KESKIVIIKKO 05.09.07
1. WINOGRAG-KOMITEA, joka tutkii Libanonin sota II:n sotaa ja sen vastuuhenkiöitä, ilmoittaa, että ne henkilöt, joita komitean lopullinen raportti eniten koskee, saavat tilaisuuden puolustautua ennen loppuraportin julkaisua saatuaan varoituskirjeen komitealta.
TÄMÄ RATKAISU on herättänyt monenlaisia reaktioita eikä vähiten niissä, jotka ovat odottaneet ja toivoneet raportin pikaista julkistamista. Komitean ratkaisun pelätään siirtävän raportin julkistamista vähintään joulukuuhun ja enimmillään maaliskuuhun ensi vuonna. Tämä on ikävä käänne, sillä Israelin sisäpoliittinen tilanne vaatisi nopeita ratkaisuja.
RAPORTIN JULKISTAMISEN siirtyminen antaa Olmertin hallitukselle lisäaikaa sen sisäisistä erimielisyyksistä huolimatta ja sallii Olmertin jatkaa salakähmäisiä ja hälyttäviä keskustelujaan Mahmoud Abbasin kanssa, joiden pelätään johtavan Israelia sitoviin sopimuksiin ilman, että kukaan on antanut pääministerille valtuuksia käydä sellaisia keskusteluja. Ainoat julkisuuteen tulleet tiedot ovat huhuja, joiden todellisuudesta edes hallituksen ministerit eivät ole selvillä.
Mutta ne huhut, joita julkisuudessa kiertää, ovat peräisin palestiinalaistaholta, joten niissä lienee todellisuuspohjaa. Ja ne huhut kertovat hälyttäviä uutisia: Israel sitoutuu karkottamaan suurimman osan Juudean ja Samarian sisäosissa asuvista juutalaisista, luovuttaa 95-97 % niiden alueista, luovuttaa 5-3 %:n korvaukseksi Israelin maata PA:lle, jakaa Jerusalemin, luovuttaa Temppelivuoren PA:n täyteen hallintaan ja sallii osan pakolaisista palata Israeliin.
ISRAELISSA olisi kiireesti selvitettävä, millä oikeuksilla ja kenen valtuuttamana pääministeri voi käydä koko kansaa ja sen turvallisuutta koskevia keskusteluja ulkopuolisen hallituksen kanssa.
2. KADIMAN KAPINALLISET uskovat, että Winograd-komitean loppuraportin julkistamisen siirtyminen voi nopeuttaa hallitsevan Kadima-puolueen hajoamista. Olmertin vastustajat kertoivat tiistaina, että ne epävarmat, jotka odottivat raportin julkistamista lähiaikoina, joutuvat nyt päättämään liittyäkö kapinallisiin vai jatkaako Olmertin tiukassa ohjauksessa. Toisten mielestä tämä epävarma tilanne vahvistaa Olmertin asemaa ja antaa hänelle aikaa jatkaa hallituksensa kanssa, jota yhä suurempi osa kansasta hyljeksii.
ERÄS KADIMAN JÄSEN kertoi keskusteltuaan ulkoministeri Tzipi Livin kanssa saaneensa vaikutuksen, että Livni etsii sopivaa tekosyytä erotakseen hallituksesta ja liittyäkseen puolueen kapinallisiin. Voi olla, että Livni haistelee poliittista ilmapiiriä todetakseen, voisiko hän ehkä päästä mahdollisen uuden puolueen puheenjohtajaksi, koska Olmert pitää häntä silmällä, ettei hän vahingossakaan saisi Kadimaa johtoonsa. Jos Olmert joutuisi luopumaan pääministerin paikastaan, Livni voisi olla mahdollinen Kadiman puheenjohtajaehdokas monien muitten ohella. Olmertin asemaa uhkaavat poliisitutkimukset voisivat pakottaa hänet eroamaan.
3. KORKEIN OIKEUS puuttui lopulta Bil´in kylän lähelle suunnitellun ja rakenteilla olevan turvallisuusaidan rakentamiskiistaan kahden vuoden jatkuvien sekä paikallisten vasemmistolaisten ja palestiinalaisten että ulkomaalaisten mielenosoittajien ja sotilaitten välisten kahnausten toistuessa joka perjantai. Nämä mielenosoitukset kehittyivät usein verisiksi, joissa ihmisiä haavoittui ja mustelmia aiheutettiin molemmin puolin. IDF julisti alueet monta kertaa suljetuiksi sotilasalueiksi, mutta se ei estänyt mielenosoittajia pääsemästä sinne.
TURVA-AITA kulkee tällä alueella Bilin kylän läpi halkaisten sen läntiseen ja itäiseen osaan. Kumpikin puoli on vielä rakentamatta, mutta aita erottaa 260 dunamia ”palestiinalaisten maata” Israelin puolelle ja 1700 dunamia palestiinalaisten käyttämiä hedelmätarhoja ja laidunmaata Israelin puolelle aitaa, mikä aiheuttaa epämukavuutta niiden käytössä.
KORKEIN OIKEUS määräsi osan jo rakennetusta aidasta siirrettäväksi turvallisuusnäkökohtiin vedoten. Bil´in kylä sijaitsee Modiinista itään ja Ramallahista länteen.
4. ISRAELIN HALLITUKSEN turvallisuuskabinetti käsitellee tänään esityksiä mahdollisuuksista, joilla Gazasta Israelin puolelle ammuttava Kassam-rakettituli saataisiin loppumaan, tai ainakin rajoitettua siedettäväksi, kuten ministerit asian näkevät. He lähtevät siitä, ettei Kassam-rakettitulta saada kokonaan lopetettua ilman sitovia poliittisia sopimuksia. Ongelmana palestiinalaisten kanssa tehtyjen sopimusten kanssa on se, etteivät palestiinalaiset ole missään vaiheessa toteuttaneet niiden heitä koskevia määräyksiä Oslon sopimuksesta lähtien. Tämä on ilmeistä varsinkin Abbasin johtaman hallituksen heikon aseman vuoksi.
TURVALLISUUSKABINETIN istuntoon tänään osallistuvat Olmert, Barak, Livni, Mofaz ja Ramon sekä lisäksi sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. Kabinetin ei uskota antavan IDF:lle sen haluamia vapaita käsiä tehdä suuren luokan operaatiota Gazan kaistaleelle. Ajankohdan ei katsota suosivan sellaista Olmertin ja Abbasin neuvottelujen vuoksi, mikä ei kuitenkaan liene ratkaiseva tekijä. Tärkeämpi huomioitava asia on marraskuun turvallisuuskonferenssi, jota ei haluta häiritä. Toinen rajoittava tekijä on lähestyvä juutalaisten juhla-aika.
IDF ON TEHNYT rajoitettuja iskuja Gazan puolelle, mutta vain parin km:n syvyydelle. Voidakseen olla tehokkaita niitä tulisi ulottaa ainakin viiden kilometrin syvyydelle. IDF haluaisi raivata 2-3 km:n syvyisen puskurivyöhykkeen turva-aidan taakse, mutta Olmert ei suostu siihen. Olmert sen sijaan ei sulje pois mahdollisuutta täsmäiskujen tekemistä Islamic Jihadin ja muitten Kassam-iskuihin osallistuneitten järjestöjen johtajia vastaan.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak määräsi Gazan viereiset juutalaisyhteisöt hätätila-alueiksi, jonka ansiosta niiden hallinto siirtyy IDF:n käsiin, joka voi sulkea tehtaita, kouluja ja muita laitoksia. Päätös on käsiteltävä hallituksessa ja Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa, jonka tulee määritellä hätätilan kestoaika.
BARAK MÄÄRÄSI apulaisensa Matan Vilnain tutkimaan, mitä lainopillisia ongelmia syntyy, jos Israel painostuskeinona katkaisee veden ja sähkön toimitukset Gazan alueelle. Barak määräsi myös tilapäisten pommisuojien lisäämistä Sderotiin sekä olevien rakennusten vahvistamista.
5. UUTISOTSIKOITA
- SDEROTIN KAUPUNGIN vanhempainneuvosto aikoo boikotoida hallituksen koulujärjestelmää pitämällä lapset pois kouluista. Maanantaina raketti räjähti kaupungin keskustassa sijaitsevan lasten päiväkodin vieressä saaden 12 lasta shokkitilaan. Vanhemmat aikovat järjestää mielenosoituksen tänään Knessetin edessä. Sderotissa on noin 3000 koululaista. Vanhemmat vakuuttavat, ettei kouluja avata ennen kuin ne on täysin suojatta Kassam-raketteja vastaan. IDF ilmoittaa, että vain kolme koulua on täysin varmistettu ja 10:ssä muussa koulussa on 164 vahvistettua luokkaa. Yli 142 esikoulua Sderotissa ja ympäristössä on vahvistettu ja 28 yksityiskoulua alueella on varustettu siirrettävin pommisuojin. Useimmat haavoittumiset tapahtuvat kuitenkin rakennusten ulkopuolella.
- ENGLANTILAINEN viikkolehti New Statesman kertoo Matthew Holehousen kirjoittamassa artikkelissa, että IDF:n Marva ja Gadna lasten kesäleirit ovat verrattavissa Jihadin järjestämiin leireihin Gazassa, joissa valmistetaan itsemurhakandidaatteja. Artikkelissa kerrotaan, miten satoja teini-ikäisiä Euroopasta, Meksikosta ja Amerikasta osallistuu 9 viikkoa kestäville leireille Negevin erämaassa opetellen sotilasleikkejä. Kirjoittaja heittää kysymyksen: Mitä tapahtuisi, jos englantilaiset musliminuoret osallistuisivat vastaavantapaisiin leireihin Jemenissä tai Pakistanissa; eikö heidät pidätettäisi lentokentällä? Hän herjaa tapaa, millä Israel tuomitsee Jihadin kesäleirit Gazassa.
JP:n asiaa käsittelevässä artikkelissa haastatellaan paria IDF:n kesäleirille osallistunutta, jotka ovat täynnä kiitosta ja ylistystä saamistaan kokemuksista.
- LAPSIKUORO Ugandasta sai viisumit tulla esiintymään Israelissa Jerusalemin
Kristillisen lähetystön suostuessa ottamaan vastuun heistä. Kuorolaiset ovat
AIDS:n takia joutuneet orvoiksi, he ovat iältään 3-13-vuotiata. He ovat esiintyneet
Valkoisessa Talossa ja Skottien parlamentissa. Heidän 17-henhen kuoronsa
esiintyy eri maissa levittäen tietoutta AIDS:sta maailmalla.
- ENGLANNIN 43-vuotias prinssi Edward saapuu nelipäiväiselle työvierailulle Israeliin keskiviikkona, ensimmäisenä kuninkaallisena kymmeneen vuoteen.
- ISLAMIC JIHADIN edustaja Abu Ahmed vähätteli Olmertin tiistaina esittämiä uhkauksia todeten, ettei Olmertilla ole mahdollisuuksia lopettaa raketti-iskuja. Myös Fatahin alaosaston al-Aksan edustaja totesi, että iskut tulevat jatkumaan. Samaa esitti myös Kansan vastarintakomitean (PRC) edustaja.
- SISÄMINISTERI Meir Sheetrit ilmoitti eilen, että Israel tulee myöntämään kansalaisoikeudet sadoille Darfurin pakolaisille. Heitä on tullut Israeliin kaikkiaan pari tuhatta. Jokaisen tausta tutkitaan ennen päätöstä.
- DEBKAFILE kertoo, että Israel ilmoitti Egyptille ottavansa Philadelphia-käytävän Gazan ja Siinain välillä haltuunsa lopettaakseen salakuljetukset Siinailta Gazaan. Uutisen mukaan päätöksen aiheutti se, että Egypti löysi 02.09.07 sunnuntaina
2.7 tonnia räjähteitä Siinailta 100 km lounaaseen El-Arishista. Kätköstä löydettiin
240 Katjusha-rakettia, jotka oli tarkoitettu Hamasille ja Jihadille. Katjushat ovat
samaa tyyppiä, joita Hizbullah käytti Libanonin sota kakkosessa. Asiasta on
ilmoitettu Abbasille, ja siitä päätettäneen turvallisuuskabinetissa tänään.
- KOLME IDF:N sotilasta haavoittui yöllisessä operaatiossa Nablusissa, jossa
löydettiin suuri asetehdas. Hamasin ja al-Aksan tiloihin Balatassa tehtiin ratsia.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019