TIISTAI 01.02.11

1. EGYPTISSÄ odotetaan sekä kauhulla että suurin odotuksin, mitä tämän helmikuun ensimmäisen päivän tapahtumat tuovat tullessaan. Eilen Kairon kaduilla mellasteli armeijan suosiollisella luvalla 250 000 kansalaista, jotka olivat tulleet osoittamaan mieltään Mubarakin hallintoa vastaan. Vaikka ihmismassat aaltoilivat suuren kalaparven tavoin väliin tiivistyen määrättyihin kohteisiin, joissa kuviteltiin tapahtuvan jotain poikkeavaa, väliin hajaantuen tiivistyäkseen johonkin toiseen kohteeseen, TV-kuvien perusteella ja lukuisten tilanteita seuraavien kommentoijien tietojen mukaan kansa käyttäytyi suhteellisen maltillisesti, eikä pahoja välikohtauksia sattunut. Jopa Muhamed ElBaraday uskaltautui Kairon kodistaan käväisemään kansanjoukon mukana Tahrir (vapaus) torilla lukien oman ohjelmansa.

TÄNÄÄN tiistaipäivänä mielenosoittajien johtajat lupaavat tuoda Kairon kaduille yli miljoona mielenosoittajaa, osa heistä kuljetetaan busseilla maaseuduilta. Armeijan johto on luvannut, ettei se vastusta mielenosoitusta väkivalloin, mutta sellaisen massan pitäminen järjestyksessä voi aiheuttaa monia vaaratilanteita. Yksi sellainen on mahdollisuus, että jossain laukeaa vaikka vaaraton pommi, tai armeija jostain syystä katsoo välttämättömäksi käyttää aseitaan, mikä voi saada paniikkireaktion kansassa ja aiheuttaa massapaon, jossa heikompia ja pienempiä tallataan jalkoihin. Mubarakin uusi varapresidentti Omar Suleiman, joka tunnetaan kovista otteistaan, on varmaan varustautunut pahimman varalle evästäen armeijan johtoa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=206102

2. PRESIDENTTI Hosni Mubarak otti eilen vastaan uusien ministeriensä uskollisuus-vakuutukset TV-kameroiden edessä. Ele voi olla oikeansuuntainen, mutta kuten kommentoijat toteavat, se on ”liian vähän liian myöhään”. Mubarak kehotti hallitustaan valmistelemaan taloudellisia helpotuksia voidakseen tyynnyttää pahimmassa köyhyysloukussa olevia.

Varapresidentti Suleiman valtuutettiin etsimään neuvottelukontaktia opposition edustajien kanssa, keitä he sitten lienevätkin. Suleimanin tulee selvittää, mitä vaatimuksia oppositiolla on ja aloittaa neuvottelut sen vaatimista uudistuksista. Ei ole selvää, kuka oppositiota johtaa, onko se ElBaraday, joka ei välttämättä ole kaikkien mieleen, vai jokin lähellä Muslimi-veljeskuntaa oleva, esim. joku hengellinen auktoriteetti, selvinnee lähi päivien aikana.
Jotkut tarkkailijat ovat kertoneet havaintonaan, etteivät mieltään osoittavat kansalaiset lopulta ole juuri Mubarakia vaan hänen hallitustaan vastaan, jota syytetään avoimesta korruptiosta. Tämä kertoisi samaa, mitä Jordanian mielenosoittajat vakuuttavat, että he vastustavat hallitusta mutta ovat uskollisia kuninkaalle. Jos Muslimiveljeskunta saa ja haluaa näkyvämmän roolin neuvotteluissa, sen tärkein tavoite tuskin on Mubarakin hallinnon säilyttäminen, niin pahoin presidentti on runnellut sitä.

JP:n kommentaattori Melanie Lidman kertoo omakohtaisia kokemuksiaan Kairon slummialueilla. Hän kertoo ihmisistä, joiden ansiotulo on 2 USD päivässä, jolla tulee elättää perheensä ja hoitaa sen tarpeita. Lukuisat ihmiset asuvat hautausmailla tai talojen katoilla. Monet turvautuvat lopulta itsemurhaan, koska toivoa olosuhteiden paranemisesta ei ole.
Mielenosoitusten mukana lukuisten vähäinenkin toimeentulo loppui kokonaan, sillä turistit kaikkosivat eikä mitään muuta leipäpuuta ole. 90 % pienliikkeistä ja putiikeista on sulkenut ovensa, koska ei ole asiakkaita. Ne muutamat, jotka availevat oviaan, ovat joutuneet nostamaan ruoka- ja välttämättömyystarvikkeiden hintojaan kaksin- tai kolminkertaisiksi. Toiseksi vähäiset varastot loppuvat pian ihmisten pyrkiessä varautumaan tilanteeseen, jossa niiden saanti kauppoihin voi estyä kokonaan. Bensiini loppui jo päiviä sitten.
Pyramidit sulkivat myös ovensa ryöstelyn pelossa, mutta avaavat niitä ajoittaen, vaikka turisteja on vähän. Melanie Lidman vaistoaa katkeruuden, mitä ihmiset osoittavat maan yläluokkaa kohtaan, joka elää ylellisyydessä tarkoin vartioitujen muurien suojaamissa luksus-taloissaan, ja jota ruoka- ja muitten tavaroitten vähyys ei näytä koskettavan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=206103

3. USA:N hallitus kehottaa Mubarakia ”hallittuihin uudistuksiin” ottamalla mukaan hallitukseen opposition edustajia. Viime päivinä on myös selvinnyt, että USA:n hallitus aloitti salaiset operaatiot Mubarakin hallinnon kaatamiseksi jo 3 vuotta sitten. Tämä selittää Obaman ja ulkoministeri Clintonin varovaiset kehotukset uudistuksiin kuitenkaan paljastamatta, että sen perimmäisenä päämääränä on Mubarakin poistaminen Egyptin johdosta.
Jos uutislähteet tietävät asiasta, varmaan Mubarakin tiedustelu on myös tietoinen siitä.

Valkoisen Talon edustaja Robert Gibbs kertoi journalisteille, että USA toivoo Mubarakin ottavan hallitukseensa myös uskontojen edustajia. Gibbs painotti, ettei hän esitä Mubarakin poistamista vallasta. Hän ei myöskään suoraan viitannut Muslimiveljeskunnan ottamista mukaan, mutta se sisältynee vaatimukseen uskonnollisista neuvottelukumppaneista.
Gibbs vihjaisi, että USA on ollut keskusteluyhteydessä ElBaradein kanssa, mutta ei tiennyt niitä käydyn viime viikon aikana. Sen sijaan hän kertoi, että USA konsultoi toisten valtioitten kanssa Egyptin tilanteesta ja pyrkii muotoilemaan kantansa laajemman näkemyksen mukaan.
Jotkut tarkkailijat syyttävät Obamaa, että hän menee historiaan presidenttinä, joka menetti Egyptin, kuten Jimmy Carter menetti Iranin kieltämällä tukensa shaahilta.

Jos Obaman hallitus onkin vielä kahden vaiheilla Egyptin suhteen, New Yorkin demokraattien kansanedustaja Gary Ackerman sanoo suoraan, että Obaman tulee toimia nopeasti antaakseen tukensa mielenosoittajille niiden vaatiessa Mubarakin eroa. Hän kehotti Yhdysvaltoja keskeyttämään kaiken tukensa Egyptille, kunnes selviää, kuka maata johtaa. Ackerman on kongressin ulkomaanasioitten valiokunnan jäsen. Clinton painotti jokin aika sitten, ettei USA harkitse 1.5 miljardin USD avun jäädyttämistä, mutta Gibbs sanoo toista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=206104

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu ilmaisi pelkonsa Egyptin mellakoista, että radikaalit elimet voivat käyttää tilaisuutta hyväkseen ja kaapata vallan maassa, kuten Khomeinin johtama radikaali-islam otti vallan Iranissa 1979. Hän on esittänyt toivonsa Mubarakin hallinnon säilymisestä ja ihmettelee, etteivät länsijohtajat selvästi tue häntä. Radikaalin islamin johtama hallitus Kairossa voisi aiheuttaa paljon vahinkoa sekä Israelille että länsimaille. Sen ensimmäisiä toimia voisi olla rauhansopimuksen ja muitten sopimusten peruuttaminen, mikä toisi Egyptin armeijan joukot Siinaille Israelin etelärajalle, mitä rauhansopimus määrittelee.
Se voisi myös sulkea Suezin kanavan, mitä jotkut mielenosoittajat ovat jo vihjanneet. Tämä olisi kohtalokas isku öljytoimitusten jatkumiselle Persianlahdelta ja Saudi Arabiasta Eurooppaan, mikä saisi aikaan kaaoksen maailman taloudessa, joka ilman sitäkin kamppailee syvissä vaikeuksissa.

SAKSAN liittokansleri Merkel vakuutti Israelin ja Saksan yhteisistä intresseistä ja perinteistä, mutta hän osoitti samalla Mubarakille maansa toiveet pikaisista uudistuksista.
Merkel arvosteli avoimesti Israelin juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeassa ja Samariassa, mitä hän ei pidä järkevänä eikä hyväksyttävänä eikä tiekartan määräysten mukaisena. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4021971,00.html

HILLEL FRISCH sanoo olleen onnen onnettomuudessa, ettei Olmert saanut myytyä suunnitelmaansa Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemista Abbasille, sillä muuten olisimme Iranin johtaman Hamasin tähtäimessä lähietäisyydeltä. Hän esittää myös pelkonsa, että Egyptin ”vallankumous” käyttää sen nuorisoa hyväkseen vallan kaappaamiseksi kuten tapahtui Iranissa vain lopulta uhratakseen heidät ihanteineen ääri-islamin alttarilla. Pelkona on myös, että heikko Obama jättää Israelin oman onnensa nojaan, kuten se tekee Egyptille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4021915,00.html

5. VIITISENTUHATTA mielenosoittajaa oli aamulla Kairon Tahrir aukiolla odottaen miljoonamarssin alkamista. Osa heistä vietti yönsä aukiolla vastoin ulkonaliikkumiskieltoa.
Heidän edustajansa vakuuttavat, että pallo on nyt Euroopan ja Yhdysvaltojen kenttä-puoliskolla ja että niiden tulee nyt selkeästi ilmoittaa vaativansa Mubarakin eroa, vähempi ei heitä tyydytä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4022156,00.html

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että pääministeri Netanyahu pelasi Egyptin armeijan korttia ja sai vastineeksi Grad-ohjuksia. Niitä ammuttiin aamulla kolme kohti Netivot ja Ofakim kaupunkeja vaurioittaen kokoustilaa, jossa vietettiin häitä ja saaden 4 ihmistä sokkitilaan ilman pahempia vaurioita. Gazaan NGO-järjestöt kertovat, että Hamasin poliisi esti Mubarakin vastaiset mielen-osoitukset Gazassa.
Netanyahu antoi luvan Egyptille tuoda kaksi pataljoonaa, n. 800 sotilasta, Siinaille estämään rajanylitykset Siinailta Israeliin sekä Gazasta Siinaille. Beduiinit yrittivät saada Rafahin hallinnon Egyptin vedettyä osan joukoistaan Kairoon, mutta heidät lyötiin verisesti. http://www.debka.com/article/20614/, http://www.debka.com/article/20614/

6. UUTISOTSIKOITA
- Oikeuskansleri Weinstein ei vielä eilen pystynyt ratkaisemaan, voiko IDF:n komentajaksi valittu Yoav Galant jatkaa komentajantehtävien ottamista vastaan Gabi Ashkenazilta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=206128
- Venäjän lähettiläs NATO:ssa Dmitry Rogozin varoittaa, että uraanisauvojen hallitsemattomaan liikkeeseen saanut stuxnet-virus voi olla vain nokkaunillaan, ja voi herätä koska vain aiheuttaen kohtalokkaista vaurioita Bushehrin ydinvoimalassa. Tämä on ristiriitainen lausunto, sillä Bushehrin on kerrottu olevan vain sähköä tuottava voimala, jossa ei ole uraanin rikastuslaitteita. Ehkä sinne on rakennettu salaa laitteisto, jossa voidaan kenenkään tietämättä jatkaa rikastustoimia. Rogozin suosittelee, ettei Bushehrin ydinvoimalaa käynnistettäisi toistaiseksi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=206173
- Pastori David Loganathan oli hindu, joka Sri Lankassa ollessaan oppi vihaamaan israelilaisia, koska ”he sortavat palestiinalaisia”. Sitten hän monia vuosia sitten muutti Kanadaan, kääntyi kristinuskoon ja opiskeli papiksi toimien nyt Ontariossa Miracle Family Temple seurakunnan pappina Scarboroughissa. Siellä hän sai uutta tietoa Israelista ja tuotuaan useita kristittyjä johtajia Israeliin sai todeta, että ”juutalaiset täällä ovat vainottuja, sillä he joutuvat kantamaan aseita”. Hän vakuuttaa, ettei kysymys ole pyhiinvaellusmatkasta, vaan tarkoituksena on opettaa ihmisiä ymmärtämään, mistä Israelin ja PA:n välisessä konfliktissa on kysymys. Hän aloittaa kasvatuksen seurakuntien pastoreista. He vierailevat Jerusalemin itäosissa, Jad Vashemissa ja monilla muilla paikkakunnilla Israelissa. He kertovat havaintonaan, ettei ole kysymys ”setlementeistä Länsirannalla”, vaan ”juutalaisista kaupungeista ja kylistä Juudeassa ja Samariassa” ja toteavat, että ”kuka hyvänsä kieltää juutalaisia rakentamasta Juudeaan ja Samariaan, on tyhmä, morooni (moron, heikkomielinen ääliö) ja anti-semitisti”. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=206138
- Oudolta näyttävä mies meni maanantaiaamuna Länsimuurille huudellen Israelia tuomitsevia iskulauseita syyttäen sitä miehittäjäksi ja lopulta kirjoittaen spray-maalilla rukoilevien ja vierailevien väliseen aitaan sekä naisten osastoa erottavaan näköesteeseen sanat Palestiina. Poliisi korjasi miehen talteen ja Länsimuurin rabbi Rabinovich määräsi aidat puhdistettaviksi välittömästi pyhän loukkauksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142049
- Republikaanien johtava presidenttiehdokas Mike Huckabee totesi Israelin vierailunsa aikana – jo 15. vierailu maassa – että rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa on järjetön. Hän kutsuu juutalaisia maan alkuperäis-asukkaiksi, joilla on oikeus rakentaa omaa maataan ilman sivullisten häiriöitä. Hän sanoi Egyptistä, että sekasorto siellä vahingoittaa sekä länsivaltoja että Israelia ja uhkaa niiden rauhaa. Hän myös ihmettelee, miksi Israelin tulisi luovuttaa omaa maataan ja vielä kansalle, joka on ottanut tehtäväkseen Israelin tuhoamisen? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142051

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019