TORSTAI 03.02.11

1. EGYPTIN mielenosoitukset kehittyivät eilen verisiksi Mubarakin kannattajien hyökättyä ilman ennakkovaroitusta Tahrir aukiolle Kairossa, jossa ”miljoonan mielenosoittajan joukko” oli vielä viimeistelemässä Mubarakille lähettämäänsä viestiä erota välittömästi. Oliko Mubarakin oppositiota edustavia miljoona tai enemmän tai vähemmän on triviaalinen kysymys, johon ei kukaan voine antaa tyhjentävää vastausta. Pyytäisin sen takia suhtautumaan varovaisesti annettuihin lukuihin, niin suuria heittoja niissä esiintyy.

MISTÄ nämä Mubarakin kannattajat tulivat ja keitä he olivat, on kysymys, johon ei saatu eilen vastausta. Opposition edustajat syyttivät, että heidän joukossaan oli siviiliasuisia poliiseja, jotka ammattimaisesti pahoinpitelivät opposition edustajia, myös tuliasein.
Mubarakin kannattajien saapuminen Tahrir aukiolle Armeijan annettua heille vapaan pääsyn ilman tarkastuksia oli vaikuttava, sillä heidän edessään aukiolle karautti useita ratsukoita ja kameleita koreissa varusteissaan. Opposition kannattajat raastoivat ainakin kuusi ratsastajaa satulasta alkaen piestä ja pahoinpidellä heitä. Itämaisen runsassisältöisen sanaharkan jälkeen kivet ja polttopullot alkoivat lennellä ja joukko aaltoili edestakaisin vuoroin toisen vuoroin toisen edetessä välillä perääntyen etsien uusia ponnistusalustoja. Armeijan tankki-miehistö seurasi mellakkaa sivusta, vain silloin tällöin vetäen jonkun miehen tankin päälle ja sulloen hänet jonnekin sen sisuksiin, joko pidätyksen tai haavoittumisen johdosta.

LOPULTA tunteitten alkaessa kiehua vaarallisiksi ja otteiden muuttuessa verisiksi armeija ampui varoituslaukauksia ilmaan ja ajoi panssareitaan osapuolten väliin käyttäen kyynelkaasu-kranaatteja ja vesitykkejä kansan rauhoittamiseksi. Tarkkailijat ovat pyrkineet paikalla olleitten sotilaitten käyttäytymisestä arvioimaan, onko armeija edelleen neutraali eikä ole asettunut kummankaan puolelle, vai onko sen lojaalisuus ehkä siirtynyt Mubarakin puolelle.
EILISISSÄ mellakoissa kuolleitten lukumäärä on erään arvion mukaan 4-5; mielenosoitusten alusta lähtien 10 kuollutta ja 600 haavoittunutta. Debkafile arvioi kuolleitten määräksi 30, haavoittuneita parituhatta. Erään arvion mukaan kuolleita olisi 300 ja haavoittuneita tuhansia mielenosoitusten alkamisesta lähtien. Lukumääriä suurennellaan tai minimoidaan esittäjän motiivin mukaan. Tosiasia kuitenkin on, että rauhallisina alkaneet mielenosoitukset ovat saaneet vaarallisen ja verisen käänteen, jota jotkut kutsuvat ”sisällissodan alkutahdiksi”.
Varapresidentti Suleiman ja armeijan edustaja kehottivat kaikkia poistumaan välittömästi Tahrir-aukiolta, mutta yön pimetessä oli epäselvää, oliko käskyä toteltu. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4023274,00.html, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=206487

2. OPPOSITION kannattajat lupaavat, että ”huominen perjantaipäivä on ratkaiseva Mubarakin kohtalon”, kuten itsensä opposition johtoon nimittänyt ElBaradei ilmoitti journalisteille. Perjantai on muslimien perinteinen pyhäpäivä, jolloin kaikkia miehiä kutsutaan yhteisiin rukous-kokouksiin, ja ”saarnan” hengen mukaisesti mielet ovat sopivasti kiihtyneitä usein väkivaltaisiin mielen osoituksiin viranomaisia kohtaan, mikä toistuu Temppelivuorella joka perjantai muslimien poistuessa Al-Aksa moskeijastaan.
Ei ole selvää, ovatko myös Mubarakin kannattajat huomenna kaduilla, mutta 30 vuotta Egyptiä itsevaltiaan ottein hallinnut itsevaltias on päättänyt taistella ”katkeraan loppuun saakka”, jos se sellaiseksi kääntyy. ElBaradei lupasi, että Murakia suojellaan perjantaihin saakka, mutta että sen jälkeen hän on ”kuollut mies, joka vielä kävelee”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=206424

3. VAPAA journalisti Barry Chamesh kertoi web-sivullaan selvitelleensä Elbaradein taustoja voidakseen nähdä, mikä hänet sai mukavasta Sveitsin eläkeläisen kodistaan antautumaan epävarmaan ja vaaralliseen tehtävään Muslimiveljeskunnan keulakuvaksi. Hän tutki asiaa ja sai selville, että ElBaradei oli muutama kuukausi sitten esitetty CFR:n julkaisun etusivulla varustettuna kysymyksen muotoisella tekstillä: ”Onko ElBaradei ehkä Egyptin pelastaja?” Tämä viittaisi siihen, että hän matkusti Kairoon CFR:n toimeksiannosta.
THE DAILY TELEGRAPH julkaisi artikkelin, jossa kerrotaan WikiLeaksin dokumentteihin perustuen, että USA:n Kairon lähettiläs Margaret Chobey lähetti luottamuksellisen viestin Kairosta 30.12.2008, jossa hän kertoi opposition laatineen salaisen suunnitelman Mubarakin hallituksen kaatamiseksi, joka toteutettaisiin ennen syyskuun vaaleja 2011. Scobey spekuloi viestissään, voiko sellainen suunnitelma onnistua. Viesti oli luottamuksellinen, ja se otsikoitiin ”aktivistin huhtikuun 4. päivän USA:n vierailu ja hallituksen vaihdos”. Hän viittaa opposition edustajan osallistumiseen USA:n ulkoministeriön järjestämiin keskusteluihin New Yorkissa huhtikuussa 2008, minkä jälkeen hän palattuaan Kairossa informoi USA:n lähetystöä salaisista suunnitelmista vallan vaihtamiseksi Egyptissä. Daily Telegraph pidätti aktivistin nimen hänen turvallisuutensa vuoksi Egyptissä. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/, http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/

4. PRESIDENTI Barack Obama kehotti puhelinsoittonsa yhteydessä Mubarakia aloittamaan vallansiirron välittömästi, eli kuten Valkoisen Talon edustaja Robert Gibbs sanoi ”nyt tarkoittaa eilen, eli välittömästi”. Obaman hallitus näyttää raivostuneen Mubarakin kannattajien odottamattomasta vastamielenosoituksesta ja hyökkäyksestä opposition edustajien kimppuun. Ulkoministeri Hillary Clinton vaatii, että Egyptin hallituksen tulee tutkia, kuka Mubarakin kannattajajoukon lähetti ja saattaa vastuuseen viisi tai kuusi opposition kannattajaa ampuneet. Obama on yhä selvemmin näyttämässä, että hän haluaa Mubarakin poistumista kuvioista ja Muslimiveljeskunnan osallistumista uuteen hallitukseen, jonka edustajia vieraili Obaman vastaanotolla ja jonka jäseniä hän pyysi ”Kairon yliopistossa 2009 pitämänsä suuren linjapuheensa” esitystilaisuuteen. CFR:n edustajaksi paljastunut ElBaradei vakuuttaa, ettei uusi hallitus ole USA:n eikä Israelin vastainen. Muslimiveljeskunnan edustaja kuitenkin toisti Hamasin suosituksen, että kaikki juutalaiset on tapettava. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=206497, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142072

Torstai-iltana kuultiin konekiväärien ammuntaa Tahrir aukiolta. Osa opposition edustajista oli jäänyt aukiolle poistumiskäskystä huolimatta, ja armeija suoritti siellä joitain pidätyksiä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=206429,

5. JEMENIN pääkaupungissa Sanaassa kokoontui aamulla 20 000 mielenosoittajaa vaatimaan lisää myönnytyksiä presidentti Ali Abdulla Salehilta, joka on hallinnut maata yksinvaltaisesti 32 vuotta. He kutsuivat mielenosoitusta nimellä ”raivon päivä”.
Heitä ei tyydytä myöskään presidentin lupaus luopua vallasta 2013 vaaleissa, joihin hän ei asetu ehdokkaaksi.
USA:n presidentti Mubarak onnitteli Salehia kehuen, että tämän myönnytystoimet olivat oikean suuntaisia. Jemen on tärkeä strategisesti sekä siksi, että al-Qaida toimii aktiivisesti sen alueella ja sieltä Saudi Arabiaan, ja toiseksi sen sijainti tärkeän Adenin lahdelta Punaiselle Merelle johtavan Bab-el-Mandeb salmen vartijana asettaa sille erityisvaatimuksia.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4023384,00.html

6. HAARETZ tutkii web-sivun artikkelissaan, miksi PA ja Hamas välttävät huolellisesti tukemasta Tunisian ja Egyptin mielenosoittajia, joiden päämääränä on vapauden lisääminen kansalle sekä työttömyyden lopettaminen ja elintason parantaminen. PA on huolellisesti välttänyt raportoimasta omalla TV-asemallaan mielenosoituksista Kairossa ja estänyt mielenosoitusten järjestämistä Juudeassa ja Samariassa. Samaa on tehnyt myös Hamasin johto Gazassa.
Artikkelissa todetaan, että syitä on monta, mutta tärkein niistä lienee se,
että Mubarak koetaan ystävänä, jota ei sovi loukata. Toiseksi syyksi Amira Hassin kirjoittamassa artikkelissa todetaan Israelin miehitys, jonka vastustamista pidetään palestiinalaisten tärkeimpänä kohteena, eikä sitä saa häiritä muilla intresseillä.
PA:n poliisin tiedetään uhkailleen ja pahoinpidelleen journalisteja, jotka haluaisivat raportoida Karosta tai ottaa yhteyttä Egyptin lähetystöön Ramallahissa.
Amira Hass perustaa artikkelinsa Kairossa koulutetun urologi Mamdouh al-Akerin mieli-piteisiin, jotka kuvastavat PA:n arabin tuntemuksia ja toiveita.
http://www.haaretz.com/print-edition/features/why-isn-t-the-pa-supporting-the-egypt-uprising-1.340966, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142116

7. UUTISOTSIKOITA
- Hamas boikotoi PA:n aikomia vaaleja Länsirannalla ja Gazassa. Abbas säikähti pahoin PaliLeaksin paljastuksia, joissa PA:n johto todettiin epärehelliseksi ja kaksinaamaiseksi, kertoen kansalle aivan muuta kuin mistä se neuvotteli Israelin kanssa. Tunisian ja Egyptin esimerkki voisi aivan hyvin kuohuttaa myös palestiinalaisten johtoa. (JP)
- Terrorismi kasvoi tammikuussa edellisestä kuukaudesta. Tammikuun aikana on sattunut 83 terrori-iskua, edellisenä kuukautena 74. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142109
- Kiista IDF:n uudesta komentajasta jatkuu edelleen kansanedustajien vastustaessa kenraalimajuri Navehin nimittämistä 60 päivän ajaksi selittäen, että se jättää armeijan johtoon vaarallisen tyhjiön aikana, jolloin maa ympärillä kuohuu ja potentiaaliset viholliset lisääntyvät etelässä ja idässä. Gabi Ashkenazin virkakausi päättyy 14. helmikuuta, ja puolustusministeri Barak vastustaa hänen kautensa jatkamista, kunnes uusi komentaja on nimitetty. Barak syytti Ashkenazia useista virheistä: eettisistä, ohjeellisista ja jopa ammattimaisista virheistä menemättä yksityiskohtiin. Ashkenazi puolestaan kehui armeijan tason ja kunnon oleellisesti parantuneen hänen nelivuotis- kautensa aikana. Barakin käyttäytymistä on moitittu aiheettomaksi ja syyntakeettomaksi unohtaen kokonaan maan edun omansa kohentamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142111
- Arkeologit paljastivat eilen, että he olivat löytäneet Juudean vuorilta 1500 vuotta vanhan bysanttilaisen kirkon rauniot, jota aiemmin luultiin synagogaksi. Raunioissa on pilareita ja erittäin hyvin säilyneitä mosaiikki-lattiota. Niissä kuvataan leijonia, kettuja, kaloja ja riikinkukkoja. Paikka sijaitsee Jerusalemista lounaaseen.
http://www.haaretz.com/news/national/1-500-year-old-church-discovered-in-
jerusalem-hills-1.340904
- Seuraavassa osoitteessa kerrotaan, miten tulla lihavaksi hyvää syöden, tai jotain
sinne päin, valitettavasti vain englanniksi.
http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=206217
- Viikon sateet nostivat Kinneretin pinta vain 16 sm, mutta onneksi lisää on luvassa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021