Friday, March 22, 2013

PERJANTAI 22.03.13


PERJANTAI 22.03.13

1. PRESIDENTTI Barack Obama puhui eilen Jerusalemin konferenssikeskuksessa valitulle joukolle nuoria, joiden hän odottaa tarttuvan kehityksen pyörään ja ohjaavan tätä valtiolaivaa uuteen kurssiin. Hänen puheensa oli Kairossa arabeille presidenttikautensa alussa pitämänsä  puheen juutalainen versio. Sen mottona oli muutos Herb Keinonin sanoin: ”Viinietikkaa on helpompi niellä hunajalla höystettynä”. Obama höysti varsinaisen sanomansa nuorten mieltä nostattavilla viittauksilla saavutuksiin, mihin tämä nuori kansa on pystynyt, mutta sen perussävy oli suora lainaus marxilaisen ideologian edustajan ja yhteisöorganisoijan Saul Alinskyn tekstistä: ”Maailma sellaisena kuin se on, tulee muuttaa sellaiseksi, kuin sen tulisi olla”, mitä hän esittelee kirjassaan ”Radikaalin ohjekirja” (Rules for Radicals), kuten WND:n kolumnisti Aron Klein kertoo artikkelissaan. Alinsky viittaa siinä maailman ensimmäiseen kapinalliseen Luciferiin todeten, että muutoksen täytyy alkaa sisältäpäin eikä ulkopuolelta.

OBAMA kehotti puheessaan nuoria aloittamaan muutokset painostamalla hallitusta saadakseen sen tekemään muutoksia, joita he haluavat. Tämä tarkoittaa sitä, että hän kehotti nuoria menemään kaduille, toreille ja puistoihin osoittamaan mieltään samaan tapaan kuin arabivuoret tekivät Tunisiassa, Libyassa, Egyptissä Tahrir-aukiolla. Tätä voidaan kutsua kiihotukseksi korkeimmalta tasolta. Tämä on juuri sitä, mihin Obama pyrki kieltäytyessään puhumasta Knessetissä, mutta sen sijaan valiten nuoren audienssin, joka vasta muotoilee omaa maailmankuvaansa ja on siten altis vaikutuksille.
Hän ei kieltänyt juutalaisten oikeutta maahan, koska ”heillä ei ole paikkaa, minne mennä”, vakuuttaen, etteivät poliitikot ota riskejä, ellei kansa pakota heidät niihin.
Obama vakuutti, että ”rauha on välttämätön, koska vain se luo turvallisuutta, sitä eivät tuo Iron Dome ohjukset eivätkä turva-aidat, olkoot kuinka korkeat tahansa”, hän selitti. ”Mutta rauhaan pyrkimisen ja muutoksen tulee alkaa kansan, eikä johdon parista”, hän totesi, ”eikä vain johtajien huolellisesti suunniteltuna prosessina, vaan päivittäisenä kohtaamisena niiden välillä, jotka asuvat tässä maassa ja pyhässä Jerusalemin kaupungissa”. Tässä hän esitti Alinskyn teemaa suoraan Israelin tilanteeseen sovellettuna painottaen, että ”poliitikkoja täytyy painostaa, muuten muutoksia, joita te haluatte, ei pääse syntymään”. http://www.wnd.com/2013/03/obama-quotes-alinsky-in-speech-to-young-israelis/

OBAMA puuttui Israelin harjoittamaan politiikkaan Juudeassa ja Samariassa pyrkien osoittamaan, miten ”palestiinalainen kärsii tiesulkujen ja tarkastusten ja muitten rajoitusten kourissa” jättäen huomiotta sen, miksi niitä on asetettu. Hän viittasi myös ”setlerien väkivaltaan, josta ei tuomita”, mutta ”ettei ole oikein, ettei palestiinalainen lapsi voi kasvaa omassa maassaan ilman, että vieras armeija valvoo heitä ja heidän vanhempiaan joka päivä”. ”Miehitys eivätkä karkotukset ole ongelman ratkaisu. Samoin kuin israelilaiset rakensivat oman maansa, myös palestiinalaisilla on oikeus omaan maahansa. Ette te ole yksin”.

OBAMA totesi, että ”Israelin harjoittama politiikka Juudeassa ja Samariassa aiheuttaa vastakohtaisuutta (counterproductive) rauhanaatteelle” todeten, että ”Palestiinan valtion tulee olla myös elinkelpoinen”, puuttumatta kuitenkaan yksityiskohtiin puheessaan.
Obama selitti, että Israelin tulee käyttää hyväkseen vielä olevat mahdollisuudet sopiakseen ongelmansa naapurivaltioittensa kanssa viitaten tässä Israelin turvallisuuskysymyksiin, jotka ovat ajankohtaisia sekä Israelissa että ulkomailla. Hän näpäytti EU:ta, ettei se ole tunnustanut Hizbullahia terrorijärjestöksi selvistä todisteista huolimatta. Hän viittasi holokaustiin todeten, ettei ole ihme, jos selviytyminen hengissä on Israelin kohtalonkysymys. Hän sanoi Iranista, että ”Amerikka tekee kaikkensa estääkseen Irania saamasta ydinpommia”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=307370
Obaman tämän päivän ohjelmassa on seppeleenlasku Theodor Herzlin ja Yitzhak Rabinin haudoille, käynti Holokaust-museossa ja viimeinen tapaaminen Netanyahun kanssa ennen vierailuaan Betlehemin syntymäkirkossa. minkä jälkeen hän suuntaa matkansa Jordaniaan keskustellakseen ajankohtaisista kysymyksistä kuningas Abdullah II:n kanssa ja tutustuakseen Petran muinaiseen kaupunkiin ennen kotimatkaansa.

2. PRESIDENTTI Barack Obama pistäytyi eilen Ramallahissa, jossa vastaanotto oli selvästi pidättyvämpi ellei vihamielinen, koska ennakko-odotukset eivät luvanneet mitään hyvää.
Hän lensi helikopterillaan Jerusalemista lähelle PA:n Muqatan hallintokeskusta Ramallahissa, ja vain parin korttelin päässä siitä mielenosoittajat huusivat Obaman vastaisia iskulauseita ja kantoivat vierailun vastaisia kylttejä poliisin tarkassa valvonnassa. Obama pistäytyi myös Birehin nuorisokeskuksessa Ramallahissa tavaten arabinuoria.

PA:n puheenjohtaja ilmaisi pettymyksensä Obaman vierailuun jo ennen vieraansa poistumista todeten, ”ettei Obama tukenut mitään hänen vaatimuksiaan keskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa, ei täyttä rakennuskieltoa juutalaisyhteisöissä eikä edes salaista kieltoa, ei vankien vapauttamista, tiesulkujen poistamista, ei ylipäätään mitään, vaan osoitti kaikessa suosivansa Israelin kantaa”. Abbasin avustaja totesi, että ”he kuulivat joitain sanoja Obamalta, mutta se ei riitä. Obama ei ymmärrä, että pallo on Israelin kenttäpuoliskolla”.

Abbasin avustaja sanoi, että Obaman kieltäytyminen tukea Abbasin vaatimuksia rohkaisee Hamasia ja muita PA:n vastustajia, jotka vastustavat hänen tulevaa vierailuaan Gazassa.
”Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin kiihdyttää kansan vastarintaa Israelin miehitystä ja setlementtejä vastaan. Emme usko Obaman tai kenenkään muunkaan muuttavan tilannetta”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-disappointed-with-Obama-307375.
Obama tervehti Bait Yehudi-puolueen puheenjohtajaa Naftali Bennettiä ennen presidentti Peresin tarjoamaa illallista sanoen kuulleensa miehestä, joka oli tullut ”out of blue”, tyhjästä, ja noussut kansan suosioon ja henkilökohtaiseen menestykseen. Obama ilmaisi haluavansa keskustella Benettin kanssa, joka USA:ssa koulutettuja ja ennen kuuden päivän sotaa perheensä mukana Israeliin muuttaneena puhuu sujuvaa englantia. Varmaan Bennettin rooli hallituskeskustelujen aikana on myös kiirinyt Obamankin korviin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166472#.UUwHF2JHT-k
Naftali Bennett kritisoi Obaman puheita todeten, että Gazasta hänen vierailunsa aikana ammutut Kassam-raketit olivat seurausta siitä, että Israel luopui kokonaan Gazasta 2005. Hän jatkoi, ettei Palestiinan valtion perustaminen ole oikea tie, sillä ”eihän mikään valtio voi miehittää oman valtionsa aluetta”. Silti hän uskoi Obaman tunnustaman kiintymyksen Israeliin olevan aitoa.
Netanyahun johtama hallitus on paradoksi itsessään, sillä pääministeri avoimesti kannattaa kahden valtion periaatetta, jolla hänen uskotaan tarkoittavan Israelia ja Palestiinaa, tuskin Jordaniaa sen sijaan, mutta hallituksessa on vaikutusvaltaisia ministereitä, jotka avoimesti vastustavat sitä. Miten pääministeri aikoo selvittää tämän solmun hallituksensa sisällä? Kritiikkiä esiintyy siitä, ettei Obama puhunut Knessetissä, vaan meni lietsomaan kapina-henkeä nuorison pariin, kuten Regev totesi. Yuvat Steinitz sanoi olevansa tyytyväinen, ettei Obama asettanut mitään ehtoja tai vaateita Israelille.
Israelin vasemmisto on riemuissaan Obaman puheesta, kuten haaretz.com kommentoijat ilmaisivat artikkeleissaan. ”Nyt on aika painostaa Israelin hallitusta”, toteaa Peace Now. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bennett-A-nation-cannot-occupy-its-own-land-307353

3. UUTISOTSIKOITA
-      Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei uhkasi äskettäin, että jos Irania vastaan hyökätään, Tel Aviv ja Haifa tullaan tuhoamaan soraläjiksi. Hän kuitenkin sanoi maansa olevan valmis keskustelemaan suoraan USA:n kanssa maansa ydinohjelmasta. Hän puhui Iranin kaakkois-osassa sijaitsevassa pyhässä Mashhadin kaupungissa Iranin uudenvuoden päivänä. Puhe esitettiin suoraja Iranin TV:ssä, ja AFP välitti sen länteen. Seuraavat Iranin ja P5+1 maiden väliset keskustelut pidetään 5-6 päivinä maaliskuuta Kazachstanissa. Kumpikaan osapuoli ei odota niiltä paljoakaan, mutta Iran kutsui edellisiä keskusteluja käänteentekeviksi.
-          Akkon pormestari Shimon Lankri joutui teloitusyrityksen kohteeksi torstai-iltana Kfar Yasif-risteyksessä. Teloittajan luoti osui häneen, mutta hän pysyi tajuissaan ja pystyi kutsumaan apua. Lankri on suosittu kaupungissaan, mutta häntä uhattiin kuukausi sitten, vaikka poliisi ei pitänyt uhkausta tarpeeksi vakavana puuttuakseen siihen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166477#.UUwVPGJHT-k
-          Entinen pääministeri Ehud Olmert, jota edelleen uhkaavat syytteet oikeudessa, sanoi, ettei Netanyahu ansaitse pääministerin paikkaa. Hänen mielestään Obaman ja Netanyahun välit osoittavat hänen kelvottomuutensa johtaa maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166478#.UUwWkmJHT-k
-          Puolustusministeriön virkailija sanoo, että palestiinalaisten kalastusvyöhyke Välimerenrannalla alennetaan puoleen nykyisestä, kuudesta mailista kolmeen, seurauksena sieltä Israeliin ammutuille Kassam-raketeille. Raketit ampui Gazassa toimiva salafisti-ryhmä Majles Shura al-Mujaheden, joka on toiminut myös Siinaille tehden hyökkäyksiä sekä egyptiläisiä että israelilaisia kohteita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166467#.UUwXLWJHT-k
-          Niilin Delta-alueella sijaitsevan Ezbat al-Gindy kylän asukkaat ottivat kiinni autovarkaan ja käyttivät oman käden oikeuttaan teloittaen hänet torstaina. Laittomuus on Egyptissä noussut mittaan, jota tavalliset kansalaiset eivät enää siedä poliisin ollessa pahoin sekaisin vallankumouksen seurauksena. Taitaa käydä pian Egyptissä kuten Irakissakin, että asukkaat kaipaavat entisiä tyrannejaan, koska silloin oli kuitenkin järjestys ja diktaattorin määrittelemä oikeus maassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166461#.UUwYc2JHT-k
-          Israelin, USA:n ja Kreikan laivastot lopettivat yhteiset merisotaharjoituksensa Välimerellä torstaina. Sen nimenä oli ”Noble Dina”, ja ne kestivät kaksi viikkoa. Harjoituksilla testattiin laivastojen yhteistoimintaa, sekä etsintä- ja pelastustoimia. Harjoituksiin aiemmin osallistunut Turkki ei halunnut osallistua maiden välisen diplomaattisen erimielisyyden vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166465#.UUwZ6WJHT-k
-          Damaskoksen moskeijaan tehty pommi-isku surmasi 42 ja haavoitti 84 ihmistä. Kuolleiden joukossa oli Assadille myötämielinen muslimi-johtaja Mohamed al-Bouti. AFP:n mukaan Bouti oli yksi Syyrian tunnetuimpia sunni-saarnajia, jonka puheita välitettiin usein valtion TV:n lähetyksissä. 1929 syntynyt Bouti kuuluu laajaan kurdi-perheeseen, hän opiskeli islamia vuosikaudet, myös Kairon Al-Azhar Yliopistossa. Kapinallisten koaliittiojohtaja Ahmed Moaz al-Khatib tuomitsi iskun sanoen, että hengelliset johtajat on jätettävä iskujen ulkopuolelle. Keskustelu Aleppon lähellä tapahtuneesta kaasuhyökkäyksestä puhuttaa kansainvälisiä medialähteitä. Sekä kapinalliset että Syyrian armeija ovat kieltäneet syyllisyytensä siihen syyttäen toisiaan, mutta USA on varovaisesti pidättäytynyt nimeämästä syyllistä, onpa se viimeisten uutisten mukaan todennut, ettei kaasua käytetty iskussa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166470#.UUwa8GJHT-k
-          Presidentti Obaman kunniaksi pystytetty huipputeknologian näyttely antoi korkealle vieraalle Israelin teknisen ja tieteellisen kehityksen tasosta näyttävän joskin varsin suppean kuvan. Mukana oli mm. raajojaan menettäneille kehitettyjä proteeseja, joiden avulla he ovat pystyneet opettelemaan kävelemään uudelleen, jopa osallistuen kilometrien pituisiin lenkkeihin, vaikka lääkärit lohduttivat heitä, etteivät he pysty kävelemään enää koskaan. Esiteltävät tuotteet valitsi pääministerin kanslian nimittämä työryhmä, jota johti professori Eugene Kandel. Valinta tehtiin yliopistojen esittämistä edistyneimmistä innovaatioistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166456#.UUwdeGJHT-k
Thursday, March 21, 2013

TORSTAI 21.03.13


TORSTAI 21.03.13

1. PRESIDENTTI Obaman Israelin vierailua ja poliittisten tarkkailijoiden siitä antamia kommentteja tarkastellessa ei voi välttyä tuntemukselta, että se on kuin hyvin harjoiteltu näytelmä, jossa kunkin lausumat vuorosanat on etukäteen valmisteltu ja huolella harjoiteltu. Vierailun pääasiallinen tarkoitus ei ole ratkoa Iranin, Syyrian, palestiinalais- tai minkään muunkaan paikallisen kysymyksen ongelmia, vaan molemminpuolinen vakuuttelu keskinäisestä ymmärryksestä ja yhteistoiminnasta, ellei peräti rakkauden ilmaisemisesta, kuten eräs analysoija luonnehti. Tämä viimeinen määritelmä on todella yliampuva ja ehkä perua siitä maagisesta otteesta kuulijoihin, jolla hän varasti äänestäjien sydämet ja vangitsi heidän mielensä kamppaillessaan ensimmäisestä virkakaudestaan.

AINOA pieni tekninen moka muuten sujuvasti suunnitellussa näytöksessä sattui lentokentällä
presidentin Beast-auton kuljettajan täyttäessä tankkinsa vahingossa lyijyttömällä bensiinillä, eikä tuo ”peto” käytä muuta kuin dieseliä. Niinpä ”Beast” kieltäytyi starttaamasta ja jouduttiin hinaamaan paikalta. Obama lennätettiin kahdella helikopterilla Jerusalemiin, jossa hän majoittui King David hotelliin, joka oli huolella valmistanut ”kuninkaallisen” majapaikan. Amerikasta presidentin vierailua seuraamaan oli tullut 200 journalistia, joka majoittuivat toiseen lähellä olevaan luxus-luokan hotelliin.
Obama oli tuonut mukanaan Amerikasta magnoliapuun, jonka hän yhdessä presidentti Peresin kanssa istutti presidentinlinnan puutarhaan. Maatalousministeriö eristi puun sanoen, että se pidetään eristyksessä, kunnes on varmistettu, ettei se tuonut mukanaan mitään haittoja, jotka voivat vahingoittaa paikallisia kasveja ja aiheuttaa vahinkoa maataloudelle.

OBAMA selitti puheissaan, että hän on vakaasti päättänyt estää Irania saamasta ydinasetta ja että sen estämiseksi kaikki mahdollisuudet pidetään pöydällä. Hän vakuutti USA:n horjumatonta tukea Israelin turvallisuudelle todeten, että Israelilla on oikeus puolustautua - niin kuin se tarvitsisi kenenkään vakuuttelua. Toiseksi hän lupasi USA:n varmistavan Israelin kyvyn puolustautua, ja sanoi työryhmien valmistelevan USA:n vuosittaisen tukipaketin jatkamista 2017 jälkeen seuraavat 10 vuotta, jolloin nykyinen 10-vuoden sopimus päättyy. Toiseksi hän vakuutti USA:n jatkavan Iron Dome järjestelmän edelleen kehittämistä.
Obama oli varovainen viitatessaan Syyriaan, mutta totesi USA:n aiemman kannan mukaan, että Syyrian armeija on luultavasti syyllistynyt kemiallisen agentin käyttöön Aleppon lähellä, mutta sanoi, että asiaa tutkitaan ja seurauksista päätetään tutkimusten valmistuttua.

PRESIDENTTI Obama oli kovin varovainen puhuessaan palestiinalaisista todeten, että Israelin ensisijainen velvollisuus on huolehtia kansalaistensa hyvinvoinnista. Hän totesi  kuitenkin olevansa mielissään Netanyahun vakuuttelusta, että hän on vakaasti kahden valtion periaatteen kannalla ja lupasi hallituksensa tutkivan mahdollisuuksia, joilla Israelin ja PA:n välistä luottamusta ja arvonantoa voidaan kehittää kestävän rauhan perustaksi. Kumpikaan ei mennyt virallisissa puheissaan rajoihin eikä muihinkaan yksityiskohtiin, mikä ei tarkoita sitä. etteikö niistä keskusteltu hyvinkin tiiviisti suljettujen ovien takana.

OBAMAN ensimmäisiä repliikkejä siirtäessään kenkänsä Air Force One portailta Israelin maaperälle oli toteamus, että ”Pyhä Maa ansaitsee rauhan”. Toiseksi hän vakuutti, että on mukavaa olla taas Israelin maassa. Hymyä, selkään taputtelua ja osittaista syleilyäkin riitti auringon porottaessa lähes täydeltä terältään, joten sekin oli hoidettu kunnolla. Nämä tarkoin opetellut eleet kuuluvat diplomaattiseen retoriikkaan, joiden tarkoituksena on antaa haluttu kuva tarkkailijoille, mutta jotka huonosti peittävät erimielisyydet, joita väistämättä esiintyy maitten johtajien välillä. Kahdenkeskinen kemia on kuitenkin tärkeä luottamuksen syntymisen kannalta, ja tässä lienee ollut suurin kompastuskivi Netanyahun ja Obaman välillä. Toisaalta presidentti Peresin vakuuttelu, että hän täysin luottaa Obamaan kaikissa ratkaisuissa, tuntuu tarpeettomalta liehittelyltä, eikä sen aitous herätä luottamusta edes sivullisissa. Netanyahu ja Obama kutsuivat toisiaan etunimiltä. Obama kutsui pääministeriä nimellä BIBI ja tämä puolestaan Obamaa nimellä Barack, laskien leikkiä toistensa jälkikasvusta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=307175

Hamasin tervetulotoivotus oli neljän Kassam-raketin ampuminen Shaar Hanegevin juutalais-yhteiöä kohti. Yksi raketeista osui asuintalon pihalle särkien rakenteita, yksi putosi aukealle paikalle aiheuttamatta vahinkoa, 2 Gazan alueelle. Sderotin kaupunginjohtaja David Buskila
arvioi, että se oli Gazan palestiinalaisten muistutus presidentti Obamalle, että te voitte tehdä sopimuksia PA:n kanssa, mutta meillä on lopullinen sana. http://www.timesofisrael.com/kassam-barrage-fired-at-israel-damage-reported/

2. Egyptissä tuomarien muodostama paneeli esitti suosituksen, että Muslimiveljeskunta tulee hajottaa. Heidän esittämänsä argumentti oli se, ettei sillä ole mitään laillista perustaa.
Paneelin oli nimittänyt maan korkein oikeus tehtävänään antaa oikeudelle suositus, jonka perusteella se voi aloittaa keskustelut Muslimiveljeskunnan laillisuudesta, mikä alkaa myöhemmin tässä kuussa.
VELJESKUNNAN laillisuutta on tutkittu sen perustamisesta vuonna 1928 lähtien useissa oikeustapauksissa. Vuonna 1954 silloin hallitseva sotilasjuntta hajotti sen. Järjestö on kuitenkin jatkanut toimintaansa piilossa julkisuudelta kasvattaen ja hioen organisaatiotaan huolimatta hallitusten jatkuvasta häirinnästä ja sen toimihenkilöiden pidätyksistä.

PRESIDENTTI Hosni Mubarakin hallinnon kaatuessa helmikuussa 2011 sotilasjuntta poisti sitä koskevat kiellot, ja se perusti poliittisen puolueen, joka sai parlamenttivaaleissa selvän enemmistön, ja jonka ehdokas Mohammed Mursi  voitti presidentin vaalit.
Veljeskunnan lakimies totesi, että Muslimiveljeskuntaa edustava ryhmä rekisteröitiin hallituksessa vuoden alussa, ja rekisteröidään uudelleen uuden hallituksen astuessa virkaansa parlamenttivaalien jälkeen, kuten laki vaatii.
Puolueen lainopillinen neuvonantaja Abdel-Moneim Abdel Maqsoud totesi Al-Jazeeran toimittajalle, ettei puolueen rekisteröintiä julkistettu, koska se ei lisää siihen mitään. Sen sijaan ei tiedetä, miksi se ei julkistanut rekisteröitymistä, vaikka sitä syytettiin julkisuudessa laittomaksi ryhmittymäksi. Lakimies sanoo, että Veljeskunnan poliittinen siipi ”Vapaus ja Oikeuspuolue” on erillään Veljeskunnasta.
Veljeskunnan tiedottaja Ahmed Aref sanoo, ettei paneelin suositus ole sitova, ja että ryhmä aikoo uudistaa rekisteröinnin heti uuden hallituksen astuessa valtaan.

Paneelin suositus annettiin pari päivää ennen suunniteltua mielenosoitusta Veljeskunnan toimitilojen edessä. Siinä protestoidaan Muslimiveljeskunnan edustajien muodostamia katupartioitavastaan, jotka mukiloivat ihmisiä ja lyövät heitä piiskoillaan ilman syytä tai siksi, että he maalaavat grafiitteja seiniin. Heidän uhrinsa ovat usein naisia, joiden he väittävät provosoivan heitä toimillaan tai pukeutumisellaan. http://www.timesofisrael.com/egypt-judges-recommend-dissolution-of-brotherhood/

3. IDF  antoi välittömän häätökäskyn joukolle palestiinalaisia, jotka olivat - Obaman vierailua hyväkseen käyttäen ja IDF:n ja poliisin huomion ollessa kiinnittynyt hänen turvallisuutensa takaamiseen - pystyttäneet telttojaan uudelleen E-1 alueelle. IDF sanoo kuitenkin, ettei asiaan puututa vierailun aikana, mutta palestiinalaiset häädetään sieltä välittömästi hänen koneensa suunnattua matkansa kohti Jordaniaa. Heidän tunkeutumisensa E-1 alueelle, jonka IDF julisti aiemmin kielletyksi sotilasalueeksi, liittyy palestiinalaisten väkivallattomaan protestiin omien ongelmiensa vuoksi, jotka johtuvat Abbasin hallituksen sekavasta ja korruptoituneesta hallinnosta, minkä johdosta työttömyys Juudeassa ja Samariassa lienee 26 %:n luokkaa, eikä PA ole pystynyt maksamaan virkamiestensä ja turvallisuusjoukkojensa palkkoja, tai niistä on maksettu vain osa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lähettää hätäsanomia maailmalle, että se auttaisi PA:n ylös katastrofista ja lopullisesta romahtamisesta, mikä sitä uhkaa.

IDF sulki kaikki läheiseen Eizariyan arabikylään johtavat tiet ja valvoo, ettei E-1 alueelle  pääse apujoukkoja. Arabit ovat kuitenkin oppineet ohittamaan tiesulut käyttäen vuohipolkuja ja heikkoa kuunvaloa hiippaillakseen alueelle IDF:n huomaamatta. Arabit antoivat E-1 alueelle nimen Bab al-Shama, ja telttakylälleen nimen Ahfad Yunis. Arabimielenosoittajien mukana kulkee ulkomaisia aktivisteja, anarkisteja sekä paikallisia vasemmistolaisia, jotka kannustavat ja kiihottavat arabeja sekä hankkivat ulkomaista rahoitusta toimilleen. On vaikea ymmärtää, miksi heidän sallitaan toimia vapaasti maassa, ettei heitä pidätetä ja tuomita vahingoista ja viranomaisten vastustamisesta tai muista rikoksista ja karkoteta maasta ilman paluuoikeutta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-erect-new-E1-tents-as-Obama-arrives-307176

4. UUTISOTSIKOITA
-          Neljä syyrialaista tuli rajan yli Israelin puolelle, kaksi heistä vietiin suoraan sairaalaan. IDF suhtautuu hyvin varoen Syyrian tilanteeseen peläten, että pakolaistulva voi jossain vaiheessa suuntautua Israeliin etenkin, jos kemiallisin asein tehdyt hyökkäykset uusiutuvat Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166410#.UUrDKGJHT-k
-          Israelin vapauttama syömälakossa ollut terroristi aloitti syömisen välittömästi päästyään Gazan kaistalle, jonne hänen karkotettiin. Hän sanoi saaneensa suuren voiton IDF:sta ja miehityksestä ja uhosi jatkavansa taistelua Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166404#.UUrD22JHT-k
-          Egyptin juutalaisia asukkaita käsittelevä dokumenttifilmi saadaan esittää maan teatterissa kuun loppupuolella, kertoo filmin tekijöitä edustava Amir Ramses. Renaissance teatteri ilmoittaa Facebookin sivullaan, että filmi esitetään siellä kuun lopussa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166426#.UUrEcGJHT-k
-          USA:n uusi puolustusministeri Chuck Hagel sanoo vierailevansa Israelissa huhtikuussa vahvistaakseen maiden välisiä puolustussuhteita. Ehud Barak tapasi hänet USA:n matkansa aikana sanoen jälkeenpäin, että Hagelin Israelin vastaisia lausuntoja on suurenneltu ja vääristelty. Huhtikuun tapaaminen on ensimmäinen molempien saadessa nimityksensä äskettäin. Israelin puolustusministeri Moshe Yaalon onnitteli Hagelia nimityksestä ja toivotti hänet tervetulleeksi Israeliin. Heillä lienee runsaasti keskusteltavaa ja oppimista toistensa tavoista ja ideoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166425#.UUrFjmJHT-k
-          Obaman tämän päivän ohjelmassa on käynti Ramallahissa, jossa asukkaat ovat järjestäneet hänen vierailuaan vastustavia mielenosoituksia ja aikovat jatkaa tänään. Toisten tietojen mukaan Abbas on lieventänyt jyrkkiä vaatimuksiaan keskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa. New York Timesin mukaan Abbas laskeskelee, että Netanyahu voi asettaa salaisen rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan kertomatta siitä kellekään. Salaisuutena se tuskin pysyy, mutta tätä taktiikkaa on käytetty ennenkin ilman että sillä on ollut mitään vaikutusta Abbasiin. Hänen pitkän tähtäyksen ohjelmassaan ei ole rauha Israelin kanssa, vaan kalifikunta Lähi Itään, joka ulottuu Iranista Irakin, Syyrian ja Libanonin kautta Egyptiin, eikä siinä ole sijaa juutalais-valtiolle. Kaikki muut sopimukset ja suunnitelmat ovat vain taktiikkaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4359303,00.html

Wednesday, March 20, 2013

KESKIVIIKKO 20.03.13


KESKIVIIKKO 20.03.13

1. BARACK HUSSEIN OBAMA tullee olemaan tilastojen mukaan viides USA:n presidentti, joka virassa ollessaan on vieraillut Israelissa. Jokaisen presidentin vierailuun on liittynyt vaatimuksia Israelin ja palestiinalaisten välisiin suhteisiin, joita on esitetty vain Israelille, mutta jotka toteutettuina eivät ole saaneet aikaan toivottua tulosta. Siksi kolumnistit ja poliittiset tarkkailijat kyselevät, mitä Obama tarkoittaa vierailullaan, koska hän ei ole vihjannut mistään vaatimuksista. JP:n vakiokolumnisti Caroline Glick käy läpi omassa artikkelissaan eri presidenttien vierailuja päätyen havaintoon, että vaatimusten ohella heillä on ollut tapana käyttää jotain Israelin sisällä toimivaa kansanosaa, poliittista tai yhteiskunnallista, toiveittensa toteuttamiseksi. Siksi Glick kysyy: Mitä Obama aikoo saavuttaa tänään alkavalla vierailullaan?
Glick katsoo, ettei Obaman tarkoituksena ole käyttää oppositiota hyväkseen, kuten jotkut hänen edeltäjistään, vaikka hän tapaa oppositiojohtaja-ehdokkaan Shelly Yachimovichin yhdessä presidentti Peresin kanssa ennen Netanyahua. Sekä USA että EU ovat käyttäneet usein Israelin vasemmistoa, sen äärilaitaa, vaatimustensa käsikassarana.

OBAMA ilmaisi TV-2:n haastattelussa viime viikolla, ettei hänen politiikkansa Israelia ja Lähi Itää kohtaan ole muuttunut, eikä hän näytä tuntevan mitään syyllisyyttä siitä, että hän sytytti  puheillaan Lähi Idän arabivaltiot tuleen, missä hänen Kairon al-Azhar yliopistossa pitämänsä puhe toimi sytytyslankana. Hän ei myöskään näe mitään pahaa siinä, että hän salaisesti ja peitto-järjestöjä käyttäen tukee ja aseistaa ääri-islamilaisia elementtejä Syyriassa, kuten ei siinäkään, että esittäessään virkakautensa alussa tukevansa Israelin vetäytymistä 1949 aselepolinjoille sai Abbasin tuuditettua vääräksi osoittautuneeseen uskoon, että hänellä on USA:n täysi tuki vaatimuksilleen ehtona rauhankeskusteluille. Obama edelleen tukee Israelin vetäytymistä noille linjoille, mutta hän haluaa tehdä sen takaa johtaen, ei julkisesti.

LUULTAVASTI se, ettei Obama halua puhua Knessetissä vaan opiskelijoille, joita USA:n Israelin lähettiläs luonnehtii yhteiskumppaneiksi samalla sivuuttaen Arielin Yliopiston, antaa vinkin, mihin Obama tähtää. Hän uskoo saavansa vastaanottavamman audienssin nuorisosta, jolle hän haluaa puhaltaa vallankumouksen ja uudistuksen lieskoja. Kannattaa hyvin tarkkaan seurata Obaman puhetta opiskelijoille torstaina Jerusalemissa. http://www.jpost.com/Opinion/Op-Ed-Contributors/Obamas-mysterious-visit-307004

USA:n uusi ulkoministeri John Kerry, joka on jo ehtinyt vierailla lukuisissa maissa ennen Israelia, saapui maahan keskiviikkona, samoihin aikoihin kuin Portugalin jalkapallojoukkue lensi myös tänne pelatakseen Israelin joukkueen kanssa Wordl-cupissa perjantaina.
Kerry valmistelee Obaman vierailua ja tunnustelee USA:n lähetystön henkilökunnan sekä lähettilään Dan Shapiron tuntoja Israelin uuden hallituksen poliittisesta suuntauksesta. Tarkkailijat ovat panneet merkille, että apulaisulkoministeriksi valittaneen ke. Zeev Elkin, joka ei hän halua luopua Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä, kuten ei teollisuus-, kauppa- ja työministeri Naftali Bennettkään, joka haluaisi liittää ne Israeliin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/US-President-Obama-boards-Air-Force-One-sets-off-to-Israel-307033, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/The-Obama-Visit-Trip-by-numbers-306972
Netanyahun sanotan päättäneen, että jos Liberman tuomitaan oikeudessa, ulkoministeriksi nousee kansainvälisten asiain ministeri Yuval Steinitz.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Likud-sources-If-Liberman-found-guilty-Steinitz-to-be-FM-307021
Tuhansia ihmisiä kokoontui aikaisin keskiviikkona presidentti Peresin asunnon eteen vaatien Jonathan Pollardin vapauttamista. Obama kuitenkin ilmaisi TV-2:n haastattelussa torstaina, ettei hän tunne mitään sympatiaa Pollardia eikä hänen yli 28 kuukauden erityiskovaa vankeuttaan kohtaan selittäen, että moni muukin USA:ssa haluaa omaisiaan vapaaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166392#.UUlbHGJHT-k

2. ALEPPON lähellä Syyriassa käytettiin kemiallista kaasua, mutta Assadin armeijan taholta syytetään kapinallisia sen levittäjäksi. Kapinalliset puolestaan syyttävät, että armeija levitti sitä ampumallaan Scud-ohjuksella. Ampui sen kumpi tahansa, sen käyttö kuitenkin osoittaa sisällissodan kiintyneen uuteen vaiheeseen saaden Israelin hälytysvalmiuteen.
DEBKAFILE kertoo aamun artikkelissaan, että länsivallat syyttävät Assadin armeijan ampuneen Scud-B  raketin Aleppon Khan al-Assal lähiöön tiistaina 19.03.13. Räjähdyskärjessä käytetty aine on fosforia, kloriinia ja Agent 15 tai BZ. Räjähdyksessä
kuoli Syyrian armeijan ilmoituksen mukaan 31 ihmistä ja haavoittui satoja. Silminnäkijöiden mukaan ihmiset kaatuivat seisoaltaan kuolleina maahan, useilla sairaalaan viedyillä oli hengitysvaikeuksia ilman näkyviä vammoja. Assadin armeija syyttää kapinallisia, jotka puolestaan syyttävät armeijaa. USA:n hallitus syyttää Assadin armeijaa.

DF arvioi israelilaisiin lähteisiin vedoten, että molemmatkin osapuolet ovat halunneet ampua ensimmäisen laukauksen kemiallista ainetta testatakseen maailman reaktioita. Agent 15, joka on lievin Assadin kemiallisista aseista, aiheuttaa DF:n mukaan hengitysteiden tukkeutumista.
USA:n johto ilmoitti aiemmin, että sen joukot ovat valmistautuneet puuttumaan tilanteeseen, jos Assadin armeija turvautuu kemiallisiin aseisiinsa.

DF kertoi aiemmin tiistaina, että Assadin armeija valmistelee kemiallisten aseitten käyttöä Homsin kaupungin lähellä vedoten länsimaisiin lähteisiin. Assadin armeijalla ei saman lähteen mukaan ole varaa menettää Homsin kaupunkia, koska se katkaisisi valtatien Damaskoksen, Latakian, Aleppon ja Idlibin välillä vaikeuttaen armeijan liikkumista ja huoltamista. Siksi armeija on siirtänyt Homsin tueksi sotilasyksiköitä Damaskoksesta lentokoneitten ja helikoptereitten lisäksi. Raskaita 4. ja 5. tasavaltalaiskaartin yksiköitä sekä yksiköitä 18. ja 19. divisioonista Damaskoksen ympäristöstä on nähty liittyvän Homsin taisteluihin,. Nämä yksiköt on DF:n mukaan varustettu kemiallista sodankäyntiä varten. DF:n mukaan on jopa mahdollista, että Assadin joukot ovat tehneet testi-iskun Aleppon lähelle syyttäen siitä kapinallisia nähdäkseen, miten USA ja EU siihen reagoivat. http://www.debka.com/article/22837/DEBKAfile-Rocket-fired-in-Aleppo-contained-Agent-15-

3. YNET.NEWS.COM kertoo tänään julkaisemansa Rai Kaisin laatiman artikkelin mukaan, että Libanonissa todellista valtaa pitävä USA:n terrorijärjestöksi julistama Hizbullah on saamassa kilpailijaan Libanonissa. Ryhmittymällä joka kutsuu itseään nimellä ”Movement for the Lebaneze Citizen” (MLC, libanonilaisen kansalaisen järjestö), on saanut jalansijaa Beirutin eteläosassa, jota pidetään Hizbullahin vahvimpana alueena.
The Lebanin NOW-websivu kertoo tiistaina julkaisemalla sivullaan, että järjestöä johtaa entinen Hizbullahin aktivisti Imad Kamiche. Hänen tarkoituksenaan on muodostaa järjestöstään vaihtoehto shia-muslimien hallitsemalle Hizbullahille ja Amalille luvaten, ettei järjestö syrji mitään etnistä tai uskonnollista ryhmää. Kamiche syyttää Hizbullahia siitä, että se on hänen harmikseen pystynyt hyödyntämään etnisiä rajoituksia.

Kamiche painottaa, ettei MLC pyri aseelliseksi järjestöksi, vaan haluaa edustaa erilaisia suuntia shia-muslimien valvomassa yhteiskunnassa ja toimii sosiaalisilla ja taloudellisilla alueilla nostaakseen kansan hyvinvoinnin tasoa.
Kamiche sanoo, ettei häneen ole kohdistettu suoraa painostusta, mutta että hän on saanut hienovaraisia ohjeita pysytellä poissa politiikasta.
Hizbullah kiistää esittäneensä minkäänlaista painostusta uuta ryhmittymää vastaan, vaan päinvastoin on ottanut yhteyttä siihen tarjoten yhteistoimintaa, mikä voi tarkoittaa samaa.

HIZBULLAH on joutunut arabimediassa syytösten kohteeksi siitä, että se on yhä näkyvämmin liittoutunut Assadin kassa ja lähettänyt taistelijoitaan Assadin armeijan tueksi. Hizbullah on kiistänyt syytökset, mutta joutunut huonoon valoon väittäen jonkun perheen jäsenen olevan Beirutissa, mutta joka pian sen jälkeen palautetaan Syyriasta ruumisarkussa. Hizbullah on viime aikoina suorittanut kaatuneitten jäsentensä salaisia hautajaisia vain ilmoittaen omaisille, että hän menehtyi sotilasharjoituksissa tai onnettomuuksissa. Eräs tällainen väärän ilmoituksen saanut oli Alquds Alarabi perhe, jonka ruumis palautettiin Syyriasta. Ainakin parinkymmenen muun perheen sanotaan odottavan tietoja poikansa kohtalosta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4358719,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
-          80-vuotas mies joutui kahden 15-vuotiaan nuorukaisen pahoinpitelemäksi Petah Tikvan kaupungin puistossa. Pojat harjoittelivat voltteja leikkialueen ylle levitetyllä trampolinilla. Mies varoitti poikia olemaan varovaisia, koske he voivat vahingoittaa itseään. Pojat kertoivat poliisin kuulusteluissa miehen provosoineen heitä ja siksi he hyökkäsivät hänen kimppuunsa. Pojat hakkasivat häntä kasvoihin useita kertoja, minkä seurauksena mies kaatui maahan menettänen tajuntansa, mutta pojat jatkoivat potkien häntä. Pojat pakenivat paikalle tulleen naisen alkaessa huutaa heille. Mies kärsi lukuisia ruhjeita ja hänen lantionsa murtui. Hänet leikattiin ja hän pääsi sairaalasta kahden viikon päästä. Mies on edelleen shokissa.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4358571,00.html
-          Yksi Jerusalemin suosituimmista kahviloista Restobar joutui sulkemaan ovensa tilan omistajan alettua vaatimaan, että kahvilalle täytyy saada kashrut-vahvistus. Kahvila/ravintola Restobar sulki ovensa maanantaina 8 vuoden toiminnan jälkeen. Kahvilan omistaja Shahar Levy sanoo, että hän koki jokaisen liikemiehen painajaisen, lopettamaan elämäntyönsä. Hän sanoi, että eräs Haredi-mies osti kiinteistön 3 vuotta sitten vaatien, ettei sitä saa pitää auki sapattina, mitä hän piti mahdottomana vaatimuksena. Seuraava vaihe tuli silloin, kun tilan vuokrasopimus oli uusittava. Tilan omistaja vaati, että tiloille tulee hankkia kashrut-todistus, mihin hän ei voinut suostua. Kahvila sijaitsee Ben Maimon kadulla, lähellä pääministerin virkataloa. Paikassa toimi aiemmin Moment-kahvila, joka joutui terrori-iskun kohteeksi maaliskuussa 2002. Iskussa kuoli 11 henkilöä. Restobarin suosio perustui siihen, että se palveli myös sapattina ja tarjosi monipuolista palvelua etenkin ei-uskonnolliselle väestölle, joiden on vaikea löytää tavallista kansaa palvelevia ravintoloita viikonvaihteen aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4358270,00.html
-          Irakin kristityt ihmettelevät 10 vuoden hyökkäysten jälkeen heidän tilojaan ja toimintaansa vastaan, tuleeko heidän kohtalonsa olemaan sama kuin heidän juutalaisilla veljillään, kuten Monsignor Pios Cacha toteaa. Hän viittaa aiemmin hyvin toimeen tulevaan juutalaisyhteisöön maassa, jossa heitä oli kymmeniä tuhansia, mutta joiden määrä on nyt kutistunut lähes olemattomiin. Irakin kristittyjen kärsimystie alkoi vuonna 2003 USA:n johtamien liittoutuneiden joukkojen murtaessa maan presidentin Saddam Husseinin valtakauden ja miehitettyä maan. Vaikka Saddamin valta oli puhdasta tyranniaa, maassa vallitsi kuitenkin järjestys ja lain noudattaminen. Tämän jälkeen maassa alkoivat erilaisten ryhmittymien väliset taistelut, joissa kristityt joutuivat kahden tulen väliin, mutta usein myös niiden kohteiksi. Pahin verilöyly koettiin 31.10.2010. Silloin lslamin militaristit hyökkäsivät kirkkoon surmaten 44 seurakunnan jäsentä ja sen kaksi pappia. Cacha kokosi tiedot hyökkäyksestä kirkkoon ja laati siitä kirjan. Kirjassa on kuvia hyökkäyksen jälkitilanteesta, joissa näytetään nuoria lapsia ja aikuisia makaamassa verilammikoissa; toisissa kuvissa esitetään muistotilaisuuksia ja haavoittuneita sairaaloissa. Hän sanoo tilanteen murtaneen heidän olemisensa selkärangan maassa ja aloittaneen kyselyt, mikä heidän kohtalonsa tulee olemaan, pakolaisuusko juutalaisten tapaan? Massamurhan jälkeen tuhannet kristityt pakenivat, mutta minne he menevät, missä heidät hyväksytään? Hyökkäyksen tekijät kuuluivat al-Qaidan alaisiin joukkoihin. Kristittyjen määrän arvioidaan olleen 1.5 miljoonaa, mutta kolmannes, 500 000, on enää jäljellä. Irakin kristityt ovat muinaisia assyrialaisia, edustaen yhtä vanhinta kristittyä ryhmittymää. Vuosien 2003-2012 välisenä aikana 900 kristittyä murhattiin ja 200 siepattiin, kidutettiin ja lopulta vapautettiin kohtuuttomia lunnaita vastaan. 325 000 kristittyä pakeni luopuen kodeistaan. Irakissa oli 300 kirkkoa, niistä on 57 jäljellä, kertoo Louis Sako, katolisen kaldealaiskirkon patriarkaksi uudelleen valittu johtaja. Cachan kirkossa oli 1300 perhettä, nyt 400 – 500 perhettä. Sama tendenssi näkyy kaikkialla Irakissa. Yksi ja toinen toteaakin, että Saddamin hallinto oli julma, mutta tämä vapauttamisen ja demokratian aika on helvettiä, ainakin kristityille maassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4356610,00.html
-          Oslon surullisen kuuluisten Oslon sopimusten yksi laatijoista ja neuvottelijoista Jossi Beilin sanoi eilen eräässä tilaisuudessa, että presidentti Obama tulee todellakin  esittämään oman rauhansuunnitelmansa Israelin vierailun aikana. Hän ei osannut kertoa, mitä se tulisi sisältämään, mutta arvioi, että hän tulee vaatimaan Netanyahulta aikataulua, jonka kuluessa israelilaisasukkaitten pääosa vedetään pois Juudeasta ja Samariasta. Samanlaisia vaatimuksia on esitetty myös EU:n taholta, joka kehottaa Israelia aloittamaan heti kansalaistensa muuttamisen pois Juudeasta ja Samariasta. EU solmi viikon aikana sopimuksen PA:n pääministerin kanssa Salaam Fayadin , jonka puitteissa EU tulee osallistumaan ”Palestiinan valtion” kehittämiseen ja sen talouden elvyttämiseen, tunnustaen siinä ”Palestiinan” valtioksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166402#.UUmA_GJHT-k
-          Ulkoministeri John  Kerry uhkaa elvyttää v. 2002 saudisuunnitelman Israelin ja PA:n välisten rauhanneuvottelujen jatkumiseksi. http://www.timesofisrael.com/kerry-expected-to-revive-2002-saudi-peace-initiative/
Tuesday, March 19, 2013

TIISTAI 19.03.13


TIISTAI 19.03.13

2-vuotiaan Adelle Bitonin tila on huononemassa. Hän haavoittui päähän viime viikolla terrori-iskun jälkitilanteessa ja taistelee hengestään kahden leikkauksen jälkeen. Hän tarvitsee kiireellisiä rukouksiamme.
Kiitos Teille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166372#.UUhhNmJHT-k

1. ISRAELIN järjestyksessä 33. hallitus vannoi eilen virkavalansa Knessetissä, minkä jälkeen pääministeri Benyamin Netanyahu avasi uuden hallituksensa ensimmäisen istunnon. ”Olen jännittynyt. Mikään täällä ei ole itsestään selvää ja vastuu on valtava”, hän sanoi avajais-puheessaan. ”Kaikkien niiden kolmen kauden aikana, joina minut valittiin johtamaan Israelin valtiota, en muista haastavampaa kautta yhdellä puolella riskit ja toisella puolen Israelin kansan odotukset huomioiden”, pääministeri totesi. ”Kykenemme kohtaamaan kaikki haasteet ilman poikkeusta. Me puhdistamme pöydän, siirtäen sivuun erimielisyydet ja työskennellen yhdessä. Meitä on täällä eteviä ihmisiä, kokeneita ja uusia, ja yhteistyömme onnistuu vain yhteistoiminnan ja yhteyden avulla. Kiitän teitä yhteistyöstä tähän saakka ja tästä eteenpäin”.

VÄHÄÄ ennen hallituksen järjestäytymisistuntoa Knesset hyväksyi Netanyahun hallituksen äänin 68 vastaan 48; 4 kansanedustajaa ei voinut osallistua istuntoon. Hallituksen tuki Knessetissä perustuu Likutenun (Likud + Israel Beitenu) 31, Yesh Atid 19; Bait Yehudi 12 sekä Hatnuan 6 kansanedustajan varaan, eli 68 kansanedustajaa. .
Hallituksen ministerin hyväksymistä edelsi yleinen keskustelu, jossa sekä Shasin että UTJ:n kansanedustajat häiritsivät Netanyahua hänen esitellessään ministerinsä. UTJ:n kansan-edustajat nousivat seisaalleen huudellen vastalauseita. Kansanedustaja Yisrael Eichler huusi Netanyahulle: ”Juutalainen ei karkota juutalaisia Knessetistä”, minkä jälkeen UTJ:n kansan-edustajat marssivat ulos kokoussalista, palaten vasta pääministerin lopetettua esityksensä.

OPPOSITIOJOHTAJA Shelly Yachimovich lupasi puheessaan, että oppositio tulee olemaan voimakas mutta oikeudenmukainen. Hän kutsui oppositiotaan ”sellaiseksi, joka ei salli hallituksen levätä laakereillaan eikä haavoittaa heitä äänestänyttä kansanosaa”.
”Näillä perusteille oppositio tulee olemaan oikeudenmukainen, arvostettu, tapauskohtaisesti orientoitunut, isänmaallinen, ja sellainen, joka tulee seisomaan hallituksen rinnalla ja tukena kaikissa kysymyksissä, joita käsitellään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti, mukaan lukien Netanyahun saama sopimus PA:n kanssa. ”Jos pääministeri pystyy solmimaan sellaisen sopimuksen eikä saa sitä läpi hallituksessa sisäisen opposition vuoksi, hän voi luottaa Labourin ja koko opposition tukeen”, Yachimovich lupaili. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166357#.UUf3nmJHT-k

2. ISRAELIN kansa odottaa varsin ristiriitaisin tuntein presidentti Obaman vierailua, hänen ensimmäistään USA:n johtajana, joka alkaa huomenna keskiviikkona n. klo 12.15 aikaan, jolloin hän astuu Pyhän Maan kamaralle Ari Force 1 erikoisvahvistetusta koneestaan. Amerikan juutalaisten kannatus hänelle oli vahva sekä ensimmäistä että toista kautta varten, mutta kannatus on laskenut etenkin Israelin juutalaisten keskuudessa.

Tel Avivin Yliopiston Israelin Demokratian Instituutin suorittaman tiedustelun mukaan juuri ennen Obaman vierailua 53.5 % vastanneista sanoi, ettei juuri luota häneen (40 %) tai eivät ollenkaan (13.5%) koskien Israelin intressien turvaamista. Israelin arabeista 78 % sanoi luottavansa häneen. 51.5 %  pitää häntä tasapuolisesti suhtautuvana israelilaisiin ja palestiinalaisiin; 23 % katsoo hänen suosivan palestiinalaisia, ja vain 18 % katsoi hänen suosivan Israelia. 51 % katsoi, että Obaman suhde Israeliin on liikemiesmäinen; 11 % sanoi hänen vihaavan Israelia. Vahva enemmistö, 74.3 %, haluaa Israelin neuvottelevan rauhasta PA:n kanssa vaikka vain 36 % uskoo niiden johtavan rauhansopimukseen lähiaikoina. 51 % uskoo, ettei Obama olisi tulossa nyt, ellei hän uskoisi voivansa pehmentää vastakohtaisuutta, mutta 62 % uskoo, ettei hän pysty saamaan läpimurtoa Israelin ja PA:n välisissä rauhanneuvotteluissa.

EPÄUSKO Obaman mahdollisuuteen saada läpimurtoa Israelin ja PA:n välisissä suhteissa on suurinta nuorison parissa. 29 %:n epäillessä 18-29 ikäluokassa, mutta positiivinen odotus nousee vanhemmissa ikäluokissa vaihdellen 33 – 44 %:n välillä iästä riippuen.
Tutkimus suoritettiin viimeviikolla, 600 ihmistä haastateltiin, virhe % oli 4.5 %.
Amerikassa suoritetun ABC-Washington Post tiedustelun mukaan 7 amerikkalaista kymmenestä haluaa, että Israel ja PA neuvottelevat keskenään ilman, että USA:n tulisi ottaa siinä johtava rooli. Tiedustelun mukaan 55 % amerikkalaisista tuntee sympatiaa Israelia kohtaan, ja vain 9 % tukee palestiinalaisia. Gallupin perjantaina julkistaman tutkimuksen mukaan amerikkalaistan tuki Israelille, on korkeampi kuin koskaan. Helmikuussa suoritetun tiedustelun mukaan 64 % suhtautuu positiivisesti Lähi Idän tilanteeseen, jolla tarkoitetaan
Israelin ja palestiinalaisten välisiä suhteita ja rauhankeskusteluja. Vain 12 % suhtautuu positiivisesti palestiinalaisiin; 23 % suhtautuu tasapuolisesti molempiin, ei kumpaankaan tai ei halunnut ottaa kantaa. Edellisen kerran 64 %:n kannatus tuli 1991 Gulfsodan aikana.  http://www.timesofisrael.com/poll-most-israeli-jews-dont-trust-obama-to-safeguard-countrys-interests/

3. BETLEHEMIN palestiinalaiset pyrkivät osoittamaan kaikin tavoin, ettei Obama ole tervetullut vieras heidän kaupunkiinsa Israelin vierailunsa aikana.
Palestiinalaiset töhrivät hakaristein plakaatteja, joihin oli liimattu hänen suurikokoisia kuviaan. raastoivat niitä kaduille polttaen loppuun kulutettuja kenkärajoja niiden päällä antaen liikenteen ajella niiden yli. AP:n TV-kuvassa näytetään palestiinalaisen taksin ajavan tällaisen kadulle levitetyn ja hakaristeillä töhrityn kuvan yli ja sytyttäen sen tuleen pian sen jälkeen.

TV-10 näytti myös videota, jossa PA:n virallinen auto ajoi kuvan yli.
Palestiinalaisten USA:n ja Obaman vihalle löytyy useitakin syitä, mutta nuorison kannalta ajankohtaisin on 3G-vaölitystoiminaan puuttuminen palestiinalaisalueilla, mistä syytetään USA:ta, vaikka sen kontrolli on Israelin valvonnassa.
Palestiinalaisten käsityksen mukaan USA tukee Israelia ennen palestiinalaisia. http://www.timesofisrael.com/palestinians-vandalize-obama-banner-with-swastikas/

Obaman Ramallahin vierailu on torstain ohjelmassa. Betlehemin syntymäkirkossa hän vierailee perjantaina käytyään ensin Herzlin haudalla ja holokaustmuseossa. Betlehemistä hän suuntaa lentokentälle, josta kone starttaa lyhyen seremonian jälkeen 15. 00 aikaan kohti Ammania, jossa hän neuvottelee Kuningas Abdullah II:n kanssa ja tutustuu arkeologisesti ja historiallisesti kuuluisaan Petran rauniokaupunkiin ennen kotimatkaa.   http://www.timesofisrael.com/where-obamas-visiting-in-israel-where-he-isnt-and-why/

4. Pääministeri Netanyahun presidentti Obamalle ojentama lahja on kooltaan ennätyspieni, vain 0.04 neliömm, mutta sitäkin harvinaisempi. Se on kullalla päällystetty silikon-siru, johon on kaiverrettu sekä USA:n että Israelin itsenäisyysjulistus. Siru on istutettu Jerusalemin kivestä valmistettuun sinettiin, jolla suljettiin poltetusta savesta valmistettuja salkkuja. Sinetti on Toisen Temppelin ajalta (ensimmäiseltä vuosisadalta toiseen vuosisataan).
Netanyahu selittää, että lahja on symboli maiden välisistä suhteista, mutta samalla havaintoesitys Israelin nano-teknologian saavutuksesta ja teknologian korkeasta tasosta. Kirjoituksen etsaus suoritettiin Technionin tiedemiesten toimesta, jotka pommittivat kiihdytettyinä varautuneita atomeita, joita kutsutaan Ioneiksi, eri puolille sirua. Ionin iskiessä siruun siihen jää pieni painauma, tässä tapauksessa 20 nanometrin syvyisen. Kirjaimet ovat neljännesmikronin kokoisia, ihmishius on 80:n mikronin vahvuinen. Kaiverrusten valmisteleminen vei viikon, mutta itse kaiverrus kesti alle tunnin. Alkuperäinen kuvio muutettiin kaiverrusohjelmaksi Ohad Zoharin juuri tätä tarkoitusta varten laatiman ohjelman mukaan. Zohar valmistelee tohtorin-väitöskirjaansa fyysikko Uri Sivanin ohjauksessa. Työhön osallistui Technionin laaja henkilökunta. Technion johtaa mikrokopiointia ja ”iron beam” mikrokopiointia.
Jotta Obama voisi katsoa ”lahjahevosensa suuhun”, tehokas elektronimikroskooppi on myös tarkoitus tuoda lahjanantopaikalle. http://www.timesofisrael.com/netanyahus-tiny-gift-to-obama-a-marvel-of-israeli-nanotech/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Jordanian kuningas Abdullah II vakuuttaa Atlantic viikkolehden haastattelussa, että hänen ja Netanyahun väliset suhteet ovat hyvin vahvat ja heidän keskustelunsa ovat vain parantuneet. Haastattelu tuli julkisuuteen pian sen jälkeen, kun pääministeri Netanyahun väitettiin tehneen salaisen vierailun Ammaniin keskustellakseen Syyrian kemiallisista aseista ja ohjuksista. Netanyahu haluaa toimia yhteistyössä sekä USA:n että Jordanian kanssa sopakseen siitä, miten suhtautua niihin ja mitä kukin tekee. Pääministerin kanslia ei julkistanut vierailua eikä sen tuloksia, mutta hänen otaksutaan pyytävän Obamalta sopimusta, että sen koneet voivat tarvittaessa iskeä syyrialaisiin kohteisiin, jos näyttää, että kemialliset aseet ja ohjukset ovat joutumassa kapinallisten käsiin. Abdullahin päällimmäinen huoli oli haastattelun mukaan siinä, että kahden valtion ratkaisu saadaan ajoissa sovittua epäillen, että sen aika voi olla jo mennyt, kuten hän sanoo. Sen vaihtoehtona hän pitää ”Israstine” ratkaisua, jota Libyan kansanjoukon lynkkaama presidentti Mohammed Gaddafi käytti tarjotessaan oma yhden valtion ratkaisuaan. Abdullah selitti, että Israelin optiot siinä tapauksessa ovat joko demokratia tai apartheid. Hän epäili Israelin rahkeita selvitä sellaisesta tilanteesta, mikä vallitsi Etelä-Afrikassa ennen murrosta yhteiskunnassa. Abdullah vakuutti, että v. 1974 solmittu rauhansopimus Israelin kanssa on pysyvä. Viitaten kysymykseen mahdollisesta vallanvaihdosta maassa Abdullah totesi, ettei hän halua maahansa hallitusta, joka tulee kertomaan hänelle, että rauhansopimus Israelin ja Jordanian välillä tulee peruuttaa. http://www.jpost.com/Home/Abdullah-Relations-with-PM-have-really-improved-306895
-          Pakistanin turvallisuusjoukot sanovat pidättäneensä miehen, jonka he epäilevät murhanneen amerikkalaisen journalistin Daniel Pearlin v. 2002. Pearl toimi Wall Street Journal lehden reportterina joutuessaan siepatuksi. Sieppaajat hylkäsivät välitystarjoukset, ja lopulta katkaisevat hänen kaulansa videoidussa tilanteessa. Turvallisuusjoukot sanoivat maanantaina pidättäneensä sunnuntaina sunni-militaristin Qari Abdul Hain, joka johti ryhmää nimeltä Lashkar e-Jhangvi (LEJ) Karachtissa tehdyn ratsian yhteydessä, Pakistanin suurimmassa kaupungissa. Journalisti Daniel Pearl tutki ennen siepatuksi joutumistaan islamin militaristeja WTC:n tuplatorneja vastaan 11.09.2001 tehtyä terrori-iskua seuraavien kuukausien aikana.  Turvallisuusjoukkojen mukaan LEJ on noussut Pakistanin vaarallisimmaksi järjestöksi, joka on surmannut satoja ihmisiä useissa länsimaita vastaan tehdyissä terrori-iskuissa. Pakistanilainen oikeus tuomitsi englantilaissyntyisen Omas Sheihkin kuolemaan Pearlin murhaan syyllistyneenä. http://www.jpost.com/International/Pakistan-arrests-Daniel-Pearl-murder-suspect-306908
-          Syyrian oppositiojohtajat valitsivat lännessä koulutetun teknokraatin Ghassan Hitton Syyrian väliaikaiseksi pääministeriksi täyttääkseen Bashar Assadin kaatumisen jälkeen syntyvän valtatyhjiön äänin 35 viidestäkymmenestä. Kapinalliset ovat saaneet valtaansa laajoja alueita viimeisten viikkojen aikana, mutta Assadin joukot jatkavat sitkeää vastarintaansa pommittaen ohjuksilla ja tykistöllä kapinallisten miehittämiä alueita, ulottaen iskunsa myös Libanonin puolelle uhaten samalla Jordaniaa. 50-vuotias Hitto on myös USA:n kansalainen työskennellen humanitäärisissä tehtävissä ennen valintaa pääministeriksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-opposition-elects-PM-of-interim-government-306896
-          Uusi talousministeri Yair Lapid pyysi 2-vuotista budjettiesitystä pöydälle voidakseen tutustua siihen ennen sen hyväksymistä. Lain mukaan hallituksella on 45 päivää aikaa hyväksyttää budjettinsa, tai edessä on uudet vaalit. Lakia on kuitenkin tarkoitus muuttaa siten, että hallitukselle annettua aikaa jatketaan 85:en päivään, minkä jälkeen budjetti on hyväksytettävä Knessetissä 50:n päivän kuluessa. Uusi päivämäärä tulisi siten olemaan heinäkuun 31. päivä. Valtionvelan noustua kaksinkertaiseksi oletetusta eli 4.2 %:in BKT:sta, 2-vuotinen budjetti on vastatuulessa, minkä uskottiin vakauttavan hallituksen pysyvyyttä. http://www.jpost.com/Business/Business-News/Lapid-wants-to-rethink-2-year-budget-306885
-          Jonathan Pollardin vaimo Eshter Pollard uskoo edelleen, että kansalaisadressin avulla on mahdollista vaikuttaa presidentti Obamaan, että hän vastoin aiempia sanojaan kuitenkin armahtaisi yli 28 vuotta elinkautista vankeuttaan kärsivän entisen USA:n virkailijan, joka toimitti satelliittikuvia ja muita USA:ssa salaisiksi määriteltyjä dokumentteja Israelille. Hän oli silloin USA:n kansalainen, mutta Israel myönsi hänelle Israelin kansalaisuuden uskoen sen helpottavan hänen vapauttamistaan, mikä ei käytännössä toteutunut. Eshter Pollard sanoo miehensä kyselevän joka kerran hänen soitettuaan hänelle: Montako uutta allekirjoittajaa on tullut? Pollardin tuomitseminen elinkautiseen ilman armahdusmahdollisuutta on ainutlaatuinen USA:ssa, samankaltaisesta rikoksesta tuomitaan yleensä vain muutamaksi vuodeksi ja heidät usein vapautetaan parin vuoden jälkeen vankienvaihdon yhteydessä. Pollardin uskotaan paljastaneen silloisten USA:n presidentin ja ulkoministerin salaiset ja laittomat aseviennit Iraniin, ns. Irancontra-operaation yhteydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166370#.UUg122JHT-kMonday, March 18, 2013

MAANANTAI 18.03.13


MAANANTAI 18.03.13

1. USA:n presidentti Barack Obaman Israelin vierailu alkanee ohjelman mukaan keskiviikkona 20. maaliskuuta ja jatkunee 22. maaliskuuta saakka. Hänen ohjelmastaan on ristiriitaisia tietoja; käykö hän Ramallahissa, ja miten kauan hän lopulta viipyy PA:n hallintoalueilla. Hän ei halunnut puhua Knessetissä esittäen syyksi, että hän haluaa puhua suoraan kansalle. Sen sijaan hän puhuu opiskelijoille järjestetyssä tilaisuudessa, jonne pääsy ei ole vapaa, vaan jonne USA:n Israelin lähetystön toimesta ja suosituksesta on kutsuttu muiden paitsi Arielin yliopiston opiskelijoita. Syyksi esitetään se, että vain ne yliopistot on kutsuttu, jotka työskentelevät lähetystön kanssa yhteisymmärryksessä, mitä se sitten tarkoittaneekin.
Arielin yliopisto sijaitsee ns. ”vihreän linjan” itäpuolella, minkä johdosta lähetystön laatima kutsuohjelma on rasistinen, ja kannanotto Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin kuvastaen USA:n ulkoministeriön arabimyönteistä linjaa. Ehkä USA:n lähetystö ei tiedä, että Arielin yliopiston opiskelijoista suuri osa on arabeja.

ISRAELIN asukkaat suhtautuvat Obaman vierailuun kyselyjen mukaan optimistisesti, kyynisesti tai välinpitämättömästi. Varsin moni ihmettelee, miksi vierailu piti järjestää kuuri nyt, kun Israelin hallitus on vasta muotoutumassa eikä vielä toimintakunnossa, ja mitkä asiat ovat niin kriittisiä, että ne vaativat vierailun toteutumista juuri nyt? Obaman taholta on painotettu, ettei hänellä ole mitään uusia ideoita esitettäväksi tai keskusteltavaksi.
Palestiinalaiset Ramallahissa puhuvatkin enemmän Obaman ”turistimatkasta” kuin vierailusta. Siellä on levitetty katujen varsille plakaatteja, joissa ”Obamaa kehotetaan pitämään älypuhelimensa poissa Ramallahista” tarkoittaen sitä, ettei Länsirannalla ole 3G kommunikointiteknologiaa, mitä asukkaat pitävät suurena puutteena. Protestien laatijoiksi epäillään nuorisoryhmiä, joilla on muutakin hampaankolossa PA/PLO:n johtoa vastaan. Plakaatteja kritisoidaan siitä, että niissä on unohdettu kriittisimmät puutteet, kuten palkkojen maksun viivästyminen kuukausia, asukkaitten yleinen kärsimys ja palestiinalaisvankien viruminen Israelin vankiloissa. PLO:n johtoa syytetään siitä, että se on yhä enemmän vieraantunut kansasta, mutta Yhdysvaltoja syytetään siitä, ettei se ole tukenut PLO:n esityksiä YK:n yleiskokouksissa, mutta sen sijaan boikotoi järjestöjä, jotka ovat tukeneet niitä.

SATAKUNTA palestiinalaista poliittista ja älymystöön kuuluvaa henkilöä Syyriassa tuomitsivat kärkevin sanoin Obaman vierailun Ramallahissa. Heidän julkistamansa lausunnon otsikkona on: ”Mene takaisin veriseen maahasi, sinä murhaaja”. Lausunnossa Obamaa syytetään Irakin tuhoamista ja Syyrian massamurhien tukemisesta.
Palestiinalaiset eivät odota Obaman vierailulta ainakaan mitään hyvää heidän kannaltaan. He katsovat johtajiensa olevan liian heikkoja voidakseen esittää vaatimuksia hänelle. PA:n talous on konkurssin partaalla, arabimaiden lupaamia avustuksia ei koskaan tule, sovinto-neuvottelut Hamasin kanssa eivät etene mihinkään, vaikka Abbas sanookin, ettei ole mitään eroa PA:n ja Hamasin hallinnon välillä, eikä Hamas ole terrorijärjestö. Ainoa positiivinen seikka, johon he voivat viitata, on USA:n kouluttamat ”poliisijoukot”, joita he voivat esitellä, mutta monien poliisienkin palkat on maksamatta, mikä pakottaa heidät liittymään aseellisiin järjestöihin, joilla on varaa maksaa heille. http://www.jpost.com/Middle-East/Obama-dont-bring-your-smartphone-to-Ramallah-306762

THE GUARDIAN Lontoossa arvioi, että Israel pyrkii painostamaan Obamaa Irania vastaan tehtävän sotilaallisen iskun kynnystä. Toiseksi Israel pyrkii saamaan Obaman lupaamaan, että se avustaa tai ainakin tukee diplomaattisesti Israelin mahdollisia iskuja kohteisiin, joissa Syyrian kapinalliset ovat saaneet haltuunsa ohjuksia. Obaman uskotaan lehden mukaan pyrkivän painostamaan Netanyahua suurempaan aktiivisuuteen rauhanprosessissa PA:n kanssa. Obaman hallitus on tehnyt selväksi, että se puuttuu tilanteeseen Syyriassa, jos Assad turvautuu kemiallisiin aseisiinsa. IDF:n piirissä katsotaan, että se on jätetty yksin hoitamaan Syyrian ohjusarsenaalin joutuminen kapinallisten käsiin, kuten Gurdian arvioi.
Lehden arvion mukaan vierailun aikana tuskin saadaan solmituksi pitäviä sitoumuksia.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4357589,00.html
Israel pyrkii osoittamaan Obamalle juutalaisten syvän kiintymyksen ja yhteenkuuluvuuden heille luvattuun maahansa. Obamalle näytetään kohteita, joiden avulla asiaa pyritään havainnollistamaan, ja tässä mielessä käynti holokaust-museossa on paikallaan. Tällaisen toiminnan tarkoituksena on prepata Obaman luvattoman heikkoa historian tuntemusta. http://www.jpost.com/International/Oren-Obamas-agenda-aims-to-combat-Jewish-history-deniers-306750

2. ISRAELIN uusi puolustusministeri Moshe (Bogie) Yaalon esitteli sunnuntain Facebookin sivullaan tehtäviä, jotka odottavat hänen työpöydällään, ja missä tärkeysjärjestyksessä hän aikoo niitä käsitellä.
YAALON teki selväksi, että Iranin ydinasehaaveet on listan kärjessä. Hän on aiemmissa kommenteissaan kannattanut USA:n johtavaa roolia sotilaallisten toimien tullessa kysymykseen Iranin haaveiden estämiseksi. Tämä on järkevä ja hyväksyttävä toiminta-periaate, mutta tämä voi muuttua, mikäli osoittautuu, että Iranin ydinase on valmistumaisillaan eikä Obama lopultakaan halua puuttua asiaan, vaan edelleen pitää diplomaattisia ponnisteluja tärkeimpinä. Obama ennusti äskettäin julkistetussa haastattelussa, että hänen saamiensa tiedustelutietojen mukaan Iranin ydinase valmistuu vuoden sisällä.

PUOLUSTUSMINISTERIN tärkeysjärjestys voi kuitenkin muuttua radikaalisti, mikäli tilanne rajanaapureissa muuttuu äkillisesti. Huolestuttavin tilanne on muhimassa Syyriassa, jossa ääri-islamilaisiin lukeutuvat kapinallisjärjestöt ahdistavat Assadin puolustuksen entistäkin ahtaammalle, ja jos länsimaat todella aloittavat kapinallisten aseistamisen länsiasein. Tämä voi tarkoittaa sitä, että heille luovutetaan nykyaikaisia ilmatorjunta- ja panssarintorjunta-aseita, ohjuksia ja muuta järeämpää kalusto. Syyrian kapinalliset eivät ole yhtenäisesti johdettu organisaatio, vaan niissä on eri päämääriin pyrkiviä ryhmittymiä, kuten al-Qaidaan sidoksissa olevat järjestöt. Assadin pyrkimyksenä on siirtää ohjuskalustoaan Hizbullahille Libanoniin, ja ilmeisesti myös osan kemiallisista aseistaan. Nämä yhdessä voivat saada erittäin vaarallisen muutoksen Syyriassa aivan pohjoisrajan tuntumassa.

TOINEN vaaratilanne muhii kaiken aikaa etelärajan takana Siinaissa, jonne kansainväliset jihad-järjestöt ovat rakentaneet päämajaansa. Egyptin armeijan puolitehoiset yritykset tilanteen muuttamiseksi eivät ole onnistuneet. Siinain beduiiniväestö on perinteisesti liittynyt siihen, joka maksaa paremmin. Egyptin hallitus ei ole vuosikymmenien aikana tuntenut suurta kiinnostusta kehittää Siinain taloutta ja työmahdollisuuksia, minkä johdosta nuori polvi on altis houkutuksille antautua terrorijärjestöjen palvelukseen. Gazassa toimiva Hamas on myös pureutunut Siinaille turvatakseen aseitten ja hyödykkeitten kuljetuksia Egyptistä Gazaan.
Yaalonin ohjelmassa palestiinalaiskysymys on viimeisenä kiireysjärjestyksessä, mutta tilanne voi muuttua sielläkin radikaalisti, mistä yhä lisääntyvä maantiegangsterismi on enteellinen. Tilanne on Barakin aikana päässyt luisumaan pois käsistä, ja vaatii radikaaleja toimia.  Jordania voi yhtenä aamuna olla Muslimiveljeskunnan valvonnassa.

Puolustusministeri Yaalonilla ei todellakaan ole haasteiden puutetta. Hänen pitäisi kaiken muun ohessa pystyä toteuttamaan suunnitelmaansa armeijan sisäisestä muutoksesta raskaasta perinteisestä armeijasta joustavaksi nykyaikaisiksi kommandotyyppisiksi nopean toiminnan riippumattomiksi yksiköiksi. http://www.jpost.com/Defense/Analysis-Yaalons-priorities-Iran-1st-Palestinians-last-306739

3. BELGIASSA toimiva ihmisoikeusjärjestöksi itseään kutsuva ryhmittymä nimeltään ”The Russell Tribunal on Palestine” vaatii kansainvälistä rikosoikeutta (ICC) tukimaan Israelin väitettyjä ihmisoikeusrikoksia palestiinalaisissa territorioissa. Tämä neljä vuotta sitten perustettu ryhmä sanoo tukevansa kaikkia siviilien ja kansainvälisten järjestöjen tekemiä aloitteita tarkoituksenaan saada Israel vedetyksi kansainvälisen oikeuden eteen. Järjestö esittää myös vaatimuksen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotista. Ryhmä esitti sunnuntaina neljän vuoden aikana kokoamiensa tutkimusten ja keskustelujen perusteella 28 suositusta, joihin kuuluu jatkotutkimuksia järjestöistä, jotka avustavat ja tukevat Israelia, sekä entisten poliittisten vankien muodostaman komitean perustamista tutkimaan palestiinalaisvankien kysymystä, kuten AFP raportoi.

RUSSEL Tribunaali kritisoi myös USA:ta, EU:ta ja YK:ta politiikasta, joilla ne tukivat Israelin kansainvälisen lain rikkomuksia. Ryhmä esittää YK :n aparthaidin vastaisen komitean kutsumista kokoon käsittelemään Israelin harjoittamaa aparthaidia. Komitea perustettiin 1962 käsittelemään Etelä-Afrikassa harjoitettua rotuerottelua. Israelin ulkoministeriön tiedottaja Yigal Palmor toteaa, että tämä on yksityinen ryhmä ilman oikeudellista perustusta, joka voi  esittää mitä ikinä lystää. Hän lisäsi, että ryhmä on ideologinen ja propaganda ryhmittymä, joka tuottaa propagandaa samanmielisten jäsentensä kanssa. http://www.timesofisrael.com/group-calls-on-icc-to-investigate-israels-crimes/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Labour-puolueen kansanedustaja Nachman Shai kirjoittaa Facebookissa, että Obama tarkoituksellisesti jätti Arielin yliopiston pois hänen opiskelijoille torstai-illaksi suunnittelemasta tilaisuudesta. Hän kehotti opiskelijoita boikotoimaan tilaisuutta, joka pidetään Jerusalemin Kansainvälisessä kokous-keskuksessa. Shai osoitti kehotuksensa boikotoida tilaisuutta Opiskelijoiden Unionille. USA:n lähetystö Herzliassa väittää, ettei kysymys ole boikotista, vaan periaatteesta kutsua yliopistoja, jotka toimivat sen kanssa yhteisessä hengessä. Tämä voidaan tulkita suoraksi hyökkäykseksi Israelin hallituksen ja kansan päätöstä vastaan tunnustaa Arielin Yliopisto. Shai kirjoittaa Facebookin sivullaan, ettei hän voi ymmärtää, miten Obama aikoo keskustella Israelin kansan kanssa, jos hän ei voi tavata opiskelijoita, joiden opinahjo sattuu olemaan vihreän linjan itäpuolella. Arielin kaupungin asukasluku on n. 20 000, ja sen Ylipistossa opiskelee tuhansia oppilaita kaikista yhteiskuntaluokista, myös arabeja. Arielin yliopiston opiskelijaunionin johtaja Shai Shahaf sanoo joutuneensa shokkiin kuultuaan boikotista. http://www.timesofisrael.com/labor-mk-calls-on-students-to-boycott-obama-speech/
-          Dark Night (Pimeä Yö) tähtenä tunnettu 39-vuotias Christian Bale harkitsee päärooliin suostumista Mosesta käsittelevässä filmissä. Juutalaisten muinainen johtaja Moses oli 40-vuotias aloittaessaan kuvittelemansa kansansa vapauttamisen Egyptin työorjuudesta, mutta joutui 40 vuoden ajaksi paimentamaan appensa lampaita Midianin erämaassa. Hän oli 80-vuoden ikäinen, kun Jumala katsoi Moseksen inhimillistyneen ja nöyrtyneen tarpeeksi voidakseen lähettää hänet varsinaiseen elämäntehtäväänsä yli 2-miljoonaisen kansan johtamiseksi Luvattuun Maahansa. Raamatullisten aiheiden käsittely filmeissä on suosittu Hollywoodin parissa. Mosesta käsittelevä kilpaileva filmi joutui vaikeuksiin Steven Spielbergin kieltäydyttyä jatkamasta filmin ohjausta.
-          Israelin vankilassa 38-vuoden vankeusrangaistustaan kärsivä ja syömälakon aloittanut Ayman Sharawna päätettiin lopulta vapauttaa, mutta hänet kuljetettiin Gazan kaistalle, jossa hänet otettiin vastaan sankarina. Hänelle annettiin samalla 10 vuoden kielto palata Israeliin. Hänet pidätettiin v. 2002 ja tuomittiin oikeudessa pommien asettamisesta Ber Shebaan pommi-iskussa, jossa 18 ihmistä haavoittui. Hän on kotoisin Duran arabikylästä lähellä Hebronia. Hänet vapautettiin Shalitin vapauttamissopimuksen yhteydessä yhtenä 1027:stä vangista v. 2011, mutta hänet pidätettiin uudelleen allekirjoittamansa sopimuksen rikkomisesta. Useiden viikkojen jälkeen pidätyksestään hän aloitti syömälakon toisen vangin Samer Issawin kanssa, joka kieltäytyy solmimasta samanlaista sopimusta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4357550,00.html
-          Martyrs of Yurmouk nimisen kapinallisjärjestön Favebookin sivulla ilmoitettiin, että Free Syrian Army joukot olivat miehittäneet Syyrian armeijan tukikohdan 8 km:n päässä Israelin ja Syyrian väliseltä tulitaukolinjalta. Tiedotteen mukaan tukikohta valloitettiin 5-päiväisen piirityksen jälkeen. Siinä väitetään, että puolustajat olivat käyttäneet vangiksi ottamiaan kapinallisia inhimillisenä kilpenä, ja heidät todettiin kuolleiksi valtauksen jälkeen. Maa-alan menettämisen lisäksi Assadin armeijasta pakenee kaiken aikaa sotilaita ja upseereita. Viimeisin heistä on kenraalimajuri Mohammed Ezz a-Din Khalouf, joka pakeni poikansa kapteeni Ezz a-Din Khaloufin kanssa Jordaniaan. Hän kertoi, että moraali Assadin joukoissa on kehno ja ettei kukaan kestä sitä ilmapiiriä, mikä Assadin lähipiirissä vallitsee. Kenraalin mukana pakeni 20 sotilasta huolellisesti suunnitellussa pako-operaatiossa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4357570,00.html
Sunday, March 17, 2013

SUNNUNTAI 17.03.13


SUNNUNTAI 17.03.13

1.                 PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kävi sapatin jälkeisenä iltana kertomassa presidentti Shimon Peresille, että hän oli onnistunut toteuttamaan saamansa tehtävän ja muodostamaan hallitusyhteistyön. Hän selitti Peresille, että Israelilla on edessä kohtalokas vuosi turvallisuuden, talouden ja rauhan edistämisen alueilla, kuten myös Israelin kansan tahdon-ilmauksen toteuttamisessa muutoksen aikaansaamiseksi. ”Tämä hallitus on yhteistyö-haluinen”, Netanyahu vakuutti. ”Uskon, että pystymme tuomaan uuden viestin Israelin kansalaisille kaikilla tasoilla. Tämä on tehtäväni ja tietääkseni myös rukouksesi”.

PRESIDENTTI Peres kiitti Netanyahua, että tämä sai hallituksensa kokoon sovitun ajan kuluessa sanoen havainneensa vaikeat synnytystuskat hallitusyhteistyön muodostamiseksi. Hän sanoi antavansa tunnustuksen Netanyahun valtaville ponnisteluille ja aloitteellisuudelle tällaisen vaikean tehtävän suorittamiseksi onnitellen häntä ja hallitusta siitä, että se nyt voi aloittaa työskentelynsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166279#.UUVO72JHT-k
2.  BAIT YEHUDI:n puheenjohtaja Naftali Bennett, joka näytteli ratkaisevaa osaa hallitusneuvottelujen tragikomediassa, jopa tärkeämpää kuin Netanyahu tai etenkään Yair Atid, vakuutti puhuessaan Makor Rishon-uutislehden järjestämässä tilaisuudessa, että hänen puolueensa tulee edustamaan koko Israelin kansan eri alueita hallituksessa selittäen, että puoluetta äänestettiin yli puoluerajojen, ei pelkästään uskonnollisen kansan toimesta.
Bennett sanoi puolueensa olevan risteyksessä, joka ulottuu kauas minkä tahansa sektorin yli.
”Tulemme alentamaan asuntojen hintaa ja elinkustannuksia, ja tulemme tekemään vallankumouksen uskonnollisten palvelujen tarjoamisessa, eikä vain uskonnolliselle kansalle”. 
BENNETT selitti kuulijoilleen, ettei Bait Yehudin päämääränä hallituksessa ole edistää vain uskonnollisen sionismin asiaa, ja se, että puoluetta kannatettiin laajalti, on yksi syy siihen, miksi hän katsoo puolueensa olevan vastuussa koko kansalle. ”Ne, jotka kuvittelevat meidän nyt pyrkivän huolehtimaan vain uskonnollisen sionismin asioista, ovat väärässä, se ei ole meidän päämäärämme”, hän selitti jatkaen: ”Me vahvistamme Tora-maailmaa, olemme huolestuneita veljistämme Haredi-kansassa, vaikka sen edustajia ei olekaan hallituksessa; tässä on suuri mahdollisuutemme”, hän selitti jatkaen, että pääministerin onnistuminen tehtävässään tarkoittaa koko Israelin kansan onnistumista. ”Tarkoituksemme ei ole muodostaa hallitusta hallituksen sisään. Palautamme juutalaisen sielun Israelin kansalle”.
HATNUAN puheenjohtaja ja tuleva oikeusministeri Tzipi Livni hyökkäsi aiemmin sapattina Bennettin ja Lapidin välille syntynyttä yhteisymmärrystä ja aitoa ystävyyttä vastaan sanoen toivovansa, ettei Lapid omaksu Bennettin diplomaattisia näkemyksiä, jotka eroavat hänen omistaan ja toivovansa lisäksi, ettei Bennett estä hallituksen diplomaattisia aloitteita. Hän näyttää kuitenkin otaksuvan, että näin tulee tapahtumaan, mutta hän ei luovuta taisteluitta. Livni tarkoittanee sitä, että palestiinalaiskysymyksessä hän on valmis suuriin myönnytyksiin ja alueluovutuksiin välittämättä niiden katastrofaalisista vaikutuksista Israelin turvallisuudelle, kun taas Bennett edustaa kantaa, että Israelin tulee liittää juutalaisten asumat alueet Juudeassa ja Samariassa valtakuntaansa. Tämän katsotaan tarkoittavan n. 60 % Juudean ja Samarian alueista. Näkemysten vastakkaisuus voi aiheuttaa repeämiä hallituksen sisällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166283#.UUVTx2JHT-k
3.  NEFESH B´NEFESH (sielulta sielulle) katsoo taakseen vuosikymmenen kestävän toimintansa tuloksia ja pyrkii samalla tähyilemään taivaanrannalle valmistautuen uusiin tehtäviin. Järjestön päätehtävä on ollut avustaa Pohjois-Amerikan juutalaisten muuttoa entiseen/uuteen kotimaahansa ja sopeutumaan yhteiskuntaan, joka valtaosin kostuu juutalaisista, mutta joka sittenkin on täysin poikkeava siitä, missä ovat eläneet ja mihin tottuneet. Arutz Shevan toimittaja tapasi järjestön tilaisuudessa Manhattanilla sen varapuheenjohtajan Erez Halfonin, joka selvitteli asioita näin: ”Tuomme näihin tilaisuuksiin kaupunkien pormestareita, hallituksen virkailijoita, oman tiimimme, JNF:n tiimin, ja pyrimme antamaan uusille siirtolaisille (olim) vastaukset kaikkiin kysymyksiin voidaksemme selvittää heille, millaisiin olosuhteisiin he muuttamat”.

NEFESH B’NEFESH johtaja Marc Rosenberg, joka vastaa asioista ennen muuttoa Luvattuun maahan, toteaa Arutz Shevan toimittajalle: ”Päällimmäinen kysymys useimmille ihmisille koskee työmahdollisuuksia ja miten saada työpaikka. Toinen kysymys koskee lasten koulumahdollisuuksia. On olemassa hämmästyttäviä mahdollisuuksia. Meillä on Linkedin-ryhmä, jonne asetamme 180 – 200 työpaikkaa joka viikko, ja se antaa ihmisille luottamusta siihen, mitä on tarjolla heille milläkin pätevyysvaatimuksilla”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166251#.UUVdHGJHT-k
4.  KAKSI-VUOTIAS Adelle Biton, joka haavoittui päähän arabiterroristien kuorma-auton tuulilasiin torstaina heittämän kivenmurikan saadessa sen kuljettajan häiriötilaan, on selviytynyt kahdesta leikkauksesta, mutta taistelee edelleen hengestään. Hän istui äitinsä Advahin ohjaaman auton etuistuimella kahden vanhemman sisarensa istuessa takana. Auto murskautui edellä ajavan kuorma-auton äkillisen jarrutuksen vuoksi etuosastaan kuorma-auton alle, josta paikalle kiirehtineet Magen David Adom lääkintäryhmä heidät veti esiin. Arabit olivat järjestäneet väijytyksen Trans-Samaria tielle torstai-iltana hyökäten arvaamatta ohi ajavia autoja vastaan. Lasten äiti haavoittui myös törmäyksessä, mutta pysyi tajuissaan. Takapenkillä istuneet 6-vuotias Naama ja 4-vuotias Avigail kärsivät kohtalaisia vammoja. 2-vuotias Adelle kävi läpi toisen leikkauksen ennen sapatin alkamista. 
     Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat, joihin on liittynyt kansanedustajia, vaativat armeijaa muuttamaan asukkaille hengenvaarallisiksi osoittautuneet tiukat ohjeensa turvautua tuliaseittensa käyttämiseen vain tilanteissa, joissa heidän oma henkensä on vaarassa. Yhä useampi kansanedustaja vaatii, että kivien heittäjiä tulee kohdella kuten potentiaalisia murhaajia, sillä kivet ja petrolipullot ovat tappavia ja niiden tarkoituksena on tappaa. Tilannetta pahentaa sotilasoikeuden omaksuma kanta syyttää sotilaita tulen avaamisesta lähtien oletuksesta, että sotilas on syyllinen, ellei toisin näytetä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166280#.UUVi5WJHT-k
     Arabiterroristeja ei näytä hillinneen torstai-illan traaginen tilanne, päinvastoin kiihottaneen entistä innokkaammin hyökkäämään autoilijoita vastaa. He hyökkäsivät perjantaiaamuina saman Gitai Avisar risteyksen lähellä uudelleen. Onneksi siinä tilaisuudessa kukaan ei loukkaantunut fyysisesti, mutta raporteissa ei puututa hyökkäysten psykologisiin vaikutuksiin autossa istujiin. Lähellä Gazan rajaa asuvien juutalaisyhteisöjen naisten on havaittu tutkimusten mukaan saavan keskenmenoja useammin kuin kauempana rajasta asuvien, ja lasten traumaattiset pelkoreaktiot toistuvat painajaisina ja vuoteen kastelemisena, heidän on vaikeampi keskittyä koulutehtäviinsä kuin muiden. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166262#.UUVpIGJHT-k
5.  SADOITTAIN mielenosoittajia kokoontui perjantaina Kairon itäosiin entisten presidentti Mubarakia kannattavien armeijan upseerien kehotuksesta vaatien armeijaa ottamaan vallan maassa. He kantoivat plakaatteja, joissa he AFP:n mukaan vaativat ”armeijan paluuta valtaan” ja ”kaitsijan vallan lopettamista”, millä he tarkoittavat Muslimiveljeskunnan tärkeintä hengellistä johtajaa Mohammed Badieta, sekä heilutellen armeijan komentajan kenraali Abdel Fattah al-Sissin kuvia.
     EGYPTILÄINEN lehti Al-Ahram raportoi, että Armeijaa tukevia mielenosoituksia järjestettiin myös maan pohjoisosassa Damiettan kaupungissa. Armeijan komentaja al-Sissi varoitti tammikuun loppupuolella, että ellei hallitus saa maan taloutta järjestykseen, maata odottaa luhistuminen, mitä armeija ei tule sallimaan vihjaten silloin, että armeija voi tarvittaessa puuttua tilanteeseen. Oppositiojärjestöt syyttävät Muslimiveljeskuntaa siitä, että se on monopolisoinut vallan käsiinsä, eivätkä sosiaaliset uudistukset ole edenneet. Siksi Egyptissä vaaditaan uutta vallankumousta. Maaliskuun 6. päivänä maan alaoikeus määräsi presidentti Mursin päättämät huhtikuun 22. päivinä aloitettavat vaalit peruutettaviksi, mistä Mursi on jättänyt valituksen oikeudelle.
     Muslimiveljeskunta päätti aloittaa Egyptissä kansanmiliisin, puolisotilaallisten joukkojen perustamisen Iranin tapaan, joiden tehtävänä on partioida kaduilla ja pidättää ihmisiä, joiden he epäilevät aiheuttavan järjestyshäiriöitä tai joiden toiminta tai pukeutuminen on vastoin maassa yleistyvää sharia-lakia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166269#.UUVrXGJHT-k
6.       UUTISOTSIKOITA
-          Israelin eläinlääkintäpalvelut eivät valtuuta vuohen uhraamisrituaalia tänä vuonna pääsiäisen kunnioittamiseksi, kertoi palvelujen edustaja Zohar Dvorkin torstaina. Juutalaisryhmät, jotka ovat keskittyneet Temppelivuoren ja Temppelin rituaalien uudistamiseksi, ovat vuosittain järjestäneet tilaisuuksia, joissa havainnollisesti esitetään, miten rituaaleja toimitettiin ja miltä pääsiäinen näytti Temppelin aikana. Uhri-rituaali on suoritettu Jerusalemin Armon Hanatziv lähiössä Temppelivuota vastapäätä. Järjestäjät sanovat olevansa epämiellyttävästi yllättyneitä äkillisestä peruuttamisesta, koska muslimit saavat vapaasti teurastaa tuhansia lampaita ja nautoja eid al-udha uskonnollisen juhlan aikana Jerusalemissa ja monin paikoin maassa. He aikovat järjestää toimituksen kaikesta huolimatta torstaina, mutta ovat jättäneet vaateen oikeudelle, että se pakottaisi eläinlääkäripalveluja suorittamaan uhritoimituksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166255#.UUVw5GJHT-k
-          USA:n presidentti Barack Hussein Obama tulee ratsastamaan Jerusalemiin hirviöllä (beast), kuten hänen erikoisranteista panssaroitua autoaan kutsutaan. Niitä on valmistettu kaksi kappaletta, kukin 300 000 USD hinnalla. Hän käytti tuota hirviötään ensiksi vuonna 2008 ”kruunaamistilaisuudessaan”. Auto on tiivistetty sekä kemiallista että biologista hyökkäystä vastaan. Ikkunat ovat särkymättömiä ja ovet ovat teräksen, alumiinin, titaniumin ja porsliinin sekoitusta sivusta tulevaa kranaattitulitusta vastaan. Auton bensatankki on panssaroitu, puskurit on varustettu yönäkötunnisteilla, kameroilla ja se pystyy suihkuttamaan kyynelkaasua ympäristöönsä. Renkaat toimivat vaikka puhkaistuinakin, mutta kaiken varalta autossa on happitankki, veripankki hätä-tilannetta varten sekä tulipalonestolaitteisto. Tämän lisäksi puolet Israelin poliisivoimista on komennettu turvaamaan matkareitit, 5000 poliisia ja siviiliasuista turvallisuusmiestä seuraa presidentin autosaattuetta kaikkialle ja tarkkailee mahdollisia häiriön aiheuttajia. Turvallisuusmiehet ovat jopa harjoitelleet simulaatioita tilanteesta, joissa presidenttiä vastaan on tehty onnistunut hyökkäys. USA:n oma turvallisuuspalvelu, FBI ja CIA, ovat varmaan nekin liikkeellä omine agentteineen. Normaali auto- ja henkilö-liikenne kielletään täysin alueilla, joissa Obaman seurueineen liikkuu. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4356663,00.html
-          Netanyahulla on todella epäkiitollinen tehtävä selvitellessään, kuka saa minkäkin ministerin paikan hallituksessa. Hän ei voine sille mitään, että moni nykyinen ministeri joutuu nuolemaan näppejään ja varsinkin nuoren polven edustajat vaativat yhä äänekkäämmin, että olisi jo heidän aikansa päästä näyttäville paikoille vallan portaissa. Yksi kerrallaan kansanedustajat ja ministerit kuitenkin tulevat Netanyahun käskynjaolle, jossa heille osoitetaan heidän tuleva marssijärjestyksensä, eikä nurinoita sallita. Kaikki 7 entistä Likudin edustamaa ministeriä saavat uuden nimityksen, mutta heille annetut ministeriöt eivät tyydytä, he haluavat edetä virkaurallaan, mutta jotkut saavat apulaisministerin toimen tai jonkun vähemmän tärkeän komitean puheenjohtajuuden. Heille näyttää käyvän kuin yli varojensa eläneelle tai vararikon tehneelle, jonka suurellinen elämäntapa saa jostain syystä äkkipysäyksen. Ystävät ja selkään taputtelijat häviävät yhtäkkiä, eivätkä entiset baari-kumppanit enää muista häntä tai löydä aikaa hänelle. http://www.timesofisrael.com/netanayhu-to-divvy-out-likud-cabinet-posts/
-          Naftali Bennettin ja Yair Lapidin välille syntynyt yhteistoimintamuoto näyttää olevan syvempi kuin pelkkä allekirjoittamaton sopimus. Bennett toteaa avoimesti, että hänen ja Lapidin näkemys sosiaali- ja talousasioissa ovat yhteneväiset, ja että hän ihailee Lapidin eettisiä ja moraalisia näkemyksiä, jotka perustuvat avoimuuteen ja totuuteen. He tullevat työskentelemään läheisesti hallituksessa, Lapid talousministerinä ja Bennett talous- ja kauppaministerinä. He ovat siirtäneet syrjään erilaiset näkemyksensä palestiinalaiskysymyksessä keskittyäkseen ajankohtaisempiin aiheisiin