Posts

Showing posts from September 2, 2007
PERJANTAI 07.09.07
1. ISRAELIN HÄVITTÄJIÄ Syyrian ilmatilassa, kertovat uutisotsikot erilaisin vivahtein. Jpost kertoo, että Israel on varautunut mahdolliseen välikohtaukseen Syyrian syyttäessä, että IAF loukkasi sen ilmatilaa.
UUTISET eivät osaa tarkalleen kertoa, mitä tapahtui torstaiaamuna noin tunti puolenyön jälkeen. Syyrian tietotoimistot vakuuttavat, että useat israelilaiset koneet lensivät Välimereltä Syyrian pohjoisosaan Raqqan pohjoispuolelle. Aluksi kerrottiin yhdestä koneesta myöhemmin neljästä tai viidestä. Viitataan silminnäkijöihin, mutta luultavasti ensimmäiset havainnot saatiin satelliiteista. Syyrian antaman version mukaan koneet pudottivat pommeja asumattomalle alueelle, myöhemmin tarkennettiin, että ehkä koneet pudottivat polttoainesäiliönsä nopeuden ja ohjattavuuden parantamiseksi Syyrian ilmapuolustuksen alkaessa tulittaa niitä. Syyrian ilmoituksen mukaan koneet kääntyivät takaisin ja rikkoivat äänivallin ajaessaan.
2. ISRAELIN HALLITUSLÄHTEET ja IAF…
TORSTAI 06.09.07
1. BUSHIN RAUHANKONFERENSSIN onnistuminen oli yksi keskeisistä aiheista arabimaitten ulkoministerien kokouksessa Kairossa keskiviikkona.
Egyptin presidentti Hosni Mubarak pohjusti keskusteluja ennen kokousta todeten, ettei rauhankonferenssista saa tulla ”menetetty tilaisuus” edellisten tapaan.
PUHUESSAAN ulkoministerille keskiviikkona arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa sanoi, että oli tärkeää, ettei konferenssista tule merkityksetön ja hyödytön poliittinen esitys. ”Jos niin käy, se vain vahvistaisi tilanteen säilyvän entisellään”, hän totesi. Hän syytti Israelia, että se pyrkii mitätöimään konferenssin merkityksen.
ISRAELIN NÄKEMYKSEN mukaan konferenssissa käsitellään Olmertin ja Abbasin laatimaa periaatejulistusta, ilman yksityiskohtaisia sopimuksia tai aikatauluja.
PA:N NÄKEMYKSEN mukaan, mitä Abbas painottaa toistuvasti, Israelin ja PA:n yhteisessä julkilausumassa tulee olla sopimuksen raamit selkeillä aikamäärillä varustettuina. Israel vastustaa tätä varsin…
KESKIVIIKKO 05.09.07
1. WINOGRAG-KOMITEA, joka tutkii Libanonin sota II:n sotaa ja sen vastuuhenkiöitä, ilmoittaa, että ne henkilöt, joita komitean lopullinen raportti eniten koskee, saavat tilaisuuden puolustautua ennen loppuraportin julkaisua saatuaan varoituskirjeen komitealta.
TÄMÄ RATKAISU on herättänyt monenlaisia reaktioita eikä vähiten niissä, jotka ovat odottaneet ja toivoneet raportin pikaista julkistamista. Komitean ratkaisun pelätään siirtävän raportin julkistamista vähintään joulukuuhun ja enimmillään maaliskuuhun ensi vuonna. Tämä on ikävä käänne, sillä Israelin sisäpoliittinen tilanne vaatisi nopeita ratkaisuja.
RAPORTIN JULKISTAMISEN siirtyminen antaa Olmertin hallitukselle lisäaikaa sen sisäisistä erimielisyyksistä huolimatta ja sallii Olmertin jatkaa salakähmäisiä ja hälyttäviä keskustelujaan Mahmoud Abbasin kanssa, joiden pelätään johtavan Israelia sitoviin sopimuksiin ilman, että kukaan on antanut pääministerille valtuuksia käydä sellaisia keskusteluja. Ainoa…
TIISTAI 04.09.07
1. ODOTTAEN VAUVOJEN KUOLEVAN raketti-iskuissa ei ole mikään strategia, sanoo Amir Mizroch JP:n analyysissaan. Hän kärjistää sanomaansa lisäten: Kuvittelepas, että 12 shokkihoitoon joutuneen lapsen asemesta eilinen lastentarhaan osunut raketti olisi surmannut 12 lasta Sderotissa sen sijaan, että heidät ”vain” lähetettiin Ashkelonin Barzilai-sairaalaan saamaan shokkihoitoa. Raketti-iskun seurauksena lastentarha oli täynnä lasinsirpaleita ja rikkoontuneita leikkivälineitä, hoitajat olivat shokissa ja lapset itkivät kauhuissaan, ne, jotka eivät olleet täysin lamaantuneet shokista. Hoitajat eivät olleet kuulleet hälytyssireeniä.
VOISIKO SEKÄÄN saada Israelin kyynisen piittaamattoman pääministerin tekemään jotain todellisia päätöksiä Kassam-uhan hoitamiseksi sen sijaan, että hän esittää katteettomia uhkauksia vaatimuksista kalliista maksusta raketteja ampuneilta? Tällaista onttoa retoriikkaa Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto on esittänyt vuodesta toiseen…
MAANANTAI 03.09.07
1. HUHUT Olmertin ja Abbasin välisistä keskusteluista kiihtyvät sitä mukaa, kuin syksy ja sen mukana Bushin lupaama rauhankonferenssi Washingtonissa lähestyy.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi eilen lehtimiehille Ramallahissa tavattuaan EU:n ulkomaanasioitten johtajan Javier Solanan (EU:n ”helppoheikin”), ettei palestiinalaisia tyydytä vain Olmertin lupaama periaatesopimus, he haluavat selkeän sopimusrungon, jota voidaan esitellä rauhankonferenssissa. Abbas pelkää, että jos näin ei tapahdu, konferenssi päättyy pettymykseksi kaikille osapuolille.
ABBAS on kaiken aikaa halunnut hypätä palestiinalaisille vaikeitten ”tiekartan” vaatimusten yli suoraan lopullisen tilanteen sopimuksiin. Tämä siksi, ettei hänellä ole voimaa eikä ehkä haluakaan yrittää pusertaa vaatimusten toteuttamista. USA:n ulkoministeri Rice tajusi Abbasin heikkouden jo ennen astumistaan ulkoministerin saappaisiin, kertoo Washington Postin reportteri Glenn Kessler uudessa kirjassaan: ”Abbas …
SUNNUNTAI 02.09.07
1. IDF AIKOO JATKAA iskujaan havaitsemiaan Kassam-rakettien laukaisutelineitä vastaan huolimatta siitä. että kahden viime viikon aikana viisi lasta sai surmansa IAF:n ohjuksista. Kahden heistä nähtiin käsittelevän raketin laukaisutelinettä Gazan kaistalla. IDF on havainnut, että terroristit voivat käyttää lapsia telineitten poistamiseen raketin ampumisen jälkeen. Nämä kaksi kuolivat IAF:n ohjuksesta kaksi viikkoa sitten.
Kolme lasta, 10-, 10- ja 12-vuotiaat, leikkivät laukaisutelineen lähellä viikon vaihteen aikana. Heidän toimiaan pidettiin epäilyttävinä ja IAF ampui ohjuksen heitä kohti surmaten heidät.
IDF PAINOTTAA, että se tekee kaikkensa välttääkseen surmaamasta lapsia, mutta jos he liikkuvat epäilyttävällä tai kielletyllä alueella, vahinkoja ei voida estää. IDF myös syyttää terroristeja, että he asettavat rakettitelineensä asutusten välittömään läheisyyteen.
IHMISOIKEUKSIEN VALVONTA järjestön (Human Watch) Lähi Idän osaston apulaisjohtaja Joe Stork san…