PERJANTAI 07.09.07
1. ISRAELIN HÄVITTÄJIÄ Syyrian ilmatilassa, kertovat uutisotsikot erilaisin vivahtein. Jpost kertoo, että Israel on varautunut mahdolliseen välikohtaukseen Syyrian syyttäessä, että IAF loukkasi sen ilmatilaa.
UUTISET eivät osaa tarkalleen kertoa, mitä tapahtui torstaiaamuna noin tunti puolenyön jälkeen. Syyrian tietotoimistot vakuuttavat, että useat israelilaiset koneet lensivät Välimereltä Syyrian pohjoisosaan Raqqan pohjoispuolelle. Aluksi kerrottiin yhdestä koneesta myöhemmin neljästä tai viidestä. Viitataan silminnäkijöihin, mutta luultavasti ensimmäiset havainnot saatiin satelliiteista. Syyrian antaman version mukaan koneet pudottivat pommeja asumattomalle alueelle, myöhemmin tarkennettiin, että ehkä koneet pudottivat polttoainesäiliönsä nopeuden ja ohjattavuuden parantamiseksi Syyrian ilmapuolustuksen alkaessa tulittaa niitä. Syyrian ilmoituksen mukaan koneet kääntyivät takaisin ja rikkoivat äänivallin ajaessaan.
2. ISRAELIN HALLITUSLÄHTEET ja IAF ovat vaitonaisia uutisen suhteen. Tämä jättää kentän avoimeksi kaikenlaisille spekulaatioille. Mitä koneet olivat tekemässä siellä, ja jos ne olivat israelilaisia, mitä ei ole todistettu, oliko tarkoituksena tahallinen provokaatio? Tuntuisi luonnolliselta, että Israel haluaa tarkistaa, mitä Latakin satamassa on tapahtumassa, mutta sitä varten ei tarvitsisi mennä sisämaahan eikä näkyvästi usean koneen voimalla, kuten nyt väitetään tapahtuneen. Toinen mahdollisuus on se, että IAF halusi kokeilla Syyrian saamia uusia ilmatorjuntapattereita, mikä tuntuisi järjelliseltä.
SYYRIAN REAKTIO on riidanhaluinen ja syyttävä. Syyria ilmoittaa pidättävänsä itsellään oikeuden päättää, miten ja koska vastata tähän ”provokaatioon”.
VENÄJÄ ILMOITTI oman kantansa välittömästi varottaen Israelia tällaisista ”kansainvälisen lain ja itsemääräämisoikeuden” loukkauksista. Venäjällä on tietenkin syytäkin olla huolissaan, jos Syyrian pohjoisosassa on meneillään jotain hämärää, kuten arvellaan. Suomen tulisi huolellisesti rekisteröidä Venäjän käyttämä terminologia, koska Venäjä tekee tiettävästi varsin usein tällaisia loukkauksia Suomen ilmatilassa. Toinen Suomen huomioitava seikka olisi Venäjän kaasutoimitukset Suomeen, koska tarkkailijoiden mukaan Venäjä käyttää niitä öljytoimitusten ohessa taloudellisessa sodankäynnissään Länsi-Eurooppaa vastaan.
USA KIELTÄYTYY kommentoimasta asiaa todeten, ettei se kommentoi pelkkiä huhuja.
VENÄJÄ ON aloittanut uudelleen NL:n aikaiset pitkän matkan pommikoneitten lennot rajojensa ulkopuolelle. Äskettäin 8 Tubolev TU-95 konetta lensi kahden koneen pareissa Barentsinmereltä Atlantille saaden Norjan F-16 hävittäjät kannoilleen. Niiden ylittäessä Naton ilmatilan Englannin lähellä Englanti lähetti 4 Tornado-hävittäjäänsä niitä vastaan, minkä jälkeen pommikoneet kääntyivät pois palaten ilmeisesti tukikohtaansa. PRESIDENTTI Putinin ilmeisenä päämääränä on palauttaa Venäjän muinoinen suurvalta-asema.
3. VÄKIVALTA GAZAN kaistaleella palestiinalaisten ja IDF:n välillä kiihtyi eilen monta piirua. Palestiinalaiset operaattorit Gazassa kertoivat medialle, että heidän lähettämänsä kommandoyksikkö oli murtanut pienkuorma-autolla Gazaa ympäröivän turva-aidan lähellä Kissufimin rajanylityspaikkaa torstaina iltapäivällä, että sen joukot olivat päässeet sisään terminaaliin ja että kiivas tulitus oli käynnissä siellä sotilaitten kanssa.
IDF:N ILMOITUKSEN mukaan sotilaat havaitsivat kaksi autoa, jotka lähestyivät Kissufimin terminaalia ja kutsuivat helikopterit paikalle, jotka tuhosivat autot ohjuksillaan turva-aidan takana. IDF:n ilmoituksen mukaan ainakin kuusi pyssymiestä sai surmansa ohjusiskussa, muutamien päästessä pakenemaan. Hyökkäys tapahtui Golani ja insinöörijoukkojen operoidessa Gazan puolella aitaa tunnelien ja tievarsipommien löytämiseksi. IDF ilmoittaa, että pyssymiehillä oli automaattiaseet, kranaatteja ja joillakin pommivyö. Heidän tarkoituksensa lienee ollut kaapata sotilaita panttivangeikseen.
AIKAISEMMIN TORSTAINA neljä palestiinalaista sai surmansa ja 12 haavoittui sotilaitten tunkeutuessa tankkien ja puskutraktorien tukemina Gazan eteläosaan etsiessään terrorismista epäiltyjä ja aseitten ja pommien valmistusverstaita. IDF:n ilmoituksen mukaan uhrit olivat seurausta tankkien tykkitulesta ja helikopterien ohjuksista.
HALLITUS EI ANTANUT lupaa suurelle operaatiolle Gazassa, mutta IDF sanoo saaneensa vapaammat kädet iskuilleen alueelle.
TORSTAINA kaksi Kassam-rakettia ammuttiin Gazasta Israelin puolelle. Toinen niistä putosi koulun pihamaalle Sderotissa, mutta koulu oli silloin tyhjä.
SAMARIASSA sotilaat pidättivät Islamic Jihadin korkean johtajan, jonka autosta löydettiin 60 pommia. Pidätetty terroristi oli aseistettu kiväärillä ja kahdella pommilla, jotka hän oli sitonut vyötäisilleen. Syntyneen tulituksen aikana 8-vuotias palestiinalaispoika sai kumiluodin päähänsä. Hän sai ensiavun paikalla ja vietiin Rambam-sairaalaan jatkohoitoa varten.
4. ENGLANTILAISET parlamentaarikot saivat omakohtaisesti todeta, miten Hadassan sairaalassa hoidetaan juutalaisia ja arabeja rinta rinnan ilman erotusta. He seurasivat, miten lääkärit kamppailivat pelastaakseen Gazasta kotoisin olevan 4,5 vuotiaan pojan elämän. Hän oli pahoin palanut kotinsa tulipalossa, joka surmasi hänen 18-vuotiaan sisarensa.
He vierailivat myös sairaalaan vanhusten verisyöpä ja trauma-osastoilla. Delegaatioon kuuluu 8 alahuoneen ja 3 ylähuoneen jäsentä, jotka kertoivat hämmentyneinä seuranneensa tapaa, millä potilaita hoidetaan rodusta tai uskonnosta piittaamatta ja ihmettelivät, millä perusteilla englantilaiset akateemikot vaativat Israelin akateemikkojen boikotointia.
DELEGAATIO vieraili myös Sderotissa saaden omakohtaisen tuntuman kaupungin asukkaitten hätään, sekä tapasivat useita Israelin johtohenkilöitä.
5. UUTISOTSIKOITA
- POLIITTISET puolueet ovat yhdistymässä muuttaakseen vaalilakia siten, että 40-60 % edustajista valitaan suoraan paikallisin listoin, loput puolueitten listoilta.
- ISRAELIN ulkoministeriö esitti murhaavaa arvostelua Norjan Israelin lähetystön syyttäessä Israelia vankien kiduttamisesta. Norjan lähettiläs vaatii, että Norjan hallitus esittää virallisen vastalauseen Israelille.
- ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ tuomitsi jyrkin sanoin ihmisoikeuksien tarkkailu-järjestön Human Rights Watch laatiman 267-sivuisen raportin, jossa se syyttää Israelia tahallisesta siviilien surmaamisesta Libanonin kakkossodan aikana. Raportissa kysytään, miksi 1000 libanonilaista siviiliä kuoli ja tuhansia muita haavoittui, ja annetaan ymmärtää, että Israel on syyllinen heidän kuolemaansa. Israel on selittänyt alusta lähtien, että IAF pommitti alueita, jonne Hizbullah oli asettanut pyssymiehiään ja rakettejaan siviiliasukkaitten joukkoon. Asukkaita kehotettiin poistumaan ennen pommituksia.
- ISRAELIN DRUUSI kansanedustaja Said Nafa (Balad) matkusti vierailulle Syyriaan, joka on virallisesti edelleen sotatilassa Israelin kanssa. Israelin sisäministeriö kieltäytyi hyväksymästä hänen pyyntöään vierailla Syyriassa, mutta hän matkusti sinne kuitenkin. Hän seuraa joittenkin toisten arabi-kansanedustajien esimerkkiä rikkoa maan lakia kansanedustajan erivapauteen vedoten. Häntä odottaa kuulustelut ja vastatoimet palattuaan kotiinsa.
- LUONNONTIETEILIJÄT ovat ihmetellen seuranneet kasvuston nousemista Hizbullahin rakettien polttamilla pohjoisen alueilla. Eräs ihme on harvinaisen kasvin lachnophyllum noaeanum löytyminen Naphtali-vuorilta, jossa sitä ei ole koskaan ennen löydetty, ja sitä kasvaa vain 10 paikkakunnalla Israelissa. Kasvi voi kasvaa 2.5 metrin mittaiseksi ja sen valkoinen kukka on läpimitaltaan 7-8 sm. Toinen ihme monien muitten joukossa on laurel-puu, joka tavallisesti kasvaa kosteilla alankomailla, eikä kuumilla ja kuivilla rinteillä, josta se nyt tavattiin. Tieteilijät ihmettelevät kasvien sopeutumiskykyä.
- KAKSI KRANAATTIA ammuttiin aamulla Gazasta Kerem Shalomiin lähellä Egyptin rajaa , jossa ne vaurioittivat asuintaloa.
- RAJAPOLIISI joutui yllättäen kätilöksi tänään Abu Disin tarkastusasemalla Maale Adumimissa. Nainen Azariyasta poistui autostaan saadakseen kulkuluvan, kun hän joutui synnytystuskiin. Poliisi soitti ambulanssin, mutta sitä odottaessaan hän joutui auttamaan synnytyksessä puhelimessa saamiensa ohjeitten mukaan. Nainen vietiin sairaalaan Itä Jerusalemissa.
- OLMERTIN LESBO-TYTÄR Dana synnytti tytön elinikäisen naistuttavansa kanssa. Tytölle annettiin nimeksi Amalya. 34-vuotias Dana on avoimesti lesbo ja esiintyy usein anarkistien joukossa häiriten poliiseja ja sotilaita. Ilmeisesti Danalla on myös miestuttavia lesboilusta huolimatta.
- JECHIEL LEITER, joka toimi Netanyahun talousministeriön henkilökunta-päällikkönä, kirjoittaa Ynetin julkaisemassa artikkelissaan, että Likudin on syytä jo tässä vaiheessa sanoutua irti kaikista sopimuksista, mitä Olmert ja Abbas mahdollisesti tekevät. Leiter on huolissaan, että rajusti vasemmalle kallistunut ja poliittisen kotinsa Likudin hylännyt Olmert tekee maalle vahingollisia sopimuksia ja lupauksia, jotka sitovat tulevaa Likudin johtamaa hallitusta, kuten gallupien mukaan tulee käymään seuraavissa vaaleissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019