PERJANTAI 22.03.13


PERJANTAI 22.03.13

1. PRESIDENTTI Barack Obama puhui eilen Jerusalemin konferenssikeskuksessa valitulle joukolle nuoria, joiden hän odottaa tarttuvan kehityksen pyörään ja ohjaavan tätä valtiolaivaa uuteen kurssiin. Hänen puheensa oli Kairossa arabeille presidenttikautensa alussa pitämänsä  puheen juutalainen versio. Sen mottona oli muutos Herb Keinonin sanoin: ”Viinietikkaa on helpompi niellä hunajalla höystettynä”. Obama höysti varsinaisen sanomansa nuorten mieltä nostattavilla viittauksilla saavutuksiin, mihin tämä nuori kansa on pystynyt, mutta sen perussävy oli suora lainaus marxilaisen ideologian edustajan ja yhteisöorganisoijan Saul Alinskyn tekstistä: ”Maailma sellaisena kuin se on, tulee muuttaa sellaiseksi, kuin sen tulisi olla”, mitä hän esittelee kirjassaan ”Radikaalin ohjekirja” (Rules for Radicals), kuten WND:n kolumnisti Aron Klein kertoo artikkelissaan. Alinsky viittaa siinä maailman ensimmäiseen kapinalliseen Luciferiin todeten, että muutoksen täytyy alkaa sisältäpäin eikä ulkopuolelta.

OBAMA kehotti puheessaan nuoria aloittamaan muutokset painostamalla hallitusta saadakseen sen tekemään muutoksia, joita he haluavat. Tämä tarkoittaa sitä, että hän kehotti nuoria menemään kaduille, toreille ja puistoihin osoittamaan mieltään samaan tapaan kuin arabivuoret tekivät Tunisiassa, Libyassa, Egyptissä Tahrir-aukiolla. Tätä voidaan kutsua kiihotukseksi korkeimmalta tasolta. Tämä on juuri sitä, mihin Obama pyrki kieltäytyessään puhumasta Knessetissä, mutta sen sijaan valiten nuoren audienssin, joka vasta muotoilee omaa maailmankuvaansa ja on siten altis vaikutuksille.
Hän ei kieltänyt juutalaisten oikeutta maahan, koska ”heillä ei ole paikkaa, minne mennä”, vakuuttaen, etteivät poliitikot ota riskejä, ellei kansa pakota heidät niihin.
Obama vakuutti, että ”rauha on välttämätön, koska vain se luo turvallisuutta, sitä eivät tuo Iron Dome ohjukset eivätkä turva-aidat, olkoot kuinka korkeat tahansa”, hän selitti. ”Mutta rauhaan pyrkimisen ja muutoksen tulee alkaa kansan, eikä johdon parista”, hän totesi, ”eikä vain johtajien huolellisesti suunniteltuna prosessina, vaan päivittäisenä kohtaamisena niiden välillä, jotka asuvat tässä maassa ja pyhässä Jerusalemin kaupungissa”. Tässä hän esitti Alinskyn teemaa suoraan Israelin tilanteeseen sovellettuna painottaen, että ”poliitikkoja täytyy painostaa, muuten muutoksia, joita te haluatte, ei pääse syntymään”. http://www.wnd.com/2013/03/obama-quotes-alinsky-in-speech-to-young-israelis/

OBAMA puuttui Israelin harjoittamaan politiikkaan Juudeassa ja Samariassa pyrkien osoittamaan, miten ”palestiinalainen kärsii tiesulkujen ja tarkastusten ja muitten rajoitusten kourissa” jättäen huomiotta sen, miksi niitä on asetettu. Hän viittasi myös ”setlerien väkivaltaan, josta ei tuomita”, mutta ”ettei ole oikein, ettei palestiinalainen lapsi voi kasvaa omassa maassaan ilman, että vieras armeija valvoo heitä ja heidän vanhempiaan joka päivä”. ”Miehitys eivätkä karkotukset ole ongelman ratkaisu. Samoin kuin israelilaiset rakensivat oman maansa, myös palestiinalaisilla on oikeus omaan maahansa. Ette te ole yksin”.

OBAMA totesi, että ”Israelin harjoittama politiikka Juudeassa ja Samariassa aiheuttaa vastakohtaisuutta (counterproductive) rauhanaatteelle” todeten, että ”Palestiinan valtion tulee olla myös elinkelpoinen”, puuttumatta kuitenkaan yksityiskohtiin puheessaan.
Obama selitti, että Israelin tulee käyttää hyväkseen vielä olevat mahdollisuudet sopiakseen ongelmansa naapurivaltioittensa kanssa viitaten tässä Israelin turvallisuuskysymyksiin, jotka ovat ajankohtaisia sekä Israelissa että ulkomailla. Hän näpäytti EU:ta, ettei se ole tunnustanut Hizbullahia terrorijärjestöksi selvistä todisteista huolimatta. Hän viittasi holokaustiin todeten, ettei ole ihme, jos selviytyminen hengissä on Israelin kohtalonkysymys. Hän sanoi Iranista, että ”Amerikka tekee kaikkensa estääkseen Irania saamasta ydinpommia”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=307370
Obaman tämän päivän ohjelmassa on seppeleenlasku Theodor Herzlin ja Yitzhak Rabinin haudoille, käynti Holokaust-museossa ja viimeinen tapaaminen Netanyahun kanssa ennen vierailuaan Betlehemin syntymäkirkossa. minkä jälkeen hän suuntaa matkansa Jordaniaan keskustellakseen ajankohtaisista kysymyksistä kuningas Abdullah II:n kanssa ja tutustuakseen Petran muinaiseen kaupunkiin ennen kotimatkaansa.

2. PRESIDENTTI Barack Obama pistäytyi eilen Ramallahissa, jossa vastaanotto oli selvästi pidättyvämpi ellei vihamielinen, koska ennakko-odotukset eivät luvanneet mitään hyvää.
Hän lensi helikopterillaan Jerusalemista lähelle PA:n Muqatan hallintokeskusta Ramallahissa, ja vain parin korttelin päässä siitä mielenosoittajat huusivat Obaman vastaisia iskulauseita ja kantoivat vierailun vastaisia kylttejä poliisin tarkassa valvonnassa. Obama pistäytyi myös Birehin nuorisokeskuksessa Ramallahissa tavaten arabinuoria.

PA:n puheenjohtaja ilmaisi pettymyksensä Obaman vierailuun jo ennen vieraansa poistumista todeten, ”ettei Obama tukenut mitään hänen vaatimuksiaan keskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa, ei täyttä rakennuskieltoa juutalaisyhteisöissä eikä edes salaista kieltoa, ei vankien vapauttamista, tiesulkujen poistamista, ei ylipäätään mitään, vaan osoitti kaikessa suosivansa Israelin kantaa”. Abbasin avustaja totesi, että ”he kuulivat joitain sanoja Obamalta, mutta se ei riitä. Obama ei ymmärrä, että pallo on Israelin kenttäpuoliskolla”.

Abbasin avustaja sanoi, että Obaman kieltäytyminen tukea Abbasin vaatimuksia rohkaisee Hamasia ja muita PA:n vastustajia, jotka vastustavat hänen tulevaa vierailuaan Gazassa.
”Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin kiihdyttää kansan vastarintaa Israelin miehitystä ja setlementtejä vastaan. Emme usko Obaman tai kenenkään muunkaan muuttavan tilannetta”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-disappointed-with-Obama-307375.
Obama tervehti Bait Yehudi-puolueen puheenjohtajaa Naftali Bennettiä ennen presidentti Peresin tarjoamaa illallista sanoen kuulleensa miehestä, joka oli tullut ”out of blue”, tyhjästä, ja noussut kansan suosioon ja henkilökohtaiseen menestykseen. Obama ilmaisi haluavansa keskustella Benettin kanssa, joka USA:ssa koulutettuja ja ennen kuuden päivän sotaa perheensä mukana Israeliin muuttaneena puhuu sujuvaa englantia. Varmaan Bennettin rooli hallituskeskustelujen aikana on myös kiirinyt Obamankin korviin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166472#.UUwHF2JHT-k
Naftali Bennett kritisoi Obaman puheita todeten, että Gazasta hänen vierailunsa aikana ammutut Kassam-raketit olivat seurausta siitä, että Israel luopui kokonaan Gazasta 2005. Hän jatkoi, ettei Palestiinan valtion perustaminen ole oikea tie, sillä ”eihän mikään valtio voi miehittää oman valtionsa aluetta”. Silti hän uskoi Obaman tunnustaman kiintymyksen Israeliin olevan aitoa.
Netanyahun johtama hallitus on paradoksi itsessään, sillä pääministeri avoimesti kannattaa kahden valtion periaatetta, jolla hänen uskotaan tarkoittavan Israelia ja Palestiinaa, tuskin Jordaniaa sen sijaan, mutta hallituksessa on vaikutusvaltaisia ministereitä, jotka avoimesti vastustavat sitä. Miten pääministeri aikoo selvittää tämän solmun hallituksensa sisällä? Kritiikkiä esiintyy siitä, ettei Obama puhunut Knessetissä, vaan meni lietsomaan kapina-henkeä nuorison pariin, kuten Regev totesi. Yuvat Steinitz sanoi olevansa tyytyväinen, ettei Obama asettanut mitään ehtoja tai vaateita Israelille.
Israelin vasemmisto on riemuissaan Obaman puheesta, kuten haaretz.com kommentoijat ilmaisivat artikkeleissaan. ”Nyt on aika painostaa Israelin hallitusta”, toteaa Peace Now. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bennett-A-nation-cannot-occupy-its-own-land-307353

3. UUTISOTSIKOITA
-      Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei uhkasi äskettäin, että jos Irania vastaan hyökätään, Tel Aviv ja Haifa tullaan tuhoamaan soraläjiksi. Hän kuitenkin sanoi maansa olevan valmis keskustelemaan suoraan USA:n kanssa maansa ydinohjelmasta. Hän puhui Iranin kaakkois-osassa sijaitsevassa pyhässä Mashhadin kaupungissa Iranin uudenvuoden päivänä. Puhe esitettiin suoraja Iranin TV:ssä, ja AFP välitti sen länteen. Seuraavat Iranin ja P5+1 maiden väliset keskustelut pidetään 5-6 päivinä maaliskuuta Kazachstanissa. Kumpikaan osapuoli ei odota niiltä paljoakaan, mutta Iran kutsui edellisiä keskusteluja käänteentekeviksi.
-          Akkon pormestari Shimon Lankri joutui teloitusyrityksen kohteeksi torstai-iltana Kfar Yasif-risteyksessä. Teloittajan luoti osui häneen, mutta hän pysyi tajuissaan ja pystyi kutsumaan apua. Lankri on suosittu kaupungissaan, mutta häntä uhattiin kuukausi sitten, vaikka poliisi ei pitänyt uhkausta tarpeeksi vakavana puuttuakseen siihen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166477#.UUwVPGJHT-k
-          Entinen pääministeri Ehud Olmert, jota edelleen uhkaavat syytteet oikeudessa, sanoi, ettei Netanyahu ansaitse pääministerin paikkaa. Hänen mielestään Obaman ja Netanyahun välit osoittavat hänen kelvottomuutensa johtaa maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166478#.UUwWkmJHT-k
-          Puolustusministeriön virkailija sanoo, että palestiinalaisten kalastusvyöhyke Välimerenrannalla alennetaan puoleen nykyisestä, kuudesta mailista kolmeen, seurauksena sieltä Israeliin ammutuille Kassam-raketeille. Raketit ampui Gazassa toimiva salafisti-ryhmä Majles Shura al-Mujaheden, joka on toiminut myös Siinaille tehden hyökkäyksiä sekä egyptiläisiä että israelilaisia kohteita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166467#.UUwXLWJHT-k
-          Niilin Delta-alueella sijaitsevan Ezbat al-Gindy kylän asukkaat ottivat kiinni autovarkaan ja käyttivät oman käden oikeuttaan teloittaen hänet torstaina. Laittomuus on Egyptissä noussut mittaan, jota tavalliset kansalaiset eivät enää siedä poliisin ollessa pahoin sekaisin vallankumouksen seurauksena. Taitaa käydä pian Egyptissä kuten Irakissakin, että asukkaat kaipaavat entisiä tyrannejaan, koska silloin oli kuitenkin järjestys ja diktaattorin määrittelemä oikeus maassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166461#.UUwYc2JHT-k
-          Israelin, USA:n ja Kreikan laivastot lopettivat yhteiset merisotaharjoituksensa Välimerellä torstaina. Sen nimenä oli ”Noble Dina”, ja ne kestivät kaksi viikkoa. Harjoituksilla testattiin laivastojen yhteistoimintaa, sekä etsintä- ja pelastustoimia. Harjoituksiin aiemmin osallistunut Turkki ei halunnut osallistua maiden välisen diplomaattisen erimielisyyden vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166465#.UUwZ6WJHT-k
-          Damaskoksen moskeijaan tehty pommi-isku surmasi 42 ja haavoitti 84 ihmistä. Kuolleiden joukossa oli Assadille myötämielinen muslimi-johtaja Mohamed al-Bouti. AFP:n mukaan Bouti oli yksi Syyrian tunnetuimpia sunni-saarnajia, jonka puheita välitettiin usein valtion TV:n lähetyksissä. 1929 syntynyt Bouti kuuluu laajaan kurdi-perheeseen, hän opiskeli islamia vuosikaudet, myös Kairon Al-Azhar Yliopistossa. Kapinallisten koaliittiojohtaja Ahmed Moaz al-Khatib tuomitsi iskun sanoen, että hengelliset johtajat on jätettävä iskujen ulkopuolelle. Keskustelu Aleppon lähellä tapahtuneesta kaasuhyökkäyksestä puhuttaa kansainvälisiä medialähteitä. Sekä kapinalliset että Syyrian armeija ovat kieltäneet syyllisyytensä siihen syyttäen toisiaan, mutta USA on varovaisesti pidättäytynyt nimeämästä syyllistä, onpa se viimeisten uutisten mukaan todennut, ettei kaasua käytetty iskussa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166470#.UUwa8GJHT-k
-          Presidentti Obaman kunniaksi pystytetty huipputeknologian näyttely antoi korkealle vieraalle Israelin teknisen ja tieteellisen kehityksen tasosta näyttävän joskin varsin suppean kuvan. Mukana oli mm. raajojaan menettäneille kehitettyjä proteeseja, joiden avulla he ovat pystyneet opettelemaan kävelemään uudelleen, jopa osallistuen kilometrien pituisiin lenkkeihin, vaikka lääkärit lohduttivat heitä, etteivät he pysty kävelemään enää koskaan. Esiteltävät tuotteet valitsi pääministerin kanslian nimittämä työryhmä, jota johti professori Eugene Kandel. Valinta tehtiin yliopistojen esittämistä edistyneimmistä innovaatioistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166456#.UUwdeGJHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019