa asettumista asemiin Libanonin eteläosassa rinnan YK-joukkojen kokoontumisen kanssa. Niiden vahvuuden arvellaan nousevan 15 000 mieheen.
YK:N PÄÄSIHTEERI Annan keskusteli eilen Syyrian presidentin Bashar Assadin kanssa, joka lupasi Syyrian lisäävän rajapartioita asekuljetusten estämiseksi Hizbullahin shia-jäsenille. Syyria pitää YK-joukkojen asettamista raja-asemille vihamieleisenä toimena, eikä YK voi niitä sinne asettaakaan ilman Libanonin hallituksen lupaa. Annan ei juuri edistynyt toiveissaan Libanonissa, joka sanoo viimeisenä arabimaana solmivansa diplomaattisuhteet Israelin kanssa, eikä Israelissa, joka hylkäsi Annanin toivomuksen Libanonin saarron lopettamiseksi. Syyria lupasi solmia diplomaattisuhteet Libanonin kanssa ja rauhoittavansa maitten välisen rajan. Annan pyysi Assadia auttamaan Israelin ja Hizbullahin välisessä vankien vaihdossa. Syyria ilmaisi myöntyvänsä pyyntöön mutta toi esille 16 syyrialaisen vangin aseman Israelissa.
Annan oli tyytyväinen keskusteluihin ja oli vakuuttunut, että Syyria toteuttaa lupauksensa.
Israelissa epäillään, ettei Syyria tule lopettamaan aseitten salakuljetusta Hizbullahille.
2. LIBANON
Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berry vaati lauantaisessa puheessaan arabimaitten laivoja ja lentokoneita avoimesti uhmaamaan Israelin saartoa, jota hän kutsui ”sotilasoperaatioksi”. Israel on selittänyt, että saarron tarkoituksena on estää Hizbullahia aseistautumaan uudelleen sodassa menettämiensä vasta-painoksi. Berri kertoi, että Libanon lähettää kirjeitä arabimaille, joita pyydetään vetämään lähettiläänsä pois Israelista ja lopettamaan taloudelliset yhteytensä protestiksi saarrolle. Syytös osoitettiin samalla Yhdysvalloille, jota Libanonin johto pitää osasyyllisenä Israelin saartotoimiin. Israel on valmis lopettamaan saarron heti, kun se saa vakuutukset, ettei Hizbullahia aseisteta uudelleen. Israel sallii vain kaupallisten kuljetuskoneitten pääsyn Beirutiin Jordanian kautta ehdolla, että niitten lasti tarkastetaan Ammanissa.
LIBANIN KULTTUURIMINISTERI Tarek Mitri osallistui lauantaina kirkkojen maailmanneuvoston kokoukseen Genevessä. Hän kertoi, että Israelin hyökkäys Libanoniin Hizbullahin kommandoiskun seurauksena, jossa se kaappasi kaksi IDF:n sotilasta ja 8 sotilasta sai surmansa 12. heinäkuuta 2006, oli liioiteltu, kohtuuton ja oikeudeton. Hän kertoi myös, ettei Libanonin hallitus täysin pysty valvomaan Hizbullahia, joka toimii omavaltaisesti, eikä myöskään pysty riisumaan sitä aseista. Ehkä jonkinasteinen Hizbullahin miehistön sulauttaminen Libanonin armeijaan voi tulla kysymykseen, hän arvioi.
HIZBULLAH ilmoitti virallisesti, että yksi sen komentajista, Hajj Ali Muhammad Saleh Bilal ”kärsi marttyyrikuoleman haavoista, joita hän sai taisteluissa .” Hänen asemaansa ei tarkemmin mainittu.
3. IRAN
EU:n ulkoministerit, jotka pitivät kokoustaan Lappeenrannassa lauantaina, antoivat Iranille kaksi viikkoa aikaa tarkentaa kielteistä kirjettään määräajan mennessä umpeen elokuun lopussa lopettaa uraanin rikastaminen, jonka tarkoituksena länsivallat uskovat olevan ydinaseen kehittämisen.
YK:n pääsihteeri Annan lensi lauantaina Syyriasta Iraniin keskustelemaan Iranin johtajien kanssa. Annan ilmaisi toivovansa, että kiista voitaisiin ratkaista ilman sanktioita alueella, jossa on ongelmia ilman uusia.
EU:N ULKOASIOITTEN JOHTAJA Javier Solana tapaa Iranin pääneuvottelijan Ali Larijanin löytääkseen rauhan-omaisen ratkaisun ilman voimatoimia, jotka uhkaavat taustalla. Toiveet eivät ole korkealla, sillä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vannoi viimeksi lauantaina, ette Iran tule luopumaan sille kuuluvasta oikeudesta kehittää ydinteollisuuttaan, jonka hän vannoo olevan rauhanomaiseen tarkoitukseen.
Ali Larijani piti Annanin lausuntoja kiistan ratkaisemiseksi positiivisina.
ISRAEL seuraa henkeään pidätellen, miten Iranin ydinkiistan ratkaisu etenee. Israel ei suinkaan toivo sotaa, sillä on aivan tarpeeksi ongelmia palestiinalaisten kanssa ja sisäisten kiistojensa selvittelemisessä. Toisaalta ISRAEL KATSOO kuitenkin, että Iranin ydinpommi edustaa kuolemanvaaraa Israelille, onhan Iranin johto toistuvasti uhannut poistaa Israelin maailman kartalta. Israelissa myös ymmärretään, että Iranin ohjuskapasiteetti on aivan toista luokkaa kuin Hizbullahin, joka terrorisoi neljännestä maan kansalaisista.
Ulkoministeriö on kuitenkin perustanut Iranin osaston, jota johtaa kenraalimajuri Eliezer Shkedi, valmistelemaan yhteenottoa Iranin kanssa. Hänen tarkoituksenaan on perustaa uusi jalkaväkiprikaati nimeltä Kfir, Leijonanpentu, mahdollista Syyrian kommandojoukkojen iskua varten.
Syyria ja Iran allekirjoittivat keskinäisen sotilassopimuksen heinäkuun 15. päivänä ”Israelin uhkaa vastaan”.
Iranin Hizbullahin perustaja Ali Akbar Mochtashamipour uhkasi äskettäin, että jos USA hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan, Iran tulee pommittamaan ohjuksillaan Tel Avivia.
4. KOULUT ALKAVAT
Palestiinalaisten koululaisten oli tarkoitus aloittaa koulunsa lauantaina, mutta koska PA:n hallitus, joka on Hamasin valvonnassa, ei pystynyt maksamaan opettajien palkkoja maaliskuusta lähtien, opettajat aloittivat lakon. PA:n hallituksen palkkalistoilla on kaikkiaan n. 165 000 virkamiestä, jotka ovat samassa asemassa. Kuten yleisesti tiedettäneen, Palestiinan ongelma johtuu siitä, että viimeisissä vaaleissa Hamas sai enemmistön ja muodosti hallituksen, jota sen tukijamaat eivät voi hyväksyä. Hamas on terrorijärjestöjen listalla monissa maissa. Tämän vuoksi ne ovat pidättäneet satojen miljoonien USD avustuksensa.
Hamas ja Fatah ovat PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin johdolla neuvotelleet yhteishallituksen perustamiseksi, jolla boikotti saataisiin puretuksi, mutta Hamas ei suostu hyväksymään EU:n asettamaa kolmea ehtoa: Luopumista terrorismista, Israelin tunnustamista ja aiempien sopimusten hyväksymistä. Viimeisten uutisten mukaan yhteishallitus saataisiin kasaan 10 päivän sisällä. Opettajien lisäksi PA:n palkkalistalla on 40 000 turvallisuusmiestä, jotka myös odottavat palkkojaan.
Myös Israelissa koulut alkavat huomenna.
5. PALESTIINA
IDF teki lauantain aikana uuden iskun Beit Hanoun kaupunkiin etsiessään Kassam-rakettien laukaisu-telineitä ja –miehistöjä. Syntyneissä tulitaisteluissa kolme palestiinalaista kuoli ja viisi muuta haavoittui.
Operaation aikana IDF:n eliittijoukot Shin Betin asiamiesten kanssa pidättivät kaksi Hamasin aseellisen siiven jäsentä, Muhammd Tarbin ja Yunis Abu-Setra, joiden uskotaan olleen useitten israelilaisia siviilejä vastaan hyökkäysten takana, myös Kassam-rakettien laukaisijoina.
IDF:n sotilaat ampuivat palestiinalaisen Kissufim rajanylityspaikan lähellä hänen lähestyttyä turva-aitaa epäilyttävällä tavalla. Abu-Setran pidätyksen yhteydessä sotilaat piirittivät tankkien ja helikopterien avustuksella talon, jossa hän majaili. Tulituksen aikana kaksi palestiinalaista, isä ja poika, saivat surmansa ja kaksi talossa ollutta naista haavoittui. Molemmat miehet olivat Hamasin aktivisteja. Yksi ammus osui viereiseen taloon, jossa viisi ihmistä haavoittui.
RAJAPOLIISIN YAMAM yksikkö yhdessä Shin Betin kanssa paljasti Tulkarmissa solun, joka valmisti raketteja hyökkäyksiin Sharonin alueen asutuskeskuksia vastaan. He pidättivät Hassan Ufin ja Watar Amaran viime viikolla. Miehet saivat kuljetus- ja taloustukea Hizbullahilta. Pidätyksen yhteydessä heidän majapaikastaan löydettiin suuri asevarasto, jossa oli valmiita ja puolivalmiita raketteja sekä räjähteitä.
EGYPTIN POLIISI etsii Siinain alueella viittä väärennetyllä passilla maahan tullutta terroristia, joitten tarkoituksena on tehdä terrori-isku suosittuihin lomanviettokohteisiin Sharm e-Sheikissä ja Dahabissa.
Terroristit kuuluvat al-Qaidan joukkoihin.
6. ISRAEL
Israelin päärabbit Shlomo Amar ja Yonah Metzger matkustavat Lontooseen tapaamaan Englannin kirkon Canterburyn arkkipiispaa Rowan Williamsia Lambertin palatsissa, jossa arkkipiispa virallisesti asuu.
Vierailun tarkoituksena on laatia yhteinen julkilausuma, jolla aloitetaan keskustelut uudelta pohjalta.
Englannin kirkon ja Israelin välit ovat olleet ajoittain kriisissä kirkon harkittua aloittaa niiden yritysten boikotti, joilla on talous- tai kauppasuhteita Israelin kanssa. Williams, joka johtaa kirkon 77 miljoonan jäsenen yhteisöä, sanoo olevansa rohkaistunut ja ilahtunut keskusteluista.
PALESTIINALAISET ampuivat sunnuntaiaamun kuluessa viisi Kassam-rakettia Sderotin kaupunkiin sytyttäen tulipaloja.