Posts

Showing posts from March 9, 2008
PERJANTAI 14.03.08
1. TULITAUKOA HAMASIN TAPAAN. Vain muutaman päivän kesti tauko rakettitulessa Gazasta Israeliin, jonka aikana myös IDF pidättyi iskuistaan sekä maalla että ilmasta. Torstain aikana ainakin 28 Kassam-rakettia ja kymmenisen kranaattia ammuttiin Israelin puolelle Negevin länsiosaan. Ne putosivat aukeille paikoille aiheuttamatta henkilö- tai aineellisia vahinkoja. Niiden ampujaksi ilmoittautui Palestiinan vastarintakomitea (PRC), jossa on mukana elementtejä Hamasista, Jihadista, PFLP:stä ja al-Aksasta. Syyksi ilmoitettiin IDF:n keskiviikkona suorittama operaatio Betlehemissä, jossa neljä etsittyä terroristia sai surmansa. Yhden heistä, Mahmoud Shehada, väitettiin olevan Islamic Jihadin Betlehemin alueen komentajan, toinen oli al-Aksan paikallisjohtajia Ahmed Al-Balbul. Erillisessä iskussa Jihad-johtaja Salah Karkur sai surmansa Tzaidassa lähellä Tulkarmia Samariassa kieltäydyttyään antautumasta sotilaille. (JP)
2. NELJÄN BETLEHEMISSÄ surmatun terroristin …
TORSTAI 13.03.08
1. IDF:N JA POLIISIN ERIKOISJOUKOT surmasivat keskiviikon aikana viisi etsittyä terroristia kahdessa erillisessä tulitaistelussa.
KESKIVIIKKOAAMUNA IDF:n sotilaat piirittivät talon Seidassa lähellä Tulkarmia Samariassa. Syntyneessä tulitaistelussa yksi Islamíc Jihadin Länsirannan johtajista Saleh Karkur, 27, sai surmansa. Koska hän kieltäytyi antautumasta, talo, jossa hän piileskeli, osittain tuhottiin. Islamic Jihad vannoi kostavansa tämän Tulkarmin komentajansa kuoleman.
KESKIVIIKKOILTANA Israelin poliisin Yamam erikoisjoukkojen terrorinvastainen yksikkö surmasi tulitaistelussa neljä etsittyä terroristia. Yksi heistä oli Mahmoud Shehada, 45, jota IDF on etsinyt kahdeksan vuoden ajan. Toinen surmattu terroristi oli al-Aksa Marttyyrien jäsen Ahmad Balbul, 48. Kaksi muuta olivat Imad Kemal ja Issa Marzoura. Mahmoud Shehada suunnitteli Shin Betin antamien tietojen mukaan Jerusalemin Mercaz Harav-seminaarin massamurhan. Hän syyllistyi aiemmin useiden autopommi- ja…
KESKIVIIKKO 12.03.08
1. MEIDÄN TULEE TOTTUA RAKETTITULEEN, oli pääministeri Ehud Olmertin viesti Ashkelonin asukkaille vieraillessaan kaupungissa rakettien ampumisen hetkeksi hellittäessä.
”Tämä on ollut todellisuutta viimeiset 60 vuotta, ja meidän tulee osoittaa itsehillintää ja voimaa”, Olmert jatkoi. Hän varoitti vertaamasta Ashkelonia Sderotiin, joka on ollut tulituksen kohteena seitsemän vuoden ajan. Olmert analysoi, että Grad-raketti on tosin raskaampi kuin Kassam, mutta sanoi, ettei sen osumisen estämiseksi Ashkeloniin ole löydetty mitään keinoja, lupaillen kuitenkin, että asiaa tutkitaan. Hän arvioi, että rakettitulitus Ashkeloniin tulee uusiutumaan. Tuskin Olmertin autosaattue oli poistunut kaupungista, kun Grad-raketti iskeytyi kaupungin eteläosaan.
VIERAILLESSAAN eräässä koulussa hänelle näytettiin, että koulusta on yli kahden minuutin matka lähimpään pommisuojaan, eikä koulua ole suojattu raketti-iskuja vastaan. Hän kehotti pieniä oppilaita näyttämään, miten he suoj…
TIISTAI 11.03.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja puolustusministeri Ehud Barak vakuuttavat Jpostin etusivun uutisissa kissan kokoisin kirjaimin, ettei Hamasin kanssa ole tehty minkäänlaista sopimusta, ja että operaatiot rakettimiehistöjen ja terroristien eliminoimiseksi Gazan kaistalla jatkuvat entiseen tapaan. ”Juuri nyt Hamas pidättää ampumistaan ja me myös olemme hillinneet itseämme”, kertoo puolustusministeriön nimeltä mainitsematon virkailija ja lisää, että ”sillä hetkellä kun he havaitsevat jonkun suunnittelevan tai aloittavan toiminnan, me reagoimme siihen”.
PÄÄMINISTERI Olmert kertoi median edustajille maanantaina tavatessaan Chechin presidentti Mirek Topolanekin, joka on virallisella vierailulla maassa, että Israel pidättää itsellään täyden toimintavapauden Gazan kaistalla ja vakuutti, ettei Israel neuvottele Hamasin kanssa eikä ole tehnyt sopimusta sen kanssa, mutta ”jos rakettituli loppuu, me pidätämme omaa tultamme”.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni, joka on vierailulla USA…
MAANANTAI 10.03.08
1. MOSSAD JA SOTILASTIEDUSTELU arvioivat eilisessä hallituksen istunnossa, että Iran on edelleen Israelin vakavin uhka. Molemmat kuitenkin vakuuttivat, ettei Iranin odoteta hyökkäävän Israelia vastaan, vaan se käyttää muita valtioita ja järjestöjä tekemään ”likaisen työn” puolestaan. Iranin uhka kuitenkin kasvaa kaiken aikaa. Sen uskotaan saavuttavan ”ei paluuta” aseman ydinaseen kehityksessään ensi vuoden loppuun mennessä, ja se kehittelee kiireisesti ballistisia ohjuksia, joilla se yltää kaikkialle Israeliin, suureen osaan Lähi Itää ja Eurooppaa.
ISRAELIN LÄHITAVOITTEEN uhka tulee kuitenkin Syyrian taholta. Syyria aseistautuu kiireisesti Venäjän avustuksella ja usein Iranin rahoittamana. Se hankkii ja asentaa valmiusasemiin uusia ohjuksiaan ja rakettejaan, se hankkii ilmatorjunta- ja panssarintorjuntaohjuksia, jotka osoittautuivat erittäin tappaviksi Libanonin kakkossodassa, sekä kiinalaisvalmisteisia C-802 tutka-ohjattuja maalta merelle ohjuksia, joilla Hi…
SUNNUNTAI 09.03.08

1. TERRORISTI, 25-VUOTIAS Ala Abu Dhaim, joka torstai-iltana murhasi 8 juutalaista seminaariopiskelijaa ja haavoitti yhdeksää, oli kotoisin Itä Jerusalemin Jebl Mukaber lähiöstä. Perjantaina liikkui huhuja, että hän oli ajoittain työskennellyt kuskina Harav yeshivassa,

mutta hän todennäköisesti toimitti ajoittaisia ajoja seminaarille, mutta ei ollut sen palveluksessa. Hän näyttää kuitenkin tunteneen paikat seminaarissa, koska hän löysi tiensä kirjastoon, jossa 80 opiskelijaa oli juuri päättänyt Adar II rukouksensa. Poliisi löysi pian massamurhan jälkeen hänen autonsa läheltä seminaaria.

MURHATTUJEN opiskelijoitten iät vaihtelivat viidestätoista yhdeksääntoista. Yhdellä heistä oli Kanadan ja Englannin kansalaisuus, toisilla Yhdysvaltain, Etiopian ja Kanadan. (JP)

2. MURHAAJAN omaiset pystyttivät suruteltan kotinsa lähelle Jebl Mukaber lähiössä, ja kuin lisätäkseen häväistyksen aiheuttamaansa iskuun he ripustivat sen ympärille PA:n, Hamasin ja Hizbullahin l…