SUNNUNTAI 03.09.06
1. RAUHANTURVAAJAT
Italialaisten rauhanturvaajien 1000 miehen vahvuinen osasto aloitti maahan nousunsa Libanoniin lauantaina. Rauhanturvajoukkojen kokoaminen on edennyt hitaasti elokuun 14. päivänä sovitun tulitauon jälkeen, koska monet maat ovat epäröineet lähettää joukkojaan alueelle, joka perinteisesti on ollut vaarallinen ja jossa pommi-iskut ja salamurhat ovat olleet toistuvia. YK:n rauhanturvajoukkojen komentaja Pellegrini pitää tilannetta edelleen hauraana ja toteaa, että edellinen UNIFIL yksikkö on aikansa elänyt.
UUDET YK-JOUKOT on tarkoitus kasvattaa 15 000 mieheen, ja suuri osa niistä pitäisi saada Euroopan maista, mutta joukossa tulisi olla muslimimaitten sotilaita, ettei niitä voitaisi kutsua ”ristiretkeläisten” joukoiksi.
Indonesia on valmis lähettämään joukko-osaston ja Israel on luopunut niitten vastustamisesta, koska sillä on yhteistoimintaa Indonesian kanssa. Malesian ja Bangladeshin osallistuminen on ongelmallista, koska muslimimaina ne ovat avoimesti tukeneet Hizbullahia. Turkki on myös luvannut joukkoja, mutta se uhkaa vetää tarjouksensa pois, jos niiden tulee osallistua Hizbullahin riisumiseen aseista.
SAKSA EI HALUA lähettää sotilasosastoa Libanoniin, mutta on valmis antamaan rannikkovartioaluksia ja raja-poliiseja sekä koulutusapua. Saksa ei halua joutua tilanteeseen, jossa sen joukot joutuisivat vastakkain tai jopa tulitaisteluun Israelin sotilaitten kanssa. Saksassa kuitenkin edellytetään YK-joukkojen olevan taistelukelpoisia ja varustettuna mahdollisuudella avata tarvittaessa tuli. Yleinen mielipide Saksassa on sotilasjoukkojen lähettämistä vastaan Libanoniin.
LIBANONIN ARMEIJA on jatkanut sotilaittensa asettumista asemiin Libanonin eteläosassa rinnan YK-joukkojen kokoontumisen kanssa. Niiden vahvuuden arvellaan nousevan 15 000 mieheen.
YK:N PÄÄSIHTEERI Annan keskusteli eilen Syyrian presidentin Bashar Assadin kanssa, joka lupasi Syyrian lisäävän rajapartioita asekuljetusten estämiseksi Hizbullahin shia-jäsenille. Syyria pitää YK-joukkojen asettamista raja-asemille vihamieleisenä toimena, eikä YK voi niitä sinne asettaakaan ilman Libanonin hallituksen lupaa. Annan ei juuri edistynyt toiveissaan Libanonissa, joka sanoo viimeisenä arabimaana solmivansa diplomaattisuhteet Israelin kanssa, eikä Israelissa, joka hylkäsi Annanin toivomuksen Libanonin saarron lopettamiseksi. Syyria lupasi solmia diplomaattisuhteet Libanonin kanssa ja rauhoittavansa maitten välisen rajan. Annan pyysi Assadia auttamaan Israelin ja Hizbullahin välisessä vankien vaihdossa. Syyria ilmaisi myöntyvänsä pyyntöön mutta toi esille 16 syyrialaisen vangin aseman Israelissa.
Annan oli tyytyväinen keskusteluihin ja oli vakuuttunut, että Syyria toteuttaa lupauksensa.
Israelissa epäillään, ettei Syyria tule lopettamaan aseitten salakuljetusta Hizbullahille.
2. LIBANON
Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berry vaati lauantaisessa puheessaan arabimaitten laivoja ja lentokoneita avoimesti uhmaamaan Israelin saartoa, jota hän kutsui ”sotilasoperaatioksi”. Israel on selittänyt, että saarron tarkoituksena on estää Hizbullahia aseistautumaan uudelleen sodassa menettämiensä vasta-painoksi. Berri kertoi, että Libanon lähettää kirjeitä arabimaille, joita pyydetään vetämään lähettiläänsä pois Israelista ja lopettamaan taloudelliset yhteytensä protestiksi saarrolle. Syytös osoitettiin samalla Yhdysvalloille, jota Libanonin johto pitää osasyyllisenä Israelin saartotoimiin. Israel on valmis lopettamaan saarron heti, kun se saa vakuutukset, ettei Hizbullahia aseisteta uudelleen. Israel sallii vain kaupallisten kuljetuskoneitten pääsyn Beirutiin Jordanian kautta ehdolla, että niitten lasti tarkastetaan Ammanissa.
LIBANIN KULTTUURIMINISTERI Tarek Mitri osallistui lauantaina kirkkojen maailmanneuvoston kokoukseen Genevessä. Hän kertoi, että Israelin hyökkäys Libanoniin Hizbullahin kommandoiskun seurauksena, jossa se kaappasi kaksi IDF:n sotilasta ja 8 sotilasta sai surmansa 12. heinäkuuta 2006, oli liioiteltu, kohtuuton ja oikeudeton. Hän kertoi myös, ettei Libanonin hallitus täysin pysty valvomaan Hizbullahia, joka toimii omavaltaisesti, eikä myöskään pysty riisumaan sitä aseista. Ehkä jonkinasteinen Hizbullahin miehistön sulauttaminen Libanonin armeijaan voi tulla kysymykseen, hän arvioi.
HIZBULLAH ilmoitti virallisesti, että yksi sen komentajista, Hajj Ali Muhammad Saleh Bilal ”kärsi marttyyrikuoleman haavoista, joita hän sai taisteluissa .” Hänen asemaansa ei tarkemmin mainittu.
3. IRAN
EU:n ulkoministerit, jotka pitivät kokoustaan Lappeenrannassa lauantaina, antoivat Iranille kaksi viikkoa aikaa tarkentaa kielteistä kirjettään määräajan mennessä umpeen elokuun lopussa lopettaa uraanin rikastaminen, jonka tarkoituksena länsivallat uskovat olevan ydinaseen kehittämisen.
YK:n pääsihteeri Annan lensi lauantaina Syyriasta Iraniin keskustelemaan Iranin johtajien kanssa. Annan ilmaisi toivovansa, että kiista voitaisiin ratkaista ilman sanktioita alueella, jossa on ongelmia ilman uusia.
EU:N ULKOASIOITTEN JOHTAJA Javier Solana tapaa Iranin pääneuvottelijan Ali Larijanin löytääkseen rauhan-omaisen ratkaisun ilman voimatoimia, jotka uhkaavat taustalla. Toiveet eivät ole korkealla, sillä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vannoi viimeksi lauantaina, ette Iran tule luopumaan sille kuuluvasta oikeudesta kehittää ydinteollisuuttaan, jonka hän vannoo olevan rauhanomaiseen tarkoitukseen.
Ali Larijani piti Annanin lausuntoja kiistan ratkaisemiseksi positiivisina.
ISRAEL seuraa henkeään pidätellen, miten Iranin ydinkiistan ratkaisu etenee. Israel ei suinkaan toivo sotaa, sillä on aivan tarpeeksi ongelmia palestiinalaisten kanssa ja sisäisten kiistojensa selvittelemisessä. Toisaalta ISRAEL KATSOO kuitenkin, että Iranin ydinpommi edustaa kuolemanvaaraa Israelille, onhan Iranin johto toistuvasti uhannut poistaa Israelin maailman kartalta. Israelissa myös ymmärretään, että Iranin ohjuskapasiteetti on aivan toista luokkaa kuin Hizbullahin, joka terrorisoi neljännestä maan kansalaisista.
Ulkoministeriö on kuitenkin perustanut Iranin osaston, jota johtaa kenraalimajuri Eliezer Shkedi, valmistelemaan yhteenottoa Iranin kanssa. Hänen tarkoituksenaan on perustaa uusi jalkaväkiprikaati nimeltä Kfir, Leijonanpentu, mahdollista Syyrian kommandojoukkojen iskua varten.
Syyria ja Iran allekirjoittivat keskinäisen sotilassopimuksen heinäkuun 15. päivänä ”Israelin uhkaa vastaan”.
Iranin Hizbullahin perustaja Ali Akbar Mochtashamipour uhkasi äskettäin, että jos USA hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan, Iran tulee pommittamaan ohjuksillaan Tel Avivia.
4. KOULUT ALKAVAT
Palestiinalaisten koululaisten oli tarkoitus aloittaa koulunsa lauantaina, mutta koska PA:n hallitus, joka on Hamasin valvonnassa, ei pystynyt maksamaan opettajien palkkoja maaliskuusta lähtien, opettajat aloittivat lakon. PA:n hallituksen palkkalistoilla on kaikkiaan n. 165 000 virkamiestä, jotka ovat samassa asemassa. Kuten yleisesti tiedettäneen, Palestiinan ongelma johtuu siitä, että viimeisissä vaaleissa Hamas sai enemmistön ja muodosti hallituksen, jota sen tukijamaat eivät voi hyväksyä. Hamas on terrorijärjestöjen listalla monissa maissa. Tämän vuoksi ne ovat pidättäneet satojen miljoonien USD avustuksensa.
Hamas ja Fatah ovat PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin johdolla neuvotelleet yhteishallituksen perustamiseksi, jolla boikotti saataisiin puretuksi, mutta Hamas ei suostu hyväksymään EU:n asettamaa kolmea ehtoa: Luopumista terrorismista, Israelin tunnustamista ja aiempien sopimusten hyväksymistä. Viimeisten uutisten mukaan yhteishallitus saataisiin kasaan 10 päivän sisällä. Opettajien lisäksi PA:n palkkalistalla on 40 000 turvallisuusmiestä, jotka myös odottavat palkkojaan.
Myös Israelissa koulut alkavat huomenna.
5. PALESTIINA
IDF teki lauantain aikana uuden iskun Beit Hanoun kaupunkiin etsiessään Kassam-rakettien laukaisu-telineitä ja –miehistöjä. Syntyneissä tulitaisteluissa kolme palestiinalaista kuoli ja viisi muuta haavoittui.
Operaation aikana IDF:n eliittijoukot Shin Betin asiamiesten kanssa pidättivät kaksi Hamasin aseellisen siiven jäsentä, Muhammd Tarbin ja Yunis Abu-Setra, joiden uskotaan olleen useitten israelilaisia siviilejä vastaan hyökkäysten takana, myös Kassam-rakettien laukaisijoina.
IDF:n sotilaat ampuivat palestiinalaisen Kissufim rajanylityspaikan lähellä hänen lähestyttyä turva-aitaa epäilyttävällä tavalla. Abu-Setran pidätyksen yhteydessä sotilaat piirittivät tankkien ja helikopterien avustuksella talon, jossa hän majaili. Tulituksen aikana kaksi palestiinalaista, isä ja poika, saivat surmansa ja kaksi talossa ollutta naista haavoittui. Molemmat miehet olivat Hamasin aktivisteja. Yksi ammus osui viereiseen taloon, jossa viisi ihmistä haavoittui.
RAJAPOLIISIN YAMAM yksikkö yhdessä Shin Betin kanssa paljasti Tulkarmissa solun, joka valmisti raketteja hyökkäyksiin Sharonin alueen asutuskeskuksia vastaan. He pidättivät Hassan Ufin ja Watar Amaran viime viikolla. Miehet saivat kuljetus- ja taloustukea Hizbullahilta. Pidätyksen yhteydessä heidän majapaikastaan löydettiin suuri asevarasto, jossa oli valmiita ja puolivalmiita raketteja sekä räjähteitä.
EGYPTIN POLIISI etsii Siinain alueella viittä väärennetyllä passilla maahan tullutta terroristia, joitten tarkoituksena on tehdä terrori-isku suosittuihin lomanviettokohteisiin Sharm e-Sheikissä ja Dahabissa.
Terroristit kuuluvat al-Qaidan joukkoihin.
6. ISRAEL
Israelin päärabbit Shlomo Amar ja Yonah Metzger matkustavat Lontooseen tapaamaan Englannin kirkon Canterburyn arkkipiispaa Rowan Williamsia Lambertin palatsissa, jossa arkkipiispa virallisesti asuu.
Vierailun tarkoituksena on laatia yhteinen julkilausuma, jolla aloitetaan keskustelut uudelta pohjalta.
Englannin kirkon ja Israelin välit ovat olleet ajoittain kriisissä kirkon harkittua aloittaa niiden yritysten boikotti, joilla on talous- tai kauppasuhteita Israelin kanssa. Williams, joka johtaa kirkon 77 miljoonan jäsenen yhteisöä, sanoo olevansa rohkaistunut ja ilahtunut keskusteluista.
PALESTIINALAISET ampuivat sunnuntaiaamun kuluessa viisi Kassam-rakettia Sderotin kaupunkiin sytyttäen tulipaloja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019