SUNNUNTAI 02.09.07
1. IDF AIKOO JATKAA iskujaan havaitsemiaan Kassam-rakettien laukaisutelineitä vastaan huolimatta siitä. että kahden viime viikon aikana viisi lasta sai surmansa IAF:n ohjuksista. Kahden heistä nähtiin käsittelevän raketin laukaisutelinettä Gazan kaistalla. IDF on havainnut, että terroristit voivat käyttää lapsia telineitten poistamiseen raketin ampumisen jälkeen. Nämä kaksi kuolivat IAF:n ohjuksesta kaksi viikkoa sitten.
Kolme lasta, 10-, 10- ja 12-vuotiaat, leikkivät laukaisutelineen lähellä viikon vaihteen aikana. Heidän toimiaan pidettiin epäilyttävinä ja IAF ampui ohjuksen heitä kohti surmaten heidät.
IDF PAINOTTAA, että se tekee kaikkensa välttääkseen surmaamasta lapsia, mutta jos he liikkuvat epäilyttävällä tai kielletyllä alueella, vahinkoja ei voida estää. IDF myös syyttää terroristeja, että he asettavat rakettitelineensä asutusten välittömään läheisyyteen.
IHMISOIKEUKSIEN VALVONTA järjestön (Human Watch) Lähi Idän osaston apulaisjohtaja Joe Stork sanoi lausunnossaan, että rakettien laukaisutelineet ovat laillinen sotilaskohde, mutta hän esitti molemmille osapuolille vaatimuksen tehdä kaikkensa viattomien siviilien ja varsinkin lasten joutumisesta vaaralle alttiiksi. (JP, Y Katz, AP)
2. HAMASIN JÄRJESTÄMÄSSÄ massamielenosoituksessa Rafahin terminaalin edustalla Hamasin lähettämät poliisit avasivat tulen kymmeniä tuhansia mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajat yrittivät väkivalloin avata Egyptiin johtavan portin, minkä poliisit estivät. Debkafile ilmoitti artikkelissaan aiemmin, että Hamasin kiihottamien mielenosoittajien tarkoituksena oli avata pääsy Egyptiin. Hamasin poliisi kuitenkin esti mielenosoittajien tarkoituksen ampumalla aseillaan ilmaan saatuaan tietää, että Egypti oli varautunut tunkeutumiseen Siinain puolelle ja kutsunut apujoukkoja El-Arishista.
TULITUKSESSA 7 palestiinalaista haavoittui, yksi heistä sai luodin päähänsä ja hänet todettiin aivokuolleeksi.
ASHRAF ABU DAYA, yksi mielenosoituksen järjestäjistä, yritti rauhoittaa tunnelmia vakuuttaen, ettei Rafahin terminaali ja portti Egyptiin ole enää miehitetty, koska sitä valvovat Hamasin toimenpidejoukot. Terminaalia hoitavat palestiinalaiset ja egyptiläiset yhdessä EU:n tarkkailijoitten kanssa. Liikenteestä terminaalin kautta välitetään videokuva IDF:n valvonta-pisteeseen Kerem Shalomissa Israelin puolella. Terminaali suljettiin Hamasin kaapattua vallan Gazan kaistaleella.
HAMASIN poliisit pidättivät satoja mielenosoittajia. Fatahin mukaan 170 sen jäsentä oli edelleen pidätettyinä lauantaina. Hamas vaatii niiden vapauttamiseksi 1000 NIS jokaisesta. Hamasin poliisit ajoivat vapauttamiensa pään paljaaksi häväistäkseen heitä. Poliisi vakuuttaa, että takuusumma maksetaan takaisin puolen vuoden päästä, jos he eivät uusi rikostaan.
FATAHIN EDUSTAJAT väittävät, että laillisen oikeuden romahdettua Gazassa siellä noudatetaan nyt Hamasin asettamaa lakia. (JP, I Barzak)
3. TUHANNET PALESTIINALAISLAPSET Gazan alueella aloittivat koulunkäyntinsä lauantaina kahden kuukauden kesäloman jälkeen. Palestiinalaislapsilla on samanmallinen sininen koulupuku. Gazan kaistaleella on kaikkiaan 246 000 opiskelijaa, niiden mukana 16 000 ensiluokkalaista. Koulujen johtajat voivat vain toivoa, etteivät Hamasin ja Fatahin väliset ristiriidat leviä kouluihin.
HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh ilmoitti torstaina vapauttavansa tuhannet lapset koulumaksuista vastavetona Fatajin pääministeri Salaam Fayadin samanlaiselle ilmoitukselle. Juudeassa ja Samariassa on kaikkiaan 757 000 opiskelijaa, mutta heidän koulunsa alkaa sitten, kun heidän opettajansa ovat lopettaneet kouluviikon pidennystä vastustavan lakkonsa. Palestiinalaisten kouluviikko kestää normaalisti lauantaista torstaihin, mutta Hamasin johtama Haniyehin hallitus lisäsi lauantain vapaapäiväksi. Opettajat haluavat, että tätä järjestelmää noudatetaan edelleen ja uhkaavat pysyä poissa koulusta jokaisena lauantaina.
PALESTIINALAISET OPETTAJAT saavat kuukaudessa 1500 – 2500 NIS (360-605 USD). Palestiinalaisten koulutus ja lukutaito on huippuluokkaa arabimaailmassa, ja monet heistä toimivat Persianlahden maissa avainasemassa hyvin palkattuina avustaen perheitään kotona.
(JP, I Barzak )
4. EU:N ULKOPOLITIIKAN JOHTAJA Javier Solana saapui eilen kolmipäiväiselle vierailulle Israeliin. Sen aikana hän tapaa Israelin johtoa, käy tapaamassa Abbasia ja Fayadia Ramallahissa ja piipahtaa myös Jordaniassa tervehtimässä kuningas Abdullah II:sta, joka oli viikon vaihteessa Saudi Arabian kuningas Abdullahin vieraana hiomassa yhteistä strategiaa.
SOLANA haluaa valmistella Bushin esittämää rauhankonferenssia loppuvuodesta, ja tunnustella Israelin ja PA:n johtajien tuntoja.
EU ODOTTAA, että Olmertin ja Abbasin ”salaiset keskustelut” voisivat johtaa konkreettisiin tuloksiin ja esityksiin, joita voitaisiin käsitellä rauhankonferenssissa.
EU:N VÄITETÄÄN käyneen salaisia keskusteluja Hamasin kanssa, minkä Hamasin edustajat Ahmed Yusej ja Mahmoud Zahar ovat myöntäneet. EU vaikenee asiasta.
KVARTETIN EDUSTAJAT , USA, EU, YK ja Venäjä tapaavat New Yorkissa loppukuusta.
ITAVALLAN liittokansleri Alfred Gusenbauer on myös vierailulla Israelissa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- PEACE NOW (Rauha Nyt) järjestö aikoo vedota korkeimpaan oikeuteen, jos juutalaiset kaksi perhettä eivät muuta pois Hebronin torin varrella sijaitsevasta asunnosta, joitten yksi makuuhuone toimi arabimyymälä. Abigdor Lieberman kutsui Peace Now jäseniä ”hellenisteiksi”, jotka ennen ajanlaskun alkua pyrkivät hylkäämään juutalaisuuden ja omaksumaan pakanallisen hellenismin.
- JP:n pääartikkelissa puututaan vielä kerran presidentti Peresin armahtaman viiden palestiinalaisen tapaukseen. Heidät tuomittiin elinkautiseen 14-vuotiaan juutalaispojan Danny Katzin murhasta 1983. Lisäksi kaksi heitä tuomittiin 19-vuotiaan IDF:n naissotilaan Daphna Carmon raiskaamisesta ja murhasta.
Pääartikkeli välttää mainitsemasta epäilyjä sopimuksesta arabikansan-edustajien kanssa presidentin vaalien yhteydessä, mutta esittää ihmettelynsä hänen motiiveistaan näin pian virkaanastumisensa jälkeen.
- VAROJEN PUUTE aiheuttaa keskeytyksiä turva-aidan rakentamisen
jatkumiseksi, joka muutenkin on pahasti myöhässä aikataulusta. IDF suunnittelee aloittavansa aidan rakentamisen Egyptin vastaiselle rajalle.
- MINISTERIKOMITEA sai kolme kuukautta aikaa valmistella luetteloa niistä
parakkikylistä Juudeassa ja Samariassa, joita se katsoo laittomiksi. Tällaiset
nuorten aktivistien asumattomille kukkuloille pystyttämät yhteisöt ovat olleet
Peace Now järjestön maalitauluna jatkuvasti. Tämän äärivasemmistolaisen
järjestön saama huomio mediassa on käsittämätön.
- PALESTIINALAINEN ryhmä nimeltään Hell Team (helvetin tiimi) pääsi
tunkeutumaan Likud-puolueen web-sivulle www.likud.org.il poistaen sen
sisältöä ja asettaen sinne oman logonsa ja tekstin: ”Te surmaatte
palestiinalaisia, mutta me tapamme teidän serverinne”.
- IRANIN KORKEIN PAIMEN ajatollah Ali Khamenei erotti vallankumouskaartin
komentajan Yahiya Rahim Safavin, jonka hän nosti henkilökohtaiseksi
neuvonantajakseen, nimittäen uudeksi komentajaksi Mohammad Ali Jaafarin.
Uutinen ei mainitse järjestelyjen syytä, mutta huomioitsijat arvailevat tämän
tarkoittavan sitä, että Iran valmistautuu sotaan. USA aikoo asettaa Iranin
vallankumouskaartin terrorijärjestöjen listalle.
- EGYPTI KIELTÄYTYY jatkamasta IDF:n sotilaan Golad Shalitin
vapauttamisneuvotteluja Hamasin kanssa.
- USA valmistautuu Hizbullahin tai Iranin ja Syyrian johtaman opposition kaappaavan vallan Libanonissa ennen syyskuun presidentin vaaleja. Sen Välimerelle sijoitettu sota-alus USS-Kearsarge on matkalla Libanonin rannikon edustalle. Alukselle sijoitetut erikoiskoulutetut merisotilaat ovat tarvittaessa valmiit rantautumaan Libanoniin. 29-elokuuta amiraali William Fallon kävi yllätysvierailulla Libanonissa. Fallon kuuluu USA:n keskusjohtoon ja terrorinvastaiseen taisteluun. (Debkafile)
- SAUDI ARABIA suunnittelee yhdessä muutamien Persianlahden öljymaitten kanssa öljyjohtoa Irakin rannikolta maata pitkin Hormuzinsalmen ohi Iranin öljynkuljetuslaivoja vastaan suunnittelemien iskujen pelossa. Öljyjohtoa suojaamaan saudit kouluttavat 35 000 miehen sotilasosastot. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019