Friday, August 28, 2015

PERJANTAI 28.08.15

PERJANTAI 28.08.15
1.       KÄYN aluksi läpi aamun uutisia otsikkomuotoisesti ja palaan sitten laajemmin niihin, joita on syytä tarkastella lähemmin.
Aamu oli aurinkoinen, joskin muutamia pilvenlonkareita seilasi taivaankannella. Ennusteen mukaan tänään on aurinkoista ja hellettä 33 asteen verran Jerusalemissa, Eilatissa yli 41 astetta, ja sama tahti näyttää jatkuvan lähipäivien aikana.

IAEA kertoo saneensa tietoja, joiden mukaan Iran on laajentanut kiistanalaista Parchin sotilastukikohtaa. IAEA on vuosikaudet vaatinut lupaa päästä tutkimaan, mitä siellä todella tapahtuu, mutta Iran ei ole suostunut pyyntöihin. Maastotöitä siellä on tehty satelliittikuvien perusteella arvioiden, mutta Iran sanoo niiden
liittyneen alueen teiden ja pintakerrosten uusimiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200015#.Vd_spIr7RsU,
USA:n ulkoministeriön tiedotteen mukaan Parchin tukikohta on täysin laillinen sotilastukikohta, jossa harjoitetaan pelkästään sotilaallisia toimia. Tämä on jyrkässä ristiriidassa IAEA;n näkemyksen kanssa, joka vuodesta 2006 lähtien on pyytänyt lupaa päästä tukimaan paikkaa saadakseen sieltä maanäytteitä. http://www.jpost.com/International/Irans-Parchin-not-a-nuclear-site-State-Department-says-413536,

USA:n ulkom-isteriön apulaissihteeri Adam Szubin matkustaa Israeliin tavatakseen maan korkeita virkailijoita. Hän haluaa keskustella virkaveljiensä kanssa Iranin kanssa solmitusta sopimuksesta. Hän viipyy maassa perjantaista maanantaihin. USA:n korkeat virkailijat eivät ole tungeksineet Ben Gurionin lentokentälle – USA:n presidenttiehdokkaat sen sijaan ovat olleet kovin aktiivisia saadakseen tukea ehdokkuudelleen juutalaisten taholta, joiden vaikutus on perinteisesti huomattavasti heidän lukumääräänsä suurempi. Pääministeri Netanyahun negatiivinen kampanja Obaman junailemaa Wienin sopimusta vastaan on jähmettänyt perinteisen ystävälliset suhteet epäluuloisiksi ja odottaviksi. Vasta kongressin käsittelyn ja päätöksen jälkeen suhteiden odotetaan aktivoituvan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200016#.Vd_s0Yr7RsU,

USA:n republikaaniset presidenttiehdokkaat Ted Cruz ja Donald Trump ovat laatimassa yhteistä rintamaa Obaman täysin rinnoin tukemaa ja puolustamaa Wienin sopimusta vastaan, jota he pitävät USA:lle vaarallisena ja nöyryyttävänä. He osallistuvat USA:n Tea-puolueen isänmaallisten järjestämään tilaisuuteen.
USA:n Zionistisen järjestön (ZOA), turvallisuuskeskuksen ja Tea-puolueen isänmaallisten järjestämä tilaisuus on ollut viikkojen ajan suunnitteilla, kertoo ZOA:n presidentti Mort Klein. Hän lisää, että Trumpin osallistuminen siihen on uusi kehitys.

”Mielestäni on arvokasta saada mukaan Trumpin tasoinen henkilö, joka tullee hallitsemaan tilaisuuden ohjelmaa”, Klein arvioi. ”Se on hyvä asia, enkä usko hänen imevän kaiken ilman salista”. Tilaisuus toteutunee syyskuun 9. päivänä.
Klein ei näe mitään pahaa siinäkään, että päähuomio kiinnittynee Trumpin esitykseen. ”Tärkeintä on, että tämä katastrofaalinen sopimus mitätöidään” hän sanoo. Ted Cruz on asettanut Wienin sopimuksen keskeiseksi vaaliteemakseen. Trump pitää sopimusta kohtalokkaana USA:n tulevaisuudelle ja vastustaa sitä ehdottomasti. ”Iranista kehittyy vauras valtio, joka pyrkii saamaan haltuunsa puolet maailmasta. Se tulee johtamaan ydinholokaustiin. Israel on suuressa vaarassa Obaman hyljättyä sen” on Trumpin asenne Wienin sopimukseen, kuten hän sanoi NBC:n ohjelmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200019#.Vd_mJIr7RsU

USA:n YK:n lähettiläs Samantha Power sanoo, että USA joutuu eristetyksi, jos P5+1 maiden neuvottelema sopimus Iranin kanssa hylätään kongressissa.
Hän selittää, että Iranin vastaisten pakotteiden uudelleen asettaminen tulisi olemaan vaikeaa. Obama väittää, että se käy käden käänteessä.
”USA tullaan eristämään maailmalla ja sen vaikutus vähenemään, jos kongressi äänestää sopimusta vastaan”, Power selittää. Hän katsoo, että etenkin maat, joiden kanssa USA neuvotteli lähes kahden vuoden ajan, tulevat tuntemaan pettymystä ja halua vetäytyä sivulle USA:n johtoasemasta. Nämä maat ovat Englanti, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä, jotka seurasivat tiiviisti sivusta USA:n neuvottelijoiden johtamia keskusteluja Iranin asettamien neuvottelijoiden kanssa. Siksi hän kehottaa kongressin jäseniä harkitsemaan tarkoin äänestäessään sopimuksesta syyskuussa. Power varoittaa myös vaikutuksesta, minkä USA:n sisäinen hajaannus antaisi maailman maille, jotka ovat luottaneet USA:n johtoon ja tukeen.

Tämä on juuri keskeisin kysymys, josta arabimaat syyttävät Obaman hallitusta, joka on hylännyt heidät ja alistanut heidät Iranin nousevan mahdin armoille. Kysymys ei ole arabeille vain poliittinen, vaan keskeisesti uskonnollinen, sillä arabimaat tunnustavat islamin sunni-suuntaa Iranin shia-suuntaa vastaan, jota sunnit pitävät vääräoppisena ja Muhammedin perinnön väärennöksenä. http://www.timesofisrael.com/un-envoy-us-will-be-isolated-if-iran-deal-rejected/

2.       Tuore tutkimus osoittaa, että 15 %, eli 60 000, Juudean ja Samarian juutalais-asukkaista ovat muuttaneet USA:sta. Heidän lukumääränsä Israelissa on 170 000. Näin kertoo Haaretz artikkelissaan Jerusalemin Limmud (opintoalan)-konferenssista.
”Tämä osoittaa pitävän todistuksen, jonka mukaan tämä kansanosa on vahvasti ylikansoitettu sekä juutalaisyhteisöissä asuvien että Israelin valtaväestön keskuudessa kuten myös Israeliin muuttaneiden juutalaisten keskuudessa”. sanoo Sara Yael Hirschhon ensi vuonna julkaistavassa kirjassa ”Kaupunki kukkulan laella; Amerikan juutalaiset setlerit miehitetyissä territorioissa vuodesta 1967 lähtien”.
Kirja julkaistaan ensi vuonna Harward Yliopiston julkistamossa.

(Mielestäni kirjan otsikko on muotoiltu täysin virheellisesti. Olisi syytä välttää ”setleri” sanan ja sen johdannaisten käyttämistä. Toiseksi Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta, ellei sillä tarkoiteta arabien asumia alueita. Tämä kertoo mielestäni kirjailijan ennakkoluuloisesta suhtautumisesta kysymykseen, mikä toistuu sen sisällössä, ja tullee myös vaikuttamaan teoksen uskottavuuteen.)

Kirjassa esitetään, että Israelissa asuu 170 000 Amerikan juutalaista tai heidän jälkeläistään. Kirjoittajan mukaan tämä romuttaa uskomuksen, että Amerikan juutalaiset muuttivat Israeliin muiden vaihtoehtojen puutteessa, tai että he olivat ortodokseja tai olisivat olleet Amerikan oikeiston kannattajia.

Hirschhornin tutkimuksessa paljastuu yllättävä piirre, että Amerikasta Juudeaan ja Samariaan muuttaneet juutalaiset olivat enimmäkseen nuoria, naimattomia, korkeasti oppineita, joilla useilla oli tohtorinarvo tai vastaava. Näitä on 10 % Juudeaan ja Samariaan muuttaneista juutalaisista.
Tämä myöskin romuttaa Israelin vasemmiston yleisen uskomuksen, että nämä kukkulanuoret ovat mielipiteiltään ja tunnearvoiltaan hairahtuneita, eräänlaista kansan pohjasakkia, jotka on aivopesty määrätyn messiaanisen ajatuskuvion mukaisesti. Surkeinta ja kauhistuttavinta tässä kuviossa on se, että sama ajatusharha on pesiytynyt sekä Israelin poliisin että armeijan johdon pariin. Tämän johdosta he käyttävät äärimmäistä raakuutta ja ihmisarvoista piittaamattomuutta käsitellessään näitä kukkulanuoria tai muita heidän mielestään epäilyttäviä nuoria ja varttuneita aikuisiakin vastoin yleisiä normeja ja oikeuslaitoksen antamia muistutuksia, vaikka sekin on vasemmiston ”miehittämä”.

HIRSCHORN tunnustaa aivan ilmeisesti omaksi yllätyksekseen, että 10 vuoden tutkimus osoittaa heidän olevan nuoria, idealisteja, älykkäitä ja kokeneita Amerikan liberaalin kansan edustajia, jotka olivat sionistisesti aktiivisia ja jotka olivat innokkaita asettamaan arvonsa ja kokemuksensa Israelin maahanmuuttajaliikkeen kehittämiseksi. Tämä lienee karvas pala sionistiliikkeen vastustajille.
Hirschhorn päätyy Haaretzin mukaan johtopääyökseen.
”He eivät ole vain jonkin Raamatun käskyn mukaisesti päättäneet muuttaa Israelin pyhään Maahan jouduttaakseen Messiaan tuloa, vaan he ovat syvästi inspiroituneet amerikkalaisesta näystä uudisraivaajina ja rakentajina uusien asutuskeskusten kuvitteellisten yhteisöjen rakentamiseksi vapautetuille alueille (occupied territories). He saavat innoituksensa amerikkalaisesta taustastaan ja aktiviteettinsa perinteistä, joihin he ovat tottuneet, toteuttaen ihmisoikeuksia ja inhimillisiä vapauksia, mitkä antavat oikeutuksen sille toiminnalle, mitä he toteuttavat.”.
Hän ei voi olla lisäämättä oman vasemmistolaisen ideologiansa mukaisesti, että ”näin toimiessaan he käyttävät vasemmiston arvoja ja ilmaisumuotoja toteuttaessaan oikeiston vaatimia projekteja”, ikään kuin ne olisivat vasemmiston yksinoikeutta.

3.       SÄÄTILAT Israelissa:
Jerusalem 20 -30; Tiberias 26 -40; Suolameri 30 -39; Eilat 30 -40 +C-astetta. Säätila pysytellee muutaman päivän tämän päiväisissä lukemissa, mutta sen jälkeen alkaa syksyn läheisyys vaikuttaa lämpötilan vähäisenä alenemisena. Luvut ovat ToI:n antamia; JP antaa vähän poikkeavia lukemia. Kinneretin pinta pysyttelee JP:n mukaan tasaisena laskematta tai nousematta -212.52 lukemista.

4.       UUTISOTSIKOITA
·         ”BIBI ja Bennett vapauttivat tuomitun terroristin, joka iski uudelleen”, kerrotaan INN.n artikkelin otsikossa. Eilen paljastettiin, että keskiviikkona Jerusalemin Damaskos-portilla rajapoliisia puukottanut arabi oli vapautettu vankilasta v. 2013 loppupuolella hyvän tahdon eleenä Abbasille, syyttää entinen KE tri Michael Ben-Ari torstai-iltana. Terroristin nimi on Ibrahim Khalil Salah, 56-vuotias Hebronin asukas. Hän oli ostanut kirveen ja puukon ja soluttautui laittomasti Jerusalemiin hyökätäkseen rajapoliisin kimppuun huutaen Allahu akhbar, Allah on suurempi. Hänen tarkoituksensa oli osua uhrinsa niskaan, mutta innoissaan kirves lipsahti ja satutti poliisia käsivarteen, joka haavoittui lievästi. V. 1992 Salah murhasi Israelin palkinnon saajan professori Menachem Sternin Jerusalemin keskustassa Ristin laaksossa vain muutaman minuutin päässä Knessetistä. Stern palkittiin historian tutkimuksistaan. Hän oli erikoistunut toisen Temppelin ajan tutkimiseen. Salah vapautettiin 2013 Netanyahun hyväntahdon eleenä Abbasille kolmannessa vuorossa, vaikka rauhankeskustelut olivat romahtaneet ja loppuivat kokonaan vuoden 2014 alussa. Kaikkiaan 78 terroristia ehdittiin vapauttaa kolmessa ryhmässä, mutta viimeinen erä peruutettiin Abbasin Oslon sopimuksen vastaisten toimien vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200029#.VeASGIr7RsU
·         Israelin turvallisuusministeri Gilad Erdan esitti vaatimuksen maanantaina, että radikaalien järjestöjen pääsy Temppelivuorelle tulee estää. Päätös sai vihaisen vastauksen Islamilaisen Järjestön pohjoisen haaran johtajalta sheikki Raed Salahilta. Hän kutsui kaikkia arabeja, olkoot Israelin kansalaisia tai eivät tulemaan Al-Aksa moskeijan ja Temppelivuoren pyhyyden säilyttämiseksi, kuten hän sanoi. Hän lisäsi, että ne nuoret ja naisetkin, jotka hyökkäilevät Vuorelle nousseita vääräuskoisia vastaan, symboloivat muslimikansan ja koko arabimaailman kunniaa, jota he puolustavat. Salah kehotti viime kuussa muslimeja ”valtaamaan” temppelivuoren, jota he kutsuvat nimellä Haram Al-Sharif, ylevä pyhättö.
Juutalaiset vaativat oikeutta rukoilla Vuorella, mitä muslimit vastustavat pitäen sitä yhtenä juonena Vuoren juutalaistamiseksi. Toistuvien ja pahenevien hyökkäysten vuoksi Vuorelle nousseita vastaan Jordania esittää lähettävänsä 80 uutta vartijaa Vuorelle entisten lisäksi.
Israel vapautti Jerusalemin itäosat ja sen mukana Temppelivuoren 1967 puolustussodassa kuutta arabimaata ja PLO.n joukkoja vastaan, mutta Moshe Dayan pelkäsi arabimaailman reaktioita ja päätti antaa Vuoren päivärutiinin valvonnan Jordanian muslimisäätiölle säilyttäen kuitenkin sen omistusoikeuden Israelille. Teoriassa tämä säätiö vastaa kaikista muslimien pyhistä paikoista Jerusalemin sekä Juudean ja Samarian alueilla. Käytännössä PA:n poliisit ja vapaaehtoisnuoret vastaavat niistä, mikä aiheuttaa ajoittaen verisiä yhteenottoja Israelin poliisin ja armeijan sotilaitten ja niiden välillä juutalaisten ja turistien suojelemiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200028#.VeAXn4r7RsU
·         Israelin ulkoministeriön kansliapäällikkö Dore Gould, joka käytännössä johtaa sen toimintaa. koska Netanyahu ei ole nimennyt uutta ulkoministeriä, sanoo toiveikkaana, että suhteet Israelin ja Turkin välillä osoittavat lämpenemistä vuosikausia kestäneiden viileiden kausien jälkeen. Gould sanoi lisäksi, ettei Israel voi neuvotella Hamasin kanssa niin kauan, kuin sen Israelin vastainen viha- ja tuhoamisretoriikka ja toiminta jatkuvat. Julkisuudessa on liikkunut huhuja, joiden mukaan Israel käy salaisia keskusteluja Hamasin kanssa 10 vuoden tulitauosta. Gould tapasi turkin korkeita edustajia Roomassa kesäkuussa ja totesi, että alueelliset muutokset ja kehitystrendi saavat Turkin kehittämään omaa politiikkaansa. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Foreign-Ministry-head-Gold-hopeful-Israel-Turkey-will-reconcile-soon-413552, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-summons-Palestinian-factions-to-discuss-terms-of-ten-year-truce-with-Israel-413410,
·         YK päättää 15. syyskuuta, voiko se sallia PA/PLO:n nostaa oman lippunsa YK:n edustalla olevan lippurivistön 193 maan joukkoon. YK päätti antaa PA/PLO:lle tarkkailijamaan oikeudet YK:n yleiskokouksissa ilman äänioikeutta, vaikka sillä ei ole valtiota, rajoja eikä muita itsenäisen valtion symboleja. PA/PLO ovat YK:n suosikkeja, lellikakaroita, joille annetaan anteeksi paljon sellaista, mistä muita maita syytettäisiin ICC:ssä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-to-vote-on-raising-Palestinian-flag-at-next-UN-General-Assembly-413499

Wednesday, August 26, 2015

KESKIVIIKKO 26.08.15

KESKIVIIKKO 26.08.15
1.       HELLESÄÄSSÄ tapahtui pieni hengähdystauko, mutta helle palautuu aiemmalle tasolleen sapattina viimeistään, jolloin saavutetaan uudelleen 32 asteen päivälämpötila pääkaupungin alueilla. Tänään huippulämpötila on 29 asteen tienoilla, yölämpötilat ovat nyt 19 asteessa, mutta noussee asteen verran.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 19 -29; Tiberias 26 -38; Suolameri 30 -39; Eilat 27 -39 +C-astetta. Kinneretin vedenkorkeus on 212.52 sm Välimeren alapuolella, eikä eilen osoitetuttu laskua edellisestä.

2.       USA:ssa jatkuu kongressin jäsenten ja painostusryhmien puolesta ja vastaan mielipiteen muokkaus siitä, miten pitäisi suhtautua P5+1 maiden neuvottelemaan Wienin sopimukseen Iranin mullahhallituksen kanssa. Yksittäiset kongressin jäsenet ilmoittavat julkisesti nähneensä valon ja vakuuttavat äänestävänsä sen mukaan.
Painostusryhmistä AIPAC on selkeästi sopimusta vastaan, JStreet puolestaan sen kannalla. JStreet, jonka pitäisi olla juutalainen painostusryhmä, valitsi opiskelijoitten osastonsa johtoon muslimin, joka sanoo asuneensa juutalaisten keskellä eikä tuntevansa vastenmielisyyttä heitä kohtaan.

REPUBLIKAANINEN senaattori Bob Cotker, Tennessee, joka johtaa kongressin ulko-asiain komiteaa, ja joka on johtanut Wienin sopimuksen vastaista kampanjaa, sanoi epäilevänsä, että heillä on tarpeeksi jäseniä sopimuksen estämiseksi. Hän tunnustaa, että presidentti Obaman johtama kampanja sopimuksen hyväksi on tuottanut tulosta. Tiistaina Patty Murray (DWa) ilmoitti 29.nä kannattavansa sopimusta. Obama tarvitsee 34 jäsenen kannatuksen säilyttääkseen veto-oikeutensa. jota hän on uhannut käyttää siinä tapauksessa, että kongressi äänestää sopimusta vastaan.
Jos hän saa 41 kannattajaa, hänen ei tarvitse käyttää veto-oikeuttaan.
Veto-oikeuden ohittaminen vaatii kongressin molempien kamarien 2/3 äänen enemmistön.  http://www.timesofisrael.com/new-jersey-governor-christie-urges-opposition-to-iran-deal/

3.       IAEA:n johtaja japanilainen Yukiya Yamano kertoo, että hänen johtamansa YK:n alainen järjestö on saanut Iranilta ”merkittävän määrän” dokumentteja. Niissä pyritään hälventämään maailmalla yleisiä pelkoja, joiden mukaan Iranilla on julkisen ydinsuunnitelman toteuttamisen ohella toinen, salainen ohjelma, jota se toteuttaa samaan aikaan laitoksissa, joita ei ole virallisesti rekisteröity. Tämän salaisen ohjelman on uskottu tähtäävän ysinaseen valmistamiseen. Eräiden lähteiden mukaan Iranilla on jo valmiiksi rakennettu ydinase, jonka se on rakentanut Pohjois-Korean ja Pakistanin avustuksella.

IAEA on toistamiseen vaatinut Iranin lupaa suorittaa tarkastuksia Parchin sotilastuki-kohdassa, jossa sen uskotaan kokeilleen ydinaseen laukaisumekanismia. Wienin sopimuksen mukaan Iran saa itse ottaa IAEA:n vaatimat maanäytteet tarkastusta varten, mitä asiantuntijat pitävät kuin lammastarhan valvomisen antamista sudelle. Yamano sanoo, ettei hän vielä pysty arvioimaan, miten hyödyllisiä Iranin luovuttamat dokumentit ovat. Niissä kerrotaan Iranin aiemmista ydinsuunnitelman toteuttamisen liittyvistä toimista. Hänen on tehtävä lopullinen päätöksensä asiassa joulukuun 15. päivään mennessä. Myönteinen päätös vapauttaa Iranin kaikista sanktioista ensi vuoden kevääseen mennessä. http://www.timesofisrael.com/iran-providing-info-for-nuclear-probe-says-un-watchdog/

4.       ISRAELILAISEN ballistisen insinööritoimiston valmistama uuden tyyppinen ei-tappava ammus on keskeinen poliisin käyttöön tarkoitetussa aseessa, jota kokeillaan 20:ssä USA:n pohjoisosan kaupungissa.
Aseen valmistaja on Micron Products Inc., jonka omistaa Arrythmia Research Tecnology Fitchburgissa.

Aseen ammus on kumiluotia suurempi, se on tylppäpäinen ja sen kärkeen asennettu siliconikerros laajenee ja litistyy ammuksen osuessa kohteeseensa. Se aiheuttaa kipua, jota verrataan jääkiekkolätkän osumiseen ihmisen kehoon, kuten yksi koe-kaniiniksi antautunut yhtiön hallituksen varapresidentti Allen Ezer kertoi.
Ammus ei tunkeudu ihon sisään, vaan aiheuttaa kovaa kipua kohteessa, johon se ammutaan. Ohjeissa kehotetaan ampumaan käsiin tai jalkoihin. Poliisin mukaan ase on poliisin patukan, laseraseen ja pistoolin väliin sopiva ei-tappava ase.
Useat poliisiyksiköt USA:ssa ja Kanadassa ovat hankkineet aseen, lisäksi SWAT-yksiköt useilla paikkakunnilla ovat hankkineet aseen kokeiltavaksi.

25 USD maksavaa ammusta saa varustettuina pippurijauholla, merkkien tekemiseksi mellakan johtajiin sekä hajusteella, joka muistuttaa viemärin hajua.
Asetta ei ole kokeiltu ampumalla se ihmisen päähän, mutta valmistaja myöntää sen voivan aiheuttaa vaurioita aivoihin ja kasvoihin. Myös muiden valmistajien vastaavanlaisia aseita on saatavilla markkinoilla.
Poliisin mukaan ase ei ole yhtä toimintavalmis äkillisissä tilanteissa kuin pistooli tai taser, koska se edellyttää aseen nostamista ja suuntaamista enne laukaisua.
Maailma on tulossa yhä vaarallisemmaksi paikaksi asua, mutta mikä olisi vaihtoehto?

5.       USA:n hallitus ei millään tavoin informoinut Israelin hallitusta solmiessaan diplomaattisuhteet kommunistisen Kuuban hallituksen kanssa. Se ei myöskään nostanut esiin Kuuban hallituksen vihamielistä suhteutumista Israeliin.
Kuten Raphael Ahren kirjoittaa ToI;n artikkelissaan, yli kaksi vuosikymmentä YK:n ja USA:n harjoittama Kuuban kauppasaarto on jopa ylittänyt – ehkä moninkertaisestikin – sen, mítä Israelin vastainen boikotti, syrjintä ja sanktio-toiminta on pystynyt herättämään maailmalla.  

VUONNA 2014, kuten myös vuotta aiemmin, YK äänesti yleiskokouksessaan ”välttämättömyyden lopettaa taloudellinen, kaupallinen ja rahataloudellinen vientikielto, jonka USA oli asettanut Kuubaa vastaan”. Marshallsaaret, Mikronesia ja Palau pidättäytyivät äänestämästä, vastaan äänestivät USA ja Israel.
Vain pari kuukautta YK:n ei-sitovan päätöslauselman jälkeen presidentti Barack Hussein Obama ilmoitti, että vihollisuus näiden kahden maan välillä lakkaa, mikä antoi suotuiset mahdollisuudet saada vapautettua Kuubassa vangittuna ollut juutalainen urakoitsija Allan Gross.
Elokuun 14. päivänä USA:n ulkoministeri John Kerry matkusti Havannaan, jossa hän keskusteluaan Kuuban johtajien kanssa ilmoitti USA:n lähetystön uudelleen avaamisesta Kuubassa.
Kuuba katkaisi yksipuolisesti suhteensa Israelin kanssa n. 40 vuotta sitten, eikä se ole ilmaissut halukkuuttaan suhteitten solmimiseksi uudelleen. Täten USA:n hallitus jätti Israelin kuin nallin kalliolle ohittaen kohtuu- ja sopivuusvaatimukset.
Israelin ulkoministeriön edustaja ei halua kommentoida tilannetta julkisesti, mutta yksityisesti sanoo turhautuneensa USA:n päätöksestä. Hän vakuuttaa, ettei Israelilla ole mitään Kuuban suhteitten palauttamista vastaani, sillä Kuuba on tärkeä tekijä Etelä Amerikan maiden politiikkaa muotoiltaessa.
60 – ja 70 luvuilla Kuuban suhteet olivat hyvät, mutta arabimaitten painostuksesta Fidel Castron jallitus katkaisi ne 1967 ja 1973 sotien johdosta toteuttaen suhteitten katkaisemisen Jom Kippur-sodan jälkeen saadakseen sitoutumattomien maiden presidenttiyden. Israelin asioita Havannassa hoitaa Kanada.
Kuuban itsevaltias Fidel Castro luovutti 2010 paikkansa pikkuveljelleen Raoul Castrolle. Fidel totesi silloin, että Israelilla on oikeus itsenäisyyteen, mutta diplomaattisten suhteitten solmiminen vie aikaa, mutta ettei hän vastusta niitä.

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Debkafile kertoo artikkelissaan, että PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas valmistelee liikemiespoikansa Yasser Abbasin, 52, nousua hänen paikalleen, sillä 80 vuotta rypiessään politiikan ja terrorismin parissa hänen resurssinsa ja akkunsa alkavat osoittaa punaista, eli tyhjää. Abbas, joka terroriaikoinaan tunnettiin nimellä Abu Mazen ja jota monet edelleen käyttävät hänestä, on vaikeassa välikädessä. Hänen korruptoitunut ja nepotistinen hallintonsa ei ole uuden sukupolven mieleen. Hän on katkaissut suhteensa presidentti Obaman ja ulkoministeri John Kerryn kanssa, jota hän kutsuu ”suureksi valehtelijaksi”. Arabimaat ovat aina suhtautuneet suurin varauksin Abbasiin, mutta ovat tukeneet häntä palestiinalaisten arabien johtajana paremman puutteessa, sillä Israelin vastustaminen on arabeille sittenkin ollut tärkeintä. Suhteet EU-maihin ovat nekin ongelmalliset, mikä rassaa PA:n saamien miljoonien sujuvaa valumista PA:n pohjattomaan pussiin. EU-maiden vihamielinen suhtautuminen Israeliin on pitänyt rahahanat kuitenkin vielä auki. UNRWA joutunee sulkemaan koulujaan rahanpuutteen vuoksi, mikä koskee eniten Hamasin hallitsemia alueita. PA:n sisällä on menossa johdon vaihdos, mutta Yasserin ohella ehdokkaita on muitakin. Miten Abbas aikoo junailla poikansa hyväksi, nähdään aikanaan.
·         Knessetin laki-, perustuslaki- ja oikeuskomitean puheenjohtaja Nissan Slomianski (Jewish Home) muistuttaa korkeimman oikeuden tuomareita palauttamaan mieleensä, kuka lait valmistelee ja hyväksyy. Hän yhtyy niihin arvostelijoihin, jotka muistuttavat tuomareita, että lait laatii Knesset ja maata hallitsee Knessetin hyväksymä hallitus, eivätkä korkeimman oikeuden tuomarit. Asia on noussut pinnalle korkeimman oikeuden antaessa omia päätöksiään, joissa se velvoittaa maan hallituksen toimimaan päätöstensä mukaisesti antamansa määräajan puitteissa. Lisäksi maa on ajautunut outoon tilanteeseen, jossa maassa useimmiten ulkomaisen rahoituksen varassa toimivat NGO-järjestöt käyttävät korkeinta oikeutta käsikassaranaan esittäen sille omien asianajajiensa arabien nimissä laatimia valituksia maan omistus-oikeuksista, joiden käsittely kuuluisi alueoikeuksien päätösvaltaan.  Asian outoutta lisää se, että korkein oikeus valitsee itse jäsenensä ilman, että edes Knessetillä on oikeutta puuttua siihen. Slomianskyn mieltä kuohutti korkeimman oikeuden päätös vapauttaa 1200 laittomasti maahan tullutta ulkomaalaista, joita pidettiin Holonin kokoamisleirissä. Tämä oli jo kolmas kerta, kun korkein oikeus puuttui ns. pakolaisten kysymykseen. Viimeinen erimielisyys koskee keskukseen koottujen pidätysaikaa kokoamis-keskuksessa. Tel Aviv ja Eilat on suljettu pakolaisilta, minkä johdosta heidät sijoitetaan muiden kaupunkien vastukseksi. Israel sijoittaa vuosittain satoja juutalaispakolaisia, mikä rajoittaa sen mahdollisuuksia muista pakolaisista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199935#.Vd1kNor7RsU
·         PA/PLO jätti YK:n pääsihteerille esityksen, että PA/PLO:n ja Vatikaanien lippu sallittaisiin YK:n päärakennuksen edessä toisten maitten lippujen joukkoon. YK:n yleiskokous teki 2012 päätöksen PA/PLO:n hyväksymiseksi YK:n ei-valtion nimikkeellä tarkkailijajäseneksi, ja voi osallistua kokouksiin, mutta ei sen äänestyksiin. Vatikaani esitti nyt pyynnön, että PA/PLO jättäisi Vatikaanin nimen pois omaa lippu-oikeutta hakiessaan. Tarkkailijat arvioivat, etteivät USA ja Israel voisi vastustaa PA/PLO:n esitystä, etteivät ne loukkaisi paavin herkkiä tunteita. Paavi Francis I matkustaa Washingtoniin syyskuun 23. päivänä ja puhuu seuraavana päivänä USA:n kongressille. Hän puhuu myös YK.n yleiskokouksessa, missä hänen uskotaan paljastavan ”maailman pelastamissuunnitelmansa”, johon kuuluvat kestävä kehitys ja maapallon lämpeneminen, mikä aiheuttaa mannerjäätiköiden sulamista ja meren pinnan nousemista. Ehkä myös varallisuuden uusjako ja suuria väestömääriä uhkaava nälänhätä pakolaistulvineen on hänen ohjelmassaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199931#.Vd1qT4r7RsU
·         UNRWA:n tiedottaja Chris Gunness raportoi Libanonista, että taistelut Fatahin ja Jund al-Sham välillä ovat pakottaneet 3000 palestiinalaisen arabin väistymään taistelujen tieltä. Taistelut suurimman pakolaisleirin Ain Al-Hilwehin alueella surmasivat kolme ihmistä maanantai-iltana ja että taistelut jatkuivat tiistaina. Sunnuntaina sovittu tulitauko särkyi Shamin yrittäessä teloittaa Fatahin turvallisuusmiehen. Syntyneessä laukaustenvaihdossa 3 ihmistä sai surmansa ja 18 haavoittui. Shamin edustaja ei ehkä ollut mukana tulitaukoneuvotteluissa.  Leirissä asuu 54 000 ihmistä, Se on yksi Libanonin 12 leiristä, joissa asuu yhteensä 450 000 pakolaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199930#.Vd1uUor7RsU,
·         Obama kutsui Wienin sopimuksen vastustajia kongressissa mielenvikaisiksi, mikä sai Valkoisen Talon tiedottajan Eric Schulzin kiemurtelemaan epämukavasti yrittäessään selittää, mitä Obama tarkoitti. http://www.timesofisrael.com/white-house-walks-back-obama-jab-at-deal-opponents/
·         ISIS joukkojen ei ole onnistunut livahtamaan Jordanian rajavartijoiden huomaamatta hashemiittien hallitsemaan erämaa kuningaskuntaan. He eivät kuitenkaan voi mitään sille, että IS:n ajama ideologia leviää maassa. Jordania on tärkeä pala IS:n suunnittelemassa kalifaatissa. joten voidaan hyvällä syyllä odottaa ideologisten solujen pyrkivän aloittamaan tositoimet. Jordanian kuningashuone luottaa siihen, että länsimaat ja Israel tulevat avustamaan tarvittaessa, ettei kuningas Abdullah II:n hallitus kaadu. Israel on ollut hänen hallituksensa tärkein vakuus, vaikka se toistuvasti puhuu hyvin rumasti Israelista ja juutalaistamisesta Jerusalemin ja Temppelivuoden alueilla. Jordanian kansanedustajat vaativat, että Vuorelle tulee lähettää 200 poliisia, tai jos niitä ei ole tarpeeksi, sotilaita islamin pyhien paikkojen suojaksi. Niiden lähettäminen tuskin onnistuisi ilman Israelin lupaa.  http://www.timesofisrael.com/where-is-attacks-on-jordan-fail-its-ideology-seeps-through/
·         Englannissa tehtiin aloite, jonka mukaan pääministeri Netanyahu tulee pidättää syytettynä sotarikoksista hänen tullessaan Lontooseen. He ovat jo keränneet 80 000 nimeä adressiin, jossa sitä vaaditaan. Jos he saavat 100 000 nimeä, parlamentin tulee käsitellä asiaa. Englanti on yksi ensimmäisistä Euroopan maista, joissa muslimit ohjailevat hallituksen toimia uhkauksin ja kiristyksin. Israelissa annettiin äskettäin varoitus maan kansalaisten matkustamisesta määrättyihin maihin. Listaan kootun 41 maan joukossa oli myös Suomi.  http://www.timesofisrael.com/uk-petition-to-arrest-netanyahu-absurd-says-tory-mp/
·         Maailman talouselämä jatkaa sekasorron ja jopa paniikin tunnelmissa asiantuntijoitten pyrkiessä ohjaamaan yksityisiä kansalaisia turvaaman perheittensä toimeentulon ja elämän siinäkin tapauksessa, että kaaos kaataisi koko talousjärjestelmän ja aiheuttaisi pankkien sulkemisen. Useat kehottavat tyhjentämään pankkitilinsä tai ainakin varaamaan käteistä parin viikon ruokaostoksia varten. Myös kuivamuonaa, öljyä ja vettä kehotetaan varaamaan lyhyttä sekasortoista kautta varten. Kiinan talouden ajautuminen karille on useimpien tarkkailijoiden mukaan koko sekaannuksen syynä. Toiset taas näkevät, että sitä johdetaan jonkun hämäräperäisen ryhmän kuten illuminaatin toimesta maailman hallituksen perustamiseksi. http://www.wnd.com/2015/08/nervous-investors-get-breather-as-market-rallies/, http://www.wnd.com/2015/08/of-course-market-plunge-is-gods-judgment/, http://www.wnd.com/2015/08/russian-media-u-s-economic-apocalypse-in-september/,

Sunday, August 23, 2015

SUNNUNTAI 23.08.14

SUNNUNTAI 23.08.15
1.       SUNNUNTAIPÄIVÄ aloittaa uuden viikon ennusteiden mukaan pilvettömänä ja lämpöisenä ellei peräti helteisenä riippuen siitä, miten joku sen määrittelee. Lämpötila pysyttelee uskollisesti 30 asteen tienoilla ja jatkuu edelleen seuraavina päivinä, vain pieni horjahdus alaspäin rikkoo muuten ehjän sarjan kuin taitovoimistelijan esityksessä. Yölämpötilat ovat samoin melkoisen tasaisesti 20 asteen tuntumassa, joskin kosteudesta johtuen yöilma tuntuu viileältä helteisen päivän jälkeen. Tässä toistunee sama ilmiö, jonka suomalaiset ”rauhanturvaajat” havaitsivat Siinain autiomaan 40 asteen helteissä: Pistäydyttyään rakentamansa telttasaunan 80 -100 asteen löylyissä ulkoilma tuntui viileältä – ainakin jonkin aikaa. Paikalliset arabit ja beduiinit ihmettelivät suomalaisia höyrypäitä, eikö 40 astetta ollut tarpeeksi korkea heille? Eipä heillä ollut tuntumaa siitä, miten ihanalta tuntuu - tarvottuaan hikisenä ja pölyisenä partioretkellä aavikolla – pistäytyä saunan lämmössä ja sen jälkeen pestä rasvaisen hikiset pölykerrokset pois iholtaan.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 26 -38; Suolameri 30 -39; Eilat 29 -39 +C-astetta. Näin Times of Israel mukaan; JP antaa paljon korkeampia lukuja, mutta kerrankos sitä sattuu, että vanha levy oli juuttunut paikoilleen.

2.       ISRAELIN entinen puolustusministeri Ehud Barak, joka sanoi vetäytyvänsä pois politiikasta ja antautuvansa hoitamaan edullisia liikeasioitaan - joskin osoittaen kiinnostusta palata vallan käytäville, kertoo valmistamassaan kolmessa videossa, että Israel oli hyvin lähellä iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan 2010 -2012, mutta että silloiset ministerit Moshe Yaalon ja Yuval Steintz saivat ”kylmät varpaat” ja estivät iskujen toteuttamisen.

TV-kakkonen julkaisi yksilöidyt videot perjantai-illan lähetyksessään. TV-kakkosen taholta kerrotaan lauantaina myös, että Barakia vihattiin hänen kollegojensa taholta, ja että useat korkeat poliitikot ja turvallisuusjohtajat ovat hyvin vihaisia Barakin esittämistä versioista vuosilta 2010 -2012, ja etteivät ne täysin vastaa todellisuutta. Pääministeri Netanyahun kanslia ei ole vielä komentoinut asiaa.
Artikkelin mukaan Barak pyrki estämään videoitten julkaisemisen, mutta ei siinä onnistunut.

BARAK kertoo videossa, että pääministeri Netanyahu halusi iskeä Iranin ydinlatoksiin vuonna 2010, mutta puolustusministeri Moshe Yaalon esti sen selittäen, ettei IDF ollut valmistanut toteutuskelpoista suunnitelmaa operaation toteuttamiseksi.
Uusi yritys haluttiin toteuttaa b. 2011, mutta ministerit Moshe Yaalon ja Yuval Steinitz vastustivat sitä, ja siitä luovuttiin.
Vuonna 2012 suunniteltu yritys raukesi siihen, että Israel ja USA pitivät silloin yhteisiä sotilasharjoituksia, eikä haluttu vetää Yhdysvaltoja mukaan iskuihin.

TV-2 antaa ymmärtää myöhemmissä lähetyksissään, ettei kenraali Gabi Ashkenazi armeijan komentajana epäillyt iskujen suorittamista siinä määrin kuin Barak esittää, ja että IDF oli suorittanut runsaasti valmisteluja iskujen suorittamiseksi.
TV-2 kertoo myös, ettei kenraali Ashkenazi ollut ainoa korkea virkailija, joilla oli epäilyksiä Iranin operaation onnistumisesta. Iskuista Iraniin varoittivat Mossadin
johtaja Meir Dagan sekä ministerit Dan Meridor ja Eili Yishai.

BARAKIN epäillään pelaavan poliittista peliä esittäessään versioitaan tapahtumista, sillä Barak ja Ashkenazi tuntevat avointa vihaa toisiaan kohtaan.
Ashkenazi on ilmaissut halunsa liittyä politiikkaan vapauduttuaan epäilyistä osallisuudesta Harpazin tapaukseen. Sionistinen Unioni kutsui jo Ashkenazin tervetulleeksi puolueen jäseneksi.

TV-kakkosen julkistamat videot ovat osa materiaalia, jonka pohjalta Danny Dor ja Ilan Kfir laativat Ehud Barakin elämäkertateosta. Barak yritti estää videoitten julkistamisen, mutta sotilassensuuri antoi TV-kakkoselle luvan julkaista ristiriitoja herättävät videot. Barakin ylisuuri ego ei hyväksy muita vahvoja ihmisiä lähellään, ja siksi myös hänen ja puolustusministeri Yaalonin keskeiset välit ovat ongelmalliset.
Netanyahu ja Barak pelkäsivät Iranin ydinteollisuuden saavuttavan tason, jolla sen katsottaisiin saavuttaneen immuniteetin iskuja vastaan mahdollisen ydinsäteilyn vuoksi. Tämä tilanne on edelleen ajankohtainen Iranin päästyä teknisessä kehityksessään ydinaseen kynnykselle. http://www.timesofisrael.com/israels-leaders-furious-over-barak-tapes-describing-aborted-plans-to-hit-iran/

3.       IRANILAINEN virkailija kenraali Ali Hossein-Tash. joka vuosikymmen sitten johti Iranin ydinteollisuutta aikana, jolloin sen epäiltiin valmistavan ydinasetta, tullee nykyisten tietojen mukaan johtamaan IAEA:n vaatimia Iranin ydinlaitosten tarkastuksia. Hän toimii nykyisin Iranin turvallisuuskysymysten ylimmän kansallisen turvallisuusneuvoston apulaissihteerinä.
Hossein-Tash on se iranilainen virkailija, joka laati Iranin ja IAEA:n välisen salaisen sopimuksen. Tämä sopimus on liitteenä P5-1 maiden ja Iranin välisessä Wienin sopimuksessa. Sitä ei ole jaettu julkisuuteen, ei edes Kongressin jäsenille. Asiasta kertoi AP raportissaan viime viikolla.

PARIISISSA toimiva Iranin toisinajattelijoitten ryhmä ”Iranin Vastarinnan Kansallinen Neuvosto” (NCRI) sano julkistamassa tiedotteessaan, että Hossein-Tash on sotilaskomentaja, jonka tehtäviin kuuluu Iranin ydinteollisuuden sotilaallistaminen.
”Ali Hossein-Tash on korkea Iranin Vallankumouskaartin (IRGC) komentaja, jonka tehtäviin on kuulunut Teheranin pomminrakentamisen projektit useiden vuosien aikana”, kertoo Shahin Gobadi, NCRI:n ulkomaanasioitten jäsen Daily Mail lehdelle. ”Tässä asemassaan hän on ollut kiinteästi mukana pommin rakentamisprojektissa ja on täysin tietoinen ohjelman haavoittuvuudesta ja sen kätkemistaktiikasta”.

JULKKISUUTEEN vuotaneitten tietojen mukaan IAEA sallii Iranin ottavan IAEA:n vaatimia maanäytteitä epäilyttävistä kohteista, joista Parchin sotilastukilohta Teheranin lähellä on yksi epäilyttävimmistä. Iranin uskotaan suorittaneen siellä kokeita ydinpommin laukaisumekanismista. Iran on yrittänyt vuosien aikana siivota arkaluonteiset jäljet. Iran vaatii, että kaikkiin IAEA;n haluamiin tarkastuksiin tulee esittää lupahakemus 24 vrk ennen tarkastuksen suorittamista.
Hossein-Tash nimitettiin 2007 Imam Hussein yliopiston johtajaksi, joka liittyy läheisesti IRGC:n toimintaan. Yliopistossa on Iranin väitteen mukaan rauhanomainen ydintutkimusosasto, kuten BCRI tiedottaa.
TIETO salaisesta sopimuksesta Iranin ja IAEA;n välillä aiheutti melkoista ristivetoa USA;n kongressin jäsenten keskuudessa, mutta sekä Obaman hallitus että IAEA selittävät että kysymys on normaalitoiminnasta. USA:n ulkoministeriön tiedottaja kielsi ehdottomasti tiedot, että IAEA sallii Iranin suorittavan maastonäytteiden ottamisen tutkimuksia varten.
Epäuskoisen kongressin jäsenet epäilevät, etteivät edes Obaman hallituksen jäsenet ole saaneet kopiota Iranin ja IAEA:n välisestä salaisesta sopimuksesta. Obaman rehentely Wienin sopimuksen julkisen tarkastelun kestävyydestä, joka perustuu asioiden vertailuun eikä luottamukseen, on joutunut varsin omalaatuiseen valoon.
Obama kutsui puheessaan yliopistossa USA:ssa Wienin sopimusta nimellä vahva sopimus (strong deal), joka muistuttaa Raamatun ilmoittamaa antikristuksen tekemää sopimusta, jonka hän rikkoo kesken sopimuskauden. (Dan.9:27) http://www.timesofisrael.com/secret-iaea-deal-inked-with-reported-ex-head-of-iran-nuclear-bomb-effort/

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Juutalainen reggae laulaja Matisyahu, jonka konsertti ensin peruutettiin BDS-liikkeen painostuksesta, koska hän kieltäytyi etukäteen tukemasta PA:n arabien valtiovaatimuksia Israelin alueille, saa sittenkin kansainvälisen kohun vuoksi esiintyä Espanjan festivaaleissa. Hän on USA:n kansalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199785#.VdlyW4r7RsU
·         Israel on hyvää vauhtia muuttumassa poliisivaltioksi, ainakin näin väitetään INN:n artikkelissa. Yaalonin päätettyä ja annettua käskyn hallinnollisista pidätyksistä. Se herätti poliisin koomastaan, jossa se on ollut suhteissaan arabien suorittamiin rötöksiin, ja on nyt onnellisena alkanut jakaa kuuden kuukauden pituisia kieltoja israelilaisille nuorille, jonka mukaan he eivät saa poistua kodeistaan kuuden kuukauden aikana. Lauantai-iltana yksi nuori Maale Adumimista sai tällaisen rajoitteen. Hän ei saa poistua kodistaan eikä mennä Juudean tai Samarian alueille, eikä saa ottaa yhteyttä tovereihinsa. Tätä pidätysmuotoa on aiemmin käytetty arabiterroristeja vastaan, mutta nyt tehokkaasti juutalaisia nuoria vastaan, joista jotkut haluavat kyhätä majoja autioille kukkuloille. Näiden kahden käskyn lisäksi poliisi teki öisen ratsian Od Yosef Chai Yeshivan tiloihin Yitzharissa. Rajapoliisi miehitti tilat vuosi sitten, mutta päätti vapauttaa ne nyt antaakseen poliisille vapaat kädet. Poliisi teki ratsian myös Kumi On tiloihin. Mitä ne niistä etsivät, on mysteeri. Ehkä huhut jonkin korkean virkailijan teloittamisesta ovat saaneet poliisin hereille. Parin viikon aikana poliisi on antanut juutalaisille 14 hallinnollista pidätysmääräystä. Honenu järjestö on avustanut lukuisia nuoria poliisin aloittamaa käytäntöä vastaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199786#.Vdlyu4r7RsU
·         Entinen ulkoministeri Avigdor Liberman läksyttää entistä puolustusministeri Ehud Barakia, jota hän kutsuu lavertelijaksi, salassa pidettävien valtion salaisuuksien julkistamisesta valmistellessaan poliittista paluutaan Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199787#.Vdl4Q4r7RsU
·         57-vuotias Beit Sheanin asukas koki epämiellyttävän yllätyksen ollessaan
perheensä kanssa lomailemassa Ganei Huga luonnollisen lähteen muodostamassa laaksossa Beit Sheanissa viikon vaihteen aikana. Vedessä ollessaan Ruth Maman tunsi oudon iskun päähänsä. Tuntematon ampuja oli havainnut hänet altaalla Jordanin puolelta rajaa ja ampui naista päähän. Hänen miehensä toimii henkivartijana puistossa. Hän kutsui välittömästi ambulanssin paikalle, joka evakuoi hänet Afulan sairaalaan. Aivokuvauksessa havaittiin, että ilmeisesti Kalashnikovilla Jordaniasta ammuttu luoti oli juuttunut hänen päähänsä, mutta ei vahingoittanut hänen aivosolujaan. Ruth Maman sanoi uskoneensa, että kivi iski häneen, mutta vasta sairaalassa selvisi, miten lähellä kuolemaa hän oli ollut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199784#.Vdl5eor7RsU
·         Shas-puolueen puheenjohtaja talouden ministeri Arie Deri sanoo, ettei hän voi pysyä vaiti nähdessään, miten sapatinrauhaa rikottiin Tel Avivissa työntekijöitten alettua raivata räjäytetyn Maariv-sillan jäännöksiä. Deri kutsuu tapausta törkeäksi rikokseksi sapattikäskyä vastaan, kuten hän selitti pääministerille ja liikenneministerille lähettämässään kirjeessä. Deri vakuutti, että Shas tulee seuraamaan, ettei kevyen rautatien työmaalla rikota sapattikäskyä seuraavan viiden vuoden aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199783#.Vdl83Yr7RsU
·         PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoutui irti PLO:n puheen-johtajuudesta, mutta pysyy PA:n puheenjohtajana ilman kansan antamaa valtuutusta. Hän yrittää taktikoida ennen seuraavia PLO:n hallituksen vaaleja. Saeb Erekat vakuuttaa, ettei uutinen ole totta. PLO:n virkailija Wassel Abu Youssef sanoo, että puolet PLO:n 18 henkilön hallituksesta sanoutuivat myös irti. Palestiinan kansallisen neuvoston PNC tulee kokoontua kuukauden sisällä valitsemaan hallituksen jäsenet, Yousef selittää. PNC:llä on 740 jäsentä, osa heistä asuu ulkomailla, eikä se kokoontunut viimeisen 20 vuoden kuluessa. Abbas allekirjoitti 1993 Oslon sopimukset PLO:n nimissä toimiessaan järjestön pääsihteerinä. Abbasilla on ollut vaikeuksia Hamasin kanssa, joka kilpailee sen kanssa avustuksista. Iran kieltäytyi äsken vastaanottamasta Abbasia tämän pyytäessä vierailulupaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199780#.Vdl-hor7RsU
·         PA:n arabit ja Samarian juutalaisasukkaat iskivät yhteen lauantaina Esh Kodesh juutalaisyhteisön lähellä. Juutalaiset sanoivat arabien sytyttäneen tuleen heidän viinitarhansa ja peltonsa sapattiaamuna. Paikalle kutsutut IDF:n sotilaat saivat palautettua järjestyksen, mutta arabit väittävät useiden arabien haavoittuneen mellakan aikana. Juutalaiset sanoivat sammuttaneensa arabien sytyttämät palot, mutta arabit alkoivat kivittää heitä, mihin he joutuivat vastaamaan puolustautuakseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199775#.VdmB3Yr7RsU
·         Poliiasi pidätti 9 Jerusalemin Beit Haninan arabia epäiltyinä osallisuudesta palopommin heittämisestä israelilaista autoilkijaa kohti aiemmin tässä kuussa haavoittaen kolmea israelilaista. 27-vuotias nainen sai palovammoja hänen paetessaan palavasta autostaan miehensä kanssa. Auto jatkoi
kulkuaan haavoittaen yhtä jalankulkijaa. Toinen sai palovammoja yrittäessään sammuttaa palavaa autoa. Arabit pidätettiin kaksi viikkoa sitten, Heitä syytetään palopommin heittämisestä juutalaisen omistamaan taloon Beit Hanínassa. Kukaan haavoittunut siinä iskussa, mutta se aiheutti vaurioita rakennuksessa.  http://www.timesofisrael.com/nine-arrested-for-east-jerusalem-firebombings/
·         Emily Landau kirjoittaa, että Obaman valitsema Wienin sopimuksen neuvottelutiimi kieltäytyi kuulemasta neuvoja ja varoituksia. Lisäksi Obama on kehittänyt ”catch-22”, jonka puitteissa sopimusta vastaan esitetty kritiikki kääntyy esittäjä vastaan, sekä ennen allekirjoitusta että sen jälkeen. http://www.timesofisrael.com/obama-administration-played-catch-22-on-iran-deal-fumes-israeli-arms-control-expert/
·         Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei kehottaa Mekkaan matkustavia muslimeita käyttämään hyväkseen tilaisuutta levittääkseen Iranin ajamaa ideologiaa, jonka mukaan Islamin todelliset viholliset ovat USA ja Israel. http://www.timesofisrael.com/khamenei-urges-islamic-unity-against-real-enemies-us-and-israel/
·         Israelin pelkona on, että Hizbullah voi saada Iranilta pitkälle kehitettyjä aseita Israelia vastaan. Iran esitteli lauantaina 500 km:n kantomatkan maasta maahan ohjuksen Fateh-313, jolla se ulottuu pitkälle Israelin alueelle Libanonista käsin. Armeijan teollisuuden mukaan ohjus käyttää kiinteää polttoainetta ja se on yksi tarkimmista koskaan valmistetuista. http://www.timesofisrael.com/israel-concerned-new-iran-missile-may-reach-hezbollah/
·         Islamin Valtio on iskenyt silmänsä Damaskoksen valtaamiseksi, mitä se pitää elintärkeänä, mutta etenee varovaisesti kohde kohteelta. Se uskoo Assadin hallituksen kaatuvan, kun tärkeitä tukikohtia on vallattu. http://www.timesofisrael.com/damascus-is-in-islamic-states-crosshairs/
·         Tutkijat ovat havainneet, että holokaustin uhrit ovat siirtäneet kokemuksensa jälkeläistensä geeneihin, kertoo brittilehti the Guardian. http://www.theguardian.com/science/2015/aug/21/study-of-holocaust-survivors-finds-trauma-passed-on-to-childrens-genes
·         Marokosta kotoisin oleva terroristi oli Ranskan poliisin kirjoissa, mutta pystyi hyvin aseistautuneena haavoittamaan kolmea matkustajaa Pariisin ja Amsterdamin välillä kulkevassa junassa. Matkustajat, heidän joukossaan 3 USA:n armeijan sotilasta, pystyivät neutraloimaan terroristin, ennen kuin hän ehti aloittaa massamurhan junassa.  http://www.debka.com/article/24830/Train-gunman-French-intelligence-fails-again-to-distinguish-between-informer-and-Islamist-terrorist
·         ISIS joukkojen teurastaja ”jihadi John” sanoo palaavansa Englantiin suorittaakseen uusia murhia Allahinsa hyväksi. http://www.jpost.com/Middle-East/ISIS-Threat/ISIS-butcher-Jihadi-John-vows-to-return-to-Britain-for-more-beheadings-412974