Posts

Showing posts from January 30, 2011
PERJANTAI 04.02.11

1.”TÄMÄ on se päivä”, vannovat opposition edustajat valmistautuessaan lopulliseen
taisteluun Mubarakin kannattajien kanssa. He vannovat, että tänä päivänä he tulevat poistamaan 30 vuotta maata hallinneen presidenttinsä Hosni Mubarakin. Mubarak sanoi ABC:n toimittajan Christiane Amanpourin haastattelussa, että hän on saanut tarpeekseen.
”62 vuotta olen palvellut tätä maatani ja olen nyt saanut tarpeekseni. Haluan lähteä tieheni”. Mutta hän lisäsi siihen, että jos hän jättää paikkansa ilman valmisteluja, maa joutuu sekasortoon, eikä hän halua sitä. Hän vakuutti, ettei hän juokse karkuun eikä lähde maastaan, hän haluaa kuolla Egyptissä.

MUBARAK kertoi Amanpourille olevansa huolestunut uhrien määrän kasvusta Kairossa ja taisteluista hallituksen kannattajien ja vastustajien välillä Tahrir aukiolla vakuuttaen, ettei hän ole vastuussa niistä. Hän sanoi Muslimiveljeskunnan syyllistyneen väkivallan lietsomiseen ja ilmoitti, ettei hänen tarkoituksensa ollut nostaa poikaans…
TORSTAI 03.02.11

1. EGYPTIN mielenosoitukset kehittyivät eilen verisiksi Mubarakin kannattajien hyökättyä ilman ennakkovaroitusta Tahrir aukiolle Kairossa, jossa ”miljoonan mielenosoittajan joukko” oli vielä viimeistelemässä Mubarakille lähettämäänsä viestiä erota välittömästi. Oliko Mubarakin oppositiota edustavia miljoona tai enemmän tai vähemmän on triviaalinen kysymys, johon ei kukaan voine antaa tyhjentävää vastausta. Pyytäisin sen takia suhtautumaan varovaisesti annettuihin lukuihin, niin suuria heittoja niissä esiintyy.

MISTÄ nämä Mubarakin kannattajat tulivat ja keitä he olivat, on kysymys, johon ei saatu eilen vastausta. Opposition edustajat syyttivät, että heidän joukossaan oli siviiliasuisia poliiseja, jotka ammattimaisesti pahoinpitelivät opposition edustajia, myös tuliasein.
Mubarakin kannattajien saapuminen Tahrir aukiolle Armeijan annettua heille vapaan pääsyn ilman tarkastuksia oli vaikuttava, sillä heidän edessään aukiolle karautti useita ratsukoita ja kameleita kor…
KESKIVIIKKO 02.02.11

1. MILJOONAN mielenosoittajan kokoontuminen Kairossa sujui uutisten mukaan rauhallisesti, ehkä suureksi osaksi siksi, että pahamaineinen poliisi pysytteli poissa ja armeija kohteli kansanjoukkoja kunnioittavasti ja ymmärtävästi. Se antoi ihmisille tunnun, että armeija on osa kansaa eikä sitä vastaan. Pienempiä mielenosoituksia tapahtui ainakin viidessä muussa kaupungissa, kymmenien tuhansien kokoontuessa Aleksandriassa, Suezissa ja Mansourissa Kairosta pohjoiseen, kuten myös eteläisissä provinsseissa Assiutissa ja Luxorissa, jossa kokoontui 5000 ihmistä ikivanhan egyptiläisen temppelin ulkopuolelle.
MUBARAKIN kerrotaan viettäneen eilisen päivän Sharm el-Sheikhin palatsissaan, ehkä turvallisuussyistä, sillä Kairon presidentinpalatsi on lähellä Tahrir aukiota, joka toimi kansan-joukkojen keskeisenä kokoontumisalueena.

MIELENOSOITTAJIEN vaatimukset olivat samat kuin pitkin edellistä viikkoa: Mubarakin tulee erota, eikä hänen nimittämänsä uusi hallitus tyydyttänyt…
TIISTAI 01.02.11

1. EGYPTISSÄ odotetaan sekä kauhulla että suurin odotuksin, mitä tämän helmikuun ensimmäisen päivän tapahtumat tuovat tullessaan. Eilen Kairon kaduilla mellasteli armeijan suosiollisella luvalla 250 000 kansalaista, jotka olivat tulleet osoittamaan mieltään Mubarakin hallintoa vastaan. Vaikka ihmismassat aaltoilivat suuren kalaparven tavoin väliin tiivistyen määrättyihin kohteisiin, joissa kuviteltiin tapahtuvan jotain poikkeavaa, väliin hajaantuen tiivistyäkseen johonkin toiseen kohteeseen, TV-kuvien perusteella ja lukuisten tilanteita seuraavien kommentoijien tietojen mukaan kansa käyttäytyi suhteellisen maltillisesti, eikä pahoja välikohtauksia sattunut. Jopa Muhamed ElBaraday uskaltautui Kairon kodistaan käväisemään kansanjoukon mukana Tahrir (vapaus) torilla lukien oman ohjelmansa.

TÄNÄÄN tiistaipäivänä mielenosoittajien johtajat lupaavat tuoda Kairon kaduille yli miljoona mielenosoittajaa, osa heistä kuljetetaan busseilla maaseuduilta. Armeijan johto on luvannu…
MAANANTAI 31.01.11

1. PRESIDENTTI Mubarak vakuutti eilen osallistuessaan armeijan johdon kanssa yhteiseen tilannearviointi-tilaisuuteen, ettei hänellä ole aikomustakaan luopua vallastaan. Hän asettaa selvästi luottamuksensa armeijan varaan, joka viime kädessä päättää, missä määrin mielenosoittajien vaatimuksia huomioidaan ja kuka lopulta jatkaa maan johdossa. Armeija meni eilen voimalla kaduille runsaine panssareineen ja sotilaineen, mutta mielensoittajat monessa tapauksessa estivät armeijan panssarien etenemisen asettumalla makaamaan kadulle, eikä panssarit voineet ajaa heidän ylitseen, kuten Tahrir aukiolla osoittautui.

MUBARAK antoi uudelle pääministerille Ahmed Safiq tehtäväksi jatkaa valtion tukiaisia sekä alentaa joittenkin kulutustavaroitten hintoja, joista ruokatarpeitten hinnat ovat keskeisimmät. Ruokatarpeiden puute alkaa tuntua kaikkialla maailmassa ja niiden hinnat nousevat, mikä koskee varsinkin toimeentulonsa rajoilla eläviin köyhiin ihmisiin, joilla ei ole varaa ostaa…
SUNNUNTAI 30.01.11

1. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak on pyrkinyt viimeisten päivien aikana hillitsemään mielenosoituksia, jotka tulevat entistä verisimmiksi päivä päivältä. Hän erotti Ahmed Nazifin hallituksen ja asetti uuden miehen, Ahmed Shafiqin, kokoamaan uuden ministeristön. Shafiq on entinen ilmavoimien upseeri kuten myös Mubarak, ja entinen siviili-ilmailuministeri.

Toiseksi Mubarak nosti tiedusteluministeri Omar Suleimanin varapresidentin asemaan, joka on ollut täyttämättä Mubarakin hallituskauden ajan. Suleiman on yksi presidenttiehdokkaista seuraavissa vaaleissa. Hän on ollut näkyvästi esillä Israelin ja Hamasin välisissä neuvotteluissa, ja hänellä lienee korrektit suhteet kansan kanssa. 74-vuotias Suleiman tulee myöskin armeijan parista, ja tarkkailijat epäilevät, että kansaa tyydyttää hänen nimityksensä varapresidentiksi, sillä hän on ollut yksi hallituksen keskeisimmistä ministereistä.

Mubarak lupasi myös joitain uudistuksia ja helpotuksia kansalaisten elämään.
Nämä …