PERJANTAI 28.08.15

PERJANTAI 28.08.15
1.       KÄYN aluksi läpi aamun uutisia otsikkomuotoisesti ja palaan sitten laajemmin niihin, joita on syytä tarkastella lähemmin.
Aamu oli aurinkoinen, joskin muutamia pilvenlonkareita seilasi taivaankannella. Ennusteen mukaan tänään on aurinkoista ja hellettä 33 asteen verran Jerusalemissa, Eilatissa yli 41 astetta, ja sama tahti näyttää jatkuvan lähipäivien aikana.

IAEA kertoo saneensa tietoja, joiden mukaan Iran on laajentanut kiistanalaista Parchin sotilastukikohtaa. IAEA on vuosikaudet vaatinut lupaa päästä tutkimaan, mitä siellä todella tapahtuu, mutta Iran ei ole suostunut pyyntöihin. Maastotöitä siellä on tehty satelliittikuvien perusteella arvioiden, mutta Iran sanoo niiden
liittyneen alueen teiden ja pintakerrosten uusimiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200015#.Vd_spIr7RsU,
USA:n ulkoministeriön tiedotteen mukaan Parchin tukikohta on täysin laillinen sotilastukikohta, jossa harjoitetaan pelkästään sotilaallisia toimia. Tämä on jyrkässä ristiriidassa IAEA;n näkemyksen kanssa, joka vuodesta 2006 lähtien on pyytänyt lupaa päästä tukimaan paikkaa saadakseen sieltä maanäytteitä. http://www.jpost.com/International/Irans-Parchin-not-a-nuclear-site-State-Department-says-413536,

USA:n ulkom-isteriön apulaissihteeri Adam Szubin matkustaa Israeliin tavatakseen maan korkeita virkailijoita. Hän haluaa keskustella virkaveljiensä kanssa Iranin kanssa solmitusta sopimuksesta. Hän viipyy maassa perjantaista maanantaihin. USA:n korkeat virkailijat eivät ole tungeksineet Ben Gurionin lentokentälle – USA:n presidenttiehdokkaat sen sijaan ovat olleet kovin aktiivisia saadakseen tukea ehdokkuudelleen juutalaisten taholta, joiden vaikutus on perinteisesti huomattavasti heidän lukumääräänsä suurempi. Pääministeri Netanyahun negatiivinen kampanja Obaman junailemaa Wienin sopimusta vastaan on jähmettänyt perinteisen ystävälliset suhteet epäluuloisiksi ja odottaviksi. Vasta kongressin käsittelyn ja päätöksen jälkeen suhteiden odotetaan aktivoituvan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200016#.Vd_s0Yr7RsU,

USA:n republikaaniset presidenttiehdokkaat Ted Cruz ja Donald Trump ovat laatimassa yhteistä rintamaa Obaman täysin rinnoin tukemaa ja puolustamaa Wienin sopimusta vastaan, jota he pitävät USA:lle vaarallisena ja nöyryyttävänä. He osallistuvat USA:n Tea-puolueen isänmaallisten järjestämään tilaisuuteen.
USA:n Zionistisen järjestön (ZOA), turvallisuuskeskuksen ja Tea-puolueen isänmaallisten järjestämä tilaisuus on ollut viikkojen ajan suunnitteilla, kertoo ZOA:n presidentti Mort Klein. Hän lisää, että Trumpin osallistuminen siihen on uusi kehitys.

”Mielestäni on arvokasta saada mukaan Trumpin tasoinen henkilö, joka tullee hallitsemaan tilaisuuden ohjelmaa”, Klein arvioi. ”Se on hyvä asia, enkä usko hänen imevän kaiken ilman salista”. Tilaisuus toteutunee syyskuun 9. päivänä.
Klein ei näe mitään pahaa siinäkään, että päähuomio kiinnittynee Trumpin esitykseen. ”Tärkeintä on, että tämä katastrofaalinen sopimus mitätöidään” hän sanoo. Ted Cruz on asettanut Wienin sopimuksen keskeiseksi vaaliteemakseen. Trump pitää sopimusta kohtalokkaana USA:n tulevaisuudelle ja vastustaa sitä ehdottomasti. ”Iranista kehittyy vauras valtio, joka pyrkii saamaan haltuunsa puolet maailmasta. Se tulee johtamaan ydinholokaustiin. Israel on suuressa vaarassa Obaman hyljättyä sen” on Trumpin asenne Wienin sopimukseen, kuten hän sanoi NBC:n ohjelmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200019#.Vd_mJIr7RsU

USA:n YK:n lähettiläs Samantha Power sanoo, että USA joutuu eristetyksi, jos P5+1 maiden neuvottelema sopimus Iranin kanssa hylätään kongressissa.
Hän selittää, että Iranin vastaisten pakotteiden uudelleen asettaminen tulisi olemaan vaikeaa. Obama väittää, että se käy käden käänteessä.
”USA tullaan eristämään maailmalla ja sen vaikutus vähenemään, jos kongressi äänestää sopimusta vastaan”, Power selittää. Hän katsoo, että etenkin maat, joiden kanssa USA neuvotteli lähes kahden vuoden ajan, tulevat tuntemaan pettymystä ja halua vetäytyä sivulle USA:n johtoasemasta. Nämä maat ovat Englanti, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä, jotka seurasivat tiiviisti sivusta USA:n neuvottelijoiden johtamia keskusteluja Iranin asettamien neuvottelijoiden kanssa. Siksi hän kehottaa kongressin jäseniä harkitsemaan tarkoin äänestäessään sopimuksesta syyskuussa. Power varoittaa myös vaikutuksesta, minkä USA:n sisäinen hajaannus antaisi maailman maille, jotka ovat luottaneet USA:n johtoon ja tukeen.

Tämä on juuri keskeisin kysymys, josta arabimaat syyttävät Obaman hallitusta, joka on hylännyt heidät ja alistanut heidät Iranin nousevan mahdin armoille. Kysymys ei ole arabeille vain poliittinen, vaan keskeisesti uskonnollinen, sillä arabimaat tunnustavat islamin sunni-suuntaa Iranin shia-suuntaa vastaan, jota sunnit pitävät vääräoppisena ja Muhammedin perinnön väärennöksenä. http://www.timesofisrael.com/un-envoy-us-will-be-isolated-if-iran-deal-rejected/

2.       Tuore tutkimus osoittaa, että 15 %, eli 60 000, Juudean ja Samarian juutalais-asukkaista ovat muuttaneet USA:sta. Heidän lukumääränsä Israelissa on 170 000. Näin kertoo Haaretz artikkelissaan Jerusalemin Limmud (opintoalan)-konferenssista.
”Tämä osoittaa pitävän todistuksen, jonka mukaan tämä kansanosa on vahvasti ylikansoitettu sekä juutalaisyhteisöissä asuvien että Israelin valtaväestön keskuudessa kuten myös Israeliin muuttaneiden juutalaisten keskuudessa”. sanoo Sara Yael Hirschhon ensi vuonna julkaistavassa kirjassa ”Kaupunki kukkulan laella; Amerikan juutalaiset setlerit miehitetyissä territorioissa vuodesta 1967 lähtien”.
Kirja julkaistaan ensi vuonna Harward Yliopiston julkistamossa.

(Mielestäni kirjan otsikko on muotoiltu täysin virheellisesti. Olisi syytä välttää ”setleri” sanan ja sen johdannaisten käyttämistä. Toiseksi Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta, ellei sillä tarkoiteta arabien asumia alueita. Tämä kertoo mielestäni kirjailijan ennakkoluuloisesta suhtautumisesta kysymykseen, mikä toistuu sen sisällössä, ja tullee myös vaikuttamaan teoksen uskottavuuteen.)

Kirjassa esitetään, että Israelissa asuu 170 000 Amerikan juutalaista tai heidän jälkeläistään. Kirjoittajan mukaan tämä romuttaa uskomuksen, että Amerikan juutalaiset muuttivat Israeliin muiden vaihtoehtojen puutteessa, tai että he olivat ortodokseja tai olisivat olleet Amerikan oikeiston kannattajia.

Hirschhornin tutkimuksessa paljastuu yllättävä piirre, että Amerikasta Juudeaan ja Samariaan muuttaneet juutalaiset olivat enimmäkseen nuoria, naimattomia, korkeasti oppineita, joilla useilla oli tohtorinarvo tai vastaava. Näitä on 10 % Juudeaan ja Samariaan muuttaneista juutalaisista.
Tämä myöskin romuttaa Israelin vasemmiston yleisen uskomuksen, että nämä kukkulanuoret ovat mielipiteiltään ja tunnearvoiltaan hairahtuneita, eräänlaista kansan pohjasakkia, jotka on aivopesty määrätyn messiaanisen ajatuskuvion mukaisesti. Surkeinta ja kauhistuttavinta tässä kuviossa on se, että sama ajatusharha on pesiytynyt sekä Israelin poliisin että armeijan johdon pariin. Tämän johdosta he käyttävät äärimmäistä raakuutta ja ihmisarvoista piittaamattomuutta käsitellessään näitä kukkulanuoria tai muita heidän mielestään epäilyttäviä nuoria ja varttuneita aikuisiakin vastoin yleisiä normeja ja oikeuslaitoksen antamia muistutuksia, vaikka sekin on vasemmiston ”miehittämä”.

HIRSCHORN tunnustaa aivan ilmeisesti omaksi yllätyksekseen, että 10 vuoden tutkimus osoittaa heidän olevan nuoria, idealisteja, älykkäitä ja kokeneita Amerikan liberaalin kansan edustajia, jotka olivat sionistisesti aktiivisia ja jotka olivat innokkaita asettamaan arvonsa ja kokemuksensa Israelin maahanmuuttajaliikkeen kehittämiseksi. Tämä lienee karvas pala sionistiliikkeen vastustajille.
Hirschhorn päätyy Haaretzin mukaan johtopääyökseen.
”He eivät ole vain jonkin Raamatun käskyn mukaisesti päättäneet muuttaa Israelin pyhään Maahan jouduttaakseen Messiaan tuloa, vaan he ovat syvästi inspiroituneet amerikkalaisesta näystä uudisraivaajina ja rakentajina uusien asutuskeskusten kuvitteellisten yhteisöjen rakentamiseksi vapautetuille alueille (occupied territories). He saavat innoituksensa amerikkalaisesta taustastaan ja aktiviteettinsa perinteistä, joihin he ovat tottuneet, toteuttaen ihmisoikeuksia ja inhimillisiä vapauksia, mitkä antavat oikeutuksen sille toiminnalle, mitä he toteuttavat.”.
Hän ei voi olla lisäämättä oman vasemmistolaisen ideologiansa mukaisesti, että ”näin toimiessaan he käyttävät vasemmiston arvoja ja ilmaisumuotoja toteuttaessaan oikeiston vaatimia projekteja”, ikään kuin ne olisivat vasemmiston yksinoikeutta.

3.       SÄÄTILAT Israelissa:
Jerusalem 20 -30; Tiberias 26 -40; Suolameri 30 -39; Eilat 30 -40 +C-astetta. Säätila pysytellee muutaman päivän tämän päiväisissä lukemissa, mutta sen jälkeen alkaa syksyn läheisyys vaikuttaa lämpötilan vähäisenä alenemisena. Luvut ovat ToI:n antamia; JP antaa vähän poikkeavia lukemia. Kinneretin pinta pysyttelee JP:n mukaan tasaisena laskematta tai nousematta -212.52 lukemista.

4.       UUTISOTSIKOITA
·         ”BIBI ja Bennett vapauttivat tuomitun terroristin, joka iski uudelleen”, kerrotaan INN.n artikkelin otsikossa. Eilen paljastettiin, että keskiviikkona Jerusalemin Damaskos-portilla rajapoliisia puukottanut arabi oli vapautettu vankilasta v. 2013 loppupuolella hyvän tahdon eleenä Abbasille, syyttää entinen KE tri Michael Ben-Ari torstai-iltana. Terroristin nimi on Ibrahim Khalil Salah, 56-vuotias Hebronin asukas. Hän oli ostanut kirveen ja puukon ja soluttautui laittomasti Jerusalemiin hyökätäkseen rajapoliisin kimppuun huutaen Allahu akhbar, Allah on suurempi. Hänen tarkoituksensa oli osua uhrinsa niskaan, mutta innoissaan kirves lipsahti ja satutti poliisia käsivarteen, joka haavoittui lievästi. V. 1992 Salah murhasi Israelin palkinnon saajan professori Menachem Sternin Jerusalemin keskustassa Ristin laaksossa vain muutaman minuutin päässä Knessetistä. Stern palkittiin historian tutkimuksistaan. Hän oli erikoistunut toisen Temppelin ajan tutkimiseen. Salah vapautettiin 2013 Netanyahun hyväntahdon eleenä Abbasille kolmannessa vuorossa, vaikka rauhankeskustelut olivat romahtaneet ja loppuivat kokonaan vuoden 2014 alussa. Kaikkiaan 78 terroristia ehdittiin vapauttaa kolmessa ryhmässä, mutta viimeinen erä peruutettiin Abbasin Oslon sopimuksen vastaisten toimien vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200029#.VeASGIr7RsU
·         Israelin turvallisuusministeri Gilad Erdan esitti vaatimuksen maanantaina, että radikaalien järjestöjen pääsy Temppelivuorelle tulee estää. Päätös sai vihaisen vastauksen Islamilaisen Järjestön pohjoisen haaran johtajalta sheikki Raed Salahilta. Hän kutsui kaikkia arabeja, olkoot Israelin kansalaisia tai eivät tulemaan Al-Aksa moskeijan ja Temppelivuoren pyhyyden säilyttämiseksi, kuten hän sanoi. Hän lisäsi, että ne nuoret ja naisetkin, jotka hyökkäilevät Vuorelle nousseita vääräuskoisia vastaan, symboloivat muslimikansan ja koko arabimaailman kunniaa, jota he puolustavat. Salah kehotti viime kuussa muslimeja ”valtaamaan” temppelivuoren, jota he kutsuvat nimellä Haram Al-Sharif, ylevä pyhättö.
Juutalaiset vaativat oikeutta rukoilla Vuorella, mitä muslimit vastustavat pitäen sitä yhtenä juonena Vuoren juutalaistamiseksi. Toistuvien ja pahenevien hyökkäysten vuoksi Vuorelle nousseita vastaan Jordania esittää lähettävänsä 80 uutta vartijaa Vuorelle entisten lisäksi.
Israel vapautti Jerusalemin itäosat ja sen mukana Temppelivuoren 1967 puolustussodassa kuutta arabimaata ja PLO.n joukkoja vastaan, mutta Moshe Dayan pelkäsi arabimaailman reaktioita ja päätti antaa Vuoren päivärutiinin valvonnan Jordanian muslimisäätiölle säilyttäen kuitenkin sen omistusoikeuden Israelille. Teoriassa tämä säätiö vastaa kaikista muslimien pyhistä paikoista Jerusalemin sekä Juudean ja Samarian alueilla. Käytännössä PA:n poliisit ja vapaaehtoisnuoret vastaavat niistä, mikä aiheuttaa ajoittaen verisiä yhteenottoja Israelin poliisin ja armeijan sotilaitten ja niiden välillä juutalaisten ja turistien suojelemiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200028#.VeAXn4r7RsU
·         Israelin ulkoministeriön kansliapäällikkö Dore Gould, joka käytännössä johtaa sen toimintaa. koska Netanyahu ei ole nimennyt uutta ulkoministeriä, sanoo toiveikkaana, että suhteet Israelin ja Turkin välillä osoittavat lämpenemistä vuosikausia kestäneiden viileiden kausien jälkeen. Gould sanoi lisäksi, ettei Israel voi neuvotella Hamasin kanssa niin kauan, kuin sen Israelin vastainen viha- ja tuhoamisretoriikka ja toiminta jatkuvat. Julkisuudessa on liikkunut huhuja, joiden mukaan Israel käy salaisia keskusteluja Hamasin kanssa 10 vuoden tulitauosta. Gould tapasi turkin korkeita edustajia Roomassa kesäkuussa ja totesi, että alueelliset muutokset ja kehitystrendi saavat Turkin kehittämään omaa politiikkaansa. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Foreign-Ministry-head-Gold-hopeful-Israel-Turkey-will-reconcile-soon-413552, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-summons-Palestinian-factions-to-discuss-terms-of-ten-year-truce-with-Israel-413410,
·         YK päättää 15. syyskuuta, voiko se sallia PA/PLO:n nostaa oman lippunsa YK:n edustalla olevan lippurivistön 193 maan joukkoon. YK päätti antaa PA/PLO:lle tarkkailijamaan oikeudet YK:n yleiskokouksissa ilman äänioikeutta, vaikka sillä ei ole valtiota, rajoja eikä muita itsenäisen valtion symboleja. PA/PLO ovat YK:n suosikkeja, lellikakaroita, joille annetaan anteeksi paljon sellaista, mistä muita maita syytettäisiin ICC:ssä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-to-vote-on-raising-Palestinian-flag-at-next-UN-General-Assembly-413499

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020